AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Keskusteluketju on täynnä. Ole hyvä ja aloita uusi keskustelu
 /   /  /  / Liiketalous pääsykoe 2013

Liiketalous pääsykoe 2013

500 Vastausta 16 404 Lukukertaa
Huomenna aukeaa aineistot ja lukeminen alkaa varmasti monella. Minkälaisiä fiiliksiä porukkalla ja mitä odotatte kokeelta? Ja mihin olette hakemassa?
Joo tarkotus ois lukeminen alottaa, miten nyt töitten ohella kerkeää. Ja Haaga-Helian Porvoon toimipisteeseen oon hakemassa :)
Ouluun ois tarkotus päästä. Aika kauheilta näyttää aineistot mitä nyt äkkiä vilkasin..
Mistä löysit aineistot mitä OAMK:iin tulee? Minä kun olen niin huono näiden nettisivujen kanssa... Ei ainakaan sieltä löytynyt mistä piti löytää.
Kyllä kaikissa liiketalouden ko. Aineistot ovat samoja. Ja huomasin että tänä vuonna on lisätty yksi osio lisää että yksi aineisto lisätty myös.
Mielestäni aikuispuolella materiaali vaihtelee oppilaitoksittain. Ainakin webbi-sivustojen mukaan. Samoin käytäntö onko haastattelu vai kirjoitelma. Oikaiskaa toki jos olen väärässä.

Pääsin valintakokeeseen. Tiedon pääsystäni kokeeseen löysin webistä AMK:n hakijapalvelusta. Muuta tietoa valintakoe tilaisuudesta en ole vielä saanut. Valintakoe ensi viikolla. Onko joku saanut tarkempaa tietoa.
Jesjesjes, niin kivat ja helpot aineistot tänä keväänä! :) Ootteko samaa mieltä?
Onko kellään kokemusta jo noista valintakokeista, millasia kysymyksiä siellä esim voi olla? Löytyykö vanhoja kokeita jostain netistä..?
Taas on yhtiön vuosikertomus, viitsisikö joku kertoa, minkätyyppisiä asioita pitää/kannattaa siitä osata. On kyllä mun mielestä outoa, että on 2 aineistoa englanniksi, eihän tässä nyt kukaan enkunkieliselle linjalle oo pyrkimässä, pitäisi varmaan valittaa asiasta jonnekin, eihän tää nyt mikään englannin osaamisen koe pitäisi olla!! Mitä mieltä ootte?

nimimerkillä "en niin hirveen hyvä enkussa, mut liiketalous kiinnostaa"
Joo itse yhdyn edelliseen !
Lueskelen juuri enkkukielisiä aineistoja ja en tykkää ollenkaan. Ymmärrättekö mitä niissä haetaan takaa?
Joo mua kans ärsyttää enkun kieliset aineistot.. Tän kokeen ei pitäis musta mitata englannin kielen tasoa. Ja osaako joku kertoa millaisia kysymyksiä pääsykokeessa voisi esimerkiksi olla? Millaisia asioita kannattaa opetella? Pieniä yksityiskohtia/kokonaisuuksia? Kuinka tarkasti?
Joo, pitäis oikeasti valittaa johonkin, kun vaan tietäisi minne. Eihän yliopistojenkaan pääsykokeissa ole enkuksi pääsykoekirjat, TEHDÄÄN JOUKKOKAPINA!!!!!!!!!!!

Tällä nyt mun mielestä haetaan ne motivoituneimmat opiskelemaan, esim. tyyliin karsitaan pois kauppakorkeaan lukijat, jotka hakee vaan huvikseen ja välivuodeks!! Ne ei sit viitti alkaan edes lukemaan näitä matskuja, kun veis niin paljon aikaa, ........ainoo selitys, jonka keksin.

Mutta silti, tosi epäreilua, kun vertaa yliopistojen pääsykokeisiin, joissa kaikki on suomeksi.

Nyt haloo!!!! oikikseen ja lääkikseen enkunkieliset pääsykoemateriaalit!!!!!

SIIS KUKA PÄÄTTÄÄ NÄISTÄ PÄÄSYKOEMATERIAALEISTA SUOMENKIELISILLE AMK-LINJOILLE????????????

Kerro minulle, se joka tiedät, niin tietää, minne valittaa.
Haluaisin myös tiedon siitä, kuka ja mikä instanssi päättää näistä pääsykoemateriaaleista ja millä asiantuntemuksella ja millä motiivilla? On todella kummallista ja ihmeellistä, että suomenkielisille linjoille hakevat nuoret joutuvat lukemaan pääsykoeaineiston puoliksi englanninkielisenä, eihän missään muussankaan suomenkieisessä korkeakoulussa ole näin, ellei hae kansainväliselle linjalle, eikä myöskään yliopistoissa.

Apua, eduskunnan oikeusasiamies hätiin heti.

Mitä mieltä olette täällä?
Keskustelin ystäväni kanssa joka tänä vuonna valmistuu AMK tradenomiksi ja hän perusteli asian niin että ne suorittaa melkein 7 kurssia pelkästään englanniksi ja sen takia nyt yrititetään kartoittaa näitä ihmisiä kellä on myös osaamista kielen kanssa.
Ymmärrän toki että eng. pitää olla koska se on myös bisness kieli mutta esim pääsykokeissa voisi olla vielä iha suomeksi kaikki..... huoh....
Minkälaiset mahdollisuudet on jos englannin kielinen osuus menee vähän "muita huonommin" ja kaikki muu on aika lailla hyvällä tolalla pääsykokeessa? Onko tuo englantiosuus myös suullinen vai kirjallinen?
Osaako joku kertoa, mista tuossa enkun aineissa puhutaan?
Kovin on vaikeaa tekstiä..
Kyllä noissa pääsykokeissa taidetaan nyt karsia ne, joilla enkku on aika huonolla tolalla. Tosin AMK:ssa tulee eteen aika paljon enkunkielistä matskua. Mulla alkaa olemaan eka vuosi loppusuoralla, ja tänä vuonna mulla on ollut 13 kurssia englanniksi... Siis aika paljon. Opiskelen kyllä aikuispuolella.

Vinkkinä sanon, että suomenkielisestä osiosta saa eniten pisteitä pääsykokeissa... Jos enkku ei siis suju hyvin, niin kannattaa panostaa siihen suomenkieliseen ja matematiikkaan. Tsemppiä!
Voisiko joku kertoa, että millaisia kysymyksiä tulee yleensä noista vuosikertomuksista? EIhän tuota aluetta paljon ole, ja ohjeessa lukee ettei lukuja tarvitse muistaa..
Eihän kauppakorkeenkaan pääsykoekirjat ole englanniksi? Ainakaan mun tietääkseni, ja jos on ylioppilaaksi päässyt , niin kyllä enkkua sen verran osaa, että voi lukea sitten amk:ssä lisää ja parantaa kielitaitoaan kaupallisessa englannissa. Kyllä on tosi kurjaa, kun näin suuri osa materiaalista on vieraskielistä. Ymmärtäisin, jos hakee linjalle, jossa opiskellaan englannin kielellä.
Niin ja mistä löytää vanhoja pääsykokeita? Näyttäs olevan kaikki sivut nurin :@
No juu ottaa kans päähän ku eriokseen oo se international bisness linja... laittakaa linkkii jos joku vaik on sattunu suomentaa noi ja laittanu jonnekki :)
Täällä kans yks, jota toi enkun materiaali turhauttaa. Vaikka sanakirjan avulla voikin selvittää sanat joita ei ymmärrä, niin lauserakenteet tuntuu olevan yllättävän hankalia ja pitkiä. Tavallaan ei onnistu kääntämään niitä järkevälle suomen kielelle. :/

Mitä luulette, kun tekstin seassa on suluissa nimiä, vuosilukuja ja jotain sivunumeroita (ilmeisesti jotain tutkimuksia/lähteitä tms), niin onko ne oleellista osata ? Kaikkiahan nyt on mahdoton muistaa ulkoa. :-D
Ei ole vuosiluvut yms. oleellisia, ei kannata opetalla, enkun materiaalista tulee essee/lyhyt essee kysymyksiä, huom. aikaisempiin pääsykokeisiin verraten. Ja ne lauserakenteet on hankalia, koska ne ovat ei-enkkua äidinkielenään puhuvien opiskelijoiden tuotoksia, kieliopillisesti huonoa englantia......... tää on ihan pepusta, että tällasta soopaa pitää lukea pääsykokeeseen, yliopistoonkin vaikuttaa olevan helpommat pääsykoekirjat, naurettavaa.......katookaa peiliin näiden pääsykokeiden "laatijat", kuolen nauruun.
Noi englanninkieliset tekstit ovat kyllä ihan hyvää englantia ja kieliopillisesti oikein. Ne nyt vaan ovat tieteellistä tekstiä ja ovat varmasti haastavia lukea jos oma englannin kielen taito ei ole hyvä. Mutta ihan turha moittia tekstejä huonoksi englanniksi, niitä ne eivät ole.
Voi luoja, ootte hakemassa liiketaloutta opiskelemaan ja itkette enkunkielisestä materiaalista? Tiedoksenne vaan, englanti on liiketalouden kannalta aika isossa roolissa, joten se pitää hallita.
No kyllä oikeesti voi valittaa, jonkun säälittävän liiketaouden enkun vaatimuksista, kun ei edes kauppakorkeekaan vaadita, TOLLO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naurettavaa ................AAAA.............. nää liiketalouden pelle/enkku materiaalit,

Siis nyt hyökkäykseen suomekielisten opiskelijoiden puolesta, on se kummallista, että Suomessa ei voi hakea opiskelemaan suomenkielellä, naurettavaa joltain amk:lta..., siis oikeesti naurettavaa, eihän yliopistotkaan.............missä on viranomaiset puolustamassa suomenkielisten oikeutta opiskelupaikkaan......
Naurettavaa Amk:lta !!!!!!!!!!!!!!!! Suomenkielisille opiskelupaikat heti!

Mitä ihmettä haetaan tällä naurettavalla enkun pääsykoeaineistolla? Vielä kieliopillisesti väärää scheissea! Ja tällä mitataan motivaatiota?

Nyt kyllä eduskunnan oikeusapumies arvioimaan prosessia.
No näin juuri, eihän Aalto-yliopistossakaan ole englanninkielistä pääsykoemateriaalia ja sama yo-tausta kaikilla sekä siellä, että täällä. Niiiiiiiiin harmittaa.
Kyllä noissa englanninkielisissä teksteissä on kielioppi ihan kohdillaan. Turha siitä on mussuttaa. Sä vaan et ilmeisesti osaa englantia tarpeeksi hyvin.

terveisin,
Englannissa opiskellut
Ite päätin nyt lukea kunnolla sen suomenkielisen, ja kattoa jos jää (muuttamiselta ja kahdelta työltä) aikaa, katon sitä englannin kielistä :). Viime vuonna oli sentää vaa yks englannin kielinen aineisto, enkä siitäkää mitää ymmärtäny :D
Mä en tajuu tuosta englannin kielisestä aineistosta mitään kun sen luin läpi. Tää on kyllä väärin kun tuollaiset mahdottomat tekstit suosivat niitä jotka käyvät valmennuskurssin tai hankkivat yksityisopetusta englannista.
Niimpä, ite tässä just alotin lukeen tota suomenkielistä. En ees uskalla kattoa vielä niitä englannin kielisiä tai masennun :D
Tietääkö muuten joku, alkaako tradenomikoulu Oulussa elo- vai syyskuussa?
En tiiä mutta veikkaisin syyskuuta.
Huh onneks on helpot aineistot! :)
he heel............3kfi
Kuinka moni teistä aikoo suomentaa tekstiksi nuo englannin kieliset materiaalit? Vai luetteko vain ja haette sanoja sanakirjoista, joita ette tiedä?
Itse suomentelen vieraat sanat siihen tekstin viereen ja luen niin kauan että ymmärrän tekstin sanoman. Sitte lähen piirtelemään ajatuskarttoja aiheista ja alleviivailen tekstistä tärkeitä asioita =)
Itse ainakin suomennan, että varmasti tajuan ja samalla teen suomeksi tiivistelmän. Lauseet on rakennettu päin peppua ja osalle sanoista ei oo suomenkielistä vastinetta, mutta näillä mennään
Paljon noista pääsykokeista pitää saada oikein että pääsee sisään?
Kaikki oikein pitää saada että pääsee isään
Haluaako kukaan käännösammattilaisen tekemän tiivistelmän kyseisistä englanninkielen aineistoista. Eräs tuttavani voisi tehdä niistä hyvän kokonaispaketin korvausta vastaan. ottakee yhteyttä jos kiinnostaa mikkep@hotmail.com
korvaus on suhteellisen pieni, kun sen jakaa usealle henkilölle yhteisesti. tarvin nimittäi itekki apua tossa enkunkielisessä aineistossa.
Siis vaan tiivistelmän?? miks ei koko tekstiä?
Osaako joku sanoa miten Haaga-Heliassa on yleensä aikuispuolella ollut ? Onko kysymykset aineistosta kaikki monivalintaa vai kirjoitelmia ?

Koska enkkuni on tosi vahva niin engl teksti tuntuu helpolta sinänsä, ei tarvitse sitä sanakirjan kanssa ihmetellä. Mutta jos pitäisi alkaa kirjoittaa essee vastauksia niin huoli on sinänsä se, että muistaako sanoa kaiken. Silloinhan ei riitä, että ymmärtää sisällön vaan pitää alkaa ulkoa opettelemaan. Pätee myös suomenkieliseen aineistoon tietty.
Suosittelen niitä jotka eivät englantia taida edes lukiotasolla unohtamaan tradenomin opinnot. Tuosta pääsykokeesta iso osa pisteistä on kiinni englannin taidosta ja siellä voi olla myös englannin kielinen haastattelu, joten mitä teette kun ei ole edes perustaitoa olemassa? Voi olla meinaan aika kiusallista sönkätä jotain tai seisoo tuppisuuna.

Vähän realismia nyt. Eihän lääkikseenkään pääse ilman että hallitsee perusasioita.
Höpö höpö!!!!!! hyvillä lähtöpisteillä matikalla ja suomenkielisen osuuden hallinnalla pääsee kyllä sisään.
Soitin ja kysyin mm. tuota enkkujuttua. Sen perusteella ei voi ajatella, että ihan alkeellisella tai onnettomalla enkulla pärjäisi kokeessa.

Oma enkkuni on hyvä, joten enemmän huoltetuttaa se matikka...
siis vastattiinko puhelimessa noin "ei voi ajatella, että ihan alkeellisella tasolla pärjäisi" vai teitkö oman päätelmän puhelun perusteella? :) kommentoitiinko puhelussa englannin juttua muuten?
Vastatakseni kysymykseesi niin sanottiin, että kannattaa lukea hyvin ,koska on ihan mahdollista, että tulee englanninkielisiä kysymyksiä ja jopa mahdollista, että joutuu myös vastaamaan englanniksi. Metropoliassa sanottiin että koe on suomenkielinen, siksi oletin kai automaattisesti, että niin on Haagassakin. Mutta ei siis välttämättä ole. Siksi oma tulkintani on, että jos ei todellakaan osaa enkkua niin saattaa olla aika vaikeaa mikäli pelkkä sisällön ymmärtäminen ei riitä vaan pitää muotoilla itse vastaukset. Tosin olen käyttänyt itse vuosikausia englantia niin paljon, että koen sen äidinkielekseni, joten minun on ehkä vaikea arvioida, onko kyseinen teksti vaikeaa vai ei. Kysyin asiaa juuri siksi, että toivoin enkun nousevan merkittäväksi kokeessa :)
Kokeenhan on ihan pakko olla sama kaikissa nuorten amk-hauissa, koska sillä samalla kokeella voi hakea eri oppilaitoksiin. En kyllä usko, että voisi olla jotain erilaisia kokeita tyyliin eri koe HH:ssa ja Metropoliassa, kyllä se koe on ihan samanlainen kuin ennenkin ja sama kummassakin.
1. Jos et puhu äidinkielenäsi englnatia, on sinun helpompi ymmärtää ei englantilaisen tuottamaa englantia. Fakta, en jaksa etsiä tutkimusta.

2. Vaikka teillä olisikin vähän enkkua, koko aineisto kokonaisuudessaan on niin suppea, että tuon ehtii opetella vaikka ulkoa joka kohdan. Verrataan matskuja vaikka lääkis/kauppis/oikkis.

3. Jos et osaa englantia, älä hae tradenomiksi.

t. tradenomi + ktm
Jos ajatellaan työn kannalta, niin tarviiko englantia kaikissa töissä, joita tradenomi voi tehdä? Itse ajattelin, että en suuntaudu esim. mainontaan ja markkinointiin, vaan vaikkapa taloushallintoon. Kirjanpito, laskentatoimi, tilitarkastaja... Jotain nuiden suuntaista ajattelin. Ja töihin jos menisi vaikkapa johonkin suomenkieliseen virastoon, pankkiin, vero- tai tilitoimistoon...

Onko jollain tietoa, kokemuksia tai mielipiteitä tästä? Kai suomen kielelläkin pärjää eikä englantia joka paikassa tarvi? :# Nimenomaan taloushallinnon puolella.

Tai sitten täytyy miettiä jotain muuta alaa..... :/ Nimittäin enkku ei siis todellakaan oo vahvin puoleni. Enemmänkin just vaikkapa matikka, johon tuo talousjuttukin viittaa.
Niiin ja siis lisäys, että jos pääsee kouluun sisälle. Että onko sen jälkeen huono englannin kielen taito suuri ongelma? Ja työelämässä myöhemmin. Nimittäin lähtöpisteet on mulla ihan hyvät, joten sisäänpääsyn puolesta en niin paljon pelkää, vaikka enkkua en osaakaan. Enemmän mietityttää juuri se jatko.
Juu, yliopistoissakin on heti alkuun tukikurssit kielissä ja matikassa, että saa kerrattua, monet sielläkin tarvii niitä!! Näin myös H-H:ssa heh heh! Jos oot ylioppilaaksi päässy kyllä tässäkin amk:ssä taatusti suuremmalla tai pienemmällä panostukslla pärjäät, Nou hätä ihmiset, aina jotkut haluavat lietsoa epäonnistumista..............
No pitkä enkku läpi just ja just, lukiossa numero 6. En halua lietsoa mitään, kuhan nyt vähän rupes pelottaa tää juttu, ku en ennemmin ottanu selvää kuinka paljon sitä enkkua oikein tarvii ja joka suuntautumisvaihtoriehdossa.

Mikä H-H? Ai Haaga-Helia? Vai mikä se nyt onkaan :D
siis suuntautumisvaihtoehdossa .. mukava puhelimella kirjottaa
No hei ei tosiaankaan tarvita enkkua joka paikassa, esim vain Suomen markkinoilla toimiva yritys, ihan hullua koko tää enkku tässä pääsykokeessa näin isosti.
Sitä minäkin.
Kattokaa huviksenne työpaikkailmoituksia. Melkein kaikkiin "tradenomipaikkoihin" tarvitsee englantia. Vaikka yritys toimisi vain Suomen markkinoilla, on sen omistus usein ulkomailla. Se taas tarkoittaa sitä, että kaikenmaailman yrityksen sisäiset ohjeistuksen ym. on englanniksia. Ja tietenkin raportointi emoon englanniksi.

Toki on vielä olemassa t'ysin suomenkielisiäkin yrityksiä, mutta niitä on koko ajan vaan vähemmän ja vähemmän.
Nimenomaan! Ja täysin suomenkieliset yritykset on enää pien- tai mikroyrityksiä, joihin ei ihan hirveesti tradenomejakaan tarvita. :)
Vedätte vaan enkunkielisestä aineistosta copypastella google kääntäjään, niin saatte jonkun verran apua... ihan puhdasta käännöstä ei sillä meiningillä saa, että jonkun verran pitää ymmärtää.
Erityisesti taloushallinnon puolella terminologia on hyvä osata myös englanniksi. Varsinkin tilintarkastajalta tätä vaaditaan, enenevissä määrin myös tilitoimistotyöntekijöiltä (järjestelmät englanniksi, IFRS ym). Kannattaa muistaa että yritykset kansainvälistyvät, Suomi kansainvälistyy ja useimmiten edes auttava englannin kielen taito on tarpeen. Kaikki on kuitenkin opittavissa.
No joo kyllä minä nyt jonkin verran englantia osaan, ja esim. termejä voisin enkuksi opiskella. Mutta sujuva puhuminen ja kirjoittaminen englanniksi eli kommunikointi ei oikein onnistu. Paremmin vaikkapa luen englanninkielistä tekstiä.

En tiiä, kaipa sitä täytyy yrittää käydä kokeilemassa ja katsoa pärjääkö. Edes siellä koulussa.
Sinun on todella syytä tulevaisuutesi takia oppia englantia hyvin kuten itsekin olet näköjään asiaa pohdiskellut. Teet töitä sitten millä kaupallisella alalla tahansa tulet ennemmin tai myöhemmin törmäämään asiaan. Vaikka pääsisit tänään töihin jonnekin, jossa sitä ei tarvita, niin huomenna sitä jo tarvitaan. Takaan sen. Tulee vaikka yrityskauppa tai kotimaisen yrityksen toiminta kansainvälistyy, myös taloushallinnossa on osattava englantia. Meillä esim myyjät myivät vain suomalaisille asiakkaille, mutta saivat huomata joutuvansa ykskaks olemaan yhteyksissä englantilaisiin ostajiin jne... Siinä tuli melkoinen kielikylpy joillekin, mutta kyllä he oppivat.
No saa nähä mihin ite päätyy. Jospa sitä enkkua oppis tarvittaessa.
Mua kyllä ottaa toi enkun kielinen materiaali vähä kupoliin. Ja miksi sitä pitää olla vielä kaksin kappalein ?
Itseäni ei kiinnosta markkinointi eikä myynti vaan taloushallinto. Taloushallinto vaatii kuitenkin tekijältään numeraalista ymmärtämistä ja mun mielestä se on kyllä hieman tärkeämpää kirjanpidon töissä kun se että osaa enkkuu. Eikä sitä kirjanpitoa enkun kielitaidolla tehdä. Kuitenki suurin osa Suomessa tehtävästä kirjanpidosta tehdään ihan suomalaisille yrittäjille ja yrityksille. Jotenkin pännii tällaisena matemaattesesti lahjakkaana ihmisenä se että kriiteerinä pidetään enemmän enkun kielentaitoa kun numeraalista osaamista. Vaikka pääsykokeissa on se matikka osuus niin on kuulemma ihan helppo. Mut tämä enkun teksi näissä materiaaleissa ei kyllä vaikuta kovin helpota
Olen jo taloushallintoa lukenu kauppiksessa pari vuotta ja tarkoitus olis jatkaa sitä amkissa jos vaan pääsee sisälle.
Mutta totuus on se että jos ei osaa englantia niin kannattaa suunnata muihin aloihin joilla sitä ei tarvita, esimerkiksi rakennustyöala, siivooja tai putkimies. Sitä paitsi kieliä ei voi enään oppia kovin hyvin jos ei ole nuori tai lapsi, aikuisena on tosi paha lähteä enään kartuttamaan kielikokemusta ja ylipäätänsä tietoa. Tällä yritän sanoa että pitää pärjätä niillä korteilla mitkä luoja on suonut. Toiset on hyviä käytännön töissä joihin tulee suorittava rutiini ja toiset töissä jotka vaativat aivoilta paljon enemmän.
Höpönpöpön, kyllä aikuisiällä oppiminen on helpompaa kuin nuorena. Minä olen opiskellut aikuisiällä kaksi kieltä, ruotsin ja venäjän, ja puhun molempia kyllä todella sujuvasti. Motivaatio kun on hieman eri luokkaa kuin nuorena. Tosin kyllä olen suorittanut myös ylioppilastutkinnon vasta aikuisiällä, kuitenkin ihan riittävillä E:n papereilla, että enpä tuota kyllä todellakaan allekirjoita.
Näyttää siltä että haluavat rajata hakijoita jotka eivät ole kovin kiinostuneita tulemaan edes koko kouluun vaan käyvät muuten vain pääsykokeissa. Viime vuonnahan oli tekstiä yhteensä joku 50 sivua josta yli 30 suomeksi. Nyt paljon enemmän englanniksi.

Tietääkö kukaan miten noita matikan tehtäviä kannataisi harjoitella ei nimittäin itellä mikään vahvuus ole?
Kannattaa kerrata prosenttilaskuja ja ihan perusyhtälöiden ratkaisua. Prosenttilaskuja meillä ainakin oli suurin osa.
Minkälainen se haastattelu on ? Mitä asioita siellä tulee esiin ?
No ei tosiaankaan ollut näin syksyllä ,en kyllä tiedä puhutko keväästä vai tästä syksyn aineistosta, monivalintoja on aina tullut vähemmän enkun aineistosta, kirjoitelma sitten kyllä siitä.
61 lähtöpistettä, luottavaisin mielin siis voi aloittaa ennakkomateriaalin selailemisen :P
Mistä noi lähtöpisteet näkee?
Hei 45128615, miten voi olla lähtöpisteet 61 ? Aikuispuolella ei mitenkään voi olla kuin max 30 eli työkokemus plus mahd aikaisemmat opinnot.

Eli haetko siis nuorten puolelle ?
Joo, joku on nyt varmaan ymmärtänyt väärin lähtöpisteiden laskemisen tai sitten pyrkii jonnekin muualle kuin liiketalouden aikuispuolelle. Eihän se ole järjelläkään ajatellen mitenkään mahdollista, että on jo lähtöpisteitä niin paljon, että sisään pääsee vaikka ei koepaperiin kirjpoittaisi muuta kuin nimensä...
Juu, nuorten puolelle.
Nuorten puolelle toi hakee, noi on tosi hyvät lähtöpisteet, olisi tosin kiva tietää, paljonko ihmisillä on keskimäärin lähtöpisteitä!
Kyllä toi Haaga-Helia on varmaan Suomen halutuin opiskelupailkka, kaikki lande-hikarit suuntaa sinne, että pääsis muuttaa Hesaan....... yliopistoon on yhtä vaikee päästä......!
Anteeksi vaan, mutta kyllä mua alkoi hymyilyttää kun luin tätä ketjua. Itselle enkku on helppoa, joten sitä paremmat mahikset kai meikäläisellä, mitä useammalle nuo tekstit on hepreaa.

Ja kyllä mä harkitsisin tuota alaa vielä hyvin tarkkaan, jos oikeasti englanti menee yli hilseen. Monissa amk:issa koulutusohjelmia on kansainvälistetty, eli käytännössä tarkoittaa sitä, että osa opinnoista suoritetaan englanniksi. Ja itse kyllä näen sen aika suurena miinuksena nykypäivänä työmarkkinoilla, jos ei kansainvälisellä kielellä pärjää. Vaikka se työpaikkahaave sitten olisikin ihan supisuomalaisessa firmassa, niin todennäköisesti muuten samalla linjalla olevista työnhakijoista kielitaitoinen menee ohi, valitettavasti :/
Anteeksi vaan, kyllähän, jos on Suomessa pitkän enkun ylppäreissä kirjoittanut ja läpi päässyt tarkoittaa , että pystyy kielen halutessaan opettelemaan sillä tasolla, johon sitten tyytyy itse.

Se on hiukkasen on hassua, kun täällä jotenkin suhtaudutaan, ettei pystyisi kielitaitoaan kehittämään jatko-opiskeluissa. Monellahan voi olla vuosia jo lukio-opinnoista ja on ihan normaalia, että matikat ja enkut vähän pääsee ruostumaan, jos ei ol ollut käyttöä. Kielitaitoa ja matikkaa voi elvyttää nopeastikin teho- yms kursseilla ja opiskella voi eläkeläisenäkin.

Nyt vaan tsemmpiä ihmiset!! Jotkut vaan haluaa lannistaa, toivottavasti ahkerimmat saa opiskelupaikan.
Täälä vaan valitetaan enkunkielisistä aineistoista.. Käyttäkää sekin aika hyödyksi vaikka opettelemalla niitä koska ei sille mitään mahda :)
Täytyy kyllä myöntää että itekkin olin vähän epätoivoinen ku näin materiaalit mutta varsinkin cross-cultural business communication vaikuttaa ainakin näin alkuun mielenkiintoselta. :-)

Voisko joku vähän valaista minkälainen se mahdollinen haastattelu on ja minkälaisia kysymyksiä voi tulla esim siitä SOK-jutusta??
Nuorisopuolella ei tule haastattelua, vaan kirjoitelma!
Haastattelu, tai kirjoitelma. Niin ainakin meillä lukee, ei kai ne väärää infoa anna? Kai ne siinä haastattelussa haluaa lähinnä selvitää sitä motivaatiota, eli luultavasti utelevat vanhoista koulutuksista, ja "mitä haluat tehdä isona?". En oikein keksi mitä muuta tuollaisessa haastattelussa voisi olla. Paitsi jos on ryhmähaastattelu, niin sitten voi olla jokin aihe, josta odotetaan keskustelua.
Sitähän mäkin.. Ei ilmeisesti saada tietää kun vasta sielä kokeessa..? Mutta toivon kyllä kirjotelmaa, itellä ehkä vahvempi ku joku haastattelu :D
Tosta enkusta vaahdotaan täällä ihan liikaa, ei se niin tärkeä ole, jos on matematiikka ja suomenkielinen aineisto hallussa ja business-enkunkieltähän mennään vasta opettelemaan tonne.

Ja työelämän puolella taas sitten, kansainvälisesti toimiviilla firmoilla on paljon yrityksen omaa sisäistä henkilöstön koulutusta, myös paljon kielikoulutusta/kielitaidon ylläpitoa,... ihan normaali käytäntö nykymaailmassa. Eli ei tartte tässä vaiheessa vielä olla enkunnero, riittää kun auttavasti osaa.
Kyllä aikuispuolella tarvitaan hyvä enkku, nuorisopuolesta en tiedä.
Aikuisopiskelupuolelle olen hakemassa... Tuli vaan mieleen, kun tsekkailin noita kursseja niin jokaista kurssia myöten (ja niitähän riittää) on min kaksi kurssikirjaa hankittava, usein jopa kolme.

Googlailin vähän hintoja ja ne vaihtelivat n. 25 - 85 eur välillä. Eli kalliiksi tulee. Useamman tonnin per vuosi.

Niitähän ei voi kaikkia kovin hyvin lainaillakaan kuten mulle Haaga-heliasta puhelimitse kerrottiin...
Huh, toivottavasti kukaan opiskelijamme ei ole joutunut maksamaan useampaa tonnia vuodessa siksi, ettei kirjastosta saisi tarvittavia kirjoja! HAAGA-HELIAssa kirjasto hankkii kaikista kurssikirjoista useita kappaleita opiskelijoiden käyttöön. Suosituimmista kurssikirjoista kirjastoissamme on jopa useita kymmeniä lainakappaleita. Lisäksi kaikista kurssikirjoista hankitaan käsikirjakappaleet, jotka ovat aina kirjastossa opiskelijoiden käytettävissä.

Tietenkään emme voi taata, että jokaiselle opiskelijalle löytyisi juuri heti nyt se kaivattu kirja, mutta kun vähän ennakoi kirjatarpeita, tekee varauksia ja/tai käyttää kirjastossa käsikirjakappaleita, niin kirjaston kurssikirjoillakin pärjää aika pitkälle. HAAGA-HELIAn kirjaston kokoelmiin voi tutustua osoitteessa haltia.amkit.fi.
Joo mä ainakin ihmettelin tota kommenttia, taisi tulla tänne vaan siksi, että ihmiset ei viittisi hakea, ts, vähemmän kilpailijoita paikoista. Kaikki, jotka on ottaneet asioista selvää, tietävät, että kirjastoista on loistavasti kirjoja saatavilla, pitää vaan olla ajoissa liikkeellä, toki jotkut kirjat kyllä kannattaa ostaa ihan omaksi, ns. kivijalka.
No huh, toivottavasti sais ostettua vanhoja jostain
Ainekin viimevuonna HAAGA-HELIAN liiketalouden pääsykokeessa oli englanninkielinen materiaali, ja pääsykoe oli kuitenkin enkunielisestä materiaalista suomeksi. Tärkeintä on siis ymmärtää se enkunkielinen teksti, jotta osaa vastata kysymyksiin oikein suomeksi. Sitten oli vielä muutamia englanninkielisiä kysymyksiä. Tosin se, millainen koe oli viimevuonna ei välttämättä tarkoita että se on tänävuonna samanlainen.

Matikan osuus oli melko helppo vaikka itse olen todella surkea matematiikassa. Kaikki kysymykset olivat monivalintoja.
Oikeesti ne kirjat tulee maksamaan tautisesti. Tutkin myös asiaa. HH:n sivuilta esim löytyy tosi hyvin opintoviikot ja niiden kirjat. Niitä tosiaan on 2-3 per kurssi. Sairaan kalliiksi tulee eli pakko varautua kaivamaan kuvetta useampi tonni jopa pahimmassa tapauksessa, huh huh.

Aina uudet 2-3 jopa 4 kirjaa ja kaikkihan sen tietävät, että edellisen vuoden kirjat ei enää käy...lukiosta jo tuttua !

Mullekin sanottiin, että lainaaminen ja vanhojen kirjojen ostojahtaukseen ei kantsi luottaa.
Ihan selvää rahastusta ja bisneksen tekoa oppikirjoilla tällänen, esim. yliopistossa oppimateriaali suurimmaks osaksi netissä, joku harva kirja sitten yhteistilauksena proffan kautta, että saa halvemmalla.....biness is bisness. Mutta kuten lukiokirjojenkin osalta, naurettavaa, ettei vanha painos käy, jos vaan muutama sivu erilailla...törkeetä on !!
Millä mallilla teillä on lukemiset? :) Onko kaikki aineistot käyty jo kertaalleen läpi? Minkälaista tahtia muuten pidätte lukemisenne kanssa?
Tulostin materiaalit jo pari viikkoa sitten, mut tosiaan noi englannin kieliset materiaalit sai mielen synkäksi ja vasta nyt päätin alkaa tsekkailemaan niitä läpi... ei hyvä, ois tosiaan pitänyt alkaa lukemaan jo heti silloin pari viikkoa sitten...
Joop, ne sisältää melkosen paljon erikoisia sanoja/sanojen käyttötapoja, ja mun mielestä ihan hiiiiiiiiirveän pitkiä lauseita, jolloin koko lauseen ideaa vaikea hahmottaa! argghh
Minä otin yksityisen englanninkielen opettajan käymään materiaalit kanssani läpi, vaikka ei se oma englanti mikään aivan totaalisen huono olekkaan.
Mukavaa kun saa hyötyä tästäkin ja oppii lisää, materiaali alkaa nyt tuntua jo aika selkeältä.
Vuosikertomukset on töistä jo tuttuja ja matematiikan perus kaavat on helppo kerrata.
En suosittele kenellekkään kääntämään tuota Englanninkielistä materiaalia sanasta sanaan ymmärtää teksitn vain ihan väärin.
Joo, kyllä täällä myös ihmetellään, että laitetaan suomenkieliset opiskelemaan pääsykoemateriaalina tollasta....... en viitsi sanoa mitä "englantia" Jos kerran halutaan enkuksi pääsykoeaineistot, pitäisi kyllä olla jotain tasoa. Etenkin toi kiinalainen....????!?? Jonkun virallisen tahon pitäisi oikeasti puuttua tähän seikkaan. Voi ei, kateeksi käy, että sulla on varaa tollaseen, pääset taatusti sisään. Siis tonne Haaga-Heliaan on yhtä vaikea päästä kuin yliopistoon, ihan uskomattoman suosittu koulu.
Tekstin englanti on ihan hyvää englantia. Ei varmaan kannata kommentoida jonkun muun (joka julkaissut tiettellisen tekstin alan julkaisussa!) englannin kielen taitoa kommentoida jos ei itse ko. kieltä osaa.
Aineisto vaikuttaa sinänsä kaikenkaikkiaan helpolta. Ainoa kysymysmerkki on tietty matikka, kun siihen ei ole mitään lukuaineistoa annettu.

Sinänsä jos esim Haaga-Heliaan on tarjolla 120 aloituspaikkaa ja ensisijaisia hakijoita noin 680, niin ihmetyttää miten noin isossa joukossa ei olisi vähintään 120 sellaista, jotka tuon aineiston perusteella vetäisivät täydet tai ainakin lähestulkoon täydet pojot. Sen ei luulisi olevan mitenkään mahdotonta ainakaan niille, jolla ei ole ongelmia enkun kanssa.

Jos on ongelmia enkun kanssa niin sitten on kyllä heikommassa jamassa, ja ehkä se onkin juuri sitten se juttu, jolla eroja tehdään.
Heippa hei 39ww, en tiedä haetko aikuisten vai nuorten haussa, mutta nuorten haussa ensisijaisia hakijoita nyt keväällä on 1661 ja toissijaisia 3935 (tiedot löytyvät HH:n sivuilta kohdasta hakutilasto) ja nuorten puolelle pääsee 280, että tälleen meillä Suomessa nuorilla opiskelupaikan saannin kanssa. Tulee fiilis, ettei melkee jaksais edes yrittää, mutku töiden saaminenkin on niin vaikeeta.....
Itse saan lähtöpisteitä 55, nuorten puolelle siis haen. Englanninkielinen osio ei tunnu nyt niin kauhean vaikealta, mutta minusta kumminkin vaikeampaa tekstiä kuin pitkän enkun yo- kokeessa :D matikkaa en ole harjoitellut kauheasti. Saako vanhojen kokeiden matikan tehtäviä mistään ilmaiseksi?
Vastaukseksi sinulle "kouluun" , haen aikuisten puolelle. Aikuisten puolelle on hakijoita HH:n on noin puolet teidän nuorten määristä, mutta suhteellinen sisäänpääsy on yhtä vaikeaa, siinä on vain noin 1 prosenttiyksikön ero.

Eli vaikeaksi ovat päättäjät tehneet sen meille kaikille... Mutta he ovatkin oma ihmisrotunsa eli homo idioticus.

Samaan hengenvetoon, kun he vaikeuttavat halukkaiden pääsy opiskelemaan he voivat sitten paasata koulutuksen tärkeydestä, uudelleen koulutuksen välttämättömyydestä, jatkuvasta läpi iän jatkuvasta uudistumisesta, pienen kansakunnan huoltosuhde- ja kilpailukykyhaasteista jne. Töitä ei saa nuoret eikä vähän vanhemmatkaan, joten samaan aikaan on järkevää vielä vaikeuttaa opiskelemaan pääsyä
Onnee sulle pyrkimiseen 39WW , nyt vaan pitää tsempata itsensä jaksamiseen lukea. On kyllä ihan hurjaa, että AMK- ja yliopisto-opinnot on tehty niin vaikeiksi päästä, n. 80 % pyrkijöistä melkeen joka paikassa jää ilman opiskelupaikkaa.

Terveisin "kouluun"
Mistä tietää että on saanut kutsun tuonne pääsykokeeseen?
Tuli vain mieleen, että kuinkakohan moni kaikista hakijoista edes loppujenlopuksi osallistuu kokeeseen ?

Onko joku käynyt jo aiemmin esim. Haaga-Helian aikuispuolen kokeessa ja osaisi vastata tähän ?

Jos vaikka muutama sata osallistuu niin sehän vaatii jo isoja tiloja, mutta entäs ne haastattelut. Jos vaikka 300 osallistuu ja jokaista haastatellaan 10 min niin se on jo 50 tuntia. Eli aika monta haastattelijaa tarvitaan.

Ja sitten vielä jos ajatellaan, että haastattelussa on jaossa 30 pist, joka sentään on aika paljon kokonaispisteistä, niin mitenköhän objektiivista pisteytystä siinä on jaossa ?
Ei varmaan kaikki hakijat tule kokeeseen, mutta siliti ainakin nuorten puolella hurja hakijamäärä. Mäkin olen ajatellut noiden haastattelujen toteuttamista käytännössä, kun on noin paljon ihmisiä ja myös niiden arvostelemista, jotenkin tuntuisi, että kirjoitelma olisi oikeudenmukaisempi aikuisillakin.
Tuota, pari kysymystä:

1) Miten voi itse kartoittaa paljon on jo valmiiksi pisteitä?
2) Saako pääsykokeista yhteensä 30 pistettä maksimissaan?
1) Tästä linkistä löytyy valintapisteiden laskemisesta:

http://www.laurea.fi/fi/hakeminen/amk_tutkinnot/valintaperusteet/PublishingImages/Yhteiskuntatieteiden,%20liiketalouden%20ja%20hallinnon%20alan%20valintaperusteet.pdf

2) Pääsykokeista saa 35 pistettä= 10 kirjoitelmasta, 10 matematiikasta/loogista päättelykykyä vaativista tehtävistä ja 15 monivalintatehtävästä.
Onko jollain kokemusta Eximian itseopiskelumateriaaleista tai Valmennuskeskuksen koti-kurssista? Minusta tuntuu että tarvitsen varsinkin apua tuossa englanninkielisessä materiaalissa. Mitään yksityisopettajaa en löydä kotipaikkakunnaltani.

Eximia mainostaa 30 % alennusta materiaaleista eli paha hinta ei tuo ole jos siihen kuuluu esim. käännökset aineistosta. Mutta sivuilla eivät avaa onko tuo materiaali joku yleinen vai juuri tähän ennakkoaineistoon valmistava. http://www.eximia.fi/info/988/ . Onko kukaan ostanut tuota pakettia?

Toinen on tuo Valmennuskeskuksen koti-kurssi, mutta tuntuu aika kovalta hinnalta 210 euroa videoista kun ei tiedä yhtään ovatko ne järkeviä. Tuolla hinnallahan saisi jonkun tv-kanavapaketin vuodeksi eli videoiden tuntihinta on aika korkea. http://www.valmennuskeskus.fi/page.php?page_id=269&c_id=424 . Onko joku ostanut noita videoita eli kuulisin mieluusti kokemuksia niistä
Hain keväällä 2011 Oulun amk:n liiketalouden nuorisopuolelle. En halunnut koko paikkaan, joten en lukenut. Huvikseni täytin monivalinnat enkä tietenkään kirjoittanut kirjoitelmaa (haastattelua ei ole). Tulin vahingossa hyväksytyksi, eli ei liene kovin vaikeaa Ouluun päästä :)
Tietääkö kukaa voiko se haastattelu olla englanniksi ja pitääkö se tehä yksin vai ryhmäs?
Haaga-helian kirjeessä tänään kerrottiin, että haastattelu tehdään 3 hengen ryhmissä ja siinä keskustellaan motivaatiosta koulunkäyntiin, odotuksia kouluun liittyen yms. ja suomeks se vissiin on. Musta haastattelu on kiva juttu. Pystyy helpommin tuomaa omaa persoona esiin ja sosiaalisia taitoja, niillä kun on kuiten myyntityössä tärkee osa :)
No olisikin totaalisen naurettavaa, jos se olisi englanniksi, eihän juuri tässä ketjussa kukaan kansainväliselle linjalle hae, vaan normaaliin suomenkieliseen kouluun, jossa opiskellaan suomeksi ja opiskellaan englannin kieltä. Ai sä sait tänään kirjeen, haetko nuoriin vai aikuisiin?
Nouseeko muuten noi pisterajat joka vuosi? Viime vuonna Leppävaaran Laureaan pääsi jollain melkein 70 pisteellä, onko se tänä vuonna sitten yli 70?
Ootteko saanu jo kutsukirjeitä ouluun hakeneet???
Olen menossa aikuisten puolelle pääsykokeeseen Haaga-Heliaan.

Pitääkö paikkansa, että mikäli vastaa väärin, saa miinuspisteitä ? Jos pitää niin koskeeko se kaikkia osioita: monivalintakysymyksiä ja matikkaa vai ainoastaan toista ?

Aikuisten puolelle ei varmaankaan ole vielä kirjeitä postiteltu vaan vasta toukokuun puolivälissä ?
Ei ole vielä tullut kutsua Ouluun ainakaan aikuisten puolelle. Koehan on jo 22.5., niin toivottavasti ei nyt kovin paljon kuun puolenvälin jälkeen lähde kutsut...
Muakin kiinnostaa toi, että tuleeko matikassa vääristä vastauksista miinuspisteitä ?
kyllä tulee miinuspisteitä, joten jos et osaa jätä kokonaan vastaamatta!
Onko englanti pelkkää monivalintaa? Ja tarvitseeko noista ennakkomateriaaleista "osata ulkoa" paljonkin?
-a-a---a :lle,

En ole itse aiemmin osallistunut kokeeseen, mutta olen kysynyt saman kysymyksen niiltä, jotka ovat. Usein ilmeisesti on ollut niin, että tulee kyllä monivalintakysymyksiä, mutta lisäksi usein essee/kirjoitelma enkun aineistosta. Riippuu kyllä myös oppilaitoksesta.
oletteko jo saaneet kutsun nuorten pääsykokeeseen?
ainakaan en huomannut että olisi mitään puhuttu haastattelusta (joku ylempänä puhui siitä^^) ja eikö tää koe ole valtakunnallinen eli kaikkialla sama vai? tietysti aikuispuoli erikseen.
Onko kenelläkään mitään hajua, että mihin aikaan päivästä on aikuispuolen pääsykokeet (Laureassa)? Onko ne heti aamusta, vai onko työssäkäyviä ajateltu? Ja kuinka monta tuntia kokoeisiin on varattava?
Mitä veikkaatte, milläköhän pisteillä tänä vuonna pääsee sisään Leppävaaran Laureaan? VIime vuonna taisi päästä jollain 69.
ditp, metropoliassa oli viime vuonna muistaakseni klo 12.00-13.40 koeaika, paikalle piti saapua n. 1/2 aiemmin ja sitten päälle haastattelu. Kirjeessä sanottiin että koko koetilaisuus haastatteluineen päättyy klo 16 mennessä.

Eli kyllä kantsii varautua ottamaan vapaapäivä
Voi hyvää päivää! Tuo englanninkielen teksti on kyllä jo muutenkin rankkaa luettavaa mutta kun se vielä lisäks vilisee lainauksia.. pitäis lukea ajatuksella mutta se on vähän hankalaa ku jatkuvasti tulee suluissa sivunumeroita ja vuosilukuja..
Helppoa ku mikäkin. Maalaisjärjellä monivalintatehtävät menee.
Tuo Henderssonin ja Louhiala-Salmisen teksti on kyllä niin järkyttävän huonoa ja raskasta luettavaa ettei mitään järkeä. Tuon toisen enkun aineiston luin jo pariin kertaan tässä välissä ja nyt aloin uudestaan lukeen tätä ekaa aineistoa. Hajosin samantien uudelleen. Enpä oo aiemmin lukenu mitään yhtä raskasta tekstiä englanniksi vaikka aihe olisi ihan mielenkiintoinen!
Moikka!

Hei mites, onko kaikille aikuispuolelle hakeneille tullut jo kutsu pääsykokeeseen? Mä hain TAMKiin aikuispuolelle, eikä vieläkään oo kutsua tullu postissa :/
Lukee netissä että ne postitetaan viikolla 20
Voiko joku kertoa mulle, mikä on noitten denglanninkielisten aineistojen pääsanoma/pääkohdat. Auttaa mun lisäksi varmasti monta muuta. Kiitos!!!
Onneksi suomensin tekstit heti kun ne julkaistiin. Nyt voi vaan lukea ja treenata matikkaa jota viimeksi opiskellut vuonna 1998... hetken vie että muistuu mieleen jutut. Aikuispuolelle hain, kutsu ei ole tullut vielä... sitä odotellessa.
Joo, itelle se englanti ei ole niinkään kynnys. Eikä matematiikkakaan, mut sitä on pakko vähän muistella ku itekki opiskellu 2003 viimeksi. Lukemista helpottais kyl paljon jos ei tarvis olla tietokoneella, mut tähän kai sitä on totuttava.. :P
Laitoinkin TAMKiin viestiä, sanottiin että kutsut tulee ihan näinä päivinä :) Itellä on kyllä motivaation kanssa taistelemista koko materiaalien kanssa, se SOK:n vuosikertomuskin on niin tylsää tekstiä.. Ja jos sitä vertaa viime vuoden suomenkieliseen materiaaliin, niin mun mielestä tosta on tosi paljon vaikeempi saada ikäänkuin kiinni siitä pointista että mitkä on ns. tärkeimmät asiat tekstissä.

Mietin myös sitä, että onkohan sillä esitehtävällä joka piti tehdä ennen hakuajan päättymistä, jotain osaa pisteiden laskuun? Siis että oliko se jo itsessään jokin kokeen osa?? Mielestäin siinä oli aikalailla samat kysymykset, kuin viime vuoden nuorten haussa olleessa suullisessa haastattelussa.
Heh, no varmaankin auttaisi monia, jos joku kielitaidottomille avaisi pääkohdat, mutta miksi joku niin tekisi ?! Opiskelupaikoistahan tässä kaikki kilpailee !
jep, ei tietenkään kukaan tällä auta, kilpailu on vaan niin kova.
Voi, Vttu, noita enkun aineistoja, miten tollasia voidaan ottaa pääsykokeeseen suomessa, etenkin toi kiinalainen?????????? joku kiinalainen kirjottaa jotain ........ miten tämänkaltaista voi vaan olla pääsykokeessa??? KYSYMYSMERKKI??
jonkun viranomaistahon pitäisi puuttua tähän!!!!!!!!!
Tää keskustelu täällä on aika huvittavaa. Jos on halu ja motivaatio kunnossa ja tavoitteena opiskelupaikka niin sitä vaikka lukee hepreaa. P.S. En itsekkään ole mikään kielinero, mutta asenne on kohdallaan ja motivaatiota löytyy. Käykää vaan sen aineiston kimppuun ja suomentakaa :) Tsemppiä kaikille!
Joo, 3 viikkoo vielä aikaa, ite ajattelin, että 2 viikkoo riittää, jos valmistautuu täysipäiväisesti.
Moi! Sain kutsun pääsykokeeseen liiketalouteen ja liiketoiminnan logistiikkaan aikuispuolelle. En ilmeisesti voi osallistua kuin toiseen kokeeseen.
Mutta jos minulla oli ykkösvalintana liiketalous ja haluankin osallistua liiketoiminnan logistiikan valintakokeeseen niin menetänkö ykkösvalinnasta saadut pisteet?
Saako ammattikorkeakouluissa ykkösvalinnasta lisäpisteitä? (lamk on koulu)

Kumpaan on yleensä helpompi päästä sisään?
Nuorten puolelle hakiesssa v.2012 enkkua ei sen enempää tarvittu kuin että piti suomentaa tekstit PERUSTEELLISESTI ennen koetta ja ymmärtää kokeessa esitetyt kysymykset ja vastaukset ja laittaa rasti ruutuun.
Käännöstyöhän onnistuu googlen avulla kunhan on aikaa, motivaatiota ja muistiinpanovälineet.

Suosittelen harjoittelemaan matikkaa myös tekstien lisäksi

Voi tulla vastaan tehtäviä kuten 3/8 * 5/9 : 17

JOTKA LASKETAAN ILMAN LASKINTA ;)

Tän vuotista aineistoa en ymmärrä ainoastaan suomenkielisen osuuden osalta.
Ketä kiinnostaa lukea suomen suurimmasta kusetuksesta, SOKista. Edellisvuoden suomalainen aineisto oli yleissivistävää ja asianmukaista tietoa tulevaisuutta varten vaikka ei edes kouluun olisi päässyt.

Onnea kokeeseen!:)
lol mitä panikointia täällä on? :D

Itte hain Haaga-Heliaan 2011, avasin materiaalin edellisenä päivänä ja käytin sen selailuun noin 10 tuntia. Lukiosta paperit C ja M välistä, ja heittämällä pääsin sisään.
Tietääkö kukaan että, ketkä ja millä metodilla tarkastavat nämä liiketalouden pääsykokeet ja onko mahdollista jälkeenpäin nähdä omat paperinsa? Esim. esseen tarkastamisessa on pakko varmaan olla ihan selkeät säännöt siihen miten pisteytetään, ettei mistään ympäripyöreästä liirumlaarumista varmaan kyllä saa pisteitä? En tiedä, kiva kohta nähdä millainen se koe on ja jos ei onnista jo tammikuussa uusiksil
Hei!!!
Pitäisko oppia näitä numeroita ja tilastokaavoja,joita on todella paljon Sok:n vuosikertomuksessa. Kaikki liikevaihdot jne?
Minkäläisiin asioihin pitää panostaa eniten?
Miten toimitte englannin tekstin kanssa? Suomennatteko sanasta sanaan?
Kaikki hakijathan eivät ole ylioppilaita. Pieni paniikki iskemässä kun en ole vielä aloittanut valmistautumista.. :D
Kerran lukenut tuon suomenkielisen läpi ja kerran tuon lyhyemmän englanninkielisen. Se parikytä sivuinen englanninkielinen aineisto on suht raskasta tekstiä ja taidankin skipata sen yli. Aikuispuolelle Hamkiin hakemassa. En paljon jaksa stressata, pääsen jos pääsen :)
Morjens vaan kaikille

Voi DÄÄÄÄÄÄÄÄM, vasta nyt tajusin, miksi täällä valitetaan enkusta, eli siis AMK:hon, kuten myös yliopistoon, voi pyrkiä, vaikka ei olisikaan ylioppilas, niin siksi aineistot on vaativia ei-ylioppilaille, koska ne on vaativia ylioppilaillekin. Ja kun tossa aikaisemmin joku totesi, että on vaan tyhmä tai jotain, jos sanoo, että aineisto on huonoa enkkua, niin todellakin toi kiinalaisen tekemä on tieteellistä sanastoa, mutta myös mun mielestä huonosti "rakennettua" ilmaisua englanniksi, tuo toinen ainesto on parempi laadultaan. Onnea kaikille puurtajille, laiskat hävitköön pelin.
Huomenna ois koe edessä OAMK:ssa OMG :D
Huomenna tosiaan koe. Paljon olette lukeneet? Itse olen lukenut kahtena päivänä eli yhteensä 2 kertaa materiaalin läpi. Vuosikertomuksesta en kyllä muista mitään kun se vaan vilisi numeroita.
Hei! Mikä kirjoitelmätehtävä voisi olla?
Huomenna koe ja minä oon suomentanut sanasta sanaan englannin tekstit ja lukenut ne kunnolla läpi (suomennokset) kerran ja tehnyt tiivistelmät joita kerrannut pariin otteeseen. Vuosikertomus tullut luettua kokonaan pari kertaa ja pari kertaa lukenut ne tärkeimmät asiat että tajuaa kokonaisuuden. Matematiikkaa treenannut joitain tunteja...

Enkun materiaali on haastava tällaiselle joka ei ole ylioppilas ja ollut työelämässä vajaa 20 vuotta ja viimeksi opiskellut matematiikkaa joskus 90-luvulla niin voisi sanoa että mm. yhtälöt kaipaa "hiukan" treeniä...
Onko nuorten puolelle sitten sama koe kuin aikuisten puolelle? Sehän on vasta sitten parin viikon päästä...
Luulis, että koe on eri.
Aika pyllystä toi pidempi enkun teksti...
Reilu tunnin päästä mennään... Luin kaikki tekstit kerran läpi, tein jotainkin muistiinpanoja joita kertasin ja treenasin matematiikkaa. Nyt kun palasin noihin teksteihin, en osaa / muista mitään :/ Tamk:ssa on haastattelu, osaisin kyllä puhua itsestäni, mutta aiempina vuosina aiheet ovat kuulemma olleet markkinoinnista yms. En mä sellaista osaa yhtäkkiä keksiä! Päähän sattuu... Kyllä tämä tästä.
Nonnii, nyt ne on sitten tehty. Mites ihmisillä meni? Me oltiin Laureassa tekemässä koetta.
Aika helpoilta tuntuivat, väittämistä ainakin oli suurin osa ihan selkeitä. Yhden typerän virheen tein matikkaosiossa, mut ihan oma moka kun en tarkistanut laskua.. Nyt vaan jännätään. :)
Muistatteko yhtään matikkaosion vastauksia? :)
no itse vastasin seuraavasti (en muista järjestystä)

palloja täytyy nostaa 6 kertaa
viimeinen kyssäri: tilillä oli ollut rahaa 1650 € (korko 0,2 %)
kulutuksen pitää laskea 20 % että kustannukset pysyvät samana
perunatehtävässä myynnin pitää nousta 200 %
se missä oli myynti laskenut vuoteen 2010 nähden ja kysyttiin et paljon pitää myynnin nousta että on 2010 tasolla, ni 150 %
oisko ollut eka tehtävä se jossa alennus oli eka 50 % ja sit viel maksutapaetua oli saanut vähentää 4 % ni mikä oli se alkuperäinen summa = 450 €
perintölaskussa laitoin et ei mikään niistä, mut siitä en oo yhtään varma.
nopeustehtävä 100 km /h oli se vastaus.
nestettä tuli 20 l

en oo mistään näistä varma, mut noin mä laitoin. joku tehtävä tosta puuttuu, anyone???
perintötehtävä 700000
Se korkotason nousu/lasku kysymys. Oikea vastaus siihen oli -25%, joten ei siis mikään niistä annetuista numeerisista vaihtoehdoista, vaihtoehto d.
^ mikä tehtävä toi siis oli?
muistakseni vastasinkin johonkin muuhunkin kuin perintötehtävää ettei mikään vaihtoehdoista (perintötehtävä tosin meni väärin, ihme ajatuskatkos tuli siinä :O )

mites muuten meni?? mä jätin englannit tyhjäksi, koska olin lukenut sitä toista materiaalia, ihme homma et piti kaks jakaa ennakkoon, yksi ois riittänyt. sok:n kyssäreihin vastasin 43 kyssäriin ja aika vahvasti uskon et meni....

iso merkityshän on tosin sillä haastattelulla josta voi saada siis eniten pisteitä,
joka kesti vaan 15 min... hmmm....
ainiin, se yks matikkatehtävä oli tosiaan se, et eka nous 50 % ja sit laski 50 % eli mikä oli kokonaismuutos, se tosiaan oli se -25 % eli ei mikään annetuista vaihtiksista
Onko kellään tietoa mitä Metropolian alimmat pisterajat on ollut aikuispuolella? En meinaan vastannut yhteenkään enkkuaineiston kysymykseen kun en ehtinyt lukea... Laskeskelin että saisin työkokemuksesta 19p, haastattelusta varmaan ainakin 20p, matikasta 14p ja monivalinnoista 11p. Yhteensä siis ainakin 64p eli oiskohan mahkuja sisälle Metropoliaan tai Haaga-heliaan???
samkissa ainakin valintakokeesta (oikein-väärin ennakkomateriaalista, matikka ja haastis) täytyy väh. saada 30 pistettä että voi tulla valituksi. tiedä sit millä pisteillä yleensä on päässyt, et mikä on hakijoiden taso...
Itte vastasin siihen litra hommaan 22l ja uskon et se on aikalailla oikein!
Noup. 20l on oikein. Sitä c ainetta oli varastossa ainoastaan 10l, ja tämä on siis maksimissaan se 50%. Joten muita aineita pitää olla se toiset 50%. Yhteensä siis 2 x 10l = 20l

Matikan osuus oli helppo, muista en osaa sanoa oikein mitään :/ Nähtäväksi jää...
litrakysymyksessä olen miiniksen kanssa samoilla linjoilla, että 20l oli oikea vastaus.
miten tuo työkokemus muunnetaan pisteiksi?
joo kyl se on 20 l. koska jos 20 % ainetta 2, 30 % ainetta b ja loput ainetta c. (eli tietty 50 %) ja jos sitä kerran oli sen 10 l, niin muilla aineilla ei oo sen enempää väliä kuin kattoo sen, et aata tulee 20 % eli 4 litraa (sitähän oli 5) ja beetä tulee sit 6 litraa (30 %) ja sitä oli 7 litraa... mut niitä ei voi käyttää kaikkia kun ceetä oli vaan 10 l = 50 %

Hakukelpoisuuden antavan työkokemuksen ylittävästä saman koulutusalan työkokemuksesta saa pisteitä siten, että kaksi kuukautta työkokemusta tuottaa yhden pisteen.

hakukelpoisuushan on kaksi vuotta eli 24 kk =)
mut onkohan sillä jotain väliä, kun taisin vahingossa hakuvaiheessa ilmoittaa työkokemukseksi vähemmän kuukausia mitä oikeesti on... et kattooks ne sen siitä, vai työtodistuksista yms.... ku saisin täydet pisteet työkokemuksesta, jos katotaan todistuksista eikä siitä mitä ilmoitn hakulomakkeella. joku ajatuskatkos silloin kävi :/
Aikuiskoulutuksessa Haaga-Helian alimmat pisteet viime kevään haussa oli n. 58p ja Metropolian jotain 60p eli aika rajoilla mennään..
Kelläs kaikilla oli haastattelu? Metropoliassa ainakin.. Muualla?
samkissakin oli haastattelu
ok, kiitos. mulla oli haastattelussa koulutuspisteet 0p, mutta onneksi tosta työkokemuksesta tulee hyvin pisteitä. eikös 20p. ollut maksimi?
joo 20 p oli maksimi työkokemuksesta. mulle kans ei tuu opintopisteitä....
niin, mikä on alakohtaista työkokemusta? Hain taloushallinnon puolelle, ja olen ollut myyjänä reilu 10v. Laitoin kuitenkin 0kk, kun ajattelin, että vain kirjanpito yms tehtävät lasketaan. Tuliko moka??
eiks noi taloushallinto, markkinointi jne oo "vaan" erikoistumisia, eli kun haetaan liiketalouden koulutusohjelmaan on työkokemus myyjänä alan työkokemusta?
Teillä kenellä oli haastattelu ei ollut ollenkaan esseetä, vai?

Itse hain HAMKiin. Matikka oli mun mielestä helppo, mutta monivalinnat aika vaikeita. Tai kaipa ne olis ollut helppoja jos olis lukenut kunnolla. Nippelitietoutta tosiaan tarvittiin.

Esseestä en osaa sanoa oikein mitään. Tilaa oli mun mielestä vähän sen kirjoittamiseen. Vaikea sanoa miten se mulla meni.

Saakohan tuloksien yhteydessä tietää kuinka monta pistettä mistäkin osiosta sai?
ei ollut esseetä, oli vain haastattelu =) mistä aiheesta essee oli?
Essee oli siitä "kiinalaisesta" artikkelista. En muista enää tehtävänantoa, että mitä siinä tarkalleen pyydettiin. Toivon, että mun juttu ei mennyt asian vierestä..
Minä olin tokemin pääsykokeissa ja sinne ei tarvinnut ennakkoon lukea mitään. Annettiin suomenkielinen teksti, josta sitten piti kirjoittaa essee ja sitten oli monivalinnat. Kolmantena osiona oli matemaattislooginen osio. Oliko kukaan muu tällaisessa kokeessa?

Omalta osaltani voin sanoa, että essee ja monivalinnat meni hyvin, mutta matikka oli mulle vaikea.
Toivottavasti ette jättäneet ensimmäisessä osiossa yhtään vastaamatta. Mikäli Teille on esimerkiksi 20 kohtaa vastaamatta on Teillä varmasti 0 pistettä niistä. Todennäköisyyden mukaisesti olisitte saaneet veikkaamalla 10 oikein, josta pisteitä 10 pistettä ja edelleen 10 kohtaa väärin, josta -5 pistettä eli kaikkiin kohtiin kannatti vastata, vaikka vastausta ei tiennytkään ;-)
Sehän meni niin että väärästä vastauksesta sai -0,5p ja vastaamatta jättämisestä 0p eli veikkaus ei todellakaan kannattanut..
Nimimerkille "Inka9" toivottavasti et itse hakeutunut koulutukseen, koska tuolla tietämyksellä et varmaankaan montaa pistettä matematiikka-osiosta saanut.

Väännetään rautalangasta; ensin vastasit kysymykset mihin tiesit oikeat vastaukset, oletetaan että niitä oli 40, joten sait niistä 40 pistettä ja loput jätit vastaamatta, yhteispistemääräsi oli silloin 40 pistettä.

Toinen vastaaja sai oikeista vastauksista saman 40 pistettä ja veikkasi loput 20 kysymystä. TODENNÄKÖISYYDEN perusteella hän sai näistä 10 oikein ja 10 väärin. Näistä pisteitä siis oikeista +10 pistettä ja vääristä -5 pistettä eli näistä 20 kysymyksestä +5 pistettä, yhteispistemäärä siis 45 pistettä.

Oletko edelleen sitä mieltä ettei veikkaaminen TODENNÄKÖISYYDEN perusteella kannattanut?
Inka9 on oikeassa, sillä hän olisi veikannut kaikki loput 20 kysymystä väärin, joten hänen ei kannattanut lähteä veikkaamaan ;-)
Hei, kysyn tyhmän kysymyksen mutta asia jäi vaivaamaan. Eihän sillä ollut eilen väliä miten ruutuihin merkkasi vastauksen? tse laitoin X-merkillä, huomasin vaan lähtiessäni että aika moni oli värittänyt ruudun, ajattelin vaan oliko itseltäni jäänyt huomaamatta jotain ohjeista.
Ohjeissa ruutu käskettiin tummentaa, tuskinpa tuolla on merkitystä, tiedän muitakin jotka merkitsivät rastin. Ehkä tarkastus suoritetaan lukulaitteella, joka tunnistaa paremmin tummennuksen kuin rastin....
Kiitos vastauksesta, toivotaan ettei olisi väliä tai että joku muukin noita kokeita kattoo ku joku lukulaite, ku koe meni muuten todella hyvin, niin ottas kyl päähän jos tulee hylätty kokeesta. Jos jollain muullakin on mielipide asiaan niin kertokaa ihmeessä?
Voithan aina soittaa opiskelupaikkaan ja kysyä asiasta, sitten ei jää asia vaivaamaan.

Laita vielä vastaus tänne, niin muutkin samalla tavalla tehneet saavat tiedon.
Jes, laitoin sinne jo mailia aamusta, jos ei vastausta ala kuulua niin soitan perään. Laitan tänne sitten tietoa.
rastilla minäkin vastaukset merkkasin, tuskin sillä mitän merkitystä on. Laitoin mailia ja kysyin tuosta työkokemuksestani, että huomioidaanko myyjän työstä kertynyt kokemus ja voikohan sitä enää lisätä hakemukseen. Hui kun jännittää! Pääsykoe meni sen verran kivasti, että JOS saankin työkokemuksesta täydet pisteet niin luulisin kyllä että pääsen sisälle!
Muistaako kukaan tarkemmin mikä oli kirjoitelman tehtävänanto? Eli siis "kiinalaisesta" -raportista oli, mutta varmaan joku tarkempi kohta oli kysymyksessä.
Kyllä jännittää tulokset. Itse tein matikkaosiossa pari amatöörimäistä virhettä, joten voi olla, että kaatuu siihen. TAMK ei kovin montaa opiskelijaa ota sisään aikuisopiskelulinjalle ja viime vuonna alin hyväksytty pistemäärä oli 63. Nyt sitten odotellaan.
joo ei kyllä mitään järkeä lähteä veikkaamaan, koska väärästä sai miinusta 0,5 pistettä. entäs jos olisi veikannut kaikki väärin??? :O ja pisteethän meni niin, että jos monivalinnassa olisi ollut esim 30 pistettä se jaetaan kolmella että saadaan sen osion pisteet (max 20). matikassa pisteet kerrotaan kahdella eli sama max 20 pistettä.

ennemmin jätin vastaamatta ja otin 0 pistettä kuin miinuksia. toivottavasti ne mihin vastasin ois sit oikein :D koska mulla tosiaan jäi enkut tyhjäks -_-

mulla meni matikassa yks väärin, harmittaa :( ku kotona osasin sen sit laskea, en tajuu mikä aivojumi tuli sitä laskiessa :(

samkissa tais olla alin liiketalouden koulutusohjelmaan jotain yli 50 ja toisessa toimipaikassa jotain yli 60, en nyt muista.

laskeskelin et matikasta saisin 19 p. työkokemuksesta väh. 17 p. = 36. USKON (ja toivon) et monivalinnasta saisin ainakin 10 p. (toivottavasti vähän enemmän, kuitenkin max 14 vastattujen perusteella) eli yht. 46, joten haastattelun on ollut paree mennä tosi hyvin!!! :D
Kyllähän se oli kaikilla tiedossa että väärästä vastauksesta tulee -0,5 pistettä, eihän se olekaan perustelu sille, että kannatti kaikkiin vastata. Peruste tulee siitä että yhdellä oikealla arvauksella, voit vastata kaksi väärin. Voit siis edelleen veikata 66% vastauksista väärin ja saat saman pistemäärän kuin henkilö, joka jätti vastaamatta. Valinta on täysin sinun, mutta se saattaa kenties maksaa sinulle opiskelupaikan ;-)

Muutenkin laskutoimituksesi ei ihan ole kohdallaan, vastasit yhteen matikan kokeessa väärin ja kuitenkin sait matikasta 19 pistettä?

Itselläni on varmasti työkokemuksesta 20, matikasta 20 ja uskoakseni haastattelusta lähemmäs 30 pistettä, joten pisteitä noin 70 pisteen paikkeilla ja sitten vielä ne "arvaukset" monivalinnasta :-)
ajatuskatkos.... tarkoitin siis 17 pistettä matikasta. pahoittelut siitä ;)

mutta en silti ymmärrä tota sun logiikkaa O.o

oletetaan et oisin vastannut 45 kysymykseen ja ne kaikki olisivat oikein, piste siis jokaisesta eli 45 pistettä ja osion pisteet olisivat 15p. olisin siis jättänyt kaikki muut tyhjiksi. jos olisin vastannut loppuihin kysymyksiin KAIKKIIN VÄÄRIN eli 15 kysymykseen kaikkiin väärin, olisin saanut niistä -7,5 p. 45 - 7,5 = 37,5 ja se kun jaetaan kolmella osion pisteet olisivat 12,5 pistettä.

aukeeko? mahtoikohan oma veikkailusi maksaa itsellesi opiskelupaikan?
Olet aivan oikeassa, eikä logiikassani ole päätä eikä häntää. Hyvä esimerkkisi valaisi koko tilanteen.

Toivotan onnea opinnoillesi, sitä tulet tarvitsemaan ;-)

ps. pisteitä on jo riittävästi ilman tätä oikein-väärin osiota, onneksi ne saamani miinuspisteet eivät vähennä matematiikkaosion pisteitä :-)
Mitä ne noista enkuista kysy?
en varmasti opintoihini onnea tarvitse ;) ihan jotain muuta :D

ja hienoa, että sulla pisteitä on mielestäsi tarpeeksi. itsevarmuutesi on lähes ihailtavaa, toivottavasti et tipu kovaa ja korkealta jos et saakaan haastattelusta täysiä pisteitä ^_^
Saako muka haastattelustakin pisteitä? Ööh...
Aikuispuolelle hakiessa haastattelulla on suuri merkitys.
haastattelusta voi saada max 30 pistettä, eli enemmän kuin mistään osiosta. sillä on siis todella suuri merkitys.
Kyllä ne muuten vähentää. Osio 1 haastattelu 30p, osia 2 monivalinnat -10p ja osio 3 20p lasketaan yhteen eli pisteesi voi olla kokeesta myös 40p. Onnea siis opinnoillesi!
inka9, ensimmäinen kohta mitä kannattaa kokeeseen mennessään lukea on OHJEET ! Siellä selkeästi kerrottiin ettei osioiden mahdolliset miinuspisteet periydy seuraavaan osioon. Olen kylläkin aivan varma ettei kyseiset monivalinnat menneet miinuksen puolelle, joten siinäkään mielessä itselläni ei ole hätää.

Uskon että haastattelussa itsevarmuus ei ainakaan ole pisteitä vähentävä ominaisuus :-)

ps. oletteko inka9 ja miinis1 mahdollisesti kaksoset ?
Okei.. En kyllä lukenut niin tarkkaan.. Katsoin vain että osiot lasketaan yhteensä. Siellä ylhäällähän oli lokerot osio 1 + osio 2 + osio 3 = ? Sen tajusin kyllä että kun osioita jaetaan kolmella tai kerrotaan kahdella niin silloin jokainen osio lasketaan erikseen. Lasketaanko mahdollinen osio joka on mennyt miinukselle nollana sitten yhteispisteisiin?? Ja kyllä onhan se todella epätodennäköistä että kaikki menee väärin, mutta itse ainakin olisin "pelannut" varman päälle jos tietäisin että saisin muista osioista niin hyvät pisteet että pääsisin varmasti sisään. Pointti on se että miksi pitää riskeerata?
Osioiden pisteet lasketaan kyllä yhteen mutta mahdolliset miinuspisteet eivät periydy seuraavaan osioon.

miten horoskooppi liittyy tähän keskusteluun??

komppaan myös inkaa, en olisi lähtenyt, enkä lähtenytkään riskeeraamaan, jätin tyhjiksi muutamat kohdat joista en ollut varma + enkut. ja kyllä, harmittaa että olin perehtynyt enemmän siihen toiseen enkun materiaaliin, enkä tuohon mistä kyssärit tuli.
Miten ootte laskenu sen perunatehtävän? Miten se edes meni..??
Myyjä osti tuottajalta säkin (100kg) hintaan 55 euroa. Myi säkin toukokuussa hintaan 1euroa/kg. Kesäkuussa hän myi perunat 30% alennuksella. Paljonko prosentuaalisesti myynnin pitäisi kasvaa, jotta tuotto olisi sama?

Toukokuussa hän sai siis 100kg perunoista voittoa 45 euroa. Kesäkuussa 30% alennuksella hän myi 100kg hintaan 70 euroa, joten hän sai voittoa 15 euroa. Näin ollen myynnin pitäisi kasvaa 200% jotta voitto olisi sama 45 euroa.
Millaisia kysymyksiä siitä SOK:sta tuli? :)
Oikein/väärin-väittämiä. Se oli aika helppo osuus.
Mutta tuliko vaikeita? Paljon lukujen osaamista?
Ei suoraan mitään lukuja, mutta kyllä piti osata hahmottaa mahdolliset myynnin nousut/laskut.
Mm. "Arvaillaan", totesi täällä että haastattelusta tullee lähes täydet pisteet. Hyvä juttu hänelle, jos on oikeassa, mutta millähän perusteella itse kukin saattaa uskoa saavansa lähes täydet pisteet ? Silläkö perusteella, että ei mokaa tai osaa puhua ja esiintyä fiksusti tai sanoo käsittääkseen oikeita asioita ? Hmmmm... no, itsekin kuulun siihen joukkoon, joka aina pärjää hyvin haastatteluissa, mutta silti en uskalla ajatella saavani lähes täydet pisteet.

Itseäni vaivaa nimenomaan se haastetteluosuus ylipäätään. Siitä saatavat pisteet (30p) ovat suhteellisesti ottaen niin paljon, että se tulee olemaan varmasti ratkaisevassa asemassa sisäänpääsyn kannalta. Kuitenkin se kesti esim. Haaga-Heliassa vain 7 min/hnklö koko ryhmässämme. Kysymyksetkin olivat hyvin pinnallisia.

Pelkästään se, että haastatattelijoita oli useita, haastateltavia ryhmiä oli useita, haastattelut olivat lyhyitä ja pinnallisia, kysymyksetkin vaihtelivat jne. takaa sen, että oikea vertailukelpoisuus hakijoiden välillä ei toteudu saatika mikään objektiivisuus pisteiden jaossa. Niin se vain on ja koska tällainen pakostakin "mielivaltainen" subjektiivisuus 30 pisteen jaossa, joka on isoin jaettava potti ja valtavan merkittävä sisåänpääsyn kannalta, tekee tästä pääsykokeesta ja siinä onnistumisesta melkoisen sattumanvaraisen.

Leikitään vaikka, että sisään pääsee tänä vuonna 62 pisteellä, joka saattaa olla aika lähellä totuutta. Saan työkokemuksesta 20 pist ja kirjallisesta koeosiosta 21 pistettä, eli tarvitsen haastattelusta vähintään 21 pistettä. Mitäpä jos haastattelija kirjaa paperiin 20 pistettä, koska mitään varsinaista linjaa ei tunnu olevan, eikä hänellä ole vertailukohteitakaan kuin ne 12 hnklöä, jotka meidän huoneen kautta kulkivat. Naapurihuoneen haastattelija voi antaa samasta minulle 22 tai vaikka 26 pistettä.

Olen itse tottunut haastattelija työelämän puolelta ja olen tottunut julkiseen puhumiseen yms, mutta em. syistä en osaa olla niin itsevarma lähes täysistä pisteistä kuin "Arvaillaan". En vaikka käsittääkseni onnistuin haastattelussa hyvin. Naapurihuoneessa saattoi olla vaikka koko joukko haastateltavia, jotka saivat paremmat pisteet johtuen vaikkapa erilaisesta haastattelijasta. Uskoakseni lähes kaikki aikuiseen ikään ehtineet ihmiset ovat jo sen verran hankkineet kannuksia esim työelämän puolelta, että varmaan lähes kaikki antavat itsestään ihan hyvän vaikutelman tai ainakin suurin osa tuollaisessa lyhyessä keskustelussa.

Yksikin piste voi olla ratkaiseva. Niin kuin varmasti itse kukin, joka on omia pisteitään yrittänyt laskeskella, on huomannut. Siksi tällainen tuntuu todella arpapeliltä. Kuten "Arvaillaan" myös minä olen subjektiivisesti ottaen sitä mieltä, että ansaitsisin täydet pisteet haastattelusta, mutta päinvastoin kuin hän, pelkään pahoin, että se jää haaveeksi. En nimittäin varmasti ole ainoa hyvin onnistunut, joten nyt vain toivon, että ne minun huoneeni haastattelijat olisivat keskinmäärin pari pistettä hövelimpiä kuin muiden huoneissa :)
Joo, samaa mieltä. En mäkään usko, että me kaikki, jotka omasta mielestä oltiin hyviä haastattelussa saadaan täysiä tai lähestulkoon täysiä pisteitä. Mäkin ensin ajattelin niin, mutta kun asiaa alkaa miettiä, niin johan tajuaa, että tässä kohtaa se ratkaisun paikka just on niillä, joiden pääsy on hilkulla. Haluaisin kyllä tietää edes jälkikäteen, mitä loppujen lopuksi sain haastattelusta.

Eilen vielä ajattelin, että vähintään 25 jopa lähemmäs 30, nyt toivon n. 22. Ja todella jännitän nyt edes sitä
Kuinka virallisia teillä ne haastattelut oli? Itse olin yksilöhaastattelussa n 5 minuuttia, jonka jälkeen rupateltiin haastattelijan kanssa vähän kevyempiä, meillä kun tuntui kemiat kolahtava. Lopuksi hän sanoi vielä että toivottavasti nähdään syksyllä.

Itse saan työkokemuksesta 20, matikkaosuudessa mulla oli yksi väärin typerän laskuvirheen vuoksi ja yhteen en vastannut. Monivalinnoissa olin varma useimmista kysymyksistä, ehkä n. 7 oli epävarmaa. Kysymyksiä taisi olla 60.

Kohtuullisen hyvin taisi mulla pääsykoe mennä. Enkkumatskuista luin vain toisen ja se sattui olemaan just se mistä kysymyksetkin oli.
Nimerkille "haastattelut...hmmm" voin vähän perustella, miksi oletan saavani täydet tai ainakin lähelle täysiä pisteitä. Tiedän henkilöitä, jotka edellisinä vuosina ovat käyneet haastattelussa ja saaneet siitä täydet pisteet. Vertailussa (vaikkapa motivaatio, koulutus ja työtilanne) itselläni on heihin verrattuna parempi tilanne. Itselläni on yli kymmenen vuoden kokemus toimialan tehtävistä, asiantuntijana. Pystyin kertomaan erittäin hyvät perustelut, miksi koulutuksen läpivienti on itselleni tärkeä. Elämäntilanteeni tukee opiskelua. Uskon siis edelleen, ettei siellä voi paljon parempia hakijoita kyseiseen koulutukseen olla ja vielä kun itse haastattelutilannekin meni hyvin, apuna varmaankin vuosien kokemus vastaavista tilanteista, myös haastattelijan roolissa.

Täälläkin viestiketjussa huomaa tyypillisen suomalaisen suhtautumisen asioihin. Älä missään nimessä korosta omaa ammattitaitoasi, onnistumistasi ja suoraa pyrkimystä saavuttaa jotakin. "Pessimisti ei pety" -asenteella ja nöyrästi. Itse en kuulu kyseiseen joukkoon, hehkutan kun onnistun ja tuon oman ammattitaitoni esille. Olen sillä tavalla pärjännyt erittäin hyvin niin siviili- kuin työelämssä. Nyt on aika ottaa uusi askel ja lähteä opiskelemaan liiketaloutta, sillä sisäänhän minä pääsen ;-)
Jotkut kertoo just tollasta, että kemiat kohtas ja rupateltiin mukavia... se tässä just onkin, että pärstäkerroin ja haastattelijan oma luonne/ asenne voi tuoda sen pari pistettä jollekin toiselle ja toiselle ei... Omat haastattelijani oli tosi vakavia ja jäykkiä ilmeisesti ihan perusluonteiltaan. Sitten kun vertasi heitä viereisen huoneen haastattelijaan, joka välillä piipahti siinä käytävällä, niin... ei voi muuta sanoa, kun että olisin mieluummin mennyt siihen huoneeseen!
itse ajattelin niin että haastattelussa on kolme pääpointtia joista jokaisesta saa kymmenen pistettä. Motivaatio 10p. Tähän vaikuttaa motivaation lisäksi perhetilanne kun kyselevät miten jaksat kun sinulla on lapsiakin ym ym. Sitten toinen on työelämä apuna opiskelussa 10p. Eli onko kokemusta alalta ja työharjotteluun onko apua ym. Sitten kolmas on koulutus 10p. Onko aikaisemmasta koulutuksesta apua opiskeluun ym. Hehän siis tähtäävät siihen että kaikki jotka kouluun pääsee myös suorittavat opinnot loppuun jotta koulu saa siitä rahaa..

Itse ajattelin että pisteet menisi niin että esim. merkonomin tutkinnon suorittanut saa koulutus osiosta 10p. Tilitoimistossa työskentelevä saa työosiosta 10p. ja motivaatiosta sitten pärstäkertoimen mukaan..

Ja vastaavasti sellainen henkilö jolla ei ole aikaisempia opintoja alalta saa 0 pistettä koulutusosion pisteistä ja jolla ei työkokemusta saa työosiosta 0 pistettä. eli joko tai?

Motivaatio osan pisteitä ainakin itselläni varmasti vähentää se että minulla on kaksi pientä lasta ja koulu pelkää minun jättävän koulun kesken tämän vuoksi. Ainakin siis kyselivät todella tarkaa jaksamistani koulun käyntiin koska on lapsia ja työ ja sitten olisi vielä koulu..

olen jutellut muutaman kanssa joka on ollut haastattelussa, niin kaikilta on kysytty nämä kolme asiaa. Motivaatio, koulutus ja työtilanne. Eli niistä niitä pisteitä tulee jos on tullakseen.
inka9 saattaa kyllä tippua kovaa ja korkeelta... ihan vaan vinkiksi; pisteitä jaetaan muitakin kuin joko 0 tai 10... Noh, onneksi oma opiskelupaikkani on jo varma ;)
Inka9 oletko kuulolla ?

Alkoi kiinnostamaan, mitä tarkoitit, kun sanoit

"Onko aikaisemmasta koulutuksesta apua opiskeluun ym. Hehän siis tähtäävät siihen että kaikki jotka kouluun pääsee myös suorittavat opinnot loppuun jotta koulu saa siitä rahaa.."

Olen itse vain hakeutumassa tradenomikoulutukseen enkä ole ajatellutkaan, että koulu saisi minusta rahaa. Siis onko koulun intresseissä jotenkin ottaa opiskelemaan työelämässä jo kannuksia hankkineita sillä taka-ajatuksella, että he varmemmin jo pohjataitojensa avulla valmistuvatkin ?

Mulla on kovan luokan työura jo plakkarissa, mutta olen yo-merkonomi ja haluaisin nostaa koulutusastettani vaikka lopulta MBA :han asti. Oma pelkoni on, että en pääse opiskelemaan, että he katsovat, että en tarvitse kun olen hyvässä duunissa muutenkin.
Pitihän siis se essee kirjoittaa suomeksi jomman kumman englannin kielisen aineiston pohjalta? Ettei sentää englanniksi?
Teille todennäköisyysvalistajille: Oliko siis kokeessa todella vain 2 vastausvaihtoehtoa "monivalintojen" osalta? Tällöin asia tosiaan on niin että veikkaaminen teoriassa kannattaa. Jos vaihtoehtoja esim. 4 mitä itse kuvittelin, tilanne toinen ja odotusarvo negatiivinen.
SOK:n vuosikertomuksesta ja toisesta englanninkielisestä paperista oli tosiaan vain oikein-väärin -väittämät. Matikassa oli 4 eri vastausvaihtoehtoa.

Essee piti kirjoittaa suomeksi. Aihe oli jotain tyyliin keskustele kultuurin vaikutuksesta liiketoimintaan. Kuka muistaa mikä oli esseen tarkka tehtävänanto?
Uskon että Inka on oikeassa ajatuksissaan, sillä juuri nuo kolme asiaa kysyttiin ilmeisesti kaikilta. Mitä tulee kjkljklj:n "fiksuun" kommenttiin siitä, että pisteitä voi saada muutenkin kuin 0..10 niin... no -en viitsikään alkaa vääntää rautalangasta.

Anyway ihmettelin myös, että kun kysyttiin lapsista, joita minulla ei siis ole. Eihän noita edes työnhaussa nykyään kysellä. Mutta se läsnäolo ja mahdollisuus siihen näytti olevan tärkeää.
Ei tarvi vääntää rautalangasta, inka vaan näytti olevan kovin varma, että muutamalla oikealla vastauksella tulee automaattisesti täydet 10 pistettä joka osa-alueesta. Ei se nyt niin kirkossa kuulutettua taatusti ole.
Kumpikohan on nuorten puolella haaga-heliassa, haastattelu vai kirjoitelma?
Mulla kirjeessä luki että on haastattelu kirjotelman sijaan, oon kyllä hakemassa HH Porvooseen.
eks tuu kirjoitelma? ainakin siin kutsukirjees luki niin.. ja et tulee kans jotain enkun kielisii kysymyksii.
Joo, niin siinä näytti lukevan :).
Mitäköhän se tuo pisteitä haastattelussa, jos on työtön, ja haluaa päästä opiskelemaan juuri siksi, että työnsaanti helpottuisi. Työuraa toki on jo takana päin ja ihan hyvää sellaista. Tuli kenkää tuotannollisista ja taloudellisista.... Ei kai sitä nyt ainakaan voi miinuksena pitää, kun on kuitenkin tarkoitus edesauttaa oman työuran jatkumista. Yo-merkonomi minäkin olen
Joo näin olen kuullut että nykyään Amk saa rahaa oppilaista jotka koulusta valmistuvat.. Siksi aikuispuolella kuulemma onkin yleensä haastattelut, jotta voivat karsia omasta mielestään "keskeyttäjät" pois.

Ja niiden joiden mielestä tipun korkealta ja kovaa niin kerroin vain ajatuksiani ja ole tietoinen siitä että hilkulla on kouluun pääsemiseni.

Hain myös viime vuonna kouluun.
Sain 16 pistettä matikasta, 14 pistettä työkokemuksesta, muutaman pisteen monivalinnoista (en lukenut). Yhteispisteeni oli 57p joten sain haastattelusta noin. 20p.

Minulla on erittäin hyvä ja opiskelua tukeva työ josta sain varmaan 10p, aikaisemmista opinnoistani sain varmaan 5p, sillä olen suorittanut pari taloushallinnon ammattitutkintoa, mutta en ole merkonomi. Toiset viisi sain luultavasti motivaatiosta. Vähensivät varmasti 5p lapsistani. Ja todella kyselevät tarkkaan jos on lapsia!! Ja tämä on taas vain POHDISKELUANI!!!!
Siis ryssit jo kertaalleen pääsykokeet?? Ja miksi ihmeessä kuvittelet, että joku kurssin suorittaminen toisi sulle lisäpisteitä? Vain korkeakouluopinnot huomioidaan, sehän sanotaan jo ohjeissakin.
Nyt puhutaankin haastattelun pisteistä eikä AMK opintopisteistä.. Metropoliassa ainakin aikuisopintoja suositellaan merkonomin opinnot jo käyneille eli siellä sillä on ainakin merkitystä! Ja edelleen merkonomi valmistuu koulusta vähemmällä työllä joka taas tarkoittaa koululle rahaa sellaisesta henkilöstä jos ymmärrätte mitä tarkoitan.. Ammattitutkinnot olen suorittanut jo aikoja sitten. Viime kerralla jäi muutamasta pisteestä koulupaikka kun en lukenut. Tänä vuonna luin ja siksi toivon että haastattelut menisi niin kuin ajattelin ja pääsisin sisään.. Voi olla myös että saan huonot pisteet haastattelusta sillä tänä vuonna haastattelu oli tosi muodollinen ja nopea.. Jos siis ajattelette että heillä ei ole mitään logiikkaa pisteiden jakamisessa.. Minä uskon ja toivon toisin..
Olihan aikuispuolella niin, että monivalinnasta max 30p, kirjoitelmasta 20p ja matikasta 20p???? Kun meillä ainakaan ei ollut haastattelua.
Haaga-Heliassa monivalinnat oli 20 p, matikkaosio 20 p ja haastattelu 30p.
LOL8 ei näköjään tajua, mikä ero on kokonaispisteillä ja haastattelusta saatavilla pisteillä...

Joka tapauksessa kirjeessähän sanottiin, että haastattelu koskee sitä, että arvioidaan hakijan soveltuvuutta ja edellytyksiä tradenomiopintoihin. Kyllä se sisältää juuri ensisijaisesti ne asiat, jotka Inka mainitsee. Läsnäolomahdollisuutta kyseltiin minultakin.

Toisaalta saattaapi olla aika vaikeaa saada täydet 30 pistettä , vaikka joku tässäkin ketjussa uskoi lähes täydet saaneensa. Perustelen sitä sillä, että jos katsoo noita pistemääriä, joilla on viime vuosina päästy läpi, niin kyllä ne korkeampia olisi, mikäli haastattelusta olisi helppo saada täydet pojot.
"Toisaalta saattaapi olla aika vaikeaa saada täydet 30 pistettä"

takuulla on! Siksihän tässä vähän onkin kritisoitu että näytetään pitävän niitä automaattisina jos vaan on osannut vastata oikein muutamaan kyssäriin... ja sattuu oleen jotain kursseja suoritettuna...
No minä en ainakaan ole väittänyt saavani täysiä pisteitä haastattelusta!!!!!!!! Ja tiedoksesi ammattitutkinnot eivät ole kursseja vaan tutkintoja. Jos en olisi yo niin olisin voinut hakea AMK:n myös näillä tutkinnoilla. Olen miettinyt että saisin haastattelusta 10p. työ, 5p. ammattitutkinnot ja 5p. motivaatio. Ihan vaan edellisen haastatteluni pistemäärien perusteella sekä kuulemani perusteella.
Jamkissa kirjoitelma 30p, monivalinnat 20p ja matikka 20p.
Mietin vähän, että mitä se loppujen lopuksi tarkoitti, kun ohjeissa sanottiin, että pisteet eivät siirry osiosta toiseen. Siis jos ajatellaan kirjallisen kokeen loppupisteiden kannalta ? Max pisteethän olisi ollut 20 + 20 pistettä.

Ajatellaan vaikka, että joku on ihan umpisurkea matikassa. Niin huono, että ei olisi ainuttakaan laskua osannut laskea. Joten eikö silloin olisi kannattanut vain arvata kaikki ? 10 x -0,5 = 5 miinuspistettä, jos kaikki olisi arvannut väärin, mutta mikäli nuo viisi miinuspistettä ei siirry loppupisteisiin kuitenkaan ... Vai ?

Eli voi saada vaikka max 20 pist monivalinnoista ja -5 matikasta, mutta kokeen lopputulos on silti 20 pistettä. Ei kai se niin voi olla, vaikka ohjeet käytännössä niin sanoivat. Vai voiko ?
Osiot lasketaan yhteen! Esim. jos saisi monivalinnoista -10p ja matikasta -10p ja haatattelusta 30p, niin yhteispistemäärä olisi 10p. ja valintakoe hylätty.
Eri osioiden miinuspisteitä kokeessa ei lasketa yhteen. Kyseinen asia oli täysin selvästi kerrottu kokeen ohjeissa, kuten ruudun mustaaminen.

Nimimerkin "Mitä tarkoittaa" logiikka on ihan toimiva, todennäköisyyden perusteella se ei vaan toimi. Ensimmäisestä monivalintatehtävästä (oikein-väärin) saat veikkaamalla 25% pisteistä. Veikkaamalla 60 kohtaa, saat oikeista 30 pistettä ja miinuksia -15 pistettä, yhteensä siis 15 pistettä. Matematiikkaosiossa todennäköisyys laskee eli saat 10 kysymyksestä vain 2,5 oikein, joten saat 5 pistettä. Vääristä saat -7,5 pistettä, joten pakkaselle menee.
Kertokaapa minkälaisia LÄHTÖPISTEITÄ teillä on LUKIOSTA ?
Minulla on alle 50p.
Lähtöpisteitä mulla on n. 56. Muistaakseni saan lukion päättötodistuksesta ne täydet 25p ja ellen, niin sitten 51. Ja noissa pisteissä on mukana se 5p. ensimmäisestä hakutoiveesta, eli 2. ja 3. hakuvaihtoehtoon on sitten vähemmän lähtöpisteitä.
Olin itse aikuispuolen pääsykokeessa viime viikon keskiviikkona, ja oli se haastattelu.. Ymmärsin kyllä kun kutsussa luki "yksilöhaastattelu", että ne olis pidetty jokaiselle erikseen :) Niin kun viime vuonna oli, kun hain nuorten puolelle.. Mutta aina otettiin pareittain haastateltavat huoneeseen, ja haastattelijat kyseli ristiin rastiin samat kysymykset molemmilta.. Tuli vaan tyhmä olo, kun itse oon reilu 20v, ja haastattelupari oli noin 45v.. Toinen haastattelija sitten ivallisesti kysyi multa, että mikäs musta tulee ISONA :-D Tuli sellanen fiilis, että pitäiskö nyt ajatella että oon tullut vähän väärään paikkaan..
Toivon kyllä kans tosi paljon, että haastattelijoiden ja haastateltavien kemioiden toimimisella ei oo vaikutusta kovin paljoo pisteiden suhteen.. Meinaan sitten ei kyllä tainnu mennä ihan putkeen, sellanen fiilis ainakin jäi haastattelun jälkeen.
Jos Oulussa kokeesta ei saa esim. englanninkielenosiosta ja monivalinnasta yhtään pistettä, mutta matematiikasta täydet -> tämä riittäisi opiskelupaikkaan, mutta pitääkö paikkansa ettei tällöin saisi koulupaikkaa koska muista osioista ei ole saanut pisteitä? Jos näin on, paljonko pisteitä osiota kohti pitää saada? Yritin netistä etsiä mutta en löytänyt mitään.
meillä ainakin oli matikassa jaossa max 20 pistettä, ei sillä vielä sisään mennä... tai siis meillä aikuispuolellahan ei tule maksimaalisia lähtöpistetiä lukiotokarin perusteella, harva varmaan saa sitä 30 pistettä joilla lähteä pääsykokeisiin. nuorten puolella ehkä vois onnistuakin!
Ja taispa olla, että valintakokeesta on saatava vähintään 30p että voi tulla valituksi.
Pääsykokeessa on suoritettava jokainen osio hyväksytysti. Jos jäät esimerkiksi matikassa nollille, et tule hyväksytyksi.
En tiedä oletko aikuispuolelle hakenut vai minne, mutta meillä nuorten puolella ainakin täytyy saada VÄHINTÄÄN 5 pistettä, jotta valintakoe om hyväksytty. "Valintakoe on hyväksytty, jos saat siitä vähintään 5 pistettä." Tuolla tavalla luki valintakoekutsussa....
Valintakokeesta pitää saada vähintään 30 pistettä ja valintakokeeseenhan sisältyy monivalintaosuus, matikka sekä haastattelu.
Tarkoitin vaan kysyä, että jos on niin huono matikassa, että arvaa kaikki. Ja tekee vaikka monivalinnat kaikki oikein. Niin eikö silloin saa kirjallisesti kokeesta joka tapauksessa 20 pist, vaikka kaikki matikka arvaukset menisivät väärin ? Ainakin ohjeiden mukaan niin voisi päätellä !?

Silloinhan ei olisi mitään menetettävää arvata kaikki jos kerran miinuspisteet ei siirry?!

Tuntuu aika oudolta.
Joo, miinuspisteet ei siirry osiosta toiseen. Milloinhan noi tulokset oikein tulee.. Ei jaksa odottaa!
Tässä olisi pari kysymystä liittyen ensi viikon pääsykokeisiin:

1) Minkälaisia ne matikkatehtävät ovat?
2) Tuleeko enkusta ja vuosikertomuksesta monivalintoja?
1) Peruslaskutoimitukset (ei saa käyttää laskinta) ja yhtälöt on hyvä osata. 2) Tulee oikein/väärin väittämiä kai, eihän tietty voi kuitenkaan olla varma tuleeko monivalintoja.
Onko mitään mahiksii päästä laurea hyvinkäälle sisään, jos lähtöpisteet on vaa 29p? Sinne pääsykokeisiinhan kutsutaan kaikki, nuorten haussa ja hyvinkäälle.
Aina on mahiksii, jos vaan jaksat valmistautua tarpeeksi hyvin, onnea kokeeseen!
mulla sama tilanne ja täysillä vaan täytyy yrittää että pääsee :)
Oliko siis pelkkiä oikein/väärin väittämiä, vai monivalintakysymyksiä ?

Ei kai jossain matikan osiossa ole vain kahta vastausvaihtoehtoa ? Tai että, jos niitä oli enemmän, niin ei niitä todennäköisyyksiä ihan noin yksinkertaisesti sitten voi laskea, tietty toivottavasti mahd. vähän oli vaihtoehtoja : d
toinen juttu vielä, tarviko niiissä enkun kysymyksissä muistaa aina kenen sanomia jotkut jutut oli, tai kenen tutkimuksesta oli, tai että onko järkeä yrittää vielä opetella muistamaan ulkoa täältä tekstistä näitä, että "louhiala-salminen, charles and kankaanranta" sanoivat just sitä ja sitä. Riittääkö jos muistaa itse asian ?
Kyllä itse asian muistaminen riittää.
Muistakaa miettiä jokaista kysymystä tarkkaan ennen kuin vastatte! Vastatkaa vain jos olette sataprosenttisesti varmoja ja jos on vähänkin epävarmuutta niin jättäkää tyhjäks! Kuulin että jokaisesta väärästä vastauksesta matikassa ja muissakin saa miinuspisteitä joten jos menette "veikkaamaan" väärin esimerkiksi enkkutehtävissä niin saatte miinusta. Jos kaikki kokeen vastaukset menee väärin niin ne kaikki miinustuu valmiiksi olevista pisteistä (esim 30)!!!
Ei pidä paikkaansa. Valmiiksi olevista pisteistä (esim. työpisteistä) ei miinustu mikään, mikäli vastaa väärin.
Hei, muistaako kukaan millaisia ne matematiikan tehtävät olivat? Olisi meinaa suureksi avuksi, jos joku ne tänne jakaisi. En siis tarkoita pelkkiä vastauksia.
Tietäisi edes vähän mihin varautua, kun ei netistä löydy kun jotain vuoden 2005 pääsykokeita.
hmm... jotain että yksi lapsi saa perintöa 2/5osaa, toinen 2/7 osaa ja keskimmäinen 220 000e. Minkä verrran perintöä oli jaossa?

Sit jotain että pankki maksaa korkoa 0.2%. paljonko tilillä on jos korko on 3,30e.

Perusjuttuja, laskinta ei saa käyttää. Lähinnä prosenteilla pelattiin, yhtälöitä tms ei ollut ainakaan meillä pari vko sitten.
Minkälainen se kirjoitelmatehtävä on? Ja onko matematiikkatehtävät sellaisia, että valitaan eri vaihtoehdoista se oikea vastaus?
4 vaihtoehtoa valita, väärästä tulee -0,5p. Kirjoitelma oli meillä siitä toisesta enkkutehtävästä, toisesta oli kysymykset monivalinnan yhteydessä.

Jännittää tuloksen, toivottavast itulee jo 14.6!
Se on yllättävän vaikeaa, että ei saa käyttää laskinta. Kaikki laskut olivat muutoin helpohkoja, mutta aika loppuu kesken, jos joutuu vähänkin kokeilemaan ja miettimään. Kun on koulussa ja läpi työelämän käyttänyt laskinta niin... ajattelin jo etukäteenkin, että saattaa olla hankalaa, mutta oli vielä hankalampaa. Jos olisi edes enemmän aikaa kuin 1 h 40 min niin eiköhän kaikki olisi mennyt oikein.
Ylihuomennaaa!!! jännittääkö ketään? Onko matskut hallussa?
Jännittää ihan hirveesti, kun ei oikeen oo matikka, eikä oikeastaan ne englanninkielisetkään hallussa, mutta SOK:n osaan hyvin.
Menossa ylihuomenna pääsykokeeseen. SOKin vuosikertomuksesta ja matikkaosiosta en ota kauheasti paineita, mutta toisen englanninkielisen tekstin lyhyen suomentamisen jälkeen päätin etsiä aiheeseen liittyvää suomenkielistä materiaalia, jota nyt sitten päntätään tänään ja huomenna hurjasti:) Nyt kun on saanut jonkin verran selkoa enkkumateriaalista ja lukenut suomenkielistä materiaalia niin ymmärtää kyllä hyvin miksi se kuuluu pääsykokeisiin, vaikka aluks tuntuikin ihan heprealta.

Mutta hei kaikille tsemppiä kokeeseen :)
Onks kellään tietoa, miten se määräytyy, tuleeko haastattelu vai kirjoitelma? Ja missä vaiheessa mahdollisesta haastattelusta ilmotetaan? Valintakoekutsussa ei ainakaan ole annettu mitään haastetteluaikaa erikseen. Vai kerrotaanko tämä vasta kun ilmottaudutaan paikan päällä? Toivottavasti omalle kohdalle osuis kirjotelma... :/