Bortsu ensikoiraksi

Bordercollie94

Hei!

Kuten otsikosta arvella saattaa, kysymykseni koskee bordercollien soveltuvuutta ensikoiraksi. Olen aktiivinen, opiskeleva nuori joka on koko ikänsä haaveillut siitä omasta parhaasta kaveristaan. Täysin ummikko en koirien suhteen ole sillä olen omistanut koiran aiemminkin tosin vanhempieni valvonnassa ja vanhemmiten myös sivistänyt itseäni käymällä koiranäyttelyissä, hoitamalla toisten koiria ja koulutamalla niitä, koirakirjoja unohtamatta.

Luettuani netin palstoja olen saanut kuvan että bortsun omistajan olisi oltava yli-ihminen. Olento joka kykenee harrastamaan sata lasissa pitkän työpäivänkin jälkeen tähdäten vain huipulle. Itse en halua kisata, vaan harrastaa vain omaksi ja koiran iloksi. Pärjääkö bortsu kun pääsee treenaamaan pari kertaa viikossa ja muuten elää sitten aktiivista elämää muuten?

Haaveenani olisi harrastaa koiratanssia, canicrossia ja mahdollisesti vepeä. Kesäisin vaelluskin kuulostaisi ihanalta. Koti- oloissaki aktivoisin koiraa mahdollisimman paljon, ja ulkona sitten kävisimme pitkillä juoksu ja kävelylenkillä niin että koira saisi liikkua mahdollisimman paljon myös vapaana. Sohvakoiraksi kaveri ei siis päätyisi.

Olen käsittänyt että showlinjainen bortsu on hiukan helpompi versio verrattuna työlinjaiseen koiraan ja mahdollisesti pärjäisi hieman vähenmällä. Pitääkö paikkansa? Kumpi sukupuoli on parempi aloittajalle?

Bortussa minua viehättää erityisesti loputon into ja halu miellyttää omistajaa ja työskennellä tämän kanssa. Olen harkinnut myös muita rotuja, mutta mieltynyt aina tiettyihin rotuihin eritoten paimenkoiraryhmässä joista bortsu johtaa kevyesti. Jos olette sitä mieltä ettei bortsu sovi minulle niin ehdotuksia koirarodusta otetaan aina vastaan :)

6

290

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heissan2

      mistä olet saanut sen käsityksen et show-linjaset ovat helpompia. itse omistan kaksi näyttelylinjaista ja voin sanoa että ovat yhtä ärhäköitä ja nopeita harrastuksissa kuin työlinjaiset. bortsut ovat jossakin määrin vaikea rotu mutta ei omistajan tarvitse mikään yli-ihminen olla kohan on hyvä huumorintajua eikä vähästä hätkähdä. nuorena jotkut tuppaavat paimentamaan kaikkea mikä liikkuu ja olemaan hippusen ad/hd mutta rauhottuvat kohan ikää ja järkeä tulee enemmän. kannattaa aina muistaa kun bortsun otat nii se vaatii yli 10-vuoden sitoutumisen ja jos koira on oppinut olemaan agtiivinen nuorena se varmaan on vanhempanakii sitä. harkitse tarkkaan mitä temppuja opetat koiruudelle koska nämä oppivat avaamaan ovia ja laittamaan jopa valoja päälle. tuskin haluat yöllistä valoshowta koska koiralla on tylsää. suosittelen juttelemaan kasvattajien kanssa he osaavat kertoa varmaan enemmän rodusta yms koiristaa ja osaavat varmaan valita juuri sinulle sopivan pennun

    • Bortsuh

      Itselläni on bortsu, jonka kanssa ei kisata, vaan ihan omaksi iloksi touhutaan kaikenlaista. Koirani on 6v. uros ja sillä on erittäin voimakas paimennusvietti, mikä tuotti melkoisen paljon haasteita koiran ollessa nuorempi: kaikkea liikkuvaa piti koittaa paimentaa; autot, pyörät, mopot jne. Voin sanoa että olisin itse ollut melkoisen hukassa, jos tämä olisi ollut ensimmäinen koirani. :)
      Yleensä kaiketi narttu on suositumpi ensikoira, koska uroksen kanssa uhmaikä kaapin paikka voivat tuottaa melkoisia hankaluuksia. Minun bortsulla oli ainakin pitkä ja haastava uhma, mitä ei kyllä nykyisin uskoisi kun on niin kiltti ja tottelevainen herra ;)
      Jos miellyttämisenhaluinen koira on hakusessa, sanoisin että labbis on hyvä vaihtoehto. Paimenkoirat on varmaankin kaikki omalla tavallaan haastavia ja vaativat omistajaltaan paljon. Kannattaa kuitenkin kasvattajiin olla yhteydessä, jokaisessa pentueessa on kuitenkin hyvin erilaisia pentuja ja usein löytyy myös hieman rauhallisempi, ensikoiraksi sopiva yksilö.

    • loveforbc

      Tässä huomaa miten erilaisia koirat on, itsellä on 4-vuotias uros ja uhmaikää ei ole näkynyt mailla halmeilla. Aina ollut tosi alistuvainen mutta kyllä löytyy omakin kommentti muiden koirien kanssa :) Itselleni tämä on ensikoira ja koulutus oli mielestäni tooooosi helppo, muutaman kerran piti muistuttaa mitä saa tehdä ja mitä ei ja heti oltiin sujut. Agility on meidän juttu ihan alusta asti, energia on loputon ja liikkeet hurjan nopeat :) Tämän isä on näyttely linjainen (ollut mm-kisoissakin) ja emä on paimen (lammastilalla). Itse en niin tutustunut rotuun ennen koiran ottoa (hups...) mutta tajusin heti että koira oli täydellinen minulle

    • A Good Friend

      Borderollie on erittäin viisas ja vaativa koira (ehkä juuri viisautensa vuoksi vaativa). Se on myöskin perhettään syvästi rakastava ja paimennusvietti on kova. Ehdottoman hyvä koiravalinta liikkuvalle ihmiselle. Koira haluaa seurata isäntäänsä kaikkialle ja on uskollinen kumppani kun muut jättävät. Sen loputon energia on ihailtavaa ja kouluttaminen lempeästi hyvin helppoa. Jos olet valmis sitoutumaan vaativaan, liikkuvaan , maailman parhaaseen kaveriin, ota bortsu. Sydämellä. ps. liity facebookin bortsuyhteisöön!

    • border

      Nartut on pehmeämpiä, mutta niistäkin ensikertalaisen kannattaa ottaa pehmein pentu. Vastuullinen pennuttaja osaa eritellä pennuista sinulle sopivimman, kun kerrot toiveesi ja harrastustarpeesi. Jos et omista karjaa, älä ota työlinjaista vahvaa pentua.

    • Bortsunarttu

      Suosittelen bortsua aktiiviselle ihmiselle. Minulla ollut bortsunarttu eka koirana ja hyvin pärjättiin. Todella hieno tyyppi, fiksu ja halukas yhteistyöhön. Pelkät pitkät lenkit eivät riitä, pitää olla ns. älykästä tekemistä. Agilityä tms. Parempaa koiraa en voisi kuvitella. Nyt ystävästäni upeita muistoja! RIP

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe