Lisämunuaiskuoren vajaatoiminta?

kortisoli_kortisoni

Voiko astmaatikoilla käydä niin, että he sairastuvat lisämunuaiskuore vajaatoimintaan?`Eli voiko lisämunuainen lopettaa elimistön oman kortisoli tuotannon pitkän esim. noin 3 vuotta kestävän inhaloitavien kortikosteroidien seurauksena? Vai vaatiikoo ihan prednisolonia purkista (esim. 20 mg) ja monta vuotta? Miten sairautta hoidetaan jos sellainen todetaan ja onko kuinka yleinen astmaatikoilla? Voiko lisämunuaiskuoren vajaatoiminta ilmetä jo 24-vuotiailla vaikka päivittäinen astmalääkitys olisi ollut käytössä vain sen 5 vuotta (hengitettävät kortisonit)? Jonkinlaiset hoitavat avamys nenäsumutteet (nenään hengitettävät kortisonit).

10

447

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kortisonin orja

      Jestas, näistä asioista vaietaan perusteellisesti. Tuon minäkin haluaisin tietää. Bemetsonin ja kortisonivoiteen käyttäjä olen ollut 40 vuotta. Huh huh. Mitä muuta oiretta ja seurausta noista saa? Vuosia vedin nenän kautta sumutetta ja yhden vuoden "piippua". Just sain Bemetson-liuosta, jolle ei tullut ohjetta, että kuinka paljon sitä saa laittaa määrällisesti.

    • ei hätää

      Kyllä se lisämunuaisen vajaatoiminnan kehittyminen vaatii niitä suun kautta otettavia tabletteja, ja niidenkin säännöllistä käyttöä suurella annoksella kuukausien ajan.

      • hyvä olla tietoinen

        Nopean netistä tutkimisen perusteella ei ihan näin yksinkertaista. Ainakin isommilla annoksilla 1000 mikrog. voi näköjään inhaloitaessakin olla jonkin verran riskiä (ehkä pienemmissäkin annoksissa). Pitääkin ensi kerralla astmalääkärissä selvittää asiaa. Joka tapauksessa luultavasti edellyttää pitkäaikaista käyttöä.


    • Sekundäärinenaddison

      On muuten pirullinen tauti. Kokemuksesta puhun ja kortisonikuureja,bemetsonia,nasonexiä,symbikorttia jne. Usieta vuosia siihen meni ja kyllä oli vaikeaa saada se kortisolikoe joka sitten näytti, että lääkeaineenaiheuttama lisämunuaisenkuoriosanlama oli tulos. Olkaa tarkkana astma ja ihottumalääkityksen kanssa.

    • quasimodo

      Kyllä näitä tutkimuksia löytyy englanninkielisenä ainakin, itsekin samaa asiaa miettinyt, kun palautuminen liikunnasta on hoitavan astmalääkityksen (pulmicort) seurauksena mennyt todella hitaaksi. Nyt sitten koitetaan pikkuhiljaa varovasti vähentää asteittain lääkitystä..Ja nämä tutkimukset aiheesta on tehty muuten terveillä ihmisillä ja on muutaman päivän kestäviä tietyillä inhaloitavien kortisolien annoksilla, eli pitempiaikaisesta käytöstä ei tutkimuksia ole. Mutta jos jo 4 päivän käytöllä laskee kortisolitasot monella jo pienillä annoksilla, niin miten sitten pidemmässä käytössä ja muita sairauksia/stressiä omaavilla??

    • kortisolilama

      Ei kortisolituotanto ihan hevillä lopu, siihen kyllä saa syödä kortisonitaletteja pitkään eikä vaan muutama kuuri vuodessa vaan joka ikinen päivä. Jos kortisonitabletit voidaan lopettaa, voi kortisolituotanto palata pikkuhiljaa entiselleen vuosien tauon jälkeenkin. Siitä, että kortisolituotanto loppuu, on suurin seuraus se, että elimistän stessinsietokyky laskee. Tällöin joutuu paikkaamaan ylenmääräistä stessiä ottamalla enemmän kortisonia tabletteina kuin normaalisti. Kiouja tai muita sellaisia se ei sinänsä aiheuta ihan äkkiseltään tai edes muutamassa vuodessa. Kalkkitabletteja pitää muistaa syödä, jotta voi välttää osteoporoosin..niin tämän voin kyllä vannoa ihan omalla 10 vuoden kokemuksella..

    • retro3

      Sisätautilääkärini epäilee minulla juuri tätä lisämunuaiskuoren vajaatoimintaa. Olen käyttänyt keskisuurta määrää inhaloitavia astmalääkkeitä 10 vuotta. Syyksi lääkäri epäilee juuri tätä lääkitystä. Lisäksi se voi vaikuttaa myös muihin hormoneihin, kuten kilpirauhashormoniin. Senkin eritys on minulla alhainen.
      Tuoteselosteissa lukee systeemisistä sivuvaikutuksista, kun tarkkaan lukee. Mutta eipä näistä kukaan lääkäri ole aiemmin maininnut, itselleni tuli myös yllätyksenä.

    • kortisoli_kortisoni

      Minkälainen on keskisuuriannos? Itellä käytössä Innovair 100/6 1xaamuin ja 1xilloin. Eli beklometasonia tulee semmonen noin 200 mikrog per vuorokaus sit tietysti avamys nenäsumutteesta jotain

    • ihan oma valintas o

      viljat pois, niin oisit parantunut

      • öllöoppo909

        Ja minulla lääkäri sanoi, että karkit pois, niin paranet. Olo onkin jo niin paha, että en jaksa kunnolla tehdä töitäkään. En muuten saanut lääkitystäkään, vaikka verikoearvo oli yli kaksinkertainen viitearvon yläarvoon verraten.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe