Onko luomu aina luomua? Miten valvotaan?

epäluuloinen

Miten valvotaan esim. että Saman valmistajan tavallisessa ja Luomu-versiossa käytetään aina täysin eri tuotteita? Jos vaikka luomuversiot loppuu, niin purkittavat tavallista osittain tilalle Luomu-pakkauksiin?
Varmasti on tapahtunut joissain tapauksissa että luomutuotteisiin lisätään ei-luomua ja huijataan näin asiasta tietämätöntä ostajaa, kun tuotantoa ei voi valvoa niin tarkkaan.

56

1205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KKHS

      Ja yhtä varmasti talkkunaa terästetään sahajauholla, ja kossuunkin lisäillään Lasolia, kun ei niitä voi niin tarkkaan valvoa

      • luomulainen

        Voi luottaa siihen että on luomua. kyllä täällä meillä suomessa sen verran paljon valvotaan. valvojillakin on valvojat. tarkastajia hyppää toisensa perään ja kaikki määrät pitää olla kirjattuna paljonko luomuraaka-aineita on tullut taloon ja paljonko on myyty ulos, kaikkea vittu valvotaan.


      • luomussako
        luomulainen kirjoitti:

        Voi luottaa siihen että on luomua. kyllä täällä meillä suomessa sen verran paljon valvotaan. valvojillakin on valvojat. tarkastajia hyppää toisensa perään ja kaikki määrät pitää olla kirjattuna paljonko luomuraaka-aineita on tullut taloon ja paljonko on myyty ulos, kaikkea vittu valvotaan.

        Valvonnan taakse ei kertakaikkiaan kannata piiloutua, kun ei edes elintarvikevalmistajia pystytä valvomaan. Tavallinen kuluttaja jää mainoksien varaan.
        Olen pitkään työskennellyt elintarviketeollisuuden parissa. Luomu vielä vaikeampi valvoa ja mitä sitten, kun naapuriviljelijä ei ole luomuviljelijä erotetaanko tilat piikkilangalla toisistaan.


      • ex-myyntitykki

        Kaikki bisnes on aina ollut enemmän tai vähemmän huijausta.


      • EiLantaaMyrkkyäKyllä
        ex-myyntitykki kirjoitti:

        Kaikki bisnes on aina ollut enemmän tai vähemmän huijausta.

        Kävin tutustumassa yhteen luomutilaan muissa asioissa kuin luomu-yhteydessä. Sain selville että siellä käytettiin noin kymmenen litraa viodessa hehtaarille rikkaruohojen torjunta myrkkyä, joka 1 prosentin liuokseksi laimennettuna tappaa kaiken.
        Idea on siinä että kun sitä ei käytetä lannoitteena eikä itse viljeltävään kasviin niin se ei vaikuta luomun statukseen, eikä varsinkaan silloin kun siitä ei kerrota kenellekään.
        Eikä tietysti kerrota koska joku saattaisi olla sitä mieltä että sitten ei olakaan enää kysymys luomusta.


      • Eipä haittaa
        luomussako kirjoitti:

        Valvonnan taakse ei kertakaikkiaan kannata piiloutua, kun ei edes elintarvikevalmistajia pystytä valvomaan. Tavallinen kuluttaja jää mainoksien varaan.
        Olen pitkään työskennellyt elintarviketeollisuuden parissa. Luomu vielä vaikeampi valvoa ja mitä sitten, kun naapuriviljelijä ei ole luomuviljelijä erotetaanko tilat piikkilangalla toisistaan.

        http://thaimaan.blogspot.com/2010/12/thaimaan-baaritytot.html
        usein ottanut isommat tisut. Mut ei haittaa vaikkei luomua oo kun on kivat pallot ;)


    • Lomalainen

      Ostin luomukossua ja se maistu
      ihan samalta kun tavallinen!
      Kyl meillä on isot huolet tääl Suomessa!

      • alkkis

        Sulla erityisesti.


    • jljlljljjl

      Niinpä, luomunaisestakaan ei voi tietää onko hän aina 100% luomu.
      Pitäisikö kysyä aitoustodistus, ettei vaan ole fixattu jostain kohtaa?

      • Heh...

        Pää-asia että voit hyvin mielin kuvitella syöväsi luomua.... Aivan kuten nekin jotka ylistävät että kuinka käyttävät tuulivoimalla tuotettua sähköä.... Voi hyvää päivää.....maksavat samasta ydinenergiasta vaan enemmän..... Mutta niinhän se on, voi itse uskoa omaan aatteeseensa... ;)


    • Nykyäänhän voit

      saada kaupasta jopa luomutuotteita vaikka nimenomaan et haluaisikaan niitä. Esimerkiksi oli hiljan juttua että luomumunia tuotetaan niin hirveitä määriä että kaikki ei mene luomuna kaupaksi ja pakkaa niitä tavallisen pakkauksiin menekin lisäämiseksi. Tuntomerkki josta tunnistaa munan luomuksi on tavallista paksumpi kuori. Eikä ole yksi eikä kaksi kertaa kun olen 15 munan pakkauksessa saanut todella niin paksukuorisia munia että joutunut käyttämään voimaa saada halkaistuksi kuori.

      Toisaalta vastaavasti samoja tuotteita ostettaessa on tullut myös vastaan niin ohut- ja pehmeäkuorisia munia että ovat hajonneet jo itsekseen kotelossa tai hajoavat kun käteen ottaa.

      Mutta tämän päivän trendi taitaa olla että saat luomua vaikka haluaisitkin vain tavallista. Joten miksi maksaisit luomusta luomu-lisää?

      • kojj0okl

        Missäs tutkimuksessa on todistettu, että luomukananmunan kuori, poikkeaisi merkittävästi muista. Eiköhän luonnollinen vaihtelukin vaikuta asiaan eikä heti ruveta syyttämään luomutuotantoa siitä.


      • dfgdfhfgjfgj
        kojj0okl kirjoitti:

        Missäs tutkimuksessa on todistettu, että luomukananmunan kuori, poikkeaisi merkittävästi muista. Eiköhän luonnollinen vaihtelukin vaikuta asiaan eikä heti ruveta syyttämään luomutuotantoa siitä.

        Vahva kuori kertoo mineraalipitoisemmasta munasta; luomu todella on sitä. On hölynpölyä väittää, että luomumunia tuotettaisiin tarpeeksi. Niistä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa.

        Minusta kaiken pitäisi olla puhdasta ja myrkytöntä, ja pitäisi saada käyttää myrkkyjä vain luvanvaraisesti ja kaikista käytetyistä myrkyistä pitäisi olla luettelo tuoteselostuksessa. Roundupit riviin.


      • miksi maksaisit luomusta

        Ei taida olla tiedossa mitä luomu tarkoittaa? Siitä puuttuu vähintään yli kymmenen yleisintä tuholaismyrkkyä ja torjunta-ainetta. Olikohan tässä jo syytä?
        Mitä "likaisempaa" ruokaa suostut syömään, sitä edullisemmin sen saat.


      • sivuvaikutuksia

    • Kyllä, luomu..

      On aina luomua.. Luomu rinnat on luomu rinnat.. Silikonit on silikonit..

    • luomupieru

      Syötte mielikuvia. Luomumielikuvat ovat kalliimpia kuin ei-luomut.

    • GamerGirl91

      Luomu on mielestäni parempaa. Tietäkää, että tänäpäivänä kaikki (ei luomu) liha on GMO: ta. Karjalle syötetään GMO- rehua. Tässä syy, miksi aloin kasvissyöjäksi. Soijakin on nykyään saastunut. Luomusoijastakin mitataan joskus pistokokeissa 3-10% GMO: ta. Sitä en enää syö... Quorn on tosin kova juttu. Löytyy markettien pakastimista! Valmistettu punahomesienestä ja koostumus on iha ku kana kaikkine "lihassäikeineen".

      Ja syy miksi en aio tukea GMO: ta on, koska sen rehun sisältämä muuntogeeni siirtyy elukkaan ja elukasta sitä syövään ihmiseen... En luota monsanton itse tekemiin "tutkimuksiin" joiden tarkoitus on vain uskotella ihmisille, ettei gemoista olisi vaaraa. Rahaa sillä halutaan vaan tehdä ihmisten terveydestä viis. Sairastuneet ihmiset tuo rahaa monsanton kumppanien, lääkefirmojen kanssaan.

      Their plan is simple as a pimple.

      • zdgdh

        Eivät geenit ole mitään eläviä kuten bakteerit tai virukset. Ne eivät siirry ihmiseen. Mutta suurena pelko on se, että muunneltu geeni siirtyisi luonnon- tai vanhoihin maatiaslajikkeisiin. Se taas pitkässä juoksussa tuhoaisi luonnon monimuotoisuutta.


      • Niin eiköstä

        nämä vekaanihihhulit juuri ylistä aina niitä soijatofuja ja soijapiffejä lihan korvaajana? Pian joutuvat joko nielemään ylpeytensä tai kuolemaan nälkään...

        Mutta en minäkään hyväksy noita Monsanton touhuja. Idioottimaista että viljelijä ei saa jättää itselleen edes siemeniä seuraavaksi vuodeksi. Kaikki myyntiin ja uudet kalliit siemenet keväällä, tietenkin Monsantolta.

        Monsanto ei minua omista.

        Ps. Jos joku ei tiedä niin Montsanto on se kuuluisa fimra joka kehitti ja valmisti aikoinaan Agentti Orange-nimisen aineen jolla tuhottiin laajalti vietnamin sademetsiä 50-60-luvuilla. Ja samaisen fimran fabriikki laski ilmaan euroopan kaikkein tuhoisimman myrkkypilven Seveson kaupungissa Italiassa joskus 70-luvulla.


    • Osta jos haluat

      Kotimaan hedelmät, marjat, juurekset ja vihannekset vastaavat jäämiltään muun EU alueen luomua.
      Luomun ostaminen on enemmäkin periaate. Kotimaiset ovat turvallisia ilman luomuakin. Itse ostan luomuna lihaa ja kanaa - en juuri muuta.

      Aina joku huijaa kun tilaisuus tulee - pikkukaupat ...ehkä.

      • 5+7

        "Kotimaan hedelmät, marjat, juurekset ja vihannekset vastaavat jäämiltään muun EU alueen luomua"
        Perustuu mihin tutkimukseen? Olisi kiva nähdä. Vai liekö urbaanilegenda?


    • refdsddsf

      Voit olla varma, että kallimman hinnan joudut maksamaan. Muusta et voi olla varma.

    • fsdsdfsdfs

      Voit olla varma. Setäni oli pitkään luomuviljelijänä, mutta lopetti sitten koska valvonta oli niin älyttömän tarkkaa ettei itse työntekoon tahtonut jäädä aikaa enää lainkaan. Luomuviljelijän työ on muuttunut paperisodaksi.

      • ghgjfkgkhjfk

        Niin. Ja kenen arvelet olevan syyn luomuviljelijöiden painostukseen? Ettei vain Monsanto ja muut kemikaalintuottajat, jotka myös lähes monopolisoivat siementen myyntiä. Jos tarkoituksena olisi pelkästään tehdä rahaa, Monsantokin voisi ryhtyä luomuviljelijäksi ja nostaa hinnat pilviin. Ehkä tarkoitus kuitenkin on sairastuttaa suuria joukkoja ihmisiä, myydä huimat määrät myrkkyjä ja lääkkeitä ja ajaa alas puhdasta ruokaa tuottavat. Pian varmaan tulee laki, joka kieltää kotitarveviljelynkin, tai tullaan ja pakkoruiskutetaan pienetkin pottumaat. USA:ssahan luomun viljely on jo melkein kuin rikos, jos heidän rangaistuksiaan arvioi.

        Yhdestä asiasta olen melko varma: Monsanton johtajien perheet syövät pelkästään luomua.


      • jkåscds¨PDOCIPÅDS

        Samanlaista paperisotaa on kaikilla muillakin viljelijöillä


    • hk-blue1

      Niin onhan se totta että toi luomu vouhotus on 98% psykolooginen vaikutus. Pelkkää vouhotusta. Syökää Hk sinistä se on hyvää. Jos hk laittais siihen pakettiin luomu leiman ja 2 euroo lisää hintaa niin taas olis luomu fanaatikoille uutta ruokaa. Voi TAIVAS.

    • Alkutuotanto on kyllä tiukasti valvottua. Taas teollisuuden aikaansaannoksista ei mitää hajua.

      Mutta, luomu on hieno asia. SIlläkonstilla saa elintarvikelpoisen ruuan hehtaarisadon putoamaan noin kolmannekseen :D Eli tämä humbuugi auttaa ongelmaan nimeltä elintarvikeylituotanto. Parasta tukien maksimointiahan on luomuliha. Pellot ja elukat luomussa tehdään yksi sato säilörehusta kasvaa mitä kasvaa, ja sitte ruokitaan elukat sillä moskalla. Ja sitte saadaan noprmaalit hehtaarituet, eläintuet, ja asiaankuuluvat luomutuet ja sitte viä ekstrahintaa siitä luomulihasta. Viljeliällä ei tarvitse olla kuin ahne ja alhainen ammattimoraali niin tällainen järjestely on normaalia. Tietysti se niitä närästää jotka tavoittelee määrää ja laatua, eli korkeita satotasoja hehtaari ja kovia päiväkasvuja lihaelukoille, keskittyen ja panostaen asiaansa. Toiset tekevät päinvastoin, keskittyvät tukien maksimointiin..

    • lysi1

      .Monta kertaa, näki syksyllä alalla juotetaan kemia ....

    • Samaa pas`kaa

      vain eripaketissa

      • gaupantäti

        Olet väärässä, luomun tunnistaa siitä, että esim porkkanat ja tomaatit menevät tosi nopeasti huonoiksi. Siksi kaupan kannattaa perusteellisesti miettiä, ottaako luomua vai ei


    • -masa-

      Luomuahan valvotaan paljon tarkemmin kuin muuta maanviljelyä. Eikös just käynyt tuossa Docenturesin älkiliukkallla ilmi, että erästä luomutilaa oli käyty tarkastamassa 12 kertaa yhden kauden aikna eli n. 6 kk sisällä.

      Ei pidä ajatella että Suomessa kaikki olisi yhtä lepsua kuin USA:ssa.

      Luomuviljeljän ja -myyjän ei kannata myöskään huijata pienten voittojen toivossa koska jos maine menee kerran sen on sitten loppu bisnkekset. Siinähän se ydinliike-idea on juuri "luomuus".

      Itse ostan luomua (ja reilun kaupan tuotteita jos löytyy) säännöllisesti tietyissä tuotteissa kuten kananmunat, banaanit, kahvi, tee, riisi, mysliaineet, yms. Satunnaisesti sitten muissa. Suomalaiset marjat ovat luomua kaikki mun mielestä.

      Näitähän on tutkittu vitaaminien ja hivenaineiden puolesta, mutta aivan täyttä selvyyttä ei ole vaan kyllä muulla tavoin tuotetuissa tuotteissa voi olla yhtä paljon vitamiineja yms.

      Suurin erohan on että luomussa ei ole mitään steroideja, antibiootteja lihaan, eikä torjunta-aineita yms. viljeyssä vihanneksiin ja hedelmiin. Luomuhedelmiä ei myöskään "puunata" vahoilla nätiksi. Luomu on myös ympäristöystävällistä. i

      Jos syö Suomessa kesällä tuotetteuja vihanneksia ja marjoja, enpä usko että paljonkaan huolta on oli luomu tai ei. Suomalaisista tuotteista ei ole löytynyt paljonkaan määräysten yli meneviä jämiä ja aineita.

      Mutta mehän syömmekin talvella ja usein muulloinkin ulkomailta tulleita - niistä löytyy koko ajan valtaosa ongelmallisista tuotteista. Niissäkin erottuu turvalliset tuottajat ja ei-turvalliset - nimittäin usein löytyy saman tuottajan samasta vihanneksesta tai hedelmästä useaa määräyksiä rikkovaa ainetta.

      Jos oma terveys eikä eläinten ja luonnon hyvinvointi ole tärkeää, kannattaa luomua syödä maun takia.

      Olen itse tottunut luomubanaaneihin ja nehän loppuvat kaupoista usein nopeammin kuin perusbanaanit. Joudun siis joskus ostamaan tavallisia ja kyllä makueron huomaa. Chiquitat vaan ovat sellaista mautonta tärkkelysmössä.

      Kananmunat ovat toinen - itse lopetin munien syönnin silloin kun alettiin tuottaa teollisia kalanmakuisia kananmunia, niistä jäi todella ällö mielikuva. Nyt syön vaan luomua ja "tavalliseen" tottuneet tutut aina kommentoivat että miten saan kananmunan maistumaan niin hyvältä, hekin siis huomaavat eron. Myös keltuainen on luomuissa usein isompi. Tosin eroja on eri merkkien välillä.

      Lihan makua voi testata niin että ostaa teollista valmiiksi hampurilaispihviksi puristettua lihaa ja sitten ostaa luomutäyslihaa, jauhattaa sen ja tekee hampurilaispihvin siitä. Takaan että viimeksimainittu maistuu paljon paremmalta.

      Teollisuuslihassa ei ole ongelmana vain nuo antibiootit, steroidit, vaan myös vaaralliset bakteerit, joita tulee vääränlaisen ja kontaminoidun rehun takia. Myös massatuotannossa eläinten ulosteet kontaminoivat lihaa.

      Suoraan Eviran sivulta: "EHEC-bakteerista on viime vuosina tullut yleinen ruokamyrkytysten aiheuttaja.... EHEC-bakteerin tärkeimpinä oireettomina kantajina pidetään nautakarjaa ja muita märehtijöitä. ... Bakteerin esiintyminen elintarvikkeessa on aina osoitus ulosteperäisestä saastumisesta. Suurin osa EHEC -tartunnoista on aikaisemmin saatu ulkomailta, mutta viime vuosina on esiintynyt myös kotimaisia tartuntoja."

      Ja teollisessa tuotannossa voi todistetusti saada vaikkapa hevosta naudan sijaan, mikä ei kaikkia kuluttajia miellytä.

      • "Takaan että viimeksimainittu maistuu paljon paremmalta. "

        Huutonaurua :D Koko luomuhan on oikeassa elämässä vain brändi, ja tuottajien taholta tukien saannin maksimointia ja näennäisviljelyä. Sanan todellisessa merkityksessään.


      • KoitaNyvähänskarpata
        ravenlored kirjoitti:

        "Takaan että viimeksimainittu maistuu paljon paremmalta. "

        Huutonaurua :D Koko luomuhan on oikeassa elämässä vain brändi, ja tuottajien taholta tukien saannin maksimointia ja näennäisviljelyä. Sanan todellisessa merkityksessään.

        No kaljoissakaan ei ole mitään eroja. Sama se ostatko sitten vaikka Lapin kultaa, Karhua, Koffia, Tshekkiläistä jne.

        Kyllä minä ainakin tunnistan kanssa makuerot selvästi. Ainakin satavarmana luomumaidon, jauhelihan, ruisleivän, kiivin, appelsiinimehun(ainakin God morgon -merkkisen). Luomu-oluen maussa minä en nyt oikeastaan huomannut mitään muuta eroa maussa, kuin että vähän puhtaammalta maistui.

        Niin, ja selitäppä miksi ne luomutuotteet vielä menee nopeammin huonoiksi? Tai minkä takia luomuruisleipä on tuntunut aina täyttävämmältä? Samaten jauhelihakin tuntuu kanssa selkeästi ravitsevammalta ja täyttävämmältä!

        Onko sinulla kenties makuaistissa vikaa? Ostappa nyt ihan vertailun vuoksi uudelleen ja yritä edes! :D Tai siinä tapauksessa mene vaan jonnekin lääkäriin tai hoitoon X)


    • Tiedä mitä ostat

      Onko luomu aina luomua?

      VASTAUS:
      Valitettavasti näin ei aina ole. Todellisuudessa luomu ei ole luomua.
      Ainakin yksi valmistaja harhauttaa kuluttajia häikäilemättä.

      Esimerkiksi Valion Luomumaidosta on tehty valituksia Kuluttajavirastoon koska Valion luomumaito ei ole (lopputuotteessa) todellisuudessa luomutuote. Se on hyvin kaukana luomutuotteesta ja tätä Valio ei kerro kuluttajille. Maatilalla työskennelleet tietävät tämän mutta useat tilalliset vaikenevat asiasta koska tekevät yhteistyötä Valion kanssa.

      Aitoa luomumaitoa verrattaessa Valion luomumaitoon huomaa selvän eron, ei vain ulkoisesti vaan myös maussa. Tärkeät ainesosat on kuohittu pois jolloin tuote ei ole lopullisessa tuotteessa luomutuote. Lisäksi moni asiantuntijat väittävät että Valion maitoa on mahdollisesti jatkettu vedellä koska maito on läpikuultavaa pinnalta ja luomumaito ei sitä ole.

      Hyvin liiketoimintamallien mukaan luottamus on tärkeää yrityksen ja kuluttajan välillä. Mikäli yritys harhauttaa asiakasta, yritys on velvollinen korvauksiin.
      Yleinen käytäntö on että väärän tuotenimikkeen alla tuotteen myyminen täyttää petoksen tunnusmerkistöt.

      Valion tuotteet pääasiassa ovat olleet hyviä ja mielestäni laadukkaita mutta tämä yllä mainittu epäkohta saa Valion toiminnan näyttämään petokselta.

      • Kyllä nyt haiskahtaa

        Joopa joo :DD Saisiko jotain linkkiä tähänkin "tutkimukseen"!


    • 17 10

      ensituottaja on se, joka vastaa siitä, että tuote todellakin on luomua (ja myy sen edelleen, vaikkapa einestuotantoon)
      Vaikka tässä maassa on paljon korjattavaa monessakin asiassa/valvonnassa, uskon, että valvonta tässä kohtaa on niin tiukkaa, ettei jatkojalostaja sekoittele "eiluomua" tuotteisiinsa, vaan mahdollisesti tuotantovaikeuksien eteentullessa ilmoittaa, ettei luomutuotetta ole saatavilla tuotanto-ongelmien vuoksi.

      Tärkeämpää kuitenkin olisi tuoteessa oleva kunnollinen ja täydellinen tuoteseloste, viitaten nyt vaikkapa tähän jogurttiasiaan http://www.talouselama.fi/uutiset/hatkahdyttava tutkimustulos suomen jogurteissa asbestin veroista syopaainetta 20 kertaa enemman kuin viileissa/a2206430
      Eli siis siihen, mitä jatkojalostus tuo mukanaan. Vastaavia ainesosia voi siis hyvinkin esiintyä luomumaidon jatkojalostustuotteissa. Tuote voidaan kuitenkin myydä luomumaidosta valmistettuna jogurttina, ja toki sitä onkin...
      Luomun kannattajahan tietysti ostaa tuotteensa mahdollisimman jatkojalostamattomina, ja valmistaa ne itse? Teetkö Sinä aloittaja näin?

      • -masa-

        Hahaaa, ja tutkimuksen teki firma nimeltä Biohit, joka sattumoisin myy tuotetta , joka neutralisoi mainittua karsinogeenia eli asetaldehydiä.

        Unohtavat mainita että asetaldehydiä suomalaiset saavat nimeomaan alkoholista ja tupakasta....

        Ennen kuin viranomaiset ovat asian tutkineet, tuskin kannattaa paniikkiin mennä pelkän jugurtin takia.


    • ei voi

      Ei voi, mihinkään ei voi enää nykyään luottaa. Koskee myös Suomea, kaikki ei todellakaan ole Suomessa paremmin kuin muualla, vaikka tämä harhaluulo elää sitkeästi.

      • DVTYmi

        Täytyy vain luottaa myyjään. Tavallisella ihmisellä ei ole keinoja erottaa luomua ja lajittelujätettä toisistaan.


    • Tilasin perunoita ,jotka ilmoituksessa mainittiin luomuperunoiksi .
      Kun tavara tuli huomio kiinnittyi ensimmäiseksi siihen että ne oli pakattu apulantasäkkeihin .
      Kierrätys ainakin toteutui , mutta kun säkinsuun avasi lähti sieltä liikkeelle selvä apulannan tuoksu .
      Kyllä ne varmaan olivat luomuperunoita , mutta pitikö pakata vanhoihin apulantasäkkeihin ,uskottavuus kärsi .

      • Wirn ja RepsKops

        Perunat oli pakattu apulantasäkkeihin ja kun säkin avasi, nousi sieltä apulannan tuoksu. xD Kiitos illan parhaista nauruista tähänmennessä. Olitko ihan tosissasi?


      • 1122334455667788

        Pottusi tuli "luomutilalta". Yks maanilveilijä sanoi kerran mulle: "Alle viissataa kiloa apulantaa hehtaarille on luomuviljelyä!. Taisivat olla sen maanilveilijän vimoset apupaskasäkit, joihin nuukuuttaan säkitti "luomupottusii".

        Sai tyhjän säkin pois jaloista kulunkia tekemästä ja vielä maksua vastaan. "Luomupotun" kilohinnassa multa ja säkkikin painaa ja siitä maksetaan. On niiin luomua..niin luomua.. että...


    • Omasta maasta.

      Niitä kukaan mitään valvo kunnolla.

      Parhaiten luonnonmukaisesti tuotetusta ruuasta varmistut kasvattamalla ruokasi itse. Vaatii lääniä ja vaivannäköä, mutta se on silloin sataprosenttista.

    • Made ib China laatua

      Juuri eilen mietin tuota asiaa ,kun ostin Pirkka luomuvalkosipulia, joka oli pakattu Hollannissa ja alkuperämaa Kiina... :D Mahtaakohan olla ihan ehtaa luomua,kun Kiinassa on ollut niitä järkyttäviä ruoka skandaaleja aina vähän väliä...

    • Ketuttaako?

      Älä sano henkilön, varsinkaan naisen, nimeä ääneen (y) Koska tällöin et kaipaa etkä puhu kenestäkään

    • Luomu noussut tukkaan

      Ennen ajettiin lantaa ja jyviä pellolle jokta alettiin muunneltuna sanomaan luomuksi? Miksi? Jos tämä muutettiin y-lannaksi ja Kemiran keinolannaksi luomuna,niin miksi se ei voisi yhä olla tavallista maanviljelyä ilman maiden riistovijelyä uusilla koneilla? Voitaisiinko ottaa taas myös entiset asuperiaatteet päälle kuten ennen kylvettiin Herras-kartanoissa tummapuku päällä hevosella ja ylioippilaslakki päässä koko kesän javanhan tavan mukaan yhäkin leikkuupuimurin sisällä istuen eri koulukuntien juhla-asut päällä jotta pantaisiin paremmaksi kuin naapuri pellolla.Kyllä silloin näyttäisi korkea elintasommekin paremmat kasvot.Nyt korkea elintaso näkyy vain korkeimmissa kuluttaja hinnoissa ja suhteessa suurimmissa ulkomaan veloissamme humanitaarisessa järkeistämisessämme tukiaistemme keskellä.

    • vain huumeet

      on luomua,muu myyntiin tuleva ei.
      korkeintaan omaan käyttöön viljelty tuote voi olla luomua,muu ei.

      ihminen on niin konna,etten usko lainkaan pvää pidempään keneenkään tai mihinkään. täyttä satua ja ahneutta kaikki.

    • Kyllä ,perunat olivat y-lannoite säkissä .
      Vakava paikka ,ei siinä paljon naurattanut .

    • harhaanjohtavaa

      100% luomua ei ole olemassa. Maaperät ym. jo niin saastuneita, että 100% luomusta on luovuttava.

    • sdfdgdfhsghh

      Miten luomu voi olla luomua, jos taivaalta sataa alumiinia ja muita myrkkyjä pellolle?

      https://www.youtube.com/watch?v=fCohucT7FmQ

      Oliko tämä alunperin yritys viilentää ilmastoa, kuten väitetään, vai onko tarkoituksena ollut tietoisesti tuhota ihmiskunta? Siihen suuntaan joka tapauksessa olemme menossa. Eläimet kuolevat. Kasvit kuolevat. Miten paljon alumiinia, bariumia, trontiumia ja muita myrkkyjä on meidän metsämarjoissammekin?

      Lähettäkää tätä linkkiä niille, jotka haluavat elää ja ovat kykeneviä tekemään jotain - vaikka sitten vain kertomaan asiasta edelleen. Ihmeen harvat tietävät tästä asiasta, vaikka myrkkyvanoja piirretään pitkin poikin taivasta joka puolella maailmaa, päivittäin.

    • biologisti

      Mitähän maksaisi ja missä voisi tutkituttaa esim. kaupan irtotomaatin tms? Olisi mielenkiintoista testata tavallinen kotimainen tomaatti ja luomutomaatti.

    • skeptinenhörhö

      Itseasiassa homma on juuri toisin päin - koska luomutuotteilla ei ole riittävää kysyntää niin osa luomutuotteista myydään "tavallisina" tuotteina eli ostaessasi "tehotuotettua" einestä saatatkin syödä ns. luomutuotetta.

      Tämä siis Suomessa ja ulkomaan "luomutuotteiden" laadusta tuskin keskusliikkeet tai tuojat paljonkaan tietää - esim. käsite "kiinalainen tai intialainen luomu" on mielestäni jotain käsittämätöntä tietäen näiden maiden olosuhteet, byrokratian ja korruption.

      Muutenkin ajatus "luomun" rahtaamisesta toiselta puolen maapallon näivettää niin tuotteen kuin käsitteen - luomu liittyy mielestäni läheisesti "lähituotannon" käsitteeseen eli ostamani tuotteen tulee olla lähiseudulla luonnonmukaisesti kasvatettua eikä esim. toiselta puolen Suomea rahdattua tuotantoa, jotta voisin kutsua sitä luomuksi saati ostaa sitä.

      Parasta näin kesäisin on itsekasvatetut vihannekset - niistä ainakin tietää, että missä ovat kasvaneet ja miten, makukin on hyvä - tämä kesä vaan tekee tästäkin hankalaa.

      • No niin

        Samaa mieltä ite kasvatetuista vihanneksista, parhaita, mutta toi että luomua jäis yli kaupassa... ehkä sun paikkakunnalla, eihän meistä kukaan voi väittää tietävänsä miten muissa kaupoissa on jos ei ole niitten jehu tai pääse muuten käsiksi oikeisiin tilastoihin. Siellä päin PK-seutua missä mä asun niin se luomu kyllä tuntuu menevän hyvin kaupaksi, tietyt luomuhyllyt tyhjempiä, tietyillä taas on aina normaalisti tavaraa.

        Hapettomassa tilassa kun kuskaa toiselta puolen palloa niin kypsymisprosessi keskeytyy, ei ole umpiota kummempaa.

        Maistakaa niitä tuotteita älkääkä vaan nörtteilkö tietävinänne, mistä helvetistä voitte tietää millainen se oikeasti on jos ette ole itse vertaillut?


    • Ompa kauhutarinoita

      Mä voin ainakin omakohtaisesta kokemuksesta ja kovalla varmuudella kertoa että se luomumaito on luomua, maistuu ihan erilaiselle kuin normi maito.

      Yleensä eläinperäisen luomun tunnistaa rasvan laadusta, kun rasvaan se kaikki paska menee, kaikki myrkyt sun muut kun maksa ei enää jaksa käsitellä niitä. Eli kannattaa poistaa kaloista rasvat koska ne on joko kasvatettu halpispaskarehulla tai myrkkymetallimeristä noukittuja. Maistuu hyvälle silti mutta makueron kyllä huomaa lihoissa.

      Kasviksista ja hedelmistä, luomu maistuu raikkaammalle ja makeammalle noin pääsääntöisesti, onhan siis niitäkin tapauksia että on nahkeita luomurehuja jätetty sinne kyykkimään. Viinirypäleet ja kesäkurpitsat ei ehkä ole parasta luomua, mutta kiivit on tosi hyviä ja omenat ja sipuli on ok. Onhan noita, porkkanakin maistuu erilaiselle.

      Puhutte läpiä päähänne jos sanotte ettei voi huomaa eroa. En silti väitä etteikö noita huijauksia olisi ja sekoitettuja tuotteita niinkuin kävi jo kananmuna-asiantuntijalta ilmi.

      • etsilleen

        Valitettavasti et voi pelkän maun perusteella sanoa, että mikä on luomua ja mikä ei - esim. eri kasvisten lajikkeet jo ovat erilaisia maultaan ja kasvu-olosuhteet muokkaavat makuja entisestään.

        Joten joudut luottamaan myyntipöytien lappuihn tai pakkausten teksteihin ja välttämättä nämä eivät ole totta.

        Ainoastaan itse viljemällä voit olla varma luomu-tuotteen puhtaudesta, jos edes silloinkaan, kun mullan tuottajiiinkin pitäisi luottaa - kompostimultaa yksittäinen ihminen tuskin paljon tuottaa vuoden aikana.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe