Kännykän takavarkointi

...

Onko opettajalla oikeus takavarikoida lapselta puhelin, jos hän käyttää sitä koulussa? Ymmärrän, että puhelin voidaan ottaa pois ja antaa takaisin koulupäivän päättyessä. Mutta onko oikeus ottaa niin, että sen saa hakea vanhemman kanssa koulun kansliasta? Harva vanhempi pystyy hakemaan lapsen kanssa puhelinta kesken työpäivän eli lapsi saattaa tässä tapauksessa joutua olemaan pidempäänkin ilman puhelinta ja on todellakin tapauksia, missä lapsi ihan oikeasti voi tarvita puhelinta. Lapseni koulussa on tehty näin. Onko laillista? Käsittääkseni ei. Kyse ala-asteesta.

26

1544

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Rules Qq

      On ihan helppoa välttyä hakemasta puhelinta koulun kansliasta: Tee lapselle selväksi, että oppitunneilla ei puhelinta käytetä.

      Jos lapsesi ei sitä ymmärrä ja puhelin takavarikoidaan, se on voi voi. Oma valinta, hän päätti uhmata kieltoa ja siitä seurasi juuri se, mitä oli sanottukin seuraavan. Hän siis on ilman puhelinta, kunnes vanhempi sen suostuu hakemaan. Jos minun lapseni tekisi tuollaisen mokan, minulla ei totisesti olisi minkäänlaista kiirettä hakea puhelinta kansliasta.

      Jos lapsen ihan oikeasti pitää käyttää puhelinta kesken oppitunnin, hän kysyy opettajalta luvan ennen tunnin alkua ja ihan varmasti sen myös saa, jos syy on jotenkuten järkevä. Sellaisia syitä on olemassa melko niukasti.

      Jätäpä nyt hetkeksi nuo laillisuusaspektit huomiotta ja ota järki kätöseen. Ja jos laillisuudesta puhut, selvitäpä ensiksi sekä itsellesi että lapsellesi se, onko laillista häiritä oppitunteja puhelimen käytöllä vastoin nimenomaista kieltoa. Ei ole, koulun säännöt on tehty noudatettaviksi ja jos niitä rikotaan, seuraa sanktioita.

      Minun nähdäkseni puhelimen hakeminen kansliasta on kuitenkin vielä pieni vaiva, kun ajatellaan, että sääntöjen jatkuva rikkominen oikeastaan vaatisi vanhempien kutsumista koululle palaveriin. Opettaja on tällä kertaa säästänyt teidät ja itsensä palaveriajan järjestämiseltä ja palaverin pitämiseltä siinä toiveikkaassa luulossa, että vanhemmat pystyisivät tekemään lapselle selväksi, että koulun sääntöjä noudatetaan.

      Olettaisin, että lapsen puhelin on jo joitakin kertoja ollut kansliassa takavarikossa oppituntien ajan ja hän on saanut sen takaisin koulupäivän päätyttyä. Hän ei liene kuitenkaan raportoinut teille, ehkä opettajakaan ei ole merkinnyt Wilmaan.

    • puolin ja toisin

      No ei saa! Se on toisen omaisuutta, eikä opettajalla ole lupa varastaa sitä. Tottakai hän soittelee sillä lapsen laskuun, lukee viestit ja rikkoo. Tee rikos ilmoitus ja kerro rehtorille, että kyseinen oepttaja varastaa lasten tarvaroita!!! Ai kauhee...
      Jos opettajlla on oikeus varastaa, niin kyllä lapsetkin saavat penkoa open laukut ja varastaa hänen kännykät.

      • Meelissupoismunnetis

        Idiootti! Takavarikoiminen ja varastaminen ovat kaksi eri asiaa. Maailmankuvassasi on jotakin pahaa häikkää, jos luulet open soittelevan lapsen puhelimella, lukevan viestejä tai rikkovan sen.

        Vielä enemmän maailmankuvasi virheellisyydestä kertoo se, ettet lainkaan ymmärrä, miksi esim. puhelin joutuu takavarikkoon.

        Opettajien ja oppilaiden velvollisuudet ja oikeudet eivät ole samat Opettajilla on valta määrätä ja oppilailla velvollisuus totella. Pitikö tuokin nyt erikseen sanoa?

        Koko kirjoituksesi on tragikoominen - enemmän kuitenkin koominen.


    • ...

      Lapseni puhelin ei ole ollut kansliassa ja tietysti on selvää, ettei sitä käytetä tunnilla. Lapsi on kuitenkin yksin kotona koulun jälkeen ja seuraavana aamuna.Silloin voi tarvita puhelinta ja siksi on väärin ottaa se pois koulupäivän yl

      • Kulttuuririentoja 16

        Mitenkäs se sitten on takavarikkoon joutunut, jos ei ole ollut käytössä sellaisissa tilanteissa, missä sitä ei saa käyttää? Opettaja näki/arvasi/haistoi/veikkasi, että lapsella on puhelin ja otti sen pois?


    • ...

      En ole missään kohtaa maininnut, että oman lapseni puhelin olisi ollut takavarikossa.

      • Hulabaloo koulussa

        Mitä sinä toisten lasten puhelimista huolehdit?!
        Jos se puhelin on äänettömällä ja pysyy repussa koko koulupäivän ajan niin eihän opettaja sitä silloin pois ota.
        Mutta jos lapsi käyttää sitä tunnilla vastoin koulun sääntöjä niin tottakai opettajalla on oikeus ottaa se pois.
        Lapset häiriköivät jo muutenkin niin paljon oppitunneilla ettei siihen soppaan enään mitään puhelinterroria lisänä tarvitse!


      • lumia 3310
        Hulabaloo koulussa kirjoitti:

        Mitä sinä toisten lasten puhelimista huolehdit?!
        Jos se puhelin on äänettömällä ja pysyy repussa koko koulupäivän ajan niin eihän opettaja sitä silloin pois ota.
        Mutta jos lapsi käyttää sitä tunnilla vastoin koulun sääntöjä niin tottakai opettajalla on oikeus ottaa se pois.
        Lapset häiriköivät jo muutenkin niin paljon oppitunneilla ettei siihen soppaan enään mitään puhelinterroria lisänä tarvitse!

        No voi kun piti taas tähän lapselliseen provoon lähteä. Ettekö te opi?


      • Mansikkavohveli 16

        Tuossa pari viestiä ylempänä käytit kuitenkin sanontaa "lapseni puhelin".

        Aika ihmeellistä, jos lapsi todellakaan ei pärjää ilman puhelinta yhtä aamua ja yhtä iltapäivää esimerkiksi.

        Jos lapsi hukkaisi tai rikkoisi puhelimensa, juoksisit samalla minuutilla kauppaan ostamaan uuden, kun lapsi VOI TARVITA PUHELINTA. Samalla logiikalla sinun pitäisi olla mahdollista hakea se koulusta pikapikaa.


    • Huolehtiva äiti

      Minun lapsillani on aina puhelin mukana, koulussa sen on äänettömällä repussa. Se on tällaisena epävarmuuden aikoina turva, ei koskaan tiedä mitä tapahtuu vaikka koulumatkoilla tai kaverin luo mennessä.
      On ainakin mahdollisuus soittaa vaikka hätänumeroon ja puhelimen pystyy jäljittämään. Siihen voi myöskin ladata toiminnon mistä näkee livenä missä se puhelin on just nyt.

    • ............

      Periaatteessa ymmärrän sen, että jos toistuvista huomautuksista ja lyhyemmistä takavarikoista huolimatta, tai jos käytäntö on tehty täysin selväksi kaikille, puhelin otetaan jonnekin kansliaan ja sen saa sieltä vain huoltajan luvalla. Kuitenkaan huoltajaa ei voi vaatia menemään itse koululle kouluaikana sitä hakemaan. Minäkin työskentelen noin 60 km päässä koulusta, joten en todellakaan lähde kesken työpäivän hakemaan mitään puhelinta. En koskaan. Lapset ovat yksin kotona iltapäivisin ja aamuisin eikä meillä ole lankapuhelinta, eli ehdottomasti hänellä pitää olla puhelin käytettävissä.

      Totta kuitenkin on myös se, ettei puhelinta saa käyttää oppitunneilla. Lapset ovat kuitenkin lapsia, joten tällaisesta käytöhäiriöstä ehdottomasti pitää tiedottaa vanhempia ennen noin radikaaleja toimia. Jos vanhemmat eivät tiedä lapsensa käytöksestä koulussa, he eivät voi siihen puuttuakaan.

      Jos tarkoitus on lisätä vanhempien ja koulun välistä yhteistyötä, niin silloin on käytettävä aivan erilaisia metodeja kuin vanhempien vaivaaminen kesken työpäivän puhelimien hakemisen takia. Minunkin tapauksessani tulisi halvemmaksi ostaa uusi puhelin kuin menettää puolen päivän palkka puhelimenhakureissulla.

    • Ihime hommaa

      Ei ollu ennenkään puhelimia ja hyvin pärjättiin. Elämä menee alaspäin ku lehemän häntä. Ylipaapotaan lapsia. Jääkää kotia hoitamaan lapsenne, niin ei tarvi olla kännykän varassa.

      • Pikkutyttö.,

        Tarkotetaanko tässä nyt tunnilla vai esim. välitunnilla käytetystä puhelimesta? Jos tunnilla on puhelinta käyttäny, meillä ainakin on saanut tunnin jälkeen takasin. Jos välitunnilla tms., ni ei ne sitä pois oo ottanu.


    • Grandmother

      Mikähän tästä nykyajasta on tehnyt niin epävarman, ettei lapset voi käydä koulua ilman puhelinta?

      Ennen ei ollut kännyköitä, mutta äidit olivatkin kotona ja odottivat lapsiaan koulusta tuoreen pullan ja maidon kera.

      Eipä ole elämä tältä osin mennyt eteenpäin laadullisesti, päinvastoin.

      Säälin nykylapsia.

    • tiukka äiti

      Ei voi, se on varastamista. Ihan samoin oppilas voi takavarikoida opettajan puhelimen jos se sitä näpyttelee tai vastaa tunnilla, se häiritsee yhtälailla opetusta ja on opetusajasta pois.

      JOs itsellä olisi vielä pieniä koululaisia, tekisin aina rikosilmoituksen jos lapseltani otettaisiin joku tavara pois, se on varastamista.
      Onneksi ei ole, Kyllä laittaisin kolme puhelinta lapselle käyttöön ilmanmuuta.

      Opettajat puhuu lapsen kännykkään kuitenkinn, ja lukee tekstiviesti.. sekin on rikos.
      Ja lapselle turvallisuusväline, sa jos lapselle jotain käy opettaja on vastuussa.
      Tiukasti vahtisin oepttajan varastamista lapsitla.

      • Kahvipensas

        Voi toista! Olet säälittävä. Tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, jotka joutuvat olemaan kanssasi tekemisissä.

        Opettajalla on todellakin oikeus takavarikoida oppilaan puhelin tietyin edellytyksin. Että silleen!


      • Yksi toinen äityli

        Hehee, tiukka äityli, se on täysin lain mukaista - kun viimeinkin vuodenvaihteessa saatiin laki, joka antaa opettajalle edes jotain järjellisiä mahdollisuuksia pitää järjestystä yllä luokassa. Otapa asioista selvää, ennen kuin vaahtoat. :)


      • Kyllä vaan!
        Kahvipensas kirjoitti:

        Voi toista! Olet säälittävä. Tunnen myötätuntoa niitä kohtaan, jotka joutuvat olemaan kanssasi tekemisissä.

        Opettajalla on todellakin oikeus takavarikoida oppilaan puhelin tietyin edellytyksin. Että silleen!

        Ai saako opettajat antaa esimerkin että toisten tavaroita saa varastaa ja penkoo???? Kyllä minä ainakin tekisin rikosilmoituksen poiliisille, jos opettaja varastaa lapsen kännykän.


      • ei ole semmosta
        Yksi toinen äityli kirjoitti:

        Hehee, tiukka äityli, se on täysin lain mukaista - kun viimeinkin vuodenvaihteessa saatiin laki, joka antaa opettajalle edes jotain järjellisiä mahdollisuuksia pitää järjestystä yllä luokassa. Otapa asioista selvää, ennen kuin vaahtoat. :)

        Ei semmoista lakia voi tulla että opettaja saa varastaa kaikkien lasten kännykät ja käyttää niitä urkkia viestit!! Ei semmosta voi olla mitenkään.

        Lapsilla on oikeus varastaa sitten opettajien kännykät ja penkoa hänen taskut ja reppunsa. Ihan sama asia.

        Minä ainkain olen sanonut lapsilleni että jos kännykkä häviää se on oopettaj varastanut. Että hyvä tietää syyllinen jos puhelimet alkaa hävitä. Muuvät pois kalliiseen hintaan.


      • Yksi toinen äityli
        ei ole semmosta kirjoitti:

        Ei semmoista lakia voi tulla että opettaja saa varastaa kaikkien lasten kännykät ja käyttää niitä urkkia viestit!! Ei semmosta voi olla mitenkään.

        Lapsilla on oikeus varastaa sitten opettajien kännykät ja penkoa hänen taskut ja reppunsa. Ihan sama asia.

        Minä ainkain olen sanonut lapsilleni että jos kännykkä häviää se on oopettaj varastanut. Että hyvä tietää syyllinen jos puhelimet alkaa hävitä. Muuvät pois kalliiseen hintaan.

        Kuka puhui varastamisesta? Taidatpa olla juuri sellainen oppilas tai sellaisen oppilaan vanhempi, jonka takia tällainen lakimuutos tarvittiin.

        "Perusopetuksessa oppilaalta saadaan takavarikoida myös esineet, joilla oppilas häiritsee opetusta." Tämä suora lainaus lakimuutoksesta. Ei sen siis tarvitse olla vain kännykkä, vaan takavarikointioikeus voi koskea mitä tahansa muutakin esinettä! Jipii, kenties lopultakin lapselleni opiskelurauha.


      • Meelissupoismunnetis
        ei ole semmosta kirjoitti:

        Ei semmoista lakia voi tulla että opettaja saa varastaa kaikkien lasten kännykät ja käyttää niitä urkkia viestit!! Ei semmosta voi olla mitenkään.

        Lapsilla on oikeus varastaa sitten opettajien kännykät ja penkoa hänen taskut ja reppunsa. Ihan sama asia.

        Minä ainkain olen sanonut lapsilleni että jos kännykkä häviää se on oopettaj varastanut. Että hyvä tietää syyllinen jos puhelimet alkaa hävitä. Muuvät pois kalliiseen hintaan.

        Miksi, voi miksi tähän yhteen ihmiseen on asettunut suurempi osa maailman kaikesta typeryydestä kuin minkään mittapuun mukaan olisi oikeudenmukaista?


      • Äiti 33 vuotta
        ei ole semmosta kirjoitti:

        Ei semmoista lakia voi tulla että opettaja saa varastaa kaikkien lasten kännykät ja käyttää niitä urkkia viestit!! Ei semmosta voi olla mitenkään.

        Lapsilla on oikeus varastaa sitten opettajien kännykät ja penkoa hänen taskut ja reppunsa. Ihan sama asia.

        Minä ainkain olen sanonut lapsilleni että jos kännykkä häviää se on oopettaj varastanut. Että hyvä tietää syyllinen jos puhelimet alkaa hävitä. Muuvät pois kalliiseen hintaan.

        Et ilmeisesti tiedä, että opettajien ja oppilaiden oikeudet ja velvollisuudet koulussa eivät ole samat. Yhteiskunnassa aikuisten ja alaikäisten oikeudet ja velvollisuudet eivät ole samat. Nyt se on sinulle sanottu, joten äskeisen kaltaisia provoja ei enää kannata kirjoitella, niin pysyy tämä palstakin siistimpänä ja asiallisempana.


    • Pyhhyh sanon minä

      Ehkä olis parempi, että pitäsittä kotikoulua ite, niin ei tartte niitä tolleropentuja laittaa koulun riesaksi ollenkaan, eikä äitylin tartte pelätä, että lapselta varastetaan.
      Saatte soitella ja viestitellä keskenänne niin palijo ko lystää!

      Voi onnetonta, miten urpoja nykyvanhemmat ovat!

      Kaikkea ilimanaikusta vaaditaan, mutta mitään vastuuta ei kanneta ite, ja vielä lapsetkin opetetaan väärään malliin.

    • Rikki

      Mitenkäs on kun toinen oppilas hajoittaa toisen puhelimen, ja on tietty alaikäinen. Kuuluuko korvausvastuu vanhemmille jos ei koulu korvaa?

      • luettu laki

        Vanhempi ei ole korvausvelvollinen.


      • ...

        Puhelimen rikkoja on korvausvelvollinen. Puhelimen omistajan tulee tehdä rikosilmoitus. Useimmat vanhemmat korvaavat alaikäisen lapsensa "rötökset", koska eivät halua että lapsi aikuisena maksaa aiheuttamansa vahingot korkojen kanssa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe