Valvira: Sijoitettuja lapsia ei saa pitää jatkuvasti teljettyinä

lasu- lukko

Suomen lapsilähtöiseksi ja korkeatasoiseksi itseään mainostava edelleenkin tutkimaton ja valvomaton sijaishuolto on saanut Valviralta ohjeistuksen, joka kertoo paljon sijaishuollon laadusta ja lapsilähtöisyydestä:

Valviran ohje: Lapsia ei saa pitää lastensuojeluyksikössä jatkuvasti lukittujen ovien takana

Onko ohje 30- tai 40- luvulta? Ei vaan vuodelta 2013.

"Valvira on todennut, että lastensuojen sijaishuollon toimintayksiköiden lukitsemiskäytännöissä on parannettavaa. Valvira on antanut asiasta ohjeen, jossa se muistuttaa, että lasten pitää, yhteiskunnassa yleisesti hyväksytyn vuorokausirytmin mukaisesti, voida halutessaan poistua yksiköstä sovittuaan ensin asiasta henkilökunnan kanssa.
Selvittäessään lasten itsemääräämisoikeuden toteutumista ympärivuorokautisissa sijaishuollon yksiköissä Valvira totesi, että yksiköiden henkilökunta ei aina tunnista riittävän hyvin lastensuojelulaissa kirjattujen rajoittamistoimenpiteiden ja kasvatuksellisten menettelytapojen eroja. Liikkumisvapauden rajoittaminen tai eristäminen on mahdollista vain lain edellytysten ja yksilöllisen harkinnan täyttyessä.
Lukitsemiskäytännöissä on myös huolehdittava siitä, että lapset ja henkilökunta voivat vaaratilanteessa poistua turvallisesti."

Valvira joutui huomauttamaan, että ovien jatkuva sisältäpäin lukitseminen ei ole sallittua:
Suomen perustuslain (731/1999) 7 §:n 1 momentin mukaan jokaisella on
oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja
turvallisuuteen. Saman pykälän 3 momentissa kielletään henkilökohtai-
seen koskemattomuuteen puuttuminen ja vapauden riistäminen mielival-
taisesti ilman laissa säädettyä perustetta. Perustuslain 9 §:n mukainen
liikkumisvapaus on kaikille turvattu perusoikeus.

11.12.2013

http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/valviran_ohje_lapsia_ei_saa_pitaa_lastensuojeluyksikossa_jatkuvasti_lukittujen_ovien_takana
http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/sosiaalihuolto/ajankohtaista/
sijaishuoltoyksikoissa_ei_aina_tunnisteta_lastensuojelulakiin_kirjattujen_rajoitustoimenpiteiden_ja_kasvatuksellisten_menettelytapojen_valista_eroa
http://www.valvira.fi/valvira/ajankohtaista/valviran_ohje_lapsia_ei_saa_pitaa_lastensuojeluyksikossa_jatkuvasti_lukittujen_ovien_takana

14

492

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meidän kokemus

      "Valviran ohje: Lapsia ei saa pitää lastensuojeluyksikössä jatkuvasti lukittujen ovien takana"

      Näinpä näin. Se paikka, johon lapseni laittomasti (siis todella laittomasti, se oli laitonta sossujenkin mielestä) huostaanotettiin, olivat lapset kaksien lukkojen takana vuorokaudet ympäri. Osaston ovet pystyi avaamaan vain henkilökunnan avainkorteilla, jotka roikkuiva heidän kaulassaan, ja sen lisäksi oli vielä ulko-ovien lukitus.

      Laitoksen huostaanottovaatimus jo sinällään oli laiton, mutta he vaativat sen, että lapsi pystyi pääsemään laitoksen olemattomaksi osoittautuneeseen "hoitoon".

      Tämä kaikki on laitonta, se todetaan jo Valvirankin tekstissä:

      "Perustuslain 9 §:n mukainen
      liikkumisvapaus on kaikille turvattu perusoikeus."

      Samoin lapsilla on oikeus myös terveydenhoitoon täysin ilman huostaanottoa silloin, kun kotioloissa huostaanottokriteerit eivät täyty. On melkoinen rikos yhteiskunnalta romuttaa lasten terveydenhoito sille tasolle, että he saavat hoitoa vain laittoman huostaanoton kautta. Huostaanotto oli laittomana rikos lasta kohtaan, ja lisärikos oli se, että sen kautta hankittu "hoito" osoittautui olemattomaksi. Sitä ei ollut suoraan sanottuna, lapsia vain säilytettiin lukittujen ovien takana.

      • ja meidän:

        Niin. Kun terapiaa esim ei saa, niin vaihtoehto on tehdä huosta ja laittaa nuori säilöön, lukkojen taakse.
        Jolloin syntyy terapian tarve vielä muistakin syistä. Ne "muut syyt" vain vaatisivatkin erityistä ja pitkäkestoista terapiaa, jos nuori enää sellaista haluaa ottaa vastaan.

        Traumatisoituneen ihmisen on ylipäätään vaikea elää normaalia elämää varsinkin kun hän törmää, ylikävelykokemuksiensa jälkeen, kaikkialla tosiasiaan, että eihän hän ikinä edes ollut missään vaiheessa p**kankaan arvoinen: häntä ei tarvinnut kenenkään kuunnella eikä häntä haluttukaan kuulla.

        Perusluottamuksen särkevä hoitohuosta
        sisältää mainosten mukaan "vaativan tason erityisosaavaa ammatillisuutta". Jo vain onkin aikamoista ja johdonmukaista TUO osaaminen.


    • lukuvinkki
    • Ei ymmärretä?
    • Ammattitaidon puute
    • Meillä ulos

      Minun lapseni laitettiin pihalle sukkasilleen, sisävaatteissa pakkaseen. Oli kuulemma varastanut sijaisperheen keittiön kaapista pikkuleipiä. Myöhemmin kävi ilmi, että pikkuleivät varasti talon oma tytär.

    • Ulos, ulos

      Tehtiin siellä sijaisperheessä paljon muutakin.
      Adrenaliini nousee aina, kun kuulee puhuttavan lastensuojelusta.

    • tapausesimerkkejä
    • alan koulutus?

      Mistä syntyy niin hirveä viha, että katsoo oikeudekseen pitää toista ihmistä teljettynä? Sosiaalialan koulutuksestako?

    • ulos 1 h/ viikko

      Räppäri Mikael Gabriel otettiin huostaan teini-iässä. Hän asui yli kolme vuotta lastenkodissa.
      Nuorison suosimalla räppärillä, Mikael Gabrielilla, 22, on vuosien kokemuspohja siitä, millaista on käytännön lastensuojelutyö suojeltavan kannalta.

      - Lastensuojelu ei toimi, koska siellä on töissä ihan vääräntyyppisiä ihmisiä. Siellä pitäisi olla lapsista välittäviä ihmisiä, jotka ovat käytännöllisiä ja ymmärtävät oikeaa elämää. Sen sijaan siellä on vanhoja haaskoja, jotka ovat todellisuudesta vieraantuneita ja työhönsä kyllästyneitä. Ei niitä tyyppejä oikeasti kiinnosta suojelua tarvitsevien lasten etu, kunhan työtunnit tulevat täyteen, Mikael lataa.

      Nuoresta iästään huolimatta Mikael Gabriel on nähnyt jo paljon elämän nurjempaa puolta. Helsingissä asunut Mikael sijoitettiin 14-vuotiaana lastenkotiin Kainuun Hyrynsalmelle.

      - Sinne saapuessani vietin ensimmäiset kolme kuukautta eristyksessä. Minut erotettiin täysin ulkomaailmasta. Asuin pienessä suljetussa kopissa, josta pääsin pois vain käydessäni vartijan kanssa vessassa.
      Kerran viikossa sain ulkoilla tunnin, Mikael paljastaa lastenkodin käytäntöä. IS/ viihde 09/12

      Lapset siis elävät laitoksissa vankilaa kurjemmissa olosuhteissa ilman minkäänlaista valvontaa tai oikeusturvaa. Vankilassa yhdeksi tunniksi viikossa kutistettu ulkoilumahdollisuus aiheuttaisi kapinan ja huomautuksen oikeusasiamieheltä.

    • ei kyllin täti

      - Lastensuojelu ei toimi, koska siellä on töissä ihan vääräntyyppisiä ihmisiä. Siellä pitäisi olla lapsista välittäviä ihmisiä, jotka ovat käytännöllisiä ja ymmärtävät oikeaa elämää. Sen sijaan siellä on vanhoja haaskoja, jotka ovat todellisuudesta vieraantuneita ja työhönsä kyllästyneitä. Ei niitä tyyppejä oikeasti kiinnosta suojelua tarvitsevien lasten etu, kunhan työtunnit tulevat täyteen, Mikael lataa.

      Pitää olla kyllin haaska päästäkseen töihin lastensuojeluun. Vain perusturvarikokset ja vallan väärinkäytön hyväksyvät pysyvät suojatyöpaikoissaan. Se, joka kuuntelee tai kunnioittaa asiakkaita on epäilyttävä ja savustetaan nopeasti ulos.

      • uusi työsisältö

        Toivottavasti uusi lapsiasiavaltuutettu ei jää kekkeröimään sijaishuollon edunvalvojien kanssa vaan tekee jotakin nykyisen lastensuojelun ja sijaishuollon laittomuuksien selvittämiseksi ja korjaamiseksi.


    • huolissaan

      Turhaa yleistämistä. Joitakin paikkoja missä toimitaan näin graavisti ja laittomasti on varmasti mutta ne ovat enemmänkin poikkeus. Valviran jutulla haetaan sitä että viralliset päätökset eivät ole lainvoimaisia aina muodoltaan ja perhekodit elävät harmaalla alueella. Mutta entäs mm. kunnalliset paikat joissa asiat on aivan lainavoimaisia ja lapsista oikeasti välitetään. Ensin pyritään aina keskustelemalla lapsen kanssa saada asiaa ja tilannetta muuttumaan, mutta jos nuori jatkaa itselleen vahingollista käytöstä käyttämällä esim päihteitä mittavia määriä, kuljeskelee niin ettei käy koulua ja palaa aamuyön puolella ja nukkuisi päivät. Mitä voi enää tehdä kun lapsi/nuori on itse ajanut itsensä niin huonoon kuntoon ettei ymmärrä omaa parastaan eikä pysty itse pysäyttämään menoaan. Jää jopa peruskoulu käymättä. Tämä valviran ohjeistus kieltää nyt sitten laitoksen ovien lukitsemisen niin että rajoitusta tarvitseva nuori ei pääsisi lähtemään omapäisesti vain uudelleen toistamaan itselleen vahingollista käytöstä, koska muiden nuorten pitää päästä lähtemään ulos ilman oven avauksen pyytämistä?! Lastensuojeluhan on nyt menossa siihen että siellä tarjotaan ruokaa ja petipaikka sitten kun nuori sitä itse sattuu joskus tarvitsemaan ja lastensuojelu tunnutaan ajavan alas.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe