Kulutusvimma

heräilevä

Oiskos kellään vinkkejä miten saada talous taas hallintaan. En ole vielä hankkinut mitään kulutusluottoja tai pikavippejä, mutta talous olisi hyvä saada hallinttaan ennenkuin velkaantumista tapahtuu rankemmin.

Eli vähän taustoja. Olen ollut nuorempana aina todella tarkka rahoistani ja säästänyt hyvin ja hankkinut pääasiassa tarpeellisia tavaroita. Nyt olen valmistunut yliopistosta jonka aikana tulin toimeen hyvinkin pienellä rahasummalla, ja aina onnistuin jakamaan kesätyötulot tukemaan kokovuoden taloutta.

Nyt valmistumisen ja työllistymisen jälkeen on iskenyt kulutusvimma, millaiseen en ole koskaan aikaisemmin sortunut. Yksistään tänä vuonna on mennyt vaatteisiin arviolta 3000 e. Kokoajan tekee mieli ostaa jotain: uutta vaatetta, kenkää, jotain kodin härpäkettä parempaa astiastoa... Mielikuvitus on rajana. Tienaan ihan kohtuullisesti eli yli suomalaisen keskiansion, mutta rahasta ei jää mitään säästöön.

Kun muutin opiskelukämpästä uuteen asuntoon niin oli ymmärrettävää, että joudun hankkimaan lähes kaikki kalusteet ja kodin koneet, kun opiskeluaikaiset olivat loppu. Tämä söikin opiskeluaikaiset säätöni ja nyt on vimma jäänyt päälle. Kodin koneisiin yms on mennyt tänä vuonna melkein 4000e. Ainoastaan auton hankintaan otin lainaa, koska sitä tarvitsen työssäni ja kilometrikorvauksilla saan melkein katettua sen ylläpidon.

Nyt on vain saatava kulutushysteria poikki ja rahaa säästymään taas. Viimeiset parikuukautta olen päättänyt lopettaa turhan ostelun, mutta aina tilipäivänä huomaan edellisen kuun rahojen kadonneen.

Haluan katkaista tämän kulutushysterian ennenkuin on liian myöhäistä, ja maksaa autolainan nopeasti pois. Olisiko kenelläkään antaa hyviä vinkkejä, siihen miten saisin pysyttyä päätöksessäni pitää esimerkiksi tammikuu ilman mitään hankintoja, ainoastaan ruoka ja polttoaineet.

19

359

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • self control

      Eihän siihen muuta keinoa ole kuin itsekuri.

      Jaat vaikka vuositulosi 12:lla vähennettynä veroilla ja säästöön haluamallasi osuudella. Lopputulos on kuukauden maksimibudjetti.

      Voit myös avata jonkun sellaisen säästötilin jolta kerran tai parin jälkeen nostaminen maksaa rahaa, siirrät sinne sellaisen summan jonka haluat kuukaudessa jäävän säästöön jolloin siihen ei huvita koskea kuin äärimmäisessä tarpeessa kun sieltä nostaminen maksaa rahaa. Esim.

      Danskebankilla on Varatili jolta saa pari kertaa vuodessa nostaa ilmaiseksi mutta sen jälkeen nosto maksaa useita euroja per kerta. Tosin nykyään muilta tileiltä maksetaan parempaa korkoa.

      Sitten on tietysti esim. rahastosäästäminen, sieltä vielä vähemmän houkuttaa tehdä lunastuksia kun riippuu ajankohdasta milloin kannattaa ja on kuluja jne. mutta rahastosäästön arvo kasvaa hyvässä lykyssä paremmin kuin millään pankkitilillä. Huonostikin toki voi käydä.

      Velka kannattaa maksaa mahdollisimman pian pois.

      Muistinko jo sanoa että kaikkein tärkein on itsekuri ettei ostele mitään turhia ja kalliita tuotteita?

    • filo°

      Saattaa olla vain kyse nuoren henkilön ohimenevästä kulutus-bulimiasta monien vyönkiristysvuosien jälkeen.

      Nyt sitten oletkin jo alkanut itse suhtetuttamaan arvotuksia ja kyseenalaistamaan kulutuksen kulutuksen vuoksi moodin mielekkyyttä.

      Kannattaa koettaa orientoida lähestymistapaansa enempi talouden ja sijoittamisen näkökulmaan ja suunnitella itselleen pitkän linjan kokonaiskuvaa johon sitten sopeuttaa ja tasapainottaa nykyisyyden valinnat.

      Kysyä itseltään miten voin laittaa rahan tuottamaan ja siten myös turvautumaan mahdollisia odotamattomia vastoinkäymisiä ajatellen ja tuomaan myös hieman vaurautta ja lisäturvaa tuleville / myöhemmille elinvuosilleen.

      Nauttia rahan suomista mahdollisuuksista harkitummin, hieman annostellen ja koettaa kanavoida sitä mielekkäämmin ja koettaen pikemminkin investoida itseensä, lisäopiskeluun, satunnaisiin eri elämän alueiden kursseihin (vaikkapa loma ja kurssi yhdistettynä), liikuntaan jne. Henkis-älyllinen pääoma on kestävämpää.

      Tarpeeton kuluttaminen materiaali-kulutushärpäkeisiin on kuin tyhjiä kaloreita, ne eivät ravitse eivätkä tarjoa kylläisyyden tunnetta pitkäksi aikaa.

      Totta kai ajoittainen itsensä ja läheistensä pieni hemmottelu on piristävää ja elämä on tehty nautittavaksi.

      Kuitenkin parhaat kokemukset ja sittemmin muistot saa monista enempi ei materiaalisista kokemuksista, asioista jotka kasvattavat ihmisenä, tapahtumista, kokemuksista, uuden oppimisesta, kohtaamisista, vaikka niidenkin toteuttamiseen usein rahaa tarvitaan.

      Kaikkia ääripäitä on tietenkin hyvä karttaa: _ _ henkiseltä tyydytykseltä tyhjäkalorinen-surgastinen kulutusbulimia _ _ vs. _ _ "sit kun-mentaliteetti" jossa henkilö ei osaa juuri lainkaan nauttia nykyisyydestä (vaikka siihen olisikin mahdollisuuksia) ja siirtää kaiken aina jonnekin tulevaisuuteen.

      "Näitä ihmiset katuvat kuolinvuoteella"

      - http://www.iltalehti.fi/terveys/2011101714584465_tr.shtml

    • Älä ole tyhmä

      Mieti sitä, että jos työt syystä tai toisesta loppuisi niin työntekosi olisi mennyt hukkaan, kun ei mitään jäänyt säästöön. Sitten kaduttaa, kun olisit voinut säästää helposti kymmeniä tuhansia. Sijoita johonkin äläkä pidä kaikkea käyttötilillä.

      • self control

        No ei se nyt ihan hukkaankaan, onhan aloittaja tarvinnut ostaa kodin tarviketta, vaatteitakin tarvitsee jonkinverran olla vaikkakin 3000e vaatteisiin on kyllä ihan liikaa mutta voihan niistä jotain saada takaisin jos myy ylimääräisiä vaikka kirpparilla tai nettihuutokaupoissa.
        Ainakin järkevämmin käyttänyt rahojaan kuin jos olisi juonut ja tupakoinut kaikki rahansa, silloin niistä ei olisi todellakaan enää mitään jäljellä.

        Ja jos työpaikka menee niin silloin ainakaan ei kyllä ostella mitään kodintarvikkeita yms. vaan paluu kituuttamiseen on edessä kunnes uusi työpaikka on löytynyt.

        Toisaalta hyvä ajatus tuokin kun säästöön on mahdollista saada jäämään rahaa vain työnteolla, palkkaa ei työttömänä saati opiskelijana saa.


      • casual style
        self control kirjoitti:

        No ei se nyt ihan hukkaankaan, onhan aloittaja tarvinnut ostaa kodin tarviketta, vaatteitakin tarvitsee jonkinverran olla vaikkakin 3000e vaatteisiin on kyllä ihan liikaa mutta voihan niistä jotain saada takaisin jos myy ylimääräisiä vaikka kirpparilla tai nettihuutokaupoissa.
        Ainakin järkevämmin käyttänyt rahojaan kuin jos olisi juonut ja tupakoinut kaikki rahansa, silloin niistä ei olisi todellakaan enää mitään jäljellä.

        Ja jos työpaikka menee niin silloin ainakaan ei kyllä ostella mitään kodintarvikkeita yms. vaan paluu kituuttamiseen on edessä kunnes uusi työpaikka on löytynyt.

        Toisaalta hyvä ajatus tuokin kun säästöön on mahdollista saada jäämään rahaa vain työnteolla, palkkaa ei työttömänä saati opiskelijana saa.

        No riippuu toi vaatteisiin mennyt raha siitä mitä joutuu ostamaan. Itsellä taisi mennä vielä enemmän kun siirryin opiskelijasta työelämään. Koko vaatekaappi piti uusia kun ei ollut kuin muutama koin syömä vaatekappale. Puhumattakaan jos töissä tarvitaan siistimpää pukeutumista. Mulla meni työvaatteisiin pelkästään melkein 2 tonnia... Puku 500e (satasen puvut eivät sovi leikkaukselta), pari bleiseriä 400 ( edelleen vaikeuksia löytää hyvät leikkaukset), kaulupaitoja 7 kpl 400 e, ulkotakki 200 e, kahdet kengät 300 e....


    • Kokeile

      Pidä kirjaa menoista ja tuloista - siis jossain muualla, kuin jonkin pankin automaattinen esitys tuloista ja menoista. Vaikka Excel taulukko. Ei varmaan ihan heti asia korjaannu, mutta pane jokin tavoite puolen vuoden päähän.

      • Kannattaa kokeilla

        Lisäisin tähän esitykseen vielä vaikkapa ns. kakkostilin avaamisen pankkiin, josta et voi nostaa seuraavaan kahteen vuoteen mitään. Ja käyttelytililtä palkkapäivinä automaattinen rahan siirto (vaikka 200 euroa) päälle. Varmasti saat säästettyä jotain.

        Toinen asia jota ihmiset eivät älyä käyttää hyväkseen on se, että nostaa omaa verotustaan eli lainaa valtiolle. Valtio maksaa 2% korkoa sille ja saa aina kivan summan käteen loppu vuodesta veronpalautuksina. Itse ole koittanut asettaa veroprosenttini siten, että joka vuosi tupsahtaa n. 1500-2000 euroa säästötililleni, jota en kuitenkaan käytä. Viimeisen viiden vuoden aikana olen säästänyt 9000 euroa tällä menetelmällä korot päälle, jotka pankki antaa säästötilile.


    • dslkfjdklsjflj

      Itsekurilla se menee, ei siihen muuta keinoa ole.

      Maksa ensin itsellesi. Kun palkka tupsahtaa pankkitilille, siirrä säästötilille haluamasi summa ja loppujen rahojen on sitten riitettävä koko kuukaudeksi. Jos jotain vielä jäi ennen seuraavaa palkka, siirrä sekin säästötilille.

      Kuukauden kulujen arviointi perustuu budjettiin, tee itsellesi vuosibudjetti ja samalla kirjanpito, jolla seuraat omia menojasi sitä mukaa kuin niitä kertyy. Mulla on koko vuoden käsittävä Excel-taulukko, mahdollisimman automatisoitu ja joka menolajille on oma sarakkeensa. Pitää vaan syöttää joka päivälle menot ja palkka tietysti tuloksi.

      Kannattaa muuten kerätä muutaman kuukauden menoja vastaava rahamäärä eri tilille ns. pahan päivän varaksi.

    • roopesetä

      Älä osta mitä haluat, vaan osta sitä mitä ilman et tule toimeen. Varmaan säästyy rahaa ja pankkitili turpoaa.

    • Hommaa harrastus

      Hanki joku harrastus, siis muu kuin shoppailu. Aloittajalla on selvästi liikaa aikaa ja vielä liikaa rahaakin.

    • taloutta

      Velkaa on ollut 44 vuotta enkä maksa pois, ehkä 3 vuoden päästä, velat ovat talo-kiinteistö velkaa on ollut autovelkaa, venevelkaa jne. kaikki velankoroista 30% pois verotuksessa.

      Velkaa on hyvä olla kun sen hallitsee ex velankorko 3% ja tuotto 23% tuotosta vero 0,60% näin oli 2013.

      Näin eläkkeellä ovat tuloni verot eläkkeistä paljon suuremmat kuin työ ansiolla (Ruotsissa) 2700 euroa/v.

      Turhaa ostelua pitää välttää kaikki pitää olla oman rahan takana (velankin) tavallaan.

    • heräilevä

      Nyt on 2 kuukautta pidetty tarkkaa kulukirjaa exceliin. Ei tämä ole kyllä vaikuttanut mitenkään kulutuskäyttäytymiseeni, mutta tiedämpä mihin rahat menee. Karkeasti: puhelin/nettikulut 50, asuminen 500 e, polttoaine 200, autonvakuutukset, verot 150, muut vakuutukset 60, lehdet spotify 20, vaatehankinnat koti 200 e (jyvitettynä näin paljoa en nyt ole hankkinut), hygienia 50, ruoka juoma 300. Päälle sitten vielä autolaina 250, nyt kyllä olen lyhennellyt 250 vielä päälle ja tässä kuussa teen vielä tonnin ylimääräisen lyhennyksen. Autolaina on kesään mennessä maksettuna jos ei tule mitään ylimmääräisiä menoja.

      • heäilevä

        Niin ja liikunta 100 e kuussa jäi pois ( 60 sali 40 uinti). Sitten satunnaisesti tulee ravintolaillallisia, jotka eivät kuulu tohon ruokajuoma pudjettiin. Eli kulut ovat karkeasti n. 1500 kuussa.


      • gjeriogjeirto
        heäilevä kirjoitti:

        Niin ja liikunta 100 e kuussa jäi pois ( 60 sali 40 uinti). Sitten satunnaisesti tulee ravintolaillallisia, jotka eivät kuulu tohon ruokajuoma pudjettiin. Eli kulut ovat karkeasti n. 1500 kuussa.

        Heitä ainakin tuo spotify pois ja kuuntele vaikka youtubesta musiikkia sen sijasta. Salin ja uinnit voisi myös heittää pois ja käyt vaan lenkillä mikä ei maksa mitään.
        Ravintolaillallisiakin voinee vähentää. Jos käyt autolla noissa niin se karsii hieman polttoainekulujakin kun jätät nuo pois. Ehkä voit myös yhdistellä asioita samalla ajokerralla tehtäväksi, esim. työmatkan varrella käyt kaupassa jne.
        Kun autolaina on maksettu pois niin voit ehkä vaihtaa täyskaskon halvempaan osakaskoon jolloin siinäkin tulee säästöä, yleensä rahoitusyhtiöt vaativat autolle täyskaskon. Äläkä sitten heti vaihda autoa kun olet saanut nykyisen maksettua, ajele nyt ainakin muutama vuosi maksetulla autolla ja säästele rahaa niin seuraavaa autoa ei ehkä tarvitsekaan velalla ottaa.


      • Heräilivät
        gjeriogjeirto kirjoitti:

        Heitä ainakin tuo spotify pois ja kuuntele vaikka youtubesta musiikkia sen sijasta. Salin ja uinnit voisi myös heittää pois ja käyt vaan lenkillä mikä ei maksa mitään.
        Ravintolaillallisiakin voinee vähentää. Jos käyt autolla noissa niin se karsii hieman polttoainekulujakin kun jätät nuo pois. Ehkä voit myös yhdistellä asioita samalla ajokerralla tehtäväksi, esim. työmatkan varrella käyt kaupassa jne.
        Kun autolaina on maksettu pois niin voit ehkä vaihtaa täyskaskon halvempaan osakaskoon jolloin siinäkin tulee säästöä, yleensä rahoitusyhtiöt vaativat autolle täyskaskon. Äläkä sitten heti vaihda autoa kun olet saanut nykyisen maksettua, ajele nyt ainakin muutama vuosi maksetulla autolla ja säästele rahaa niin seuraavaa autoa ei ehkä tarvitsekaan velalla ottaa.

        Sali ja uinti ovat minulle henkireikiä, joten niistä en ole valmis tinkimään. En pidä juoksemisesta ja polveni olen nuorempana telonut joten se se ei varmaan onnistuisikaan. Polttoainekulut tulevat suurelta osin työajoista, joista saam kilometrikorvauksen. Töihin ajannkesäisin pyörällä, jos selviän päivästä ilman autoa. Talvipyöräilyyn soveltuva pyörä on nyt hakusessa.

        Spotify on vain niin kätevä käyttää autossa , salilla ja kävelyllä joten en näe sitä kymppiä kuussa liian kovaksi, YouTube on vain niin surkea käyttää. Tökkimen ja mainokset saavat minut raivon partaalle. Suurimman mahdollisuuden lisätä säästöä näen tuossa kodintarvike ja vaatepuolella. Pitäisi nyt pysyä päätöksessä olla ostamatta mitään, kun olen saanut jo kaiken välttämättömän hankittua.

        Auto nyt tuli vaihdettua uudempaan kun ajoja tulee suhteellisen paljon, mutta lainaa olen maksanut 500-1000 joka kuussa pois. Perimmäisenä oli kuitenkn se kun vaihdoin työpaikkaa ja tarvitsin töissä autoa.En Iole vaihtamassa uudempaan kun pidän tosta autosta paljon. Laina ei ole rahoitusyhtiöltä vaan pankista ja auto omalla nimellä. Hermoni vain ei kestä noin uudessa autossa osakaskoa...


      • Gdghu
        Heräilivät kirjoitti:

        Sali ja uinti ovat minulle henkireikiä, joten niistä en ole valmis tinkimään. En pidä juoksemisesta ja polveni olen nuorempana telonut joten se se ei varmaan onnistuisikaan. Polttoainekulut tulevat suurelta osin työajoista, joista saam kilometrikorvauksen. Töihin ajannkesäisin pyörällä, jos selviän päivästä ilman autoa. Talvipyöräilyyn soveltuva pyörä on nyt hakusessa.

        Spotify on vain niin kätevä käyttää autossa , salilla ja kävelyllä joten en näe sitä kymppiä kuussa liian kovaksi, YouTube on vain niin surkea käyttää. Tökkimen ja mainokset saavat minut raivon partaalle. Suurimman mahdollisuuden lisätä säästöä näen tuossa kodintarvike ja vaatepuolella. Pitäisi nyt pysyä päätöksessä olla ostamatta mitään, kun olen saanut jo kaiken välttämättömän hankittua.

        Auto nyt tuli vaihdettua uudempaan kun ajoja tulee suhteellisen paljon, mutta lainaa olen maksanut 500-1000 joka kuussa pois. Perimmäisenä oli kuitenkn se kun vaihdoin työpaikkaa ja tarvitsin töissä autoa.En Iole vaihtamassa uudempaan kun pidän tosta autosta paljon. Laina ei ole rahoitusyhtiöltä vaan pankista ja auto omalla nimellä. Hermoni vain ei kestä noin uudessa autossa osakaskoa...

        Turhaa täällä uliset, kun et ole valmis ottaan ideoita vastaan,


    • filo°

      Tuon kuluistan olisit voinut laittaa listaan eri riveiille vaikkapa ranskalaisin viivoin, hieman hankala lukea tekstiin uupotettuna.

      Oikeastaan ainoa, joka tuossa pistää silmään ovat: _ lehdet & spotify _ vatteet & koti _ hygienia. Myönteistä nuo autolainan lisälyhennykset.

      Vaikka tehtyä siirtoa ei voi enää muuttaa, niin sitten on asia erikseen sen arvioiminen onko uuden auton hankinta todella ollut perusteltua riippumatta työkäytöstä. Paljonko tulee kilometrejä vuositain?

      Vastaava auto käytettynä ja maltillisilla kilometreillä olis säästänyt suuren summan hankinahinnassa. Auto on erityisen huono investointi ja sen arvo laskee nopeasti.

      Mitä liikuntaan tulee, niin sen suhteen ei missään tapauksessa ole visasta laskea rimaa alas, sillä säännöllinen liikunta on todella arvokasta terveydelle (henkisellekin jaksamiselle), yleisen tason jaksamiselle ja hyvinvoinnille.

      Sitten aperitiiviksi hieman iltalukemista. Vaikka tuo toinne kirja ei olekaan varsinainen sijoituskirja, niin se voi antaa uusia kulmia rahankäyttöön. Laita raha kasvamaan ja tekemään itsellesi työtä periaate.

      "Totuus taloudestasi" - Terhi Majasalmi:

      - http://www.talouselama.fi/kirjat/kolme tapaa olla rikas mita sina haluat/a2157946

      RIKAS ISÄ - KÖYHÄ ISÄ:TIE TALOUDELLISEEN MENESTYKSEEN

      Kirjailija: Kiyosaki Robert : http://kuvaton.com/u/yo4

      Osakesäästämisen alkuun:

      - http://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/ann.jspa?annID=27&forumID=4

      .

      • heräilevä

        Auton hankintaa pidän välttämättömänä, en tietenkään niin hyvää kuin nyt on. Kilometrejä kertyy tällä hetkellä arviolta 30 000 vuodessa, tänä vuonna on tullut jo yli 5 tkm. En ostanut autoa uutena. Ostin 4 vuotta käytetyn auton reiluilla kilometreillä, mutta hyvällä huoltohistorialla ja tiesin auton miten autoa on käytetty ja pidetty uudesta. Autolainan maksuaika on alle vuosi ylimääräisillä lyhennyksillä.

        Lehtitilaus on nyt lopetettu, mutta spotifyä en lopeta. Tykkään kuunnella musiikkia lenkeillä, ajaessa ja kotonakin. Tällöin spotify on ihan lyömätön väline. Jos alkaisin hankkia musiikkikirjaston elektronisessa muodossa tähän voisi varata monta sataa euroa ja silti en pääsisi niin monipuoliseen musiikkitarjontaan kuin haluaisin.

        Myönnän kosmetiikkakuluni olevan liian korkeita, ja hajusteita on kertynyt hyllylle. Nyt päätin käyttää ne loppuun ja siirtyä edulliseen hajusteettomaan dödöön. Kosteusvoiteen loputtua pyrin kokeilemaan edullisempia merkkejä.

        Kotiin on nyt hankittu tarpeelliset kalusteet ja kodin koneet, joten niihin ei pitäisi mennä enään rahaa. Heräteostokset pitää jättää jatkossa tekemättä.

        Vaatehankinnoista pyrin pitäytymään kevään.

        Nyt pyrin säästämään rahaa mahdollisimman paljon ja tarkailemaan kulutusta. Olen palannut opiskeluaikojen ekselin pitoon ja siitä näkee suoraan mihin kaikkeen rahaa kuluu. Alkuun laitan rahaa hieman rahastoihin, autolainan lyhennykseen, ASP-tilille ja kartutan säätötilille 2kk:n kulutusta vastaavan summan. Näillä mennään kesään asti ja kesällä pitää miettiä strategiaa uusiksi kun autolaina tulee maksetuksi.


    • filo°

      Auton hankinnassa sen kategoriaan nähden on sitten jo ollut hyvin tehty kompromissi. Noilla vuosittaisilla kilometreillä on toki hyvä omata turvallinen ja samalla suhteellisen mukava laite.

      Ilmeisesti auton öljyhuolto on suunniteltu long-life metodilla, eli ilmeisemminkin 30tkm välein. Mielestäni ei kannata uskoa sokeasti öljymyyjien ja autovalmistajankaan myyntipuheita pitkistä ja huolettomista öljyhuoltojen väleistä. Kannustaisin vaihdattamaan öljyt ja suodattimen 15tkm välein ettei se sama likaantunut öljy pyöri ja karstoita konetta. Ei kovin suuri extrainvestointi moottorin pitkäikäisyyteen.

      Mitä tuohon Spotifyyn tulee, niin ei hyvä taloudenhoito siihen kaadu. Pieni kustannus sen antamaan iloon nähden kun on vielä aktiivsesti käytössä. Eihän näissäkään asioissa äärimmäisyys / askeettisuus ja elämäniloista luopuminen ole tavoitteena ;-)

      Nyt kun nuo kodin perusasiat on hankittuna, niin isompia arkihankintojakaan ei ole listalla.

      Hieman kuin yrityssaneraus jossa skannataan yrityksen kaikki toiminnot ja kiinteät kulut, sekä aletaan karsia ei oleellisia toimintoja ja kustannuksia.

      Itse aikanaan ensimmäistä kertaa tein listan kaikista kuukausittaisista laskuista joita maksoin ja löysin joitakin erilaisia pikkulaskuja kuten mm. pankkien kylkiäis / päällekkäisvakuutuksia joista luovuin. Ei ollut paljon karsittavaa, mutta olivat kuitenkin ei oleellisia kasvattamassa osaltaan vuosittaisia kuluja.

      Aikanaan josakin vaiheessa kun asunto on hakittu ja myöhemmin maksettukin, nin se osaltaan kevetää kuukaisbudjettia. Nykyisin tosin asuntojen hinnat ovat kovin korkealla ja suorastaan kestämättömälä tasolla suhteessa palkansaajien ostovoimaan, varsinkin pääkaupunkiseudulla. Näinköhän kupla puhkeaa?

      "Vanhojen kerrostalojen reaalihintaindeksi 1970 - 2009"

      - http://www.stat.fi/til/ashi/2011/02/ashi_2011_02_2011-07-29_kuv_005_fi.html

      Osakeasuntojen hintakehitys 1988-2013: http://findikaattori.fi/fi/92

      "Asuntolainoja nostettiin vähiten kymmeneen vuoteen"

      - http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/02/13/asuntolainoja-nostettiin-vahiten-kymmeneen-vuoteen/20142208/310

      "Asuntojen hinnat laskivat koko maassa"

      - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014012817980768_uu.shtml

      "Täällä asuntojen arvo laski eniten – katso 100 osoitetta"

      - http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/02/03/taalla-asuntojen-arvo-laski-eniten-katso-100-osoitetta/20141575/310

      Nythän sinulla olisi hyvä sauma alkaa pikku hiljaa perehtymään (pitkäjänteiseen) osake- ja indeksisäästämiseen kun auton osamaksuista vapautuu säännöllisesti investoitavaa ;-)

      Ps. Rahastojen kulurakenne on usein aivan liian korkea ja tuottoa syövä, sekä niiden sisältö ei läpinäkyvää ja joiden sijoituspäätöksiin ei itse voi vaikuttaa.

      Suorat osakesijoitukset ovat huomattavasti edullisempia ja silloin olet itse päättämässä salkkusi kokoonpanosta ja kannat itse vastuun / ilon menestyksestä kuin tappioistakin / virheratkaisuista. Toki se vaatii melko paljon perehtymistä ja jatkuvaa seurantaa.

      Jos on vähempi aikaa ja energiaa sijoitustoimin, niin yksi vaihtoehto on opiskella indeksosuussijoitamista jossa kulurakennekin on kevyt. Indeksiosuuksia voi ostaa ja mydä kuin osakkeita ja osa niistä sijoittaa osingot takaisin. Alla jotakin indeksisjoittamisesta:

      - http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/11/ajatuksia-indeksisijoittamisesta-osa-3.html

      - http://www.holdari.com/osakkeet/indeksisijoittaja-pysyy-markkinoiden-vauhdissa/

      - http://www.seligson.fi/suomi/sijoitustieto/tiedostot/indeksisijoittaminen_03.htm

      PsPs. "Ongelma" - Tasapainoilua kaikessa. Kun kerran osake- ja / tai idenksisijoittamisen kärpänen on päässyt puraisemaan, niin siitä ei tahdo pääse oikein eroon ja laiska ei tuottava raha kiusaa mieltä ;-)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2773
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2130
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1894
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1747
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1746
    7. 121
      1712
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1706
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      130
      1491
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe