Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?

Alanko lukemaan

Jos luen sata maailmankirjallisuuden parhainta teoista, ja kun olen ne lukenut alan lukemaan niitä uudestaan tuleeko minusta parempi ihminen? Loppuikäni luen niitä, eli silloin olen nämä mestariteokset lukenut ainakin kymmenen kertaa. Eikö nämä loistavat kirjat ole muuttaneet minua parempaan suuntaan?

8

98

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • austerism1
    • Nobelisteja

      Kyllä sinusta tulee parempi ihminen mutta sinun pitää lukea vain Nobel-palkittujen kirjailijoiden teoksia.

    • Olen vähän skeptinen sen paremmaksi tulemisen suhteen. Kunhan kerrot mitkä ne sata ovat niin palataan asiaan.

      • Nobelisteja

        Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.


      • Nobelisteja kirjoitti:

        Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaneiden koko tuotanto.

        Joukossa on muutama hyväkin, myönnetään. Mutta jos rupeaa rakentamaan elämänfilosofiaansa niiden kaikkien pohjalta, voi tulla vähän skitsofreniset fibat.


    • -parta

      Mainio kysymys. Tuhat pointsia.! :)

      Maailmanhistorian hirmutekojen tekijöissä on ollut paljon lukeneita ja sivistyneitä heppuja. Tuskin minusta olisi ollut maailmankirjallisuudesta klassikoista väittelemään jonkun Göbbelsin kanssa.

      Sitä paitsi... mitä hyötyä siitä on vaikka tulisi kuinka hyväksi ihmiseksi, jos sitä "hyvää" ei pysty millään tavalla ilmentämään... kun kaikki aika menee kirjojen kanssa nyhvätessä?

      Jos ihmisellä on kykyä empatiaan eli avoimuutta kanssaihmisiä kohtaan, varmasti maailmankirjallisuuden klassikkojen lukeminen sitä lisää. Jonkun kohdalla toki voi käydä päinvastoinkin, riippuen siis siitä mitä klassikkoja on luettu ja mitä elämässä on muuten tapahtunut, kuinka luettua on oman henkilöhistorian ja ambitioiden läpi tulkittu.

      Jos empatiakyky on jo mennyt pilalle tai jonkin tiukasti käyttäytymistä hallitsevan ideologian ohjaama niin, että tietyt ihmisryhmät voidaan rajata empatian ulkopuolelle, tuskin siinä mikään lukeminen auttaa. Ellei elämässä (ajattelussa) samalla tapahdu jotakin ratkaisevaa.

    • nikanor norakin

      Eipä olisi tullut mieleenikään hakea kaunokirjallisuudesta kohennusta empatiakyvyilleni!?

      Käsitän tuon aloittajan muotoilun "Kirjat tekevät minusta paremman ihmisen?" lähinnä kysymyksenä siitä, mahtavatko tunnetut maailmankirjallisuuden teokset sisältää jonkinlaista vastausta siihen, mistä tässä koko kohelluksessa on kysymys. En ole lukenut promilleakaan maailmankirjallisuudesta, joten lienen oikea henkilö vastaamaan omilla näkemyksilläni. Ne merkittävät teokset, jotka olen lukenut, eivät ole vastanneet oikeastaan mihinkään kysymykseen. Ne ovat sen sijaan kysyneet samoja kysymyksiä eri näkökulmista (tai samoista!). Parhaimmillaankin kirjailijat onnistuvat kysymään jonkin sellaisen kysymyksen, jota itse ei ole tullut ajatelleeksikaan. Hyvät kirjat eivät pyrikään vastaamaan mihinkään suuriin kysymyksiin. Koska vastauksia ei ole, kysymykset voidaan vain muotoilla uudella ja virkistävällä tavalla. (Oma lukunsa ovat sitten salapoliisitarinat, joissa pyritään ratkaisemaan, kuka sen teki. Ellet halua koota palapeliä, lue dekkari.)

      Harry Martinsonin kirjassa Aniara kerrotaan avaruusaluksesta, joka kiitää toivottomalla matkallaan kohti kylmää ulkoavaruutta. Aluksen väellä ei ole mitään toivoa paluusta takaisin muitten ihmisten pariin. Heidän ihmiskuntansa on avaruusaluksen väki. Niinpä he luovat itselleen ja toisilleen viihdykettä ja lohtua. Kirjallisuus kuten kaikki taide ovat tällaista viihdykettä ja lohtua. Saa siitä nauttia, mutta aluksen kurssia se ei muuta.

    • Hyvyys on ehkä jossain määrin määritelmäkysymys. Ja kirjojen lukeminen saattaa tehdä ihmisestä jopa huonomman ihmisen. Joillekin tieto aiheuttaa sen että kusi nousee päähän.

      Muotoilisin asian niin, että hyvyys ei edellytä suurten klassikkojen lukemista. Mutta suuret klassikot saattavat tarjota jotain, joka mahdollistaa vielä suuremman hyvyyden saavuttamisen. Jos matka hyvyyteen kuvitellaan tikapuiksi, niin hyvä kirjallisuus tarjoaa sinulle yhden askelman lisää. On ihmisestä sitten kiinni jaksaako kiivetä korkeammalle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1661
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1351
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      5
      1275
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1254
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1163
    Aihe