Koira syö pakon omaisesti kiviä

palveluskoira

Koira on lähes vuoden ikäinen ja sen ongelma on pakonomainen katu hiekoitukseen käytetyn sepelin syöminen, myös kepit puree ja nielaisee ja metsässä sammaleet ym.. Ollaan kaivettu pois suusta, kielletty, puristettu kuonosta, mikään ei auta. Onko kellään kokemusta tälläisestä?

15

7198

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kurrmau
    • palveluskoira

      Voi harmi, kun ei suju enkku. Meikäläisen koulussa luettiin siihen aikaan vain saksaa ja ruotsia. Ajat ovat muuttuneet. Harmittaa, varmaan mielenkiintoinen olisi ollut lukea.

      Luulen, että koira on saanut tuon pakkomielteen siitä, että olen pennusta asti kieltänyt sitä tuosta tavasta. Ensin sillä on saalisvietti, mä nappaan ton kiven. Sitten olen tukahduttanut sen, kun poistan saaliin sen suusta toisinaan vihaisena. Silloin se on pentuna lukkiutunut siihen kokemaansa vihaisuuteeni. Siten sille on jäänyt muistiin vain tuo saaliin nappaamisen mielihyvä.

      • Kokeile tätä

        Sillä on tylsää lenkillä. Käykää välillä uusissa paikoissa ja teetä sillä jotain temppuja, esim. käske yllättäen istua tai mennä maahan jne. ala leikittää sitä jollain lelulla, nakkaa palloa käske noutaa ymv. juttele sille, höpötä jotain typerää että se kiinnittää huomionsa sinuun eikä kaikkeen sälään mitä maasta löytää... Käske se aina välillä vierellesi kävelemään ja sitten välillä vapautuskäsky että saa mennä haistelemaan ja pissailemaan. Tee lenkeistä jollain tapaa vaihtelevia, ettei ne ole aina yhtä ja samaa joka päivä. Pyri "yllättämään" se aina välillä jollain mukavalla jutulla.

        Se on kehittänyt tuosta jonkunlaisen pakkomielteen, koska lenkit on liian tylsiä ja jos on rodultaan palveluskoira, niin nehän tahtoo tehdä jotain "töitä" ihmisen kanssa, eli anna sille tekemistä. Nyt kun se noita ei toivottuja temppujaan harrastaa, se saa myöskin huomiota sinulta kun alat torumaan ja suuta kaivamaan, se vaan tahtoo jotain tekemistä juuri sinun kanssasi ja huomiota. Nyt se viihdyttää itseään omalla keksimällään tavalla.


    • Ootte harjoitelleet jotain jätä se-käskyä?
      Kiellä, JA jälkeen kun koira on jättänyt vaikka sammalen tai kiven, palkitse koira jollain uudella leikillä; yritä löytää tilalle joku muu toiminta.

      Siis jos vain kielletään, niinkiun sanoit, koira jää pyörimään siihen samaan mielentilaan. Aivan samakuin jos koiraa kiellettäisiin juoksemasta jonnekin, koira pysähtyy kuin seinään -ja mitä, jää nykimään edelleen jonnekin sinne ellei sen toimintaa ohjata johonkin muuhun.

      Vuoden ikäinen? Nyt kun ei tiedä rotua, niin ei tiedä koiran taipumuksia, yksi veikkaus: jokatapauksessa koiruus on kehittänyt itsellensä tekemistä jolla saa täyden huomiosi.
      Kokeile jälkeä? Helppo tehdä lenkin yhteydessä joka namijälki. Ja koira saa muuta hommaa.

    • palveluskoira

      On mukavaa, että täällä on asiantuntijoita, kiitos siitä. Tuota turhautumista olen itsekin miettinyt. Nimittäin, kun ollaan metsälenkillä ja koira vapaana, se harvoin ottaa kepin suuhunsa, mutta ei pure, vaan kantaa. Sitten, kun löytyy mielenkiintoinen haju, se pudottaa aarteensa. Mutta jos pysähdyn, niin tää alkaa ottamaan suuhunsa kepit, kävyt, kivet, ensin puree ja sitten nielee. Eli haastaa leikkiin. Osaa käskyt, mutta ei tottele. Molossi rotu.

      Turhautumisteorian kumoaa se, kun ollaan esim. linja-autossa. Koira nuolee auton lattian nurkkaa, jossa hiekkaa. Kotona poimii eteisen lattialta pienet kivet ja syö. Jos lakaisen lattian ja jätän roskat rikkalapioon tää syö ne. Hiljattain oksensi kourallisen hiekoituskiviä. Kotona koira ei tuhoa, eikä varasta mitään. Osaa rauhoittua. Koira on ollut tutkittavana, mutta ei mitään vikaa. Syö laadukasta ruokaa. Toisinaan ajattelen, että olisiko närästystä. Ulkoiluun kuonokoppaa olen myös miettinyt. Tämä on haastava aihe, millä pakkomielteen saa kitkettyä pois. Jostainhan se johtuu. Kertoilkaa lisää kokemuksia ja vinkkejä.

      • Eipystytietämään

        "Mutta jos pysähdyn, niin tää alkaa ottamaan suuhunsa kepit, kävyt, kivet, ensin puree ja sitten nielee. Eli haastaa leikkiin. Osaa käskyt, mutta ei tottele. Molossi rotu."

        Minusta kyse on kyllä edelleen siitä, että koira tahtoo saada aikaan sinussa jonkun reaktion. Olkoon se sitten halu leikkiä... Jokatapauksessa - se kaipaa jonkinlaista toimintaa ja huomiota.

        Linja-auto, eteisen lattia, rikkalapio jne. kertoo samaa asiaa, jos tapahtuu vain kun sinä olet läsnä. Se on huomannut, että sinä reagoit tuohon ja siitä syystä tekee tuollaista.

        Ainahan on mahdollista että on jonkun ravintoaineen puutosta, tai sitten mahavaivoja, mutta jos sitä on el.lääk. tutkinut eikä mitään löytynyt niin sairaudesta tuskin on kyse. Voithan kokeilla närästyslääkkeitä sille niin sillähän tuo selviää onko närästystä vai ei... Oman käsityksen mukaan närästys kylläkin pikemmin ilmenee huulten lipomisena ja mahanesteiden oksenteluna, röyhtäilynä ja mahakin saattaa pitää ääntä.

        Kannattais varmaan käyttää sitä uudelleen eläinlääkärin tutkittavana ja pyytää tutkimaan nimenomaan maha. Tai sitten otat yhteyttä koirankouluttajaan, ja hän ulkopuolisena ja ammatti-ihmisenä saattaa nähdä mikä tuon käytöksen aiheuttaa, jos siis syynä ei ole mikään fyysinen vaiva.


      • nuutti

        Pakonomainen käytös on aina stressikäytöstä, jos käytös todella on pakonomaista. Eli koira tekee sitä aina, kun on mahdollista ja etsii aktiivisesti keinoa päästä toteuttamaan käytöstä?

        Käytännössä todella vaikeita hoitaa. Missä tilanteessa käytös alkoi ensimmäisiä kertoja esiintymään? Mitä stressin aiheita löytyy? Stressi on siitä ikävä, että yksilö stressaa eri asioista ja eri ärsykkeistä, ainoastaan yksilö itse määrittää mitkä asiat ja tilanteet sitä stressaavat.

        Olisiko aihetta palkata ihan oikea kouluttaja, koirien käyttäytymiseen perehtynyt henkilö? Ensiapuna, estä toiminta, käytä vaikka kuonokoppaa, tuo on jo terveydelle haitallista käytös jota ei esiinny, ei vahvistu, joten ongelma ei ainakaan pahene. Mutta ongelmaasi se ei ratkaise, käytös voi suuntautua johonkin muuhun, jos sen syytä ei löydetä ja korjata.

        Koirien stressistä on netissäkin useita artikkeleita, löytynee hakusanoilla koiran stressi.


    • On kokemusta

      Oma koira käyttäytyi noin pentuna. Se alkoi siitä että kantoi keppiä suussaan ihan pikkuisena, aattelin että sen kun kantaa, mitäpä se haittaa. Sitten mukaan tuli leikkiminen eli se nakkeli keppiä ja yritti ottaa siitä kopin tai nakkasi eteenpäin ja hyökkäsi perään. Sitten meni siihen että sinkoili pitkin tietä aina kun näki uuden kepin, kävyn mitä vaan, pudotti jo suussa olevan maahan ja sinkosi uuden luo. Napsi myös soraa suuhunsa ja nieli ne ja söi kaikki risunpätkät ja oksenteli sitten semmoista puusilppua.

      Koiran kanssa lenkkeily alkoi olla jo sen verran vaikeaa, että otin yhteyttä kouluttajaan. Kouluttaja sanoi että sillä on liian tylsää ja käski alkaa käydä lenkillä muualla. Asun kaupungilla, mutta tässä vieressä on isot puistot, metsikköä ja pururata, ja siellä kävelin kun aattelin että koira tykkää sellaisesta maastosta. Kouluttaja käski mennä keskustaan ja niin mentiin. Siellä oli enemmän haisteltavaa ja nähtävää, niin koira keskittyikin siihen. Käski myös opetella aina jonkun uuden tempun (esim. käskystä haukkuminen) koiran kanssa lenkillä jossain tietyssä kohdassa (vaikka joku tietty rauhallisempi tienpätkä) ja kun osaa siellä sen tehdä, niin sitten alkaa teettämään sitä muuallakin pitkin lenkkiä ja sitäkin tehtiin ja koira alkoi kiinnittää huomiota enempi minuun. Ei ole sen jälkeen syönyt soraa, mutta risunpätkiä toisinaan ottaa kanniskeltavakseen ja puree palasiksi muttei syö. Annan sen leikkiä niillä välillä, eli saa nakella jossain puistossa keppiä mutta käskystä se lopettaa. Ei minunkaan koira tuhonnut kotona mitään yksin ollessaan, vaan oli tosi kiltisti huoneella.

      Eihän se mitään maksa, jos kokeilet antaa sille muuta mietittävää.

    • Melkein voisin

      väittää, että tuossa on kyllä kyseessä joku puutos tila. Siis puutosta jostain kivennäis-/hivenaineesta.

      • murskaajat

        Mitään puutostilaa ole kun opittu tapa. Omat koirani ovat käpyjen kerääjiä, leikkivät, purevat ja oksentavat. Ystävällä oli tällainen kivikoira joka söi hiekoitus-soraa pentuna mut lopetti aikuisena.


      • murskaajat kirjoitti:

        Mitään puutostilaa ole kun opittu tapa. Omat koirani ovat käpyjen kerääjiä, leikkivät, purevat ja oksentavat. Ystävällä oli tällainen kivikoira joka söi hiekoitus-soraa pentuna mut lopetti aikuisena.

        Joo, pakko-oireinen käytös kertoo koiralle riittämättömästä ohjauksesta: Esim. oon vähän sitä mieltä että suurin osa kikkareita popsivista koirista on huomannut saavansa sillä täyden huomion omistajaltaan...


      • Just just...
        murskaajat kirjoitti:

        Mitään puutostilaa ole kun opittu tapa. Omat koirani ovat käpyjen kerääjiä, leikkivät, purevat ja oksentavat. Ystävällä oli tällainen kivikoira joka söi hiekoitus-soraa pentuna mut lopetti aikuisena.

        Ihan selvittämättä syytä voit sanoa asian varmaksi. Luitko edes kaiken mitä aloittaja kertoi? Siis myös alemmat hänen kommentit.


    • jdjjjjj

      Mitäs helkutin väliä sillä on jos koira syö kiviä?eipähä tartte ruuasta maksaa

    • palveluskoira

      Kiitos asiallisista kommenteista. Yhteenvetona näistä saan vaikutelman, että koira hakee huomiota tai sitä närästää tai sitä stressaa jokin.

      Huomionhakuisuus kyllä on osana koiran leikkimieltä. En kuitenkaan voi sitä katukävelyllä sallia, koska koira on iso ja vastaan saattaa tulla koiraa pelkääviä ohikulkijoita. Remmissä siis mennään, mutta saa vapaasti haistella. Tässä vaiheessa, kun haisteltavaa ei sen mielestä ole, se napsii kivet, roskat tai alkaa riekkumaan remmiä suuhunsa. Siinä vaiheessa käsken "istu" ja lasken 5:een. Sitten se taas seuraa kiltisti jonkun aikaa. Siinä vaiheessa nimimerkki "kokeile tätä" ohjeet höpötä jotain. Ja höpöttäminen toimii.
      Kokeilin kuonokoppaa muutama päivä. Ei toimi, kun lumi kasaantuu nenän kohtaan. Sitten ostin kuonopannan ja nykyisin koira kulkee kuonopanta mukana kadulla. Kivien syöminen loppui ehkä siitä syystä, kun itse huomasi, ettei kannata. Nykäisin pannasta aina, kun oli ottamassa, mutta en mennyt siihen suusta kaivamisen taktiikkaan, enkä puhunut mitään. Eli ei saa huomiota minulta.
      Vapaana metsässä ottaa kepit ja kantaa, joskus vielä puree, mutta silloin vaihdan suuntaa ja sanon "lähdetään". Vien sen huomion minuun.
      nuutti: tällä on pikkupennusta asti ollut erikoisen vahva suunkäyttö. Stressiä olen itse miettinyt, mutta ei ole mitään, mistä voisi stressata. Ulos vielää useita kertoja päivässä, saa olla vapaana koko asunnossa, saa laadukasta ruokaa ja lenkkeilyä. Yksin jätetään hyvin harvoin, eikä eroahdistu. Huomioimattomuus on ainoa, mitä sille on yritetty opettaa. Mielestäni iso rotukoira ei saa olla pääroolissa arkiaskareissa. Sen pitää oppia rauhoittumaan kotona. Ilmeisesti sen takia sitten hakee ulkona huomiota.
      Pitää vielä mainita, että ruoka vaihdettiin närästysepäilyn takia. Parempaan suuntaan ollaan menossa, kivet jättää jo.

      • Kokeile tätä

        Hyvä että on parempaan suuntaan menossa - MUTTA älä ihmeessä nyki sen päätä napakasti kuonopannalla! Voi vahingoittua niskat... Pidä pikemmin vain hankalissa paikoissa - eli niissä missä arvelet sen alkavan napsimaan jotain suuhunsa - hihna niin lyhyellä, ettei se saa päätään alas maahan asti ja pyri kiinnittämään sen huomio itseesi. Sitten jos kuono on jo maassa, niin nätisti, pehmeästi ja hitaasti vetämällä koira pois "jännän ääreltä" - ja vedät sitä niin ettei pää käänny sivusuunnassa, eli pelkästään eteenpäin, tai kutsut sen luoksesi jos sillä on korvat tallella vielä siinä vaiheessa ja se tottelee komentoja.

        Sun pitää olla nyt ovelana ja ennakoida, eli "yllätät" sen jollain jo ennen kuin se on edes menossa napsimaan soraa. Tottelevaisuusharjoituksia yms. pitkin lenkkiä, ja erityisesti ns. hankalissa paikoissa... Koira alkaa pitää sinua kiinnostavana, varsinkin kun taskussasi on nameja palkkioksi tai toisinaan joku lelu yms. kivaa... Veikkaanpa että tulevan kesän aikana se unohtaa koko soran syönnin, ja ensi talvena ongelmaa ei enää ole.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe