ihana omenapiirakka

kirppu

Minä söin viime viikolla juhlissa niin ihanaa omenapiirakkaa, että oli pakko pyytää ohje itsellekin. Tässä teille ohje, suosittelen lämpimästi! Sopii näin syksyn leipomisiin mainiosti:


Omenapiirakka

Pohja:
150g voita
1dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja

Huoneenlämpöinen voi ja sokeri hierotaan. Lisätään jauho, jossa on leivinjauhot.
Taikina taputellaan piirakkavuokaan,
ei siis vatkata mitenkään vatkaimella. Tulee aika tökkö taikina
ja vähän muruinenkin.

Täyte:
1 purkki maitorahkaa
2dl kuohukermaa (ei vatkata kermaksi, uunissa ei voi paistaa vatkattua kermaa!)
1 dl sokeria

Ensin kaadat kulhoon kerman ja
sekoitat sinne maitorahkan.
Sitten kaadat sokerit ja sekoitat kunnolla...ei siis vatkausta.
Täytteen kaadat sitten siihen raa'an taikinan päälle. Siitäkin tulee aika sellaista tökkömäistä.
Sitten raastat kaksi omenaa ja ripottelet siihen seoksen päälle.
Niiden päälle vielä kanelisokeria.

Ja eikun uuniin 175 asteeseen 35-40 minuuttia!
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

68

289365

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tarja

      tuo täyte,mulla on kaikissa vastaavissa ohjeissa kananmuna tuossa täytteessä?Hyytyykö ilman?

      • kirppu

        Tarja,
        Täyte tosiaan ei tarvitse kananmunaa, hyytyy kyllä noinkin. Kananmuna-allergikoille passeli piirakka! :)


      • tarja
        kirppu kirjoitti:

        Tarja,
        Täyte tosiaan ei tarvitse kananmunaa, hyytyy kyllä noinkin. Kananmuna-allergikoille passeli piirakka! :)

        omena-ansasta jäi tosiaan mulle liian "munanen olo"


      • kirppu
        kirppu kirjoitti:

        Tarja,
        Täyte tosiaan ei tarvitse kananmunaa, hyytyy kyllä noinkin. Kananmuna-allergikoille passeli piirakka! :)

        Niin tosiaan muista antaa täytteen hyvin hyytyä, kun olet ottanut piirakan uunista pois eli ei heti kannata tarjoilla...


    • omena-ansan ystävä

      ...niin ja syyskuun pirkka-lehdessä on tosi hyvä omenapiirakan ohje...ei edes hirveän rasvainen...täytteessä on mm. 2prk rahkaa (ei kermaa)..
      KOKEILKAA!!!
      Sinikka

      • tarja

        piirakan,itse jättäisin siitä täytteestä yhden munan pois,tuoksu ja maku oli minusta liian "munanen" samaa sanoi ystäväni


      • jepy
        tarja kirjoitti:

        piirakan,itse jättäisin siitä täytteestä yhden munan pois,tuoksu ja maku oli minusta liian "munanen" samaa sanoi ystäväni

        Joo, omena-ansa oli todella hyvää mielestäni, kokeilin sitä itsekin. Ei siinä täytteessä ainakaan minun mielestäni kananmuna liikaa maistunut.. Parempaa oli hieman jäähtyneenä kun täytekin oli hyytynyt!


      • amatörköksa

        Löysin netistä Omena-ansan ohjeen ja päätin kokeilla. Tein ½ annosta, kun vaikutti liian suurelta 3:lle. Rahkaa ei ollut, joten otin jääpista löytyneen mascarpone-juustomassan. Ja hyvä kakku tuli. Todella maittava.

        Se minua ihmetyttää, että kotimaisen kauppayrityksen Pirkka-lehdessä suositellaan ottamaan Graany Smith omenoita, juuri kun kotimaiset talviomenat ovat parhaimmillaan.


    • tyytyväinen kokeilija

      tein eilen ja samantien hävisi suihin.
      Oli todella hyvää!
      -kerman sijasta käytin kermaviiliä.
      -tein myös vaniljakastiketta,sopi tosi hyvin kaveriksi.

      Syosittelen, oli hyvää ja todella helppo ja nopsaa tehdä :-)

    • Anna

      Siis loistava resepti! Helppo ja nopea tehda! Ja sulaa suussa... Voisikohan omenan sijaan kayttaa marjoja?

    • Hanna

      Todella nopea ja helppo, eikä piirakasta tullut liian "tuhti" niin kuin monista omenapiirakoista tulee. Myös minä käytin kermaviiliä kerman sijaan, mutta tuli mieleeni ehdottaa, että tähän sopisi kerman sijaan varmasti todella hyvin myös Valion vanilja fraiché 5%.

    • Saara

      Tämä on parasta omenapiirakkaa mitä olen koskaan syönyt! Ilosanomaa täytyy levittää - mutta toisaalta salaisuutta ei haluaisi paljastaa :)

    • HEIDD

      tää oli tosi hyvää ! etin hyvää ohjetta, ja kyllä kannatti tämä ottaa. :> kiitoksia. ^_^

      • Anu83

        kiitos =)


    • omppu

      Kylläpä oli mmmm...nam.Laitoimme päälle hieman vaniljajäätelöä tarjoiluvaiheessa. Kiitos Kirppu erinomaisen herkullisesta ohjeesta.

    • Uusi kokeilija

      Hei kirppu!

      Millaiseen vuokaan tämä piirakka tehdään?

      T: Ajattelin kokeilla

    • _Nunnu_

      Etsiskelin omenapiirakan ohjetta ja tämä osui silmääni. Päätin kokeilla ja leivoinkin heti kaksi kappaletta. Piirakka oli helppo tehdä ja tosi hyvän makuisiakin niistä tuli.

      • milli12343

        Tosi hyvää!
        Toimi myös siten, että tein tuon täytteen valmiin murotakinapohjan kanssa.
        Molempi parempi 8:


    • Leenu

      Kiitos taivaalisen hyvästä omppupiirakan ohjeesta. NAM!!! Tätä kelpaa anopillekin tarjota ;-)

      • kulkunennn

        Ihan mielettömän hyvää!


    • TiinuK

      Hei,
      Täytteessä 1 purkki maitorahkaa = paljonko grammoissa? 125 g vai 250 g vai?

      Kiitos tiedosta
      Tiinu

    • hyndehyyryläinen

      todella hyvää! kokeilkaapa vielä kookoshiutaleiden kans,paranee!!

    • vauvan äiti

      Muutokset.
      kerman sijaan 7 % kasvirasvasekoitetta
      Kanelin sijaan vaniljasokeria

      Tosi hyvää, mutta kun muna-allergikkoja ei ole syömässä, niin ehkä siihen voisi lisätä munaa siihen pohjaan, niin ehkä pysyisi paremmin koossa (?), meillä ei maltettu jäähdyttää, että sekin ehkä vaikutti murenevaisuuteen

    • Haukanmuna

      Kirpulle:

      Minusta tuntuu, että reseptistäsi oli unihtunut oleellinen osa eli kananmuna. En ole juuri koskaan nähnyt reseptiä, jossa muropohja tehtäisiin pelkästään rasvasta, sokerista ja jauhoista. Siitä tulee todella kova ja kuiva, mutta kananmuna antaa sille kuohkeutta. Myös rahka-kerma -yhdistelmä kaipasi mielestäni kananmunaa siksi,että kuumennettaessa kananmuna jähmettää seoksen.

      Tein reseptisi mukaisen omenapiirakan siis siten, että lisäsin sekä pohjaan että täytteeseen yhden kananmunan. Ja kun minulla oli aika pieniä omenia, raastoin niitä kaikkiaan 4 kpl. Piirakasta tuli taivaallisen hyvää. Kiitos siis reseptistä!

      • Tinde

        Tein ohjeen mukaan ja siis ilman kananmunaa!
        Ei kaivannut munaa pohjaan eikä täytteeseen!
        Hyvin onnistui ja pysyi kasassakin!


      • raparperipiirakassa

        Otin kerran Anna-lehdestä ylös raparperipiirakkaohjeen, jossa pohja oli kananmunatonta murotaikinaa: voita, vehnäjauhoja, sokeria ja vanilliini/vaniljasokeria, jotka nypittiin murumaiseksi taikinaksi.
        Yli puolet taikinasta tasoiteltiin uunipannulle pohjaksi, ei tampattu tiukkaan. Päälle reilusti raparperia paloiteltuna n. 1 cm viipaleiksi ja päälle reilusti sokeria. Sitten loppu murutaikina päälle muruina, tietysti saa jäädä aukkokohtia. Paistetaan uunissa lähes tunti.
        Lisäksi jäätelöä tai vaniljakastiketta.


    • Tinde

      Joo,todella hyvä ja helppo ohje!
      Kannattaa kokeilla.Olen tarjonnut sitä jo vieraillekin ja yhtään haukkua ei ole tullut!Ohje on jopa lähtenyt eteenpäinkin!

    • Tinde

      Ainiin... tuossa ohjeessa on kuohukermaa,niin siihen sopii oikein loistavasti toi 5% ruokakermakin!Yhtä hyvää ja melkein parempaakin!Ei niin rasvainen.

    • ..................-)

      hyvää. kaunis kiitos sinulle.

    • mies kokkailija

      Joo oli kyllä onnistunut resepti,itse laitoin 10% ruokakerman.Vaimo oli myyty,anopille ja vaimon ystävätärelle menee resepti.Kiitokset Reseptin ilmoittajalle.

    • Mari67

      Hei!

      Kuten uhosit piirakka oli aivan taivaallista, en ole koskaan syönyt näin hyvää omenapiirakkaa. Eli kiitos sinulle että jaoit ohjeen kanssamme.

    • muutosta

      laitoin kerman sijaan kahvikermaa ja ripotin pinnalle vielä fariinisokeria. tulpahan hyvvee! paistoaika hieman piteni..

    • tettina

      Olen nyt tehnyt omenapiirakan 3 kertaa reseptisi mukaan. Ihanaa on!
      Tänään kokeilin hieman muunnellulla reseptillä, kun rahkaa ei ollut kotona. Laitoin kermaviiliä 2 dl rahkan asemasta ja vähän 7 % ruokakermaa. Jauhoja laitoin 2,5 vehnäjauhoja ja 1 dl kaurahiutaleita. Lisäsin myös vaniljasokeria 2 tl täytteeseen sekä myös taikinaan. Uunissa pidin lähes tunnin. Ja edelleen erittäin hyvää tuli. On vähän rouheisempaa vain.Nam, Kiitos hyvästä reseptistä. Mukavaa syksyä omenapiirakan parissa.

    • Vosu1976

      Todella hyvää omenapiirakkaa. Minäkin muokkasin ohjetta sen verran, että lisäsin sekä pohjaan että täytteeseen molempiin kananmunan.

      Vaahdoksi vatkattua kermaa voi paistaa uunissa! Itselläni on todella maukkaan aurajuustopiirakan ohje, jossa täytteeseen tulee kermavaahtoa.

    • jauhopeukalopuoli

      Olen vissiin ainoa jolta ei resepti luistanut, taisin kai vatkata sitä kermaa liikaa, vaikka yritin aika hellävaroen sekoittaa...Piirakasta tuli aika vetistä.

    • annika6

      tein ohjeesi mukaan omenapiirakan ja siitä tuli áivan ihanaa suussasulavaa herkkua! kiitos ohjeesta ;)

    • supsu

      kiitos oli oikein hyvä resepti!!!

    • kermaa

      Kermaa voi vatkata vaikka sen paistaakin uunissa, tosin olen tehnyt vain näin jos seokseen tulee myös kananmuna. Tällöin täytteestä tulee kuohkeampi.

    • Hedelmäliha

      Niin saat raikkaan ja keväisen piirakan.Appelsiinin mehut tislasin juomaksi.

    • sohvi

      Ohjeessa lukee, että "purkki maitorahkaa". Kuinka suurta purkkia tarkoitetaan?

      • orchidsss

        Eli minä ainakin laitan aina sellaisen "tavallisen" maitorahkapurkin. Niitä, mitä myydään kaupoissa kermaviilipurkkien vieressä. Sellainen viilipurkin kokoinen purkki :D. En muista nyt sen grammoja/dl.

        Tämä resepti on kyllä herkku!!


      • kikka

        Maitorahkapurkissa taitaa olla 200g, itsekäytin 500g:n purkista puolet eli n. 250g ja hyvää oli. Jos joku löytää 125g rahkapurkkeja niin se on kyllä mielestäni liian vähän. Muniakaan ei muuten tarvittu.


    • Namsnamsnams

      Tämä on tosi pirteä!

      Pohja:
      0,75 dl tomusokeria
      2,5 dl vehnäjauhoja
      0,75 dl mantelijauhetta
      1 tl leivinjauhetta
      2 tl vaniljasokeria
      100 g Flora leivontamargariinia
      0,5 dl Flora vispiä
      Täyte:
      2 kpl omenaa
      3 dl puolukoita
      Liemi:
      2 dl Flora vispiä
      1,75 dl sokeria
      2 tl vaniljasokeria
      1 tl peruna jauhoja

      Mittaa pohjan kuivat ainekset sekoituskulhoon. Lisää paloiteltu rasva ja sekoita murumaiseksi. Lisää Flora Vispi ja pyöräytä taikinaksi. Voitele piirakkavuoka (halkaisija 27 cm) ja levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä omenaviipaleet ja puolukat pohjan päälle. Sekoita liemi ja kaada vuokaan. Paista 175 °C:n lämpötilassa 45 minuuttia. Tarjoa piirakka haaleana Flora Vispi -vaahdon kanssa.

      Ohje lainattu Ellien Ideakeittiöstä:

      http://plaza.fi/ellit/ideakeittio/ruokaohjeet/?r=omenapiirakka

    • Stefan123

      viidettä kertaa jo tehnyt tämän ohjeen mukaan mutta aina menee pieleen. vatkaan ilmeisesti kermaa liikaa. kyselisin siis että onko tunnin vatkaus liikaa?

      • ...ohjeessa...

        sanotaan ettei kermaa vatkata ollenkaan. kokeilepa niin.


      • riittäisköhän?

        "vatkaan ilmeisesti kermaa liikaa. kyselisin siis että onko tunnin vatkaus liikaa? "

        - mä repesin :DDD


    • Kokki kakkonen

      Minulta puuttui maitorahka, joten tein täytteen ilman sitä. Hyvin toimi ilmankin!

    • omppu

      Korjasimme eilen omenasatoa ja valmistimme 8 erilaista omenapiirakkaa. Maistamassa jokaista oli ulkopuolinen raati, joka ei ollut osallistunut valmistukseen eikä tiennyt reseptien taustaa. Voittajaksi valikoitui kirpun löytämä ihana omenapiirakka resepti. Kiitoksia reseptistä! Omenaraasteen asemesta päällä oli omenalohkoja, koska raastina ei löytynyt.

    • Lentsu

      Tervehdys.Tuo piirakan kypsymisaika on vähän hakusessa...Meillä ollut jo tunnin uunissa ja vieläkin löysää....Että pitäisköhän tarkistaa tuo ohje?????

      • hilla89

        laitoitko omenaa vai jotain muuta sen tilalla? erilaiset marjat ja muut hedelmät saattavat tehdä piirakasta löysän. kannattee valuttaa kunnolla ensin. loistava ohje!


      • omppufani

        Mäkin paistoin tänään tällä ohjeella omppupiirakan ja se jäi kyllä kokonaan yhdeksi märäksi, rasvaiseksi mömmöksi. Sellaiseksiko sen kuuluu jäädä?! Oli hyvää (kuten nyt voin ja kerman yhteismössö voi olla), mutta käyttäisin jotain eri nimeä kuin piirakka. Mietin myös pelkän pohjan esipaistoa ilman täytettä...


    • jauhopeukaloinen&uusapu

      tuohon vuokaan?

      • mona***

        rasvasin vuoan, tein piirakkavuokaan. Muuten ois varmaa pohja jämähtänyt kiinni..


    • mona***

      Hyvää tuli, laitoin kerman tilalle kermaviilin. Todella helppo ohje. Piti antaa kunnolla jäähtyä, puolilämpimänä olin mössöä..

    • sapuskamestari

      kerman tilalle laitoin kermaviiliä. täytteeseen ja pohjaan kananmunat molempiin.
      pohjaan ei olis varmaankaan tarvinnut mutta ainakin kuohkea pohja tuli.
      sitruunaa voisi kenties puristaa omenien päälle niin suojaisi tummumiselta ja piristäisi makua. ja omenat pohjan päälle ja täyte vasta sitten , nyt jäi omenaraaste vähän siihen pinnalle nököttää =)
      teen uudelleenkin, oli helppo homma .

    • ohjeen..

      ..talteen ja kokeilen, kunhan saan satoa. Siis kiitos! Voiskohan toimia myös päärynöillä? Niidenkin kypsymistä tässä odottelen... :)

    • mi-mii-lii

      Mulla on samantyylinen ohje, johon kerma vaahdotetaan.
      Ja onnistuu uunissa paistaminen.

      • herkkusuut

        Todella hyvä ohje.Paras mitä olen löyttänyt moneen vuoteen.Söimme sitä vesi kielellä. Kiitos


      • puritanisti
        herkkusuut kirjoitti:

        Todella hyvä ohje.Paras mitä olen löyttänyt moneen vuoteen.Söimme sitä vesi kielellä. Kiitos

        Ettehän te ihmiset voi täällä kommentoida, että "kokeilin ja hyvää oli" tai "jäipä vähän vetiseksi, huono ohje", jos kaikki olennaiset osat olette vaihtaneet! Jotkut on lisäilleet kananmunia, toiset jättäneet rahkan pois ja vaihtaneet vielä kuohukermankin johonkin 5 prosenttiseen... En väitä etteikö reseptejä saisi muokata, mutta eihän se enää ole sama resepti jos tekee just päinvastoin kun käsketään!


    • Hedelmada

      Itse olen juuri muuttanut pois äidin helmoista, joten minulta puuttui leivinjauhe.. No, kokeilin silti tehdä tämän, olihan se vähän mössöä mutta ainakin miehelle maistui =)

      SUURET KIITOKSET! Varmasti teemme jatkossakin.

      • ijnhiunlö

        kukahan totuudentorvi sulle on väittän ettei vatkattua kermaa saa paistaa hehhhhhh heh


    • eniromaista
      • ...

        piti nauraa? Aikas tekohauska yritelmä..


    • omankädenkautta

      No siis omenapiirakan ystävät ! Mulla on mahtiresepti teille koska oon mahtikokki ite oon tän väsänny :) ELI :

      200g 'pehmeää' voita.
      3dl sokeria.
      Sekoita voi ja sokeri keskenään tasaiseksi seokseksi.
      4 munaa.
      Lisää munat yksitellen koko ajan sekoittaen.
      3,5dl vehnäjauhoja.
      Siivilöi vehnäjauhot tasaisesti desi kerrallaan samalla sekoittaen.
      2tl leivinjauhetta.

      Voíla!

      Sitten plänäät ton seoksen vuoalle ja vedät päälle 4 omenaa ja kanelii ja sokerii päälle.
      Tuli tosi hyvä KUOHKEE pohja. suosittelen :)

    • ei jauhopeukalo

      On kyllä hyvä piirakka, sain sen juuri uunista ja pakko maistaa heti kuumana, vaikka pitäs varmaan antaa jäähtyä. Ehkä sokerin määrää vois vähän vähentää, varsinkin kun ajattelin laittaa päälle vielä vanhanajan vanilijakastiketta. Tää on mukavasti erilainen.

    • Makia 82

      Tein piirakkaa, NAM! Tuli tosi hyvää. Itsekin laitoin sekä pohjaan että täytteeseen yhden kanamunan ja kerman sijasta kermaviiliä. Aivan loistava resepti!!!!!

    • omenapiirakasta

      Kannattaa noudattaa alkuperäistä ohjetta ja olla laittamatta kananmunaa pohjaan; taikinaosuudesta tulee paistettuna näin rapean murea ja se toimii ihanan kontrastisesti pehmeän täytteen kanssa! Tälläisen jälkiruokapiiraan tulee kyllä myös malttaa antaa jäähtyä, sillä täyte hyytyy vielä jäähtyessään. Piiraan maku ja rakenne ovat ehdottamasti parhaimmat jääkaappikylmänä. Upea resepti, parhaista parhain!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1241
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1130
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1124
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1115
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe