Sheltti tietäjät??

vuhvuh

Olen hankkimassa shetlanninlammaskoiraa. Olisi pari kysymystä, kiitos jos vastaatte :)

Paljonko keskimäärin terveet sheltit maksavat? En löydä mistään, vain vanhoja keskusteluja tästä aiheesta....

Voiko Sheltti matkustaa helposti bussissa? Matkustaisi siinä pari kertaa viikossa pennusta asti.

Minkä ikäisenä sen voi viedä pitkälle automatkalle? Asumme kerrostalossa kaupungissa, ajattelimme viedä pennun mahdollisimman aikaisin mökille, missä saisi kirmailla vapaana.

Miten ylimääräisen haukkumisen saa kytkettyä pois? Vinkkejä, niksejä ja konsteja. Olisi aika tärkeää opettaa tämä sille, asummehan kerrostalossa.

Mikä on agilityyn menemisen ikäraja IHMISILLÄ? Lapset olisivat kiinnostuneita harrastamaan agilityä koiran kanssa.

5

209

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tässäjotakin

      Jos on tärkeää että koira ei hauku, niin ottakaa toista rotua. Normisheltti on vilkas, haukkuvainen ja erittäin hyväkuuloinen. Sheltti matkustaa helposti bussissa, kyllä. Pitkiä automatkoja kannattaa harjoitella jo pikkupennusta. Aluksi voi oksentelua esiintyä, mutta se ei ole vaarallista.
      Saatavuus on huonohko, hinta yli tonnin. Tuohon agilityjuttuun en osaa sanoa. Luulen että 12-vuotias pärjää jo hienosti, riippuu lapsen ominaisuuksista.

    • jhkhk20

      1. Perussheltti maksaa 1300 euroa ja hinnat nousevat jatkuvasti. Koiran laadusta (että onko ylipäätään tervepäinen ja terveet vanhemmat) ei voi päätellä hinnoista; kaikki maksavat yhtä paljon. Väri- tai kokovikaisista saatetaan antaa satanen tai pari alennusta.

      2. Voi matkustaa, kokonsakin puolesta. Oma shelttini matkustaa viltin päällä jalkatilassa ja nukkuu tyytyväisenä monen tunnin bussimatkatkin. Koira kannattaa tutustuttaa bussimatkailuunkin jo pienenä.

      3. Ensimmäiset viikot kannattaa rauhoittaa ja antaa koiran tutustua uuteen ympäristöönsä. Tämän jälkeen kannattaa aloittaa sosiaalistaminen ja matkustella, kokea ja seikkailla niin paljon kuin jaksaa! Pitkätkään matkat eivät ole ongelma, kunhan koira ei koe matkapahoinvointia ja kunhan pissa- ja juomataukoja on riittävästi.

      4. Koiralla pitää olla riittävästi tekemistä - räksyttäminen voi johtua vaikkapa turhautumisesta. Omalle sheltilleni on riittänyt kieltäminen (jos haukkuu huvin vuoksi) sekä ihan perus kouluttaminen, jos syynä ovat olleet äänet/toiset koirat yms. Shelteillä on taipumusta "ilmoittaa" poikkeavista äänistä, joten pennun tullessa kotiin kannattaa ottaa päivittäisiksi rutiineiksi siirrellä tuoleja, soitattaa ovikelloja, kolistella astioita, katsoa toimintaelokuvia kovalla volyymilla yms. ja palkita pentu, kun se pysyy hiljaa. Parasta, mitä tuoreelle pennunomistajalle voi tapahtua, on remontti naapurissa ;) Silloin pentu tottuu erikoisiin, koviinkiin ääniin jo nuorena eikä välitä niistä vanhempana.

      Ylipäätään, jos ongelmakäytöstä ilmaantuu, niin ensimmäisenä kannattaa lisätä temppukoulutuksen tai vastaavien älypähkinöiden määrää sheltin arjessa. Omalla koirallani tienpientareiden herkkujen napsiminen vihjaa aina kyllästymisestä ja loppuu, kun se saa enemmän itselleen mieleistä tekemistä.

      5. Agilitystä en tiedä, oma shelttini on pelkkä lenkkikaveri.

    • vuhvuh

      Kiitos vastauksista :) Pieni haukahtelu kun vaikka joku astuu sisään, ei haittaa. Entinen koira ilmoitti murahtelemalla ja haukahtelulla jokaisesta äänestä, mutta sen sai kyllä kuriin. Voisihan sitä bussimatkailua aluksi kokeilla jossain mahdollisimman tyhjäsää bussissa, ja jäädä pois jos rupeaa oksentelemaan. Raha ei ole onneksi ongelma.... Unohdin tuossa mainita että bussimatkailuja kyllä olisi paljon, mutta kauaa eivät kestäisi ;) Aika moisia matkailijoita ollaan, kiva kuulla että koiran kanssa voi matkustaa helposti :)

    • cvbfgdh

      Shelttien hinta on nykyisin sellainen 1300 euroa, yhdessä kennelissä oli satasen vähemmän kun vuosi sitten hankin omani.

      Ei sillä ole oikeastaan bussimatkalla paljon väliä mikä koira (paitsi suuret on nyt hankalampia), kunhan pennusta asti tottuu ja matkapahoinvointia nyt tietenkin saattaa ilmetä.

      Pitkälle matkalle ei kannata viedä ensin kuin on saanut rauhassa sopeutua kotiinsa ja perheeseensä, itse odottaisin sellaisen kuukauden.

      Sheltit haukkuvat melkeinpä aina PALJON. kieltäähän sitä saa ja ainakin meidän sheltillä se auttaa jonkin verran, mutta vasta kun haukkuminen on jo alkanut ja joskus oikein kiihtyneenä ei saa silloinkaan pois. Jos haukkuminen on suuri ongelma (kuten se kerrostalossa joskus on) kannattaa miettiä toista rotua.

      Agilitystä en osaa sanoa mitään, kun en sitä itse harrasta.

      • jhkhk20

        Itse olen tavannut elämäni aikana vain yhden sheltin, joka haukkuu ilman syytä :) Kyseinen vanha shelttimamma oli jo kuuro ja puoliksi sokea, mutta varoitti edelleen tunnollisesti kaikesta, mikä sitä itseään huolestutti... jokaisestä yllättävästä liikahduksesta maastossa :D

        Omani ilmoittaa vain vieraista ihmisistä, kun näkee ne. Ei välitä ovikelloista tms. Joskus karkaa haukku (1 krt/kk), kun joku ajaa fillarilla läheltä ohi. Lähes äänetön siis. Palkitsin hiljaisuudesta jo pentuna, kun osasin odottaa rodunomaista haukkumista (sekä vartiointi että paimennus) ja komentamisesta ärähdin takaisin. Asunut sekä omakoti- että kerrostaloissa. Koira on uros 5-v.

        Tutun koira komentaa (lopettaa ajan myötä, kunhan sen pompottelusta ei välitetä, henkilökemioista kiinni siis). Reagoi ovikelloihin yms. vain vinkumalla hiljaa (jos haistaa oven takana tutun ihmisen). Muutoin äänetön kaveri. Kyseessä kuitenkin leikkaamaton uros, joka rähähtää kyllä takaisin, jos muut urokset alkavat pompotella. Kielletty aina kun haukahtaa. Kerrostaloasuja. Koira on uros 6-v.

        Toisen tutun sheltti ilmoittaa kärkkäästi, jos joku tulee kotipihaan. Ei komenna eikä karkaa paimennushaukkua, kun ei pyörienkään perään hypi. Kielletty vasta muutaman haukun jälkeen ja lopettaakin sitten. "Haukku, johon on syy" on ollut aina sallittu. Ei hauku yksin ollessaan tms. Siksi varmaan kärkkäämpi haukkumaan kuin nämä tiukan linjan urokset. Narttu 4-v.

        Koirapuistoilu onkin sitten ihan oma juttunsa. Silloin räkytys raikaa ja kuuluu vuff vuff hauuu hauu.

        Jännittävää, miten kokemuksemme eroavat toisistaan niin paljon. Koirat on hankittu Itä-Suomesta ja yksi Virosta. Ehkä kasvattajien painotukset ovat olleet toisaalla kuin teidän herkkähaukkuisilla paikkakuntalaisrekuillanne?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2003
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      54
      1725
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      58
      1629
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe