Talvella tuulee – miksi se pitää yrittää kieltää?

Tammikuun 2014 kovien pakkasten aikana kerrottiin "tuulimyllyt seisoo", "tuulivoimaa 0MW" yms. juttuja. Ympäristöjärjestö Greenpeacen sivulla kerrotaan nasevastii Fingridin osuudesta uutisointiin - ja uutisoinnin noloon loppuun, Tekniikka&Maailma - verkkolehden (arvostettu tietolähde) uutisoinnin perusteella:

"Tekniikka & Talous ehti jo hauskoin sanakääntein ilkkua, kuinka (mikä?) seisoo kuin tuulimylly talvella /1/. Ja seuraavana päivänä oli vedettävä sanat takaisin, sillä totuus olikin toisenlainen. /2/"

/1/ http://www.tekniikkatalous.fi/ict/seisoo kuin tuulimylly talvella sahkonkulutus huipussa tuotanto nollassa/a961700 (22.1.2014)

/2/ http://www.tekniikkatalous.fi/energia/tuulivoiman seisokki hopohopoa suomen tuulivoimalat jauhavat sahkoa pakkasessakin/a961975 (23.1.2014)

Tästä eteenpäin kaikki tämän kirjoituksen lainaukset ovat Greenpeacen blokikirjoituksesta http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/talvella-tuulee-miksi-se-pit-yritt-kielt/blog/47982/

"Erehdys oli ymmärrettävä, sillä seisokkiuutisessa oli käytetty lähteenä sentään kantaverkkoyhtiö Fingridiä, jonka luulisi olevan jonkinlainen auktoriteetti kertomaan, mitä Suomen sähköverkossa tapahtuu. Fingridin seurannasta vain sattuu puuttumaan yli puolet Suomen tuulivoimakapasiteetista. ”Reaaliaikaisen seurannan ulottaminen kaikkiin voimaloihin ei ole taloudellisesti mielekästä”, sanoi Fingridin asiakaspäällikkö Petri Parviainen Tekniikka & Taloudelle. Ilkeä ihminen voisi epäillä, ettei se myöskään ole poliittisesti mielekästä ainakaan niiden mielestä, jotka haluavat pitää Suomen sähkömarkkinat tiukasti suurten energiayhtiöiden ja raskaan teollisuuden näpeissä."

Tässä tuli uutta tietoa minulle:

"Palataan taas pakkaseen: vain aivan korkeapaineen keskuksessa on tyyntä. Sen ympärillä ilma pyörii myötäpäivään. Tämä on jokamiehen kyökkimeteorologiaa, jonka esimerkiksi veneilijät hyvin tuntevat. Silloin siis tuulee maan tai meren pinnassakin, ja tuulivoimaloiden napakorkeudessa reilusti enemmän."

Tuuliatlas:

"Tuuliatlaksesta /3/ näkee havainnollisesti, kuinka harvinaista on, että Suomessa tuulee alle kolme metriä sekunnissa. Sen lisäksi pakkasilma on kesäilmaa tiheämpää, mikä lisää tuulivoimalan tehoa. Lopputulos: tuulisähköä syntyy varmasti myös silloin, kun pakkanen on kipakkaa."
/3/ http://www.tuuliatlas.fi/tuulisuus/index.html

Lisään vielä yhden, usein toistamani tiedon: Suomessa tuulivoima tuottaa kuutena talvikuukautena 60-70% vuosituotannosta. (VTT)

59

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lauhde1

      millaisia tehoja ne mittauksen ulkopuolelle jääneet ropellit sitten puskivat? Kun kaikki mittauksen piirissä olevat turbiinit seisoivat, kuin seinäkellot on vaikea uskoa, että loput olisivat painaneet menemään generaattorin käämit käryten.

      • Avausta kirjoittaessani mietin, että miksi Fingrid ei julkista luetteloa mittauksessa mukana olevista tuulivoimaloista. Ehkä se johtuu vain Fingridin nihkeydestä kertoa tosiasioita tuulivoimasta. Toivotaan, että Fingrid tämän jälkeen korjaa tapansa siltä osin.

        Huomasithan, että totuuden Fingridin raportista kertoi Tuulivoimayhdistys (avausviestin linkki /2/). Hämmästyttävän pitkään sekin on ollut kärsivällinen Fingridin julkistamien vajaiden tietojen suhteen.


      • Lauhde1
        stuxnet kirjoitti:

        Avausta kirjoittaessani mietin, että miksi Fingrid ei julkista luetteloa mittauksessa mukana olevista tuulivoimaloista. Ehkä se johtuu vain Fingridin nihkeydestä kertoa tosiasioita tuulivoimasta. Toivotaan, että Fingrid tämän jälkeen korjaa tapansa siltä osin.

        Huomasithan, että totuuden Fingridin raportista kertoi Tuulivoimayhdistys (avausviestin linkki /2/). Hämmästyttävän pitkään sekin on ollut kärsivällinen Fingridin julkistamien vajaiden tietojen suhteen.

        itseasiassa siitä, etteivät kaikki turbiinit ole fingridin mittausten piirissä oli kyllä tieto ennen kulutus ja tuotantotietoja olevassa infolinkissä. Mainitsinkin asiasta "suomi tuontisähkön varassa" nimisessä ketjussa, muistaakseni löytyy ydinvoimapalstalta. Sellainen linkki vain tahtoo jäädä helposti lukematta, eli toteutus ontui. No, nythän maininta on tuulivoiman tuotantotietojen yhteydessä.


      • TOTUUS!

        Tiistaina Talouselämä uutisoi, kuinka Fingridin voimajärjestelmän mukaan koko maan tuulivoimateho oli pyöreät nolla megawattia.

        Taaleritehtaalla pyöri samaan aikaan yhdeksän suurta, teholtaan 2,4 megawatin tuulivoimalaa Honkajoella, Porista koilliseen.

        Siellä lavat eivät ole olleet tanassa, vaan myllyt ovat pyörineet ja tuottaneet sähköä, myös mitatusti.

        Puuttuvat megawatit tuulivoimassa selvisivät perjantaina myös Fingridin toimitusjohtajalle Jukka Ruususelle.

        ”Lähes sata megawattia tuulivoimatehoa on tulossa mittauksen piiriin vasta lähiaikoina. Taaleritehtaan Honkajoen voimalat kuuluvat tähän joukkoon, ja Honkajoki kytketään lähipäivinä mittaukseen”, Ruusunen kertoo.

        Tällä hetkellä tuulivoimasta menee tieto Fingridin Helsingin Käpylän valvomon mittareihin maksimissaan noin 300 megawatin tuotantotehoista. Suomeen on rakennettu vuoden 2013 loppuun menneessä yhteensä 448 megawattia. Näitä tuottaa 211 tuulivoimalaa.

        Pienempiin pihan perän yksittäisiin voimaloihin ei reaaliaikaista mittarointia valtakunnanverkkoon kannata rakentaa. Kun suunnitellut sata megawattia vielä Fingrid saa kytketyksi järjestelmämittaukseen, ulos jää vain kymmenisen megawattia.

        http://www.talouselama.fi/uutiset/myllyt pyorivat honkajoella mittarin viisari ei varahda kapylassa nyt selvisi miksi/a2228300

        TUOSSA TOTUUS! Kyse oli vanhasta, 300 mW:iin laitetusta mittauksen ylärajasta, jonka ulkopuolelle uudet tuuivoimalat jäivät.


    • 13+8

      Tosiasiassa tammikuun pakkapäivinä 21-22.1. oli koko Suomessa tuulivoiman tuotanto pyöreä nolla. Se oli sitä Fingridin seurannassa ja katsoin myös Tuuliwatin lukeman sen omalta sivulta (Tuuliwatti näytti jostain syystä olevan Fingridin seurannan ulkopuolella ainakin tuolloin), ja sielläkin oli nolla. Korkeapaineen keskus on usein hyvin laaja niin että koko Suomi on sen sisällä. Lähse jokainen kyökkimeteorologi toetää sen.

      Samoin viime kesänä oli monia kertoja koko Suomessa tuulivoiman tuotanto käytännössä nolla.

      • Julistuksen totuudesta ilman minkäänlaista faktaa uskoo totuudeksi joka haluaa.


      • 20+11
        stuxnet kirjoitti:

        Julistuksen totuudesta ilman minkäänlaista faktaa uskoo totuudeksi joka haluaa.

        Tällä palstalla on tuota tuulivoiman tuotantoa seurattu ja noteerattu nollajaksot. En viitsi lähteä vanhoja kaivelemaan.


      • Julistus!
        stuxnet kirjoitti:

        Julistuksen totuudesta ilman minkäänlaista faktaa uskoo totuudeksi joka haluaa.

        Jos sinulla on faktaa, joka poikkeaa väitetystä, niin pane jakeluun! Edellisessä viestissä on ilmoitettu ajankohta ja lähteet, eivät ne siitä katoa vain sillä, että joku haluaa uskoa muuta!


      • 10+11
        Julistus! kirjoitti:

        Jos sinulla on faktaa, joka poikkeaa väitetystä, niin pane jakeluun! Edellisessä viestissä on ilmoitettu ajankohta ja lähteet, eivät ne siitä katoa vain sillä, että joku haluaa uskoa muuta!

        Tuossa http://keskustelu.suomi24.fi/node/11156732 on joukko noteerauksia viime vuodelta. Vaikka Fingridin tilastoissa on mukana vain osa tuulimyllyistä, ovat ne eri puolilla Suomea niin että jos siellä on nolla on muuallakin nolla.


      • 3+11
        10+11 kirjoitti:

        Tuossa http://keskustelu.suomi24.fi/node/11156732 on joukko noteerauksia viime vuodelta. Vaikka Fingridin tilastoissa on mukana vain osa tuulimyllyistä, ovat ne eri puolilla Suomea niin että jos siellä on nolla on muuallakin nolla.

        Tuossa kun katsoo noita mainintoja viime vuodelta, parinakymmenenä päivänä on todettu tuulivoimaa olevan Suomessa -1...3 MW eli ei käytännössä mitään. Ja kaikkia nollatehoja ei ole varmaan todettu ja mainittu. Eli Suomessa lähes täysin tuuleton sää (alle 4 m/s) on aika yleinen.


    • Normaali ihminen

      Tekniikan Maailma kertoi asian minkä kaikki jo tietävät.Talvella kun sähköä eniten tarvittaisiin niin tuulivoimalat seisoo tyhjänpanttina. Miksi siitä ei olisi saanut kertoa?Käytännössä on aivan sama millä sähköä liiketaloudellisesti tuotetaan ilman tukiaisia, kunhan voimalat toimii.Kuluttajat pääasiassa ostavat sähkönsä sieltä mistä halvimmalla sen saa.

      • Eurot ratkaisee

        Edullinen hinta on pääasiassa määräävin tekijä sähkösopimusta tehdessä.


    • kannatta lukea

      Kannattaa luke myös Greenpeacen jutun kommentit.
      Eipä siellä paljoa kannatusta heru Aromaan ökinöille.

    • niin,,,

      "Tuuliatlaksesta /3/ näkee havainnollisesti, kuinka harvinaista on, että Suomessa tuulee alle kolme metriä sekunnissa."

      Ja mitä tuolla 3 m/s nopeudella saa aikaiseksi? Tuulivoimaportaalin mukaan kannattavuusraja on seuraava:
      • Jo 6 m/s keskituulennopeus voi olla kannattavaa omaan käyttöön
      • Kaupallinen tuulivoimatuotanto vaatii aina vähintään 6,5 m/s keskituulennopeutta syöttötariffilla.
      http://wind.vei.fi/public/index.php?cmd=smarty&id=36_lfi

      Kun teho menee tuulen nopeuden potenssiin 3, 3 m/s tuulen nopeudella voimalan tuotto on noin 1/10-osa siitä mitä kannattavuusraja edellyttää.

    • punainenpilvi

      Suomen tuulivoimaloiden vuotuinen käyttöaste oli 2012 noin 19 %. Säätövoimaa pitää olla liki saman verran koska tuuliolot vaihtelevat suuresti. Eiköhän hetkellisistä arvoista voisi siirtyä asialinjalle?

      Tanskassa on tuulivoiman osuus koko sähkön tuotannosta Euroopan suurin ja sen seurauksena sähkön hinta maailman kallein. Tämä johtuu osaksi siitä että maassa ei ole vesivoimaa säätöä varten. Voimakkaiden tuulien aikana sähköä myydään halvalla Ruotsiin ja Norjaan ja sitä ostetaan heikkojen tuulien aikana kalliilla takaisin.

      • änkyräx

        Tuo tuulivoimaloiden 19 % käyttöaste ei pidä paikkansa. Menkääs katsomaan VTT:n tilastoja, lukemat ovat paljon kovempia. Varsinkin uusilla voimalatyypeillä. Ja talvella kyllä tulee pakkasellakin. Kun koiraa kusettaa jonkun kerran päivässä sai talvipakkasella yrittää kaikkensa, ettei naama olisi jäätynyt.


      • 7+3
        änkyräx kirjoitti:

        Tuo tuulivoimaloiden 19 % käyttöaste ei pidä paikkansa. Menkääs katsomaan VTT:n tilastoja, lukemat ovat paljon kovempia. Varsinkin uusilla voimalatyypeillä. Ja talvella kyllä tulee pakkasellakin. Kun koiraa kusettaa jonkun kerran päivässä sai talvipakkasella yrittää kaikkensa, ettei naama olisi jäätynyt.

        Kyllä tuo 19 % vuonna 2012 pitää paikkansa. Vuodet ovat aika lailla erilaisia. 2011 oli hyvä tuulivuosi, silloin käyttöaste oli selvästi parempi kuin vuonna 2012. Viime vuonna syksy oli tuulinen mikä paransi käyttöastetta, koko vuoden lukemia en vielä löytänyt.


      • 7+3 kirjoitti:

        Kyllä tuo 19 % vuonna 2012 pitää paikkansa. Vuodet ovat aika lailla erilaisia. 2011 oli hyvä tuulivuosi, silloin käyttöaste oli selvästi parempi kuin vuonna 2012. Viime vuonna syksy oli tuulinen mikä paransi käyttöastetta, koko vuoden lukemia en vielä löytänyt.

        "Kyllä tuo 19 % vuonna 2012 pitää paikkansa.". Hienoa. Sinulla siis on jokin lähdetieto. Voisitko esittää sen täällä? Luonnollisesti linkin kanssa.


    • 21%

      " Tuo tuulivoimaloiden 19 % käyttöaste ei pidä paikkansa. Menkääs katsomaan VTT:n tilastoja, lukemat ovat paljon kovempia."

      Suomen tuulivoimaloiden kapasiteettikerroin vuosina 2004- 2011 on vaihdellut välillä 19% - 24%, ollen keskimäärin 21%.
      Vuoden 2012 tiedot ei ole vielä mukana Vtt:n raportissa, mutta tuskin paljoa poikkeaa noista luvuista.

      http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf
      (sivu 33)

      • Suomen tuulivoimaloiden kapasiteettikertoimet 2004-2011

        Hyvä että joku tuo keskusteluun mukaan faktaakin! Otin antamastasi linkistä /1/ nuo luvut sieltä erikseen. Luettelen ne riveillä vuosijärjestyksessä, alkaen 2004 ja päätyen 2011, sarakkeiden erotteena on puolipiste ;


        2004-2011 Kapasiteettikerroin keskimäärin
        0,21 ; 0,24 ; 0,20 ; 0,22 ; 0,22 ; 0,20 ; 0,19 ; 0,24

        2004-2011 Suurin kapasiteettikerroin
        0,32 ; 0,40 ; 0,37 ; 0,39 ; 0,37 ; 0,33 ;0,32 ; 0,45

        2004-2011 Pienin kapasiteettikerroin
        0,10 ; 0,08 ; 0,06 ; 0,08 ; 0,10 ; 0,03 ; 0,02 0,00

        En jaksa katsoa, mutta oletan, että keskiarvot on laskettu kaikkien tuulivoimaloiden tuotannon perusteella, ei siis kertoimien keskiarvon perusteella, jolloin yksi vanha hikinen mylly pudottaisi keskiarvoa kohtuuttomasti.

        Yleinen virhe, jonka olen täällä joskus nähnyt, kapasiteettikertoimen keskiarvolaskennassa on siinä, että uusien tuulimyllyjen tuotannon oletetaan alkaneen vuoden alusta, vaikka se olisi käynnistetty vasta vuoden loppupuolella (tilastoissa kokonaiskapasiteetti ilmoitetaan yleensä vain vuoden päättyessä). Jos uuden myllyn käynnistysajankohta ei ole tiedossa, kannattaa olettaa sen olevan vuoden puoliväli, niin tulos on todennäköisesti lähempänä totuutta. Mainittu virhe siis tulee siitä, että lasketaan kapasiteettikerroin vuoden kokonaistuotannon ja vuoden lopun kokonaiskapasiteetin perusteella huomioimatta vuoden aikana käynnistettyjen myllyn vajaata toimintavuotta.

        /1/ http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf


      • josko löytyisi
        stuxnet kirjoitti:

        Suomen tuulivoimaloiden kapasiteettikertoimet 2004-2011

        Hyvä että joku tuo keskusteluun mukaan faktaakin! Otin antamastasi linkistä /1/ nuo luvut sieltä erikseen. Luettelen ne riveillä vuosijärjestyksessä, alkaen 2004 ja päätyen 2011, sarakkeiden erotteena on puolipiste ;


        2004-2011 Kapasiteettikerroin keskimäärin
        0,21 ; 0,24 ; 0,20 ; 0,22 ; 0,22 ; 0,20 ; 0,19 ; 0,24

        2004-2011 Suurin kapasiteettikerroin
        0,32 ; 0,40 ; 0,37 ; 0,39 ; 0,37 ; 0,33 ;0,32 ; 0,45

        2004-2011 Pienin kapasiteettikerroin
        0,10 ; 0,08 ; 0,06 ; 0,08 ; 0,10 ; 0,03 ; 0,02 0,00

        En jaksa katsoa, mutta oletan, että keskiarvot on laskettu kaikkien tuulivoimaloiden tuotannon perusteella, ei siis kertoimien keskiarvon perusteella, jolloin yksi vanha hikinen mylly pudottaisi keskiarvoa kohtuuttomasti.

        Yleinen virhe, jonka olen täällä joskus nähnyt, kapasiteettikertoimen keskiarvolaskennassa on siinä, että uusien tuulimyllyjen tuotannon oletetaan alkaneen vuoden alusta, vaikka se olisi käynnistetty vasta vuoden loppupuolella (tilastoissa kokonaiskapasiteetti ilmoitetaan yleensä vain vuoden päättyessä). Jos uuden myllyn käynnistysajankohta ei ole tiedossa, kannattaa olettaa sen olevan vuoden puoliväli, niin tulos on todennäköisesti lähempänä totuutta. Mainittu virhe siis tulee siitä, että lasketaan kapasiteettikerroin vuoden kokonaistuotannon ja vuoden lopun kokonaiskapasiteetin perusteella huomioimatta vuoden aikana käynnistettyjen myllyn vajaata toimintavuotta.

        /1/ http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

        Olisi mielenkiintoista tietää millaisella myllyllä tuo 0,45 kapasiteetikerroin on saavutettu.


      • josko löytyisi kirjoitti:

        Olisi mielenkiintoista tietää millaisella myllyllä tuo 0,45 kapasiteetikerroin on saavutettu.

        Mahdollisesti jossain Meri-Porin tuulipuiston myllyssä. Ainakin yhden kerran on sieltä uutisoitu yli 0.4 kapasiteettikerroin. Porissa (Yyterissä) liikkuvat tietävät rannan tuulisuuden ainakin kesällä.

        Suomessa merituulivoimaloiden odotetaan tuottavan sähköä kertoimella 0.35, jos niitä joskus tulee.


      • 0,24
        stuxnet kirjoitti:

        Suomen tuulivoimaloiden kapasiteettikertoimet 2004-2011

        Hyvä että joku tuo keskusteluun mukaan faktaakin! Otin antamastasi linkistä /1/ nuo luvut sieltä erikseen. Luettelen ne riveillä vuosijärjestyksessä, alkaen 2004 ja päätyen 2011, sarakkeiden erotteena on puolipiste ;


        2004-2011 Kapasiteettikerroin keskimäärin
        0,21 ; 0,24 ; 0,20 ; 0,22 ; 0,22 ; 0,20 ; 0,19 ; 0,24

        2004-2011 Suurin kapasiteettikerroin
        0,32 ; 0,40 ; 0,37 ; 0,39 ; 0,37 ; 0,33 ;0,32 ; 0,45

        2004-2011 Pienin kapasiteettikerroin
        0,10 ; 0,08 ; 0,06 ; 0,08 ; 0,10 ; 0,03 ; 0,02 0,00

        En jaksa katsoa, mutta oletan, että keskiarvot on laskettu kaikkien tuulivoimaloiden tuotannon perusteella, ei siis kertoimien keskiarvon perusteella, jolloin yksi vanha hikinen mylly pudottaisi keskiarvoa kohtuuttomasti.

        Yleinen virhe, jonka olen täällä joskus nähnyt, kapasiteettikertoimen keskiarvolaskennassa on siinä, että uusien tuulimyllyjen tuotannon oletetaan alkaneen vuoden alusta, vaikka se olisi käynnistetty vasta vuoden loppupuolella (tilastoissa kokonaiskapasiteetti ilmoitetaan yleensä vain vuoden päättyessä). Jos uuden myllyn käynnistysajankohta ei ole tiedossa, kannattaa olettaa sen olevan vuoden puoliväli, niin tulos on todennäköisesti lähempänä totuutta. Mainittu virhe siis tulee siitä, että lasketaan kapasiteettikerroin vuoden kokonaistuotannon ja vuoden lopun kokonaiskapasiteetin perusteella huomioimatta vuoden aikana käynnistettyjen myllyn vajaata toimintavuotta.

        /1/ http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

        http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

        " Koko vuoden toiminnassa olleiden laitosten keskimääräinen huipunkäyttöaika
        oli noin 2120 h/a."

        Vuoden 2011 keskimääräinen kapsiteettikerroin 0,24 = noin 2120 h/a on laskettu niistä tuulivoimaloista, jotka olivat toiminnassa koko vuoden.

        Jossittelut kapasiteettikertoimen laskemisesta voi lopettaa.


      • eriaeia
        0,24 kirjoitti:

        http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

        " Koko vuoden toiminnassa olleiden laitosten keskimääräinen huipunkäyttöaika
        oli noin 2120 h/a."

        Vuoden 2011 keskimääräinen kapsiteettikerroin 0,24 = noin 2120 h/a on laskettu niistä tuulivoimaloista, jotka olivat toiminnassa koko vuoden.

        Jossittelut kapasiteettikertoimen laskemisesta voi lopettaa.

        Nyt kysyttiinkin vuoden 2012 kertoimia. Eletään jo pitkälle vuotta 2014 eikä VTT ole vielä saanut sitäkään aikaseksi. Liekö vahän kiusallista kertomaa?


      • Mihin voi luottaa?
        eriaeia kirjoitti:

        Nyt kysyttiinkin vuoden 2012 kertoimia. Eletään jo pitkälle vuotta 2014 eikä VTT ole vielä saanut sitäkään aikaseksi. Liekö vahän kiusallista kertomaa?

        Luotettavuus koetuksella?


    • 0,24

      http://www.vtt.fi/proj/windenergystatistics/?lang=en

      From the beginning of 2012 monthly wind turbine specific production and downtime data will be delivered only in Excel format upon payment.

      Vuodesta 2012 alkaen vtt:n luvut ovat maksullisia, esitetään excel-taulukkoina.

      Itse uskon, että vuoden 2012 keskimääräinen kapasiteettikerroin on samaa luokkaa kuin vuosina 2004-2011 eli välillä 19-24%.
      Joka ei usko, hankkikoon maksulliset luvut (ja kertokoon täällä).

      • mitä ilmeisimmin

        Mitä ilmeisimmin vuosi 2012 meni heikosti kun kerran on pitänyt alkaa salailla.


    • Surkeaa tuulisähköä

      http://www.epressi.com/tiedotteet/energia/pakkasella-ei-ole-tuuletonta.html

      " Tuulivoimatilastoinnissa on seurattu tuotantoa kulutushuippujen aikana, ja viimeisen 14 talvikauden ajalta se on vaihdellut 2 ja 57 prosentin välillä, keskiarvona 18 prosenttia."

      Talvella sähkönkulutuksen huippuaikoina tuulisähkön tuotannon käyttöaste ollut vain 18%, ja tuotannon vaihtelu todella suurta.
      Ei ole tuulisähköön luottamista.

      • Toimintavarmat ?

        Se epäluotettavuus siinä se suurin ongelma on koko ajan ollutkin, eikä aina ole kiinni tuulistakaan. Missä nuo propellilaitteet on valmistettu, kun aina osa on pysäytetty?


      • Lauhde1
        Toimintavarmat ? kirjoitti:

        Se epäluotettavuus siinä se suurin ongelma on koko ajan ollutkin, eikä aina ole kiinni tuulistakaan. Missä nuo propellilaitteet on valmistettu, kun aina osa on pysäytetty?

        niitä taidetaan valmistaa vähän joka puolella, esimerkiksi tanskalaisella Vestaksella ainakin wikipedian mukaan on tehtaita tanskan lisäksi mm. Usassa ja kiinassa. Eipähän se ihme ole, jos turbiinit laukeilevat perinteisiä voimaloita enemmän, nehän ovat jatkuvasti sään armoilla ainakin lapojensa osalta. Lisäksi niissä on perinteisiin voimaloihin verrattuna ylimääräisiä liikkuvia osia, esimerkiksi vaihteisto turbiinin ja generaattorin välissä. Se onkin toisinaan melkoisen rääkin alla. Iso tuuliturbiini taitaapi kehittää tehoonsa nähden melkoisen vaikuttavan väännön, kun tehoa otetaan ulos kolmekin megawattia, mutta turbiini ei kierrä paljon mitään.


    • KKivelä

      yhdessä vuodessa on kolme talvikuukautta, kuusi kuukautta on siis kahden vuoden talvikuukaudet.

      Stuxnetin laskutapa:
      Lisään vielä yhden, usein toistamani tiedon: Suomessa tuulivoima tuottaa kuutena talvikuukautena 60-70% vuosituotannosta.

    • "- Tuulivoima (osa arvioitu) 128 MW" - näin Fingrid nyt kertoo sen, että yli puolet, tai jotain muuta, tuulivoimaloista ei ole seurannassa ja lukuja revitään mistä revitään. Spekulointia siis voi harjoittaa entistä enemmän.

    • tuosta sen näkee

      Tuosta linkistä voi itsekukin tarkkailla tuulitietoja ettei tarvii jäkättää.
      Pääsääntöisesti kun muualla Skandinaviassa tuulee kohtalaisesti,
      Suomen tuulimyllyt seisoo kuin seinäkello.
      Suomi EI ole tuulivoimalle otollinen maa.
      http://www.wunderground.com/maps/eu/WindSpeed.html

      • Eikös noille monitorointien raportoinnille ole ihan ikioma ketjunsa?


      • malka silmässä
        stuxnet kirjoitti:

        Eikös noille monitorointien raportoinnille ole ihan ikioma ketjunsa?

        Paraskin puhuja. Stuxnet-tiimi itse linkittää soopaansa minkä ehtii.
        Ketjujen aiheista väittämttä. Uusiutuvista ydivoimapalstalle ja päinvastoin.


      • 4+7
        stuxnet kirjoitti:

        Eikös noille monitorointien raportoinnille ole ihan ikioma ketjunsa?

        Tiimille tyypillistä besserwisteröintiä.


      • dog shit
        4+7 kirjoitti:

        Tiimille tyypillistä besserwisteröintiä.

        Kävelen ulkona koiran kanssa joka päivä toisin kuin useimmat tänne palstalle kirjoittelevat velliperseet. Ja voin sanoa että viime talven pakkasilla ei ollut montaa kertaa ettei olisi tuullut niin s****sti. Asun mäkisellä paikalla eteläisessä Suomessa.


      • 17+13
        dog shit kirjoitti:

        Kävelen ulkona koiran kanssa joka päivä toisin kuin useimmat tänne palstalle kirjoittelevat velliperseet. Ja voin sanoa että viime talven pakkasilla ei ollut montaa kertaa ettei olisi tuullut niin s****sti. Asun mäkisellä paikalla eteläisessä Suomessa.

        Viime talvena vallitsivat läntiset matalapaineet jolloin tuuli tavallista enemmän. Talvella vähempikin tuuli tuntuu kun ilman ja ihon lämpötilaero on suuri.


      • malka silmässä kirjoitti:

        Paraskin puhuja. Stuxnet-tiimi itse linkittää soopaansa minkä ehtii.
        Ketjujen aiheista väittämttä. Uusiutuvista ydivoimapalstalle ja päinvastoin.

        kerro minulle lisää siitä "stuxnet-tiimistä". Olen kuullut siitä pelkkää mutinaa, jotenkin katkerasävyistäkin.


    • 2-57

      http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

      14 viime vuoden aikana Suomen tuulivoimaloiden käyttökerroin on sähkönkulutuksen huippuaikoina vaihdellut välillä 2 - 57%, keskiarvo 18%.

      Tuulisähköntuotantoon ei voida luottaa aikoina, jolloin sähkönkulutus on suurimmillaan.

      • Vaasan kokija

        Juuri luotettava tuotanto ja sen määrä kaikkina vuodenaikoina on sähköntuotannon kulmakivet. Haketta vaan uuniin turpeen kera niin energiaa tulee muutama %.


      • Huippukulutus mitataan vain yhden tunnin ajalta. Tuotantokertoimen keskiarvo 0.18 on itse asiassa erittäin hyvä.

        "Tuulisähköntuotantoon ei voida luottaa aikoina, jolloin sähkönkulutus on suurimmillaan. "

        Minä uskon, että asiantuntijat luottavat tuulivoimaan niinkuin pitääkin, eli ominaisuudet tuntien. Esimerkiksi sähkölämmityksen aihettama kulutushuippu ei ole vähimmässäkään määrin tuulivoiman ongelma, eikä sitä voi sille siirtää vaikka kuinka tekis mieli.


      • Vaasan kokija kirjoitti:

        Juuri luotettava tuotanto ja sen määrä kaikkina vuodenaikoina on sähköntuotannon kulmakivet. Haketta vaan uuniin turpeen kera niin energiaa tulee muutama %.

        Lämmitystä varten olisi jokaisessa talossa hyvä olla jokin puulämmitys. Ei-niin-kovin-vanhoissa kerroistaloissakin on takkoja, vaikka ehkä enemmän tunnelman kuin varalämmityksen vuoksi.


    • niin näkyy
    • "Mitä ihmettä? Yhdeksän voimalaa pyörii Honkajoella, mutta viisarikaan ei värähdä kantaverkkoyhtiö Fingridin voimajärjestelmän mittareissa. Talouselämä selvitti, miksi tuulivoima on ollut osittain voimajärjestelmän paitsiossa."
      http://www.talouselama.fi/uutiset/myllyt pyorivat honkajoella mittarin viisari ei varahda kapylassa nyt selvisi miksi/a2228300

      ”Vaikka pakkasta on maanpinnalla ollut jopa 20 astetta, puisto on tuottanut täydellä teholla sähköä. Olettamus, että pakkasella ei tuule, ei pidä siis paikkaansa.”

      ""Kylmä ilma on tiheämpää"

      Taaleritehtaan mukaan huomionarvoista on myös, että tuulessa oleva teho ja energia ovat riippuvaisia ilman tiheydestä, ja vastaavasti ilma on sitä tiheämpää mitä kylmempää se on. Näin ollen kylmällä ilmalla tuulesta irti saatava energia saadaan pienemmällä tuulen nopeudella kuin esimerkiksi kesällä."


      "Tällä hetkellä tuulivoimasta menee tieto Fingridin Helsingin Käpylän valvomon mittareihin maksimissaan noin 300 megawatin tuotantotehoista. Suomeen on rakennettu vuoden 2013 loppuun menneessä yhteensä 448 megawattia."

      Uutinen on päivätty 24.1.2014 15:59. Silloin noin 1/3 tuulivoimakapasiteetista ei ollut mittauksessa.

      Tämä juttu olisi pitänyt olla jo avausviestissä :)

      • miten lie

        Onkohan tuostakaan muuta dokumenttia kuin Taaleritehtaan pomojen suuret puheet.


      • Kyselijä

        "Taaleritehtaalla pyöri samaan aikaan yhdeksän suurta, teholtaan 2,4 megawatin tuulivoimalaa Honkajoella, Porista koilliseen."

        "Taaleritehtaan tuulivoimarahastoa johtava Taamir Faared kertoi Honkajoen tuulivoimapuiston sähköntuotannon olleen siihen asti pakkaskaudella 10. tammikuuta - 21. tammikuuta yhteensä 1 800 megawattia."

        Jos tuo 1800 MW tarkoittaa 1800MWh --> 1800/(11vrk*24h/vrk) = 6,8MW
        Mainittu kapasiteetti: 9*2,4MW = 21,6MW --> 6,8MW / 21,6MW *100%= n. 32%

        Eli mainittuna ajanjaksona Taaleritehtaan keskimääräinen tuotto n. 32% täydestä kapasiteetista. Ei mene kovin vahvasti.


    • 2-57

      Tämä olisi pitänyt olla jo avausviestissä:

      " http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

      14 viime vuoden aikana Suomen tuulivoimaloiden käyttökerroin on sähkönkulutuksen huippuaikoina vaihdellut välillä 2 - 57%, keskiarvo 18%.

      Tuulisähköntuotantoon ei voida luottaa aikoina, jolloin sähkönkulutus on suurimmillaan."

      kaikki tiedämme, että Suomessa sähkönkulutus on suurimmillaan talvella kovilla pakkasilla.

      • Lauhde1

        noita fingridin tuotantolukuja seuraillessani olen pannut merkille mielenkiintoisen seikan. Tuulivoima näyttäisi usein innostuvan iltayöstä, kun sähköntarve alkaa vähetä. Onko kukaan muu pannut asiaa merkille, vai onko kyse vain liian harvan otannan ja sattuman yhdistelmästä?


      • Ihan normaalia
        Lauhde1 kirjoitti:

        noita fingridin tuotantolukuja seuraillessani olen pannut merkille mielenkiintoisen seikan. Tuulivoima näyttäisi usein innostuvan iltayöstä, kun sähköntarve alkaa vähetä. Onko kukaan muu pannut asiaa merkille, vai onko kyse vain liian harvan otannan ja sattuman yhdistelmästä?

        Yöllä on usein pakkasta ja samalla tyyntä, kuten olemme jopa tälläkin viikolla huomanneet.


      • Lauhde1
        Ihan normaalia kirjoitti:

        Yöllä on usein pakkasta ja samalla tyyntä, kuten olemme jopa tälläkin viikolla huomanneet.

        siis tehot, ainakin näin keväällä näyttäisivät pikemminkin nousevan illan aikana. Juuri äsken, kun vilkaisin tuli tehoa 203-mw, päivällä, jos nyt muistan oikein tuli jotain reilun 90:n megawatin tehoja.


      • Lauhde1
        Lauhde1 kirjoitti:

        siis tehot, ainakin näin keväällä näyttäisivät pikemminkin nousevan illan aikana. Juuri äsken, kun vilkaisin tuli tehoa 203-mw, päivällä, jos nyt muistan oikein tuli jotain reilun 90:n megawatin tehoja.

        nyt tuulitehoa 320 mw! En ole aiemmin nähnyt vastaavaa, suurin näkemäni teholukema tähän saakka on ollut 304 mw joskus alkukeväällä. Jälleen tehot ovat huipussaan yöllä.


      • 4+12
        Lauhde1 kirjoitti:

        nyt tuulitehoa 320 mw! En ole aiemmin nähnyt vastaavaa, suurin näkemäni teholukema tähän saakka on ollut 304 mw joskus alkukeväällä. Jälleen tehot ovat huipussaan yöllä.

        Käytä Lauhde yksikköä MW. Tuo mw viittaa milliwattiin joka on paljon pienempi yksikkö.


      • arvioitu
        Lauhde1 kirjoitti:

        noita fingridin tuotantolukuja seuraillessani olen pannut merkille mielenkiintoisen seikan. Tuulivoima näyttäisi usein innostuvan iltayöstä, kun sähköntarve alkaa vähetä. Onko kukaan muu pannut asiaa merkille, vai onko kyse vain liian harvan otannan ja sattuman yhdistelmästä?

        Tuulivoima (osa arvioitu) xxx MW.

        Tukimaksut toivottavasti todellisen mukaan, eikä arvioituna.


    • Älä luota tuuleen

      http://www.vtt.fi/inf/pdf/technology/2013/T74.pdf

      " 14 viime vuoden aikana Suomen tuulivoimaloiden käyttökerroin on sähkönkulutuksen huippuaikoina vaihdellut välillä 2 - 57%, keskiarvo 18%."

      Luotatko sinä sähköntuotantomenetelmään, jonka tuotanto voi sähkön huippukulutuksen aikana vaihdella välillä 2% - 57% mimellistehostaan?

      Huomaa myös, että huippukulutuksen aikana tuulisähkön keskiteho on ollut keskimäärin vain 18% nimellistehosta. Siis vielä pienempi kuin vuosikeskiarvo keskimäärin 21% !

      • Lauhde1

        ainakaan itse en luota. Tuulivoima vaatisi rinnalleen mittavaa energian varastointia, jotta sen varaan voisi laskea edes hieman ja jos tuulivoima on jo nyt kallista, varastointi nostaisi, ainakin nykytekniikalla koko järjestelmän hinnan tähtitieteelliseksi.


      • Lauhde1 kirjoitti:

        ainakaan itse en luota. Tuulivoima vaatisi rinnalleen mittavaa energian varastointia, jotta sen varaan voisi laskea edes hieman ja jos tuulivoima on jo nyt kallista, varastointi nostaisi, ainakin nykytekniikalla koko järjestelmän hinnan tähtitieteelliseksi.

        Kyllä sinä luotat, koska tiedät mitä on odotettavissa ja hyväksyt sen. Luonnon ilmaista, puhdasta, ja turvallista energiaa (tuulen virtaus) on järkevää käyttää.


    • "Tuulivoima paikkaa parhaillaan kotimaista säh­kön­tuo­tan­toa kireästä pakkasesta huolimatta"
      http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/tuulivoima-paikkaa-parhaillaan-kotimaista-sahkontuotantoa-kireasta-pakkasesta-huolimatta/747955/
      (4.1.2017)

      "Vaikka usein väitetään, ettei tuulivoimasta ole pakkasella hyötyä, tuottivat kotimaiset tuulivoimat keskiviikkoaamuna valtakunnanverkkoon sähköä 800–900 MW:n teholla, eli lähes yhtä paljon kuin Loviisan ydinvoimalan molemmat reaktorit yhteensä. Puolenpäivän jälkeen tuulivoiman tuotanto väheni 500 MW:n tienoille."

      Luonnon puhdas energia on hyvä asia!

      • yksittäistapauksia

        Kyllähän noita yksittäisiä huippuja löytää kun vain viittii kaivaa.
        Mitä jatkuvalla jankutuksellasi luulet todistavasi?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3116
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2846
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2228
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      22
      1782
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1484
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      80
      1320
    Aihe