Miten ihmeessä?

Hip, hei, huraa

Olen nyt viimeisen vuoden lukenut tätä palstaa ja edelleen jaksaa ihmetyttää seuraava asia:

Mistä johtuu, että suurin osa sijaisvanhemmista leimataan lastenryöstäjiksi ja ainoastaan rahaa ajatteleviksi idiooteiksi? Itse tulevan sijaisvanhempana en tule tekemään yhtään huostaanottoa, mutta tulen hoitamaan huostaanotettua lasta.

Saan myös työstäni korvauksen, mikä nyt on melko normaali juttu yhteiskunnassa. Eikö? Tästä huolimatta olen ahne paskiainen joka ajattelee vain rahaa, niinhän se oli?

34

277

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ei melua tyhjästä

      Itse näen enemmänkin ongelmana, että sijaisperheet hoitavat toisten ihmisen lapsia jotka voivat olla huostaanotettuja laittomin perustein tai sijoitettuina sijaisperheeseen vaikka lähipiirissäkin olisi ollut auttavia käsiä. Jos otetaan huomioon epäpätevien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden määrä, niin miksi lähteä mukaan tukemaan toimintaa joka on pahimmallaan kyseenalaista, lainvastaista ja lasten perus- ja ihmisoikeuksia rikkovaa toimintaa? Perhearvot ja ihmissuhteiden säilyminen ovat tärkeitä arvoja ja niitä tuisi kunnioittaa.

      Myös raha aiheuttaa luonnollisesti eripuraa koska ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa. Sijaisvanhemmat saavat täydet tuet ja käteen jää vielä ylimääräistä kun taas biologinen perhe voi joutua taistelemaan siitä, että saisi ruokaan rahaa jos lapset käyvät toisinaan kotona. Biologisen perheen elämän tilanne yleensä muuttuu huostaanoton jälkeen. Lapsilisät menevät sijaisperheelle ja ison asunnon pitäminen voi tulla kalliiksi jos taloudessa ei asu kuin yksi ihminen. En tiedä loppuuko myös vanhempainrahan saaminen? Aikaa menee byrokratiaan ja asioiden selvittelyyn.

      Lastenryöstäjien leima voi johtua siitä, että ihmiset katkeroituvat kohtelustaan ja kokemastaan. On myös sijaisperheitä jotka hoitavat lapsia vain vähän aikaa kunnes "väsyvät", eroavat, huomaavat ettei lapsi olekkaan sopiva - ei synny esimerkiksi kiintymistä lapseen tai jotain muuta vakavaa tapahtuu ja lapsi joudutaan sijoittamaan muualle. Kyllähän siinä silloin herää kysymyksiä, haluttiinko lapsista hyötyä rahallisesti ja mahdollisesti parantaa omaa elämän tilannetta lasten avulla. Kannattaa miettiä itsensä perheen ja heidän läheistensä asemaan.

      • Hip, hei, huraa

        Edelleen kuitenkin sijaisvanhemmat eivät suorita huostaanotta, minä en siis tule viemään yhden yhtä lasta vanhemmiltaan. Sijaisvanhemmat eivät tee päätöstä huostaanoton perusteista. Ymmärrän toki kantasi.

        Raha, ikuinen kateuden aihe. Tehdystä työstä maksetaan korvaus... Olisiko mitenkään mahdollista, että oikeasti olisi sijaisvanhempia jotka välittävät lapsistanne, rakastavat heitä kuin omiaan!?!

        Ymmärrän kyllä katkeruuden ja vihan jos/kun oma lapsi on viety perusteetta. Pitäisi kuitenkin muistaa, että kaikki huostaanotot eivät ole tarpeettomia.


      • Hip, hei huraa

        "Jos otetaan huomioon epäpätevien lastensuojelun sosiaalityöntekijöiden määrä, niin miksi lähteä mukaan tukemaan toimintaa joka on pahimmallaan kyseenalaista, lainvastaista ja lasten perus- ja ihmisoikeuksia rikkovaa toimintaa?"

        Olisiko mahdollista, että sijaisvanhemmat olisivat olleet tarpeen viime vuoden puolella menehtyneen kahdeksanvuotiaan tytön tapauksessa? Ilmeisesti sinun mielestäsi tämän tytön huostaanotto olisi ollut vastoin kaikkia lakeja ja normeja, loukannut tytön perus- ja ihmisoikeuksia?!

        Joskus vois olla hyvä kävellä siihen peilin eteen ja mietti asioita myös epäitsekkäästi. Ymmärrän kyllä, että voit olla katkera monestakin eri syystä. Uskon että monen lapsensa menettäneen vanhemman voi olla vaikeaa sulattaa tapahtunutta, mutta aiheuttaako se kaikkien kohdalla myös sen ettei mitenkään voi ymmärtää et voi olla myös aiheellisiakin tapauksia.

        Käyttäisitte joskus saman energian oman elämänne kuntoon laittamiseen kuin tohon jatkuvaan kitinään laittomista huostaanotoista, rahanahneista sijaisvanhemmista jne, jne...

        Edelleen väitän, että suurin osa huostaanotoista on aiheellisia ja suurin osa sijaisperheistä ajattelevat huostaanotetun lapsen parasta. Kuitenkin aina tulee olemaan ihmisiä jotka eivät voi mitenkään hyväksyä omaa vajavaisuuttaan ja sitä mahdollisuutta et onkin itse mokannut..

        Elämä kuitenkin jatkuu ja lapsia huostaanotetaan jatkossakin, suurin osa aiheellisesti ja pieni osa aiheettomasti, valitettavasti!

        Onnea elämään, toivottavasti elämä hymyilee jatkossa =)


    • Raha ei tuo onnea

      Kysymys ei ole kateudesta mitä tulee sijaisvanhempien korvauksiin vaan periatteesta, että kaikilla tulisi olla samat oikeudet ja raha pitäisi jakaa siten, että sitä olisi tasapuolisesti myös lapsen oikeilla vanhemmilla jos lapset käyvät välillä vanhempiensa luona. Sijaisvanhemmat eivät tee päätöstä huostaanoton perusteista, mutta toiminnallaan eivät edes auta lapsille läheisten henkilöiden mahdollisuuksista huolehtia lapsesta jos lapsi ei voi asua omassa kodissaan.

      Sijaisvanhempien rakkaus on pois lapsen läheisiltä. Myös lapsen läheiset voivat rakastaa lasta jos tähän suodaan mahdollisuus. Miksi tukiperheitä kaivataan lisää, eikö sijaisvanhemmat voisi alkaa tukiperheeksi? Sen sijaan kuin kiinnittää kaiken huomion ja energiansa sijaisperheenä olemiseen? En näe sijaisvanhempana olemista työnä jos aletaan esim. myöhemmin suunnittelemaan adoptiota vaikka lapsen molemmat vanhemmat olisivat elossa ja lapsella olisi sukulaisia ja muita läheisiä. Työstä pitää maksaa korvaus, mutta kohtuus kaikessa. Monet perheet tekevät kovaa työtä ollessaan kotona ja hoitavat lapsia, mutta ei heillekkään makseta kotona olemisesta ylisuuria korvauksia.

      Ihmisten laittaminen eriarvoiseen asemaan on mielestäni aina väärin. Kyseisen mallin antaminen voi tehdä myös lapsista ahneita.

      • pahasijari

        Suomessa sijoitetun lapsen adoptio on äärimmäisen harvinaista, ja sitä ei koskaan tehdä biologisen vanhemman tahdon vastaisesti.

        Sijaisperheenä toimiminen on työtä, koska sijaisvanhempi hoitaa jonkun muun lapsia, aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi perhepäivähoitaja, mutta kokopäiväisesti, eikä vain osan päivää. Harmittaahan se varmasti, kun jollekulle muulle maksetaan oman lapsen hoitamisesta, mutta aivan samalla tavalla lasten hoidosta maksetaan niille perhepäivähoitajille ja päiväkodin työntekijöillekin. Useimmiten sijoitetut lapset ovat kuitenkin paljon vaikeahoitoisempia kuin päiväkodin lapset ja sijaisvanhemmat ovat heistä vastuussa myös yöaikaan, eivät ainoastaan päivisin. Myös biosuvun kanssa toimiminen voi toisinaan olla huomattavasti haastavampaa kuin päiväkotilasten vanhempien kanssa työskentely.

        Mitä tulee vanhemmille maksamiseen. Eikö jokaisen tulisi ITSE kustantaa OMIEN lastensa eläminen? Jo nyt vanhemmille maksetaan kotihoidontuet ja lapsilisät ja jossain vielä kuntalisätkin, ja sitten kun niistä huolimatta ei kyetä itse huolehtimaan omista lapsista, lapset huostataan ja lapsilisä ja muut tuet eivät enää tipukaan omaan taskuun, aletaan itkemään.

        Minä antaisin mielelläni kahden meille sijoitetun lapsilisät (n.200e/kk) heidän äidilleen, mikäli ne rahat todella menisivät lapsista huolehtimiseen (ruoka, hygienia
        ) silloin kun lapset ovat (hyvin harvoin, äidin omasta tahdosta) hänen luonaan, mutta viimeksi kun annoin vanhemmalle lapselle ruokarahaa varuilta mukaan, olivat nekin rahat kadonneet tämän lompakosta ja lapset valittivat palattuaan, etteivät olleet saaneet muuta kuin keitettyjä makaroneja ja ketsuppia ja että äiti oli ollut yön poissa.
        Voihan toki olla, että lapset valehtelivat, mutta hankala sanoa, kun ei tiedä ketä uskoisi. Lapset ovat melko pieniä eivätkä käy juurikaan itsekseen kaupassa, joten olisin huomannut jos lapsi olisi pitänyt rahat itsellään. Ja miksi pienempi olisi itkenyt nälkäänsä kotiin tultuaan, jos olisi saanut kunnolla syödäkseen? Olin nimenomaan sanonut vanhemmalle lapselle, että antaa ruokarahat äidille, jos äidin luona ei ole tarpeeksi ruokaa tai jos äiti sanoo että rahat ovat vähissä.

        Henkilökohtaisesti en kaipaa tuota 200 euroa, sillä nyt kun lapset ovat jo isoja ja kotiutuneet meille, niin käymme molemmat töissä (mieheni palkka verojen jälkeen 1800e/kk, minun palkkani verojen jälkeen n. 1800e/kk, meillä on yksi oma lapsi, josta saamme lapsilisää n. 100e, ja meille sijoitetusta kahdesta lapsesta saamme 2xminimipalkkion 2xkulukorvauksen 2xlapsilisän (n. 2400e miinus verot). Työskentelen freelancerina kotoa käsin, jotta voin tarvittaessa hakea esim. sairastuneen lapsen koulusta tai päiväkodista. Ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistäni tienasin isomman firman vakityöntekijänä n. 600e enemmän kuukaudessa kuin nyt, ja minulle kuului myös ison talon henkilökuntaedut. Ei siis todellakaan voi väittää, että tekisin tätä rahan takia tai siksi että haluaisin jäädä kotiin istumaan lasten kanssa, sillä lasten ollessa koulussa ja päiväkodissa teen töitäni.
        Voisin todellakin luopua lasten lapsilisistä ja vaikka vielä kulukorvauksistakin heidänäitinsä hyväksi, jos se jotenkin hyödyttäisi lapsia, mutta tähän mennessä lasten mukaan laittamani ruokarahat ovat kaikesta päätellen menneet johonkin aivan muuhun kuin ruokaan.


      • Hip, hei huraa

        Ohitat kaikki mitä sanon ja vaihdat aiheesta toiseen, tätä keskustelua voisi käydä loputtomiin... oikeastaan kirjoittamas tekstit vahvistaa sen mitä teistä katkerista biovanhemmista ajattelenkin.

        Mikään ei ole koskaa hyvin, te biovanhemmat olette AINA täysin syyttömiä kaikkeen, lapset viety AINA pois aiheetta. Kaikki huostaanotot ovat laittomia, sijasvanhemmat itsekkäitä, lapset vain kärsivät kun ovat sijoitettuna jne, jne... Olisko joskus vaikea myöntää, että isossa osaa huostaanotoista on todellista tarvetta?

        Lähinnä säälittää sun elämäs mut toisaalta tähän ikään mennessä olen jo tajunnut et jokainen tekee omat valintansa ja vain osa meistä kykenee myöntämään omat heikkoutensa ja kantamaan vastuun teoistaan. Kovin vaikea nähdä onnellista tulevaisuutta tolla asenteella.

        Edelleen kuitenkin onnea elämääsi (ei v-ittuilua)!


      • Hip, hei huraa
        pahasijari kirjoitti:

        Suomessa sijoitetun lapsen adoptio on äärimmäisen harvinaista, ja sitä ei koskaan tehdä biologisen vanhemman tahdon vastaisesti.

        Sijaisperheenä toimiminen on työtä, koska sijaisvanhempi hoitaa jonkun muun lapsia, aivan samalla tavalla kuin esimerkiksi perhepäivähoitaja, mutta kokopäiväisesti, eikä vain osan päivää. Harmittaahan se varmasti, kun jollekulle muulle maksetaan oman lapsen hoitamisesta, mutta aivan samalla tavalla lasten hoidosta maksetaan niille perhepäivähoitajille ja päiväkodin työntekijöillekin. Useimmiten sijoitetut lapset ovat kuitenkin paljon vaikeahoitoisempia kuin päiväkodin lapset ja sijaisvanhemmat ovat heistä vastuussa myös yöaikaan, eivät ainoastaan päivisin. Myös biosuvun kanssa toimiminen voi toisinaan olla huomattavasti haastavampaa kuin päiväkotilasten vanhempien kanssa työskentely.

        Mitä tulee vanhemmille maksamiseen. Eikö jokaisen tulisi ITSE kustantaa OMIEN lastensa eläminen? Jo nyt vanhemmille maksetaan kotihoidontuet ja lapsilisät ja jossain vielä kuntalisätkin, ja sitten kun niistä huolimatta ei kyetä itse huolehtimaan omista lapsista, lapset huostataan ja lapsilisä ja muut tuet eivät enää tipukaan omaan taskuun, aletaan itkemään.

        Minä antaisin mielelläni kahden meille sijoitetun lapsilisät (n.200e/kk) heidän äidilleen, mikäli ne rahat todella menisivät lapsista huolehtimiseen (ruoka, hygienia
        ) silloin kun lapset ovat (hyvin harvoin, äidin omasta tahdosta) hänen luonaan, mutta viimeksi kun annoin vanhemmalle lapselle ruokarahaa varuilta mukaan, olivat nekin rahat kadonneet tämän lompakosta ja lapset valittivat palattuaan, etteivät olleet saaneet muuta kuin keitettyjä makaroneja ja ketsuppia ja että äiti oli ollut yön poissa.
        Voihan toki olla, että lapset valehtelivat, mutta hankala sanoa, kun ei tiedä ketä uskoisi. Lapset ovat melko pieniä eivätkä käy juurikaan itsekseen kaupassa, joten olisin huomannut jos lapsi olisi pitänyt rahat itsellään. Ja miksi pienempi olisi itkenyt nälkäänsä kotiin tultuaan, jos olisi saanut kunnolla syödäkseen? Olin nimenomaan sanonut vanhemmalle lapselle, että antaa ruokarahat äidille, jos äidin luona ei ole tarpeeksi ruokaa tai jos äiti sanoo että rahat ovat vähissä.

        Henkilökohtaisesti en kaipaa tuota 200 euroa, sillä nyt kun lapset ovat jo isoja ja kotiutuneet meille, niin käymme molemmat töissä (mieheni palkka verojen jälkeen 1800e/kk, minun palkkani verojen jälkeen n. 1800e/kk, meillä on yksi oma lapsi, josta saamme lapsilisää n. 100e, ja meille sijoitetusta kahdesta lapsesta saamme 2xminimipalkkion 2xkulukorvauksen 2xlapsilisän (n. 2400e miinus verot). Työskentelen freelancerina kotoa käsin, jotta voin tarvittaessa hakea esim. sairastuneen lapsen koulusta tai päiväkodista. Ennen sijaisvanhemmaksi ryhtymistäni tienasin isomman firman vakityöntekijänä n. 600e enemmän kuukaudessa kuin nyt, ja minulle kuului myös ison talon henkilökuntaedut. Ei siis todellakaan voi väittää, että tekisin tätä rahan takia tai siksi että haluaisin jäädä kotiin istumaan lasten kanssa, sillä lasten ollessa koulussa ja päiväkodissa teen töitäni.
        Voisin todellakin luopua lasten lapsilisistä ja vaikka vielä kulukorvauksistakin heidänäitinsä hyväksi, jos se jotenkin hyödyttäisi lapsia, mutta tähän mennessä lasten mukaan laittamani ruokarahat ovat kaikesta päätellen menneet johonkin aivan muuhun kuin ruokaan.

        Hyvä kirjoitus! Valitettavast näiden eräiden kanssa on kuin seinille puhuis =)


      • Oletko oikeasti...

        ...sitä mieltä, että myös biologisista lapsista pitäisi saada palkkiota heidän hoitamisestaan ja kulukorvausta lasten menoista?

        Lasten saaminen on nykyään oma valinta, koska jos joku ehkäisy ei sovi niin toinen löytyy tilalle.
        Lapsiin vaan uppoaa rahaa, sen tietää jokainen vanhempi ja vanhemmat ovat lapsiinsa nähden elatusvelvollisia.

        Sijaisvanhemmat eivät ole sijoitettuihin nähden elatusvelvollisia, joten siitä syystä sijoittava kunta maksaa kulukorvausta.
        Osaan hyvin kuvitella, että joidenkin ihmisten mielestä kulukorvaus tuntuu suurelta summalta. Tosin kun mietitään, että siihen sisältyy asuminen, ruoka, hygienia, tavalliset lääkkeet, paljon kuljetuksia esim.harrastuksiin, taskuraha sun muut menot niin eipä se ainakaan meillä riitä sijoitettujen kuluihin.

        Ei meillä aleta syömään makkarakeittoa sen takia joka päivä, että parin lapsen kulukiintiö on jo muutenkin "täynnä". Kyllä he syövät sitä samaa ruokaa, jota laitan koko perheelle ja meillä syödään joka päivä kalaa, kanaa tai lihaa. Makkaran miellänkesäiseksi grilliruuaksi, mutta joskus harvoin tulee tehtyä siskonmakkarasoppaa.

        Lapselle ei ole huono asia, että häntä rakastavat muutkin kuin sukulaiset. Varsinkaan kun asuu muualla kuin sukulaistensa luona.
        Meille sijoitetuille ei ainakaan löytynyt yhtäkään sukulaispaikkaa kodiksi ja tiedän, että kartoitusta tehtiin ennen vieraan sijaisperheen etsimistä. Aika monet biologisista sukulaisista ovat vuosien aikana kertoneet (oma-aloitteisesti) miksi eivät ryhtyneet sukulaissijoituspaikaksi. Syitä on ollut monia ja ihan hyviäkin perusteluja.

        En miellä "olevani kotona", vaan teen täällä oman työni, joka on sijaisvanhemmuus. Meillä on lapset jo koululaisia, mutta arkisin oleva 4 tunnin "vapaa" kuluu todella usein lasten asioihin; koulussa, sairaalassa tai muita omiakin asioita hoitamassa. Jonain päivänä kun tuo 4 tuntia on ihan vapaa niin en koe siitä syyllisyyttä; jäähän vuorokauteen vielä 20 tuntia.

        Mitä "ylisuuriin" palkkiohin tulee niin saisin isompaa palkkaa entisestä palkkatyöstäni kuin kahdesta sijoitetusta palkkiota kuukaudessa. Ottaen vielä huomioon nykyisen työajan (24/7) niin paremmille palkoille pääsisin "tavallisessa" työssä. Ja täytyy sanoa, että myös huomattavasti helpommalla.
        Silti tämä työ sopii meille ja koska mieheni työ on erittäin epäsäännöllistä niin en edes ole menossa toistaiseksi töihin kodin ulkopuolelle.

        Itsekään en pidä siitä, että ihmisiä eriarvoistetaan, mutten ymmärrä miten se liittyy sijaisvanhemmuuteen. Työ kuin työ ja siitä pitää maksaa palkka/palkkio.
        Miten lapsista tulee ahneita jos he näkevät, että perheen vanhemmat tekevät töitä rahan eteen? Ei meillä ainakaan lapsille tiliotteita esitellä, joten eivät he meidän tuloistamme tiedä.
        Itsekin teroitan lapsille (biologisille&sijoitetuille) että koulua käydään itseä varten, jotta aikuisena löytää (työ-)paikkansa elämässä.
        Se ei ole ahneutta vaan viisautta.


    • mummeli

      En ole väittänytkään etteikö huostaanotto olisi joissain tapauksessa tarpeen tehdä, mutta ketjussa kysyttiin mistä sijaisvanhempien leimaaminen lastenryöstäjiksi ja rahaa ahnehtiviksi johtuu.

      Jos lapset vierailevat biologisessa perheessä niin ruokarahasta voi sopia sosiaalitoimiston kanssa ja tehdä selvät ehdot mihin raha käytetään, pelkkä järjestely kysymys. Rahaa käytetään myös sijaisperheessä ja periaatteessa sielläkin on mahdollista ettei rahaa käytetä aina lapsen tarpeisiin.

      On yhteiskunnan ongelma, että ihmisiä irtisanotaan työpaikoista, on työttömyyttä, syrjäytymistä ja kyllä, silloin joutuu taloudellisesti heikompaan asemaan. Jollain täytyy ihmisen elää ja aina se ei ole oma valinta. Ei kannata yleistää eikä leimata kaikkia biologisia vanhempia ongelma tapaukseksi ja joilla ei olisi elämä kunnossa. Tai "tyypillinen" lause, että biologisen perheen suku olisi haastava. Olen itse törmännyt lapselle läheisenä henkilönä haastaviin sijaisvanhempiin kun eivät suostuneet noudattamaan lastensuojelulakia ja polkivat kaikkia mahdollisia lasten oikeuksia.

      8-vuotiaan tytön tapauksessa oli lastensuojelu kuvioissa ja mitä olen asiasta lukenut niin pahimmat virheet tehtiin lastensuojelussa, lastenpsykiatriassa ja terveydenhuollossa.

      Olen pettynyt lastensuojeluun koska ihmiset ovat eriarvoisessa asemassa riippuen kunnasta/kaupungista missä asuvat ja miten ihmiset tulevat kohdelluiksi ns. "lastensuojelun" toimesta.

      • No huh, huh!

        "...pahimmat virheet tehtiin lastensuojelussa, lastenpsykiatriassa ja terveydenhuollossa."

        Olen täysin eri mieltä!
        Pahimman virheen kyllä teki biologinen isä.


      • taas tämä.

        Ai sinä oletkin taas tämä "lapsen läheinen". Joo, sitten en ihmettelekään että on kuin seinälle puhuisi. Tämä jauhaa näitä samoja juttuja hieman eri muunnelmina jo varmaan kymmenettä vuotta peräkkäin. Kiinnostaisi keskustella tämän kyseisen lapsen ja tämän biovanhempien kanssa, että mikä tällä mättää, kun lapsen vanhempien en kuitenkaan ole koskaan kuullut valittavan täällä...


      • Isän äidistä...
        No huh, huh! kirjoitti:

        "...pahimmat virheet tehtiin lastensuojelussa, lastenpsykiatriassa ja terveydenhuollossa."

        Olen täysin eri mieltä!
        Pahimman virheen kyllä teki biologinen isä.

        Niin teki. Sen isän lähipiiri kyllä koostui sos- ja lasutyöntekijöistä.

        Miten he, jotka jo ammattinsa puolesta olisi kuulunut nähdä sukulaisensa sairaus, SAATTOIVATt antaa tuon ihmisen tavata lastaan ilman valvontaa?

        Painotan siis, että nuo "Biosukulaiset" eli sostyöntekijät vaikenevat ja antavat irvokkaan propagandan levitä mediassa, eli heidän virheensä vuoksi tulee lapsia ilmeisesti ottaa varmuuden vuoksi taviksilta pois.

        Siteeraan hipheihuraata:

        "jokainen tekee omat valintansa ja vain osa meistä kykenee myöntämään omat heikkoutensa ja kantamaan vastuun teoistaan."

        Viikko tytön kuoleman jälkeen oli tulossa oikeudenkäynti, missä aihe oli huoltajuuden siirtäminen äidille...

        Eerikan tähden: Tytön mummi (biol isän äiti) jolla on korkea asema sos.johdossa, sekä setä (isän veli, joka toimii ls-ammattilaisena), myyvät tämän lapsen propagandalehdistölle.

        Eerikan isän suvulle on tärkeintä, että LS:n MAINETTA ja JULKISIVUA ei tahrata...eihän ne tietyt piirit likaa omaa pesäänsä.


    • Sallikaa erilaisuus

      Eikö palstalla saa olla erimieltä ja esittää kritiikkiä mitä tulee lastensuojeluun? Kaikki ei ole onnellisia tarinoita ja jos ei ole aihetta hehkuttaa lastensuojelua tai näe sitä toimivaksi niin asian saa ilmaista jotta muutosta parempaan tapahtuisi. En vaan ymmärrä miksi täällä aletaan pilkkaamaan ja mennään henkilökohtaisuuksiin. Jos sanoma ei ole mennyt perille niin ei voi mitään. Epäilen vahvasti, että juuri tämän takia täällä ei mielellään keskustelekkaan kuin sijaisvanhemmat koska kritiikkiä ei haluta ymmärtää ja se käännetään kirjoittajaa vastaan. Lastensuojelu ei voi kehittyä jos ei kritiikille ja erillaisille mielipiteille ole tilaa.

      • HilmaPirjokki

        Tämä on nimenomaan sijaisvanhemmille tarkoitettu palsta. Jos haluat sääliä/ymmärrystä, tuolta löytyy myös biovanhemmille tarkoitettu palsta.

        Eri mieltä saa olla ja kritiikkiä esittää, mutta sinulta ei asiallisia kommentteja ja asiallista kritiikkiä kuulu. Aina sama virsi, jonka olemme kuulleet jo sata kertaa, aivan sama sinulle, mistä keskustellaan, sinä käännät keskustelun itseesi. Ja jos täällä ei muut keskustele kuin sijaisvanhemmat, johtuisiko kenties siitä, että tämä on sijaisvanhemmille tarkoitettu palsta? Haloo!

        Lastensuojelulle voisi olla oma palstansa, niin tämä saisi toimia sijaisvanhempien vertaistukiryhmänä, ja biovanhempien palsta heidän tukiryhmänään ja lastensuojelua voisivat sitten molemmat osapuolet kritisoida yhdessä siellä lastensuojeöun ryhmässä, toisin sanoen riidellä niin että raikaa, koska sitähän nämä "kriitikot" hakevat tulemalla haastamaan tänne riitaa.

        Jos täällä joku tukahduttaa AITOA keskustelua, niin juuri nämä kriitikot, jotka tunkevat omat mielipiteensä lastensuojelusta ja oman agendansa JOKA keskusteluun, vaikkei kyseinen keskustelu mitenkään liittyisi heidän mielipiteeseensä: esim. "Paljonko sijaisvanhempi tienaa" -> "lapsia ei saa sijoittaa sijaisperheisiin koska lastensuojelu on peestä" -> ei siis mitenkään liity kysymykseen siitä paljonko sijari tienaa. Ja sitten yksi ja sama keskustelee itsensä kanssa, koska kukaan ei jaksa enää selittää sille samaa päivänselvää asiaa sadatta kertaa sadannessa eri keskusteluketjussa. Eli kysynpä vain miksi täällä ei keskustella ja kuka täällä häiriköi?


    • Tässä faktaa!

      http://www.youtube.com/watch?v=MX3pKT5Nb74

    • Hip, hei huraa

      Tässäkin tapauksessa huostaanotto olisi varmaan mielestäsi ollut aiheeton ja tehty laittomasti ja ihmisoikeuksia luokaten:

      "Äiti ja tämän uusi elämänkumppani pahoinpitelivät tyttölasta useita kertoja kahden vuoden aikana. Pahoinpitelyt alkoivat, kun tyttö oli nelivuotias.

      Viranomaiset kuulivat lasta saamastaan kohtelusta useita kertoja. Päijät-Hämeen käräjäoikeuden perustelujen mukaan tyttö pystyi luotettavasti ja uskottavasti kertomaan tapahtumista.

      Isäpuoli läimäytteli kämmenellä tyttöä selkään ja takapuolelle ja niistä aiheutui mustelmia ja kipua. Hän löi tyttöä myös kasvoihin.

      Äiti oli lyönyt tytärtään useita kertoja ja antanut luunappeja, kuten isäpuolikin. Isäpuoli oli lisäksi repinyt hiuksista.

      Kun isäpuoli oli kurittanut tyttöä, hän oli sanonut "sä et kohta istu viikkoon". Isäpuoli oli uhannut antaa myös remmistä selkään.

      Kun viranomaisille tehtiin lastensuojeluilmoitus tapahtumista, otettiin tyttö pikaisesti äidiltä vastaanottokotiin. Nyt hän asuu isänsä luona.
      Tytön kertomusten luotettavuudesta oikeudella oli käytössä useita lääkärinlausuntoja.

      Isäpuoli myönsi lyöneensä pepulle, mutta kiisti aiheuttaneensa kipua. Äidin mielestä mustelmat johtuvat tyttären temperamentista, koska hän kohelsi opetellessaan ajamaan pyörällä. Äiti kiisti aiheuttaneensa vammoja tyttärelleen.

      Oikeudessa kuultiin yhtä todistajaa, joka oli nähnyt isäpuolen riepotelleen tyttöä.

      31-vuotias isäpuoli sai 50 päivän mittaisen ehdollisen vankeustuomion. Hän joutuu maksamaan tytölle 700 euron kärsimyskorvaukset. 35-vuotias äiti tuomittiin 360 euron sakkoon. Hän joutuu maksamaan tyttärelleen 500 euron kärsimyskorvaukset.

      Yhteisvastuullisesti pariskunta joutuu maksamaan tytölle henkisistä kärsimyksistä 1000 euroa.

      Tuomitut pitivät rangaistuksiaan liian ankarina ja valittivat käräjäoikeuden ratkaisusta Kouvolan hoviin. Se ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa ja käräjäoikeuden ratkaisu jäi voimaan."

      • Miettisit vähän

        Oletkohan hip hei huraa vähän järjen köyhä.


      • hiphurraa hoi

        niinpä mutta kun sijaisperheen asioita vaikka tapahtuukin pahoinpitelyitä niin niitähän ei pääse edes bio vanhemmat haastamaan oikeuteen kun eivä saa tavata lasta kuin silloin kuin sijaisperheelle sopii ja mustelmat sun muut ovat jo parantuneet .

        eräskin sijaisperhe kertoilee että kun pikkulapsi on vähän väliä mustelmissa tai pää auki niin on sitten taas kaatunnut . sijaisperheeseen ei voi kukaan mennä kylään kuin vain he kutsuu ja kellon ajalla .

        eli on aika salaperäistä toimintaa ja siellähän lapsi sitten vaan on ja apua ei voi pyytää jos joskus sivulliselle kertoo niin heti sossun tätit tyrii sen ja sanoo että lapsi nähnyt unta tai jotain vastaavaa.

        ja myös alkon käyttöä on aivan liian kanssa havaittu myös sijaiperheiden taustalla . eikä siihenkään kukaan puutu


      • Oletko oikeasti...
        hiphurraa hoi kirjoitti:

        niinpä mutta kun sijaisperheen asioita vaikka tapahtuukin pahoinpitelyitä niin niitähän ei pääse edes bio vanhemmat haastamaan oikeuteen kun eivä saa tavata lasta kuin silloin kuin sijaisperheelle sopii ja mustelmat sun muut ovat jo parantuneet .

        eräskin sijaisperhe kertoilee että kun pikkulapsi on vähän väliä mustelmissa tai pää auki niin on sitten taas kaatunnut . sijaisperheeseen ei voi kukaan mennä kylään kuin vain he kutsuu ja kellon ajalla .

        eli on aika salaperäistä toimintaa ja siellähän lapsi sitten vaan on ja apua ei voi pyytää jos joskus sivulliselle kertoo niin heti sossun tätit tyrii sen ja sanoo että lapsi nähnyt unta tai jotain vastaavaa.

        ja myös alkon käyttöä on aivan liian kanssa havaittu myös sijaiperheiden taustalla . eikä siihenkään kukaan puutu

        Meillä ei kasvateta lapsia pahoinpitelemällä, mutta silti haluan tietää milloin meille tulee esim. sos.työntekijä käymään. Arkemme on täynnä menemisiä ja tulemisia, lapsilla on kavereita ja harrastuksia. Tuskin sossullekaan olisi mukava tulla pitkän matkan takaa kolkuttelemaan tyhjän talon ovea.
        Yhtä lailla sijoitettujen sukulaiset tulevat silloin kun sovitaan. Minua ei haittaa, vaikka nuo "säännöt" tekisivät meidän perheestämme salaperäisen, eikä se tarkoita, että olisi jotain salailtavaa.

        Me emme määrää tapaamisia, vaan sossu.
        Tapaamiset sovitaan noin puoleksi vuodeksi eteenpäin ja siltikin vanhemmille saattaa tulla esteitä ja joutuvat perumaan tapaamisia.

        Minä ja mieheni olemme absolutisteja. Sekään ei ole mielestäni paras mahdollinen tilanne, mutta tietysti parempi kuin liikakäyttö, josta meille sijoitetut ovat saaneet kärsiä liikaakin.


    • sossujen työ

      kyllähän sijaisvanhemmat on ihan työ suhde sosiaalitoimistoihin ,

      ja rahan takia niitä otetaan mielellään koska voi sitten loisia himassa mukamas 24/7 tekemällä kovaa työtä.

      jos lapsi on koulussa niin ei siinä montaa tuntia ehdi kotona olemaan ja ei pitäis sijaisvanhempien rasittua ,

      ja siitä että moniko sijais perhe on todella auttamassa ja mukana aktiivisesti kotiuttamassa pienokaisia , enpä ole lukenut yhtään lausuntoa että puoltaisivat kotiutusta vaan pitkin hampain kertovat sossuille bio vanhemmista ihan paskaa ja satuja ja siihenhän sossut nojautuu,
      onhan se tulon menetys jos lapsi kotiutetaan ja vara äiti ( siis sijais perhe ei ole isä eikä äiti) joutuu ihan omalla ammatti taidolla hankkimaan elannon ja se onkin tänä päivänä aika hankalaa kun on niitä työttömiä joka kolkassa ja heillä onkin parempi koulutus ja ammattitaito.

      eli älkää sijaisperheet antaka biovanhemmista valheita koska myös teistä tehdään niitä lastansuojeluilmoituksia ja usein jää tutkimatta .

      onneksi on suomessa oikeusasia mies joka kyllä tutkii nuo jutut ja on ihan oikeudenmukainen jokaista kohtaan.

      esim, paljonko sijaisvanhemmat pahoinpitelevät sijaislapsia läpsimällä , tuksitamalla ja erillaisilla henkisillä toiminnoillaan ,

      eerikan tapaus oli kyllä ihan sossujen syytä heille oli tullut moni kymmeniä ilmoituksia kaltoin kohtelusta ja mitäs se lapsen isän äiti auttoi yhteistyössä helsinkin sossuja eli askola ja hesa yhteistyössä ja lopputulos oli tuollainen mitä sossut ajoi . äitiä ja sukulaisia ei uskottu sitten millään vaan sossujen sana oli tässäkin faktaa mukamas.

      aivan samalla tavalla voi rinnastaa että sijaisperheissä tapahtuu tuollaista onhan se suljettu ryhmä josta ei oikein saa sitten kirvelläkään tietoa siis sijais perhe ja sossut , siellä touhutaan kyllä eris kummallisia asioita ihan vain rahan takia . mukamas kiintyneitä lapsiin jo muutamassa kuukaudessa ja paskan marjat .

      jos vieraat ihmiset pääsisivät katsomaan sijaisperheiden kotiin vaikka päiväksi että millaiset olosuhteet siellä todellisuudessa sijaislapsella on niin muutuisi sossujen käsitys vähän toisenlaiseksi.

      mitä hyötyä on kun tutut sossutätit juoksee sijaisperheen luona sovittuna kellon lyömällä kahvitellaan ja kerrotaan bioperheen vaikeuksista ja vähän liioitellaan asioita ja se on sitten siinä ja seuraavalla kerralla taas sama kuvio. menkää sossut joskus yllättäen niin näette sen totuuden kuinka ahdistavaa se todellisuudessa on lapsille.

      • Usko tai älä

        Työsuhteessa ei olla eli ei ole työsuhde-etujakaan, kuten vapaapäiviä, lomia tai työterveyshuoltoa.

        Meillä ainakin käy vieraita ja sukulaisia, niin omia kuin sijoitettujen lastenkin eli kyllä niitä katsojia kodissamme riittää sosiaalityöntekijöiden lisäksi.

        Lapset työllistävät kouluikäisinäkin aivan riittävästi, kun useammalla on äidin raskaudenaikaisesta alkoholinkäytöstä johtuen keskittymisvaikeuksia, hahmottamisen vaikeutta, oppimisvaikeuksia ja tarkkaavaisuuden ongelmia.


      • kirveelläkö?

        Siinä kohtaan olen kyllä erimieltä, eli kyllä sijaisvanhemmilta 100% varmuudella saa kirveellä tietoa (ja myös sossuilta).. Tuskin ne mitään itsemurhakandidaatteja kuitenkaan on?=???


    • johan oli juttu

      usko tai älä taas on vika bio vanhemmissa vaikka sinähän niitä tällä hetkellä hoidat älä syyllistä muita jos nyt kuiteskin alkaisit ymmärtämään että sen että jos ne oireilut onkin ihan sinun syytäsi .

      jos olet sijais perhe niin kaikki mitä siellä olo aikana lapselle on tapahtunut ja oireilut myös on sinun nyt itsesi vaan kannettava ja otettava syyt ihan omille niskoilles ,

      lapset voi haluta kotiin mutta sinä kynsin hampain sossujen kera lieroilet kaiken laisia bio vanhempien pään menoksi onhan tuo sijais perheenä olo sinun tämän hetkinen tulon lähteesi.
      miksi olet jättäytynyt kotiin miksi ei työ eläämä kelpaa sinulle vaikka olisi sijais lapsia hekin tarvitsevat kodin ulkopuolista virikettä ja sitähän saa tunnetusti lasten päiväkodeista jos se on jokapäiväistä siis arkisin niinkuin ihan normi perheetkin vievät lapset aamulla tarhaan ja illalla kotiin .

      eli jos olet kerran rasittumnut lopeta ihmeessä ja päästä' ne lapset sieltää joko koteihinsa tai toisiin sijais perheihin jossa ne ovat turvassa sun masennuksen alta kerta on niin riittävästi työtä että huh huh

      tälläisistä perheistä jotka ahneunedessaan ovat sijaisperheeksi alkaneet pitää tehdä valituksia oikeuasia miehelle tai -oikeus kanslerille.

      • Usko tai älä

        Mistä "johan oli juttu" on juttunsa vetänyt ?
        Kyllä näiden meille sijoitettujen äidit ihan itse ovat viinassa sikiöitään uittaneet. Koululaiset eivät tietääkseni ole päiväkodeissa ja näille lapsille on nimenomaan haluttu sijaisperhe, jossa ainakin toinen vanhemmista on kotona.

        Rasittumisesta tai masennuksesta ei ole ollut puhettakaan ja sellaista kotia ei näistä lapsista ole kenelläkään, jonne voisivat mennä edes käymään - valvotut tapaamiset elossaolevien vahempien kanssa on järjestetty viranomaisten toimesta.


    • Kyllästynyt

      Aloittajalle.

      Näitä keskusteluja haittaa se että jokunen katkera ihminen kylvää täällä vihaa kaikkea kohtaan yöt ja päivät. Nuo ihmiset kirjoittelevat lukemattomilla eri nikeillä niin täällä kuin biovanhemmat-keskustelussakin. Heidän toimintansa on ilmiselvää. Linkitystä ja omien tekstien kehumista ja muiden solvaamista. Kaikki heidän ongelmansa ovat muiden ja yhteiskunnan syytä.

      Noiden sinänsä säälittävien tapausten mielestä jokainen sijaisvanhempi on paha. He eivätvälitä lasten edusta mitään. Realiteettien taju nolla. Heidän toimintansa takia tämäkin keskustelu on muuttunut pelkäksi torailuksi.

    • lkjhgfdsv

      Tähänkään keskusteluun ei varmaan kannattaisi vastata, mutta jos kuitenkin...

      Lähipiirissä voi olla auttavia käsiä, mutta silti voi olla parempi lapsen päästä sijaisperheeseen. Millaiset välit tällä lähipiirillä ja biovanhemmilla tulisi olemaan, jos vanhempi yrittäisikin tavata lastaan vaikkapa päihtyneenä, olisiko tällä lähipiirillä pokkaa sanoa, että et muuten tule lapsen lähelle nyt? Tai jos on, niin olisiko enää kauan sitä lähipiiriä? Ja monia muitakin tilanteita, joita ei tule ajatelleeksi noin äkkiseltään...

      • lapset kasvaa

        jaa no vastaan nyt sulle ihan .

        montako prosenttia niinsanottu normi perhe käyttää alkomaholia ja on lapsensa lanssa .en ymmärtänyt kuin tuollaista vedit , koronaan olevat lapsetko on tuuli ajolla kun isä ja äiti ryyppää mutta sijoitus lapsi turvassa kun sijoitus perhe ryyppää.

        älä nyt oo ihan toope .

        lähipiiri on aina sata kertaa parempi vaihto ehto kuin vieraat sijaisperheet joissa kaltoin kohdellaan lapsia .eivät saa tavata sukulaisiaan vapaasti lapsia ei voi käydä tapaamassa ja jos voi niin kellon lyömällä .

        lähipiirissä kasvatessaan lapset näkee laajalti useimpia sukulaisiaan ja käyvät myös sukulaisissaan .

        enpä ole kuullunna että vaikka esim. lapsen serkku tyttöä käytäisiin sijais perhe katsomassa eli lapsella on tärkeää laajasuku ja sen tuki ei sivarin suku kun se ei ole kuin vieraita ihmisiä .

        lapsi tarvitsee lähiomaisia ja myös muita sukulaisiaan vai meinaatko että valehdellaan vaan ja sitten aikuisena alkakoon etsimään pitkin mantuja sukuaan .


      • Trumpetisti 65
        lapset kasvaa kirjoitti:

        jaa no vastaan nyt sulle ihan .

        montako prosenttia niinsanottu normi perhe käyttää alkomaholia ja on lapsensa lanssa .en ymmärtänyt kuin tuollaista vedit , koronaan olevat lapsetko on tuuli ajolla kun isä ja äiti ryyppää mutta sijoitus lapsi turvassa kun sijoitus perhe ryyppää.

        älä nyt oo ihan toope .

        lähipiiri on aina sata kertaa parempi vaihto ehto kuin vieraat sijaisperheet joissa kaltoin kohdellaan lapsia .eivät saa tavata sukulaisiaan vapaasti lapsia ei voi käydä tapaamassa ja jos voi niin kellon lyömällä .

        lähipiirissä kasvatessaan lapset näkee laajalti useimpia sukulaisiaan ja käyvät myös sukulaisissaan .

        enpä ole kuullunna että vaikka esim. lapsen serkku tyttöä käytäisiin sijais perhe katsomassa eli lapsella on tärkeää laajasuku ja sen tuki ei sivarin suku kun se ei ole kuin vieraita ihmisiä .

        lapsi tarvitsee lähiomaisia ja myös muita sukulaisiaan vai meinaatko että valehdellaan vaan ja sitten aikuisena alkakoon etsimään pitkin mantuja sukuaan .

        Sukulaiset eivät aina halua niitä mahdollisesti ongelmaisia lapsia tai nuoria! Valitettavasti myöskään kykyä hoitaa heitä ei ole aina. Joskus ongelmanuoret on myös tarpeen vetää pois lisäongelmia aiheuttavista kaveripiireistään.

        Liiallinen alkoholin käyttö on kyllä sijaisperheissä minimaalisen pientä verrattuna biovanhempiin.


      • Korppi haaskalla
        Trumpetisti 65 kirjoitti:

        Sukulaiset eivät aina halua niitä mahdollisesti ongelmaisia lapsia tai nuoria! Valitettavasti myöskään kykyä hoitaa heitä ei ole aina. Joskus ongelmanuoret on myös tarpeen vetää pois lisäongelmia aiheuttavista kaveripiireistään.

        Liiallinen alkoholin käyttö on kyllä sijaisperheissä minimaalisen pientä verrattuna biovanhempiin.

        Tuntemistani useista sijaisperheistä kaikki käyttävät alkoholia. Jotkin eivät pysty huolehtimaan itsestäänkään. Puhumattakaan että kykenisivät hoitamaan vieraan lapsia. Muuta kuin omasta mielestään. Ja sossun. Sen takia biologisten vanhempien ja naapurien on oltava hereillä puuttumaan asioihin. Sijaisvanhemmista voi olla sosiaalivirastoon ja aviin huolissaan, jos vaikka vain epäileekin päihteiden käyttöä. Huolestuneisuus on avain sana.


      • Oletko oikeasti...
        Korppi haaskalla kirjoitti:

        Tuntemistani useista sijaisperheistä kaikki käyttävät alkoholia. Jotkin eivät pysty huolehtimaan itsestäänkään. Puhumattakaan että kykenisivät hoitamaan vieraan lapsia. Muuta kuin omasta mielestään. Ja sossun. Sen takia biologisten vanhempien ja naapurien on oltava hereillä puuttumaan asioihin. Sijaisvanhemmista voi olla sosiaalivirastoon ja aviin huolissaan, jos vaikka vain epäileekin päihteiden käyttöä. Huolestuneisuus on avain sana.

        Mekin tunnemme useita sijaisperheitä, eikä niissä juurikaan taideta alkoa käyttää.
        Ainakin oma havaintoni on se, että voimme lähteä isollakin porukalla jonnekkin, eikä kellään ole juomisia mukana. Voisin kuvitella, ettei alkoholisti lähde viikonlopuksi jonnekin mökille hiihtelemään jos mieli olisi olla kapakassa. Tai että grillimakkara laskisi ilman siideriä alas.

        Voivat toki olla huippuhyviä näyttelijöitäkin.

        Suosittelen, että teet ls-ilmoituksen välittömästi kun sijaisvanhemmat ovat humalassa hoitaessaan lapsia. Tai soitat poliisille, että lapset ovat vaarassa. Mielestäni sinäkin jätät lapset heitteille jos kerran TIEDÄT, että lapset ovat humalaisen ihmisen hoidossa.


      • Puolestasi suru
        Korppi haaskalla kirjoitti:

        Tuntemistani useista sijaisperheistä kaikki käyttävät alkoholia. Jotkin eivät pysty huolehtimaan itsestäänkään. Puhumattakaan että kykenisivät hoitamaan vieraan lapsia. Muuta kuin omasta mielestään. Ja sossun. Sen takia biologisten vanhempien ja naapurien on oltava hereillä puuttumaan asioihin. Sijaisvanhemmista voi olla sosiaalivirastoon ja aviin huolissaan, jos vaikka vain epäileekin päihteiden käyttöä. Huolestuneisuus on avain sana.

        Kyllä sinä korppi jaksat puhua samaa p:tä loputtomiin. Kuinka sinä oikeasti jaksat? Eikö noin pitkään jatkunut viha ala syödä jo sinua itseäsi?


      • Minäkin suosittelen
        Oletko oikeasti... kirjoitti:

        Mekin tunnemme useita sijaisperheitä, eikä niissä juurikaan taideta alkoa käyttää.
        Ainakin oma havaintoni on se, että voimme lähteä isollakin porukalla jonnekkin, eikä kellään ole juomisia mukana. Voisin kuvitella, ettei alkoholisti lähde viikonlopuksi jonnekin mökille hiihtelemään jos mieli olisi olla kapakassa. Tai että grillimakkara laskisi ilman siideriä alas.

        Voivat toki olla huippuhyviä näyttelijöitäkin.

        Suosittelen, että teet ls-ilmoituksen välittömästi kun sijaisvanhemmat ovat humalassa hoitaessaan lapsia. Tai soitat poliisille, että lapset ovat vaarassa. Mielestäni sinäkin jätät lapset heitteille jos kerran TIEDÄT, että lapset ovat humalaisen ihmisen hoidossa.

        Olen tehnytkin ilmoituksia sijaisvanhemmista ja lopputulos on ollut lasten edun mukainen. Sinun kannataisi kuitenkin hankkia tietoa alkoholismista. Käyttäytymisensä ei ole noin suoraviivaista miten näyt uskovan. Ongelmajuoja pystyy salaamaan ongelmansa hyvin pitkään olemalla varsinainen manipuloinnin mestari.


      • Muutos tulee
        Puolestasi suru kirjoitti:

        Kyllä sinä korppi jaksat puhua samaa p:tä loputtomiin. Kuinka sinä oikeasti jaksat? Eikö noin pitkään jatkunut viha ala syödä jo sinua itseäsi?

        Sinua vain ketuttaa.


    • Fatima

      Jep, mutta mietipä sitä mitä siihen sijaisvanhemmuuteen kuuluu: lapsi ruokitaan, kun jaksetaan, kuljetetaan kouluun tai päiväkotiin, laitetaan illalla nukkumaan. Muuten poissa silmistä, poissa mielestä. Kyllä tuosta on aika suuri summa lähemmäs tonni kuussa kun saa.

      Vaikka sinä et niin tekisi, kyllä niitä tapauksia on, että sijaisvanhemmat estävät tapaamasta oikeita vanhempia, mustamaalaavat, heittävät roskiin oikeiden vanhempien ostamia tavaroita.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe