Lapsella diagnoosi vai "hullu" äiti?

Hullu äiti

Ajatuksiani on vaikea kirjoittaa, mutta yritän.
Eli synnytin ihanan esikoistyttöni reilu 2 vuotta sitten.
Tyttö voi huonosti syntymän jälkeen ja sai ihmeellistä "kramppeja" , jotka synnärillä todettiin normaaleiksi, mutta mielestäni kohtaukset olivat kaukana normaalista.
Olen kokoajan ollut sitä mieltä että tytössä on "jotain", hän ei ole ihan tavallinen.
Olen satavarma ollut alusta asti että hänelle löytyy ajanmyötä joku diagnoosi, ei välttämättä mikään vakava, mutta joku kuitenkin.

Listaan asioita mitkä ovat minua huolettaneet (kaikkia en muista):
Harhaileva katse vauvana
Pitkään jatkuva ajoittainen karsastus, noin 1 vuotiaaksi
Yliherkyys äänille,valoille,uusille ihmisille tai paikoille
Toispuoleisuus
Myöhäinen liikkuminen
Huono hienomotoriikka
Raivokohtaukset
Ja paljon muuta kaikkea!

Tyttö lähti kävelemään 1v7kk ikäisenä joka oli neuvolan mielestä vielä normaalia.
Käytin tyttöä kuitenkin puolitoistavuotiaana neurologilla, koska halusin mielenrauhaa.
Neurologi piti motorista kehitystä hyvin lievästi viivästyneenä ja huomasi myös lievähkön toispuoleisuuden, mutta ei nähnyt syytä huoleen ja antoi "terveen paperit".

Nyt tyttö on hieman yli 2 vuotta. Mielestäni hän on paljon ikäisiään jäljessä.
Ainoat asiat missä hän on mielestäni kehittynyt hyvin ovat puheenymmärrys,potalla käynti ja leikkitaidot. Muuten on kovin kömpelö, sanoo noin 30 sanaa epäselvästi, syö itse mutta sotkua tulee, äärimmäisen herkkä/tunteellinen jne.

Joka ainoalla neuvola käynnillä olen kertonut huolistani, mutta ovat lähinnä ehdotelleet minulle psykiatria. Olenkin käynyt siellä purkamassa ajatuksiani, mutta vaisto sanoo edelleen että kaikki ei ole tytöllä niin kuin pitää:(
Neuvolassa en uskalla enää esittää huolestunutta, ties mitä minusta ajattelevat.

Jos tästä joku sai kuvan että en rakasta lastani tai koiran saada hänelle pakkomielteisesti diagnoosia niin se ei pidä paikkaansa.
Rakastan tyttöä enemmän kuin mitään ja meillä on ihanaa joka päivä toistemme seurassa. Mikään diagnoosi ( jos sellaista on) niin ei muuta rakkauttani, mutta haluaisin kuitenkin lapselle kaiken mahdollisen avun eikä niin että tilanne huomataan liian myöhään.

Mihinköhän voisin ottaa yhteyttä? Jonkun mielestä varmaan suljetulle ??:)
Voisinko saada tytön johonkin "tarkempiin tutkimuksiin"?
Neuvolassa ei pahemmin ole "testattu" mitään kehitykseen kuuluvaa.
2 v neuvolassa riitti kun käveli, heitti palloa, näytti kirjasta lehmän kysyttäessä ja siinä se!!!

Joku äidinvaisto sisällä jyllää, eikös se yleensä osu oikeaan?

18

455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lystew

      Jotkut sanovat, että äidit yleensä vaistoavat nämä asiat, tiedä sitten siitä.

      Sinänsä, kun noin nuo "ongelmat" listaat, ne kuulostavat ihan tavallisilta asioilta, jotka vielä ovat kehittymässä 2v. lapsen kohdalla.

      Entä jos käytte vielä vaikka yksityisellä puolella tutkimuksissa (käsittääkseni joillain paikkakunnilla on ihan yksityisiä neuvoloitakin). Tiedät saavasi ainakin kunnon tutkimukset, vaikka vähän maksaakin ja jos mitään ei tällä hetkellä todeta, päästä asiasta irti ja jos jotain joskus ilmenee, toimi sitten tilanteen vaatimalla tavalla.

    • kyllä

      Kokematon terveydenhoitaja neuvolassa ei tietenkään ole lastenlääkäri eikä - neurologi, mutta saattaa silti intoutua väittämään lasta täysin normaaliksi pintapuolisen vartin tutustumisen perusteella. Onko lääkärintarkastus ollut kaksivuotiaana, saiko puhtaat paperit? En oikein muista mitä missäkin iässä on.
      Usein ennenkin on kuultu/luettu kehitysvammaisuuden paljastuttua leikki-iässä, että äiti tiesi jo vauvasta jotakin olevan vialla. Silti asiantuntijat keskittyivät häiriöihin äidin ja vauvan suhteessa, ts. tosiaan olettivat syyn olevan äidin päässä kun hän oli vauvaan "tyytymätön".
      Voit joko käyttää lapsen yksityisellä lastenlääkärillä tai -neurologilla tai odottaa että ajan kanssa mahdollinen poikkeama/diagnoosi nousee selkeämmin havaittavaksi.
      Olet hyvä äiti ja suhde lapseen on kunnossa, kaikesta huomaa että teet parhaasi.

    • Hullu äiti

      Kiitos vastanneille! Kysymykseni ei ole mitenkään selkeä, mutta tuntuu ettei täällä palstalla hirveästi ihmiset vastaile. Jos joku kysyy vaikka huvikseen 3 v mittoja niin tulee joku 3 vastausta?:D

      Olimme juuri pari viikkoa sitten 2 v neuvolassa, missä tyttö sai "puhtaat paperit".
      En saanut kuitenkaan mielenrauhaa, koska mielestäni kehitystä ei paljon "testattu" tai puhuttu. Lähinnä mitat otettiin ja juteltiin syömisestä, nukkumisesta jne.
      Ilmaisin kyllä taas varovasti lääkärille huoleni tytön kehityksestä, mutta lääkäri juuri vain totesi että ihan normaalia että jotkut asiat kehittyy myöhemmin ja kehui taas tytön ymmärtämistä ja leikkiä.

      Voihan se olla että tyttöni tosiaan on vain omanlaisensa persoona ja hyvähän se olisi jos niin on, haluaisin kuitenkin varmuuden kun olen asian takia jo paljon murehtinut ja stressannut.

      Soitin yksityiselle lasten neurologille ja kerroin puhelimessa koko pitkän tarinan ja neurologi kuullosti hyvin ymmärtäväiseltä ihmiseltä ja lupasi ottaa meidät vastaan jo maanantaina:)

    • 13 v tyttö

      "Yliherkyys äänille,valoille,uusille ihmisille tai paikoille"
      Toi viittaisi aspergeriin. Mulla on se ja oon samanlainen ton asian suhteen.
      Olisiko lapsellasi aspergerin synrooma?
      Muista en tiedä. :(

    • äimä

      Moikka!

      Minulle tuli juttujesi perusteella mieleen aspergerin syndrooma. Lapsi pärjää perusasioissa ihan ookoo, mutta sosiaaliset suhteet on vaikeita., ylimenevää tilanneherkkyyttä. Ei paha haitta, kun diagnoosi ja ymmärrys löytyy, niin peruskoulun kautta mukavaan ammattiin.

    • Valvottu

      Ensinnäkin, et ole hullu äiti.

      Kukaan ei voi sellaista sinulle väittää sen perusteella, että olet huolissasi lapsestasi.

      Ja mitä lapsesi kehitykseen tulee, anna tyttäresi kasvaa sellaisena kuin on omaan tahtiinsa. Jos on viivästystä kasvussa niin on viivästystä, omaan tahtiinsa kasvaa ja kehittyy kuitenkin. Ja on silti maailman rakkain suuri ihmeesi, sinusta syntynyt ja sinulle siunattu.

    • Hullu äiti

      Kiitos taas vastanneille, mukava saada ulkopuolisten mielipiteitä ja ajatuksia.

      Tietysti lapseni saa kehittyä omaan tahtiinsa ja jos joku taito ottaa aikansa niin ei se minua haittaa, mutta pointtini olikin se että jos taustalla on joku diagnoosi niin haluaisin lapselleni tarvittavan "kuntoutuksen" tai mitä nyt ikinä tarvitaankaan.

      Puheen suhteen on tässä viikon aikana kyllä tapahtunut kummia.
      Sanoja tulee joka päivä kymmeniä lisää ja sanoo jo useita kaksisanaisia lauseitakin.
      Puhe edelleen vähän epäselvää, mutta se kai ihan ok vielä 2 vuotiaalla? Suurimmasta osasta saa kuitenkin selvää, välillä vaan tyttö innostuu liikaa.

      Onneksi maanantaina jo pääsemme sinne neurologille.
      Meillä on jopa 2 tunnin aika ja tutkitaan kehitystä oikein kunnolla.
      Ajattelin että jos nyt ei selviä mitään poikkeavaa niin minun on aika lopettaa murehtiminen. Jos vaikka kuitenkin myöhemmin selviäisikin jotain niin olen ainakin yrityänyt tehdä asian eteen jotain?:)

    • Juu tai ei

      Avaajalla voi joko olla munchausenin oireyhtymä tai sitten hänen äidinvaistonsa on oikeassa. Me emme voi tietää...
      Tällasillä munchausen-tapauksilla lapsella on yleensä vakuutus ja häntä käytetään yksityislääkärillä tämän tästä, jotta äiti saisi itselleen lääkäreiden huomiota.

    • "Hullu äiti"

      Hei vaan taas! Päätin tulla kertomaan että neurologi käynti meni hyvin, mutta "ihan tyhjin käsin" ei lähdetty kotiin.

      Kehitys oli neurologin mukaan täysin ikätasoista, myös puhuminen mitä vähän itse jännitin. Leikkitaidot olivat kuulemma jopa edellä ikätasoa.
      Testattiin myös ettei lapsella ole mitään aistiyliherkkyyksiä, eikä ollut.

      Selvisi kuitenkin jotain "yllättävää" .
      Lapsella on kuulemma äärimmäisen alhainen lihastonus, suomeksi tytön lihaksissa ei ole riittävästi voimaa. Se on syy miksi tyttö on kömpelö ja esim palapelit eivät oikein onnistu ja miksi syöminen on sotkemista.
      Lihasheikkous selittää myös myöhäisen kävelyn ja pitkään vauvana jatkuneen karsastuksen muut ongelmat.

      Neurologi epäili että lapsi on ollut jo syntyessään hypotoninen ja ihmetteli suuresti ettei neuvolassa ole huomattu asiaa.
      Tilanne etenee nyt niin että lapsi saa alkuun 2 kertaa viikossa fysioterapiaa, jotta lihaksiin saadaan voimaa. Onneksi menen töihin vasta vuoden alussa, joten minulla on aikaa käydä tytön kanssa jumppaamassa.

      Olihan tämäkin tavallaan järkytys, mutta enimmäkseen helpotus. Pelkäsin että tapaamisella ilmenee jotain paljon vakavampaa.

      Oli kiva saada kuulla että lihaksia lukuunottamatta tyttö on ihan tavallinen 2 vuotias joka omaa vain rauhallisen luonteen.
      Heikot lihakset aiheuttavat kuulemma myös yleisesti "epävarman olon" mikä selittää paljon asioita tytön käytöksessä.

      • kdkdkdkdkdköö

        Olisiko lievä hypotoninen CP-vamma. Yleensä lievä vamma voi jäädä huomaamatta tai sitten tulla esille selvemmin vasta vanhempana. Omalla lapsella on lievä spastinen cp-vamma ja huomattiin vasta kahden vuoden iässä. Tiesin itse aina että joku on pielessä


    • fine...

      Ihmettelen tätä uskoa neuvolan kaikkitietävään voimaan. Ihan terveydenhoitajia ne siellä vain ovat ja usein opitkin tarvitsevat päivitystä.

      Mutta sinulle aloittaja. Hienoa, että sait mielenrauhan ja hulluna en minä ainakaan sinua pitänyt aloituksen perusteella. Sanoit ihan viisaasti että äiti on kuitenkin lapsensa paras asiantuntija.

    • pientenäiti

      Tuon ikäisellä ei vielä diagnosoida kaikkia neurologisia poikkeauuksia. Ne tehdään yleensä lähempänä kouluikää, tai vasta kouluiässä. Jos laitat lapsesi päivähoitoon, vie hänet sinne "normaalina" lapsena, eli älä kerro heti aluksi epäilyjäsi. Jäs lapsellasi on jotai poikkeavia piirteitä, ne tulevat kyllä päiväkodissa esiin. Siinä vaiheessa jos/kun hoitajat ottavat niitä puheeksi, kerrot jos olet kotona huomannut saman, tai jos ilmenee jotain, mihin et ole kiinnittänyt huomiota, kannattaa sanoa, että se oli uutta sinulle.

      Jos kerrot kaikki havaintosi hoitajille heti lähdössä, heille saattaa tulla kuva, että asia on jo hoidossa, eivätkä sitten puutu siihen mitenkään. Eli kannattaa antaa heidän tehdä havaintojaan, ja itse vaan kysellä, mitä tässä tilanteessa pitäisi tehdä.

    • Juu tai ei

      Toispuoleisuus
      Myöhäinen liikkuminen

      Nämä kaksi listaamasi asiaa voivat johtua vauvan "hoidosta". Toispuoleinen lapsesta tulee, jos äiti osaa esim pitää lasta sylissä vain aina samoin päin. Myöhäinen liikkuminen voi johtua siitä, että lapsi ei ole saanut treenata liikkumista tarpeeksi pikkuisesta asti lattialla, vaan hän on ollut esim. liian pitkiä aikoja sitterissä.

      Raivokohtaukset

      Voivat liittyä lapsen persoonaan tai voivat olla kasvatuksen tulosta.

      Toivottavasti pystyt kohtelemaan lastasi "normaalina lapsena" - kaikesta huolimatta.

      • kyllä

        Alhainen lihastonus ei liity arveluihisi mitenkään.
        Ehdotan että ei syyllistettäisi enempää aloittajaa, hän on jo tarpeeksi huolestunut muutenkin.


      • Juu tai ei
        kyllä kirjoitti:

        Alhainen lihastonus ei liity arveluihisi mitenkään.
        Ehdotan että ei syyllistettäisi enempää aloittajaa, hän on jo tarpeeksi huolestunut muutenkin.

        Vastasyntyneenä havaittu alhainen lihastonus ei selittyisi arveluillani, mutta myöhempi kylläkin.
        Vain äiti tietää, millaiset ovat olleet lapsen ensikuukaudet, joita ei myöhemmin pysty "paikata" muuten kuin kuntoutuksella.


      • kyllä
        Juu tai ei kirjoitti:

        Vastasyntyneenä havaittu alhainen lihastonus ei selittyisi arveluillani, mutta myöhempi kylläkin.
        Vain äiti tietää, millaiset ovat olleet lapsen ensikuukaudet, joita ei myöhemmin pysty "paikata" muuten kuin kuntoutuksella.

        Neurologi varmaan selitti tarpeeksi hyvin asian äidille, niin ettei hän syyllisty siitä että ei ole osannut tehdä kaikkea just oikein. Normaali lapsi kyllä potkuttelee ja touhuaa, siis kehittää lihastonustaan, vaikka sitterissäkin. Jospa jätetään neurologia ammattilaisille, vai oliko Juu tai ei itse lastenneurologi?


      • kyllä
        kyllä kirjoitti:

        Neurologi varmaan selitti tarpeeksi hyvin asian äidille, niin ettei hän syyllisty siitä että ei ole osannut tehdä kaikkea just oikein. Normaali lapsi kyllä potkuttelee ja touhuaa, siis kehittää lihastonustaan, vaikka sitterissäkin. Jospa jätetään neurologia ammattilaisille, vai oliko Juu tai ei itse lastenneurologi?

        Siis tarkoitin: alhainen lihastonus on eri asia kuin heikko lihaskunto. Ensimmäisessä on aivoissa/ääreishermostossa jotakin häikkää, jälkimmäinen on harjoituksen puutetta.


      • Juu tai ei
        kyllä kirjoitti:

        Siis tarkoitin: alhainen lihastonus on eri asia kuin heikko lihaskunto. Ensimmäisessä on aivoissa/ääreishermostossa jotakin häikkää, jälkimmäinen on harjoituksen puutetta.

        Mielestäni äiti on hiukan "hullu", jos listaa vain vikoja lapsestaan. Hänelle olisi hedelmällisempää miettiä, miten hän puolisoineen itse tuki lapsensa kehitystä hänen ensikuukausina. Jos on tehnyt kaikkensa, voi olla aika varma, että lapsi on tosiaan syntyjään "erityistapaus".

        Äärimmäisenä esimerkkinä: sitterissä ensimmäiset 9kk istutettu lapsi ei opi kävelemään 10 kk - 1 vuoden iässä, se on aivan fakta. Meillä on tuttavapiirissä kaksikin tällaista lasta, joten ei kannata sanoa, etteikö kukaan äiti/isä toimisi näin.

        Tätä lasta tämäkään tieto ei enää autaisi, mutta ehkä seuraavia syntyviä lapsia tai jotain satunnaista lukijaa?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe