Isoveli saattaa valvoa työpaikalla!

ex-työharjoittelija

Olkaahan varovaisia, toimistorotat. Isoveli saattaa valvoa tekemisiäsi tietämättäsi.

Olin työharjoittelussa eräässä yrityksessä kaksi kuukautta, kunnes sain minusta riippumattomista syistä potkut. Jälkikäteen selvisi, että lähtöni jälkeen mm. käyttämäni tietokoneen kaikki netti- ja verkkoliikenne oli selvitelty palomuurien lokitiedostoista ja ties mistä! Löydökset raportoitiin ääneen kokouksessa, jossa oli lisäkseni kuusi henkilöä. Osa täysin ulkopuolisia, yksi firman työntekijä, joka ei liittynyt asiaan millään tavalla.

Yrityksen edustaja luki ylpeänä listaa läpi yksittäisistä nettiosoitteista, joita työasemaltani oli harjoitteluaikana käytetty. Hommaan sisältyy yksi pieni mutta: Suomen laki.

- Laki nimittäin sattuu kieltämään työpaikalla yksittäisen työaseman tai tietyn käyttäjän tarkan seuraamisen (nettiosoitetasolla). Eikä siinä vielä kaikki,
- mahdolliset seurantatiedot ovat luottamuksellisia, joten niitä ei kannata lukea ylpeänä ääneen kokouksessa ulkopuolisille. Siinähän paljastetaan luottamuksellista tietoa!

Ma 7.4. olleen kokouksen jälkeen päätin muistaa potkut antanutta työantajaani ja lähetin pikku sähköpostin asiasta. Tässä sähköposti kokonaisuudessaan:

Tällä asialla ei ole enää kuin ehkä akateeminen ja juridinen mielenkiinto. Eikä tätä kannata ottaa niin tosissaan ja vakavasti kuin tunnutte jotkin asiat ottavan. Eikä tämä ollut tämänpäiväisen kireätunnelmaisen palaverin merkityksellisin kohta.

Yksityisyydensuojan rikkominen on kuitenkin vakava asia.

"Luottamusmies tiedusteli, saako työnantaja seurata, millä Internetsivuilla työkoneelta vieraillaan?" - Vaikuttaa ajankohtaiselta ja mielenkiintoiselta kysymykseltä, vai mitä? Eikä pelkkä valvonta vaan luottamuksellisista valvontatiedoista kertominen, ihan vaikkapa ääneen seitsemän hengen palaverissa, jossa on mukana myös "ulkopuolisia".

http://www.tietosuoja.fi/46239.htm

Verkkoselailusta kertyvien tunnistamistietojen luottamuksellisuudesta säädetään laissa ja koska asiasta ei ole olemassa poikkeussäännöksiä kuten työelämän tietosuojalain säännökset sähköpostin avaamisesta, on työnantajan noudatettava perusoikeutena Suomen perustuslain (731/1999) 10 §:ssä säädettyä viestinnän luottamuksellisuutta.
Sähköisen viestinnän tietosuojalain (516/2004) 4 §:n mukaan verkkosivustojen selaamisesta kertyvät tunnistamistiedot ovat luottamuksellisia, jollei toisin säädetä. 5 §:ssä säädetään vaitiolovelvollisuudesta ja hyväksikäyttökiellosta, joka koskee myös työnantajaa, työnantajan palveluksessa olevaa tai työnantajan lukuun toimivaa. Se, joka on ottanut vastaan tai muutoin saanut tiedon luottamuksellisesta tunnistamistiedosta, jota ei ole hänelle tarkoitettu, ei saa ilman viestinnän osapuolen suostumusta ilmaista tai käyttää hyväksi tunnistamistietoa, ellei laissa toisin säädetä.

Rikoslain (39/1889) 38 luvun 3 §:ssä (531/2000) säädettyyn viestintäsalaisuuden loukkaukseen syyllistyy se, joka oikeudettomasti... hankkii tiedon televerkossa välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron taikka muun vastaavan televiestin sisällöstä taikka tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta.

Sähköisen viestinnän tietosuojalain esitöissä todetaan, että verkkosivujen selailu kuuluu lain soveltamisalaan, koska palvelinten yleisölle avoimia sivuja selattaessa palvelimelle tai viestintäverkon kautta päätelaitteelle jää yleensä tietoja, joiden avulla viestit voidaan yhdistää ne vastaanottavaan henkilöön.

Tietosuojavaltuutettu on kannanottonaan ja yleisenä ohjauksena todennut, että työntekijöiden verkkoselailusta eli ns. verkkosurffailusta muodostuvia tunnistamistietoja ei saa käyttää työnantajan työn johto- ja valvontaoikeuden eli direktio-oikeuden nojalla siten, että työntekijöitä valvotaan, seurataan ja tarkkaillaan keräämällä ja/tai katsomalla näitä tunnistamistietoja. Työelämän tietosuojalain 3 §:n mukaisesti työnantaja saa käsitellä vain välittömästi työntekijän työsuhteen kannalta tarpeellisia henkilötietoja.

4

673

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ex-työharjoittelija

      http://www.tietokone.fi/artikkelit/nettikayton_valvonta

      Suomen lain mukaan se, että omistaa laitteet ja maksaa niiden käytöstä aiheutuneet kustannukset, ei sinällään oikeuta valvontaan. Suomessa työntekijän aseman turvaa 1. lokakuuta 2001 voimaan tullut laki yksityisyyden suojasta työelämässä (477/2001). Se velvoittaa työnantajan ja työntekijät sopimaan sähköpostin ja netin pelisäännöistä yhdessä. Lain mukaan työnantajan on määriteltävä työntekijöihin kohdistuvan teknisen valvonnan käyttötarkoitus ja menetelmät sekä tiedotettava näistä työntekijöille. Salavalvonta on laitonta.

      Rautalangasta väännettynä:

      - koko yrityksen nettiliikennettä saa valvoa, mutta lakia rikotaan, jos valvonta on työasema-/käyttäjäkohtaista.

      - valvoa saa, mutta valvonnasta pitää sopia etukäteen. Ilman lupaa tehty valvonta on salavalvontaa ja se on laitonta.

      - työnantajalla on täysi oikeus estää joidenkin sivustojen käyttö ja/tai seurata sitä kuinka paljon aikaa nettisurffaamiseen käytetään, mutta ei esimerkiksi sitä, millä sivustoilla käydään.

      - asiaan liittyy lisäksi luottamuksellisuus ja vaitiolovelvollisuus; suomeksi se tarkoittaa vaikkapa sitä, että yrityksen työntekijä X ei mitenkään voi saada tietoonsa (ilman että lakia rikotaan), millä nettisivuilla joku yrityksen nykyinen tai entinen työharjoittelija on väitetysti surffannut ;)

      Eipä muuta kuin aurinkoista kevättä koko yritys X:n porukalle!

      (Tämä on ihan aikuisten oikeasti vilpitön toivotus)

      • valitan

        Usein työsopimuksessa lukee: työntekijä suostuu työnantajan/asiakasyrityksen turvallisuusrutiineihen. Se kattaa kaikki mahdolliset ja mahdottomat käytännöt.


      • Turha valittaa
        valitan kirjoitti:

        Usein työsopimuksessa lukee: työntekijä suostuu työnantajan/asiakasyrityksen turvallisuusrutiineihen. Se kattaa kaikki mahdolliset ja mahdottomat käytännöt.

        Sopimuksella ei voida koskaan ylittää lainsäädäntöä.


    • 1341182014

      Kiitos tiedosta. Tässä oli selkeästi kerrottu miten asia on.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      18
      1231
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe