Mitä hevoselta voi "sietää"?

riwed

En ole ollut hevosten kanssa niin paljoa tekemisissä, että osaisin tietää, millaista elehdintää hevosen voi antaa toteuttaa ihan rauhassa ja mikä on sitten tätä, että se vaikuttaa ihmisesta hellyydenosoitukselta vaikka todellisuudessa kyseessä on aivan selkeä dominointi. Osaisiko joku valaista minua vähän näissä tilanteissa?

a) Pään tuominen ihan iholle kiinni. Joskus en ole välittänyt tästä, joskus olen saattanut vähän rapsuttaa hevosta päälaelta ja joskus olen rauhallisesti työntänyt sen pään pois henkilökohtaisesta tilasta ja jatkanut esim. harjailua tai mikä ikinä onkaan ollut kesken, ja hevonen on kyllä ihan mielellään totellut. Joskus se on tuonut päänsä hetken päästä jo takaisin. En usko että tässä olisi erityistä kiellettävää ja koen sen enemmänkin ehkä vähän huomiota kerjäävänä eleenä, mutta mahtaakohan se hevosten maailmassa tarkoittaa mitään?

b) Tuuppiminen ja niin edespäin. Tällaista en ole suvainnut, vaan olen taas pysynyt paikallani ja kylmänrauhallisesti työntänyt kopun pään pois. Väliaikaisesti se loppuu, mutta aina pitää yrittää eri tilanteissa uudestaan lähinnä boksissa ollessa. Pitäisikö tällainen tökkiminen ja tuuppiminen kokea hevosen dominointiyrityksenä vai voiko sillä olla jokin muukin merkitys?

c) Mitä hevonen tarkoittaa yleisesti sillä, kun se tunnustelee ylähuulellaan esim. takin hihaa?

16

887

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kasiro

      Nuo kaikki on ystävyyden osoituksia. Minun hevoset tekee noita myös enkä ole niitä kieltänyt. Vain tuuppimista hieman rajoitan ettei käy liian voimakkaaksi ja kaada minua.
      Minä hyväksyn nuo rapsuttamalla hetken aikaa ystävällisesti.

    • Sama meilläkin. Ei meilläkään noita eleitä kielletty samasta syystä kuin Kasirollakaan. Vastasimme niihin rapsutuksella tai silityksellä.

    • riwed

      Pff, jotain tällaista osasinkin odottaa ja siksi en ihan ole viitsinyt kyseistä käytöstä suoraan "kieltääkään". Mutta hyvä että tämä selkeni, kiitokset vastauksista.

    • ufo75

      Jos hevonen alkaa haukkua ja mennä henkilökohtaisuuksiin, niin se on jo liikaa.

    • hk,

      ja jos se potkii,,niin sillä on ikävä,, niin se on,,

    • näkki

      Itse teen niin, että jos hevonen esim harjatessa luimii ja kääntää pätä minuakohti komennan ( ei tarvi huutaa tai lyödä riittää vain sellainen uhkaava äkkiliike) että se loppuu ja seisoo suorassa. Syynä on se, että se on kerran puraissut toista ihmistä niin vaikka ei ehkä ole tarpeellista silti yritän piettää jotian rajaa ettei hevonen pääse puremaan.

      Myöskin jos pitää päästä hevosen ohi esim talvella niin sen pitää väistää minua. Hänellä on väistämis velvollisuus ( yleensä). Tämän se itsekkin tietää ja tottelee hyvin.

      Kun minä harjaan tai rapsutan hevonen saa yrittää rapsuttaa takaisin ( on hyvin varovainen eikä käytä edes hampaita. Pelkästään huulia pyörittelee esim niskaa tai saappaan kohdalta).

      No tuossa oli nyt muutama asia. Tiedä sitten olenko liian ilkeä hevoselleni

      • .............

        "Hänellä on väistämisvelvollisuus (yleensä)"

        Hevonen ei valitettavasti ymmärrä, milloin odotat väistämistä ja milloin et. Hevoselle asiat ovat joko-tai, iso pää menee vain sekaisin, jos välillä saa tehdä jotain ja välillä ei - hevonen tekee lopulta omat ratkaisunsa, ja se ei sitten aina ole ihmiselle mieleen.

        Johdonmukaisuus on tärkein asia hevosen oppimiselle, eli tässä tapauksessa hevosella on väistämisvelvollisuus, AINA. Aloittajalle myös neuvoksi, että päätä mitä sallit ja mitä et, ja toimi niiden päätösten mukaan joka kerta.


    • iha-haa

      Ei ainakaan mitään hevostelemista tule sietää.....

    • Hevosen.

      Liha on ainakin maukasta!

      • ---------

        Se maistuu usein liikaa maksalta, en tiedä miksi (kun ei kuitenkaan aina maistu). En siis tykkää hevosen lihasta.


    • Tikkinen

      Jos hevonen yrittää purra, tai näykkiä, silloin voit komentaa ja siirtää pään pois. Jos se kuitenkin yrittää olla ystäväsi, anna palkkioksi/kiitokseksi rapsutuksia, sillä kaikki hevoset ei välttämättä sinulle niin tee. Myös jos olet jostain epävarma, kysy apua vaikka olisitkin aikuinen. Jos et pyydä apua ja yrität itse tehdä jotain, voit tehdä jotakin, mistä hevonen oppii tai asettaa sen tavaksi. Mutta tietenkin voit itse tehdä jotain jos olet varma ja tiedät miten se tehdään. Tsemppiä :)

    • sanon suoraan

      Jätä se sika narsisti!!!

    • horsewithnoname

      Hevosen käytöskoulun ensimmäinen sääntö on se , että kannattaa antaa hevosen surra , koska sillä on isompi pää.

    • korkkeet laidat

      Jos ori aikoo maata sinut väkisin, ota yhteys lihakuntaan.

    • omapolleonsuokki

      Hevosesta riippuen pehmeää vai kovaa tyyppiä... Meillä heppa päässyt niskan päälle sairausloman aikana, kun saanut paljon anteeksi. Nyt alkanut iänkaikkinen hihan nyplääminen, hellästi ja kovasti olevaa komentavaa näykkimistä, potkimista (nopeuttaakseni toimia- koska hevosen mielestä liian hidasta yms).
      Ja kaikki on vain kiinni asenteesta. Hevonen ei kunnioita tilaani koska olen liian kaverillinen ( uusi suhde hevosen kanssa) joten periaatteessa pitäisi olla lujempi uuden tuttavuuden kanssa, näyttää ne rajat heti mitä saa tehdä ja milloinkin, mutta myös sitä mieltä että jos heti ottaa "julman" asenteen hevonen ei halua tehdä yhteistyötä.
      Nyt kun olemme päässeen samalle linjalle koen että voin myös käskyttää.
      Tänään kun otin asenteen "herra on hyvä ja tekee kuten sanon" rintarottingilla, parilla näykkäisy yrityksellä päästiin koko 3 h sessiosta.
      Haastavinta siinä on erottaa ne uteliaat vilkaisut ja käskevät ilmaisut, kaiken oppii ajan kanssa, onneksi hevoset ovat anteeksiantavaisia! :)

    • hevosharrastaja

      A kohta on selvästi pelkkää huomion hakua. Hevoset myös usein seisovat ryhmässä päät toisten kylkien vieressä. Hevonen saattaa tällä myös hakea turvaa "johtajasta" eli ihmisestä tai yksinkertaisesti läheisyyttä (hevonen on laumaeläin). Tämä on täysin suotavaa käytöstä.
      B kohta voi olla uteliaisuutta. Hevonen "tutkii" sinua. Tai sitten hevonen voi etsiä herkkuja, monet hevoset saattavat yrittää tutkia esim taskut. Joskus hevoset yrittävät kiehnätä päätään ihmiseen ja tätä ei tule sietää, koska tällöin hevonen ns. alistaa sinua tekemällä sinusta kohteen jota vasten rapsuttaa itseään. Joskus hevonen viestii myös kivusta tai pelosta tönimällä, mutta silloin se myös vaikuttaa muuten levottamalta. Mikäli levottomuutta ei esiinny ei hevosen käyttääntyminen ole mitenkään haitallista.
      C kohta kertoo usein läheisyyden kaipuusta tai herkkupalojen etsimisestä. Tämä on suotavaa kunhan hevonen ei pure sinua tai riko esim. vaatteitasi, jolloin sitä tulee komentaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      38
      1590
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1279
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1258
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe