Yölliset itkukohtaukset

Unikauhuako?

Mikä neuvoksi kun meidän kohta 2v neiti alkaa itkemään hysteerisesti.
Ensin tulee vaimeaa ulinaa ja täys huutokohtaus vajaan minuutin sisään. Ei tahdo paijausta eikä tahtoisi syliin. Sylissä jäykistyy ja haluaisi pois. Ei kuuntele oikeastaan itkukohtauksen aikana. Kun kysyn "haluutko pois?" niin vastaa ei ja tarraa lujemmin, huuto jatkuu. Useimmiten rauhottuu isän syliin.
Rauhotuttuaan juo maidon ja alkaa nukkumaan, herää aamulla.

Tyttö nukkuu vieressäni.

Neuvoja?

6

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • huutoonherännyt

      Hampaiden puhkeaminen aiheuttaa itkuja siinä 3v ikävuoteen saakka osalla lapsista. Voisit testata johtuuko siitä esim. illalla panadolilla, mutta jatkuvampi lääkitys on kysyttävä lääkäriltä. Omalla lapsellani johtui siitä, mutta tajuttiin vasta kun kaikki hampaat oli puhjenneet, niin itkut loppui kuin seinään.

    • Yölliset kauhut

      Kuulostaa melko tyypilliseltä yölliseltä kauhukohtaukselta ennemmin kuin hampaisiin liittyvältä huudolta. Googletapa tuo yöllinen kauhukohtaus, on melko tavallista pienillä lapsilla.

    • ...

      Pelästyy teidän kuorsaustanne?

      • Yölliset kauhut

        Yölliset kauhukohtaukset eivät ole sidoksissa mihinkään ulkoiseen tekijään. Kyse on syvän unen häiriöstä, ei ole vaarallista ja ongelma poistuu yleensä itsestään lapsen kasvaessa.


    • mnii

      Unikauhuilta kuulostaa joo. Yleensä alkavat 3v. iässä, mutta meillä pojalla on ollut niitä jo 1,5v. iästä. Yksilöllistä on varmasti. Tunnistaa juurikin tuosta, että syliin ei tahtoisi, mutta ei sitten poiskaan. Kun oppii puhumaan, niin saattaa tulla ihan mahdottomia sekavuuksia, ei minkäänlaisia järkeviä vastauksia. Unikauhuissa on kyse siitä, että lapsi on oikeasti unessa, mutta näyttää olevan hereillä. Siksi kaikki toiminta on järjetöntä. (Nämä jutut ja ohjeet olen lukenut palstoilta ja perheneuvontasivuilta.)

      Unikauhukohtuaksen aikana ei kannata ottaa syliin, se voi pelästyttää pahemmin. Paras keino ainakin meillä on ollut herättää lapsi. Valot päälle, kutsut nimeltä varsin kuuluvasti, sormien napsuttelua, vihellystä, jne. Ei siis säikyttelyä, vaan kunnon herättelyä. Joku kertoi, että vasta kylmä vesi kasvoille herätti lapsen kunnolla. Meillä heräämisen huomaa siitä, kun silmät aukeavat kunnolla (voivat olla osin auki aluksi) ja itku muuttuu paniikista semmoiseksi pahanmielenitkuksi. Siinä vaiheessa otetaan sitten syliin ja lohdutetaan normaalisti.

      Unikauhut menevät ohi parista minuutista ehkä kymmeneen, ovat hurjan kuuloisia, mutta ihan normaaleja. Joillakin niitä on enemmän, joillakin vähemmän, joillakin ei ollenkaan. Tärkeintä on olla itse rauhallinen, herättää lapsi kunnolla ja lohduttaa. Ja ne eivät liity ääniin, vaan tulevat unista, joten kenenkään syytä ne eivät ole.

      • Yölliset kauhut

        Kyllä yöllisiä kauhukohtauksia esiintyy ihan tyypillisesti puolentoista vuoden iästä lähtien:

        http://www.pshp.fi/download.aspx?ID=658&GUID={FE07BE7D-A02D-40FF-B2E8-7799C01E6FB6}

        Tuo herättäminen ei tosin ole mikään automaattisesti suositeltavin keino kauhukohtauksen käsittelyyn. Lapsi ei muista kohtauksesta mitään vaikkei häntä herättäisikään. Koska lapsi on kohtauksen aikana itse asiassa syvässä unessa voi hän olla pelästynyt ja sekava kun hänet väkisin herätetään. Kauhukohtaus on samantyyppinen unihäiriö kuin unissakävely ja unissakävelijätkin kannattaa ennemmin yrittää hellävaraisesti ohjata takaisin sänkyyn kuin herätellä kesken kävelyn.

        Jos kauhukohtaus esiintyy aina samaan aikaan yöstä suhteellisen usein, voi tosin kokeilla herättämistä hieman ennen oletettua kohtausta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1137
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe