Ensisanat yli kaksivuotiaana - kokemuksia?

Aleksa2

Tyttö, 1v 10kk, ei ole sanonut vielä edes ensisanaansa. Ei matki eläinten ääniä, ei pärisytä ajeluttaessaan autoa jne. Kuulee, ymmärtää, tavujokeltelussa on mukana kattava määrä konsonantteja, ottaa kontaktia ahkeraan. Kävimme yksityisellä puheterapeutilla, joka sanoi, että tytön esikielelliset kommunikointitavat ovat oikein hyvät.

Tyttö käveli sujuvasti vuoden ikäisenä ja on koko ikänsä ollut liikunnallisesti motivoitunut, ei ole ikinä esim. istunut sylissä tai sitterissä, vauvanakaan. Kommunikointi sen sijaan alkoi ylipäätään hitaasti: alkoi osoittelemaan kiinnostavia asioita vasta 1v 4kk:n iässä ja puheen ymmärryskin lähti kunnolla käyntiin vasta pari kuukautta sitten. Vasta nyt on alkanut kiinnostua laulu- ja loruleikeistä ja kirjojen katselusta - aiemmin sain juosta perässä ja osoitella kuvia kirjasta lapsen selälle.

Nyt puheen ymmärrys etenee omalla painollaan hyvää vauhtia ja joitain eläinten ääniäkin on saatu satunnaisesti tiristettyä tytön suusta. Tuntuu, että puheen kehitys on nyt vihdoin käynnistynyt.

Haluaisin kuulla kokemuksia muilta, joitten lapsilla ihka ensimmäiset sanat odotuttivat itseään yli kaksivuotiaaksi - siis jos kyseessä ei ollut kuulovamma tai muu sairaus.

Miten ja milloin puheen kehitys alkoi?

Olitteko huolissanne?

Minkälaisin konstein yrititte mahdollisesti maanitella lasta avaamaan suunsa?

Miten ymäpäristö (hoitotädit, sukulaiset, hiekkalaatikkoraati) suhtautui puhumattomaan lapseen?

Jne.

4

256

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • meillä ja siskolla

      Meillä kaksi ensimmäistä (poikia) puhuivat pälpättivät jo alle puolitoistavuotiaina selviä lauseita.

      Ihme olikin suunnaton, kun tytär ei puhunut juurikaan mitään mainitsemassasi iässä. Nyt loistaa koulussa niin kielissä kuin matikassa. Oli kyllä yksittäisiä sanoja tuossa iässä eli taidan nyt olla vähän huonovastamaan.

      Kokemuksia on kuitenkin sisaren pojasta, joka totisesti ei puhunut yhtä ainutta sanaa parivuotiaana. Nyt on normaali koululainen vitosella.

      Sitä, miten muut suhtautuvat, on turha pohtia. Hyvä motorinen kehitys korreloi yleisälykkyyden kanssa toisin kuin näkee väitettävän. Mikäli kaikki tuntuu muuten olevan ok, niin odotelkaa ihan rauhassa nyt muutamia kuukausia.

      Tuo tietysti tuntuu vähän oudolta, ettei matki yhtään mitään kuulemaansa. En halua pelotella, mutta autismin merkit ovat juuri tuota. Tarkkaile nyt tilannetta, kuten tietysti koko ajan teetkin. Rentoudu kuitenkin välillä :)

    • Aleksa2

      Puheterapeutille kerroin suurimpana huolenani autismiepäilyn. Leikittyään lapsen kanssa tunnin ajan puheterapeutti torppasi sen huolen, koska lapsi ottaa runsaasti kontaktia myös ventovieraaseen ihmiseen, samoin ikätovereihinsa, tuo leluja ym. mielenkiintoista koko ajan ihmisten katsottavaksi (jaettu huomio), katsoo silmiin kontaktitilanteissa jne.

      Terapeutti oli sitä mieltä, että puheen kehitys on käynnissä ihan normaalisti, mutta jostain syystä vasta alkuvaiheessa, vaikka ikätovereilla jo juttu luistaa.

      Tällä hetkellä tyttö murisee kysyttäessä mitä dinosaurus sanoo. Kisu kuulemma inisee ja hauva sanoi muutaman kerran "au au" tms. Muutaman kerran vaipanvaihto ison hädän jälkeen on kirvoittanut suusta sanan "kakkakkakkaa". Toistelee pyydettäessä omia jokeltelujaan.

      Olen puheterapeuttikäynnin jälkeen päässyt isoimman huolen yli ja nyt haluaisin vain mielelläni kuulla minkälaisia kokemuksia puheen käynnistymisestä muilla sellaisilla on, joitten lapsi on alkanut kiinnostua näistä asioista vasta ikätovereitaan myöhemmässä vaiheessa. Olen lukanut tuhannesti lapsista, jotka ovat käytännössä mykkiä yli kahden vuoden ja alkavat sitten taianomaisesti puhua pitkiä lauseita ilman ennakkovaroitusta - niinkö se sitten menee? Vai onko mahdollisesti muitakin, jotka joutuvat nousemaan tässä puheasiassa tyvestä puuhun ihan alkeista ja pikkuhiljaa, mutta vaan eri ikäisenä kuin muut?

    • Hiljainen hissu

      Hei teki nyt mieli vastata sinulle kun itselläni on/ollut myös huolta tyttöni puheesta.
      Tyttö on ihan pienestä pitäen ymmärtänyt paljon ja jo 10 kk asti ollut sormi pystyssä milloin mitäkin osoittamassa. 1v2 kk iässä tuli yksi sana "nenä" , mutta sanoja ei sitten tullutkaan yhtään enempää ja aloin huolestumaan vähän, en kuitenkaan hysteerisesti koska tosiaan ymmärsi niin hyvin.
      Joskus puolitoista vuotiaana alkoi sitten matkia eläinten ääniä, mutta ei vieläkään enempää sanoja.

      Sitten kun tyttö oli 1v10 kk niin alkoi niitä sanoja putkahdella pikkuhiljaa, ei osannut sanoa kaikkia "täydellisesti" , mutta osasi hienosti kuitenkin jäljitellä niin että ymmärsi mikä sana oli kyseessä.
      Nyt tyttö on 2 vuotias. Sanoja on jo ihan hyvä määrä ja muutamia 2 sanaisia lauseita. Oikeastaan koko tämä puheenkehitys mitä on ollut niin tapahtui 2 kk aikana.

      Pieni huoli itselläni vielä kuitenkin on tytön puheesta kun muut 2 vuotiaat papattaa jo vaikka mitä. Tytön puhe on vähän epäselvää koska kirjaimia puuttuu jonkun verran k,t,l,r,s. Jotenkin silti uskon että oppii puhumaan ihan normaalisti.
      Ja uskon että sinunkin lapsesi. Tuon ikäinen on vielä pieni joten puheenymmärrykseen kiinnitetään enemmän huomiota kuin itse puheeseen.

      Oma pikkuserkkuni sanoi ensimmäisen sanansa 2 ja puolivuotiaana. 3 vuotiaana puhui paremmin kuin muut sen ikäiset ja puhuikin ihan taukoamatta.:)

      Niin ja monet kyllä kyselevät tyttöni puheesta että "osaako" jne.
      Tyttö on vielä vähän ujohko että ei hirveästi uskalla sanoja käyttää vieraiden kuullen..

      • girl 16

        Hö eihän teidän muksuilla oo mitään hätää,minä en puhunut,nauranut,osoitellut,kommunikoinut yhtään alle 3vuotiaana sitten puheterapeutilla kävin jonka ansiosta opin puhumaan ja hieman kommunikoimaan ihmisten kanssa.Siltikin olin todella hiljainen ja ujo syrjäänvetäytyvä ja ei en viihtynyt sylissä tai muutakaan.Kunnolla opin puhumaan joskus 4-5vuoden iässä.
        Mutta mulla oli kaikenlaista myllerrystä tuossa iässä,vaihtu perhe ja iski masennus jo 2 ja 1/2vuotiaana.Lukemaan oppiminen oli kuulemma yhtä helvettiä ja samoin kertolaskut.Sosiaaliset taidot on alkanu kehittyyn vasta koulukiusauksen loputtua ja uuden harrastuksen myötä eli n.11vuotiaana...
        Nykyään olen melkein 16vuotias tyttö,itsetunto noussu ja masennuksesta päästy eroon ilman lääkityksiä,luokan nopein lukija mutta toisaalta myös se kellä on vähiten kavereita,toisaalta mulla on ihan omat suunnitelmat ja en oo menny ns.massan mukana,näytöskammoa löytyy hieman mutta parantunut jo varsin hyvin,luen myös paljon kirjoja,koulun KA on yli 8,osaan nauraa ittellenikin,mutta oon pysynyt vieläkin etäisenä muista ja oon vähän erakkotyylinen ollu aina ja olen huono kielissä ja äikässä mut ei maailma siihen kaadu.Sit toisin kun jotkut niin oon pysynyt raittiina,pitänyt ittestäni huolen ja pysyny ihmeen vahvana tähän asti :) joten älkää menettäkö toivoanne ja älkää aliarvioiko lapsianne


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe