Voiko olla kahdella tehtävänimikkeellä samassa työpaikassa?

K-K-2014

Onko tähän olemassa jonkinlaista lakia?

Esim. minä työskentelen koulunkäyntiavustajana. Koulu palkkasi minut niin moneksi tunniksi viikossa, kuin koululla oli "lupa" palkata.
Huomioon ottaen kuinka samankaltaista resurssiopettajan työ ja koulunkäyntiavustajan työ on, mietin, voisinkohan kysäistä, jos he pystyisivät palkata minut vielä muutamaksi tunniksi resurssiopettajan tehtäviin, jos kerran koulunkäyntiavustajaksi eivät voi palkata enää useammalle tunnille.

Vai enkö voi palloilla siellä ennen kello 13:a koulunkäyntiavustajan ja kello 13 jälkeen resurssiopettajan tittelillä?

6

225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuhpööh

      Tuskinpa tässä on kyse siitä, voiko olla kahdella tittelillä vaan siitä, että mikä sinulla on koulutus. Jos sinulla olisi opettajan pätevyys niin eiköhän sinut olisi jo palkattu resurssiopettajaksi. Resurssiopettajan tehtävä on olla OPETTAJA ja hänelle voi antaa vastuun jonkun osa-alueen opettamisesta. Koulunkäyntiavustaja puolestaan toimii opettajan antamien ohjeiden mukaan eikä ole vastuussa opettamisesta vaan ohjaa oppilaita tehtävien teossa jne. Toisin sanoen, työnkuva ei ole todellakaan samankaltaista vaan vastuu on aivan eri avustajalla ja opettajalla.

      • K-K-2014

        Voi olla että näin sen kuuluisi teoriassa olla, mutta käytännössä avustajakin usein antaa opetusta, esim. opettaa muutamaa oppilasta luokan ulkopuolella, tai vie vaikka puolen luokasta atk-luokkaan sillä aikaa kun opettaja opettaja opettaa toista osaa ryhmästä.
        Siinä on usein hiuksenhieno raja onko se "tehtävissä avustamista" vai "opettamista".

        Puhumattakaan nyt siitä, että opettaja on usein jättänyt mut yksin oppilaiden kanssa koko tunniksi, esim. yhdessä koulussa ainakin kerran viikossa. Kyllä silloin ainakin opetin, en ehkä mennyt mihinkään uusiin aiheisiin heidän kanssaan, tai lähtenyt liikaa sooloilemaan, mutta opetusta sekin oli mitä tein.

        Mutta poikkesit hieman tärkeimmästä kysymyksestäni:
        Onko teoriassa mahdollista olla kahdella nimikkeellä...


      • K-K-2014
        K-K-2014 kirjoitti:

        Voi olla että näin sen kuuluisi teoriassa olla, mutta käytännössä avustajakin usein antaa opetusta, esim. opettaa muutamaa oppilasta luokan ulkopuolella, tai vie vaikka puolen luokasta atk-luokkaan sillä aikaa kun opettaja opettaja opettaa toista osaa ryhmästä.
        Siinä on usein hiuksenhieno raja onko se "tehtävissä avustamista" vai "opettamista".

        Puhumattakaan nyt siitä, että opettaja on usein jättänyt mut yksin oppilaiden kanssa koko tunniksi, esim. yhdessä koulussa ainakin kerran viikossa. Kyllä silloin ainakin opetin, en ehkä mennyt mihinkään uusiin aiheisiin heidän kanssaan, tai lähtenyt liikaa sooloilemaan, mutta opetusta sekin oli mitä tein.

        Mutta poikkesit hieman tärkeimmästä kysymyksestäni:
        Onko teoriassa mahdollista olla kahdella nimikkeellä...

        Niin, ja ymmärrän toki, ettei avustajan kai teoriassa kuuluisi jäädä yksin lasten kanssa koko tunniksi. Eikä tiettävästi resurssiopettajankaan.
        Kerron vaan miten asiat käytännössä ovat.


      • K-K-2014

        "Jos sinulla olisi opettajan pätevyys niin eiköhän sinut olisi jo palkattu resurssiopettajaksi. "

        En ole hakenut resurssiopettajaksi, joten ei ollakaan palkattu. Ilman pätevyyttä voi saada jopa opettajan sijaisuuksia, niin miksi en olisi voinut saada resurssiopen pidemmän sijaisuuden. En olisi edes ainoa.


    • puuhpööh

      Ensinnäkään et maininnut mitään, että kyseessä olisi sijaisuus. Ja jos olisi, niin miksi sinut palkattaisiin vain osaksi aikaa? Ei, käytännössä ei ole mahdollista, että olisit sekä avustaja että resurssiopettaja. Jos haluat opettajaksi, hae opettajan sijaisuuksia tai mieluummin hae opiskelemaan opettajaksi!

      Et siis ole sisäistänyt avustajan tehtävääkään? Ei, sinä et opeta. Sinä avustat, ehkä kertaat sitä, minkä opettaja on jo opettanut (ja siksi sinun kannattaa seurata mitä luokassa ensin tehdään). Tai sitten opettaja antaa sinulle ohjeet mitä teet ja mitä käytte läpi oppilaan kanssa. OPETTAJA on sen valinnut opetukseen kuuluvaksi, et sinä. Resurssiopettaja voi olla yksin oppilaiden kanssa missä vain ja milloin vain, koska on opettaja. Hänellä on vastuu. Avustaja voi olla eri tilassa, mutta silti KAIKKI vastuu on opettajalla. Jos siellä jotain tapahtuu, niin opettajalla on edelleen vastuu hoitaa tilanne kuntoon, ei avustajalla. Se, että vie ja valvoo atk-luokassa ei edelleenkään tuo sinulle mitään vastuuta opetuksesta tai oppilaista ylipäätään. Vastuu on opettajan. (Yksi syy siihen, miksi avustajan palkka on pienempi)

      Toki sijaiseksi voi päästä (Valitettavasti) kuka tahansa kun luokalle on vain pakko saada joku sijainen. Ja tämä sijainen voi esiintyä opettajan tittelillä missä vain, ilman, että kukaan tarkistaa pätevyyttä. Jos olisi rekisteri niin ei voisi....Tai ainakin vanhemmat tietäisivät, että mistä ongelmat johtuvat. Ei, en tarkoita, etteikö sijaisissa voisi olla hyviä tyyppejä ja pitkään (yli 10v) sijaistaneet ovat ehkä jotain opetustekniikoita jopa oppineet, mutta on sillä perusteet, että opettajaksi käydään koulutus teorioineen kaikkineen.

      ps. tiedän kyllä ihan tarkkaan, mitä se käytännössä on olla avustaja koulussa. En vain arvosta sitä, että avustajat koittavat nostaa omaa arvoaan opettajan tasolle, koska heidän koulutuksensa ei sitä vastaa lähellekään. Heillä on oma tehtävänsä koulussa ja se riittää. Heille on tarvetta, omalla tontillaan.

    • K-K-2014

      En myöskään maininnut että kyseessä EI olisi sijaisuus. Joten hieman skeptisyyttä tekstiäni luettaessa, pyydän.

      "Ja jos olisi, niin miksi sinut palkattaisiin vain osaksi aikaa?"
      Miten niin miksi? Näin vain tehdään. K.k.avustajilla on hyvinkin erimittaisia työviikkoja. (Ja sijaisuuteni ei siis ole pari päivää vaan 2 kk.)

      "Ei, käytännössä ei ole mahdollista, että olisit sekä avustaja että resurssiopettaja."
      Entä teoriassa? Kysyin miten on teoriassa. Uskon itsekin ettei käytännössä ole mahdollista, kuten jo sanoinkin. Jos ei teoriassakaan, olisi vain hauska nähdä joku laki siitä.
      En työsopimuslakia selaamalla löytänyt sellaista lakia, mutta varmaan sellainen jostain pitäisi löytyä.

      Niin opettaja saattaakin antaa ohjeet minulle, mitä teen luokan kanssa, mutta nämä ohjeet voivat olla usein muotoa "Käykää läpi tämä kappale." Käytännössä se on samaa työtä kuin opettaminen. Erotuksena tietenkin, etten itse päätä mitä aihetta käyn läpi, ja vastuu luokasta on opettajalla. Tiedän sen, että vastuu oppilaista on aina opettajalla. En ole sitä missään vaiheessa kiistänytkään. Eikä siitä tässä ole puhekaan.

      Minusta sinä ylenkatsot pahasti opettajakoulutuksen käymättömiä ihmisiä. Kyllä, uskon että koulutuksesta on paljon hyötyä, ja opekoulutuksen käytyään opettaja huomaa oppineensa juuri monia asioita, joita tuskin kovin moni kouluttamaton itsenäisesti sisäistäisi. Mutta ei saa olla tasapuolisen ennakkoluuloinen kaikkia kohtaan.
      Jotkut oppivat huomattavasti vähemmässä ajassa ja vähemmästä evidenssistä, esim. työskennellessään opettajan kanssa työparina ja tarkkaillen hänen työtään ja tehden mahdollisimman paljon itselle hyödyllisiä ja tärkeitä johtopäätöksiä
      Inhottaa tollainen "Älä pyri opettajan työhön, kun et kerran oo käynyt koulutusta siihen" ylimielinen asenne. Älä unohda että maailmassa on myös 2-vuotiaita mensan jäseniä. Eivätkö he osaisi esim. 20-vuotiaana joitain asioita jotka useimmat ihmiset oppivat vasta 40 v:nä. En vihjaa, että itse olisin tällainen, kuten varmasti et sitä epäilekään, jos yhtään osaat lukea tekstiäni kirjaimellisesti ja EPÄennakkoluuloisesti.

      Toinen mikä ärsyttää, on se, kun ihmiset eivät osaa keskustella siitä aiheesta, josta alunperin keskustelu alkoi. Siksi en aio vastata enää tähän viestiketjuun ohi alkuperäisen aiheen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1886
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe