Aikuisen koiran irtipito-opettaminen

17-1

Elikkä painitaan nyt semmoisen asian kanssa että meillä täällä 5 vuotias karhukoirasekoitus on karkaavaista sorttia ja lähtee heti hihnasta irti päästyään muille maille. Tekee 15-60 min reissuja metsässä sekä kerran odoteltiin pari tuntia kunnes lopulta palasi kotia joten en ole sitä enään irti uskaltanut päästä. Koira tuli meille aikuisena enkä itse sitä ole päässyt opettamaan sekä jo hankiessani tiesin että se ei pysy irti (en tiedä syytä miksi?) mutta silti olisi vielä pieni miete josko sen pystyisi opettamaan. Olen kokeillut poispäin kävelemistä,piiloutumista metsään ym houkuttelua herkkuilla mutta ei käskyistä paljoakaan piittaa irti ollessaan paitsi reissuilla joilla ollut ensin sen 15-30 min jolkottelemassa jossain lähialueella ja tullut sitten vierelle ihmettelemään vähäksi aikaa kun kutsunut. Tarkoitus olisi opettaa kulkemaan näköetäisyydellä ettei lähtisi tekemään niitä omia reissujaan sekä kuuntelisi käskyjä ilman sitä remmiäkin. Jos teistä joku osaa kertoa mikäköhän tähän tepsisi niin kertokoon ihmeessä.

11

374

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Melko haasteellista

      Koira tietää jo mitä odottaa kun pääsee irti. Todella kivaahan se on koiralle päättää itse minne menee. Jos on pennusta asti opetettu niin koira ei usein uskalla lähteä yksin. Tämä koira on niin itsevarma että se tietää sen olevan hauskaa vaeltaa omia teitä. Periaatteessa sun pitää vaan olla kiinnostavampi kun se koiran oma vaellusmatka. Ota vaikka jotain herkkulihaa, päästä koira irti ja tiputtele lihaa maahan samalla kun kävelet. Kehu koiraa jos pysyy luonasi. Ota kiinni ja palkitse todella paljon, päästä taas niin ettei koira aina yhdistä sinua siihen että se laitetaan remmiin.

    • 17-1

      Kiitos vastauksesta. Näin olenkin tehnyt että palkinnut aina tosi hyvin kun tullut luokse ja antanut herkkua sekä myös heitellyt niitä maahan kun lähtenyt mutta itsekseen jolkottelu näyttänyt vievän voiton. Päästänyt uudelleen menemään kun tullut käskystä ja palkinnut. Kun itse lähtee sitten kävelemään metsässä niin sehän lähtee tosiaan jonkun matkan päähän ja ilmestyy välillä siihen vierelle mutta ei välttämättä pysy siinä näköetäisyydellä tai tottele kun kutsuu luokse. Sehän siinä onkin että kun ei tiedä minne se lähtee..saattaa ylittää maantien tai mennä talojen pihoihin niin siinä voi helposti jäädä auton alle tai ihmisiltä tulla huudot kun koira juoksentelee niiden pihassa. Toinenkin koira kun on mukana pysyttelee lähistöllä tai tulee muutaman minuutin kuluttua kun ei jaksa seurata toista mutta tämä 5 vuotias lähtee ihan itsekseen seikkailemaan.

      • Melko haasteellista

        Voit myös ottaa pitkän jälkiliinan ja päätät millä etäisyydellä koiran pitää pysyä. Kun koira on sillä etäisyydellä niin sanot vaikka "odota". Jos koira pysähtyy niin palkitse, jos ei niin vaikka astut jälkiliinalle ja sanot käskyn uudestaan.
        Tässä on kuitenkin se huono puoli että koira kyllä tietää milloin on kiinni. Eli sitten kun poistat jälkiliinan niin tilanne voi mennä taas samanlaiseks. Siks olis hyvä jos tätä liinaa lyhentäis ajan mukaan kun hommaa alkaa sujua. Lopulta voi jättää pienen pätkän kaulapantaan niin että koira luulee olevansa vielä kiinni.


      • 3+11

        Metsästyskoirarotuisia koiria ei tule päästää vapaana luontoon ellei tarkoitus nimenomaan ole toteuttaa koiran luontaista metsästysviettiä. Piste. Eli koira irti aidatulla alueella, luonnossa pitkässä flexissä tai liinassa ja ihmisten ilmoilla lyhemmässä hihnassa. Kaikki nuo neuvojat, moniko on todella saanut metsästysviettisen vanhemman pystykorvan uudelleenkoulutettua pysymään irti lähellä omistajaa metsässä? On koiralle ystävällisempää tunnustaa tosiasiat. Eli ilman sähköpantaa se tekee kuten haluaa tässä asiassa. Sähköpanta siis on laiton (tehokas) koulutusväline.
        Mainittakoon, että kerran kyselin Eeva Resko-Heinolta beaglerodusta ja sen sopivuudesta maalle perhekoiraksi. Vaikka hänen komeat koiransa olivat näyttelylinjaisia monessa polvessa, hän ilmoitti ykskantaan että beaglea ei voi pitää vapaana maalla. Samasta syystä kuin aloittajan koiraakaan ei voi.


    • Mission impossible

      Heh! Voin kertoa että tuo on kyllä lähes mission impossible opettaa koiralle, ainakaan enää että pysyisi edes näköetäisyydellä. Johtuu tuosta rodu(i)sta. Nuo kotimaiset metsästysrodut ja niiden sekoitukset on aikanaan valikoitunut juuri sellaisiksi että niistä on metsämiehelle hyötyä sinkoamalla heti irti päästyä näkymättömiin lähistölle sadan taikka parinsadanmetrin päähän etsimään ja ajamaan piilossa oleva riista näkösälle.

      Aikani yritin vuosikkaana tulleelle koiralleni tuota, mutta pakko oli luovuttaa, varsinkin kun tuo perskules pari kertaa ajoi näkösälle tai kuuluville marjastajatkin. Sen jälkeen ollaankin sitten oltu fleksissä.

      Kannattaa myös muistaa että tähän aikaan vuodesta ei saa taas pitää koiria auki eläinten pesimisrauhan vuoksi.

    • 20+4

      Hommaa pitkä liina. Pitkässä liinassa/narussa koiralle tule se vapaudentunne, mutta on hallittavissa.
      Jos koira meinaa karata niin huudahda seis , tai minkä sanan nyt haluatkaan opettaa, ja sitten nykäiset liinasta koiraa takaisin päin.
      Varaa myös opetustilanteisiin koiran superherkkua ja aina kun koira tulee luoksesi käskystä tai ihan muutenkin vaan tsekkaamaan sut, niin palkitset sen.
      Muutenkin kannattaa harjoitella tottelevaisuutta, eli näitä istu, maahan, tassua juttuja.
      Kandee myös pitää yllä semmosta perushuomaamattomuutta koiraa kohtaan. Eli ei jatkuvasti olla kiinnostuneita koirasta ja sen tekemisistä vaan jätetään koiran rapsutuskerjäykset ym. kontaktin otto huomiotta (ei katsota koiraa, ei puhuta sille eikä siihen kosketa).

    • Saulin omistaja

      meidän koiraa ei ole siihen opetettu,joten en tiedä miten opettaa mutta onneksi ei tarviikkaa tietää kun koira pysyy näkö etäisyydellä ja on niin kiltti että voi tielläkin pitää irti:)

    • laki määrää

      Kannattaa tosiaan jälkiliinalla aloitella.Ja muistaa myös että nyt on luonnossa rauhoitusaika, joten ei häiritä pesintää.
      Pidetään koirat hallinnassa, ja kytkettynä.
      Syksyllä, maanomistajan luvalla, tai koirapuistossa irti.

    • metsä

      Itsekin olisin kiinnostunut tietämään, että miten opettaa koira pysymään näköetäisyydellä. Itsekin otin aikuisen sekarotuisen joku aika sitten. Roduista ei ole mitään tietoa, todennäköisesti siinä on jotain metsästyskoiraa ulkonäöstä päätellen.

      Hetken aikaa se saattaa kestää lähistöllä, mutta sitten jossain vaiheessa painelee metsään ja kipittää siellä onnellisena. Tuntuu, että kun se päättää lähteä, niin siinä ei auta mikään. Ja luokse ei tule mistään hinnasta, jos huutelee sadan metrin päässä. Ei edes kuule, tai ole kuulevinaan. Kun menee lähemmäs kutsumaan, tulee kyllä melko todennäköisesti ainakin käymään luona, jos ei muuten niin hakemassa herkut.

      Kokeiltiin pitkää narua. Paha vaan, että koira ei sitä tajunnut. Narua kun oli paljon, ja se päätti lähteä juoksemaan kohti metsää. Huudeltiin ja kiellettiin, mutta äkkipysähdys siitä tuli. Teki niin pahaa, että se kokeilu jäi siihen. Nythän koiria ei saa pitääkään irti. Syksyllä sitten katsotaan uudestaan.

      Koiran kanssa on harjoiteltu tottelevaisuutta, osaa temppuja ja tekeekin niitä vaihtelevalla menestyksellä. Joskus se viitsii tehdä, joskus ei. Ja kyllä se tietää, milloin sitä kutsutaan. Se vain päättää jatkaa omia reissujaan.

      Ei se kuitenkaan ole kovin pitkälle mennyt. En tosiaan tiedä, kuinka kauas se koskaan menee, mutta kuulen sen aina metsässä. Oksat katkeilee ja risut heiluu, joten ei se kilometrien päähän juokse. Pysyttelee lähistöllä, muttei hallinnassa, eikä näkösällä. Rasittavaa..

      Flexiä en halua ottaa käyttöön, en koe, että siitä olisi mitään hyötyä. Nyt tuo kuitenkin tietää, miten pitkälle pääsee kun on hihnassa.

    • piippiip1

      Osta kaukosäätimellä varustettu kaulapanta.
      Siinä on kolme nappulaa;
      1.äänimerkki varoitus (piippaus)
      2.lyhyt suihke
      3.pitkä suihke

      Suihke voi olla joko vettä tai sitrusaromilla vahvistettu.

      Meillä oli koiralla käytössä, oppi nopeasti.
      Suihketta en käyttänyt montaa kertaa.
      Tuli piippauksesta eteen istumaan.
      Kantomatka on pitkä, kerkeää reagoimaan.
      Nyt panta on meillä kaapin perällä, koira tulee kun naksauttaa kieltä.

      Sinun tulee kuitenkin luoda selkeät rajat, että kuinka kauaskoira voi sinusta mennä.
      Muuten se on yhtä tyhjän kanssa.

    • harjoittelua vaan

      Koira ei karkaile jos saa tarpeeksi liikuntaa, koirat tykkää haistella ja seikkailla, jos sitä ei saa toteuttaa = karkulainen. Aikuiselle koiralle ei enää tehoa piiloutumiset, pennulle kyllä. esim. http://www.mustijamirri.fi/tuote/berra-jälkipiuha-oranssi-10-m/027939/

      Alkakaa opettamaan jälkiliinan kanssa pillille, ensin siis sisätiloissa, sitten liinan kanssa, eli koira pääsee pidemmälle, sitten vain vihellys ja jos koira tulee = palkkio, tuota liinan kanssa harjoittelua niin kauan että tulee heti hakemaan palkkion. Ja sitten tulee päivä että sen voi päästää hihnasta ja tulee pillille, edelleen heti makupala ja koira saa jatkaa touhujaan, tulee kyllä aina, jos ei heti ensimmäisellä eikä ihan toisellakaan pistetä hihnaan, vaan pääse jatkamaan touhujaan. Ja omasta mielestä hyvä http://www.mustijamirri.fi/tuote/pro-dog-whistle-koirapilli-äänetön/033716/, ei käy omiin eikä naapureiden korviin

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe