Syysrapsi ja asiantuntijat

Vapaa-ajattelija1950

Tuossa Agronetissä kehutaan että syysrapsi on talvehtinut hyvin. Vaikka vähennetäänkin hiukan omakehuja niin vaikuttaa kuitenkin siltä, että rapsi sittenkin selvisi talvesta kohtuullisesti.

Tästä tullaankin näihin asiantuntijoihin. Talvella ilmoitettiin hyvin pontevasti lehtien palstoilla, että rapsi kuoli kylmyyteen, lumipeitteen puuttuessa. Näinhän ei sitten käynytkään.

Herää kysymys, minkätasoisia ne asiantuntijat sitten oikeesti ovat. Ainakaan tämän perusteella niihin ei kannata luottaa sitten tippaakaan. Kuinkahan paljon muuta roskaa he oikein suoltavat jota viljelijät uskovat. Sillähän on sikäli merkitystä, että moni viljelijä kuitenkin luottavat ja tekevät viljelypäätöksiä niitten puheitten perusteella.

12

325

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Syysrapsia 2015

      KM-lehden satokilpailussa ainakin saivat hyviä satoja syysrapsista, parhaat yli 5000kg/ha.
      Vaan kuka tässä nyt on sitten asiantuntija, monta kertaa näyttää, että syysviljat selvisivät talvesta ja sitten keväällä tuleekin täysi tuho

    • viljelijä 147ha

      Onneksi sillä ei ole väliä tuleeko tuho vai ei, tämä viljely on siitä hyvää hommaa että jos tulee tuho katokorvaukset pelastaa näissä hommissa ei voi epäonnistua aina tulee rahaa ja rutkasti.

      • Urbaanilegendaa

        Äläpä taasen trollaa. Katokorvaukset ei pelasta, koska viitesato ja omavastuu pitävät siitä huolen, että rahaa ei tule ainakaan rutkasti. Jo (olemattoman peltosi) 147ha pinta-alan omavastuu on niin iso, että potentiaalinen öljykasvien vuosittainen viljelyala ei riitä siihen. Katokorvaukset ovat urbaanilegendaa! http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaupunkitarina


    • viljelijä 147ha

      Kyllä niitä van tulee ja muut tuet ,avustukset,ym korvaukset päälle

      • Aivan skeidaa

        ..että katokorvauksia saataisiin muualla, kuin kaupunkilaisten puheissa. Täytyy tulla lähes totaalinen tuho, että saa katokorvauksia ja silläkään korvauksella ei rikastu. Toki satovahingoista ilmoitetaan, mutta harva edes hakee katokorvausta, koska omavastuu on niin suuri, ettei tarkastusmaksua kannata maksaa.
        Mielestäni saman systeemin voisi ottaa käyttöön muissakin tuissa, kuten esim. asumistuen hakemisessa, että asunto käytäisiin ennen tuen myöntämisen käsittelyn aloittamista tarkastamassa ja tarkastuksesta perittäisiin maksu. Uskon, että asumistukea hakevien ja asumistuensaajien määrä pienenisi melkoisesti!

        Olen viljellyt tätä maatilaani nyt n. 25 vuotta ja yhden kerran on tullut sellainen tilanne, että kasvustoista tuhoutui märkyyden vuoksi niin paljon, että hain katokorvausta. Kiersimme tarkastajan kanssa kaikki tuhoutuneet lohkot ja samalla vilkaistiin myös nekin lohkot joista oli sato korjattu, myös lohkokirjanpitoa silmäiltiin, että oliko ylipäätään tehty toimenpiteitä hyvän sadon saamiseksi. osan tarkastusmaksusta sain hyvitettynä, kun kiersimme peltolohkoni minun autollani.
        ..ja sitten se suuri katokorvaus n. 20000€ vahingosta sain korvausta 4000€, eli hävisin 16000€!! Ja kuten todettua, tämä on ainut kerta, kun tälläinen tilanne oli, että kaikki edellytykset katokorvauksen maksamiselle tapahtuivat. Eli vahinkoala oli niin suuri ja ylittäen omavastuun reilusti, että edes jotain maksettiin. Tuo 4000€ oli tietysti veronalaista tuloa. Koska oli sijoittanut tuolle tuhoutuneelle alueelle kasvinsuojeluun, lannoitteisiin, polttoaineisiin, siemeniin melkoisen summan oman työni lisäksi, en voi pitää saamaani korvausta mitenkään suurena.

        Jos en omistaisi maatilaa ja olisin ilman y-tunnusta, saisin Kelasta enemmän erilaisia tukia ilman, että minun tarvitsisi sijoittaa suurempia summia.

        Isäni viljeli tilamme minua ennen 32 vuotta ja hänelle ei kertaakaan sattunut tälläistä tilannetta, että katokorvausta olisi voinnut edes harkita haettavaksi.


    • syysvilja.

      Ei minusta ole mikään häpeä tunnustaa että viljelijä saa muhkeita tukiaisia.

      • Häpeämätön

        Siis missä ne muhkeat tukiaiset on, kun viljelijöiden verotiedoissa ainakaan ei sellaisia näy?
        Jos joku viljelijä on saannut verotettavaa tuloa enempi, on se tullut pääomatuloina ja siten joko kiinteistöjen taikka metsän myynnistä. Ne "mahtavat" tuet kuuluu ansiotulojen piiriin ja ne eivät näy viljelijöillä olevan kovinkaan suuria.
        Toki tiloille koordinoituu suuria tukisummia välillisesti, mutta ne siirtyvät suureksi osaksi tiloilta kaupunkiin mm. maksettujen vuokrien, tuotantopanosten muodossa.

        Maksetut katokorvaukset taas ovat urbaanilegendaa suurelta osin. Sen sijaan kiinnittäisin huomiota esim. telakkatukeen joka kohdistuu suhteellisen pieneen porukkaan, kun sitten laiva on valmis, saa varustamo tukea ja lopuksi verottomalla alkoholilla hoidetaan asiakkaat näille laivoille. Eikö tähän kukaan kiinnitä mitään huomiota!


    • häh?

      Huijaako viljelijät vielä verottaajaakin, onhan melkoisen härskiä porukkaa.

      • TYHMÄ MIKÄ,,:))

        JOPPE HUIJJAA AINRAKIN SOSSUA,,,:)))))))))))))


        ONNREKS JOPPE ERES KAREHRII VILJELIJÄÄ KOKO SIELULLAHAN,. MUILRA LIENEE PAREMMAT KOULUUTUKSRET JA NE ON AHKERII, ET EIR TARTTE KAREHRII,,,:)))))))))))))


      • kaupunklaiset huijaa

        Ei viljelijät huijaa verottajaa, mutta syksyisin hömppälehtien lööppien mukaan moni kaupunkilainen näyttäisi huijaavan verottajaa, kun uutisoidaan kuinka paljon kukin sai MÄTKYJÄ ja mätkyhän tarkoittaa sitä, että verottaja mätkäisee, kun ei pidä verovelvollisen ilmoitusta tuloistaa luotettavana.
        Viljelijät saavat tosi harvoin mätkyjä, he vain maksavat kiltisti jäännöveroja, jos ennakot eivät riitä.


      • joo-paaa

        et ymmärrä asioita ollenkaan.
        tuistahan pitää ottaa pois ensin tuotantokustannukset .
        Tukihan ei EDELLEENKÄÄN OLE palkkaa., palkasta on jo vähennetty tuotantokustannukset , tuista ei
        Vertaa tukia mieluummin liikevaihtoon.
        Neste oyj :n liikevaihto sen palkkalistoilla olevaa duunaria kohti on n. 3 miljoonaa euroa, et varmastikaan väitä, että he saavat keskimäärin tuon suuruista palkkaa???
        tukea kuitenkin väität palkaksi
        onko sun yksinkertaisuudella rajoja ???


    • näin

      Jopas on järjetön ajatus, tuethan on ihan täysin ilman vastiketta saatua rahaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1262
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe