Koirien vapaana pitäminen

kertokaa syynne!

Kertokaapa syitä miksi mielestänne tottelevaisia ja tasapainoisia koiria ei saisi pitää vapaana esim.pururadalla, tai metsissä?

Siis kun suurinosa tälläisten koirien omistajista kytkee koiransa heti jos vastaantulija sitä toivoo tai tarve muuten vaatisi sitä.

Mielestäni se että ihmiset antaa koirien juosta vapaana, haistella hajuja rauhassa vähän kauempaakin kuin omistajan vierestä, on hienoa.
Moni ohikulkijakin näyttää nauttivan kun näkee koirien kirmaavan sydämensä kyllyydestä. Ja kun koira saa tuollaistakin liikuntaa ja tekemistä, on se koira onnellisempi mikä tarkoittaa vähemmän häiriökäytöstä jne....

Ja jos joku pelkää irtiolevaa koiraa niin voihan siitä sanoa, ei se sen kummempi juttu ole! Omiani pidän vapaana, eivät edes vilkaise vastaantulijoita, menevät sille puolelle pururadan reunaa kuin osoitan, tai pysähtyvät käskystä. Ja kytken koirani aina jos vastaan tulee vieras koira vaikka luotankin koiraani, niin ihminen ei osaa täysin lukea kaikkien koirien energioita ja kemioita. eli teen sen varmuuden vuoksi!

Eli minua kiinnostaa mitkä ovat ne syyt miksi ei saisi pitää vapaana?

Se on laki, tiedän....
mutta harva noudattaa täysin muita tärkeämpiäkään lakeja aina.
Esim. aina ei tule käytettyä vilkkua kun kääntyy autoillessa yms...
Sitten olen miettinyt että ovatko jotkut huolissaan luonnosta, eli lintujen pesimiset jne...?

Sekin on mielestäni "outoa" koska kaikki koirat eivät edes lähde lintujen perään, ja esim. kissoja pidetään vapaana, ja nehän nappailee lintuja jatkuvasti ja käyvät kakkimassa lasten hiekkalaatikoihin. Kaverillani on sekä kissa että koira, ja koiran vapaana pidosta valitetaan suht usein mutta kissasta ei ole valitettu!
Ja täytyy sanoa että kyllä tuollainen kissa joka saa toteuttaa itseään vapaana vaikuttaa tyytyväisemmältä kuin sisäkissat!

Sekin mielestäni on plussaa koirien vapaana pitämisessä että silloin eivät aina kakkaile tienvarteen jolloin siihen voi joku astua. Ja itse kerään koirieni jätökset, paitsi jos tiedän että missään lähistöllä ei ole roskista jolloin pitäisi kantaa haisevaa pussia tuntitolkulla. Sitäkään en ymmärrä että vauhkotaan kun jätöksiä ei kerätä, mutta silti monilla paikkakunnilla ei näy roskiksia juuri missään.
Ja monesti nämä samat valittajat eivät anna pudottaa kakkapusseja omiin roskiksiinsa, joten näiltä tyypeiltä haluaisin mielipiteen siitä että kumpaa toivovat? keräämistä? vai ettei kakkoja kerätä ja heitetä heidän roskiksiin?

32

381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vapaaksi vaan

      Samaa mieltä. Suurin osa kun koiriaan vapaana pitävistä on asiallista porukkaa, ja tietää että koirat tottelevat, niin mikäs siinä. Mielestäni saa pitää vapaana vaikkakin se laki..
      Kuitenkaan en ymmärrä miksi jotkut pitävät vilkkaan autotien varressa esimerkiksi, sitä en ymmärrä keltään, koska aina on riski että koira lähtee esim kissan perään.
      Mutta nämä koiravihavauhkoajat...voi että, mitä niistä nyt sanoisi. Yleistetään että kaikki koiranomistajat ovat huonoja sellaisia ja kaikki koirat raatelijoita. Ja siksi kaikki koirat kiinni ja kuonokoppa..hohhoh.

      Mutta juu tuo vapaanapitoasia, vapaaksi vaan kaikki hauvat jotka tottelevat ja sopivissa paikoissa! Kohteliasta on ottaa koira hihnaan kun joku tulee vastaan, niin teen itsekin, vaikka koira kiltti olisikin, sillä otetaan myös koirapelkoiset ja muut huomioon, jotka ei halua koiran haistelevan.

      Iloisia kirmailuhetkiä kaikille :)

    • kerssa

      Niin, itse vastasitkin jo siihen - se on laki, ja sama asia on myös monen muunkin lain kohdalla eli ei niitä tarvittaisi jos kaikki osaisivat toimia eri tilanteissa oikein ilman lakeja. Jos jokainen koiran omistaja tuntisi ja tietäisi koiransa käytöksen ja tavat kaikissa tilanteissa ihan varmasti, ei tarvittaisi sellaista lakia että koira on pakko pitää kiinni. Totta kai lintujen pesintä ja muutenkin eläinten pesänteko- ja poikimisaika on yksi tärkeä syy siihen että ei haluta koirien juoksentelevan joka paikassa vapaana, ei vaikka ne eivät pesiin koskisikaan. Saman pitäisi tietenkin koskea myös kissoja.

      • poliisitutkii

        Vilkun käyttö on turhaa, eihän pikkulapset kuitenkaan tajua.
        Haukullinen, lopeta nämä höpsistäjuttusi.


      • kerssa
        poliisitutkii kirjoitti:

        Vilkun käyttö on turhaa, eihän pikkulapset kuitenkaan tajua.
        Haukullinen, lopeta nämä höpsistäjuttusi.

        Nyt otin muuten oikeasti loukkauksena tuon että haukut mua haukulliseksi! =(((


    • 15+15

      "Se on laki, tiedän...."

      Kiva kun tiedät. Noudata sitä, niin vältät vihat. Ihmiset vihaavat lainrikkojia. Siinä on tärkeä syy noudattaa lakia.

      • Lain koura

        Laki on jännä käsite. Sen rikkojia vihataan silloin kun aihe on itselle sellainen että sitä itse noudatetaan. Mutta lain rikkojia ei vihata silloin kun aiheena on sellainen että sitä itsekin rikotaan:)
        Eli on lakeja ja "lakeja", niitä pitää noudattaa mutta käytännössä joko noudatetaan tai ei, ihan sama, jos keltä tahansa kysytään niin lain rikkomisen pahuus on suhteellista.

        Siispä minun tapauksessani koirat tilanteen mukaan vapaaksi vain, mutta rattijuopoille pienistäkin kolaritilanteista vankeutta ja hervottomat sakot. Koska molemmat on laittomia ja toinen minua ei haittaa ja toinen haittaa :)


    • Miksihän jonkun sivullisen pitäisi antaa laittaa urakalla kakkapusseja omaan roskikseensa haisemaan, jos ei koiran pito muutenkaan kiinnosta niin sitten vielä pitäisi tukea toisten harrastuksia. Kiva siinä sitten pestä sitä itteään pois pöntöstä monta kertaa kesässä, kun jotkut laittaisivat sinne kompostoituvia pusseja, pussit pehmenevät ja sisältö leviää pitkin pönttöä.

      Vai suurin osa asiallisia koiran irtipitäjiä jotka hallitsevat lemmikkinsä... Toko-kisoissa ehkä. Eihän sitä lakia olisi, eikä sitä olisi tiukennettu, jos tuo pitäisi paikkansa.

      • Käläkäläkäläkälä

        Ite kyllä heittelen oman koiran paskapussit omaan roskikseeni, eikä roskis haise sen kummemmalle kuin ilman kakkojakaan. Ei kyllä ole ollut tarvetta mitään roskista sen takia pestä. Ja noi maatuvat pussit....öö tota mikä kakkapussi kerkiää maatua roska-astiassa joka tyhjennetään muutaman viikon välein? Meillä tyhjennysväli 6vkoa eikä sieltä mikään pska haise.
        Siellä haisee kyllä ihan kaikki muu jäte, kakkapussitkin on vielä suljettuja...villiinnyit nyt vähän turhaan, oletko noussu tänään väärällä jalalla..?


      • Käläkäläkäläkälä
        Käläkäläkäläkälä kirjoitti:

        Ite kyllä heittelen oman koiran paskapussit omaan roskikseeni, eikä roskis haise sen kummemmalle kuin ilman kakkojakaan. Ei kyllä ole ollut tarvetta mitään roskista sen takia pestä. Ja noi maatuvat pussit....öö tota mikä kakkapussi kerkiää maatua roska-astiassa joka tyhjennetään muutaman viikon välein? Meillä tyhjennysväli 6vkoa eikä sieltä mikään pska haise.
        Siellä haisee kyllä ihan kaikki muu jäte, kakkapussitkin on vielä suljettuja...villiinnyit nyt vähän turhaan, oletko noussu tänään väärällä jalalla..?

        Ei meillä päin, tosi harvoin kyllä näkyy muuallakaan, ainakaan ole mitään holtittomia koiranomistajia, ne ketkä pitää vapaana, niillä on tottelevaiset koirat. Ne ketkä eivät pidä vapaana, hallitsevat koiransa muuten ihan hyvin.
        Kummastuttaa nämä ainaiset "huono koiranomistaja"-keskustelut. Tosi harvoin niitä oikeasti huonoja näkee, 90% vastaantulijoista on harmittomia. Tai no, suurin harmi on ehkä se että vastaantulija ei halua antaa koiransa tutustua, tai tyyppi on muuten epäsosiaalinen:/ Mutta niin, nekään eivät yleensä ole mitään huonoja koiranomistajia.

        Sen tupin vois vetää sieltä perssiistään niin elämä hymyilis ehkä edes hiukkasen.


    • tarmon kanssa

      Omaa koiraani en voi irtipitää kun on niin saalisviettinen, mutta aamulenkillä tapaamme aina muutamankin tipsun ja fifin jotka omistajiensa seurassa kulkevat vapaina ja rauhallisina. Mikäs sen mukavampaa! Kyllä hölmö on laki, joka sellaisen kieltää!

    • huolehtikaa omista

      Kiltit ja hyvin koulutetut koiratkin kuuluu pitää kiinni.Omistajahan päättelee millainen koiransa on.Ja kun lehdistä saa lukea näistä ihmisten ja vieraiden koirien kimppuun hyökänneistä koirista.Ainahan ne on kilttejä ja hyvin koulutettuja olleet.

      Jos omistaisin pienen fifi koiran, harmittoman ja kaikille kiltin.En siltikään sitä vapaaksi päästäisi.Koska, joku toinen saattaa olla samoilla kulmilla pitämässä vapaana, omasta mielestään täydellistä sakua, rotikkaa, tai taistelusukuista koiraansa, joka ei välttämättä sietäisi fifini olemassa oloa ollenkaan.Siinä sitten tulisi kurjat hetket seurata miten vieras vapaana oleva suurempi koira saalistaisi fifini kiinni, sen paetessa henkensä edestä.
      Mitä hyötyä tuon jälkeen olisi siitä, että minun koirani oli kiltti ja täysin muille vaaraton fifi?
      Jos fifini olisi taluttimessa, kun tuo suurempi koira olisi vapaana.Voisin edes yrittää puolustaa fifiäni, yrittämällä ajaa irtiolevaa koiraa pois, ja jos mikään ei auta suojata sitä vartalollani.Tiedän että syliin ottamista vastustavat isojen koirien omistajat, mutta joskus se on ainut keino säästää oman pikkukoiransa henki.
      Mielummin otan riskin puremasta, kun jätän koirani tapettavaksi.
      Pitäkää siis arvaamattomat koiranne kytkettynä.

      Huolehtikaa niistä isoista ja pienistä koiristanne niin, ettei tuollaisia tilanteita tule.Koira saa hyvin liikuntaa ja samalla koulutusta pitkillä kävely tai juoksulenkeillä taluttimessa.Pyöränkin voi ottaa avuksi, jos tuntuu ettei itse jaksa riittävästi juosta.
      Koirapuistoissa koiraa voi pitää turvallisesti vapaana. Jos se ei siedä muita koiria, niin voi viedä silloin kun puisto on tyhjä.

      • yhteenotoista

        Jos toinen koira on kytkettynä, vapaana olevan koiran omistaja maksaa el maksut korvaukset tapahtuneesta.
        Jos molemmat vapaana, molemmat maksaa omat el kulut muut.Kävi miten kävi.


    • Kertokaa syynne!

      Olen siis tuo aloittaja.
      Tosiaan itse pidän vapaana aina kun on tilaisuus.
      Toisen koirani kimppuun hyökkäs 3koiraa, joista 2oli isohkoja. Oma koirani on 6kg.
      Ja täytyy sanoa että hyvä on kun pidin silloin vapaana. ensinnäkin luultavammin itselleni olisi käynyt huonosti jos olisin syliin napannut. Toisekseen kun ei ollut remmissä pääsi paremmin yrittään karkuun ja livahtamaan toisten alta pois.
      En tiedä mikä laukaisi tämän tilanteen alunperin, tiedän nuo 3koiraa, olemme aikaisemminkin jutelleet omistajan kanssa, ja hyvin on koirat aina käyttäytyneet!
      Luulen että oma koirani antoi vääränlaisen signaalin noille kolmelle. Kaikki ovat narttuja, ja omani on 2v, joten ehkäpä yritti kaukaa viestiä jtn pomottavasti, niinkuin 2vuotiaat usein testaavat. Hengissä säilyi, pari pvää oli paikat jäykkänä ja puremareikiä ympäri kroppaa. Mutta nykyään ei esim.nosta päätänsä ylöspäin jos vieras koira tulee vastaan tai jos joku tulee kohti turhan suoraan niin osaa näyttää nöyrää tyttöä, kääntää katseen poispäin toisesta koirasta, elikkä jtn oppi.
      Onneksi en joutunut tilanteessa paniikkiin, enkä säälinyt koiraani. Onneksi 3koiran omistaja juoksi suht nopeasti paikalle. Onneksi kävelin takaisin kotiin kuin mtn ei olisi tapahtunut. Onneksi pyysin kotona miestäni tutkimaan vammojen vakavuuden, jottei koirani vaistonnut siinä vaiheessa väkisin mieleen pyrkivää järkytystä! Ei tullut koirastani säikkyä remmirähjää, vaan näyttää että kokemuksena oli koiralleni hyvä opetus! Mutta ikävä tuo tapahtuma silti oli!
      Ja jos joskus sattuisi vielä näin että huomaan että jonkun koira hyökkää, niin päästän kyllä irti omat koirani, jotta voivat rauhassa viestiä koirankielellä hyökkäävälle että heistä ei ole vaaraa!
      En tiedä olisinko vaistomaisesti napannut koirani syliin jos se olisi ollut remmissä!
      Ja onneksi koiralleni ei tullut vakavia sisäisiä vammoja, aika ketterästi pääsi välillä livistään toisten hampaista!
      Ja varmaankin suhtautuisin tähän negatiivisemmin jos olisi jtn vakavaa fyysistä vammaa tullut!
      Ja tuosta tapauksesta opin sen että varmuudeksi kun koiria tulee vastaan, niin kytken omani, jotteivat omieni päässä naksahda jtn, niin silloin eivät ainakaan pääsis hyökkäämään!

      • Kertokaa syynne!

        Tarkennan vielä tuota äskeistä tarinaani =)

        Eli jos tuo kuulosti siltä että jatkossa annan olla vapaana jos toinen hyökkää, mutta laitan remmiin jos vastaan tulee koiria. Sekavaako?
        Tarkoitan että, laitan aluksi remmiin kunnes näen miten omani ja vastaantuleva suhtautuvat toisiinsa ja päästän vapaaksi heti jos näyttää että vieras koira vapaana meinaa hyökätä, ja/tai päästän vapaaksi myös heti kun näen että koirat tulevat toimeen!


      • kerssa
        Kertokaa syynne! kirjoitti:

        Tarkennan vielä tuota äskeistä tarinaani =)

        Eli jos tuo kuulosti siltä että jatkossa annan olla vapaana jos toinen hyökkää, mutta laitan remmiin jos vastaan tulee koiria. Sekavaako?
        Tarkoitan että, laitan aluksi remmiin kunnes näen miten omani ja vastaantuleva suhtautuvat toisiinsa ja päästän vapaaksi heti jos näyttää että vieras koira vapaana meinaa hyökätä, ja/tai päästän vapaaksi myös heti kun näen että koirat tulevat toimeen!

        Ei ole sekavaa, kellekään kuka koirien käytöstä tuntee. Tappelun vaara on hyvin monesti suurempi silloin jos koirat pääsevät kosketusetäisyydelle niin että toinen niistä on kiinni, kuin että jos molemmat on irti. Väärinymmärrykset koirien kesken aiheutuvat useimmiten juuri hihnasta tai muuten ihmisen toiminnasta.

        Laki joka määrää pitämään koirat kiinni, on kuitenkin määrätty esimerkiksi sitä varten ettei noita ikäviä yhteenottoja koirien kesken ylipäätään pääsisi syntymään. Minunkin koiran kimppuun on käynyt irti ollut koira, ja voi olla ettei se olisi hyökännyt lainkaan jos omakin koirani olisi ollut irti. Mutta jos olisi eläinlääkärikuluja sen tähden tullut, kyllä se toinen koiran ulkoiluttaja olisi ollut niistä vastuussa, koska hänen koiransa oli irti ja tuli meitä kohti, minun koira oli hihnassa.

        Kaikki koiranomistajat eivät myöskään tiedä varmuudella, miten oma tottelevainen koira käyttäytyy jos yhtäkkiä edestä menee kissa tai jänis. Vapaana tielle ryntäävä koira on aina vaaraksi sekä itselleen että liikenteelle.

        Lisäksi nuo lintujen pesimäpuuhat ovat semmoinen asia että vapaana juoksentelevat koiranräähkät aiheuttavat linnuille ylimääräistä stressiä. Koska koiria on kuitenkin lukumäärällisesti maassamme paljon. Sääntöjä on yksinkertaisesti pakko olla, vaikka ne joskus raivostuttavatkin.


      • wjwu8pAU89U<
        kerssa kirjoitti:

        Ei ole sekavaa, kellekään kuka koirien käytöstä tuntee. Tappelun vaara on hyvin monesti suurempi silloin jos koirat pääsevät kosketusetäisyydelle niin että toinen niistä on kiinni, kuin että jos molemmat on irti. Väärinymmärrykset koirien kesken aiheutuvat useimmiten juuri hihnasta tai muuten ihmisen toiminnasta.

        Laki joka määrää pitämään koirat kiinni, on kuitenkin määrätty esimerkiksi sitä varten ettei noita ikäviä yhteenottoja koirien kesken ylipäätään pääsisi syntymään. Minunkin koiran kimppuun on käynyt irti ollut koira, ja voi olla ettei se olisi hyökännyt lainkaan jos omakin koirani olisi ollut irti. Mutta jos olisi eläinlääkärikuluja sen tähden tullut, kyllä se toinen koiran ulkoiluttaja olisi ollut niistä vastuussa, koska hänen koiransa oli irti ja tuli meitä kohti, minun koira oli hihnassa.

        Kaikki koiranomistajat eivät myöskään tiedä varmuudella, miten oma tottelevainen koira käyttäytyy jos yhtäkkiä edestä menee kissa tai jänis. Vapaana tielle ryntäävä koira on aina vaaraksi sekä itselleen että liikenteelle.

        Lisäksi nuo lintujen pesimäpuuhat ovat semmoinen asia että vapaana juoksentelevat koiranräähkät aiheuttavat linnuille ylimääräistä stressiä. Koska koiria on kuitenkin lukumäärällisesti maassamme paljon. Sääntöjä on yksinkertaisesti pakko olla, vaikka ne joskus raivostuttavatkin.

        vapaana kulkevat kissat häiritsevät lintuja enemmän!
        Eikä siitä vauhkota samallalailla!


    • Koirapuistoon

      Ongema on siinä, kun kaikki pitää sitä omaa Tessuaan tottelevaisena ja tasapainoisena.
      Oikeasti täysin omistajan hallinnassa olevia, tilanteesta riippumatta olevia eläimiä ei ole olemassakaan.
      Jos puhutaan itsenäisestä rodusta (esimerkiksi monet työkoirarodut), niin toimii varmasti välittämättä omistajasta, kun kokee tilanteen riittävän uhkaavaksi ja toisinpäin, jos omistajalle, tulee oikea hätä, niin koira ei jää neuvottomaksi.

      • Linalool

        Tämä. Itse sitäpaitsi pelkään koiria. Nykyään lenkkeillessä tuntuu, että joka kolmas vastaantuleva koira on vapaana ja omistaja saa karjua sille ainakin kolme käskyä kovaan ääneen ennen kuin se tottelee. Miksi koiria ylipäätään täytyy lenkkipolulla pitää vapaana? On tietääkseni olemassa koirapuistoja tai koirille sallittuja vapaanaoloalueita. Ja jos koirien vapaanapito on vielä erikseen lailla kielletty, niin miksi ihmeessä koiran täytyisi väen vängällä olla vapaana? Niin usein saa lukea uutisia, jossa vapaanaollut koira on käynyt toisen koiran, tai lapsen päälle.

        Kissat ovat mielestäni asia erikseen, koska ne eivät yleensä raatele toisia kissoja tai ihmisiä henkihieveriin.


      • b6yuq7vy
        Linalool kirjoitti:

        Tämä. Itse sitäpaitsi pelkään koiria. Nykyään lenkkeillessä tuntuu, että joka kolmas vastaantuleva koira on vapaana ja omistaja saa karjua sille ainakin kolme käskyä kovaan ääneen ennen kuin se tottelee. Miksi koiria ylipäätään täytyy lenkkipolulla pitää vapaana? On tietääkseni olemassa koirapuistoja tai koirille sallittuja vapaanaoloalueita. Ja jos koirien vapaanapito on vielä erikseen lailla kielletty, niin miksi ihmeessä koiran täytyisi väen vängällä olla vapaana? Niin usein saa lukea uutisia, jossa vapaanaollut koira on käynyt toisen koiran, tai lapsen päälle.

        Kissat ovat mielestäni asia erikseen, koska ne eivät yleensä raatele toisia kissoja tai ihmisiä henkihieveriin.

        kissat kylläkin raatelevat toisiaan huomattavasti enemmän kuin koirat. Samoin kuin voivat puskasta yllättäen hyökätä koiran kimppuun jos tuntevat olonsa uhatuksi.
        se kuuluu kissojen luonteeseen.
        Minulla on useampi kissa ja 1koira. Olin aikaisemmin tosi koirapelkoinen(lapsuuden trauma). Mutta pelko on nykyään hallinnassa. Silti tietyt rodut arveluttavat jne.
        Silti yritän ajatella niin että se on minun ongelmani kun on epävarma olo jos tietynlainen koira tulee vastaani irrallaan. Joo, laki on laki, mutta harvapa käyttää vilkkuakaan joka käänöksessä autolla ajaessaan.
        Suurin osa kun osaa lukea omia koiriaan, se on tosi harvassa että oikeasti vaarallista koiraa pidettäisiin irti!
        On niin vähän niitä paikkoja missä koiria voisi laillisesti pitää irti!
        Joten ymmärrän miksi niitä pidetään vapaana!
        Yritän ajatella niin että paljon suurempi pelon aihe on mm.raiskaajat yms, kun ei voi iltahämärissä syrjäseuduilla enään kulkea!
        Ja kolaritilanteissa, useammin johtuu rattijuopon toilailusta.
        Kuin koiran hyökätessä, koirasta itsestään.
        Eli tarkoitan sitä että harvoin vika on siinä koirassa, useimmiten vika on koiran omistajassa, ja joskus jopa vika on ulkopuolinen ärsyke. Koira kun on koira, kissa on kissa ja ihminen on ihminen, joka pystyy vaikuttamaan eläinten oloihin ja sitäkin kautta eläimen tekoihin!


    • Koirilii

      Jos tiiät kuka olet ja kuka koirasi on, teiän väliset suhteet, kuka on lauman pomo niin ei pitäis olla ongelmia

    • 2+14

      En ymmärrä kun tässä ketjussa puhutaan siitä että hyökkäävän koiran omistaja on vastuussa jos se koira on vapaana. Onhan hän vastuussa myöskin jos hänen hyökkäävä koiransa on kiinni? Kyllähän päällekävijä joutuu jokatapauksessa korvaamaan.

    • :))

      Oon ihan samaa mieltä, kyllä koiria saa pitää vapaana jos koira tottelee omistajan käskyjä kunnolla. Se on sitten ihan eri asia jos ei tottele. Ihan hyvin voi pitää irti rauhallisella alueella jossa ei ole paljoa ihmisiä :)

    • llllllllllllllllllll

      Mun puolesta saa olla vapaana, jos osaa käyttäytyä. Yksi vaihtoehto olis kans, että jos pittää vapaana niin kuonokoppa? Ainakin jäis puremiset siihen, ainoastaan tielle juokseminen olis sitten riskinä.

      Noh, olispahan yks vaara poissa pelistä. Eikä koira kärsi kuonokopasta, tai edes välitä siitä jos on oikein opetettu ja totutettu siihen.

      Kunnon kuonokopan kanssa kykenee koira myös ääntelemään ja juomaan, eli ei hätää.

      Toimiskohan? Mitä mieltä itse olisit siitä jos koira olis vapaana nätisti ja kuonokoppa päässä?

      Kommentteja!

    • Ainakaan tällä tontilla ei käy yksikään kissa napsimassa lintuja...ne saa pesiä aivan rauhassa.

      Täällä korvessa kun nyt asutaan, niin koirat on aina vapaana, mutta esim tuota meidän narttua (amerikanbulldoggi) ei yksinkertaisesti voi pitää irti, jos lähellä on sille vieraita koiria.
      dobsu-uros on hieman vieraskoreampi tiettyyn rajaan saakka - ainakin narttuja. :)

      • Helpsis

        Itse koira ihmisenä pidän koiraa lähes aina kiinni, paitsi aidatulla alueella. Miksikö ? Siksi että koira on varmemmin hallittavissa sen ollessa kytkettynä. Koirani ovat kyllä tottelevaisia ja hyvin koulutettuja, mutta niin isoja että jo iloisena moikkaamaan tuleva koirani säikyttää maallikon :D
        Täytyy kyllä sekin myöntää että vaikka itse olen koiranomistaja säikähdän jos suuri vieras koiraa tulee irti metsässä vastaan , kun koskaan ei tiedä mitä tuleman pitää.
        Koira ei ikinä ole sata varma tapaus , vaikka se olisikin oma luttana joka on kiltti kaikille, voi muutos tapahtua yllättäen vaikka sairauden takia .

        Jos pidän koirani irti varmistan ettei mailla halmeilla ole muita ihmisiä , haluan itse olla vastuullinen koiran omistaja joka ei säikyttele ihmisiä. Esim. Syksyllä metsissä on paljon marjastajia tällöin koirani eivät koskaan kulje vapaana.

        Ymmärrän ihmisiä jotka pelkäävät tai aristavat koiria, ja haluan kunnioittaa heitä niin ettei minun koirani ainakaan lisää tuota pelkoa :)
        Kaikki ollaan samassa maailmassa, ei olla itsekkäitä ja ajatellaan myös muita! Itse voin todeta että suureen osaan koiran omistajia tämä pätee, he ovat fiksuja ja kytkevät koiransa kohdatessaan vastaan tulijan, mutta valitettavasti joukossa on niitäkin jotka saavat käytöksellään muutkin koiran omistajat huonoon valoon :(


    • niinvissiijoo

      Ne on pidettävä kiinni ja sillä sipulli, en tajua tuota sun asennetta.
      Sitä varten se laki on, että ei pääsis vahinkoja sattumaan kun se kiltti koira vahingossa menee jonkun lenkkeilijän eteen ym. ja voi käydä yllättävänkin ikävästi jommallekummalle.

      Sitä paitsi, vaikka sinä tiedät, että koirasi on kiltti ym. niin toiset ihmiset eivät sitä välttämättä tiedä ja ihminen on ehkä kuitenkin arvoasteikossa pikkasen korkeammalla kuin se sun koirasi.

      Ja jos sun mielestä koira kakkaa tienvarteen sen takia, että se on kiinni hihnassa niin voi mikä älyn vähyys sulla asustaa siellä pääkopassa.
      Samanlaista pa...s...kaa kirjoitat tuosta roskis-jutusta, vai tykkäisitkö ite jos mä kantaisin mun paskat sun roskikseen.

      V...it...ttu mikä älykääpiö sä olet.

    • Wifi

      En pidä pahana sit, että koiraa pidetään esim. lenkillä irti JOS SE ON OPETETTU KUNNOLLA. Naapureillani on pieni koira joka on ulkona vapaana ja jos menen ulos ja naapureitten koira oli ulkona se tuli minun pihaani haukkumaan minulle ja se ei anna kiinni. Ja muutenkin se kävi pihassani aina haukkumassa ja kuljeskelemassa, eikä se usko, kun sen omistaja kutsuu sitä. Nyt vähän aika sitten koira karkasi pihaani toistamiseen samana päivänä ja lähti maan tielle. Huomasin, että vähän kauempana oli tulossa rekka, syöksyin ulos ja vihelsin koiralle ja viimme hetkellä se huomasi minut ja juoksi haukkumaan minulle. Joten, tässä esimerkki siitä, että tuon tapaiset koirat kannattaisi pitää kiinni. En edes tiedä omistaako tuon koiran omistaja minkään näköistä narua koiralle, kaulapantaa koiralla ei ole.

    • Huhhei!

      Laki ja laki.Juuri luin,että mies on vuoden aikana jäänyt kiinni 41 kertaa kortitta ajosta?Hiljattain järjestettiin surullisen kuuluisa laiton susijahti,juttuja tolkuttoman törkeistä ylinopeuksista,törkeitä ilkivallantekoja,murhia,tappoja.Ja kyllä,minä rikon myös toisinaan lakia ja pidän koirani vapaana lenkillä,olen tosiasiassa pitänyt jo kuusi vuotta,eikä keneltäkään ole tullut moitteen sanaa,mutta koiran käyttäytyminen on kyllä täyden kympin arvoinen;)

    • Ei tarvitse syitä.

      Lain määräämällä tavalla saa koiria vapaana pitää. Ihan turhaa selitellä mitään.

    • Päivittäin vapaana

      Täysin samaa mieltä!

      99 % tapauksista joissa koira puree johtuu purtavan oudosta käytöksestä eikä käytännössä ikinä koirasta.

      • Pitkäjalkaanen

        Mikäs siinä jos lompakko kestää. Itse ainakin olen sen verran outo että tarjoan irtokoirille kenkää jos tulee kantaman sisään.


    • Koiraton

      Ihan sairasta jorinaa laitostuneelta kansalta. Mun äiti eli aikaa jolloin koirat olivat vapaana aina. Niillä oli ihan omat jenginsä ja omat touhunsa ei ne ketään häirinnyt. Meidän sukuun ei ole enää näinä eläinrääkkäysvuosina edes harkkittu koiraa.

      Se oli sodan jälkeen kun ensimmäiset koirienvihaajat alkoivat sanella lakeja. Ensin ei saanut koirat mennä torille. Isotätini oli siihen sanonut, että mistä ihmeestä koirat osaa lukea sääntöjänne. Heillä oli oma torimyymälä jonne koira päivittäin juoksi huolehtimaan omasta porukastaan. Olisko ollut teurastaja jonka kimpussa koirat olivat makupalaa ja luita kinuamassa ollut ongelman ydin. No toisen kerran kun oli täti sakkoja maksellut oli hänen pakko alkaa vangitsemaan koira sisälle taloon toriajaksi. Siitä sitten on lisääntynyt eläinrääkkäys ja tää nykyinen eläimien taloissa säilöminen se on...järkyttävää.
      Mä kuljen usein ohitse ja joudun kuuntelemaan näitä rääkättyjä ja masentuneita eläimiä. Joo enkä mää sitä varmaan onkin jokin määrä eläimiä jotka ovat sopeutuneet ihan hyvin, enkä ees ala saivartelemaan prosenteilla, kun en kirjaa pidä minäkään. Olis hienoo jos tähän löytyisi uudenlainen ratkaisu.

      Enkä vähättele ihmisiä joilla on koirapelko, mut siihenkin pystyy saamaan apua. Eihän se kai ole pelkoa vaan jokin muu tila, sillä kerran mulla oli hevospelkoa ja tajusin, että hevonen käyttäyty ihan yhtä varovaisesti kuin mä koska vaistosi mun tuntemukseni. Vois mennäkin toisenkin kerran katsomaan oonko tullut reippaammaks hevosten suhteen. Testasin siksi, kun mulle oli diagnosoitu allergia myös hevosia kohtaan ja se tuntuu munsta aika hullulta kun en ees ollu niiden kans missään tekemisissä. Miten sellainen ihminen voi altistua?

      Joo no olis ainakin hienoo et edes jossain olis yks vaihtoehtoispaikka joku kylä missä kokeltais toisenlaista tapaa elää eläinten kanssa. Oon kuullut niin hienoja tarinoita mihin kaikkeen eläimet kykenisivät jos niille annettais ees jonkinlainen tilaisuus elää inhimillistä elämää.

    Ketjusta on poistettu 7 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe