Koiran agressiivisuus toisia koiria kohtaan. Mitä tehdä?

donna4

Minulla on 3v sakemanninarttu Donna. Asumme alueella jossa on todella paljon muita koiria ja suurin osa omistajista on todella tuttavallisia ja heillä on kiltit sosiaaliset koirat. Oma narttuni on agressiivinen toisille koirille. Ollaan saatu hihnakäytöstä vähän parempaan suuntaan mutta ongelmani on se että aina jos narttu pääsee kosketusetäisyydelle toiseen koiraan niin se ensin haistaa ja sitten ärähtää ja yrittää purra. Koira kyllä haluaisi myös leikkiä toisten koirien kanssa mutta jostain syystä kuitenkin käyttäytyy vähän väliä agressiivisesti. epävarmuuttako? Onko mitään järkeä kieltää koiraa silloin kun se ärähtää?Miten tämän käytöksen saa kitkettyä pois. Jos koiraa kieltää silloin kun se ärähtää niin voiko se seuraavalla kerralla jättää rähinän pois ja käydä toisen kimppuun ilman varoitusta? Ärsyttää olla meidän asuinalueen niinsanottu "musta lammas" jolla on agressiivinen koira.

9

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Räyhän omistaja

      Omien kokemusten perusteella voin ehdottaa, että onko se epävarma/pelokas, tai ei vaan tule toisten narttujen kanssa juttuun? Ihan mahdoton on sanoa näkemättä, mutta oma pelokas koirani on remmirähjä metsässä. Sillä on niin paljon huonoja kokemuksia sieltä irti olevista koirista. Viime aikoina olen huomannut jonkun mukavan oloisen koirakon sattuessa kohdalle, johon päätetään tehdä tuttavuutta, että se "testaa" uuden koiran ensin haistelemalla ja sitten hetken hiljaisuuden jälkeen haukkumalla yhtäkkiä ihan nokat vastakkain. Se ei ole ikinä yrittänyt purra tai tapella, ja riippuen toisesta koirasta rentoutuu heti tämän haukkumiskohtauksen jälkeen jos toinen on ihan hoo moilasena hiljaa, tai sitten vaatii pienen kävelyn yhdessä, hallitusti kiinni tietysti molemmat.

      Vaikea neuvoa, kun nämä on vain minua auttaneet, mutta olen huomannut että suuri apu on tuosta yhdessä kävelystä. Ihan tuntemattomien kanssa ehdotan lenkin jatkamista yhdessä, jos sattuu kivan oloinen koirakko olemaan. Usein 10 min jälkeen koirat ei enää toisistaan välitä pätkääkään...mutta sitten tulee taas seuraavana vastaan se naapurin täti joka pitää sitä haukkuvaa ja irvistelevää terrieriä irti, ja aloitetaan nämä treenit alusta.

      • Juu, tuo laumauttaminen, yhdessä kävely sopii niin aralle kuin kovallekin koiralle. Sitten kun on jonkun verran kävelty yhdessä, sen jälkeen kun koirat ovat rentoutuneet, niin kuin tuossa "eivät välitä toisistaan pätkääkään", jos sitten näyttävät positiivisesti kontaktin ottoa toiseen koiraan, heiluttavat häntää ja näyttävät leikkiinhakemisen merkkejä, niin tulee erinomainen tilaisuusa kehua koiraa.
        Kun toisilleen vieraat koirat laitetaan kuonot vastakkain, tilanteesta tulee lähes automaattisesti haastamistilanne, kun koirat tuijottavat toisiaan ehkä hihnat kireinä ja päät ylhäällä. (Kun päät pitäisi olla alhaala, jos sopuisasti lähestytään toista.) Ei siis mikään suositeltava ja hyvä tapa jos kyseessä on epävarmoja koiria.

        Ja koiran käsittelyssä tarvitaan itsevarmuutta: jos siellä hihnan päässä nyitään "en nyt oikein tiedä mitä tapahtuu", niin sitten se todennäkösesti tapahtuu, ja voi sanoa että johtui sieltä hihnan toisesta päästä, ei koirasta. Kyllä sitä koiraa pitää kieltää, miten se muuten oppisi hyväksytyn ja ei-toivotun käytöksen. Vihoviimeisintä on tuo mitä jotkut toteuttavat, eli omasta mielestään yrittävät rauhoittaa koiraa armottomalla lässyttämisellä, mutta todennäköisimmin tulevat kehuneeksi koiraa rähisemisestä...


    • Aloita varmistamalla

      vastaantulijan sukupuoli ennen tutustuttamisyrityksiä. Narttu tulee paremmin toimeen urosten kanssa, eikä urokset ole usein moksiskaan narttujen haukahteluista. Ei, vaikka se aluksi kuullostaisikin aika aggrelta. Nuoret koirat vaan eivät vielä hallitse kovin hyvin äänenkäyttöään eikä sofistikoituneita ilmaisutapoja. Ne kehittyy sitten ajan kanssa kun saa hyviä kokemuksia muista, ensin toisesta sukupuolesta ja myöhemmin samaa sukupuolta olevista.

      Urokseni oli aikoinaan kanssa mestari rähisemään, mutta määrätietoinen tutustuttaminen narttuihin on auttanut sietämään urhojakin. Moni nimenomaan koirani saku"tyttöystävistä" on ollut alkuun juuri kuten Donna. Ja nopeasti tulleet tutuiksi toisilleen.
      Nykyään sen näkee jo matkan päästä ja viimeistään kuulee ohitushetkellä, kumpi oli kyseessä jos mennään ohi ilman moikkausta. Daameille vingutaan, miltei itketäään perään, ja urhoille se on enemmän sellaista uhoa äänessä.

      Kannattaa toki kieltää tai ainakin vähän moittia turhista ärähtelyistä mutta vielä parempi keino saattaa olla että kehut sitä toista osapuolta koirallesi kun tapaatte. Ole itse rento tapaamisissa mutta silti valpas vetämään koira ikävyyksistä pois, mutta älä missään nimessä pidä hihnaa valmiiksi kireällä. Poistumishetkellä kehota että mennään, äläkä vaan kiristä hihnaa vahingossakaan vaan odota että lähtee itse liikkeelle.

    • millä tyylillä

      Auttaiskohan, jos koira ois liikunnallisempi? Liikunnallinen on yleensä rohkeampi, itsenäisemmällä tavalla tekevä ja vähemmän kireä.

      Voiko olla, että koira on jäänyt liian nuoren koiran rooliin toisiin koiriin nähden, vaikka olisdi oikeasti jo itsenäisempi? Silloin kai kannattaisi etsiä sille vuoden pari vanhempi koirakaveri.

    • jaa-a

      Voiko olla, että koira on ottanut mallia niin pienestä koirasta, että siltä kaikki sallivat moista käytöstä?

      Voiko olla, että narttu yrittää näyttää vahtikoiralta myös muita koiriAa kohdatessaan ja niin sen normaali elekieli ei näy eikä kohrtaaminen suju niin hyvin kuin koirien välinen kommunikaatio yleensä?

    • Hurjis

      Mulla on narttukoira, erittäin arka ja pelokas. Pelokkuus tuo tulleessaan nämä ikävät lieveilmiöt, rähinät muille koirille ja kaikelle mahdolliselle, mitä pelkää (koirat, ihmiset, kulkupelit jne.) Ollut arka ihan pennusta alkaen. Kovakouraisuus ei tämän kanssa auta. Pelkoa ei saa pois luonteesta, vaikka muutoin koiraa koulutan.

    • anneli15

      Hmm. AP:lla on sakemanni. Se selittää kaiken.
      Ne eivät yleensä tule toimeen toisten koirien kanssa.

      • Kyllä tulee toimeen

        sakut muiden koirien kanssa. Pitää vaan olla eri sukupuolta, niin yhteiselo onnistuu. Käytännössä aina.


    • uuujjdjyyj

      Kipuja. Käytä ell:llä. Kipu saa aikaan agressiivista käytöstä. Eikö koirasi ole ansainnut sen, että huolehdit siitä?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe