Lasten päiväunet ja iltakukkuminen

ertertge

Meillä lapset 5v ja vajaa 4v ovat perhepäivähoidossa ja edelleen heitä nukutetaan/he nukkuvat päiväunet siellä (hoitajan mielestä vielä tarvitsevat). Tämän tuloksena lapset nukahtavat illalla usein vasta klo 22 aikaan, pahimmillaan on mennyt jopa klo 22.30! Joka ilta taistelua: itse olen rättipoikki työpäivän jälkeen ja laitan lapset klo 20.30 sänkyyn, mutta tämän jälkeen alkaa seuraava: pissattaa, janottaa, nälättää, peitto tippuu yms. yms. Vaikka en menisi kertaakaan, niin silti jokailtaisessa nukutuksessa menee 1-2h! Hoitajan mukaan ennen klo 14 nukutut unet eivät vaikuta yöuniin, mutta kertokaa mulle, miksi meillä ei ole mitään iltaongelmia niinä päivinä kun lapset eivät ole hoidossa - nukahtavat silloin 15 min ja viimeistään klo 21 nukahtavat ja nukkuvat silloin yöllä 11-jopa 12h! Jos nukkuvat päiväunet, niin yöunet saattaa vähentyä kahdella, jopa kolmella tunnilla. En jaksa enää mainita hoitajalle noista unista, kun tuntuu kuin puhuisi kuuroille korville. Onneksi alkaa kesäloma ja tämä iltanukutushelvetti loppuu hetkeksi kun ovat kotihoidossa eivätkä nuku päiväunia.

53

676

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • fghfghfd

      Ihan normaalia missä tahansa päivähoitomuodossa. Päivälepo kuuluu lapsen rytmiin, kun päivät hoidossa ovat kuitenkin erilaisia ja väsyttävämpiä kuin kotona oleminen. Kun olette vapaalla, lapset saavat tietenkin nukkua aamulla pidempään. Hoitopäivinä on (yleensä) aikaiset herätykset, toimintaa aamusta alkaen ja päivät pitkiä. voi verrata työssäkäyntiin. Olet itsekin työpäivän jälkeen väsynyt. Kuvittele miten väsyneitä lapset olisivat jos eivät saisi päivän aikana levätä. Mitä he tekisivät sen aikaa, kun muut lepäävät? Toisille on kuitenkin annettava leporauha ja hiljaa on oltava jotta muut saavat nukkua. Osaisivatko lapsesi lepäillä vaikka hiljaa kirjojen kanssa sen ajan? Vai nukahtaisivat väkisin?
      Uskon, että hoitaja tietää ja näkee kyllä tarvitsevatko lapset päivälepoa vai eivät.
      Ja sama säännöllinen rytmi kannattaa pitää vapaallakin käytössä. Esikoulussakin on vielä lepoajat ja lapselle on helpompaa kun rytmi pysyy lomilla samana kuin se on arkenakin.

    • mnii

      Meillä lapsi on toki pienempi, reippaan 2v. nyt, mutta tuommoinen käytös, että tahtoo vettä, pomppii, lukee kirjaa yms. tarkoittaa yleensä aina yliväsymystä. Lapsi ei pysty rauhoittumaan, kun väsyttää jo liiaksi.

      Eli jos koittaisit aikaistaa nukkumaanmenoaikaa myöhäistämisen sijaan? Meillä on auttanut, kun entisen klo 20 aloitetun iltahomman sijaan aloitetaan jo jopa 19.15. Poika on usein jo ennen klo 20 täydessä unessa, kun ennen saattoi mennä parikin tuntia hyppiessä ja riekkuessa.

    • efdfgt

      he haluavat olla sun kanssa, siksi se rumba pissan ja veden kanssa. päiväunet lapsi tarvii siksi että aivot tarttee lepoa ja latautumista ja se on tärkeää oppimisen takia..
      Kun tulette kotiin, pyhitä puoli tuntia lasten kanssa, kotihommat voit tehdä sitten kun nukkuvat!

      • ewrwerw

        Olen kyllä suurimman osan illoista kotona lasten kanssa ja ulkoillaan yms., annan heille paljon enemmän aikaa kuin tuon puoli tuntia. Jos lapset nukahtavat klo 22, niin en todellakaan aloita tekemään kotihommia tekemään vasta tuolloin tai olen pian burn-outissa. Neuvolassakin kysyttiin, että kuinka jaksamme jos lapset nukahtavat myöhään ja itse pitää herätä aikaisin töihin (itse herään 1-1.5h aikaisemmin kuin lapset aamulla) ja mulla ei ole juurikaan lepoa päivisin, joten olisi ihan kiva koko perheen kannalta jos lapset nukahtaisivat edes klo 21. Mukavaahan se on lapsille ja hoitajalle kun vielä 5-vuotiaat nukkuu pitkiä päiväunia hoidossa, mutta mitenkäs ne vanhemmat jaksaa käydä töissä kun illat venyy ja venyy ja onko klo 22 joku sopiva nukkumaanmenoaika 4-5-vuotialle lapsille? (mielestäni ei).


      • monen äiti
        ewrwerw kirjoitti:

        Olen kyllä suurimman osan illoista kotona lasten kanssa ja ulkoillaan yms., annan heille paljon enemmän aikaa kuin tuon puoli tuntia. Jos lapset nukahtavat klo 22, niin en todellakaan aloita tekemään kotihommia tekemään vasta tuolloin tai olen pian burn-outissa. Neuvolassakin kysyttiin, että kuinka jaksamme jos lapset nukahtavat myöhään ja itse pitää herätä aikaisin töihin (itse herään 1-1.5h aikaisemmin kuin lapset aamulla) ja mulla ei ole juurikaan lepoa päivisin, joten olisi ihan kiva koko perheen kannalta jos lapset nukahtaisivat edes klo 21. Mukavaahan se on lapsille ja hoitajalle kun vielä 5-vuotiaat nukkuu pitkiä päiväunia hoidossa, mutta mitenkäs ne vanhemmat jaksaa käydä töissä kun illat venyy ja venyy ja onko klo 22 joku sopiva nukkumaanmenoaika 4-5-vuotialle lapsille? (mielestäni ei).

        Oletko siis kokeillut laittaa lapsia aiemmin nukkumaan? Kun iltahommat aloittaa aina samoilla rutiineilla jo klo 19, lapset nukkuvat varmasti ajoissa. Kuulostaa siltä, että he ovat yliväsyneitä ja tankkaavat äidin tarvettaan täyteen ennen seuraavaa päivää. Tee lasten kanssa jotain aktiivista puuhaa hoidon jälkeen pelkän ulkoilun sijasta. Pelailkaa lautapelejä, lukekaa tai askarrelkaa yhdessä, niin lapset saavat tärkeän huomionsa. Sitten aloitatte hyvällä mielellä iltavalmistelut, puurot, pesut ja iltasadut päivittäin aina samalla kaavalla. Kotityöt ehtii hyvin tekemään lasten nukahdettua tai sitten aamulla ennen lasten herättämistä. Päiväunista en lähtisi hoitotätejä moittimaan, koska ongelma ei ratkea unia pois jättämällä.


    • tämä on

      ikuinen riidan aihe täällä..Itse teet kaiken väärin kuten kohta huomaat..
      Kyllä ihan oikeasti 4-5 vuotiaat ovat valmiita jättämään päiväunet pois,riippuu tietenkin mihin aikaan hoitoon mennään.Täällä vaan nämä muutamat huutavat kovaan ääneen päiväunien puolesta ajattelematta ollenkaan lasten erilaisuutta,toiset tarvitsee päikkärit ja toiset ei.

      • pakkonukkua

        Samaa mieltä.

        Joidenkin lasten kohdalla ongelma ratkeaa, kun päiväunet jätetään pois. Vaatii hoitajilta viitseliäisyyttä, mutta on kyllä ihan mahdollista

        Vanhempia pitäisi kuunnella tässä asiassa paremmin. Ei ole kenenkään etu, että koko perhe uupuu siksi kun hoitopaikassa pidetään tiukasti kiinni päiväunista.
        Vanhemmat tuntevat lapsensa parhaiten.

        Eri asia sitten ne perheet, joissa halutaan päiväunet pois siksi, että lapset saadaan illalla nukkumaan heti pikkukakkosen jälkeen. Eli pois silmistä, että vanhemmat saavat olla rauhassa. Näitäkin on, mutta aloittaja ei kuulu tähän porukkaan.

        Meilläkin nuorimmainen kukkui 4-vuotiaana lähes puolille öin kun nukkui hoitopaikassa päivällä. Itse olen iltauninen ja töihin piti nousta aikaisin. Ei siinä tilanteessa paljon naurattanut. Onneksi ihana pph ymmärsi tilanteen ja päiväunet jätettiin pois. Ongelma oli sillä ratkaistu.

        Lapset voivat levätä ja rauhoittua päivällä hetken, mutta ei kaikkien tarvi nukkua.
        Lapset ovat yksilöllisiä ihan kuten me aikuisetkin. Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle.


    • fghfghf

      Lapsi ei nukahda päikkäreille, ellei ole väsynyt ja tarvitse unia. Ketäänhän ei voi väkisin nukuttaa, kuten ap. kin illalla huomaa;) Lapsi nukahtaa kun tarvitsee unta ja jos nukahtaa päivällä niin se on selvä merkki että unet tulevat tarpeeseen. Toki, jos lapsi jaksaa niin voihan hän päivälepoajan vain lepäillä hiljakseen toisia häiritsemättä, ilman unia.

      Moni lapsi jättää kotona päikkärit pois, koska saa aamulla nukkua pidempään ja olo on rennompaa muutenkin. Silti nämä samat lapset tarvitsevat usein hoidossa päiväunet, tai muuten on koko iltapäivä/ilta pelkää kaaosta ja yliväsymystä.

      On vanha totuus että lapsen uni on kuin laittaisi rahaa pankkiin. Aivot tekevät työtä ja pituuskasvu tapahtuu unen aikana. Väkisin hereillä pitäminen on kuin juottaisi lapselle alkoholia, tulos on sama.

      • voidaan myös

        olla kierteessä jonka seurauksena lapsi nukkuu päivällä kun illat venyy liian myöhäisiksi.Lapsellakin on tärkeätä vuorokauden kokonaisunimäärä ei pelkästään päiväunet.


      • pakkonukkua

        Tämä on aina perustelu kun vanhemmat haluaisivat lyhentää lapsen päiväunia tai jättää ne kokonaan pois.
        Ihan niin kuin vanhemmat olisivat mitään ymmärtämättömiä tolloja.

        Lapsi valvoo illasta myöhään koska hän on nukkunut päivällä. Tottakai hän nukahtaa taas seuraavana päivänä päiväunille. Ja taas jaksaa illasta valvoa. Kierre on valmis ja vanhempia ei kuunnella.

        Ei ole ollenkaan mahdoton asia järjestää niille lapsille jotain hiljaista puuhaa päivälevon ajaksi, jotka eivät enää unia tarvitse. Ei heitä tarvitse laittaa sänkyyn pariksi tunniksi pyörimään. Sitäkin tapahtuu.
        Mutta tokihan se on hoitajille helpompaa kun kaikki laitetaan nukkumaan. Eihän se ole hoitajien murhe, mitä siellä kotona tapahtuu.


    • lapsen asialla

      Kierre syntyy kun vanhemmat yrittävät laittaa lapsensa niin aikaisin illalla nukkumaan etteivät juuri näekään lapsiaan arkena kuin iltarutiineissa. Ei tietenkään lapsi malta nukahtaa, kun sillä on ikävä omia vanhempia ja heidän seuraansa!
      Viettäkää aikaa lastenne kanssa, niin he malttavat nukahtaa kun ovat saaneet vanhemmanikävänsä tyydytettyä.
      Hyvä että edes nukkuvat osan pitkästä hoitopäivästään vieraan ihmisen seurassa. Jaksavat siten ikäväänsäkin paremmin.
      Ajatelkaa kuinka monta tuntia lapsenne on arkipäivisin vieraan ihmisen kanssa ja montako tuntia jää aikaa olla omien vanhempien kanssa.

      En minäkään malttaisi iltaisin käydä nukkumaan jos en ole omaa perhettäni nähnyt koko päivänä kuin hetken pakollisina iltatoimina ja tiedän että heti aamusta taas erotaan.

      • no kerro

        mikä on mielestäsi sopiva aika illalla mennä 4-5 vuotiaan nukkumaan?


      • lapsen asialla
        no kerro kirjoitti:

        mikä on mielestäsi sopiva aika illalla mennä 4-5 vuotiaan nukkumaan?

        Samaan aikaan kuin muukin perhe, mikäli he eivät päivisin vietä aikaansa yhdessä.


      • pph 30v
        lapsen asialla kirjoitti:

        Samaan aikaan kuin muukin perhe, mikäli he eivät päivisin vietä aikaansa yhdessä.

        Meillä lapsen vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei. mikäli nukkuu niin kuinka kauan. Yleensä lapset lopettavat päiväunet 3.5-4 vanhana

        Minun mielestäni tämä on sitä kodin ja hoidon kasvatusvastuuta.

        Olen toiminut kunnallisena perhepäivähoitajana 30 vuotta.
        Ei meillä omatkaan nukkunut isona päiväunia, Samat säännöt omilla- ja hoitolapsilla.


      • pphat.
        pph 30v kirjoitti:

        Meillä lapsen vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei. mikäli nukkuu niin kuinka kauan. Yleensä lapset lopettavat päiväunet 3.5-4 vanhana

        Minun mielestäni tämä on sitä kodin ja hoidon kasvatusvastuuta.

        Olen toiminut kunnallisena perhepäivähoitajana 30 vuotta.
        Ei meillä omatkaan nukkunut isona päiväunia, Samat säännöt omilla- ja hoitolapsilla.

        Meillä taas ammatillinen näkemys on yhtä tärkeä kuin vanhempien tuntemus omasta lapsestaan. Asioista keskustellaan ja etsitään yhteistä linjaa. Eivät vanhemmat tiedä miten lapsi väsyy hoidossa, kun se on erilaista kuin kotona. Ainakin tässä pph paikassa lapsilla on niin paljon ohjelmaa, että he (pääsääntöisesti) tarvitsevat lepohetken. Tämä ei ole mikään mummola, jossa vaan oleillaan. Mutta on hyvä että vielä on niitä "vanhanajan" perhepäivähoitajia, jotka toimivat piikoina vanhempien sanellessa toimintatavat ja kasvatusmetodit. toivottavasti myös kaikki vasun eri orientaatiot huomioidaan...


      • pphoitaja
        pph 30v kirjoitti:

        Meillä lapsen vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei. mikäli nukkuu niin kuinka kauan. Yleensä lapset lopettavat päiväunet 3.5-4 vanhana

        Minun mielestäni tämä on sitä kodin ja hoidon kasvatusvastuuta.

        Olen toiminut kunnallisena perhepäivähoitajana 30 vuotta.
        Ei meillä omatkaan nukkunut isona päiväunia, Samat säännöt omilla- ja hoitolapsilla.

        Näin meilläkin.

        Asioista sovitaan yhdessä vanhempien kanssa. Ei niin, että vain vanhemmat tai vain hoitaja päättää pelisäännöt.

        Jos se on jonkun mielestä piikana olemista niin se on hänen mielipiteensä.

        Minua kauhistuttaa hoitajat, jotka aina tietävät lapsen asiat ja parhaan paremmin kuin lapsen vanhemmat.


      • pphat.
        pphoitaja kirjoitti:

        Näin meilläkin.

        Asioista sovitaan yhdessä vanhempien kanssa. Ei niin, että vain vanhemmat tai vain hoitaja päättää pelisäännöt.

        Jos se on jonkun mielestä piikana olemista niin se on hänen mielipiteensä.

        Minua kauhistuttaa hoitajat, jotka aina tietävät lapsen asiat ja parhaan paremmin kuin lapsen vanhemmat.

        "Meillä lapsen vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei. mikäli nukkuu niin kuinka kauan."

        Tämä edellinen lause ei kuulosta yhdessä sopimiselta.


      • ihanko totta
        lapsen asialla kirjoitti:

        Samaan aikaan kuin muukin perhe, mikäli he eivät päivisin vietä aikaansa yhdessä.

        noin pienten pitäisi kymmeneltä tai myöhemmin mennä nukkumaan?


      • pphoitaja
        pphat. kirjoitti:

        "Meillä lapsen vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei. mikäli nukkuu niin kuinka kauan."

        Tämä edellinen lause ei kuulosta yhdessä sopimiselta.

        Jos vanhemmat kertovat, että lapsi ei nukahda illalla vaan saattaa valvoa jopa puolille öin, niin kyllä hoitajan pitää reagoida asiaan.

        Jos hoitaja perustelee päiväunia aina sillä, että lapsi väsyy hoidossa ja tarvitsee unensa (eikä edes pieniä torkkuja, vaan parin tunnin unet), niin kuulostaako se yhdessä sopimiselta?

        Jos aamulla pitää nousta kukonlaulun aikaan töihin, niin kyllä vanhemmatkin mielellään menevät nukkumaan hyvissä ajoin. Vaan kun niitä lapsia ei nukuta.
        Lapset voivat nukkua taas seuraavana päivänä hoidossa pitkät päikkärit kun yöunet jäi lyhyeksi, mutta entäs ne vanhemmat?

        Tottakai lepohetki ja rauhoittuminen kuuluu jokaisen lapsen hoitopäivään, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa nukkumista. Ainakin lapset pitää herättää hetken kuluttua jos iltaunet kärsii, mutta sekään ei sovi kaikille hoitajille.
        .
        Minä olen muuten lomalla, jos joku ihmettelee miten tähän aikaan päivästä roikun netissä.


      • pphat.
        pphoitaja kirjoitti:

        Jos vanhemmat kertovat, että lapsi ei nukahda illalla vaan saattaa valvoa jopa puolille öin, niin kyllä hoitajan pitää reagoida asiaan.

        Jos hoitaja perustelee päiväunia aina sillä, että lapsi väsyy hoidossa ja tarvitsee unensa (eikä edes pieniä torkkuja, vaan parin tunnin unet), niin kuulostaako se yhdessä sopimiselta?

        Jos aamulla pitää nousta kukonlaulun aikaan töihin, niin kyllä vanhemmatkin mielellään menevät nukkumaan hyvissä ajoin. Vaan kun niitä lapsia ei nukuta.
        Lapset voivat nukkua taas seuraavana päivänä hoidossa pitkät päikkärit kun yöunet jäi lyhyeksi, mutta entäs ne vanhemmat?

        Tottakai lepohetki ja rauhoittuminen kuuluu jokaisen lapsen hoitopäivään, mutta ei sen tarvitse tarkoittaa nukkumista. Ainakin lapset pitää herättää hetken kuluttua jos iltaunet kärsii, mutta sekään ei sovi kaikille hoitajille.
        .
        Minä olen muuten lomalla, jos joku ihmettelee miten tähän aikaan päivästä roikun netissä.

        Annoit sen kuvan aluksi että vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei.

        Kukin tyylillään.
        Meillä päivärytmiin kuuluu lepohetki ja jos joku lapsista, joka ei saisi, nukahtaa, en pidä väkisin hereillä vaikka vanhemmat sitä toivoisivat. Jos näen että lapsi nukahtaa vaikka istualleen, en rääkkää lasta pitämällä väkisin pystyssä.
        Kaikki lepäävät, jopa esikoululaiset lepäävät. Kuka ei nukahda, saa nousta ylös ennen muita. Jos nukahtaa herätän yli 2-vuotiaat klo. 13.30. Alle 2-v saavat nukkua tunnin pidempään, jos unta riittää.

        Näin meillä. Hiljaisuus ja lepo kuuluvat jokaisen lapsen oikeuksiin.


      • pphoitaja
        pphat. kirjoitti:

        Annoit sen kuvan aluksi että vanhemmat päättävät nukkuuko lapsi vai ei.

        Kukin tyylillään.
        Meillä päivärytmiin kuuluu lepohetki ja jos joku lapsista, joka ei saisi, nukahtaa, en pidä väkisin hereillä vaikka vanhemmat sitä toivoisivat. Jos näen että lapsi nukahtaa vaikka istualleen, en rääkkää lasta pitämällä väkisin pystyssä.
        Kaikki lepäävät, jopa esikoululaiset lepäävät. Kuka ei nukahda, saa nousta ylös ennen muita. Jos nukahtaa herätän yli 2-vuotiaat klo. 13.30. Alle 2-v saavat nukkua tunnin pidempään, jos unta riittää.

        Näin meillä. Hiljaisuus ja lepo kuuluvat jokaisen lapsen oikeuksiin.

        Vanhemmat pääävät siinä tapauksessa, jos päiväunet häiritsevät yöunia.
        Lasta ei tarvi montaa päivää pitää väkisin hereillä päivällä, kun hän alkaa mennä ilalla ajoissa nukkumaan ja nukkuu siten riittävän pitkät yöunet.

        Minä otan vanhempien toiveet mahdollisuuksien mukaan huomioon. Heidän lapsistaan on kysymys, ei minun mukavuudestani.

        Mutta kuten sanoit, kukin tyylillään.


      • pphoitaja
        pphoitaja kirjoitti:

        Vanhemmat pääävät siinä tapauksessa, jos päiväunet häiritsevät yöunia.
        Lasta ei tarvi montaa päivää pitää väkisin hereillä päivällä, kun hän alkaa mennä ilalla ajoissa nukkumaan ja nukkuu siten riittävän pitkät yöunet.

        Minä otan vanhempien toiveet mahdollisuuksien mukaan huomioon. Heidän lapsistaan on kysymys, ei minun mukavuudestani.

        Mutta kuten sanoit, kukin tyylillään.

        pääävät = päättävät :)


      • ihan totta
        ihanko totta kirjoitti:

        noin pienten pitäisi kymmeneltä tai myöhemmin mennä nukkumaan?

        Tai sitten muun perheen pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan, jotta tämä lapsikin malttaisi nukkua, eikä vain pyörisi sängyssä miettimässä miksi pitää nukkua kun muut saavat valvoa.


      • yleensähän
        ihan totta kirjoitti:

        Tai sitten muun perheen pitäisi mennä aikaisemmin nukkumaan, jotta tämä lapsikin malttaisi nukkua, eikä vain pyörisi sängyssä miettimässä miksi pitää nukkua kun muut saavat valvoa.

        4-5 vuotiaat lapset nukkuvat omassa huoneessa joten mitä se lasta auttaa jos vanhemmat menee omaan sänkyyn ja lapsi jää pirteänä päiväunien takia pyörimään omaan sänkyyn omaan huoneeseen..
        Ja eikö vanhemmilla saisi olla minuuttiakaan hereilläoloaikaa ilman lasta iltaisin?


      • ihan totta
        yleensähän kirjoitti:

        4-5 vuotiaat lapset nukkuvat omassa huoneessa joten mitä se lasta auttaa jos vanhemmat menee omaan sänkyyn ja lapsi jää pirteänä päiväunien takia pyörimään omaan sänkyyn omaan huoneeseen..
        Ja eikö vanhemmilla saisi olla minuuttiakaan hereilläoloaikaa ilman lasta iltaisin?

        Miksi se vanhempi tarvitsee vielä päivän erossaoloajan jälkeen aikaa ilman hereillä olevaa lastaan?

        Meillä ainakin lapset saavat tulla vaikka viereen nukkumaan, kun ovat päivän ikävöineet. Ja iltatoimet tehdään kaikki yhdessä, kun kaikki valmistaudumme yöunille.

        4-5-vuotiaat eivät tosiaankaan kaikki nuku yksin omassa huoneessaan kuuntelemassa kun muut valvoo.


      • oot sinä
        ihan totta kirjoitti:

        Miksi se vanhempi tarvitsee vielä päivän erossaoloajan jälkeen aikaa ilman hereillä olevaa lastaan?

        Meillä ainakin lapset saavat tulla vaikka viereen nukkumaan, kun ovat päivän ikävöineet. Ja iltatoimet tehdään kaikki yhdessä, kun kaikki valmistaudumme yöunille.

        4-5-vuotiaat eivät tosiaankaan kaikki nuku yksin omassa huoneessaan kuuntelemassa kun muut valvoo.

        aika epeli,itseasiassa provo..


      • alkuperäinen kirj.

        Voi luoja mitä syyllistämistä! Minä on kuule turha tulla syyllistämään, sillä minä korkeasti koulutettu ihminen luovuin "uraputkestani" ja jäin lasteni kanssa kotiin 3.5 vuodeksi ja tämän jälkeenkin tein ekan vuoden vaan osa-aikatöitä ja nytkin lapset hoidossa vaan 4 päivää viikossa! Töissä olen saanut kuulla tästä syyllistämistä "kun olen jäänyt jälkeen" ja "työaika ei riitä", joten en todellakaan enää kuuntele sinun syyllistämistäni siitä, etten ole antanut aikaani lapsille! En itse asiassa tiedä ketään omalla alallani, joka olisi mennyt niin lasten tarpeiden mukaisesti kuin minä ja mieheni :-). Lapset ovat hoidossa 7-7.5h 4 päivänä viikossa ja illat ja vloput ovat meidän kanssa, itse käyn korkeintaan 2h viikossa jumpissa ja muun ajan olen lasten kanssa! Kaikissa muissa tuntemissani perheissä (ellei äiti työtön tai ei ole käynyt mitään kouluja) lapset ovat olleet paljon enemmän hoidossa kuin meillä!


      • syyllistän kyllä
        alkuperäinen kirj. kirjoitti:

        Voi luoja mitä syyllistämistä! Minä on kuule turha tulla syyllistämään, sillä minä korkeasti koulutettu ihminen luovuin "uraputkestani" ja jäin lasteni kanssa kotiin 3.5 vuodeksi ja tämän jälkeenkin tein ekan vuoden vaan osa-aikatöitä ja nytkin lapset hoidossa vaan 4 päivää viikossa! Töissä olen saanut kuulla tästä syyllistämistä "kun olen jäänyt jälkeen" ja "työaika ei riitä", joten en todellakaan enää kuuntele sinun syyllistämistäni siitä, etten ole antanut aikaani lapsille! En itse asiassa tiedä ketään omalla alallani, joka olisi mennyt niin lasten tarpeiden mukaisesti kuin minä ja mieheni :-). Lapset ovat hoidossa 7-7.5h 4 päivänä viikossa ja illat ja vloput ovat meidän kanssa, itse käyn korkeintaan 2h viikossa jumpissa ja muun ajan olen lasten kanssa! Kaikissa muissa tuntemissani perheissä (ellei äiti työtön tai ei ole käynyt mitään kouluja) lapset ovat olleet paljon enemmän hoidossa kuin meillä!

        Kaikki muut ja kaikki muut... pah. Kuten tilastot näyttävät lasten ongelmat lisääntyvät vuosi vuodelta. Samalla lasten hoitoon viemiset lisääntyvät vuosi vuodelta. Näihin kaikkiin muihinko vertaat itseäsi? Jo on kumma ettet sitä neljää iltaa viikossa saa lapsiasi ajoissa nukkumaan. Ehkä he ovat niin tottuneita läsnäoloosi että oireilevat nyt sitä eroa sinusta kun olet palannut työelämään ja he ovat jonkun vieraan ihmisen hoidossa päivisin.

        Vanhempien syyllistämisessä ei ole mitään pahaa, se ajaa lasten etua.


      • hahah
        alkuperäinen kirj. kirjoitti:

        Voi luoja mitä syyllistämistä! Minä on kuule turha tulla syyllistämään, sillä minä korkeasti koulutettu ihminen luovuin "uraputkestani" ja jäin lasteni kanssa kotiin 3.5 vuodeksi ja tämän jälkeenkin tein ekan vuoden vaan osa-aikatöitä ja nytkin lapset hoidossa vaan 4 päivää viikossa! Töissä olen saanut kuulla tästä syyllistämistä "kun olen jäänyt jälkeen" ja "työaika ei riitä", joten en todellakaan enää kuuntele sinun syyllistämistäni siitä, etten ole antanut aikaani lapsille! En itse asiassa tiedä ketään omalla alallani, joka olisi mennyt niin lasten tarpeiden mukaisesti kuin minä ja mieheni :-). Lapset ovat hoidossa 7-7.5h 4 päivänä viikossa ja illat ja vloput ovat meidän kanssa, itse käyn korkeintaan 2h viikossa jumpissa ja muun ajan olen lasten kanssa! Kaikissa muissa tuntemissani perheissä (ellei äiti työtön tai ei ole käynyt mitään kouluja) lapset ovat olleet paljon enemmän hoidossa kuin meillä!

        jos alkuperäinen kirj. olet oikeasti korkeasti koulutettu, niin lopeta hyvä ihminen se ryyppääminen. Se näkyy jo tekstissäsi.


      • älä välitä
        alkuperäinen kirj. kirjoitti:

        Voi luoja mitä syyllistämistä! Minä on kuule turha tulla syyllistämään, sillä minä korkeasti koulutettu ihminen luovuin "uraputkestani" ja jäin lasteni kanssa kotiin 3.5 vuodeksi ja tämän jälkeenkin tein ekan vuoden vaan osa-aikatöitä ja nytkin lapset hoidossa vaan 4 päivää viikossa! Töissä olen saanut kuulla tästä syyllistämistä "kun olen jäänyt jälkeen" ja "työaika ei riitä", joten en todellakaan enää kuuntele sinun syyllistämistäni siitä, etten ole antanut aikaani lapsille! En itse asiassa tiedä ketään omalla alallani, joka olisi mennyt niin lasten tarpeiden mukaisesti kuin minä ja mieheni :-). Lapset ovat hoidossa 7-7.5h 4 päivänä viikossa ja illat ja vloput ovat meidän kanssa, itse käyn korkeintaan 2h viikossa jumpissa ja muun ajan olen lasten kanssa! Kaikissa muissa tuntemissani perheissä (ellei äiti työtön tai ei ole käynyt mitään kouluja) lapset ovat olleet paljon enemmän hoidossa kuin meillä!

        näistä päikkärihuutelijoista.Kuten sanottu niitten mielestä et tee mitään oikein,kaikki muu on väärin paitsi ne elämää suuremmat päiväunet..Mikään perustelu ei kelpaa koska kaikki lapset ovat samanlaisia ja nukkuvat tismalleen samanverran ym.Toivottavasti eivät sentään hoitajia ole ammatiltaan..


      • alkuper.kirj.
        syyllistän kyllä kirjoitti:

        Kaikki muut ja kaikki muut... pah. Kuten tilastot näyttävät lasten ongelmat lisääntyvät vuosi vuodelta. Samalla lasten hoitoon viemiset lisääntyvät vuosi vuodelta. Näihin kaikkiin muihinko vertaat itseäsi? Jo on kumma ettet sitä neljää iltaa viikossa saa lapsiasi ajoissa nukkumaan. Ehkä he ovat niin tottuneita läsnäoloosi että oireilevat nyt sitä eroa sinusta kun olet palannut työelämään ja he ovat jonkun vieraan ihmisen hoidossa päivisin.

        Vanhempien syyllistämisessä ei ole mitään pahaa, se ajaa lasten etua.

        Sinusta ilmeisesti kaikkien naisten pitäisi ryhtyä 10 vuodeksi kotiäidiksi lapset saatuaan ja heittää hankkimansa koulutus hukkaan? Toisin kuin luulet, niin joillakin aloilla oikeasti tippuu kärrystä jo parissa vuodessa ja itsekin sain tämän kokea, siksi tein kompromissiratkaisun ja tein osa-aikatyötä. Kerropa minulle konkreettisesti miten tuo sinun syyllistämisesi minua kohtaan ajaa muka lasteni etua? Onko se yhteiskunnan etu jos minä, keskivertoa enemmän tienaava ja veroja maksava ja korkeasti koulutettu äiti irtisanoudun työstäni jäädäkseni hoitamaan yli 3-vuotiaita lapsia kotiin? Ja tiedän, että tämän jälkeen en enää työllistyisi omalle alalleni. Puhumattakaan siitä, millaiseen köyhyysloukkuun perheemme tippuisi jos minä jäisin vaan kotiin ilman edes hoitotukea, onko köyhyys lasten etu? Missään muussa kulttuurissa kuin Suomessa ei syyllistetä ja haukuta äitejä ja heidän valintojaan näin paljon kuin Suomessa, täällä tekee äiti niin tai näin, niin aina väärin päin.


      • syyllistän kyllä
        alkuper.kirj. kirjoitti:

        Sinusta ilmeisesti kaikkien naisten pitäisi ryhtyä 10 vuodeksi kotiäidiksi lapset saatuaan ja heittää hankkimansa koulutus hukkaan? Toisin kuin luulet, niin joillakin aloilla oikeasti tippuu kärrystä jo parissa vuodessa ja itsekin sain tämän kokea, siksi tein kompromissiratkaisun ja tein osa-aikatyötä. Kerropa minulle konkreettisesti miten tuo sinun syyllistämisesi minua kohtaan ajaa muka lasteni etua? Onko se yhteiskunnan etu jos minä, keskivertoa enemmän tienaava ja veroja maksava ja korkeasti koulutettu äiti irtisanoudun työstäni jäädäkseni hoitamaan yli 3-vuotiaita lapsia kotiin? Ja tiedän, että tämän jälkeen en enää työllistyisi omalle alalleni. Puhumattakaan siitä, millaiseen köyhyysloukkuun perheemme tippuisi jos minä jäisin vaan kotiin ilman edes hoitotukea, onko köyhyys lasten etu? Missään muussa kulttuurissa kuin Suomessa ei syyllistetä ja haukuta äitejä ja heidän valintojaan näin paljon kuin Suomessa, täällä tekee äiti niin tai näin, niin aina väärin päin.

        Missään muualla ei lapsi pidetä hoidossa niin paljon kuin suomessa. Ura vai lapset, siinäpä se. Valintasi olet tehnyt, joten kanna seuraukset myös.


      • alkuper.kirj.
        syyllistän kyllä kirjoitti:

        Missään muualla ei lapsi pidetä hoidossa niin paljon kuin suomessa. Ura vai lapset, siinäpä se. Valintasi olet tehnyt, joten kanna seuraukset myös.

        Äläpä valehtele, etkä edelleenkään vastannut kysymyksiini, taidat olla itse vain katkera akka :-). Ja kyllä, itse olen valintani tehnyt eli lapset valitsin koska sen "uran" menetin! Tämä on kyllä aivan uskomaton keskustelu, aloitin päiväunista ja tämäkin kääntyi taas kotihoito-päivähoito keskusteluksi...


      • syyllistäjä
        alkuper.kirj. kirjoitti:

        Äläpä valehtele, etkä edelleenkään vastannut kysymyksiini, taidat olla itse vain katkera akka :-). Ja kyllä, itse olen valintani tehnyt eli lapset valitsin koska sen "uran" menetin! Tämä on kyllä aivan uskomaton keskustelu, aloitin päiväunista ja tämäkin kääntyi taas kotihoito-päivähoito keskusteluksi...

        Niinpä. Kotihoito-päivähoito keskusteluksihan tämä kääntyi koska et ole tyytyväinen lastesi päivähoitotapaan päiväunineen. Kotihoito on toinen mahdollisuutesi. Kaikkea ei voi saada, paitsi rahalla. Uraohjuksena sinulla on varmaan varaa palkata itsellesi oma piika, joka tekee niin kuin sanot, sinun kodissasi.


      • mutta kyllähän
        syyllistäjä kirjoitti:

        Niinpä. Kotihoito-päivähoito keskusteluksihan tämä kääntyi koska et ole tyytyväinen lastesi päivähoitotapaan päiväunineen. Kotihoito on toinen mahdollisuutesi. Kaikkea ei voi saada, paitsi rahalla. Uraohjuksena sinulla on varmaan varaa palkata itsellesi oma piika, joka tekee niin kuin sanot, sinun kodissasi.

        lapsen etua on ajateltava myös hoitopaikassa ja joskus se etu on päikkärien pois jättö.Edelleen pitää ajatella koko vuorokauden unimäärää. Aina ongelmaa ei saa ratkaistua yhdessäololla,yhdessä nukkumisella tai lisäämällä aktiviteettia,joskus ratkaisu on päikkärien pois jättäminen.


      • kyllä kyllä
        mutta kyllähän kirjoitti:

        lapsen etua on ajateltava myös hoitopaikassa ja joskus se etu on päikkärien pois jättö.Edelleen pitää ajatella koko vuorokauden unimäärää. Aina ongelmaa ei saa ratkaistua yhdessäololla,yhdessä nukkumisella tai lisäämällä aktiviteettia,joskus ratkaisu on päikkärien pois jättäminen.

        Hoitopaikassa nimenomaan ajatellaan lapsen parasta. Lapsi on väsynyt ja saa nukahtaa. Muutkin lapset saavat leporauhan. Hoitopäivän aikana ei ongelmaa ole, ongelma on kotona ja se on kotona ratkaistavissa.


      • ei alkup.
        hahah kirjoitti:

        jos alkuperäinen kirj. olet oikeasti korkeasti koulutettu, niin lopeta hyvä ihminen se ryyppääminen. Se näkyy jo tekstissäsi.

        Hae sinä itsellesi apua.


      • älä nyt
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Hoitopaikassa nimenomaan ajatellaan lapsen parasta. Lapsi on väsynyt ja saa nukahtaa. Muutkin lapset saavat leporauhan. Hoitopäivän aikana ei ongelmaa ole, ongelma on kotona ja se on kotona ratkaistavissa.

        jauha potaskaa koko ajan.Hoitopaikassa EI ajatella lapsen parasta jos ei kuunnella vanhempaa joka sanoo lapsen iltojen venyvän lähes puolille öin.Eiköhän noissa tapauksissa vanhemmat tee kaikkensa saadakseen lapsen nukkumaan jotta saa itsekkin nukkua.
        Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta ettei kaikki tarvitse päiväunia?


      • kyllä kyllä
        älä nyt kirjoitti:

        jauha potaskaa koko ajan.Hoitopaikassa EI ajatella lapsen parasta jos ei kuunnella vanhempaa joka sanoo lapsen iltojen venyvän lähes puolille öin.Eiköhän noissa tapauksissa vanhemmat tee kaikkensa saadakseen lapsen nukkumaan jotta saa itsekkin nukkua.
        Mikä siinä on niin vaikeaa tajuta ettei kaikki tarvitse päiväunia?

        Mikä sen vanhemman on niin vaikea tajuta hoitopaikan arkea ja sitä että siellä on lepohetki, kaikille? Vanhempi ei tosiaankaan ajattele lapsen etua kun yrittää muuttaa hoitopaikan tapoja omaksi edukseen jotta voi itse illalla huilia. Kyllä vanhemman kuuluu ajatella lapsensa olemista ja viihtymistä myös hoitopaikassa. Eikä olisi pahitteeksi vaikka ajattelisi joskus hoitajankin jaksamista, se on kuitenkin lapselle parhaaksi että on jaksava hoitaja. Päivälepohetki on ainoa tauko koko pitkän, (usein jopa 9-10 tunnin mittaisen) työpäivän aikana, jolloin hoitaja voi tehdä mm. paperityöt ja juoda kupin kahvia.
        Ja eriarvoistaa oma lapsi, sanella eri säännöt kuin muilla ryhmän lapsilla.. ei hyvä lapselle. Onneksi hoitaja ei ole suostunut tähän. Menisi hulabalooksi koko ryhmän oleminen ja täytyisi irtisanoa kuten jossain on tehtykin.


      • yritä nyt
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Mikä sen vanhemman on niin vaikea tajuta hoitopaikan arkea ja sitä että siellä on lepohetki, kaikille? Vanhempi ei tosiaankaan ajattele lapsen etua kun yrittää muuttaa hoitopaikan tapoja omaksi edukseen jotta voi itse illalla huilia. Kyllä vanhemman kuuluu ajatella lapsensa olemista ja viihtymistä myös hoitopaikassa. Eikä olisi pahitteeksi vaikka ajattelisi joskus hoitajankin jaksamista, se on kuitenkin lapselle parhaaksi että on jaksava hoitaja. Päivälepohetki on ainoa tauko koko pitkän, (usein jopa 9-10 tunnin mittaisen) työpäivän aikana, jolloin hoitaja voi tehdä mm. paperityöt ja juoda kupin kahvia.
        Ja eriarvoistaa oma lapsi, sanella eri säännöt kuin muilla ryhmän lapsilla.. ei hyvä lapselle. Onneksi hoitaja ei ole suostunut tähän. Menisi hulabalooksi koko ryhmän oleminen ja täytyisi irtisanoa kuten jossain on tehtykin.

        itse ymmärtää että jos päiväunien takia kokonaisunimäärä jää liian vähäiseksi niin ne päikkärit on jätettävä pois.Ei tässä ole kyse vanhempien iltahuilailuista.Ja sinun mielestä on hyväksyttävää lapsien päikkärit jotta saat itse kahvia juoda mutta vanhemmat ei saisi haluta mitään huilihetkiä..vähän ristiriitaista..
        Ja kyllähän ne eskarin puolellakin pois jättävät päikkärit(halukkaat saavat toki nukkua) eikä meno ole hulabaloota.Miksi se 5-vuotiaalla olisi sen enempää hulabaloomeininkiä.


      • kyllä kyllä
        yritä nyt kirjoitti:

        itse ymmärtää että jos päiväunien takia kokonaisunimäärä jää liian vähäiseksi niin ne päikkärit on jätettävä pois.Ei tässä ole kyse vanhempien iltahuilailuista.Ja sinun mielestä on hyväksyttävää lapsien päikkärit jotta saat itse kahvia juoda mutta vanhemmat ei saisi haluta mitään huilihetkiä..vähän ristiriitaista..
        Ja kyllähän ne eskarin puolellakin pois jättävät päikkärit(halukkaat saavat toki nukkua) eikä meno ole hulabaloota.Miksi se 5-vuotiaalla olisi sen enempää hulabaloomeininkiä.

        Kyllä eskarilaisetkin lepäävät. Ja saavat nukahtaa. Miksi 5-vuotias ei saisi nukahtaa?
        Oma on lapsesi, siis valvo ja väsy sinä. Et voi saada molempia.
        Minä en ole perhepäivähoitaja, mutta ymmärrän sivusta seuranneena perhepäivähoitajan arkea. Ja arvostan sitä panosta ja pitkä työpäivää jonka he jaksavat toisten lasten kanssa. Onneksi monissa kaupungeissa, ellei kaikissa, on tehty yhteiset linjaukset päivälevon ja muunkin rytmin suhteen. Noudattavat esimiehensä ohjeistuksia, eivät asiakkaiden.

        Kannattaisiko sinunkin neuvotella esimiehesi kanssa jaksamisestasi ja siitä miten saisit kevennettyä työtaakkaasi jottet olisi niin rättipoikkiväsynyt työpäivän jälkeen?


      • hyihyi
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Mikä sen vanhemman on niin vaikea tajuta hoitopaikan arkea ja sitä että siellä on lepohetki, kaikille? Vanhempi ei tosiaankaan ajattele lapsen etua kun yrittää muuttaa hoitopaikan tapoja omaksi edukseen jotta voi itse illalla huilia. Kyllä vanhemman kuuluu ajatella lapsensa olemista ja viihtymistä myös hoitopaikassa. Eikä olisi pahitteeksi vaikka ajattelisi joskus hoitajankin jaksamista, se on kuitenkin lapselle parhaaksi että on jaksava hoitaja. Päivälepohetki on ainoa tauko koko pitkän, (usein jopa 9-10 tunnin mittaisen) työpäivän aikana, jolloin hoitaja voi tehdä mm. paperityöt ja juoda kupin kahvia.
        Ja eriarvoistaa oma lapsi, sanella eri säännöt kuin muilla ryhmän lapsilla.. ei hyvä lapselle. Onneksi hoitaja ei ole suostunut tähän. Menisi hulabalooksi koko ryhmän oleminen ja täytyisi irtisanoa kuten jossain on tehtykin.

        Hoitajatkin voisivat ajatella vanhempien jaksamista edes joskus.
        Lapsen parhaaksi ovat jaksavat ja riittävän yöunen saavat vanhemmat.

        Hoitaja voi juoda sen kahvikuppinsa vaikka kaikki lapset eivät nuku päiväunia. Vanhemmat eivät voi nukkua riittävän pitkiä yöunia, jos lapsia ei saa päiväunien takia illalla ajoissa nukkumaan.

        Olen itsekin lastenhoitoalalla ja häpeän täällä kirjoittavien hoitajien itsekkyyttä!


      • kyllä kyllä
        hyihyi kirjoitti:

        Hoitajatkin voisivat ajatella vanhempien jaksamista edes joskus.
        Lapsen parhaaksi ovat jaksavat ja riittävän yöunen saavat vanhemmat.

        Hoitaja voi juoda sen kahvikuppinsa vaikka kaikki lapset eivät nuku päiväunia. Vanhemmat eivät voi nukkua riittävän pitkiä yöunia, jos lapsia ei saa päiväunien takia illalla ajoissa nukkumaan.

        Olen itsekin lastenhoitoalalla ja häpeän täällä kirjoittavien hoitajien itsekkyyttä!

        Mene sinä kahville, nyt.


      • hahhaajj
        hyihyi kirjoitti:

        Hoitajatkin voisivat ajatella vanhempien jaksamista edes joskus.
        Lapsen parhaaksi ovat jaksavat ja riittävän yöunen saavat vanhemmat.

        Hoitaja voi juoda sen kahvikuppinsa vaikka kaikki lapset eivät nuku päiväunia. Vanhemmat eivät voi nukkua riittävän pitkiä yöunia, jos lapsia ei saa päiväunien takia illalla ajoissa nukkumaan.

        Olen itsekin lastenhoitoalalla ja häpeän täällä kirjoittavien hoitajien itsekkyyttä!

        hyi hyi: Hyi sinulle. Noudata sinä lastenhoitoalalla oman esimiehesi ohjeistuksia tai miten vaan, mutta älä sanele ohjeita kokeneemmille, jotka noudattavat työpaikan sääntöjä ja työterveyshuollon ohjeistuksia. Mene vaikka kahville mieluummin, ettet kohta ole pitkällä sairauslomalla.


      • miksi 5-vuotiaan
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Kyllä eskarilaisetkin lepäävät. Ja saavat nukahtaa. Miksi 5-vuotias ei saisi nukahtaa?
        Oma on lapsesi, siis valvo ja väsy sinä. Et voi saada molempia.
        Minä en ole perhepäivähoitaja, mutta ymmärrän sivusta seuranneena perhepäivähoitajan arkea. Ja arvostan sitä panosta ja pitkä työpäivää jonka he jaksavat toisten lasten kanssa. Onneksi monissa kaupungeissa, ellei kaikissa, on tehty yhteiset linjaukset päivälevon ja muunkin rytmin suhteen. Noudattavat esimiehensä ohjeistuksia, eivät asiakkaiden.

        Kannattaisiko sinunkin neuvotella esimiehesi kanssa jaksamisestasi ja siitä miten saisit kevennettyä työtaakkaasi jottet olisi niin rättipoikkiväsynyt työpäivän jälkeen?

        on nukuttava päiväunet?


      • Se lapsihan
        kyllä kyllä kirjoitti:

        Kyllä eskarilaisetkin lepäävät. Ja saavat nukahtaa. Miksi 5-vuotias ei saisi nukahtaa?
        Oma on lapsesi, siis valvo ja väsy sinä. Et voi saada molempia.
        Minä en ole perhepäivähoitaja, mutta ymmärrän sivusta seuranneena perhepäivähoitajan arkea. Ja arvostan sitä panosta ja pitkä työpäivää jonka he jaksavat toisten lasten kanssa. Onneksi monissa kaupungeissa, ellei kaikissa, on tehty yhteiset linjaukset päivälevon ja muunkin rytmin suhteen. Noudattavat esimiehensä ohjeistuksia, eivät asiakkaiden.

        Kannattaisiko sinunkin neuvotella esimiehesi kanssa jaksamisestasi ja siitä miten saisit kevennettyä työtaakkaasi jottet olisi niin rättipoikkiväsynyt työpäivän jälkeen?

        siinä on ihan rättipoikkiväsynyt kun ei saa vuorokaudessa unta tarpeeksi.


      • hyihyi
        hahhaajj kirjoitti:

        hyi hyi: Hyi sinulle. Noudata sinä lastenhoitoalalla oman esimiehesi ohjeistuksia tai miten vaan, mutta älä sanele ohjeita kokeneemmille, jotka noudattavat työpaikan sääntöjä ja työterveyshuollon ohjeistuksia. Mene vaikka kahville mieluummin, ettet kohta ole pitkällä sairauslomalla.

        Minä olen pitkän urani aikana saanut päivittäin kahvini juoduksi, vaikka olen ottanut lapset ja heidän vanhempansa huomioon työssäni.
        Kaikiltahan se ei onnistu.

        Itsekkyys ennen kaikkea!


    • Lto

      Tämä tuntuu olevan ikuinen kiistakapula päivähoidon arjessa. Meidän päiväkodissamme jokainen lapsi kuuntelee lounaan jälkeen sadun sängyssään ja tämän jälkeen lepäilee puolisen tuntia. Sen jälkeen hereillä olevat nousevat leikkeihin ja vanhempien toiveesta herätettävät herätetään. Ymmärrän mainiosti, että vanhempia jurppii, jos lapsen nukkumaanmenoaika alkaa huidella kymmenen-yhdentoista välillä, ja pyrimmekin aina neuvottelemaan sopivan herätysajan, jos näin käy.

      Valitettavasti ainakaan meidän päiväkodissamme ei yksinkertaisesti ole mahdollista antaa lasten olla menemättä lainkaan päivälevolle; lapsiryhmässä tehtävän työn lisäksi päivähoidon työntekijöiden toimenkuvaan kuuluu nykyään loputon määrä palavereja, paperityötä ja yhteistyötahojen kanssa viestimistä, ja päiväuniaika on ainut, jolloin sitä on mahdollista tehdä. Silloin kun ollaan lasten kanssa, ollaan lasten kanssa, eikä juosta tietokoneella tai puhuta puhelimessa. Eli ainakaan meillä lapsia ei pistetä unille, jotta aikuiset saisivat juoruta tuntitolkulla kahvihuoneessa keskenään.

      Lisäksi olen henkilökohtaisesti rehellisesti sitä mieltä, että pieni rauhoittuminen päiväkotipäivän keskellä on lapselle tarpeen. Kaikille se ei tarkoita ehkä nukkumista, mutta selkeää pysähtymistä kuitenkin.

      • ööööööööö

        Esimerkkitapaus. Lapsi tulee arkiaamuisin hoitoon 7.30. Matkaa on, joten hän joutuu heräämään 6.30 - 6.45, jotta on hoitopaikassa 7.30.
        Lapsen hoitopäivä päättyy 16.30, ovat kotona noin 17.00. Päivällinen, pikkukakkonen, iltapesut ja iltapala. nukkumaan klo 20.00.
        Tämä ma-pe Lapselle jää aikaa nukkua yöunia noin 10,5 tuntia. Lapsi nukkuu hoitopaikassa mielellään noin tunnin verran. Eli jos lapsi nukahtaa illalla heti klo 20.00 ja nukkuu tunnin päiväunet, on vuorokautinen unen määrä noin 11,5 tuntia. Tätä määrää suositellaan leikki-ikäiselle lapselle.
        Jos illalla ei uni tule, ja katsoo päivärytmiä, uskon että kyse on vain lapsen halusta viettää aikaa omien vanhempien kanssa.

        Tunnin uni ennen kahta ei vaikuta unen saantiin illalla. Syy on jossain muualla. Voi olla jopa yliväsymyksessä, jos on ollut liikaa ohjelmaa ja liian vähän rauhoittumista oman perheen kesken iltasella.

        Ratkaisuksi ehdottaisin rauhoitetumpia iltoja, aikaistettuja iltarutiineja jotka tehdään kiireettä ja periksi antamattomuutta vanhemmille. Mikäli lapsi ei ala nukkua paremmin vaikkapa kuukauden kokeilun jälkeen voisin kokeilla sitä, että lapsi herätetään päiväunilta vaikka 45 min. kuluttua nukahtamisesta....

        Aina lapsen unensaantivaikeuksien syy ei ole nukutut päiväunet. Lapsen kuuluukin kokeilla rajojaan, myös nukkuma-aikojen suhteen.


    • vastausss

      Vastaan kysymykseesi.
      - Siksi, että lapsilla on ollut sinua ikävä. He haluavat viettää aikaa kanssasi, eivätkä malttaisi nukkua.
      - Siksi nukahtavat hyvin vapaapäivinään, kun ovat saaneet nukkua aamulla pitkään ja ovat saaneet viettää aikaa kanssasi. He eivät enää illalla ikävöi, vaan malttavat käydä nukkumaan.

    • Liah30

      Mitäpä jos ostaisitte hoitopaikkaan jonkun kivan satu-cd:n mistä lapsenne tykkäisivät. Hoitajan kanssa voisi leskustella että satu pitäisi kuunnella levossa ja jos ei ole nukahtanut, ei tarvitse nukkua.

      Meillä 3v kanssa oli samaa ongelmaa - kun nukkui päuvähoidossa, iltaisin nukahti klo 23 vaikka laitoin mihin aikaan tahansa nukkumaan. Vapaapäivinä ja lomina oli helpompaa, oma rytmi. Päivähoidossa usein nukahti koska yöllä ehti nukkua vain 8h ja illalla taas sama kierre...

    • ggggggjhjhjhj

      Ja sitten se satu-cd pitäisi koko muun ryhmänkin hereillä, vaikka päivälepo on joka lapsen oikeus.

    • vastaus ap.lle

      Oikein. Älä enää kiusaakaan hoitajaa kohtuuttomilla vaatimuksillasi. Lomailkaa omaan rytmiinne. Tai vaikka jäätte ihan kokonaan lomailemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1476
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1235
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1233
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1208
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe