sivusta katselen luhistumista

ahistaa

Kauheaa katsella vierestä kun yksi nuori sukulaiseni vetää elämäänsä viemäriin ja kiskoo vanhempansa mukaan. Vaikea elämä on kaiken kaikkiaan ollut tällä sukulais perheellä. Vanhemmat aikoinaan joutuivat velkavankeuteen ja sinnittelivät lopulta irti ja pääsivät voitolle. Nyt yksi heidän lapsistaan tunaroi elämänsä. Vahinko lapsia, lainoja, pikavippejä, perintää, luottotiedot mennyt, suurin osa ystävistä ja suvusta kaikonnut maksamattomien velkojen takia. Surettaa ihan todella tämä nuori sukulaiseni, sai huonot eväät elämään ja jatkaa vain huonompaan suuntaan. Äitinsä alkaa olemaan ihan rikki. Vähistä varoistaan yrittää antaa ja antaa, ottaa lainoja, jotta pystyy antamaan. Pidin tästä sukulaisestani todella paljon, vieläkin välitän. En vain käsitä, miten homma on luisunut käsistä. Eikä tunnu hyvältä seurata vierestä. Rahaa en haluaisi paljoa "lainailla"(takaisin ei saa), muutamia kymppejä. Minä sain paremmat mahdollisuudet lapsena, edes opintolainaa en tarvinnut ja pärjään nyt taloudellisesti ok. Kateellinen hän minulle varmasti on, lainaa hän pyytää, mutta muuten ei ole yhteydessä. Paha mieli ja puran sitä vähän tänne. Oli aikoinaan hyvä ystävä, mutta mitenkään en osaa auttaa. Eikö nykyään ole velkaneuvojia tms. jostain hän voisi saada apua, lapsetkin siinä vielä. Viinaa eikä muita päihteitä ole kuvioissa. Vain surullinen tunaroitu elämä:( Hän aloitti ongelmavyyhdin nuorena ja tyhmänä, innoissaan omasta vapaasta elämästä. Laina raha sokaisi nuoren, joka oli aina elänyt puutteessa. En vieläkään pysty häntä haukkumaan, säälin vain.

14

314

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • terapiaan vaan

      Ehkä yhteistyö sukulaisesi muiden sukulaisten kanssa olisi nyt paikallaan, roisi äliintulo ja yhteisesti sovitutu menettelytavat katkaista kierre. Lainaajalla on samat menettelytavat ja psyykkiset ongelmat kuin alkoholistilla konsanaan, joten mahdollistajaksi ei saa kukaan ryhtyä ja lähisukulaisten on nyt tärkeää sopia keskenään tiukat rajat joita alkavat noudattaa. Olisi hyvä ohjata tämä kaveri johonkin psykiatriseen hoitoon. Ongelma on hänen päässään ja psyykessään. Äiti menettelee väärin mahdollistaessaan lapsensa vastuuttoman käyttäytymisen.

      • tsemppiä sulle

        Tututupa epävakaaseen persoonallisuushäiriöön ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön sekä narsismiin. Saisitko sieltä varmuutta asiaan.
        Misään nimessä ei kannata antaa häiriöisen tuhota kaikkien läheistenkin elämää.
        Väliintulo ja rajat ne on teidän itsenne asetettava tälläiselle häiriöiselle. Hae itsellesi apua, ja tarvittaessa ei auta muu kuin irrottautua totaalisesti tälläisesta hyväksikäyttäjästä. Kovasti on sukulaisesi jo sössinyt asiansa, kun luottotiedotkin ovat menneet. On aika ahtaalla. Läheisesi tarvitsee jokatapauksessa opetusta ja ohjausta elämänhallinnan suhteen ja varmasti jotain psykiatristakin hoitoa, esim.masennukseen tai muuhun ongelmaan otaksun.
        Näyttäis puuttuvan elämänhallinan keinot totaalisesti.
        Joka tapauksessa sinun tehtäväsi on tehdä selväksi millä tasolla olet hänen kanssaan tekemisissä, vedät selvät rajat sille mistä asioista hänen on vastattava itse.
        Hankalia asioita kun sen autettavan persoona voi olla niin narsistinen, ettei se apua huoli eikä pysy yhteisesti sovituissa rajoissa. Vastuuntunnottomuus ja rajattomuus ja impuliivisuus on tyypillistä tällaiselle ihmiselle, ja yhteistyö on todella haastavaa.
        Ovat jääneet psyykkisesti lapsen tasolle, joten toisten olisituettava kasvamaan aikuiseksi. Tällaiset eivät ole kykeneviä suunnittelemaan omaa elämäänsä ja tekemään pitempiaikaisia suunnitelmia ja pysymään niissä. Elävät päivän kerrallaan ilman mitään hajuakaan omien tekojensa syy-seuraussuhteista.
        Minun mielestäni eivät ole kykeneviä vastuulliseen vanhemmuuteen ainakaan.
        Mallina siirtävät samat käyttäytymismallit lapsilleenkin.
        Ei pidä mennä mukaan tälläisen henkilön manipulaatioon.


    • ihmettelempä

      Sosiaalitoimistosta harkinnanvaraista avustusta ja seurakunnan diakonialta voi käydä kerjäämässä. Käy puhumassa järkeä tuolle äidille! Ymmärtääkö vanheneva ihminen (minkä ikäinen?) itse tekojensa seurauksia, jos ottaa tyttären vuoksi/käyttöön lainoja joita ei voi hoitaa? Onko talo panttina? Ei kai pikaluottoja sentään ota ja jätä maksamatta? Kohta on äitinsä syvemmässä kusessa kuin tytär.
      Lastensuojeluunkin voisi olla yhteyksissä jos äidillä ei ole yhtään mitään varoja lapsiaan elättää ja hoitaa.
      Tällaisessa tapauksessa liika sääli on sairautta, ja vain mahdollistaa holtittoman touhun. Onkohan naisella ADHD pohjalla, keskittymiskyvyttömyys ja pitkäjänteisyyden puute.

    • aafffafa

      Tälläinen tarina "sukulaisellani on rahaongelmia, ja vanhemmat auttaneet liikaa", on tuttua ihan jokaiselle suvulle. Missä nämä muut, ulkopuoliset sukulaiset ja tuttavat tekevät virheen, on juuri, se mitä jotkut ovat ehdotettaneet ketjun aloittajalle: ajan käyttöä toisten ongelmien selvittämiseen.

      Sun tehtävä kejtun aloittajana on tehdä, mun mielestä, ihan päinvastoin: älä pidä yhteyttä, älä lainaa rahaa, älä ehdota terapiatunteja. Tunnen sukulaisia, joiden lähisukulainen on melkein samassa jamassa, ja toivon vaan, etteivät ole ottaneet luottoa auttaakseen tätä luuseria, mutta sille minä taas en voi mitään. On väärin, että luuserisukulaiselle tämän vanhemmat antavat ennakkoperintönä rahaa ja huomiota, jota tämä käyttää aivan väärin.

      Vanhoille vanhemmille ei näiden lasten kuulu enää aikuisiässä (40 ) napista omista rahanongelmistaan, kun työikää on kuitenkin jäljellä ja vanhemmat itse ovat pienellä eläkkeellä. Hävetkää luuserit, jotka vaan ruikutatte omista ongelmistanne muille. Olette itse ne rahaongelmat luoneet ottamalla liikaa velkaa, ostamalla liikaa ja olemalla liian itsekeskeisiä. Vika on täysin teidän, ja loppusuvun tehtävä EI ole auttaa teitä ulos siitä pinteestä.

    • Oman onnensa seppä

      Olen samaa mieltä!Mun avomies on kans tahallaan ajanut asiansa siihen pisteeseen,että nyt on asiat ulosotossa,ja painavat mieltä.Mutt iteppä on antanut asioiden mennä niin,ihan ite.Ei voida virallisesti asua ikinä yhessä...surullista.Ei ole hyvä kun autetaan liikaa,pitää itse korjata omat virheensä.

      • hm, ... wrong

        "Ei voida virallisesti asua ikinä yhessä" Eli ette voi olla oikeasti kirjoilla samassa osoitteessa, koska nostatte kummatkin laittomasti Kelalta asumislisää? Jos nostat itse tuota, tai autat miestäsi petkuttamaan Kelaa, olet tasan yhtä syyllinen kuin hän, ja ne muut, jotka lainaavat pummille jatkuvasti rahaa.

        Sama kuin ojentaisi rattijuopolle viinaa ja auton avaimet, ihan joka päivä, kun tämä niitä haluaa.


    • Oman onnensa seppä

      En tarkoittanut sitä.Ei saada mitään tukia,itse olen työkyvyttömyyseläkkeellä,ja toinen peruspäivärahalla.Tarkoitan nyt lähinnä sitä,ettei voida yhdessä hakea esim.vuokra-asuntoa,tai asuntolainaa tulevaisuudessa,koska hän on menettänyt luottotiedot.Ja ne jotka lainailevat rahaa,ovat hänen kaveri,vanhemmat,ja sisko.

      • hm. not wrong.

        anteeksi, luin pikaistuksissani liikaa viestistäsi. Tunnen vaan tapauksia, joiden voisi hyvin kuvitella tekevän niin, että käyttävät Kelaa väärin.


    • Kantapään kautta

      Valoa tunnelin päässä on ainakin se, että on noin hieno, lähimmäisestään välittävä ihminen kuin aloittaja.

      Auttamisesi on tehokkainta, kun tiedät mussä menevät rajasi siinä, että miten voit auttaa. Ihminen, joka ei itse halua auttaa itseään, häntä on vaikea auttaa. Silloinkin, vain lähimmäisenä oleminen, kahvikupillisen ja voileivän tai päivällisen tarjoaminen omassa kodissa merkitsee ihmiselle, jonka sisällä on ahdistus ja rikkinäistä.

      Tärkeintä ehkä on olla lähimmäisenä tälle äidille. Vilpitön läsnäolo, joka hyväksyy, eikä tuomitse. Mene kahville kerran viikossa tai kahdessa, vie kahvipaketti mukanasi. Vie äitiä jonnekin; kauppareissulle, katsomaan joutsenia tai muuta 'helppoa'.

      Sydämesi lämpö, vilpitön ystävyys ja hyväksyvä asenne ovat kauneinta, mitä voit heille lähimmäisyydessäsi tarjota.

      Älä ylenkatso, älä arvostele, älä vertaa. Heidän elämänsä on heidän elämäänsä. Kenelläkään meistä ei ole oikeutta 'katsoa' toisen elämää epäkunnioittavasti, epäarvostavasti. Vilpitön ja hyväksyvä lähimmäisen rakkaus antaa ihmiselle voimia.
      Älä yritä muuttaa heidän elämäänsä ikään kuin katsoisit että jotain on vialla. Ole vilpitön lähimmäinen, se on paras lahja, mitä voit antaa.

      • afffa

        Ja kun tämä toinen, henkisesti autettava ja valittaja juttelee vain negatiivisista asioista, kuinka rankkaa hänellä on, kuinka kauhean huonosti tuntemallaan ihmisellä on, niin ihan siinä kahvin tarjoajan mieli virkistyy ja oikein odottaa näitä keveitä kahvihetkiä, joita pitää olla vähintään 2 kertaa viikossa.

        Sitten tämä kahvin tarjoaja tietenkin tarvitsee itse jonkun, jolle purkaa pahaa mieltä toisen perheen ongelmista, jonka kanssa pitää ehkä kerran viikossa ja 2. kerta puhelimessa jutella. Sitten tämä ulkopuolinen taas juttelee muille tuntemilleen, että kyllä tuolla tuttavan tuttavan tuttavalla on rankkaa... Ja kaikilla on rankkaa.

        Paljon helpommin pääsee, kun ei ala tähän. Muiden ihmisten, täysin itseaiheutetut ongelmat ja pummisukulaiset eivät kuulu muille.


      • afffa
        afffa kirjoitti:

        Ja kun tämä toinen, henkisesti autettava ja valittaja juttelee vain negatiivisista asioista, kuinka rankkaa hänellä on, kuinka kauhean huonosti tuntemallaan ihmisellä on, niin ihan siinä kahvin tarjoajan mieli virkistyy ja oikein odottaa näitä keveitä kahvihetkiä, joita pitää olla vähintään 2 kertaa viikossa.

        Sitten tämä kahvin tarjoaja tietenkin tarvitsee itse jonkun, jolle purkaa pahaa mieltä toisen perheen ongelmista, jonka kanssa pitää ehkä kerran viikossa ja 2. kerta puhelimessa jutella. Sitten tämä ulkopuolinen taas juttelee muille tuntemilleen, että kyllä tuolla tuttavan tuttavan tuttavalla on rankkaa... Ja kaikilla on rankkaa.

        Paljon helpommin pääsee, kun ei ala tähän. Muiden ihmisten, täysin itseaiheutetut ongelmat ja pummisukulaiset eivät kuulu muille.

        Piti vielä lisämän, tämän ketjun aloittajan elämässä on varmaan muitakin, jotka tarvitsisivat apua, meillä kaikilla on sellaisia, jotka kaipaavat, jos ei kotiapua, niin rahan ja ruoan tarjoamista, ja kuskaamista, siinä se oma elämä jää hyvin odotukselle, kun pitää muita vaan passata.


      • juupajaapas
        afffa kirjoitti:

        Piti vielä lisämän, tämän ketjun aloittajan elämässä on varmaan muitakin, jotka tarvitsisivat apua, meillä kaikilla on sellaisia, jotka kaipaavat, jos ei kotiapua, niin rahan ja ruoan tarjoamista, ja kuskaamista, siinä se oma elämä jää hyvin odotukselle, kun pitää muita vaan passata.

        Kristillinen lähimmäisenrakkaus kuuluu kypsän ihmisen perussettiin. Se vain vaatii myös tiettyä kypsyyttä tai sanoisinko rutiinia, että auttaa kivasti ja sitten ei ajattele koko asiaa/ihmistä seuraavaan viikkoon, vaan elää omaa elämäänsä, elämästä nauttien. Ja sitten taas soittaa "hei Maija, olisi kiva jos tulet kahville".
        Helpommin sanottu kuin tehty. Mutta se, että auttaa hyvästä sydämestään on ihan eri asia kuin läheisriippuvaisen tyyli sotkea sekä oma että autettavien elämä.


    • afaffa

      Itse sanon, että mitä pahaa on luhistumisessa?

      Ihmisen pitää käydä pohjalla, joskus on hyväksi, että kokee kaikkein pahimman mahdollisen, ja joutuu kerrankin miettimään, että miten tästä pääsen Itse pois. Äidille soittaminen ja kavereille vähän väliä valittaminen Ei ole tässä asiassa se ratkaisu. Pohjalla pitää ensin käydä, koska vasta sitten tajuaa, että hei, missä se vika oikein on. Mitä Mun elämässä pitää Itse korjata?

      Suurin osa ihmisten ongelmista johtunee siitä, että heitä autetaan mennen tullen, ennen kuin tosipaikka tulee, koetellaan estää sitä. Kuunnellaan vuosia kun toinen pöpisee ihmissuhdeongelmistaan, eikä kuitenkaan jätä puolisoaan, vaikka syytä olisi. Näissä tapauksissa on siis aivan turha vain kuunnella ja tarjota kahvia vuosikaudet, kun henkilö ei kuitenkaan Itse tee elämälleen mitään.

      Aivan sama talousongelmaisen kanssa. Ei ratkaisu todellakaan ole, että pitää lainata tälle taukoamatta rahaa, koska ei se tyyppi kuitenkaan opi, ennen kuin käy pohjalla. Myy esim. auton tai pakosti asunnon alihintaan.

      Kahvin tarjoaminen tai jonkun rahasumman lainaaminen säännöllisesti ei oikeasti auta todella ongelmaista, jos hän ei Itse tee mitään, kuin ottaa vastaan vaan sen kahvikupin ja summan, eikä muuta isoja rakenteita elämässään.

    • Pysy vain kaukana

      Tuollaisten luhistumistapausten kanssa ei kannata olla missään tekemisissä, vetävät vain muitakin mukaansa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe