Lait ja luvat

exkunnollinen

Suomen pitäisi olla oikeus valtio, näin ainakin media väittää.Laki on kuulemma kaikille sama?Mutta,miten on mahdollista että joka paikka kunnalla on erilaiset käytännöt ase lupa asioissa?Ei pitäisi olla edes mahdollista jos lakia tarkasti noudatetaan.Eikö tätä asiaa valvo kukaan viranomainen?Mihin voi valittaa aselupa päätöksistä?Paljon kysymyksiä,mutta tietääkö kukaan näistä laki asioista?

8

200

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • o.o.o

      täällä voit valittaa vapaasti kaikista päätöksistä.

      • o.o.o

        anteeksi kielen käyttöni,siis...

        täälä voit vali,taa vapa asti kai kista pää töksi,stä.


    • KLB.

      Aselupapäätöksestä voi valittaa hallinto oikeuteen, kuten muistakin hallinnollisista
      viranomaispäätöksistä.

      • o.o.o

        ennen näitä uusia lakeja, yks kaveri oli valittanut sinne ja saanut sitten luvan jollekkin taskukokoselle 9 mm pistoolille, ohi poliisin harkinnan. En ole koskaan nähnyt sen ampuvan sillä. Säilyttää sitä varmaan tyynyn alla ja povarissa.


    • Ammuskelija.

      Mistä tiedät, että joka paikkakunnalla on eri lupakäytännöt?

    • Yht kunnan uhri

      Ainakin Pohjois-Savossa asioista päättää vain yksi henkilö. Luultavasti koskee koko Itä-Suomen aluetta, ainakin tehtävänkuvan perusteella. Täysin mielivaltaisesti toimiva henkilö, jonka päätöksistä ei voi/ kannata valittaa, silloin kusee vain omiin muroihin. Ei mitään kunnollista perustelua, pelkkää mielivaltaa. Hallinto- oikeuteen valittaminen koskee vain ja ainoastaan poliisin toimintaa aseiden talteenottohetkellä, ei syitä eikä perusteluja. Aivan turha valittaa. Vaikka rahaa olisi käyttää näiden asioiden käsittelyyn, tuskin kannattaa, aikaa menee enemmän valituskierteisiin kuin nöyristelyyn. Toivoakseni 3 vuotta riittää.

    • Lupia on ja tulee

      Joka piirissä on todellakin vain yksi henkilö joka päättää niistä luvista, se että luvan hakija ei täytä ehtoja ei ole luvan myöntäjän ongelma.

    • Sulo Könttä

      Laki on kaikille sama. Lupa-asioita hoitava poliisi ei vaan aina noudata ampuma-aselakia. Se on se ongelma.

      Esimerkiksi metsästysaselupia myönnetään määräaikaisina, vaikka laki tuntee määräaikaisuuden vain pistoolien ja revolverien tapauksessa. Jos poliisi on myöntänyt metsästysperusteisen luvan määräaikaiseksi, on poliisi lisäillyt lakiin omiaan.

      Määräaikaista lupaa uusiva joutuu esittämään aseensa uudelleen poliisille, vaikka lain mukaan asetarkastus tehdään vain, kun hankkimisluvalla on ostettu uusi ase ja hankkimislupaa anotaan hallussapitoluvaksi. Lain mukaan saman henkilön ei tarvitse esittää samaa asettaan kahdesti, mutta näin kuitenkin monessa poliisilaitoksessa jostain syystä toimitaan. En ymmärrä, mihin tällä oikein edes pyritään? Mikä on hyöty siitä, että poliisi näkee saman aseen saman ihmisen hallussa kahdesti? Mikä on se ongelma, jota tällä menettelyllä ratkotaan?

      Poliisi saattaa myös hylätä hakemuksen, mikäli hakijalla on jo entuudestaan samaan käyttötarkoitukseen soveltuva ase. Tällöin katsotaan, ettei uudelle vastaavalle aseelle ole tarvetta. Tässäkin toimitaan vastoin lakia. Laki ei millään tavalla rajoita hallussaolevien aseiden määrää. Henkilöllä saa olla vaikka kymmenen päällekäispiippuista haulikkoa vesilinnustukseen.

      Toki on tilanteita, joissa poliisi rikkoo aselakia myös toiseen suuntaan, eli katsoo jotain laissa vaadittuja seikkoja läpi sormien. Tiedän esim. tapauksen, jossa henkilö sai hallussapitoluvan metsästysperusteella itselataavaan haulikkoon, jonka lipaskapasiteetti oli 1 5. Toisessa vastaavassa tapauksessa hakija sai metsästysperusteella luvan itselataavaan kivääriin, jonka lipaskapasiteetti oli asetta esitettäessä 1 30. Laki toteaa yksiselitteisesti, ettei tällaiseen aseeseen myönnetä lupaa metsästysperusteella. Ovathan kyseiset aseet jo laissa määritelty luvattomiksi pyyntivälineiksi. Ei niillä saa metsästää. Luvat kuitenkin tulivat kummallekin. Ei poliisia kiinnostanut.

      Myös "aseen käyttötarkoitus" on hyvin tulkinnanvarainen asia. Itselleni ei myönnetty hallussapitolupaa haulikkoon, koska peruste oli "pienriistan metsästys". Aseen käyttötarkoitus ei käynyt riittävän selväksi. Lupa herui vasta, kun tarkensin, että aseella tullaan metsästämään heinäsorsaa, tavia ja pyytä ja todistelin poliisille seuran pyyntitilastoilla, että kyseisiä riistalintuja tosiaan esiintyy metsästysseurani alueella. Samaan aikaan saman seuran jäsen sai toiselta poliisilaitokselta hallussapitoluvan hirvikivääriin, vaikkei seurallamme ole koskaan ollut ensimmäistäkään kaatolupaa hirvelle eikä tule olemaankaan, koska alueet ovat liian pieniä ja repaleisia. Siis hirviä ei voi metsästää seuramme jäsenenä, mutta silti hirven pyynti seuramme jäsenenä katsottiin hyväksyttäväksi käyttötarkoitukseksi toisessa tapauksessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1252
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      19
      1245
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1166
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1164
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1143
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1141
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1134
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1127
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1119
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1110
    Aihe