syöttäminen

lh-opiskelija111

Kuinka paljon aikaa yhden potilaan/asiakkaan/vanhuksen syöttämiseen käytetään laitoksissa, kotihoidossa yms?
Olen ollut kesätöissä eräällä osastolla, jossa on usein potilaita joita täytyy syöttää (vaihtuvuus on aika nopeaa, joskus syötettäviä on enemmän mutta aina ainakin 3 on koko ajan). Potilaat ovat mm. aivoinfarktin saaneita, hyvin sairaita, dementoituneita yms. Jotkut syövät niin hitaasti (teelusikalla työnnetään ruokaa huulien raosta sisään) ja vetävät helposti henkeen, panttaavat ruokaa suuhun eivätkä nielaise kuin kehotettuna pitkän ajan päästä...jne. Joskus dementikko kieltäytyy syömästä ja maanitteluun menee paljon aikaa että söisi edes vähän... Muutama sellainen potilas on tullut vastaan, ketkä syövät niin hitaasti että lautasen tyhjäksi saamiseen menisi aikaa ainakin 30 minuuttia. Hoitajia on niin vähän vuoroissa ettei niin kauaa ole aikaa syöttää...
Olen vähän hämmentynyt...toisaalta haluaisin että potilas saisi syötyä ja juotua tarpeeksi, mutta ei ole aikaa syöttää...onko tämä oikein? Olenko huono hoitaja? Jos syötettävä potilas syö ns. normaalisti, ei tämmöistä ongelmaa ole. Mutta sitten on ne potilaat, jotka syövät todella huonosti ja hitaasti ja vaikeasti. Tähän olen törmännyt myös monessa vanhainkodissa.

12

1336

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kaikkiakanssa

      Älä mieti koko asiaa! Hoidat vaan oman hommas vuorollaan! Ei ketään voi väkisin syöttää, syöttämistä ei voi nopeuttaa, eikä nielemistä, että anna olla vaan!

      • lh-opiskelija111

        Oisko kellään mitään parempia vastauksia..?


    • peruslähis

      Vastaus oli vallan hyvä. Kauanko luulet, että asukkaasi on täällä, jos jätät syöttämättä hitauden vuoksi?Eri asia on se, jos kieltäytyy syömästä.
      Asiasta sinun täytyy puhua raportilla sekä erityisesti esimiehellesi. Vastuu on esimiehellä, jos aika ei riitä.

      • 112

        Monesti kirjataan epäselvästi, että esim. söi hyvin tai söi huonosti tai ei syönyt juurikaan. Voisi yhtä hyvin kirjata, että söi syötettynä 2 dl soseruokaa ja joi juotettuna 2 dl maitoa hyvin hitaasti kestäen 40 minuuttia.
        On tosi kurjaa, kun sitten vanhus viedään terkkariin jossa laitetaan tippa kun on "päässyt" kuivumaan hoitolaitoksessa. Ja puhutaan kuinka sieltä laitoksesta tulee tällaisia potilaita joita ei syötetä eikä juoteta. Eihän he tiedä todellisuutta varsinkaan jos missään ei sitä lue.


      • 112
        112 kirjoitti:

        Monesti kirjataan epäselvästi, että esim. söi hyvin tai söi huonosti tai ei syönyt juurikaan. Voisi yhtä hyvin kirjata, että söi syötettynä 2 dl soseruokaa ja joi juotettuna 2 dl maitoa hyvin hitaasti kestäen 40 minuuttia.
        On tosi kurjaa, kun sitten vanhus viedään terkkariin jossa laitetaan tippa kun on "päässyt" kuivumaan hoitolaitoksessa. Ja puhutaan kuinka sieltä laitoksesta tulee tällaisia potilaita joita ei syötetä eikä juoteta. Eihän he tiedä todellisuutta varsinkaan jos missään ei sitä lue.

        Ja sehän on taivahan tosi, että laitoksissa ei vain ole hoitajalla aikaa syöttää 40 minuuttia yhtä potilasta ainakaan jos syötettäviä on useampia.


    • Kaikkiakanssa

      Opiskelijana sinulla itselläsi pitää olla joitain innovatiivisia ideoita, ettei tarvitse iänkaiken vanhoja käytäntöjä miettiä. Sitä varten käyt koulua, että siellä otat asian esille ja oikeasti kehitätte uusia toimivia malleja, jos niitä on, ettei tarvitse samoista asioista juttua vääntää. Jos ei muuta, niin ainakin oppisitte hyväksymään tosiasiat ja ettei kaikkeen voi vaikuttaa, eikä tarvitsekaan.

    • 6+4

      Paljon riippuu työpaikasta, sekä työntekijöiden omasta asenteesta ja motivaatiosta. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että paremmin organisoimalla ajankäyttöä päästään jo pitkälle. Itse en voi sietää sitä, että henkilökunta itse luo sen kiireen ja stressin. Otetaan hyvänä esimerkkinä:

      Muistisairaiden osasto jossa asiakkaita 12. Täysin syötettäviä on 4. Iltavuorossa 2 hoitajaa. Vakihoitajat stressaavat ja jankuttavat kuinka on kiire, mitään ei ehdi tehdä ja syöttäminenkin on niin kovin aikaavievää puuhaa. Jokainen syötettävä asiakas esim. syötetään erikseen jne jne. Iltahommat ja asiakaiden pesut ja puunaus yötä varten aloitetaan jo klo. 17.00, koska on niin "huonokuntoista" porukkaa (kaikki mm. kävelevät itsenäisesti) ja painetaan tukka putkella aina klo. 21.15 jotta saadaan kaikki tehdyksi.

      Silti hoitajilla itsellään on aikaa istua ja juoruilla keskenään niin kansliassa kuin keittiössäkin, juodaan kahvia, syödään yms. Olen piruttain itse kellottanut yhden iltavuoron aikana kuinka kauan eräs hoitaja istui ruokatauolla: 45min. Siihen kahvitauot päälle, yhteensä 25min sekä "kirjaaminen"=istutaan kansliassa juttelemassa mitä tehtiin lomalla= 20min. Toisin sanoen hoitaja käyttää puolitoista tuntia työajasta tekemättä yhtikäs mitään. Eihän tuo ole mikään ihme, että kiire sitten painaa päälle ja mitään ei ehdi tehdä kunnolla?

      Meillä kesäduunareilla kun taas tekemisen meininki on aivan toinen. Emme ole kangistuneet vanhoihin kaavoihin, meillä vielä riittää motivaatiota ja halua tehdä niitä töitä mihin meidät on palkattu. Tehokkaasti. Sen sijaan, että istuisimme narisemassa siitä kuinka kiire on, me teemme töitä. Organisoidusti. Selkeä työnjako, selkeä aikataulu sekä selkeä työtahti. Autamme toisiamme jos tarvetta on, kuitenkin meillä on esim. tekniikat ja taidot hallussa kuinka saa myös yksin hoidettua esim. vuodepotilaan. Me saamme iltahommat hoidettua poikkeuksetta klo. 20.15 mennessä, kun taas vakkarit juoksentelevat ympäriinsä vielä iltayhdeksän jälkeen.

      Itse otin käyttööni tavan syöttää kahta asiakasta kerralla. Molemmat istumaan samaan pöytään, minä keskelle, ja syötän kummaltakin puolelta molempia omaan tahtiinsa. Kumpainenkin syö hitaasti, mutta varmasti. Itse syön siinä samalla samassa pöydässä. Aikaa meni n. 20min sen sijaan, että olisin syöttänyt kumpaakin erikseen sen 40min. Simppeliä? Toinen hoitaja teki saman kahdelle muulle syötettävälle, loput 8 syövät itse. Koko päivällisrumbaan tiskeineen meni aikaa n. 40min, kun taas vakkarihenkilökunta on mestari tämän ajan venyttämisessä jopa puoleentoista tuntiin.

      Joskus tosiaan olisi hieno asia se, että vakkaritkin kykenisivät poikkeamaan omista vanhoista tavoistaan, eikä aina vain jatkettaisi samalla linjalla mitä silloin vuosia sitten kun kaikki oli paremmin. Joten sinulle opiskelija ja tuleva kollega: Luo itsellesi se oma hoitajaidentiteetti ja toimi oman osaamisesi ja käytännöntyön pohjalta. Anna aikaa, älä kiirhedi ja varsinkin: älä stressaa. Organisoi omaa tekemistäsi, suunnittele ja toteuta parhaimpasi mukaan. Jos jollakin kestää syödä 45min, niin sitten syötät niin kauan. Mieti kuitenkin asia niinpäin, että miten mahdollisesti voit hyödyntää tuota aikaa siten, että se helpottaa omaa työtäsi vuoron aikana.

      • Tuohon nyt voisi vastata monella tavalla, mutta aloitetaan nyt siitä mistä itse parhaiten tiedän.... Keikkapaikassa jossa olen, jossa 2 hoitajaa ja nyt kesän aikana etenkin aina uusi harjoittelija/opiskelija kaverina. Eli kaikki lääkehoito kuuluu minulle(sijaiselle), dosettilääkkeet, inhalaitovat lääkkeet, verensokerimittaukset, insuliini-määritykset ja pistokset, laastarit, emätinpuikot jne... Sen lisäksi olet vastuussa seuraavan päivän ruokatilauksesta (juomat/ruoat).
        Jonkun täytyy myös tietää tavaroiden loppumisesta ( MR. NOBODYN vaipat ovat loppu ja pesulaput, ja pesuvoide.) Et näitä huomaa ehkä sijaisena, mutta saatat olla kovinkin nopeasti niistä vastuussa, kuten itse olen huomannut!!!
        Uutena sijaisena vaan saattaa päästä paljon helpommalla kuin, että olisi oikeasti laskettu vahvuuteen ja tekisi töitä kuten sen mukaan täytyy. Kyseinen vuoro jossa olet työskennellyt, jossa on vain omia juoruiltu, onko se tehnyt mielestäsi työnsä vai onko jättänyt niitä seuraavalle? Onko jättänyt esim. kävelyttämättä potilaita joita pitäisi päivittäin kävelyttää? tms????


      • 112

        Normityössäni en todellakaan ehdi vaihtaa kuulumisia työkavereiden kanssa. Jos joku muuta väittää niin tervetuloa keskustelemaan.


      • kylläsesiittä

        Miksi syöt itse samalla kun syötät potilaita? Ihan oikeasti? Kyllä työntekijällä on oikeus lakisääteiseen ruokataukoon, ei tulisi mieleenkään viedä omia sapuskoja edes samaan pöytään syötettävien kanssa.


    • huono hoitajako

      Minä sain haukut kun käytin vuoteesen hoidettavan syöttämiseen 20 minuuttia. Työvuorossa oli tavanomaista suurempi miehitys ja lisäksi useita opiskelijoita sekä vapaaehtoistyöntekijä. Ajattelin, että kerrankin voin syöttää ilman kiirettä ja jutustella hieman samalla.

      Minua tultiin tuulispäänä, kireään sävyyn moittimaan asukkaan huoneeseen, hänen kuultensa: "osastotyössä ei ole aikaa syöttää näin kauan yhtä ihmistä, 10 minuuttia saa vain käyttää yhteen..." Kaiken lisäksi moittija oli vain oppisopimusopiskelija, ei siis mikään hoitaja edes, ei opiskelijaa kummempi. Kerroin ohjaajalleni saamastani moitteesta ja hän ymmärsi haluni antaa aikaa asukkaalle kun siihen oli mahdollisuus. Monesti olen miettinyt, että mihin olisin voinut käyttää tuon ajan paremmin? Peukaloiden pyörittelyynkö?

    • 4+10

      Syön itse siinä samalla koska ko. osastolla noudatetaan esimerkkiruokailua ja hoitajalla sama sapuska lautasella kuin asukkaillakin. Toki saa omatkin eväät olla mukana ja niitä saa syödä keittiössä "omassa rauhassa" jos haluaa, roskiksen ollessa vasemmalla puolella ja biojäte oikealla. Osastolla kun ei ole erikseen hoitajille omaa taukotilaa/ruokailutilaa.

      Nuo lakisääteiset tauot nyt ovat muutenkin täysin mahdotonta toteuttaa tilassa jossa sitä omaa tilaa ei yksinkertaisesti ole, ja itse työpaikalta kun ei saa työaikana poistua. Lakisääteisyys nyt on muutenkin kovin monessa paikassa lähinnä ohjeistus tai hieno teksti teoriassa, käytännössä taas asiat hoituu aivan toisin.

      Erinomaisena hyvänä esimerkkinä nyt helleaikana kun työpaikan sisälämpötila huitelee n. 30 asteessa (ei, ilmastointi ei toimi) ja taukoja pitäisi lain mukaan olla kerran tunnissa. Tästä tuli oikein erillinen ohjeistus työnantajan puolelta kun kovin huolehtivat työntekijöiden hyvinvoinnista (asiakkaista puhumattakaan), muttei puhettakaan siitä, että saataisiin ilmastointi pelaamaan... No mitenpä toteutat taukosi esim. kesken aamuhommien jos asiakkaiden tulisi saada sitä aamupalaakin ennen itse lounasta, puhumattakaan siitä, että pitäisi ehkä niitä aamupesujakin suorittaa ja ehkä saada jotakin vaatettakin päälle?

      Se ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö olisi aikaa istua peffallaan vaikka kaksikin tuntia työvuoron aikana, kuten esim aamuovuorossa jolloin klo. 12-14 välisenä aikana ei sitä varsinaista tekemistä ole kun asiakkaat ovat päivälevolla tai katsovat telkkarista kotimaista elokuvaa. Kyseessä on siis kodinomainen osastohoito, ei laitoshoito.

      Älkää siis käsittäkö väärin, tarkoitukseni oli vain tuoda esille sitä, että miten tällaisessakin "lepokodissa" osataan luoda se kiire ja stressi täysin tyhjästä. Olen itsekin ollut töissä mm. sellaisella osastolla jossa kirjaimellisesti sai syödä lennossa jos ylipäätään siihenkään löysi aikaa, puhumattakaan siitä, että miten kotihoidossa on suoraan kellotettu minuuttiaikataulu asiakkaan luona. Et sinä silloin voi ketään jäädä syöttämään puoleksi tunniksi kun siinä ajassa on pitänyt ehtiä tehdä jo kaksi muutakin käyntiä. Eihän se niinkään saisi olla, mutta se nyt vain on valitettava tosiasia tänäpäivänä.

      Työpaikkoja ja käytäntöjä kun on niin moneen lähtöön, ja jokaiseen pitää löytää se oma rytminsä. Kuitenkin jos sitä pelivaraa löytyy, niin se kannattaa hyödyntää. Tällä siis tarkoitan puhtaasti sitä ajan- sekä oman maalaisjärjen käyttöä.

      Ja tuo esimerkkivuoro jonka kerroin, niin kyllä, ko. hoitaja jättää omia töitään surutta toisten niskoille. Sekin kun näyttää olevan taitolaji kun valitetaan kiirettä ja työn raskautta, kun tosiasiassa homma menee niin, että työpari on se joka suurimman osan hommista on vuoron aikana hoitanut sillävälin kun toinen istuu "kahvitauolla". Henkilökohtaisesti ei jaksa asialle korvaansa lotkauttaa koska on sijaisena ja sopimusta jäljellä enää pari hassua viikkoa, mutta pidemmän päälle tällainen tapaus työkaverina saisi kyllä näkemään punaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1769
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      42
      1568
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      46
      1527
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1477
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1457
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      2
      1122
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      2
      1102
    Aihe