2 vuotias ei puhu kuin muutaman sanan :(

mamma292

Hei!

Kokemuksia ja ajatuksia kyselisin teidän lapsienne puheen kehityksestä. Itselläni on kolme lasta ja tämä 2 vuotias (täyttää ensi kuussa) nyt aiheuttaa vähän huolia ajatuksissa.
Lapsella on seuraavat sanat käytössä: Ei, Au, O-ou, kiitti, anna, nami, mehu, heihei, moi. Nämä on sellaisia sanoja mitkä tulee selkeästi. Eilen oppi myös sanomaan kukka.
Ihmeissäni olen siksi, koska automaattisesti vertaan kahteen vanhempaan lapseen ja heidän puheenkehitykseen silloin muinoin. He puhuivat 2 vuotiaana loistavasti.

Tämä taapero ei edes yritä toistaa sanoja, ei yritä oikeastaan kommunikoida sanoilla. Oikeastaan ainoastaan silloin sanaa nami kun näkee namipussin.

Lapsi myös kitisee ja vänisee päivät pitkät. Koko ajan, ainakin se tuntuu sellaiselta. Olen koittanut miettiä, että se johtuu siitä kun ei osaa sanoa mikä on hätänä. Välillä tuntuu, että lapsi ei itsekään tiedä mitä haluaa ja raivarit onkin sitten sen mukaisia.

Auttakaahan.......

5

204

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ugoäggå79

      Namit ja mehut ovat syypäänä lapsesi vähämielisyyteen. Kuka hullu kyllästää jo noin pienen ihmisen aivot sokerilla!!? Kunnon ravinteikasta ruokaa kehiin niin johan alkaa kieli luistamaan.

      • ml213.

        Huhu huh, näitä viestien sisältöjä.

        >Namit ja mehut ovat syypäänä lapsesi vähämielisyyteen.<

        No, ei tuokaan tokaisu ilmennä korkeaa ymmärrystasoa / asioiden yhdistämistä. Mutta, se on totta, miten tämän päivän ihminen saa kehoonsa paljon kuona-aineita nesteiden / ravinnon kautta ja juo erittäin vähän puhdasta vettä ja näin kehon toiminnat alkavat oireilla.


    • ml213.

      Asioiden ymmärtäminen ja sanoiksi pukeminen ja sen opettelu on monimutkainen kehitykseltään, johon lisäksi liittyy vielä tunteet. Monasti toinen lapsi vielä arkailee sanojen muodostamisen toteuttamisessa, joka viivästyttää puhumista.

      Niin, yhdessä oleminen ja leppoinen keskustelu ei olisi pahasta ja näin ympäristö aktivoi lapsen puheen kehitystä. Läsnäoleva aika on merkityksellinen tekijä.Siis se selkeä kontakti vuorovaikutuksineen lapseen. Näin netti /älypuhelinten aikakautena tämäkin alue surkastuu ihan huomaamatta. Lapselle ei riitä, että vanhempi on samassa huoneessa / netissä, vaan kaipaa kehitykseensä selkeän suoran yhteyden toiseen ihmiseen.

    • ml213.

      >Välillä tuntuu, että lapsi ei itsekään tiedä mitä haluaa ja raivarit onkin sitten sen mukaisia.<

      Niin, tuo uhmaikä nostelee jo päätään ja nuo raivarit on hyvä merkki kehityksestä. Raivarien läpikäyminen / vihantunteen hallinta on myös hyvä asia puhumista ajatellen. Kasvattaa itseluottamista/itsevarmuutta.Huolestuminen olisi paikallaan, jos lapsi olisi helposti sopeutuvainen ja yksin olemiseen haluava.

    • kokemusta on

      Minkä ikäisenä lapsellasi tulivat käyttöön nämä ensimmäiset sanat? Kuinka hyvin lapsesi ymmärtää puhetta? Ymmärtääkö ohjeita ja kieltoja? Osaako muutoin kuin sanoilla ilmaista itseään?

      2-vuotias tai jopa vähän päälle ei välttämättä puhu vielä lainkaan, ja se on vielä täysin normaalia, eikä lapsen puhe ole välttämättä millään tavoin viivästynyt vaan alkaa vain hieman myöhemmin kuin toisilla. Jos lapsi kuitenkin ymmärtää puhetta hyvin, niin yleensä hän alkaa myös noin 2,5 vuoden ikään mennessä viimeistään tuottamaan sanoja, joita hänellä voikin olla sitten "varastossaan" yllättävän paljon :)

      Oleellista on kuitenkin se, onko lapsen puheessa tapahtunut kehitystä viimeisten kuukausien aikana? Jos nämä mainitsemasi sanat ovat olleet jo pitkään käytössä, eikä kehitystä ole juurikaan tapahtunut voi kyseessä olla jonkinlainen puheen kehityksen viivästymä. Itse olisin varmaankin neuvolaan yhteydessä viimeistään siinä vaiheessa kun lapsi täyttää 2,5v, jos sanoja ei vieläkään tulisi, tai kehitystä ei olisi tapahtunut viimeisen puolen vuoden aikana. Puheterapiasta saa yleensä parhaimman hyödyn mitä varhaisemmassa vaiheessa se aloitetaan.

      Olen hoitanut alle 2v lasta, joka ei sen ikäisenä vielä juurikaan ymmärtänyt puhetta tai aina edes reagoinut puheeseen/ohjeeseen millään tavalla. Hän osasi lausua muutaman sanan, mutta ei täysin oikein niitäkään. Hän ilmaisi itseään teoin (teki mitä halusi), oli erittäin temperamenttinen (kiukustui, jos kiellettiin tai estettiin tekemästä), ei ymmärtänyt miksi ei saanut tehdä jotakin, vaikka selitettiin. Kehitystä ei puheen tai ymmärtämisen suhteen tapahtunut juurikaan kaksivuotiaasta kolmevuotiaaseen, paitsi että lapsi alkoi tuottaa "omaa kieltään" entistä enemmän. Kolmevuotiaana aloitettiin puheterapia. 4-vuotiaana lapsella todettiin dysfasia. En arvannut silloin tämän lapsen ollessa vielä alle 2v todella epäillä mitään poikkeavaa, mutta aavistelin kyllä kokoajan, että mahtaako kaikki olla ihan kunnossa, koska lapsi ymmärsi niin huonosti puhetta :/

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2013
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      55
      1731
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe