Miten opettaa koira olemaan vapaana?

vinkkejä kaipaava

Hei. Meille on tulossa saksanpaimenkoira uros pentu 3 viikon kuluttua. Haluaisimme opettaa sen niin että voimme pitää pentua vapaasti kotona ja muualla, niin ettei lähde karkuun. Olisiko antaa hyviä vinkkejä miten lähteä pentua siihen opettamaan. Pelkään että se karkaa jos se päästetään irti uudessa paikkaa. Tämä on meidän ensimmäinen pentu koira. Onko paikalla koiran kouluttajia tai sellaisia joilla kokemusta sakemanneista? :)

19

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kouluttaja.

      Kysy kasvattajalta ja lue koirakirjoja. Koirat ovat yksilöitä, mitään yleispätevää takuuvarmaa neuvoa ei tuohon voi antaa. Miksi sinun pitäisi voida pitää koiraasi vapaana, sehän on lailla kielletty?

      • vinkkejä kaipaava

        En pitäisi vapaana muuta kuin omassa kotipihassa, josta se ei pääse muualle.


      • kouluttaja.
        vinkkejä kaipaava kirjoitti:

        En pitäisi vapaana muuta kuin omassa kotipihassa, josta se ei pääse muualle.

        Aitaa piha. Jos asutte omakotitalossa ei luulisi olevan vaikea toteuttaa. Tosin kerrostalopihallakin voi koiraa pitää vapaana jos pihasta ei pääse karkaamaan minnekään ja koira on takuuvarmasti ystävällinen ja kiltti kaikille talon asukkaille sekä lisäksi hyvin koulutettu. Tuo jälkimmäinen viestisi oli hieman ristiriidassa aloituksesi kanssa eli selventäisitkö mitä itseasiassa tarkoitat?


    • 2v narttu

      Pidät sitä vaan irti,kyllä se pian tottuu, ettei sen tarvi karata ollakseen vapaa.
      Meillä toimi ainaki,(ei karannut kertaakaan)toki kävelytä sitä rajoja pitkin, joita se ei saa ylittää.
      Mielekkäällä yhteisellä tekemisellä pentu pysyy kyllä pihalla,ja siinä sivussahan
      alkaa myös tottelevaisuus koulutus.

    • hhhuiii

      Pieni pentuhan on ensin niin sidoksissa ihmiseensä,että tuskin kovin kauas edes haluaa/uskaltaa ominpäin lähteä. Pihassa vaan iloisesti kutsut namien ja lelun kanssa luokse samalla juosten poispäin. Toisille (vähemmän itsenäisille) pennuille toimii se kun omistaja meneekin piiloon jos pentu haahuilee liian kauas. Silloin pentu hieman hätääntyy ja alkaa jatkossa pitämään paremmin kontaktia omistajaansa.

      Pihassa voimyös kutsua pentua ja antaa sille sitten sen oman ruoka-annoksensa. Luoksetulo vahvistuu ja se on mukavaa pennulle.

      Pentua ei pidä milloinkaan kutsua luokse toruttavaksi vaikka se olisi ollut pahanteossa,silloin luoksetulo kärsii.

      Myöskään pentua ei kannata kytkeä kiini joka kerta kun se tulee kutsuttaessa luo vaan sitä voi ottaa pannasta kiini ja antaa sille nami. Tällöin se tottuu että sitä otetaan pannasta,mutta pääsee heti taas irti. Harmittavinta olisi jos koira ei anna ottaa itseään kiini kun tulee luo ja siirtyy aina kauemmaksi kun omistaja yrittää sitä pyydystää.

      • Saku fani

        Samaa mieltä yllä olevan kanssa. Pätevin neuvo tässä kohtaa! :)
        Mullekin tulossa saku pentu ja tulee pihan vahdiksi sekä kaveriksi harrastuksiin. Tämä rotu harvoin lähtee omistajan luota pitkälle tulee veressä ''varjona'' olo.


      • sakupojux

        Hyvät ohjeet aloittelijalle!


    • mummi45

      meillä oli sakemanni 14v ja aina pihalla irti,tosin meillä ei naapureitakaan ihan vieressä,mutta kun hain sen aloitin saman tien opettamisen,käveltiin pitkin pihaa,ja aina kun hyppäs naapurin pellolle,sanoin napakan ein,,,,,ja kyllä oppi,,,,,koskaan ei missään tilanteessa tarvi pitää kiinni,toinenhan on sitten se luokse tulo käskystä,mikä pennulle tehdään ihan pentuna hellästi ja kehuen kun tulee,,,,,

    • Rudiko

      Meillä menin pentumme kanssa metsään jo heti luovutusikäisestä lähtien ja annoin sen juosta siellä vapaana.Ja sitten aina välillä kutsuin sitä iloisella äänellä luokseni ja jos se tuli, niin annoin makupalan palkaksi tai sitten jonkun sen rakastaman lelun, jos lelu sattui olemaan enemmän pennun mieleen.Ja annoin sen lähteä sen jälkeen takaisin vapaana juoksemaan taas jälleen.

      Ja se vielä kannattaa otta huomioon myös, että koskaan ei kannata kutsua pentua luokseen ainoastaan vain silloin pelkästään,kun aikoo laittaa sen taluttimeen kiinni,vaan kannattaa lenkillä ollessa kutsua pentua aina silloin tällöin luokseen ihan muutenkin vaan myös ja palkata sitä joka kerta ruhtinaallisesti kun se tulee ja antaa sen sitten taas jatkaa irrallaan oloaan,niin silloin pentu ei yhdistä sitä kutsua pelkästään siihen asiaan vaan, että kun se tulee luoksesi niin silloin ilonpito loppuu siihen kuin seinään ja se joutuu hihnaan kiinni.Vaan se yhdistää sen siihen,että silloin kun se tulee kutsusta luoksesi se saa siitä palkinnon,mutta ilonpito irrallaan saa siitä huolimatta jatkua edelleen kuitenkin myös.Ja silloin se ei tiedä,että milloin se kiinni laitetaan kun sitä luokse kutsutaan,mutta kannattaa palkinnon toivossa aina kutsusta omistajan luokse silti kuitenkin mennä.

      Ja jos pentu ei kutsustasi luoksesi tule,niin silloin lähde juoksemaan siitä pois päin, niin silloin yleensä viimeistään pennulle tulee hätä,tai sen takaa ajo vietti herää ja se lähtee sinun perääsi sinua kiinni ottamaan.Ja sitten kun se on tavoittanut sinut ja tullut luoksesi niin palkitse sitä taas jälleen edellä kerrotulla tavalla.

      Mutta jos pentu on sen sorttinen tavallista itsevarmempi ja hyvin utelias seikkailijaluonne,joka tahtoo sitkeästi vaan olla menossa liian etäälle sinusta,niin silloin voit mennä hetkeksi sitä piiloon vaikka jonkun puun taakse ja sieltä sitten tarkkailet miten pentu siihen reagoi .Ja yleensä pentu kyllä sellaiseen reagoi ja alkaa pelästyneenä etsiskellä mistä sinut löytäisi.Ja kun se sinut löytää, niin sitten taas tietysti kehut sitä oikein iloisella ja liioitellunkin riemastuneella äänellä tosi kovasti ja lisäksi makupala/ lelu palkkaus siihen päälle tietysti taas jälleen myös.

      Muutaman kerran kun menee pentua näin hetkeksi piiloon,niin silloin pentu alkaa itse jo tarkkailemaan että et pääse siltä minnekään enää ihan niin helposti katoamaan ja se alkaa pitää vähän vähän lyhyempää välimatkaa sinuun sen vuoksi muutenkin myös, josta sinun on se sitten tarvittaessa helpompi saada tulemaan kutsusta luoksesikin myös.Sillä mitä pitempi välimatka koirallasi on sinuun,niin sen helpommin se muuttuu "kuuroksi" kutsuillesikin myös, kun sen sijaan lähemmällä etäisyydellä on kutsulla aina selkeästi tehokkaampi vaikutus koiraan ja siten helpompi saada koira kuuntelemaan sinua ja tulemaan luoksesikin myös ja saat sen hallintaasi helpommin muutenkin myös
      .
      Joten ei muuta kuin paljon irrallaan oloa koirallesi vaan turvallisessa paikassa missä ei ole pelkoa autoista tai muista uhkaavista vaaroista ja paljon vaan noita iloisia ja hyvin palkattuja luoksetuloharjoituksia heti jo pienestä pennusta asti leikin varjolla,niin siitä se homma kyllä sitten hoituu
      .Mutta ahkeruutta ja harjoituksiahan se aina ensin tietysti kuitenkin myös vaatii ja saat juuri niin tottelevaisen koiran kuin itse omalla ahkeruudellasi ja viitseliäisyydelläsi koirasi kanssa touhuten olet ansainnutkin myös,sillä sinä olet koirasi johtaja ja innoittaja myös,jota koirasi kuuntelee ja haluaa sinua seurata ja totella kunhan annat sille vaan riittävästi aikaasi ja harjoittelet sen kanssa ja josta siis paljon juuuri riippuu minkälainen koirastasi tulee,joten nyt vaan hommiin ja tsemppiä sinulle ja koirallesi!!

    • Rudiko

      Olen pahoillani siitä, että äsken tuon edellä olevan oman kommenttini kirjoitettuani tulin sitten sen jälkeen vasta lukeneeksi noita muita kommentteja myös ja huomasin siellä annetun samanlaisen ohjeen myös,joka tuli nyt sitten turhaan minun tuplana kirjoitettua tänne tuolla omien neuvojeni joukossa myös.Mutta mitenkäs se sanonta nyt kuuluikaan että kertaus on opintojen äiti jne.. ,joten toivottavasti ei sitten haittaa kuitenkaan.

    • eivoiollatotta.

      MITEN OPETTAA KOIRA OLEMAAN VAPAANA !!!

      Et sitten keksinyt osuvampaa otsikkoa ongelmaasi!

      Koiria ei yleisestiottaen TARVITSE OPETTAA OLEMAAN VAPAANA.ap

      • krhm

        kai ne koirat pitää opettaa jos haluaa että ne tekee jtn -_-


    • kipale

      Taitaa olla ihan koirasta ja vieteistä kiinni tuo vapaana pito. Kaverilla puolivuotias saku, joka pysyy irti melkein missä vaan, sitä ei kiinnosta muut eläimet (paitsi minun koira), ei ihmiset. Sitten taas on minun koirani, joka haluaa moikata koirat ja ihmiset, huomaa kaiken ja saalistusviettisenä lähtee pupujen ja lintujen perään. Eli sen kanssa on oltava tarkkana missä pitää vapaana, vai pitääkö ollenkaan. Mielestäni kuitenkin pieniä pentuja voi ja pitää totuttaa vapaana olemiseen, silloin on hyvä opettaa luokse tuloa ym.

    • _Sanna85_

      Hei viestin aloittaja

      Itselläni on 2 isoa koiraa, vanhin on 6v3kk ikäinen seropi narttu (pun.setterin/sakemannin mix) ja nuorin on 5v1kk ikäinen sakemanni narttu. Asuin kerrostalossa n. 5km päässä keskustassa vanhimman koirani kanssa, taloa vastapäätä oli sellainen hiekka aukio (jossa pelattiin mm värikuula sotaa välillä) ja junarata meni n. 200-400m päässä ja siinä välissä oli sellainen pienehkö metsä alue, itse päätin opettaa koiralle luokse tuloa irti, joten päästin sen irti ja aloin opettamaan (pelkäsin aluksi että koira karkaa, muttei karannut), opetin sille ensin heippa sanalla luoksetuloa ja sen jälkeen nimellä luoksetuloa ja aina koira tuli luokse. Nuorimmaisen kanssa asuin omakotitalossa, jossa meni vilkkaan liikenteentie muutaman metrin päässä talostamme, pidin kaikki 3 koiraani irti pentu mukaan lukien, mutta 1 hihnassa (eli minulla oli 4 koiraa, joista siis 3 irti ja 1 hihnassa), eli opetin samalla pennulle ettei tielle saa mennä ja missä kulkee tonttimme raja, hyvin onnistui, yksikään koira ei siis karannut tms.. Ps: voit toki kouluttaa pentusi ensin sisällä kotona turvallisessa ympäristössä, niin se ei pääse kovin kauas Pps: voit halutessasi olla minuun meilitseni yhteydessä [email protected]

    • Itse tein niin kun koirani oli todella nuori, niin menin sen kanssa metsään ja jos se meni liian kauas, niin menin piiloon ja annoin sen todella hätääntyä ja sen jälkeen kun se oli löytänyt minut niin annoin naksun kun se oli istunut. Sen jälkeen jos ei tehonnut niin menin taas piiloon kun se hösötti ettei katsonnut taakseen ja annoin hätääntyä niin että se ei tiennyt edes missä olin.Aikaa se otti että löysi pienenä minut. Nykyään sanon jos se lähtee liian kauas niin sanon neneväni piiloon ,tosin naksuja annan kiitokseksi kun sanon ettei mene kauas.Hauskaa tässä on se kun ei tottele niin se tietää kun sanon antavani turpaan ja sika koira. EN TODELLAKAAN TEE NIIN, MUTTA SE TIETÄÄ ÄÄNEN PAINOSTA, ETTEI NYT LEIKITÄ, VAAN OTAN SEN HIHNAAAN.Eikä millekkään eläimelle tehdä pahaa. Kerran oli tirpisen poikanen pihalla niin se nuuhkasi sitä ja antoi sen olla. Tätä en ole opettanut?

      • Asia vielä,jos kehtaat laittaa puhelin numeron minulle niin soitan soitan sinulle mielelläni ja kerron että pennun ottaminen oli rankempaa mitä osasin aavistaa. En ole ollut täällä 24 suomessa kovin kauaan joten en tiedä miten salaisuus säilyy. Itselläni on salainen numero joten en tiedä säännöistä mitään.


    • Keskiaasian omistaja

      Ei tarvitse opettaa vapaana oloa sen koira osaa,mutta paremminkin kuinka se pysyy pihalla tai lähistöllä.

      Kun koira kotiutunut ja alkaa ottamaan sen kodikseen niin sitä kiinostaa mitä on ulkona,hihnassa kuljetaan useita kertoja aluetta jossa haluat sen kulkevan,riipuu koirasta kuinka paljon jouttuu harjoittamaan.

      Minulla vaikka onkin eri rotuinen keskiaasialainen voi pitää irti kun olen itse paikalla,ei ole aitoja.Paitsi iltaisin myöhään vartiovietin voimistuessa on syytä olla hihnassa.

      Sakun kanssa meillä oli hyvä luottamus,se jäi pihaan kun rajat oli tiedossa,eli irti kun kävin 70km päässä töissä täysiä päivä oli jolloin aikaa kului 10 tuntia ja se oli irti koko ajan.

      Tätä ei pidä tehdä missään tapauksessa jos luottamus ei ole täydellinen.

      Mutta aikaa se vie,tonttin voi opettaa käsimerkein niin että koira liikkuu sielä missä haluat samoin pissi ja kakka käsky olisi hyvä hioa heti penusta,kun käsky on perillä se tikistää jompaa kumpaa vaikka ei tulisikiaan mielyttämisen takia.

      Käsky on siis takaraivossa automaattina koko koiran iän.

      Koiran kanssa on oltava paljon pentuaikana se mitä hakee siitä on koirasta ja itsestä kiini.

    • Keskiaasian omistaja

      Kun opetus vaihe on menossa niin älä päästä kertaakaan yli rajan,eli vedä se raja tai alue missä haluat sen korkeintaan liikkuvan hieman taakse ettei mene aivan ns:oikealle rajalle saakka.Jos kyseessä on esim:tie yleinen tie on koulutus haasteellisempi eli ei sinne tielle päinkään.

    • ihan hyvä koira

      Voithan lahjoa koiraa nameilla ja rakkaudella, mutta mitään takeita sen toimivuudesta ei ole. Kun se lähtee yhdenkin kerran vaikka hirven perään metsätiellä, eikä tule käskystä luoksesi (koska ei kuule tai välitä), mitä vain voi tapahtua, ja se ei ole koiran vika. Se on aina 100% ohjaajan virhe.

      Sait jo oikeatkin vastaukset ketjussa, mutta ne eivät välttämättä ole sitä mitä halusit. Siitä syystä toistan vielä tiivistetysti:

      - Koira irti vain huolellisesti aidatulla alueella
      - Koira aina kytkettynä kun ollaan aidatun alueen ulkopuolella
      - Poikkeuksena esim. koulutuskenttä, jossa tehdää ohjattuja harjoituksia

      Helppoa! Jos et pysty täyttämään näitä ehtoja, kannattaa miettiä otatko saksanpaimenkoiraa. Vaikka olisi 99% varmaa, että pystyisit "rakastamaan" koirasti aina pysymään vierelläsi, haluatko ottaa sen 1% riskin?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      26
      1356
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1282
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1196
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1194
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1173
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1171
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1167
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe