voiko näin tehdä?

sossuu

Työttömyyskorvaus on evätty ja sossun asiakas nyt, samassa asunnossa asuu ystäväni ja nyt sossu vaatii yhteistä hakemusta. Nyt mahdollisesti ystäväni saa töitä, minä työtön eli varmasti sen vuoksi sossun apu loppuu. Voiko ystäväni muuttaa osoitteeksi postilokeron, jotta minulle tulisi edes jotain sossusta, kunnes itse löydän töitä joskus?

17

383

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sossuun

      minua kiinnostaisi myös tietää voiko näin tehdä...

    • sossuun

      minua kiinnostaisi myös tietää voiko näin tehdä...

    • 18+8

      Kyllä voi. Jos ystäväsi ei enää tarvitse/saa yhteiskunnan tukea, niin mikään ei estä häntä ryhtymästä kodittomaksi. Tilanteessa olisi ongelma ainoastaan, jos ystäväsi pitäisi asua jossain saadakseen itse tukea, esim. asumistukea, mutta jos palkka menee tulorajojen yli, niin samahan se. Sossu voi kysellä asian perään, mutta niille ei tarvitse kertoa muuta kuin että kaveri on muuttanut pois ja sen myös maistraatin tiedot vahvistavat.

      Jos taas ystäväsi saisi yhteiskunnan tukea, niin fiksumpaa on vuokrata hänen nimiinsä oma asunto. Jos edelleen haluatte asua samassa asunnossa, niin sitä ei kukaan estä. Sen tyhjilleen jääneen voitte vuokrata eteenpäin esim. Airbnb:n kautta ja saada sillä tavalla muutaman satasen ylimääräistä käyttörahaa. Muistatte vain ohjata rahat sellaiselle tilille, joka ei ole sossun tiedossa.

    • aktiv kapitaal

      "Hyviä" neuvoja!

    • niimpä

      Nooh yksi neuvo on, että teette kummallekin vuokrasopparin? Sossu valitettavasti katsoo myös ystävän tulot teidän yhteisiksi ja myös kelassa asumistukeen vaikuttaa ystävän tulot

      • kysyn vaan

        Miten ne, jotka asuvat solussa? Jos soluasunnossa asuu vaikka 4 opiskelijaa ja yksi joutuu hakemaan toimeentulotukea, niin pitääkö muilta 3:lta pyytää tiliotteet? Ja kuka sellaisia edes antaa kämpikselle?


      • näin se menee

        Ja höpö höpö. Jos on erilliset vuokrasopimukset katsoo kela että on eri ruokakuntaa. Asumistuki maksetaan siis erikseen molemmille. Tarkoittaa tietysti sitä, että ei ole sukulaisuussuhdetta ja molemmilla joko oma vuokrasopimus vuokranantajan kanssa tai toinen on päävuokralainen ja toinen alivuokralainen sille päävuokralaiselle. Tuossa Kelan sivuilta tietoa;

        "Samassa asunnossa asuva voi kuulua eri ruokakuntaan kuin muut asunnossa asuvat, jos hän on vuokrannut osan asunnosta erillisellä vuokrasopimuksella. Tällöin asumismenot jaetaan asumistukiruokakunnan ja ruokakuntaan kuulumattomien kesken.

        Jos kaksi henkilöä vuokraa asunnon yhdessä ja he tekevät kumpikin vuokranantajan kanssa erillisen vuokrasopimuksen omasta asunnon osastaan, he ovat molemmat päävuokralaisia ja kuuluvat eri ruokakuntiin. Tällöin molemmat vastaavat vain omasta vuokraosuudestaan. Erillisillä vuokrasopimuksilla asunnon osan vuokranneet kuuluvat kuitenkin samaan ruokakuntaan, jos he ovat vuokrasopimuksen tai sen liitteen mukaan vastuussa koko asunnon vuokrasta.

        Jos vuokralainen tekee päävuokralaisen tai asunnon omistajan kanssa erillisen vuokrasopimuksen asunnon osasta, esimerkiksi yhdestä huoneesta, on kysymys alivuokrasopimuksesta. Alivuokralainen kuuluu eri ruokakuntaan kuin päävuokralainen tai asunnon omistaja.

        Samassa asunnossa asuvat täysi-ikäiset sisarukset kuuluvat eri ruokakuntiin, jos heillä on omat vuokrasopimukset joko vuokranantajan kanssa tai jos toinen on toisen alivuokralainen.

        Samassa asunnossa asuva opiskelija ei kuulu asumistukiruokakuntaan, jos hänellä on oikeus opintotuen asumislisään tai hän saa ulkomailta opintotukea tai vastaavaa etuutta. Tällöin asumismenot jaetaan asukasmäärän mukaan opiskelijan ja muiden asunnossa asuvien kesken. Isovanhempansa kanssa samassa asunnossa asuvalla opiskelijalla on oikeus asumislisään, joten hän ei kuulu isovanhempansa kanssa samaan ruokakuntaan. Kela voi maksaa samaan asuntoon sekä opintotuen asumislisää että yleistä asumistukea."

        En kyllä tiedä miten sossu katsoo tulot mutta luulisin, että samalla tavoin kuin Kela. Eihän voi vaatia, että se täysin tuntematon asunnossa asuja olisi velvollinen kustantamaan toisen vuokralaisen menoja.


    • sossuntätiraija

      Ei vaadi yhteistä hakemusta jos ette ole parisuhteessa. Unohda muut neuvot ja toimikaa rehellisesti.

    • Ystävyydestä tämä

      Kannattaa muistaa, että samassa osoitteessa asuva mies ja nainen katsotaan avopariksi, eli yhteinen ruokakunta, eli sillon täytyy koko ruokakunnan tulot ja menot huomioida toimeentulotukea laskettaessa. Jos tuo kaveri on samaa sukupuolta ja molemmilla on omat vuokrasopparit, niin sillon ette ole avopari.

    • sossuu

      Kiitos neuvoista!

      Olen itse kyseisen asunnon omistaja ja ystäväni asuu siinä (olemme samaa sukupuolta). Sossutäti oli keskustellut esimiehensä kanssa ja vaativat nyt yhteisen hakemuksen, syyksi esittävät sen, että tiliotteistani ei ole näkynyt ruokalaskuja (olen maksanut käteisellä ja joskus ystäväni on myös ostanut ruokaa).
      Minulta on evätty työkkärikorvaus, ystäväni saa sen ja mahdollisesti aloittaa piakkoin myös puolipäivätyöt. Nyt pitäisi laittaa syyskuun sossuhakemus menemään ja en tiedä mitä tehdä. Kelalta saan asumistukea (alta 100e/kk) ja siellä ovat puolittaneet maksamani yhtiövastikkeen ystäväni vuoksi. Jos vuokraisin ystävälleni huoneen asunnostani, vie verottaja 30% tuloista.

      • wwekfmlkfemklefklwef

        "Jos vuokraisin ystävälleni huoneen asunnostani, vie verottaja 30% tuloista."

        Ei vie. Verottaja vie 30% TUOTOSTA, mutta jos maksat itse vuokraa asunnosta sinun tulosi alivuokralaisuudesta ovat 0 euroa. Oma vuokrasi on siis verotuksessa vähennettävää menoa aivan kuin olisivat yhtiövastikkeet omistusasunnossa.

        Tilanteessa jossa maksaisit asunnosta vuokraa esim. 200e/kk ja alivuokralainen maksaisi sinulle osasta asuntoa 400e/kk sinulle jäisi 200e tuloa josta maksaisit 30% verot.


    • aktiv kapitaal

      Näin tämä yhteiskunta toimii,- ja asuntojonot ja asunnottomat lisääntyvät...

    • KFMklwemklfewfewef

      Teette näin:

      Ystäväsi tekee muuttoilmoituksen eri osoitteeseen väliaikaisesti, yhdeksi päiväksi.

      Ystävästi tekee sinun kanssasi alivuokralaissopimuksen ja muuttaa seuraavana päivänä takaisin asuntoon viralliseen alivuokralaissuhteeseen.

      Tämän jäljeen olette erilliset taloudet saman katon alla ja saatte erilliset tuet. Sinulle tulee ystävältäsi vuokraa mutta vuokrastasi ei mene veroa koska asunnon kustannukset (oma vuokrasi) on korkeampi kuin saamasi vuokratulo.

      Voitte molemmat saada asumistukea ja toimeentulotukea (ette koko asunnolle kahteen kertaan, vaan kummatkin omalle osuudelleen.)

      Jos sossu alkaa urputtamaan tästä niin voit viedä asian käräjille.

    • sossuu

      Kiitos taas neuvoista.
      Asunto on minun omistusasunto (en siis ole vuokralla), jossa ystäväni asuu.
      Mistähän löytäisi yhdeksi päiväksi uuden osoitteen hänelle, jotta myöhemmin voisi tehdä vuokrasopimuksen hänen kanssaan yhdestä huoneesta (asuntoni on kaksio).
      Kelalle varmaan pitäisi maistraatin kautta myös tehdä muutos, mahtaakohan tässä tilanteessa asumistukeni nousta, kun ystäväni muuttaisi vuokralle.
      Paikkakunnalla, jossa itse asun (Kanta-Häme), jos vuokraisin saman kokoisen asunnon, olisi noin 450-500e/kk. Sanotaan, että huoneen vuokrasta ottaisin 200e (tämä olisi siis suurempi, kuin nykyinen yhtiövastike). Miten verottaja tämän tulkitsee, jos kerran vuokra olisi suurempi vai olisiko parempi laittaa vuokrasummaksi vaikkapa 150e, jolloin yhtiövastike on suurempi kuin vuokratulo ystävältäni?
      Sossutäti sanoo, että tämän kuukauden hakemus pitää olla molempien nimissä (ystäväni puolesta ei kuulemma tarvii tehdä ensimmäistä hakemusta vaan lisätä vain omaani nyt).

      • Siirrä sen kirjat

        Hölmö.. silloin sossu ottaa tulonasi huomioon 200 e jonka saat tältä "alivuokralaiselta"

        Miksen pitää virallisesti olla kirjoilla luonasi?

        Miksei se voi olla poste restantessa?


    • 19+7

      Parasta kaverisi muuttaa pois. Jos kerran on työttömänä, niin uuden asunnon vuokran maksaa kela asumistukena ja sossu toimeentulotukena. Jos olette oikeasti homopari, niin asia ei siitä muuksi muutu. Uusi asunto on käytännössä ilmainen koska se maksetaan yhteiskunnan tuilla. Sehän on sitten ihan sama asuuko siellä joku vai onko se tyhjillään. Laittakaa vaikka hamppua kasvamaan, jos ette muuta keksi.

    • soppari

      Hei kaikki!

      Minulla tuli vastaava tilanne, kuin viestiketjun alottajalle eli sossu vaatii yhteisen hakemuksen vaikka emme ole pari. Niinpä ajattelimme, että toinen meistä (joka omistaa asunnon) vuokraa toiselle kaksiostaan yhden huoneen sadan euron nimellissummalla/kk. Koska asunnonomistajan kulut, jotka verottaja ottaa huomioon, eli yhtiövastike ja sähkö ovat noin 200e/kk ei siitä pitäisi tulla myöskään veroseuraamuksia.
      Miten tällainen alivuokralaisen sopimus mahtaa toimia ja mihin kannattaa kiinnittää huomioon vuokrasopimusta kirjoittaessa?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1164
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe