6000 e/kk turhautunut yh

Lukekaapa

Turhautunut ja väsynyt äiti purki tuntojaan Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa torstaina. Kirjoittaja kertoo koskettavasti hyvätuloisten yksinhuoltajien verotuksen ongelmista ja siitä, miten monet yrittävät pärjätä vaieten.
Kahden päiväkoti-ikäisen lapsen yksinhuoltaja kirjoittaa, ettei pärjäisi ilman äitiään, joka auttaa lasten hoidossa korvauksetta lähes päivittäin.

Nimimerkillä "Turhautunut ja väsynyt äiti" Helsingin Sanomissa 4.9.2014 julkaistussa kirjoituksessa kerrotaan mm näin:

- Entisellä miehelläni on mielenterveysongelmia, joihin liittyy muun muassa uhkaavaa ja väkivaltaista käytöstä. Mielenterveysongelmat kärjistyivät ja ne diagnosoitiin lastemme syntymän jälkeen. Lopulta, yritettyäni hakea perheellemme apua, minun oli erottava, jotta lapseni ja minä voisimme elää turvallista ja hyvää elämää.

Kirjoittaja kertoo taloudellisesta tilanteestaan seikkaperäisesti.

- Bruttopalkkani perusteella olen hyvätuloinen. Kuukausiansioni on hieman yli 6 000 euroa ja sen lisäksi minulla on autoetu, sillä tarvitsen autoa työssäni. Elatusmaksusopimukseen lastenvalvoja ehdotti 130 euroa lasta kohden, koska tuloni ovat paremmat kuin entisellä miehelläni. Valtion maksama minimielatusmaksu on 150 euroa, kirjoituksessa todetaan.

- Saan myös yksinhuoltajien korotettua lapsilisää. Muita tukia en saa.
Asumme kerrostalossa omistusasunnossa, josta lyhennän lainaa parhaani mukaan. Maksan sen verran veroa, että käteen jää noin puolet palkasta. Kuulun raskaimmin verotettuun ansioluokkaan.

- Maksan lasten päiväkotimaksut täysinä ilman alennuksia, vaikka nettopalkkani on huomattavasti alempi kuin kahden vanhemman perheessä. En pärjäisi ilman äitiäni, joka auttaa lasten hoidossa korvauksetta lähes päivittäin.

Epäreilu verotus


Kirjoittaja korostaa yksinhuoltajien verotuksen ongelmia ja sitä, että yksinhuoltajalla pitäisi olla mahdollisuuksia myös virkistäytyä.

- Milloin verotusta muutetaan reilummaksi yksinhuoltajaperheitä kohtaan? Myös päiväkotimaksut tulisi muuttaa netto- eikä bruttotulosidonnaisiksi, sillä yksinhuoltajan nettotulot ovat huomattavasti alemmat kuin kahden vanhemman perheessä samalla bruttopalkalla, kirjoituksessa sanotaan.

- Työssäkäyvät yksinhuoltajat tarvitsisivat edullista tai ilmaista lasten- ja/tai kodinhoitoapua. Myös virkistys olisi mahtavaa: lapseni eivät koskaan ole viettäneet isänsä luona edes yhtä yötä, koska hän ei siihen kykene. Olen välillä todella väsynyt.
Petri Turunen

26

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muistelua/vertailua

      Joku yh ei tule toimeen kahden lapsen kanssa 3000 euron nettopalkalla,
      ja sitten vielä jotkut ilkeävät syyttää huonoista ekonomisista taidoista sellaista yh:ta, jonka tulot vastaavassa tilanteessa ovat vain 1200 euro kuukaudessa.

      Tosin muistan 80-luvun hyvät ajat, jolloin Suomi oli oikeasti hyvinvointivaltio kaikille, eikä vain kokoomuksen valheissa, kuten nykyään. Silloin yksinhuoltajien verovähennykset olivat todella merkittävää luokkaa.

      Oma nettopalkkani oli silloin noin 3200 markkaa kuussa, mutta yh-työkaveri sai käteen reilusti enemmän kuin minä, vaikka hänen peruspalkkansa oli paljon pienempi kuin minulla. Voi niitä ihania aikoja, jolloin tässä maassa ei ollut vielä köyhiä!

    • Siinä on kiire jo

      Mikähän tuossakin on varsinainen narinan aiheuttaja. Lapsensa ovat päiväkodissa ja mummo vielä lisäksi hoitaa heitä joka päivä korvauksetta vielä, joten todellista virkistäytymisen estettä äidillä ei siten voi olla. Lapsiakaan ei enempää ole kuin kaksi. Ei saata olla tyytyväinen hän, vaikka mitä apua saisi. Kovasti on kiinni eksässään eksän elämää eläen, jolla kuitenkin sanoo mielenterveysongelmien kärjistyneen yhteiselon yhteydessä.

      Noita tapauksia vartenhan lastensuojelun viranomaiset on olemassa. Lastensuojelun ammattilaisilla aivan varmasti herää tai on herännyt jo huoli äidin valitellessa uupumustaan epäselvässä tilanteessaan ja pyytää apua jo median välityksellä. Ehkä huostaanotto lasten turvallisuuden vuoksi ja lasten ja isän tapaamisia tukea vieraantumisen ehkäisemiseksi. Isä saattaa olla vaihtoehto huoltajaksi jolloin äitikin saisi kaipaamaansa omaa aikaa ilman lapsia.

    • ei ls

      Ei siihen lastensuojelu tarvia, vaan veroremonttia yksinhuoltajien kohdalla.

      Tuo kirjoittaja ei ole paras esimerkki siitä, miten nimenomaan yksinhuoltajat ovat kärsineet taloudelisesti ja tietysti verotuksen yh-vähennysten pois jäänti rokottaa suhteessa eniten pienituloisia.

      Lisäksi suomalainen lapsilisien maksupolitiiikka on aivan naurettavaa.
      Kokoomus pitää sitä universaalina etuutena, joka on maksettava miljonääreillekin.

    • heli-96

      Joo.. Ei ole reilua. Meidänkin perheellä menee pain kuusta, jotkut kehtaavat valittaa! Itse täytän joulukuussa 18 vuotta. Äitini on 40 ja isäni 43. Veljeni on pian 16 sekä siskoni ovat 6 ja melkein 4. Ja ensi viikon jälkeen olisi tulossa uusi sisar.

      Isäni on työtön, ja työttömyyspäiväraha ei nyt ole kummoinen.
      Äitini on äitiyspäivärahalla, joka on surkea, ja KELA katsoo vuoden 2012 tuloja, jolloin äitini oli töissä. Ennen raskautta hänet irtisanottiin.
      Nyt siis tämä melkein 7-henkinen perhe yrittää pärjätä 1 900€ kuukausituloilla.
      Ja tänä vuonna on tullut maksettua van lainojen korkoja.
      Eli ensi vuonna pitäisi lyhentää tuota yli 200 000€ lainaa. Mutta miten?

      Lukio on kallis. Päivähoitomaksutkin nousivat.
      siskoni ovat yksityisessä päivähoidossa, koska joustoa hoitoajoissa ja kunnallinen ei suostu pitämään lapsia aamu seitsemästä ilta viiteen asti hoidossa.
      Eli noin 273€ per sisar.
      Eikä töitä saa oikeastaan mistään.

      Jos pyytää valtiolta, he sanovat: "Myykää auto sekä tuo iso omakotitalo ja menkää vuokralle asumaan. Ja lisäksi ei saisi olla liian vaativa työpaikan suhteen."

      Eli valtio pyytää 7-henkistä perhettä myymään kaiken ja menemään pieneen vuokra-asuntoon, joka taatusti maksaisi vielä enemmän kuin asuntolainan vähennykset.

      Ennen ihmiset menivät töihin 15 vuotiaina pelkän peruskoulun jälkeen. Ja kun eläkeikiä nostetaan, nuoret eivät saa työtä.
      Näillä vanhemmilla ihmisillä ei ole velkaa ja heidän eläkkeensäkin voi olla yhtä paljon kuin jotkut saavat palkkaa.

      Ja meitä nuoria käsketään opiskelemaan monta vuotta. Ihme, ettei jopa yliopisto ole pakollinen.
      Tästä seuraa se, että yksi sukupolvi vain opiskelee eikä pääse töihin lainkaan.

      voi olla etten tiedä mistään yhtään mitään mutta jos on vaihtoehtoina että perheeni hajoaa tai opiskelut menevät mönkään. Pelastaisin mieluummin perheeni.
      muuten tilanteenamme olisi, että jos isä ei saa työtä ennen joulukuuta joudumme muuttamaan ja myymään osan omaisuudestamme.
      Ehkä siskoni sekä uusi sisareni otettaisiin huostaan.
      mutta koska näyttää siltä, etten tule pääsemäänkään töihin, joten voin ihan hyvin aiheuttaa yli 500-750€ säästöt hoitamalla sisaruksia, ja muutaman tonnin säästöt, kun lopetan lukion.

      Toivoisin vain ettei tämä kuulosta vain valitusvirreltä, kun ihan vain haluaisin niiden huomion, jotka tienaavat sitä yli 5 tonnia kuussa. Ja jos poliitikot ja muut voisivat miettiä näitä perheitä, joissa on enemmänkin kuin yksi lapsi ja joissa molemmat vanhemmat ovat työttömänä.

      Kirjoitin, koska rakastan sisaruksiani enkä haluaisi, että joudumme erillemme vain rahan takia.

      • ranttalikka

        Nyt haisee palanut. Jos molemmat vanhempasi ovat kotona (työtön ja äitiyslomalainen), miksi pikkusiskosi tarvitsevat päivähoitoa klo 07-17, sehän on 10 tuntia joka arkipäivä? Miksi vanhempasi eivät hoida lapsia kotona kun siellä muutenkin ovat? Jos tarina on totta, on varmasti vahvat lastensuojelulliset perusteet noin järkyttävälle hoidon määrälle. Esiopetus, yleensä neljä tuntia, on ilmainen.


      • mek

        Uudssakaupungissa autotehtaassa on töitä ja sinne isäsi viikokis kerallaan niitä töitä tekemään ja miksi pitää lapsia hommata tuommoisilla tuloilla ja se siitä. Töitä voi löytyä mutta pitää muttaa sieltä kotipuoleesta töiden peässä niin se auttaa.


      • heli-96
        mek kirjoitti:

        Uudssakaupungissa autotehtaassa on töitä ja sinne isäsi viikokis kerallaan niitä töitä tekemään ja miksi pitää lapsia hommata tuommoisilla tuloilla ja se siitä. Töitä voi löytyä mutta pitää muttaa sieltä kotipuoleesta töiden peässä niin se auttaa.

        töiden perässä ollaan muutettu mun elämän aikana ympäri pohjanmaata ja etelä-suomea ja nyt Keski-Suomessa..
        on ihan ymmärrettävää nähdä asia noin.. mutta mihin tunget tän kokosen perheen ja on ajattelut pysyä aloillaan että ees sais kavereita.. kun niitä on mahdoton melkeinpä saada..

        mutsi vaan totes että taitaa olla pakko muuttaan ruotsiin kun ei täältä saa töitä vakituisesti..
        iskä on nyt suorittanu automaatiotekniikan opinnot kahdessa vuodessa neljän sijaan..
        ja kaikki ollaan tehty kovasti töitä..
        on vaikeaa päästä töihin, kun pitäisi olla suhteita.. mutta muuttojen takia mitään suhteita ei nyt oiken pääse muodostumaan:/


      • ranttalikka kirjoitti:

        Nyt haisee palanut. Jos molemmat vanhempasi ovat kotona (työtön ja äitiyslomalainen), miksi pikkusiskosi tarvitsevat päivähoitoa klo 07-17, sehän on 10 tuntia joka arkipäivä? Miksi vanhempasi eivät hoida lapsia kotona kun siellä muutenkin ovat? Jos tarina on totta, on varmasti vahvat lastensuojelulliset perusteet noin järkyttävälle hoidon määrälle. Esiopetus, yleensä neljä tuntia, on ilmainen.

        no.. ei nykyään olekaan varaa siskoja niin kauaa pitääkään.
        mutta kotoa menee matka Tampereelle noin tunti ja jos työpäivä on ko 8-16..
        nyt joudutaan pitämään siskoja hoidossa, kun tämä uusin sisar meinasi tulla pari kk etuajassa


      • painu hittoon täältä
        ranttalikka kirjoitti:

        Nyt haisee palanut. Jos molemmat vanhempasi ovat kotona (työtön ja äitiyslomalainen), miksi pikkusiskosi tarvitsevat päivähoitoa klo 07-17, sehän on 10 tuntia joka arkipäivä? Miksi vanhempasi eivät hoida lapsia kotona kun siellä muutenkin ovat? Jos tarina on totta, on varmasti vahvat lastensuojelulliset perusteet noin järkyttävälle hoidon määrälle. Esiopetus, yleensä neljä tuntia, on ilmainen.

        vai ranttalikka se täällä paskaa jauhamassa on taas pitkästä aikaa omalla nimimerkillään, olisihan se pitänyt arvata ketjuun tulleista typeristä vastauksista päätellen. palanut ei haise muualla kuin tuollaisen toopen korvien välissä, luonnevammainen kun ei näe muuta kuin oman napansa, muita ihmisiä ei ole olemassakaan tai sitten ovat kaikki sinuun verraten erilaisessa tilanteessa elävät ls-asiakkaita. hohhoijaa, että voi olla idiotismi taas huipussaan!


    • Metsään meni

      Pötypuhetta koko tarina. Kunnallisessakin päivähoidossa joustetaan tarpeen mukaan. On taas jollakin mielikuvitus kukkinut.

      • ehkäisy keksitty

        Onko niitä lapsia pakko tehdä lisää, kun ei kerran pysty elättämään.


      • ehkäisy keksitty kirjoitti:

        Onko niitä lapsia pakko tehdä lisää, kun ei kerran pysty elättämään.

        mistäs sitten saadaan veronmaksajia teidän eläkepäiville?


      • kunnallinen päiväkoti ei saa pitää noin kauaa lapsia hoidossa,
        sen määrää lakikin. aina pitää kysyä erityislupaa.
        lisäksi perheen kustannuksia vaivaa migreenit, allergiat sekä masennus ja työuupumus.


      • omillaan vaan
        heli-96 kirjoitti:

        mistäs sitten saadaan veronmaksajia teidän eläkepäiville?

        Tehköön ne lapsia, jotka elävät omilla tuloillaan, ei yhteiskunnan rahoilla. Kyllähän sieltä niitä veronmaksajia löytyy suuremmalla todennäköisyydellä.


      • metsään menijälle

        Älä tule tänne valehtelemaan asioista, joista sinulla ei ole tietoa!

        Mitä päiväkodissa joustetaan muka?
        Ja miksi pitäisi joustaa, koska ei ole lasten etu venyttää päiväkotipäiviä tolkuttoman pitkiksi, jollaisiksi ne venyvät vanhempien pitkien työmatkojen takia.

        Ihan älytöntä pään paukutusta muutenkin tuo ranttalikkamainen idiotismi, jota tähän ketjuun on käyty kylvämässä.

        Kyllä siinä tulee jo lakikin vastaan, että lasten tarhapäivä ei saa venyä 10 tuntia pitemmäksi.

        Tuo ämmä näköjää kuvittelee ratkaisevansa Suomen tämän hetken työttömienkin joukon asiat käden käänteessä asioita tarkemmin yhtään tuntematta. Ja toinen vaihtoehto joka ongelmaan muka ls:n asiakkuus!!!!


    • luotsi töihin

      Eikö nää kyyniset idiootit voisi poistua tältä palstalta? En ole pariin kuukauteen viitsinyt sivua avata ja kun nyt sitten kokeeksi luen, niin aivan samanlainen perheellisten syyllistäminen täällä jatkuu!! Voisitko Sherppa tehdä asialle jotain??!!

      • Ihmettelijä...

        Paljon niukemmalla elävät eivät pidä noin kovaa älämölöä köyhyydestään. Perheelliset odottavat yhteiskunnan kustantavan koko paskan. Perheenlisäystä tulee vain kuin liukuhihnalta vaikka kuinka surkea tilanne. Tässä on jotain älyttömän ristiriitaista.


      • heli-96
        Ihmettelijä... kirjoitti:

        Paljon niukemmalla elävät eivät pidä noin kovaa älämölöä köyhyydestään. Perheelliset odottavat yhteiskunnan kustantavan koko paskan. Perheenlisäystä tulee vain kuin liukuhihnalta vaikka kuinka surkea tilanne. Tässä on jotain älyttömän ristiriitaista.

        uskon kyllä että on paljon köyhempiäkin.. sehän nyt on selvää että suomessa on melko hyvä olla..
        en usko että kukaan toivois tai ees maksais meidän puolesta yhtään mitään..
        sanon vain että ei oo mikään parhain tilanne ja kuinka pännii että jotkut noin hyvin tienaavat haluavat valittaa olostaan..


      • Ihmettelijä... kirjoitti:

        Paljon niukemmalla elävät eivät pidä noin kovaa älämölöä köyhyydestään. Perheelliset odottavat yhteiskunnan kustantavan koko paskan. Perheenlisäystä tulee vain kuin liukuhihnalta vaikka kuinka surkea tilanne. Tässä on jotain älyttömän ristiriitaista.

        älämölöä?
        sanoisin että voi olla etten tiedä joitain tällaisia "etikettisääntöjä".
        mutta ei varmaan äitini antaisi lupaakaan puhua näistä.
        yritin vain antaa erilaista näkökulmaa, ja jos jotain henkilöä häiritsee niin ei tarvi lukea.


    • minävaan

      Tällä 6000 tonnia tienaavalla taitaa olla huushollin pyöritys hiukka huhassa, vai onko tottunut niin korkeaan elintasoon että siitä on vaikea karsia turhempia menoja .

      • mek

        Eihän tuosta jää kuin 3000€ käteen niin ei sillä paljon jyhlita. Jos menee tonni asumiseen ja päivähotomaksut päällee niin jää 1500€ elämiseen ja siitä kaikki jutut 3 hengelle niin tiukkaa tekee tulla toimeen kun tuolla rahalla hommaa ruuat ja vaatteen mutta pitäisi äidinkin päästä välillä rentoutumaan etteei pääkoppa hajoo niin ei ole ruusuilla tanssimsita eläminen ollenkaan.


    • heli-96

      siis nykyään siskot onkin vain parin tunnin ajan hoidossa, koska muksu on meinannu tulla jo pari kuukautta etuajassa..
      ja yleensä lapsia hankitaan muunkin kuin rahan takia.. muutenhan suomessa olisi nykyään enää ketään..
      ja tarvitseehan valtio uusia veronmaksajia..
      no joillain on isovanhemmat auttamassa tai monia sukulaisia.. no eipä meitä haluta auttaa, kun isovanhemmat tykkää enemmän äidin veljestä ja isän vanhemmat on jo kuollu..

    • elätän lapseni itse

      Ennen sanottiin, että kyllähän jumala antoi ihmisille ohjeeksi lisääntyä ja täyttää maa, mutta että ei se käsky koskenut ainoastaan teidän perhettä.

      Nykyään voisi ihmetellä, että kyllähän niitä uusia lapsia ja tulevia veronmaksajiakin tarvitaan, mutta ei juuri teidän perheen tarvitse niitä kaikkai hankkia!

      • Lapset on lahja

        Ei sinun porsaasi ole parempia ollenkaan älä kuvittelekaan. Ja niin monet muutkin äidit elättävät lapsensa itse, että turha on siellä yrittää pitää itseäsi muita parempana ollenkaan.

        Kaikki naiset eivät saa lapsia, sellaisia on paljon sijaisäideissä. On tullut jaettua nuorena. On hyvä että jotkin kantasuomalaiset vielä tekevät lapsia.

        Heli-tyttönen opiskelee, siinä yksi katkeruuden aiheuttaja vänkyttäjille. Köyhän lapsen kun pitäisi mennä lähihoitajakouluun hoitamaan teidän länkyttäjien vanhukset. Vanhuksien hoitajiksi ei kuulkaa kukaan nuori enää mene terveyttään ja elämäänsä pilaamaan, eikä kuuntelemaan omaisten ja hoidettavien tahoilta haukkumista.


    • ketjun aiheesta

      Vähän aikaa sitten näin jonkin tutkimuksen, jonka mukaan jokaista suomalaista kohden pitäisi olla 1000 e/kk, että toimeentulo olisi jotenkin inhimillisellä tasolla.
      Ilmeisesti tuosta summasta oli vähennetty jo asumiskustannukset.

      Kaikissa tutkimuksissahan summat on kuitenkin laskettu hyvin alakanttiin, joten
      miettiä sopii jokaisen, onko tuokaan riittävä summa vai ei. Jos kuitenkin tätä tutkimusta pidetään jonkinlaisena ohjenuorana, tuon vaittavan hyvätuloisen äidin kohdalla perheen tulot jäävät 1000 euron alle per henkilö.

      Tosin hän unohtaa kirjoituksessaan mainita, että asuntolainojen korkoja hänelle maksetaan meidän kaikkien verotuloista myös eli se on yhteiskunnan tarjoama tukimuoto myöskin. Mutta tämähän ei keskituloisia närästä ollenkaan, vaan heitä harmittavat vain ne tuet, joita pienituloiset sattuvat saamaan.

    • RR-taso ok

      Minun nettopalkastani jää noin 1600 henkeä kohden kuussa, eikä silläkään mitenkään hirveän leveästi eletä.

      En voi edes kuvitella, miten pienituloiset pärjäävät, jos yh:n palkasta jää vaikkapa 400-500 euro kuussa hengelle.

      Mielestäni siitä, että pienituloiset lapsiperheet eivät kaikki pärjää tuloillaan voi syyttää yksin sekoomus-puoluetta. Täyttä idiotismia, että sekoomusta äänestävät myös jotkut pieni- ja keskituloiset, sillä ovat kaivaneet tehokkaasti maata omien jalkojensa alta.

      Ja totta tokin, että sekoomuslaiset eivät varakkaiden ihmisten saamia yhteiskunnan tukia edes huomioi tuiksi, he ovat kateellisia ja katkeria vain pienituloisten saamista yhteiskunnan tuista.

      Sekoomus romutti myös minimipalkkalain, joten ketä siitä nyt eniten syyttää voi, jos pienituloinen ei elä palkallaan, vaan joutuu kerjäämään sossun luukulla siitä huolimatta, että tekee normaalia kokopäivätyötä.

      Ja jos lopullisessa verotuksessa tehtävät yh-vähennykset palautettaisiin 80-luvun tasolle, se jo poistaisi köyhyyttä Suomesta merkittävästi. Nekin kun sekoomus/kokoomus poisti, koska tarvitsee köyhänsä pienen rikkaiden joukon itsetunnon pönkittämiseksi.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1575
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1275
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1248
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe