Respan työkuvan muuttuminen

respaa orjuutetaan

Olen tässä huomannut että respoissa on työnkuva muuttunut monessakin firmassa/kohteessa enemmän monipalveluksi. Tämä ei nähtävästi enää koske pelkästään surkeimpia alan työnantajia kuten solia, yms. Vaan ihan pelkästään normaali vartiointi firmoilla respa hommissa voi tulla kohteesta riippuen vastaan mm. kahvikonepesu ohjelmien käynnistämistä, mahdollisesti astioidenpesu koneiden täyttöä... Tämä on mielestäni väärin ja täysin persee... Vaikka kohde olisi hiljainen ja tekemistä ei liiaksi olisi niin silti tässä on mielestäni kyse periaatteesta ja eikä tämmöset työt kuulu vartijan hommiin. Mitäs mieltä, onko muilla kokemuksia?

15

351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tuo on sitä...
      • santtu 1975

        Jos on Vartija tittelillä, ei voi olla vuokratyöntekijänä yksityisellä sektorilla sellaisella taholla jolla ei itse ole vartioimisliikelupaa. Eli kyseeseen tulee vain alihankintana tapahtuva työskentely, Vartijan työnjohto tulee nimenomaan tältä Vartiointiliikkeelta, ei siltä siitä kohteestä jossa hän työskentelee (vuokratyöntekijähän on taasen tämän työskentelykohteen työnjohdon alaisuudessa).


    • Ex vartija

      Tittelillähän ei ole sinäänsä mitään merkitystä mutta oman näkemyksen mukaan respan työssä ollaan kiikun kaakun alihankinnan ja vuokratyön välimaastossa. Vaikka paperilla työn johto on vertioimisliikkeellä mutta käytännössä työn johto ja valvonta on todellisuudessa käyttäjäyrityksellä eikä omalla työnantajalla.
      Respan työn kuva on varmasti ajan saatossa muuttunut ja omasta miellestä PAMin pitäisi voimakkaammin puttua nykyisiin toimenkuviin ja siihen että mitkä työt kuuluvat vartijalle/respalle ja mitkä ei.
      Ps monessa ns respa kohteessä vartija ei ole enää vartjia vaan käytännössä vastaanotto henkilö..............

    • 6k7j5j

      Yksityisellä puolella virastoissa ja firmoissa lähinnä vartija-vahtimestareita ja vakseillehan nimenomaan kuuluu laajempiakin tehtäviä kuin vartijan perus hommat kulunvalvonnan osalta. Mutta sekin on taas täysin paikkakohtainen sopimus mitä henkilö tekee missäkin. Jossain keskitytään kulunvalvontaan sekä avaintenhallintoineen ja toisessa keitetään sumpit, varataan neukkareita, pyöritetään postitusta jne.
      Vahtimestari on sinänsä vanhahtava nimitys, mutta sen turvalla voidaan myös antaakin monipuolisia hommia.
      Sitten on myös nykyään virastomestari-nimitys, minkä hommat menee aika hyvin päällekkäin vartijan statuksen olevan tekijän tekemisien päälle melkein missä tahansa.

    • __...__

      Jep, ei oikein käy valittaminen respan työnkuvasta monestakaan syystä, vaikka ikäväähän se on että vartijan vaatteissa joutuu vaikka minne ja mihin sivutyöhön nykyään.

      Kannattaa kuitenkin muistaa että asiakasfirma haluaa siitä respasta useimmiten muutakin kuin vain kulunvalvontaa sekä vieraiden ohjaamista eteenpäin tiskiltä. Ylimääräiset, usein varsin kaukana vartijan toiminnasta olevat työtehtävät ovat usein juuri respahommien suurin sisältö, joten niitä ei pidä alkaa ihmettelemään liikoja kun kuitenkin tuollainen "yleismies"-toiminta kohteessa respana vahtimestarina/virastomestarina nyt vaan sattuu kuulumaan työnkuvaan.

      Kannattaa ymmärtää että monessa virastossa yms. ympäristössä vartijoilla on korvattu talon omat vahtimestarit taikka virastomestarit joko osittain taikka kokonaan. Se tuo mukanaan ne yleishommat hoidettavaksi lisänä, eikä kannata kuvitella että asiaskasfirma maksaa vain sinulle siitä istuskelusta kovinkaan monessa paikassa.

      Itse pidän kuitenkin niitä "lisähommia" kaikesta huolimatta kohtuullisen vähäisinä, vaikka totuus on myös se että ne lisähommat tuppaavat kasvamaan määrällisesti mitä pidemmälle ajassa mennään ja mitä ihmeellisimpiin juttuihin suostutaan. Kyseessä on kuitenkin pohjimmiltaan vain jonkun asiakasfirman sisäisen paikan ulkoistaminen halvemmalla vartiointifirman tehtäväksi.

      Tällainen toiminta nyt vaan kuuluu sinne respaan eikä sille oikein mitään voi.

    • Kuuluu kuuluu.

      Mutta tuolla vartijan sijoittamisella respan hommaan ei ole mitään tekemistä sillä että vartija tekee kaiken tuon palkkatasolla 2 tai ehkä kolme :) Eli firmat pistää omat kalliit virastomestarit/vahtimestarit pihalle sekä respa pihalle ja palkataan vartioimisliikkeeltä respa joka tekee kaikki nuo hommat halvemmalla ja vielä pamin tessilä................

    • __...__

      No mutta sellaista se palveluiden ulkoistaminen nyt vaan on!

      Siinähän juuri haetaan firmalle/taholle säästöjä ulkoistamalla joku homma halvemmalla talon ulkopuoliselle palveluntarjoajalle, joka puolestaan tekee ne samat hommat (sekä joskus enemmänkin!) paljon halvemmalla.

      Useimmiten ulkoistetaan joku talon sisäinen homma siksi ettei asiakastaholla itsellään ole resursseja moiseen toimintaan, taikka sitten talon sisällä ei haluta vaikkapa kiinnittää jotakuta omaa työntekijää nyt vaikka sinne respaan kustannussyistä taikka ihan vaan viitseliäisyydestä.

      Tuo kehitys on ajanut vartijoita vaikka miksi talonmieheksi, siivoojiksi ynnä muiksi kun mm. alamme ammattiliitto on päättänyt ottaa asiaan passiivisen kannan sekä vieläpä vartiointiala on siinä määrin murroksessa ettei perinteiset vartiointipalvelut enää myy, vaan on tarjottava vartioinnin nojalla muutakin kuin vain sitä että joku ukko tai akka vartijan vaatteissa pönöttää kahdeksan tuntia tekemättä mitään pahemmissa tapauksissa.

      Olet tosiaan siellä respassa valitettavasti se alipalkattu nakkikone, mutta minkäs teet kun tällainen kehitys on ihan realiteetti alalla. Suosittelen poistumaan vartiointialalta kokonaan ja etsimään niitä kuuluisia "oikeitä töitä" vaikkapa opiskelun kautta, sillä ei tuolle nyt oikein mitään voi mitä vartijarespaan tulee nykyään.

    • Hyvä uudistushan

      tämä vaikuttaisi olevan. Enemmän vain vartijoille oikeita töitä kuten juuri astioiden pesemistä ym. Miksi työnantajan tarvitsee maksaa siitä, että vartija suurimmaksi osaksi ajastaan vain istuskelee pienessä kopissaan tylsistyneenä. Kyllä ymmärrän työnantajia tässä asiassa oikein hyvin, vartijoille vain moppikäteen kaupoissakin. Hyvä kehitys suunta tämä on. Ei sovi valittaa, sitä ei kukaan noteeraa. Otappas vähän parempi asenne, eikö ole kivaa olla monitoimimies tai nainen? Tylsää se on vain istua, paljon mukavampaa ja kustannustehokkaampaa on tehdä muutakin yleismiesjantusen hommia. Ja itseasiassa, vartija kun ei ole viranomainen kuten kaikki tietävät, saa työnantaja päättää siitä mitä vartija työajallaan tekee, jos työnantaja sanoo, että vartija siivoo työajastaan 4 tuntia pihalla roskia, niin vartija myös siivoaa pihalla 4 tuntia roskia, ei se sen kummempaa ole.

      • Jos asiaa ihan

        järjellä ajattelee työnantaja lähtöisesti niin miksi vartija ei voisi laittaa kahvikonetta päälle tai pestä astioita jos hänellä siihen kerta on aikaa? Outoja periaatteita. Mikä työntekemisessä on niin ihmeellistä, että pitää oikein suoli24:ään tulla kertomaan kuinka joutui työajallaan tekemään töitä, muutakin kuin siis istuskella ja jauhaa kakkaa jonkun toisen välkyn kanssa.


      • KAPITALISTI

        No sitten varmaan työnantaja maksaa myös tuosta 4 tunnista kiinteistöhuoltoalan vartiointialan TES:n mukaiseta palkat ja edut. (Huom MOLEMMAT)


    • Ei maksa.

      Ei todellakaan maksa, asia loppuun käsitelty, piste.

      • ....

        No sitten on turha odottaa siivous- tai muutakaan ylimääräistä palvelutoimintaa


      • Ai on?
        .... kirjoitti:

        No sitten on turha odottaa siivous- tai muutakaan ylimääräistä palvelutoimintaa

        Niin sitä voisi luulla, mutta minkäs teet jos työnantaja näin käskee? Ei sinulla kauheasti ole vaihtoehtoja? Kyllä työnantajalla on käsittääkseni oikeus määritellä työtehtävät. Ei sillä ole merkitystä pidätkö sinä niistä vai et. Jos et pidä niin toki voit lopettaa vartijantyön, se on ehkä ainoa vaihtoehto mikä tulee mieleen, muuten teet niskoittelematta aivan ne työtehtävät jotka työnantaja määrää. Esim. Poliisia ei voida velvoittaa tekemään poliisilaitoksen siivoojantyötä. Mutta vartija voidaan ihan laillisesti velvoittaa tekemään kohteessaan postijakoa, kahvinkeittämistä, pullokoneenhoitoa, siivoamista jne. Oikeastaan ihan mitä vain. Sinä olet siellä työntekijä ja teet kuten työnantajasi määrää, edelleen: Piste.


    • Reffa

      Taas ihmeellistä urinaa päivänselvästä asiasta, joka on lisäksi tyontekijän etu.

      Työtehtävällä ja -nimikkeellä tietenkin on jotakin väliä palkkauksen vuoksi. Käytännössä palkkauksen pitäisi olla vaativimman tehtävän mukaan tai sitten jollakin tavalla keskiarvona. Noin karrikoituna; ei voi olla kirurgi-vartija vaati 2 -palkalla. Tai voi olla, mutta kirurgilla on päässä vikaa. Tämä siis KARRIKOITUNA.

      Isoa eroa sen sijaan ei ole sillä, onko vahtimestari-vartija-aulapalvelu tms. Nämä voidaan aina sovittaa.

      Työntekijän on tärkeää katsoa työkuvaansa ja sen jälkeen siitä maksettava palkkaa ja vasta sen jälkeen allekirjoittaa työsopimus. Mielestäni on aina sallittua teettää samalla palkalla vähemmän vaativia tehtäviä kuin mitä palkkaus edellyttää. Jos VEM:n tehtäviin kuuluu kahvikoneen pesuohjelman käynnistys, niin missä on ongelma? Tai tämä iänikuinen pullonpalautuskoneiden häiriöiden poistaminen?

      Tästä olen aiemminkin sanonut, mutta tällaisten vartija/vahtimestari/aulapalvelu - tyyppisten työtehtävien olemassa olon edellytys on ns multitasking eli sama henkilö tekee montaa erilaista työtä tai työtehtävää, koska yhteen koottuna vähäiset, erilaiset työtehtävät muodostavat yhden ihmisen kokopäivätyön.

      En ymmärrä, miksi työntekijät eivät tajua tätä. Tehtävien moninaisuus on ETU!

    • __...__

      Jep, tähän voisi vielä lisätä näille kaikenlaisille aulapalvelutöistä niskuroiville että kylmä fakta on että suurin osa respatyöstä vartiointiliikkeellä kyllä käsittää tosiaan muutakin kuin vain sitä istumista ja ihmisten seuraamista katseella 8h päivässä. Toki sellaisiakin kohteita on joissa tuijotetaan seinään 8h, mutta pääsääntöisesti aulapalveluissa tehdään muutakin, joka on nyt vaan hyväksyttävä kun tällaiseen respa/vahtimestari-työhön nyt vaan sellainen kuuluu.

      Työnantaja määrää työtehtävät ja kieltämättä kovin usein sitä miettii että miksi se vartija siellä niitä kahveja keittää, postia jakaa taikka tekee jotain muuta todella epäoleellista vartijan työhön liittyen. Näin ne asiat nyt kuitenkin ovat alalla ja alan vaihtaminen kyllä on ihan varteenotettava vaihtoehto mikäli kokee että on tullut alalle tekemään aivan saumattomasti vain ja ainoastaan pelkkää vartijan duunia ilman minkään muunlaista työtehtävää. Respassa kuitenkin kaikenlainen oheistyö on aika huomattavakin osa itse duunivuoroa, joten kyllä kannattaa miettiä sitten vaikka sinne paikallisvartiointiin taikka myymälään siirtymistä, mikäli kokee olevansa henkeen ja vereen vain pelkkä vartija, joka tekee vain tasan ne jutut mihin katsoo itse olevansa valmis työvuoron aikana. Kenties siellä sitten onnistaa.. taikka sitten ei.

      Alalta voi ja pitää poistua mikäli työtehtävät nousevat ongelmaksi. Alan työt ovat kuitenkin murroksessa olleet jo pitkään ja kilpailevat siivous&kiinteistönhoitoalan kanssa jossain määrin palvelujen tarjoamisessa, joten kyllä se tulee heijastelemaan väkisinkin nykyään vartijan töihin vaikkapa nyt juuri siellä aulassa. Mistään siivoamisesta en ole juurikaan kuullut paitsi ehkä akselilla SOL-palvelut, mutta perinteikkäät vahtimestarin duunit kuuluvat kyllä kaikessa laajuudessaan sinne respaan ja tulevat kuulumaankin vastustusyrityksistä huolimatta.

      Ei voi antaa oikein enää mitään muuta neuvoa tällaisessa tapauksessa kuin että jos haluat aulatöitä tehdä, niin se on sitten uitava tai upottava vartiointiliikkeen palveluksessa työtehtävistä huolimatta. Niskurointiyritykset tuskin tulevat johtamaan mihinkään kovin fiksuun lopputulokseen, mutta ainahan sitä voi kokeilla ajankulukseen taistella tuulimyllyjä vastaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe