Aikuinen koira mustasukkainen pennulle

huomionkipeä

Meillä on nyt noin kolmen kuukauden ajan ollut narttupentu ja ennestään meillä oli jo 5,5-vuotias uroskoira. Olin jo ennalta osannut hieman odottaa, ettei pennun tuominen kotiin suju täysin ongelmitta, sillä aikuinen koira on tottunut olemaan ainoa koira kaikkien näiden vuosien ajan. Sillä on kyllä sääntöjä ja kuri olemassa, mutta kuitenkin saanut jakamattoman huomion, kun ei sitä toista koiraa ole ollut.

Alkuun aikuinen koirani oli stressaantuneen oloinen, mutta tämä väistyi vähitellen ja koira ja pentu ovat alkaneet sopeutumaan toisiinsa ihan kivasti. Leikkivät jo ulkona yhdessä, lenkit sujuvat ongelmitta ja kotonakin valtaosin pentu saa häärätä omiansa ilman, että aikuinen juurikaan korvaansa lotkauttaa.

Ongelmallisia ovat enää oikeastaan tilanteet, joissa esimerkiksi tulen kotiin molempien koirien ollessa kotona vapaalla jalalla. Yksinollessaan aikuinen ja pentu viettävät vielä toistaiseksi aikaansa eri tiloissa, mutta mikäli puolisoni on kotona koirien kanssa ovat ne tullessani kotiin molemmat "vapaina". Tällöin molemmat innoissaan tulevat tervehtimään ja melko lailla heti pennun innokas tervehtiminen saa aikuisen ärähtämään kunnolla. Hampaita se ei käytä, mutta ojentaa kyllä aika kovasti. Tämä pystytään siis välttämään kyllä siten, että kotiin tullessa pentu on eri tilassa, jolloin koirat voidaan tervehtiä yksittäin (aikuinen tietysti ensin - olemme olleet tarkkoja siinä, että aikuinen saa huomion, ruoat yms. aina ennen pentua), mutta pohdin vain, että koskakohan voisi olla oletettavissa, että tällaisia pieniäkään mustasukkaisuuden puuskia ei enää ilmene vai voiko olla niin, että aikuinen tulee aina reagoimaan näin...?

Aikuinen ei ole lainkaan mustasukkainen ruoasta tai leluista eli leikki- ja ruokintatilanteissa ei koko 3 kk aikana ole ilmennyt ongelmia. Ainoastaan suosikki-ihmisten huomio siinä heti tervehdittäessä on aiheuttanut "kränää". Ei aikuinen myöskään vielä hyväksy esimerkiksi sitä, että pentu hakeutuisi "kainaloon" nukkumaan, mutta itse kyllä jo hakeutuu monesti pennun läheisyyteen nukkumaan. Aikuinen koiramme yleisesti tulee koirien kanssa toimeen eli kuvittelisin (ja toivoisin...), että pennun aikustuessa se hyväksyy sen yhä paremmin, mutta kaipaisin muiden kokemuksia/mielipiteitä/neuvoja.

3

63

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Luomuhurtta

      Anna ärähtää. Se kuuluu koirien elämään. Meillä vanha uros (13) ärähtää vasta tuodulle pennulle, kun pentu menee ison koiran kupille, tai ottaa ison lempileluja. Puruluusta jopa pikkaisen näykkäsikin. Sattui kotiintulon jälkeisenä päivänä, kun vanhuksen kaikkia puruluita ei oltu löydetty sen kätköistä ( petauspatja alta, sohvan sisästä, yms.)
      Lenkillä ollessa pennulle ärähdetään, jos se tulee vanhuksen jalkoihin tai ottaa hännästä. Siis pentu on rohkea, eikä ole moksikaan murahduksista, perääntyy vain hetkeksi kovan sanan alta, ja menee uudestaan ison luokse.

      • alkup.

        Meillä pentu selvästi säikähtää isomman ärähdyksiä, tosin nykyään palautuu kyllä heti "välikohtauksen" loputtua eli ei jää jännittämään.. Kuitenkin tuntuu vaikealta olla puuttumatta, kun aikuinen ei vain lyhyesti ärähdä, vaan usein ärinä ikään kuin jää päälle ja loppuu vasta, kun minä puutun asiaan (tosin en ole testannut kauanko ärinä ilman puuttumista kestäisi...). Se ei käy koskaan pentuun kiinni eli ei ole satutusaikeissa, mutta kuitenkin on sen verran "iholla", että pentu kyllä tähän reagoi yleensä joko heittäytymällä selälleen/alistumalla tai sitten saattaa jopa kiljua.

        Tämän vuoksi olenkin päätynyt siihen, että parhaani mukaan estän näitä tilanteita syntymästä, kun kuitenkin tiedän melko hyvin ne harvat tilanteet, joissa aikuinen näin reagoi. En halua, että näistä ärinöistä koituu pennulle traumoja ja siksi pyrin nyt tosiaan pitämään mahdollisimman hyvin huolta siitä, että yhteiset hetken aikuisen kanssa ovat mukavia (myös aikuiselle!) ja tosiaan pääosin ne tuntuvatkin viihtyvän toistensa seurassa, eikä esimerkiksi lenkeillä ole koskaan ollut mitään ongelmia, vaan nauttivat yhdessä juoksemisesta ja touhuamisesta.

        Mutta toiveena olisi, että koittaisi sekin päivä, että kaikki tilanteet sujuisivat ilman "välikohtauksia". Pienet murahdukset tai hampaiden vilautuksethan toki on ihan ymmärrettäviä myöhemmissäkin yhteiselon vaiheissa, mutta meillä aikuinen ei tällaisia harrasta lainkaan, vaan sitten, kun kokee tarpeekseen pentua ojentaa, niin tekee sen tosiaan aika "kovasanaisesti".


    • kamu55

      Alkustressiä. Niistä tulee kyllä parhaat kaverit vielä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1896
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1648
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe