Pennun lenkkeily...

turhauttaaaa...

Mulla menee kohta hermot ton pennun kanssa :(
Siis kyseessä melkein 10-viikkoinen poikapentu, joka ei lenkkeile!
Pihalla käydään tunnin välein, vain tekemässä tarpeet, ja sitten juostaan nopeasti takaisin sisälle!
Itse haluaisin käydä vähintään puolen tunnin lenkeillä, mutta koira lyö jarrut pohjaan, kun on tarpeet tehty.
Tai sitten sinkoilee minne sattuu, mutta ei suostu kävelemään eteenpäin!
Jos sitä alkaa kiskomaan perässä, niin alkaa yökkimään, kun panta kiristää -_-*
Ihan mahdoton tapaus, ja kaiken lisäksi jos näkee/kuulee lapsia tai toisia koiria, niin säntää samantien kotiovelle.
Eli siis: Joko pentu kiskoo kuin hullu kaikkiin eri suuntiin, eikä suostu kävelemään vierellä eteenpäin, tai sitten lyö jarrut pohjaan ja vain istuu niin kauan, kunnes mennään takaisin sisälle.

Ainoa minkä uskoisin auttavan, olisi toinen, vanhempi koira lenkkeilykaveriksi näyttämään mallia.
Mutta senkin voi toteuttaa vasta ensimmäisen rokotuksen jälkeen...

APUA!
Miksi kaikkien muiden pennut käy kahden tunnin metsälenkeillä jne jne, mutta minun pentuni ei suostu lenkkeilemään !?

16

4135

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • dfgd

      Pentusi pelkää. Ethän ole alusta lähtien yrittänyt raahata sitä mahdollisimman kauas kotoa, vaan antanut sen tutustua rauhassa ensin ihan pihapiiriin, seuraavalla viikolla muutaman kymmenen metrin kierros vaikka korttelin ympäri yms.?

      Pentusi ei ole välttämättä nähnyt ennen sinulle saapumistasi kuin kotipihansa! Voit vain kuvitella pienen eläimen kauhun, jos se joutuu ensin tuntemattomien ihmisten joukkoon ja hädintuskin kotiutuduttuaan sitä ollaan jo repimässä sinne! tänne! tuonne!

      Kymmenviikkoista ei missään nimessä viedä pitkille lenkeille, ellet halua ihan itse tehdä siitä rakennevikaista. Jopa 30-60% lonkkavioista voidaan selittää puutteellisella ruokinnalla tai liiallisella tai yksipuolisella liikunnalla.

      Pentu totutetaan kotiympäristöön rauhassa. Muuttaessani tein aikuisen koiranikin kanssa niin, että ensimmäiset päivät kierrettiin iiihan kodin lähiympäristössä. Monta pikku piipahdusta, jotta koirakin ehti oppia tuntemaan paikat ja sen oma haju ehti vakiintua ympäristöön. Sitten pidensin lenkkiä niin, että ensin kierrettiin oma kortteli, sitten 20-30 min lenkki uuteen ympäristöön ja mahdollisesti vielä oman korttelin kiertämisen kautta takaisin kotiin.

      Eli luovupa kokonaan niistä 2 tunnin lenkeistä ja yritä saada se pikkuinen koiravauvasi edes viihtymään pihalla.

      Pentu ei osaa kulkea hihnassa, se pitää opettaa. Hihnakoulutus kannattaa aloitaa nimenomaan nyt, kun pentua EI SAA viedä pitkille lenkeille (= monta ulkoilu/koulutussessiota päivässä eli pennun kärsivällisyyskin riittää uuden opetteluun). Kehu pentua aina, kun se vilkaisee sinua ja kannusta sitä seuraamaan itseäsi. Kutsu sitä nimellä, kyyristy nopeasti hetkeksi (osa koirista osaa tulkita sen "leikkiinkutsukumarruksena") ja kirmaa pentua karkuun. Leiki pennun kanssa ja opeta se seuraamaan liikkeitäsi.

      Tulet haahuilemaan vielä jonkin aikaa sinne tänne sinkoilevan pentusi perässä, mutta kunhan opetat sille, että sinun seuraamisesi ja sinun vierelläkulkusi on kivempaa ja palkitsevampaa kuin jäniksenpipanoiden haistelu, voit alkaa pidentää lenkkejä. Pidennä niiden kestoa vähitellen, jotta pentusi kärsivällisyys ei katkea kesken lenkin - muuten sinulla on pian käsissäsi täydellisen tottelematon, täysikokoinen sinkoilija.

      Eli ihan koulutuksellinen kysymys.

    • Jos tiedossa on tuttu, hoidettu ja rokotettu aikuinen koira, mikä estää ottamasta sitä välillä pennun kanssa ulkoilemaan...

      Meillä eläinlääkäri suosittelee pennun ulkoilua muutamien aikuisten naapurikoirien kanssa, jotka tiedetään hoidetuiksi; ei pentua saa eristää kokonaan, siitä tulee vaan käytöshäiriöitä. Ne koirapuistot on niitä tautipesäkkeitä ja vältettäviä kohteita, ja vieraat koiralaumat, joiden hoidon tasosta ei ole tietoa.

    • porvooooo

      Asutte selkeesti porvoossa :D

    • Ei kiirettä lenkille

      Ei niille lenkeille menon kanssa ole mikään kiire ja niin kuin tuossa sanottiinkin pentua ei viedä pitkille lenkeille.

      Oma pentuni ei ole vielä omasta pihasta edes poistunut ja on jo 18 viikkoinen. Omassa aidatussa pihassa on vapaana monta kertaa päivässä pomppimassa. Pihassa toki harjoitellaan hihnassakin oloa, mutta lenkillä ei vielä käydä ja lenkkeily aloitetaan ihan 200 metrin postin haulla...sitten joskus, kun pentu on siihen valmis.

      • kaikkea sitä

        Siis täh? Yli nelikuinen pentu ei oo päässy pihalta muualle. Nelikuisena meillä tehtiin jo parin tunnin metsälenkkejä saku pentujen kanssa, irti tietenkin, pentujen tahtiin. muuten saiwat hippaloida takapihalla niin paljon/kauan kuin wirtaa riitti.


      • dfgd
        kaikkea sitä kirjoitti:

        Siis täh? Yli nelikuinen pentu ei oo päässy pihalta muualle. Nelikuisena meillä tehtiin jo parin tunnin metsälenkkejä saku pentujen kanssa, irti tietenkin, pentujen tahtiin. muuten saiwat hippaloida takapihalla niin paljon/kauan kuin wirtaa riitti.

        ... kannatan koiran luonteen huomioimista, kun se totutetaan uusiin asioihin (itselle sattui herkempi koira, niin edetään hitaassa tahdissa), mutta en tosiaan ymmärrä puolivuotiaan koiran pitämistä eristyksissä... ei se siellä maailmaan totu, kuitenkaan. Jotain edistystä pitää tapahtua, oli tahti kuinka hidas tahansa...!

        Toisaalta, en heittäisi noin nuoren kanssa kahden tunnin lenkkejäkään, mutta kuten sanottu, oma koirani on melkoinen lapanen. Jonkun toisen pennun kanssa voi onnistuakin. Koira yleensä kertoo, mikä on hyvä. Omistajan tehtävä on vain tulkata ja jos koira alkaa liian itseohjautuvaksi, niin vääntää asioita rautalangasta.


      • Tapaus kohtaista.
        kaikkea sitä kirjoitti:

        Siis täh? Yli nelikuinen pentu ei oo päässy pihalta muualle. Nelikuisena meillä tehtiin jo parin tunnin metsälenkkejä saku pentujen kanssa, irti tietenkin, pentujen tahtiin. muuten saiwat hippaloida takapihalla niin paljon/kauan kuin wirtaa riitti.

        Kukin tavallaan. Itse en kyllä pentua todellakaan vie 2 tunnin metsälenkille.
        Pentu voi kyllä ihan omassa pihassakin tottua aika todella moniin asioihin, jos ei asu yksinään keskellä metsää.


      • dfgd
        Tapaus kohtaista. kirjoitti:

        Kukin tavallaan. Itse en kyllä pentua todellakaan vie 2 tunnin metsälenkille.
        Pentu voi kyllä ihan omassa pihassakin tottua aika todella moniin asioihin, jos ei asu yksinään keskellä metsää.

        On niitä olemassa muitakin toimintatapoja kuin nuo kaksi ääripäätä (kyllä, pihaan eristäminen on ääripää). Voihan pentu oppia vaikka mitä vaikkei omistajien tontilta koskaan poistuisikaan, mutta se vaatii järjettömät määrät viitseliäisyyttä omistajilta (paljon tavaraa; muovisäkkejä, pressuja, palloja ymsyms... vieraita; parrakkaita miehiä, sadeviittaan pukeutuneita sauvakäveliköitä, pyöräilijöitä, lastenvaunuja, muita koirakoita...) eikä voi aina edes onnistua (esim. kerrostalon rappukäytävää tai alikulkusiltaa ei voi tuoda omalle tontille). On yksinkertaisesti helpompi ottaa pentu mukaan ja sosiaalistaa se kunnolla vielä silloin, kun sen mieli on avoin. Murkkuikäinen keskittyy kapinoimaan ja vanha koira on jo uuriinsa uurtunut.


    • penneli

      Meillä on pennut olleet alusta asti mukana arjen touhuissa muun lauman kanssa,kisamatkoilla,metsässä jne...
      Ensin tietysti lyhyellä metsälenkillä irrallaan ja tosiaankin alkuun vain 15 -20 min josta
      pennun kasvaessa aikaa ja matkaa pidennetty.
      Isot koirat sitten lenkitetty erikseen kunnolla jolloin pennulle tuli siinä samalla yksinoloharjotusta kun jäi kotiin tai autoon odottelemaan.

      Pumpulissa en ole pentuja pitänyt,mutta kannattaa olla varovainen rokottamattoman pennun kanssa alueilla missä liikkuu paljon koiria. Täällä maaseudulla pennun kanssa on huolettomampaa.

      Pennun motoriikka ja koordinaatiokyky paranee kun se saa liikkua vaihtelevassa maastossa ja temmeltää mättäikössä. Parasta leikkiseuraa olisi samankokoinen ja ikäinen lajitoveri.

    • tungj

      Ei 10 vk ikäinen pentu jaksa puolentunnin kävely lenkkejä tehdä vielä. Mene lyhyitä lenkkejä 3-10 min ja pidennä sitä mukaa miten pentu jaksaa puolentunnin lenkit pitäisi toteutua parin kuukauden sisään.

    • llllllllllllllllllll

      Ei alle kymmenviikkoista viedä vielä lenkeille senkin tietämätön idiootti. Miksi olet hommannut pennun kun et tiedä koirista mitään?

      Pennun kanssa käydään vain pihassa ja jos kauemmas haluaa niin pennun ehdoilla todellakin. Vasta 5-6kk vanha jaksaa tehdä hiukan pitempää lenkkilenkkiä.

      • _Tietämätön_

        Olenko mäkin tietämätön idiootti koska omistan saksanpaimenkoiran ja labbiksen sekotuksen ja käyn koiran kanssa välillä jopa tunnin lenkillä mettässä muiden koirien kanssa ja pentu on vasta n.9vk? Koiralta löytyy ylimäärästä virtaa jatkuvasti niin pitääkö sen vaan leikkiä leluillaan kun lenkillälin voisi käydä, ja siitähän se nauttii!Mielestäni pennun kanssa voi käydä minkä tahansa lenkin jos koira vaan jaksaa ja oma reviiri on tuttu ja ikää on edes se 7vk.

        Mutta äitilleni jäi vanha koirani (saksu, labbis, rotikka, belgianpaimenkoira) Pyry. Erittäin hermoja raastava koira...... Hihnassa kulkeminen ei toiminut oikeen mitenkään paitsi viereen istumaan ja kun lupa on niin saa lähtee tai sitten panta korvien taakse ja hihna ylös, niin kuin näyttelyissä. Pentuhan on tietty eri asia. Opettelimme myös katsekontaktia ja sen tullessa sai liilkua (koira siis istui vieressäni)


    • seurakoiralainen

      No on aika reipas pentu jos tekee jo 10 viikkoisena tarpeet ulos. Meillä on 12 viikkoinen ja ei tee kuin sisälle paperille vaikka nostaisin heti pihalle kun tiedän että alkaa kakkaa tekemään. Ulkoilen pennun ehdoilla ja hän viihtyy siellä max 20 min. Juoksee välillä hulluna johonkin suuntaan, sitten haistelee. Sitten juoksee pyörien, ihmisten ja varsinkin lasten perään. Sitten kun saa vainun kotiin, juoksee sinne. Välillä siis juoksee tosi paljon ja kovaa pitkänkin matkan. Eläinlääkärin mukaan oli vahvat lonkat ja täytyy toivoa ettei tule mitään lonkkavikaa (mitä sai yllä lukea) kun tykkää juosta.

      • rfsrgsr

        ... koira ei omaehtoisella liikunnalla kehitä itselleen luustovikoja. Riskiryhmäläisiä ovat liian vähän metsästyskauden ulkopuolella liikutetut metsästyskoirat (ensin puoli vuotta ei-mitään, sitten kymmenien kilometrien juoksulenkkejä viikkotolkulla), liian varhain treenauksen aloittaneet nuoret koirat (hyppimistä yms. useamman kerran viikossa jopa koirilla, jotka eivät ole edes kilpailuikäisiä vielä) sekä tietysti rodut, joilla perinnölliset luustoviat ovat yleisiä (pekingeesi, bulldogit yms.).

        Omakotitaloasujille sisäsiisteyskoulutus on helpompaa... oma pentuni ei tehnyt tarpeitaan sisälle kuin kerran. Oli helppo viettää paljon aikaa ulkona, kehaista pentua sen tehdessä pihalle ja myöhemmin, kun se oppi pyytämään pihalle, vain päästää se ulos tarpeilleen aina tarvittaessa. Emme käyttäneet papereita tms.

        P.S. Sinun pitää ennakoida. Pentu vain yllättyy ja lopettaa kakan tekemisen, jos alat nostella sitä kesken toimituksen. Katso kellosta, kuinka kauan pennulla menee esim. ruokailujen ja torkkujen jälkeen, ennen kuin se alkaa kakalle/pissille. Jatkossa vie se pihalle vaikka 10-20 min ennen arvioita hätää... pääset kehumaan koiraasi pihalle tekemisestä ja sisäsiisteyskoulutus pääsee vihdoin alkuun. Kyllä 3 kk pennulla pitäisi olla jo edes jonkinlainen haju siitä, minne tarpeet pitäisi tehdä, vaikkei se vielä aina onnistuisikaan. Jos se ei ole tehnyt kertaakaan pihalle, niin vika on kyllä sinussa!


    • Miten voi olla

      mahdollista, että ollaan usein noin tietämättömiä. Kirjoja koirista on olemassa pilvinpimein, telkusta tulee vaikka kuinka paljon ja näitä palstoja on paljon. Eikö oikeesti ihmiset vaivaudu ottamaan selvää, mikä heille on tulossa? Siis pentu (eläinlapsi) tulee taloon ja siitä seuraavat kolme vuotta ovat tosi vaativia, jotta koirasta tulee toivottavasti loppujen lopuksi kunnon koirakansalainen. Siinä on iso työ. Riippuen koirasta sanoisin että jopa isompi työ kuin lapsessa, siis sen ekan parin kolmen vuoden kanssa. Itse rakastan pentuaikaa ja haasteellisuutta kasvattaa olkoon pieni tai iso koira, mutta kyllä vaatii paljon pitkää pinnaa. Mikään ei sitten ole ihanampaa, kun saa koiran ymmärtämään mitä siltä haluan ja oppii tekemään oikein. Elämässäni on muutama otus ollut ja nytkin on pari kappaletta. Kaikki eläneet 7-10 viikkoisista elämänsä ehtoopuolelle.

      Kaikille olen valmistanut kodin hyvissä ajoin, siis pentu tulee taloon tyyliin. Ekan kanssa vähän niin sun näin, tokan kanssa jo paremmin, kolmas meni jo kivasti ja nyt neljäs sekä viides mallikkaasti. Tämä viimeinen rasavilli on nyt 2,6 v. ja edelliseen ikäeroa nelisen vuotta. Hommaa on riittänyt todella, todella paljon. Meillä tämän viimeisen kanssa sisäsiisteys (ns. lopullinen) vasta vuoden vanhana, toinen oppi jo kolmikuisena. Näin erilaisia ne on. Kaikki koirani koulittu vastaehdollistamisella. Tosin silloin yli 40 vuotta sitten ei puhuttu vastaehdollistamisesta, mutta silloinkin sitähän se oli, kun sai palkan hyvin tehdystä asiasta.

      No, en alkanut kirjoittaa ohjeita, koska ensimmäinen vastaaja jo sanoi mitä pitkääkin, mutta ottakaapa hyvät ihmiset selvää mitä kaikkea lemmikin pitäminen tuo mukanaan. Ei ne mitään ohjelmoituja robotteja ole. Omistajan pitää osata kertoa mitä koiralta haluaa ja jos sitä ei vaivaudu opettelemaan tms. on korvien välissä pahasti vikaa. En sano, että kukaan osaisi heti, mutta kun tietoa on niin paljon saatavilla tänä päivänä. On hyvä pitää mielessä, että se pienikin pentu vaistoaa omistajansa tunnetason. Vaikka olen ollut tekemisissä eläinten (koirien) kanssa jo vuosikymmeniä, niin silti opin niiltä uutta aina ja jokainen on vaatinut omanlaisensa koulutus/ohjaus metodinsa, yksikään ei ole ollut samanlainen. Nyt lähdenkin lenkille rekkujeni kanssa, josta puolet tokoa ja puolet nuuskuttelua, sillä ohjaaminenhan on elinikäinen.
      Se on vielä niin pieni!!!!!

    • koiaystävä

      Pientä pentua voi aina kantaa vähän matkaa pois omalta pihalta ja houkutella kotiinpäin kävelemään.
      Se, että tekee jo tarpeet ulkona on hyvä.
      Valjaat on pennulle paljon kivemmät kuin kaulapanta on.
      Ihmettelen myös mikset kysy kasvattajalta apua, sitä vartenhan hän on olemassa!
      Lykkyä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1826
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      46
      1608
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1497
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1485
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe