Sijaisperheeksi kouluikäiselle

lapsoset

Haluaisin kuulla kokemuksia kouluikäisten sijoittamisista sijaisperheisiin.
Onko toisen sijaisperheen vanhemman oltava pääsääntöisesti kotona kun sijoitettu lapsi tulee perheeseen?
Eli kyse on nyt kouluikäisestä pitkäaikaissijoitetusta lapsesta. Mietin että täytyykö jäädä töistä pois (säännöllinen päivätyö) kun sijoitettu lapsi tulee perheeseen.

8

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vähitellen

      Sijoittajilla on yleensä sääntö siitä, kuinka kauan toisen vanhemman on oltava päätoimisesti lasta hoitamassa. Omassa kunnassani aika oli puoli vuotta. Kouluikäisen kohdalla tämä tarkoitti, ettei lasta laiteta kodin ulkopuolelle hoitoon. Tein alakouluikäisen lapsen koulutuntien aikana joitakin töitä lähinnä etänä, ja muistaakseni tällekin oli jokin raja. Itselleni pieni työnteko oli tapa saada äkillinen hoitovapaa järjestetyksi, ja tilannetta ymmärrettiin. Kannattaa kuitenkin tarkistaa, tietoni voivat olla vanhentuneita jo. Alkuvaiheessa erilaiset palaverit ja järjestelyt veivät nekin paljon aikaa, joten töistä poissaolo tuntui perustellulta.

      Päämääränä ja tausta-ajatuksena on, että lapsi ja sijaisvanhemmat tarvitsevat aikaa tutustumiseen ja kiintymiseen. Itse koin, että kun koulu vei suuren osan lapsen päivästä, tutustuminen eteni pikkuhiljaa. Meille sijoitettu lapsi pärjäsi hyvin, eikä kaivannut alkuvaiheessa erityisiä hoitoja tms. Töihin palaaminen onnistui, mutta pitkänkin aikaa töihin palaamisen jälkeen tunsin, että oli kausia, jolloin lapsi tarvitsi aikuista erityisen pajon, ja olisin mieluiten vähän höllentänyt töitä ja ollut enemmän lapsen kanssa. Olenkin välillä tehnyt myös lyhennettyä työaikaa myöhempinä voisina.

    • sijaisvanhempi nuore

      Hei!

      Meille tuli muutama vuosi sitten "iso koululainen" mutta onneksi pystyin jäämään hänen kanssaan vuodeksi kotiin, koska vaikka lapsi oli iso tarvitsi hän todella paljon ohjausta, tukea, auttamista jne.

      Esim. aamuisin ei olisi itse herännyt kouluun, osannut valita järkeviä vaatteita (esim. pakkasella ilman takkia) koulun jälkeen tarvitsi paljon ohjausta läksyissä, peseytymisissä, kaverisuhteissa jne. Lisäksi terapiat ja terveys oli silloin jäänyt hoitamatta joten oli paljon hammaslääkäri yms. käyntejä. Kaiken tuon lisäksi lapsi tarvitsi paljon huomiota, rakkautta, kehuja, paijauksia, aikaa...

      Varsinkin jos oma työ on vähänkään raskasta (tai on muita lapsia) niin ei siinä kovin paljon jää iltaisin aikaa huomioida lasta, joka tulee usein hankalista oloista ja on aikamoisen rikki.

      Edelleen teen osa-aikaista työtä, juuri tuon lapsen takia mutta onneksi on saanut huomata miten paljon hyvää tuo häneen satsattu aika on lapselle tehnyt, moni asia sujuu jo hyvin ja esim. tunteita on oppinut näyttämään paljon paremmin jne.

      • XYy

        "Esim. aamuisin ei olisi itse herännyt kouluun, osannut valita järkeviä vaatteita (esim. pakkasella ilman takkia) koulun jälkeen tarvitsi paljon ohjausta läksyissä, peseytymisissä, kaverisuhteissa jne. Lisäksi terapiat ja terveys oli silloin jäänyt hoitamatta joten oli paljon hammaslääkäri yms. käyntejä. Kaiken tuon lisäksi lapsi tarvitsi paljon huomiota, rakkautta, kehuja, paijauksia, aikaa..."
        Kuinka tavallista on, että sijaisvanhemmat tekevät jotain tuollaista?


      • sijari
        XYy kirjoitti:

        "Esim. aamuisin ei olisi itse herännyt kouluun, osannut valita järkeviä vaatteita (esim. pakkasella ilman takkia) koulun jälkeen tarvitsi paljon ohjausta läksyissä, peseytymisissä, kaverisuhteissa jne. Lisäksi terapiat ja terveys oli silloin jäänyt hoitamatta joten oli paljon hammaslääkäri yms. käyntejä. Kaiken tuon lisäksi lapsi tarvitsi paljon huomiota, rakkautta, kehuja, paijauksia, aikaa..."
        Kuinka tavallista on, että sijaisvanhemmat tekevät jotain tuollaista?

        Hyvin tyypillistä! Meillä nyt 9-vuotias, joka ollut meillä neljä vuotta ja edelleen tuo kaikki on tarpeen. Varhaisvuosien laiminlyönnit eivät taida tältä lapseltä parantui koskaan...


      • Toivotaan
        sijari kirjoitti:

        Hyvin tyypillistä! Meillä nyt 9-vuotias, joka ollut meillä neljä vuotta ja edelleen tuo kaikki on tarpeen. Varhaisvuosien laiminlyönnit eivät taida tältä lapseltä parantui koskaan...

        Tavanomaistahan kaikki tuo on. Meille tulivat kouluikäiset sisarukset muutama vuosi sitten eikä tulisi kyseeseenkään,että heitä voisi jättää selviytymään kahdestaan aaamuista tai koulun jälkeen. On pelkotiloja, pari kertaa viikossa terapiakäynnit, läksyissä tarvitsevat kummatkin paljon tukea jne.


    • Naukkis

      Meidän kunnassa sitä ei ns. määrätty, koska kyseessä iso koululainen. Koimme toisen vanhemman kotona olemisen kuitenkin tärkeäksi jo siksikin, että saadaan uusi "perhemuoto" toimimaan, ja tosi tarpeelliseksi ollaan toisen kotona oleminen havaittu. Kuten edelläkin joku kuvasi, isolla koululaisella ei juurikaan käsitystä normaaleista perheen rutiineista ja toiminnoista, joten tarvitsee paljon ohjaamista. Lisäksi myös sillä tavoin "rikki", että helposti asiat "unohtuu" kulkiessaan ajatuksiinsa vaipuneena, esim. ulko-ovi voi jäädä helposti lukitsematta lähtiessään tms. eli on ns. perään katsomista aika tavalla. Kaiken tämän päälle tulee sitten erinäiset palaverit, tutkimukset, terapiat jne., eli vaikeaa olisi työssäkäyvän kaikki tämä ehtiä, varsinkin kun kaikki nuo aina virka-aikaan.

    • Hanski1234

      Olen sijaisvanhempi kahdelle sukulaislapselle. Toinen on alakoululainen 8v.
      Jäin omasta työstäni osittaiselle hoitovapaalle eli teen hiukan vajaa 80% kokotyöajasta, siten että työpäiviä on viikossa n. 3-4. Osaksi työni on vuorotyötä, mukaan lukien viikonloput. Arkivuoroja ei määrällisesti ole kauhean paljoa.

      Mitään edellytystä työajan lyhtentämiselle ei kunnan puoleta ollut. Teimme ratkaisun itse. Koululainen on työpäivinäni iltapäivähoidossa. Aamuisin lähtee kouluun isompien "sisarusten" ohjaamana tai mies vie.

      Kun aina rahasta tahdotaan puhua tässäkin, niin saan Kela:sta joustavaa hoitorahaa 160 e miinus verot "hyvityksenä". Tämä etuus kokeee myös jos lyhentää työaikaa ns. biologisen lapsen vuoksi.

    • murkut

      Meillä myös olin vuoden kotona, pikkuhiljaa palasin töihin, mutta vieläkin vaikka jo murrosikäisiä nämä lapset niin teen vajaita päiviä suurinpirtein heidän koulupäivän pituisia, onneksi joustava työnantaja, mitään hoitorahaa kelasta en saa, mutta näin arki pyörii meillä paremmin. Velvoitetta tähän lyhyennettyyn työaikaan ei ole sijoittavalta kunnalta tullut, mutta meille siis paras vaihtoehto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1856
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1628
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1564
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe