Oman hevosen hankkiminen ? Paljon kysymyksiä

dipablaa

Moikka. Olen 13 vuotias, yli 5 vuotta ratsastanut heppatyttö, jonka unelmana olisi saada oma hevonen. Kokemusta on niin tunneilla käymisestä, hoitohevosista, vuokrahevosista, kuin myös yp-hepoista (kesäisin). Ja perusjutut osaankin :D. Eli olisin mielestäni valmis omaan hevoseen (tunnistan sairaudet, osaan hoitaa hevosen ja varusteista pitää huolta, tiedän jotain ruokinnasta - siitä voisin kyllä kysellä vielä enemmän / käydä jokin kurssi jotten olisi ihan tietämätön, loimituksen osaan ja ympärilläni on paljon hevostaitoisia/omistajia, jotka voivat auttaa tarvittaessa. Hevonen myös pääsisi hyvään täysihoitotalliin, missä mahdollisuus tunteihin ja henkilökunta apuna jos tarvitsen.

Mutta meilläkin on ongelmana toi raha, kun sitä ei puussa kasva. Laskeskelin itse että mikäli hevonen pysyy terveenä, menisi hevoseen kyseisellä täysihoitotallilla n. 900 e kuussa, eli n. 11 000 e vuodessa, jos hevonen pysyy perusterveenä (sis. kaikki uudet varusteet, kengitys, lisärehut ym...)

Ja itse tekisin hevosen eteen paljon töitä, mm. tallitöitä tallivuokran pienentämiseksi, kotitöitä 10 kertaisesti ym.. :D... En vain tajua... On vain niin ärsyttävää kun sanotaan että hevosen omistaminen on vain rikkaiden etuoikeus...

Muttajoo, kaikki mua kokeneemmat, voisi laittaa asiallista palautetta, ja vinkkejä, mitä kannattaisi vielä harjoitella ihan kunnolla (esim ruokintaan pitää vielä perehtyä paremmin), miten voisin koittaa suostuteltua vanhempia (ikuisuuskysymys xD), ja vähän omia kokemuksia, kuten paljon teillä menee kuussa, miten saatte rahat kasaan joka kuukausi, ja entä hevosen ostotarkastus ja koeratsastus? Niin ja mitä kaikkia tarvikkeita olisi hyvä hommata hevoselle? Ja millaisen satulan kannattaa ostaa aluksi hevoselle, jolle vielä kasvatettaisi lihaksistoa, eli ei mitään monentonnin mittatilaussatulaa ym :) Ja mitä mieltä olette ensihevosen ostosta ulkomailta (sieltä kun saa ihan hyviä hevosia halvemmalla kun suomesta, vaikkei sillon pääse näkemään hevosta livenä ja koittamaan miltä tuntuu) ?

7

189

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ---

      Tärkeintä minusta on opetella ihan sellaista käytännön kokemusta. Eli ole mahdollisimman paljon tallilla ja kysele, kysele ja kysele vähän lisää. Kirjatietous on toki aina hyvä, mutta parasta on kun näkee ja kokee ihan oikeasti. Kysymällä taas oppii tietämään miksi tehdään juuri niin kuin tehdään. Kysy esimerkiksi miksi joku hevonen syö sitä mitä syö tai miksi sillä on juuri tietyt varusteet.

      Raha onkin hankalampi juttu. jos rahaa ei ole, sitä ei ole. Noin nuori ei voi mitenkän itse hevosta elättää. Tietysti voi aina viedä vähän halvemmalle tallipaikalle, mutta ekan oman hevosen kanssa tärkeää olisi kumminkin että talli olisi ammattilaisen pitämä, jotta on varmasti apua saatavilla. Ratsastuksen kannalta taas hyvin hoidettu kenttä/maneesi on hyvä.

      Kannattaa muistaa, että kotitöillä ei vanhemmat sitä rahaa tienaa hevosen elätykseen, etkä pysty tekemään niin paljon itse töitä että hevosen elättäisit.

      Teee realistiset laskelmat paperille ja mieti vanhempien kanssa miten hevosen pito onnistuisi, paljonko vanhemmat olisi valmiit hevoseen laittamaan rahaa.


      Tarvittavat varusteet riippuu ihan hevosesta ja tallista (paljonko pystyy lainaamaan tavaroita yms.). Ratsastusvarusteet, perushoitovälineet (harjat yms.) ja loimet nyt on ne oleellisimmat ja yleensä hevoskohtaiset.

      Satulan tulee olla sopiva. Ei pysty sanomaan mitään vaihtoehtoja, koska satulan sopivuus on niin kiinni hevosen mallista. Satula ostetaan vasta kun hevonen on jo valmiina.
      Noin nuoren kannattaa ehdottomasti ostaa kokenut hevonen, eli ei mitään sellaista jolle tarvitsee erityisemmin lihasmassaa kasvattaa. Terve, aikuinen ja täysin kunnossa oleva hevonen ehdottomasti.


      Ulkomailta hevosen voi saada havlemmalla, jos haetaaan kisahevosta. muutaman tonnin harrastepollea ei kannata yleensä ulkomaitla hakea, koska jo pelkästään hebosen kuljetus suomeen voi olla parin tonnin juttu.
      Ulkomailta en lähtisi ostamaan, ellei ole oma, tuttu valmentaja apuna. Tällöinkin hevonen tulee ehdottomasti käydä kokeilemassa siellä ulkomailla, etnekin kun olet vielä nuori etkä erityisen kokenut.

    • Kiitos kommentista :). Joo ajattelemani talli olisi pyöräilymatkanpäässä, ja kentät, maneesit ym löytyisi, sekä osaavaa henkilökuntaa ja opettajat/valmentajat :). Mutta mikäli ei tuolla ole tilaa/tuntuu liian kalliilta, niin ihan tuossa meidän naapurissakin on yksi kentällinen yksityistalli, missä tallivuokra olisi n. puolet pienempi... Siellä vaan kun ei ole mitään maneesia, tai opettajaa...

      Joo oon tehnyt noita laskelmia ties kuinka monesti, ja siihen kirjoittanut mihin menee mitenkä paljon rahaa ym, mutten ole niitä vanhemmilleni näyttänyt (olen kysellyt tutuilta paljon niillä menee, ja selaillut nettiä :'D), ja ainakin omasta mielestä ne summat eivät vaikuttaisi perheeni kukkarolle mitenkään kuolettavan suurilta... Mutta jos sitten myöhemmin tulisi pulaa rahasta, niin muuttaisin sen hevosen puolesta vaikka Ruotsiin, missä hevosharrastus jo sinäänsä on halvempaa :'D, suomi kun on niin kallis maa...

      Mutta kiitti vielä kommentista, onko muilla vielä vinkkejä tms ? :D

    • ---

      Opettaja ei sinänsä ole ongelma, koska useimmat valmentajat voi tulla omalle tallille pitämään tuntia. Monet opettajat käy useilla eri talleilla päivän aikana.

      Kannattaa näyttää laskelmat myös vanhemmille, noin nuorena on vaikea tietää ihan oikeasti miten se talous vanhemmilta hoituu.

      Kannattaa muistaa, että se kuinka paljon vanhemmat ostelee tavaroita tai kuinka kallis auto tai asunto on, ei kerro onko rahaa hevoseen.

      Asunto/auto yms. saattaa olla ostettu lainoilla, jolloinvanhemmat maksavat joka kuukausi isojakin summia pankille. Tai sitten rikkaassakin perheessä vanhemmat haluavat käyttää rahansa esim. elektroniikkaan tai matkusteluun, eikä niiden lisäski raha enää riitäkään hevoseen.

    • Kannattaa miettiä myös riittääkö aika koska koulu ja muut vie aikaa. Lisäksi olisi hyvä jos perheessä muutkin olisi kiinostunut hevosen kanssa olemisesta ja liittyy mukaan hoitamaan yms.ettei se jää kokonaan sinulle. Muuta ei ole. ;))

    • Kiitti mielipiteistänne :) Joo, hepan liikutus yms olisi ainakin pääpiirteittään mun vastuulla, mutta koska äitini on myös joskus nuorempana harrastanut ratsastusta (ja tykännyt), sekä pikkusiskoni pitää heppailusta (vaikkei ole ratsastanut kun pari kertaa), voi hekin sitten välillä autella hepan hoidossa ja ratsastuksessa :) Aikaa kyllä on, mulla on ollut itseasiassa aina (kun oli hoitoheppa) että jopa se oma hoitsu / talleilu menee kaiken muun edelle :'D... Eli jos kysyttiin että menenkö tallille vai kaverille, vastaus oli aina että tallille :).. Kavereita ehtii nähdä aina myöhemminkin xD... Ja koulu.. Noh, ei siinäkään pitäisi ongelmia tulla.. Mulla oli ala-asteellakin niin että kun olin 6 päivää viikossa tallilla (joskus 7), meni koulukin paljonpaljonpaljon paremmin, kun vaikka sillon, kun kävin tallilla vain 1-2 kertaa viikossa :) Ja tääkin liittyy näihin miten xDD njoo..

    • dodiinmoij

      Älä osta siis ostata vanhemmillasi hevosta. Käy koulusi kunnolla jotta sinulla itselläsi on mahdollista kustantaa kaikki mitä hevosen pitäminen maksaa. Hevosta ei voi pitää ellei ole lukenut läksynsä hyvin ja omaa hyvää siis hyväpalkkaista ammattia. Eikä se hevosen omistaminen mikään tie onneen ole.... Voit unohtaa monta menoa kopukan takia.

      • omahevonennytjaheti

        Näin se juuri menee. Mitä iloa on hevosesta, jos joka kuukausi pitää kiristää vyötä, että selviää kaikista hevosen tuomista kuluista. Hevosesta on valtava vastuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1631
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1289
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1285
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1277
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1253
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1234
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1210
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1170
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe