Psykologian pääsykokeet 2015 - Joensuu

PsykologiaanJEE!

Milloin kannattaa alkaa lukemaan? Mitkä kirjat tänä vuonna Joensuun pääsykokeessa on? Kuinka moni aikoo osallistua valmennuskurssille?

214

1527

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • oppia ikä kaikki

      Lukeminen kannattaa aloittaa heti. Jos et tiedä mitä kirjoja on käytössä, lue viimevuotisia kirjoja. Psykologia on ala, jossa oppiminen ei koskaa lopu, et ole koskaan valmis. Näin ollen mikä hyvänsä esim. psykan yleisteos on vain hyödyksi.

      Onnea lukuun!

    • Oihdipush

      Eiköhän ne samat kirjat pidä taas muutaman vuoden, kun nämä oli nyt ekan kerran. Ala vaan lukea heti ja PALJON. Paljon on yrittäjiä, mutta helpompaa päästä kuin esmes Jyväskylään.

    • APsykologia

      Selvä! onko vinkkejä lukemiseen? Miten kannattaa lukea, alleviivaukset muistiinpanot jne.

    • APsykologia

      Ja milloin skeemake (2015) pystyy ilmoittautumaan? Onko heillä uudet sivut ensi vuodelle?

    • Oihdipush

      Joensuussa on pääsykokeissa suosittu yleensä laajoja, pitkiä esseitä - ei niinkään mitään nippeli rastiruutuun juttuja. Käsitteet on osattava ja kokonaisuuksia on osattava yhdistellä.

      • abi2014

        Juu sama pätee useassa reaalissa. Harvoin on pääaykoekirjaa ja usein kysyvät laajoja kysymyksiä. Psykologiassa taitaa olla tosin kirja/kirjoja. Niistä kannattaa varmaan opetella vain tärkeimmät käsitteet ja muutama henkilön nimi tuomaan vähän vakuuttavuutta. Kaiken lisäksi kaikki tämä tieto pitää pystyä liittämään vanhaan opittuun, mikä on se tärkein juttu. Tietoa pitää myös pystyä soveltamaan ja kannattaa pohtia valmiiksi esimerkkejä kirjan aiheista joita voit käyttää kokeessa.


    • Hakija myös

      Joensuun koe on yleensä muodostunut kahden kirjan pohjalle: filosofian sekä psykologian (Joensuun kampuksella kun psyka on filosofisen tiedekunnan alla). Viime vuonna psykologian kirja oli "Meitä on moneksi" ja filosofiaa en ulkoa muista, etiikan kirja se kuitenkin oli.

      Ennen noita kahta kirjaa jotka tulivat käyttöön tosiaan vasta viime haussa, käyttivät kahta muuta kirjaa jokusen vuoden, joten uskoisin että viime kevään haun etiikan kirja että "Meitä on moneksi" ovat tänäkin vuonna käytössä. Ainakin itse olen alkanut niitä jo lueskella, ei siitä ikinä haittaa ole :)
      Onnea pääsykoerupeamaan!

    • sisssäään

      Paljon olen kuullut hyvää Joensuun opetuksesta, etenkin kliinisen puolen opettajista. Odotan innolla, jos ovet aukeaa.

    • fuksi14

      Pääsin itse viime keväänä Joensuuhun psykalle. Kirjat ovat samat, kuin viime keväänä. Ne täytyy osata aika lailla ulkoa. Ei siis missään tapauksessa riitä, että osaa tärkeimmät käsitteet jne. Myös johdantoluvut ja muu "turhalta" tuntuva kannattaa opetella kunnolla, sillä niistä on kysytty joinain vuosina (kuten viime keväänä). Pointti on se, että suurin osa tosissaan hakevista osaa asian aika hyvin tai jopa oikeinkin hyvin. Se, mikä erottaa sisäänpääsijät muista, on se, että he osaavat asian pilkuntarkkaan. Ei kannata tuudittautua siihen, että Joensuuhun pääsee helpommin, kuin muihin yliopistoihin.

      Tietoa täytyy myös osata yhdistellä ja soveltaa jonkun verran. Esimerkkivastauksessa voi siis kertoa kaiken, jonka aiheesta tietää, peilata sitä olennaisiin asioihin (esim. historialliseen kontekstiin) ja vetää päälle vielä jotain omaa pohdintaa.

      Itse aloittelin lukemaan viime vuonna jo tähän aikaan, mutta hyvin rennosti. Varsinainen urakka kesti noin kolme kuukautta, 5–7 tuntia päivässä. Sanoisin, että eniten homma vaatii kurinalaisuutta ja hanurilihaksia. Se ken jaksaa painaa duunia, saa sen paikan psykalta.

      Asia itsessään ei ole mahdottoman vaikeaa (joitan etiikan juttuja saattaa olla hyvä pohtia kavereiden kanssa, elleivät aukea heti), mutta sitä on paljon. Väsyminenkin kuuluu asiaan ja siksi suosittelen säästämään kaikkein kovimmat paukut sinne keväälle.

      Tosi paljon tsemppiä lukuihin kaikille!

      • Abi201ŕ

        Olet sairas. Itse pääsin Joensuuhun sisään kahteen tiedekuntaan ekalla yrityksellä lukemalla 1-2 tuntia päivässä ja sain sisäänpäässeistä molemmista keskitason pisteet. Sisään pääseminen riippuu pitkälti tehokkaista oppimismenetelmistä ja kovista hermoista koetilanteessa. Lukumäärällä ei ole sinänsä väliä kunhan osaa kaivaa tärkeät asiat esiin ja katsoa kaikkea kriittisesti eikä ota kaikkea yhtenä totuutena, vaan osaa yhdistellä asioita. Poikkeuksena ovat tietenkin esim. oikeustieteet joiden pääsykokeena on pahimmillaan ollut lakikirjasta otetun tekstin tyhjien kohtien täyttö sanasta sanaa.


      • Pohjosentyttö

        Heippa, kiinnostaisi kuulla sun mielipiteitä Joensuun psykan opinnoista tähän asti. Ootko ollut tyytyväinen opintoihin? Tykkäätkö Itä-Suomen yliopistosta ja Joensuusta? Onko psykan opiskelijat mukavia ja onko teillä hyvä ryhmähenki siellä? Olisi kiva jos vastaisit, ajattelin nimittäin ehkä hakea ensi vuonna Joensuuhun opiskelemaan psykaa ja kaikki aiheeseen liittyvä tieto on tervetullutta. :) Kiva kun kerroit pääsykokeista noin perusteellisesti ja kiitti tsempeistä!


    • TMKT

      Psykalle ei kyllä päästä sisälle vaan hyvillä opiskelumenetelmillä ja parin kuukauden laiskalla lukemisella, hakijoita on TOSI paljon ja Joensuuhun on vielä vaikeampi päästä kuin Jyväskylään. Itse pääsin viime vuonna käytyäni Skeemaken valmennuskurssin, oli älyttömän iso apu ja tosiaan suosittelen! Sitä ennen olin yrittänyt kerran ja jäi puuttumaan 7 pistettä sisäänpääsyrajasta vaikka tosissani luinkin, vähän korpesi. Mut siis kannattaa aloittaa valmistautuminen ajoissa!!

      • Abi2014

        Jos tarvitsee lukea paljon sisäänpääsykokeisiin niin pitää miettiä onko yliopisto sittenkään oikea paikka. Tuo sinun laiska on sanana huono kuvaamaan tilannetta. Itselläni periaatteena on aina ollut laatu korvaa määrän ja jos täytyy lukea yli 5 tuntia päivässä kahden kuukauden ajan sisäänpääsyyn, on lukemisen laadussa vikaa. Lukumäärän on hyvä olla 150-300 tunnin sisällä eli tuo 5h/d kahden kuukauden ajan on se yläraja.


      • fuksi-12

        On kyllä melko yleistävää väittää, että yli viisi tuntia päivässä on liikaa ja että tällaisessa henkilössä olisi jotakin vikaa, kun ihmiset oppivat eri tavalla, eri tahtiin. Itsekin luin noin neljä kuukautta keskimäärin kuusi tuntia päivässä. Pääsin kirkkaasti sisään ja opinnoissa olen pärjännyt todella hyvin. Mielestäni ei ole mitenkään "siistiä" leijailla sillä, miten vähällä lukemisella on sisään päässyt, koska lukumäärää ei kukaan kysy pääsykokeessa. Jokainen lukee omalla tyylillään, ja monilla ajatuksena varmasti on se, että lukee niin paljon, ettei sisäänpääseminen jää siitä kiinni.


    • fuksi2014

      Hei, Abi2014 ja Abi 20jotain, kiitos palautteestanne. Kenties 1-2 tuntia olisi riittänyt, kenties ei. Halusin kerralla sisään ja pääsin, kirkkaasti. Varmaankin opiskelumenetelmissä olisi ollut tiivistämisen varaa, mutta en todellakaan ole mikään hauki on kala -opiskelija. En ole myöskään sairas, mutta kiitos huolenpidosta!

      Mistä on tullut kuva siitä, että rento 1-2 h päivässä riittää päihittämään ne 450 psykan kokeesta rannalle jäävää? Merkitystä on myös sillä, mikä on elämäntilanne: esimerkiksi työssäkäyvät tai perheelliset eivät ole samassa asemassa parikymppisen, kotona ruoan, pyykkäyksen ja majoituksen eteensä saavan opiskelijan kanssa.

      Luulen, että myös moni Hki-Tku-Tre -kokeeseen pänttäävä voisi sanoa sanasen tuosta 5 h / pv / 2 kk -teesistä. Ei riitä nimittäin millään suurimmalle osalle hakijoista. Itselle noin 6 h / pv on maksimi ja sen jälkeen kirjan tuijottaminen on turhaa. En halunnut jäädä rannalle ja käyttää yhtään ylimääräistä kevättä pääsykokeisiin, joten ehkä vedin himpun verran yli – mieluummin överit kuin vajarit.

      Ja kiitos myös kiinnostuksen osoittamisesta sitä kohtaan, ovatko yliopisto-opinnot minua varten. Hyvin kohtuullisella lukemisella olen tänä syksynä saanut kursseistani puhtaita vitosia. Olen siis esimerkiksi psykan perusopinnoissa siellä kirkkaimmassa muutamassa prosentissa. Ei siis kannata kantaa huolta soveltumisestani yliopistoon! Tämän toki tiesin jo entuudestaan.

      Olen tykännyt Itä-Suomen yliopistosta todella paljon, suosittelen lämpimästi. Pienuudesta on etua: siellä saa melko paljon henkilökohtaista ohjausta tarvittaessa. Verrattuna Helsinkiin, on Joensuu rauhallinen, helpommin haltuun otettava. Ja kaupunkina todella kiva! Henkilökunta psykalla on huippua.

      Pyrkimykseni kirjoituksellani oli lähinnä estää se vitutus, joka seuraa hieman liian arrogantista asenteesta psykan kokeeseen ja hieman liian suuresta luottamuksesta omaan tietotaitoon. Homma kannattaa ottaa vakavasti ja tehdä se kerralla kunnolla. Muissa tiedekunnissa ei ole ole kokeessa 497 yrittäjää, kuten psykalla (hakemuksia lähes tuhat). Kun pyrkijiä on noin paljon, erotellaan sisäänpääsijät yksityiskohdilla ja tiedon soveltamiskyvyllä. Psykologia on Itä-Suomen yliopiston vetovoimaisin ja suosituin ala. Se mikä riittää muualla, ei riitä psykan kokeessa.

      Edelleen, voimia ja kannustusta kaikille ensi kevään kokeeseen tulijoille :) Vetäkää täysillä, levätkää tarpeeksi, älkääkä aliarvioiko sitä massaa joka sisään yrittää.

    • Excited95

      Onko joku ilmoittautumassa valmennuskurssille? Itse ilmoittauduin just tuolle skeemaken etävalmennukseen!

      • uusi1

        Harkinnassa on. Milloin nuo etävalmennukset alkavat, saitko vielä mitään tietoa valmennuksen sisällöistä?


      • Ilmottautunut

        Ollaan saatu kirje, jossa kannustettiin ja "heräteltiin". Sitten oli opas, jossa selitettiin miten kantsii opiskella noi kirjat. Sitten oli sellainen tarina, josta piti tajua, miten ei kannata tehdä, jos meinaa sisään. Sitten saatiin aika hyvät kurssimateriaalit viime viikonloppuna. Siellä on myös foorumi, jossa tehtäviä kirjoista ja lisäselityksiä. Saatiin myös puhelinajat psykologeille tai melkein valmistuneille :) Toukokuussa on sitten jotain opetusta Joensuussa ja harkkavalintakoe


    • Fuksi2014

      Psykologiaan on vaikea päästä sisään, oli kyseessä mikä kaupunki tahansa. Itse pääsin toisella yrittämällä tänä vuonna Joensuuhun ja olen ollut erittäin onnellinen niin opiskeluun kuin opiskelutovereihinkin. Sisäänpääsemiseksi työtä on tehtävä PALJON. Itse aloitin vasta tammikuussa lukemaan, mutta luin väh. 7h päivässä ja koko kevään ajan kaikki elämäni pyöri lukemisen ympärillä. Jollet ole valmis uhrautumaan unelmasi vuoksi niin voisin sanoa että turha edes yrittää, psykalle mennään vain uhrautumalla ja se kannattaa koska sitten voi sanoa hyvästit tulevaisuuden työllistymis huolille ja pääsee opiskelemaan mahdottoman mielenkiintoisia asioita. :-) Meidän psykalaisten kesken ilmapiiri on mahtava, olemme todella samanhenkistä porukkaa ja siksi toisiin tutustuminen on ollut helppoa. Tsemppiä kaikille lukemiseen!

    • zxcvbnmd

      Onko joku testannut skeemaken itseopiskelumateriaaleja, ovatko hyödyllisiä? Etävalmennus kiinnostaisi, mutta on vähän turhan kallis tässä elämäntilanteessa.

    • A-v-r

      Pohdin Joensuuhun hakemista...mutta, se on niin julmetun kaukana ja tylsä paikka.Valmennuskurssille siis ja kohti kovempia haasteita.

    • pullovesi1

      Olen tilannut skeemakkeelta materiaaleja. Ehkä hieman meni rahat hukkaan. Samat tiivistelmät osasin itsekin tehdä kirjoista.

      Sisään pääsee ilman valmennuskursseja. Lukemalla.

      • psykanfuksi

        Pitää paikkansa. Lisäksi itse valmennuskurssi oli ainakin viime keväänä lähinnä sitä, että opettajat kävivät luokan edessä läpi ko. materiaaleja. Toki myös kannustivat lukemaan. Lisäksi oli harjoituspääsykoe.


      • Psyka-anni

        Musta kurssi oli ainakin viime vuona tosi hyvä. Filosofiassa opetus oli parempaa kuin lukiossa olin ikinä saanu. Etiikan asiat alko oikeesti ymmärtää, kun joku sanoi ne ääneen ja selitti selkein esimerkein. Psykan opetus taas oli tyypillistä open luennointia. Olis ollu kiva tehdä enemmän itte. Siinä kuitenkin vihdoin tajus ne fenomenologian ja humanismin jutut.


      • Vichynovelle

        Samaa mieltä materiaaleista, kalliita sisältönsä nähden. Kannattaa tehdä omat.


      • Kolmaskertatodensanoo

        Kalliit materiaalit! Persoonallisuuspsykan dioissa mahtavat kuvat tosin :)


      • Kaikkeakokeillut

        Matskut ovat kalliit. Valmennuskurssi on taas on ihan liian kalllis.En kuitenkaan uskalla hakea ilman noita materiaaleja. Pakko laittaa kaikki keinot käyttöön sodassa, rakkaudessa ja pääsykokeissa. Kyseessä voi olla myös plasebo :)


      • hyh9

        Ärsyttää ne hipsterin näköiset tyypit siellä.


    • ijijijijo

      :==

    • vichypullo2

      Keskustelu on edennyt pitkälle jo sen aloitusaiheesta, mutta vastaisin tuohon ekaan kohtaan, että lukeminen kannattaa luonnollisesti aloittaa varsin varhaisessa vaiheessa. Määrän sijaan -yllätys, yllätys- kannattaisi kuitenkin keskittyä laatuun. Joensuun, toisin kuin monissa muissa yliopistoissa, on hakijan tietopohjaa punnitsevia esseevastauksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksinomaan pänttäämällä ei pärjää. Kannattaa koittaa muodostaa vahvoja tietorakenteita kokonaisuuksista. Käsitekartat, tiivistelmät, vuoropuhelut kaverin kanssa toimivat hyvin.

      Ja tosiaan jos jonkinlaista valmennuskurssia on myöskin tarjolla. Aikoinaan muistaakseni järjestettiin jo alkio-opistolla pääsykoekursseja. Sittemmin psykologian opiskelijat ovat pitäneet omia kurssejaan (skeemake) ja nyt viimeisimpänä myös Joensuun norssin psykan maikat pitävät omia valmennuskurssejaan (laudatur.net).

      Mielestäni valmennuskurssit ovat sen verran arvokkaita, että kannattaa ainakin ottaa huolella selvää tarjonnasta. Kaippa noilta opiskelijoilta tai opettajilta voi ihan suoraan kysyä kurssin sisällöistä tai opetustavoista.

      Ja mitä tulee noihin pääsykoekirjojen pohjalta tuotettuihin muistiinpanoihin mitä myydään "etämateriaaleina", niin pitää olla kyllä samaa mieltä vesipullon kanssa.

    • exhakija

      Minusta tämä keskustelu on saanut ihan kumman sävyn, kun kyseenalaistetaan, että paljon töitä opiskelupaikkansa eteen tehnyt ei ole "tarpeeksi fiksu" opiskelemaan yliopistossa. Itse pääsin joensuuhun sisään kaksi vuotta sitten - paljolti Skeemaken kurssin ansiosta. Töitä tein ihan h*lvetisti ja koen tosiaan, et ansaitsin paikan! Tietenkin kaikilla kursseilla käydään läpi ihan niitä samoja asioita mitä kirjassakin lukee, sillä niitähän juttuja kokeessakin kysytään. Onhan se tietty hyödyllistä kuulla samat jutut puhuttunakin, mut itseni tapauksessa isoin apu oli kurssilta saatu VERTAISTUKI ja TSEMPPI. En tiedä miten teillä muilla, mut itselläni ainaki vikoina viikkoina ennen koetta paineet kasvo ihan älyttömän koviksi ja oli suoranainen paniikki! Itsellä ainakin Skeemaken kurssilta saatu ns. psykologinen apu ( pari kivaa vertaistuki-lukijaa) olivat kenties se ratkaiseva.

      Ja lopuksi haluaisin tsempata vielä kaikkia hakijoita: vaikka pääsykoekirjat tuntuis ihan mahdottomilta, niin kyllä opinnoista selviää leikiten kunhan sisään pääsee! Ja vaati se yritys sit 1, 2 tai 3 kertaa, se todella kannattaa. Sekuntiakaan en tosiaan oo katunut alavalintaa! <3

      • fuksi-12

        Olen ihan samaa mieltä! Valintakokeeseen ja yliopiston kurssien tentteihin lukemista ei kyllä todellakaan voi verrata toisiinsa työmäärän perusteella, joten on aika uskomatonta väittää, että paljon pääsykokeisiin lukevat eivät tule pärjäämään yliopistossa. Yliopistossa pärjää se, joka on valittu sinne opiskelemaan, siitä ei kyllä todellakaan tarvitse olla huolissaan.

        On hyvä, että Joensuuhun on nykyään tarjolla valmennuskursseja (Skeemake, Valmennuskeskus Laudatus ja kesäyliopisto), mutta kannattaa aina miettiä, mikä on itselle parasta. Opiskelemaan pääsee ilman valmennuskurssejakin, jos omaa paljon motivaatiota ja hyvän lukutekniikan.

        Paljon tsemppiä kaikille hakijoille! Jos haluatte lukea psykologian opiskelusta Joensuussa, niin pidän aiheesta blogia: <http://roosanpikseliblogi.blogspot.fi/>


    • HakijaEspoo

      Onko kukaan pkseutulainen hakemassa nyt Joensuuhun? Kaipaan lukuseuraa ja vois olla varmaan hyödyllistä kaikin puolin et ois joku jonka kaa jakaa ajatuksia!

    • Vuosaari

      Hei, onko täällä sattumoisin linjoilla ihmisiä, jotka on menossa Laudaturin (www.valmennuskeskuslaudatur.fi) valmennuskurssille täällä Helsingissä?

      • Kolmaskertatodensanoo

        Mietin tuonne tuloa kanssa, mutta katoin niiden kurssin sisältöä. Ohjelmassa oli vain kolme kappaletta Meitä on moneksi -kirjasta. Ei ollenkaan vaikka ykköskappaletta, josta viime keväänä kysyttiin. Muistan kun hain sen sosiaalipsykan kirjan aikaan ja ne kysy tosi pientä osaa sieltä ensimmäisistä kappaleista ja vielä kahtena vuotena peräkkäin =)
        Olenko vaan ymmärtänyt väärin tuon kurssisisällön vai eikö siellä oikeasti opeteta kuin pikkuosa kirjoista?


      • Vuosaari

        Huomasin saman asian. Kysyin jo asiasta opettajalta, ja kertoi että sivuille on laitettu vain yläotsikot. Kaikki kappaleet käydään siis lävitse.'

        P.S. Itselläni on menossa neljäs ja viimeinen kerta =)


      • Kolmaskertatodensanoo

        Ilmottauduin kutenkii Skeemakkeelle. Niillä on tuo etävalmennus. Onpahan takeet laadusta, kun ovat viime vuonnakin hyvin vetäneet. Ja haluun että ne opettajat on psykalaisii, ne ainakin tietää, millanen pääsykoe on... Kalliiksi tulee vaan matkata sit viikonlopuksi Joensuuhun :(

        En aio luovuttaa koskaan :)


      • HyvääMatkaaSIlti

        Kyllähän nuo luvut ovat tietty vakuuttavia, vaikka ovatkin hiukka hassuja kun niihin on laskettu myös aineistojen tilaajat etc. =)

        Itse ajattelin valita psykan opet, opiskelijoiden sijaan =)


      • hakija123
        Kolmaskertatodensanoo kirjoitti:

        Ilmottauduin kutenkii Skeemakkeelle. Niillä on tuo etävalmennus. Onpahan takeet laadusta, kun ovat viime vuonnakin hyvin vetäneet. Ja haluun että ne opettajat on psykalaisii, ne ainakin tietää, millanen pääsykoe on... Kalliiksi tulee vaan matkata sit viikonlopuksi Joensuuhun :(

        En aio luovuttaa koskaan :)

        Niin tai sitten eivät tiedä. Meinaan, että mitään takeita ei kai ole, että koe olisi tänä vuonna samanlainen kuin aiempina vuosina. ;)


      • Hakija123
        hakija123 kirjoitti:

        Niin tai sitten eivät tiedä. Meinaan, että mitään takeita ei kai ole, että koe olisi tänä vuonna samanlainen kuin aiempina vuosina. ;)

        Edellinen jatkaa vielä, että tokihan aiempien vuosien pääsykoekysymykset ovat ihan kaikkien saatavilla netissä, eivätkä vain valmennuskurssin opettajien hallussa olevaa salaista tietoa. Jos ei yliopiston nettisivuilta, niin ainakin parista aihetta käsittelevästä blogeista ja keskustelupalstoilta löytyy. :)


      • hulvatontamenoa
        Kolmaskertatodensanoo kirjoitti:

        Ilmottauduin kutenkii Skeemakkeelle. Niillä on tuo etävalmennus. Onpahan takeet laadusta, kun ovat viime vuonnakin hyvin vetäneet. Ja haluun että ne opettajat on psykalaisii, ne ainakin tietää, millanen pääsykoe on... Kalliiksi tulee vaan matkata sit viikonlopuksi Joensuuhun :(

        En aio luovuttaa koskaan :)

        Eihän tuossa kommentissa ole päätä eikä häntää! =)
        Juurihan sanoit, että kirjat on vaihtunut vasta jokin aika siten. Eihän kukaan valmennuskurssilaisista ole näin ollen niiden kanssa päässyt sisälle =) Ja sitten toteat että haluat käsitellä koko kurssin, mutta "olet juuri ilmoittautunut" skeemakkeen etävalmennukseen, jossa käsitellään kirjojen "keskeiset" osat. Tämä onkin varmaan tarpeen kun olet jo viestiketjussa ostanut mm. etämateriaalit valmiiksi ;) #emmämikkäätrollioo


      • viimekeväinen

        Ei kai kukaan kurssilaisista tietenkää oo sisälle päässy :) miksi kukaan sisään päässyt tulisi uudestaan kurssille, jos pääsi jo sisään XD

        Mut eikös skeemakkeen kaikkiin kursseihin kuulu ne itseopiskelumateriaalit? Viime vuonna ainakin itseopiskelumateriaalien tilaajat sai siis kurssimateriaalit kind of ja siksi ne oli niin hyvät. Varmaan kantsii suoraan lafkalta kysyä kuuluuko ne siihen eikä luottaa vaan forumiin.


      • Motivoitunut

        Skeemaken etävalmennukseen kuuluu samat materiaalit kuin itseopiskelijoille. Etävalmennuksessa on kuulema sitten on vielä lisäksi puhelu, foorumin testaa tietosi ja lisätehtävät ja muuta materiaalia opetus ja koe. Kaikkee en muista. Minulla oli toissapäivänä se etävalmeksen puhelu, jossa yhdessä pohdittiin tuota hakemista. Se opettaja luetteli noi ainakin.

        Nousi muuten motivaatio 100 prosenttia sen puhelun avulla. Hämmästyttävää miten vain kysymyksiä kysymällä voi auttaa niin paljon. Varmaan juuri psykologin ammattitaitoa tuo oikeiden asioiden esiinkaivelu.

        Se opettaja myös sanoi, että viimekin vuona heiltä meni sisään se 33 ihmistä juuri sen vuoksi, että he eivät vain opeta. Pelkkä opettaminen ei riitä, koska kirjat voi kyllä opiskella itse, vaan pitää oikeasti valmentaa. Opetus on vain pieni mutta tärkeä osa koko hommaa, mitä kaikki eivät kuulema tajua. Psyykkinen valmennus tavallaan kai sit antaa lisäarvon, jota pelkkä opetus ei tarjoa. Kuulostaa minusta järkevältä. Vähän samaa kuin työohjauksessa joskus sanoivat kauan sitten.

        Taisi motivaatio nousta liikaakin kun vielä näitä pääsykokeita kelaan :) Nyt aikan mennä nukkumaan. Jaksamista kaikille kohtalotovereille! Kyllä me vielä sisään päästään!


      • Hakija456
        Hakija123 kirjoitti:

        Edellinen jatkaa vielä, että tokihan aiempien vuosien pääsykoekysymykset ovat ihan kaikkien saatavilla netissä, eivätkä vain valmennuskurssin opettajien hallussa olevaa salaista tietoa. Jos ei yliopiston nettisivuilta, niin ainakin parista aihetta käsittelevästä blogeista ja keskustelupalstoilta löytyy. :)

        Hei, mistä muuten noi vanhat kysymykset löytyis? Olisiko kellään antaa linkkiä, kun en löydä mistään?


      • skeptikko3
        Motivoitunut kirjoitti:

        Skeemaken etävalmennukseen kuuluu samat materiaalit kuin itseopiskelijoille. Etävalmennuksessa on kuulema sitten on vielä lisäksi puhelu, foorumin testaa tietosi ja lisätehtävät ja muuta materiaalia opetus ja koe. Kaikkee en muista. Minulla oli toissapäivänä se etävalmeksen puhelu, jossa yhdessä pohdittiin tuota hakemista. Se opettaja luetteli noi ainakin.

        Nousi muuten motivaatio 100 prosenttia sen puhelun avulla. Hämmästyttävää miten vain kysymyksiä kysymällä voi auttaa niin paljon. Varmaan juuri psykologin ammattitaitoa tuo oikeiden asioiden esiinkaivelu.

        Se opettaja myös sanoi, että viimekin vuona heiltä meni sisään se 33 ihmistä juuri sen vuoksi, että he eivät vain opeta. Pelkkä opettaminen ei riitä, koska kirjat voi kyllä opiskella itse, vaan pitää oikeasti valmentaa. Opetus on vain pieni mutta tärkeä osa koko hommaa, mitä kaikki eivät kuulema tajua. Psyykkinen valmennus tavallaan kai sit antaa lisäarvon, jota pelkkä opetus ei tarjoa. Kuulostaa minusta järkevältä. Vähän samaa kuin työohjauksessa joskus sanoivat kauan sitten.

        Taisi motivaatio nousta liikaakin kun vielä näitä pääsykokeita kelaan :) Nyt aikan mennä nukkumaan. Jaksamista kaikille kohtalotovereille! Kyllä me vielä sisään päästään!

        Ettei ny vaan jollakin olis mennyt taas hiukka numerot sekaisin. 33 sisäänpäässeistä osallistui skeemakkeen oman ilmoituksen mukaan valmennukseen tai tilasi matskuja. 33 valmennuskurssilaista ei siis tod. päässyt yliopistoon. Ymmärrätkö eron?

        Ajattelin osallistua etävalmennukseen myös, mutta ei siellä missään kerrota kuinka moni niistä on päässyt sisälle? Saati mitä tällä psyykkisellä valmennuksella tarkoitetaan? Oikeita kysymyksiä??? Tai miten he tietoa pedagogisoivat? Pelkään että se on luennointia, mikä ei mulle sovi alkuunkaan. Joku varmaan osaa vastata tähän...


      • psykalainen

        Joo, Oidipuksella ei enää ole foorumia, mistä vanhat kysymykset näkis. Sinne oli päässy venäläisiä trolleja. Mutta luulen että ne kysymykset löytyy ainakin Kohti psykologin uraa -blogista. En tiiä mistä muualta...


      • skeptikko4
        skeptikko3 kirjoitti:

        Ettei ny vaan jollakin olis mennyt taas hiukka numerot sekaisin. 33 sisäänpäässeistä osallistui skeemakkeen oman ilmoituksen mukaan valmennukseen tai tilasi matskuja. 33 valmennuskurssilaista ei siis tod. päässyt yliopistoon. Ymmärrätkö eron?

        Ajattelin osallistua etävalmennukseen myös, mutta ei siellä missään kerrota kuinka moni niistä on päässyt sisälle? Saati mitä tällä psyykkisellä valmennuksella tarkoitetaan? Oikeita kysymyksiä??? Tai miten he tietoa pedagogisoivat? Pelkään että se on luennointia, mikä ei mulle sovi alkuunkaan. Joku varmaan osaa vastata tähän...

        Siis paljo tuo Skeemakelaisten luku viime keväänä sisään päässeistä on prosentteina? siis onko se 33/40 vai 33/45? Oliko siis skeemakessa jotenkii olleita 73,3 prosenttia sisään päässeistä vai 82,5 prosentia? Kummin se lasketaan?


      • skeptikko4
        skeptikko4 kirjoitti:

        Siis paljo tuo Skeemakelaisten luku viime keväänä sisään päässeistä on prosentteina? siis onko se 33/40 vai 33/45? Oliko siis skeemakessa jotenkii olleita 73,3 prosenttia sisään päässeistä vai 82,5 prosentia? Kummin se lasketaan?

        Joo, tarkistin. Se on laskettu maisterit mukana. Se sisäänotto määrä on 40 5 maisteria. Eli skeemakelaisia oli 73,3 prosenttia.


      • hakija456

        Eli ei ole mitään tietoa kuinka moni valmennuskurssilaisista on päässyt sisälle???? Jos materiaalia on jaettu kaikille halukkaille niin luvuthan ei kerro mitään. Sieällähän puhutaan sisäänpäässeistä ei valmennuskurssilaisista


      • blogienseuraaja

        Yhden meidän psykan opiskelijan blogissahan ne luvut ollu kaikkien nähtävillä viime syksystä lähtien. Siellä on tarkat luvut ja prosentit kursseilta sisäänpäässeistä. Prosentithan ne laski heti, kun se valintakokeissa opiskelemaan päässeiden lista annettiin opiskelijoille. Ne löytyy joko roosanpikseliblogista tai kohtipsykologinuraa -blogista. Muistelen että jälkimmäisestä.

        Minusta kannattaisi keskittyä lukemaan, jos meinaa sisään. Jos ei itse hae, olisi kohteliasta antaa lukurauha niille jotka hakee. Nuo skeemaken kovat sisäänpääsyluvut vain stressaa ja pelottaa hakijoita. Oikeasti - antakaa lukurauha hakijoille. Muistan että se paskaa aikaa muutenkin ;)


      • Hakija456
        blogienseuraaja kirjoitti:

        Yhden meidän psykan opiskelijan blogissahan ne luvut ollu kaikkien nähtävillä viime syksystä lähtien. Siellä on tarkat luvut ja prosentit kursseilta sisäänpäässeistä. Prosentithan ne laski heti, kun se valintakokeissa opiskelemaan päässeiden lista annettiin opiskelijoille. Ne löytyy joko roosanpikseliblogista tai kohtipsykologinuraa -blogista. Muistelen että jälkimmäisestä.

        Minusta kannattaisi keskittyä lukemaan, jos meinaa sisään. Jos ei itse hae, olisi kohteliasta antaa lukurauha niille jotka hakee. Nuo skeemaken kovat sisäänpääsyluvut vain stressaa ja pelottaa hakijoita. Oikeasti - antakaa lukurauha hakijoille. Muistan että se paskaa aikaa muutenkin ;)

        Kiitos vastauksestasi. Tämä selvensi asiaa paljon. Nuo luvut ei siis aivan pitänytkään paikkansa. Olen luottanut aina kovasti omiin tapoihin opiskella, mutta kyllähän luvut vähän säikäytti. Varsinkin ku skeemakkeen sivuilla luki että heidän tavoitteensa on että 100% sisänpäässeistä olisi käynyt niiden kurssin. Eli että mitään muuta vaihtoehtoa ei ole. En oikein tajua että miksi psykan opiskelijat haluavat olla luomassa tällaista illuusiota. Rahanko takia vain? Mutta nyt lopetan kelaamisen ja keskityn vain opiskelemaan kaverini kanssa. Sekä motivoi mua riittävästi.


      • fuksi14

        Itse pääsin viime keväänä ilman kurssia tai materiaaleja, mutta totisinta totta on, että suurin osa (eli se 73,3%) mun opiskelukavereista oli käynyt kurssin/ostanut materiaalit, eli ei ollut huijausta. Tämä opiskelupaikka on niin suosittu, että harva uskaltaa ottaa riskin ja yrittää ilman kurssia/materiaaleja, kun suurin osa sisäänpäässeistä on jommatkummat ostanu. Itse olisin varmasti kurssille mennyt ihan jo pelkästään stressin vähentämiseksi, mutta ei rahatilanne antanu periksi. Tämä opiskelupaikka tuntuu niin lottovoitolta, kun hakijoita oli niin paljo, et sen saamiseksi kannattaa maksimoida mahdollisuudet kaikilla keinoilla.


    • ClinicusMaximus

      Kuulin että Joensuussa on nyt paljon uusia opettajia ja he ovat pääosin tulleet Jyväskylästä - tästä taas seuraa että opetus alkaa olla lähempänä Jyväskylän tapaa ymmärtää psykologiaa. Ei hassumpaa.

    • xxx0

      Hoi LAUDATURIN kurssille Joensuuhun/Helsinkiin menijät! Oletteko saaneet tarkempaa tietoa, ovatko kurssit toteutumassa? Itse olisin kiinnostunut Joensuun kurssista, mutta huolimatta yhdestä puhelinsoitosta ja sähköpostista en ole saanut kunnon vastausta. Tuntuu, ettei siellä oikein tiedonkulku pelaa... Onko täällä tietoa? Tuli aika outo kuva Laudaturin touhusta :( Kurssi on kumminkin kallis satsaus, eikä huvittaisi laittaa rahoja huonosti hoitavalle firmalle...

      • Provon_uhri

        Oletko siis osallistumassa molemmille kursseille ;)

        Olemme kaverin kanssa osallistumassa Helsingin kurssille ja saimme välittömästi vastauksen sähköpostiviesteihimme. Itseasiassa opettaja oli hyvinkin valmis kertomaan kurssin sisällöistä ja ja jopa itse opetustavoista, kun juttelimme myöhemmin puhelimessa =)

        P.S. xxxo:n viesti taitaakin olla vain provo, sillä laudatur on suurin piirtein ainut alan toimija, joka pelaa avoimin kortein. Ammattiopettajat esiintyvät omilla kasvoillaan ja koulutuksillaan.


      • xxx0

        En ole provo, vain epätietoinen asiakas! Kyse on siis Joensuun kurssista, josta yritin kysellä lisätietoja. Selkeää vastausta en ole vieläkään yhteydenotoistani huolimatta saanut, mutta hyvä jos HKI:n kurssista on infottu selkeämmin.:)


      • Eisaasyyttäävaanymmärtää

        Luulen, että ei se Joensuun kurssin huonosti hoitaminen johdu niistä ihmisistä vaan siitä että kurssille ei tullut tarpeeksi porukkaaja se jouduttiin perumaan. On voinut olla epätietoisuutta myös järjestäjillä, eli hyvin ymmärrettävää. Nyt niillä on uusi pienempi kurssi sen alkuperäisen tilalla eri aikaan. Alussa kaikilla firmoilla sama juttu, jos porukkaa ei tule tarpeeksi.


    • Kami_91

      Oisko kukaan ihana joka vois antaa vähän vinkkejä HoloPulkkisen-kirjan 7kappaleen (s223-225) tehtäviin 25->? En tajua miten noita lasketaan, vaikka kirjan esimerkit olen kahlannut läpi...matikka on mun inhokki aineita ja oon siinä muutenkin tosi huono :( pliis joku auttaa?<3

      • fkjIFJPQEFJPIJQEF

        Kannattaa varmaan etsiytyä ketjuun, jossa on Hki-Tku-Tre -kokeessa hakijoita. Joensuun kokeessa ei matikkaa ole, joten täältä et varmaan saa vastauksia kysymykseesi :)


    • helsinginnoviisi

      Hei!

      Haluaisin ostaa Joensuun pääsykoekirjat käytettynä, olisiko täällä myyjiä?

      Onko kukaan aloittamassa lukemisen vasta nyt? Itse teen niin, kun ei siitä olisi ylppäreiden päällä tullut mitään. Kannattaako? Onko joku päässyt tällä taktiikalla sisään ja paljonko luit? Olisin myös kiitollinen, jos joku kertoisi esimerkkikysymyksiä, joita on aikaisempina vuosina ollut, kun kerran vanhoja kokeita ei julkaista. Ovatko kaikki sisään päässeet kirjoittaneet L:n psykasta tai käyneet valmennuskurssin?

      Onko kukaan Helsinkiläinen hakemassa?

      Haluaisin (yllätys yllätys) tosi kovasti ekalla sisään, mutta minkäs teet, ylppäreitä on paha skipata...

      Tsemppiä kaikille!

      • fjfkfkofkof

        Viime vuonna kysyttiin kahta psykologian tutkimukseen vaikuttanutta suuntausta, kaunistelua persoonallisuusinventaareissa (myös narratiiviseen psykan näkökulmasta) sekä Mackien virheteoriaa. En ole kirjoittanut psykasta ällää, enkä osallistunut Skeemakkeen kurssille.


    • lukeva

      Hei!
      Mistä löytäisi vanhat pääsykoekysymykset?

    • Opiskelemaan

      Ostetaan Skeemakkeen itseopiskelumateriaali, psykologia&filosofia!
      Laita spostia; [email protected]
      Kiitos! :)

      • saijasss

        Minäkin olisin kiinnostunut, ovatko nämä siis itse tekemäsi vai skeemaken? Itse haluaisin skeemaken, koska niitä on tässä ketjussa kehuttu.


      • varovainen

        Kannattaa aina olla varovainen noissa pimeissä myynneissä :) En tiedä, miten tänä vuonna noissa matskuissa mutta ainakin viime keväänä niissä oli aika tarkat ehdot että vain yksityiskäyttöön. Voi kosahtaa ainakin myyjälle aika pahasti. mutta mistäpä niitä tietää


      • EiSaaMyydä

        Totta tosiaan. Ilmoittautuessaan Skeemakkeen kurssille tai ostaessaan materiaalit, sitoutui ainakin viime vuonna olemaan luovuttamatta mitään materiaaleja kolmansille osapuolille.


      • 12335677

        Tämähän kuulostaa varsin rehdiltä liiketoiminnalta. Tae laadusta ;)


      • lääkis_hakija11

        Tekijänoikeuskysymys, eihän esimerkiksi kirjojakaan saisi laittomasti ladata nettiin. Sama sääntö oli ainakin lääkiksen puolella useilla kurssijärjestäjillä, suojaa heidän oikeuksiaan ja ihan ymmärrettävä juttu kyllä.


    • ohmy

      Mä alotan lukemaan vasta huomenna. Perjantaina oli viimeset ylppärit, joten en kyllä niiden aikana jaksanu muuta väsätä. Joku kyseli, että voiko päästä sisään, jos alottaa nyt lukemaa. Niin ainakin mun psykan ope sanoi, että alotti vasta ylppäreiden jälkee pänttäyksen ja pääs ekalla yrityksellä sisää :D Ja onhan niitä varmasti paljon muitakin!!

      Oon laskenu, että jos lukee joka päivä, niin se olis noin 10 sivua per päivä... Ei nyt kovin pahalta kuullosta. En oo kirjoihin vielä yhtään perehtyny, että en sitten tiedä kuinka vaikeeta teksti on. Aattelin tehä värikkäät ja havainnollistavat muistiinpanot KAIKESTA, niin sitte pystyn palauttaa mieleen kaikki jutut niiden muistiinpanojen kautta. Kunhan sais mahdollisimman paljon itse työstettyä sitä asiaa :/ Ja valmennuskurssille en ole menossa. Saattaishan siitä olla hyötyä, mutta oon aina tykänny opiskella yksin ja itsenäisesti.

      Tsemppiä kaikille! Luetaa perseemme ruvelle

      • maisiääö

        Tunnissa luen 20 sivua, päivässä käytän lukemiseen 2h. Aluksi lukeminen saattaa tuntua hitaalta, mutta kehittyy koko ajan. Muistiinpanot on hyvä olla jo tässä vaiheessa tehtynä, ettei tuu sitten kiirus :)


    • maisiääö

      alotin heti, kun varmistu että samat kirjat on (tänäkin vuonna). Yritin jo viime vuonna, uusi yritys, paremmilla eväillä :) siis nimenomaan joensuuhun!

    • paniikkiailmassa

      Mulla oli vikat kirjotukset viime perjantaina (21.3.) ja pääsin vasta nyt aloittamaan lukemisen. Filosofian kirja jo luettu (täyttä hepreaa), psykan kirja parhaillaan menossa. Onkohan enää mitään tsäänssejä, kun alotan vasta näin myöhään? Onko kellään muulla samaa tilannetta?

    • kiinnostunut1

      Millasia yo-arvosanoja teille on tulossa? :)

      • psyka2015

        LLLM on mulla rivi tällä hetkellä, noista saan pisteitä joensuun psykaan joten jos pääsen sisään niin yhteispistekiintiössä todennäkösesti :) entä sulla? Ootko myös tän kevään abi? :)


      • Srj8

        "L:n ylioppilaista tulee hyviä psykologian opiskelijoita, mutta ei ehkä niinkään hyviä psykologeja" - tätä viisautta tulet kuulemaan uupumiseen asti.


      • Psyka2015
        Srj8 kirjoitti:

        "L:n ylioppilaista tulee hyviä psykologian opiskelijoita, mutta ei ehkä niinkään hyviä psykologeja" - tätä viisautta tulet kuulemaan uupumiseen asti.

        Heh, hyvä tietää, olen nyt sitten varautunut tohon :D


    • MrJuha82outolintu

      Kyseenalaistan koko psykologian.
      Millainen ihmisen pitäs niinku olla ollakseen hyvä tai vahva?

      • HushPoisOuto

        Väärä ketju.


      • Daami1143

        Tää ketju on psykaan hakeville, ei sekopäille.


      • MrJuha82outolintu
        Daami1143 kirjoitti:

        Tää ketju on psykaan hakeville, ei sekopäille.

        Sekopäille =)
        Mistä tiedät, että olen sekopää?
        Esim mua ei oo koskaan nakattu hullujen huoneelle neljän seinän sisälle.
        Se kertoo jo paljon.
        Jos potee silti mielenterveydellisiä ongelmia, niin se ei ole merkki siitä, että oisit huono tai et pärjää elämässäsi.
        Ite teen työtä ostoedustajan roolissa.
        Työmäärät on pieniä, mut helppoa rahaa.

        Yleensä koko psykologia on semmonen juttu, että kuka voi määritellä sinut sekopääksi ja kuka ei.
        Mitä on olla sekopää jne?

        Voisinko syyllistyä tappoon, jos olen sekopää, kuten kutsuit mua sekopääksi?
        En oo koskaan miettinyt ihmisen tappoa.

        Olen erittäin onnellinen ihminen.

        Olen aspergeria poteva ihminen ja se aspergerin syndrooma ei liity mitenkään masentuneisuuteen tai ahdistukseen.
        Aspergerit ovat vain erilaisia ihmisiä.
        Ne voivat olla vahvoja persoonia siinä kuin muutkin.
        Ne voivat olla myös älykkäitä siinä kuin muutkin.


      • MrJuha82outolintu
        Daami1143 kirjoitti:

        Tää ketju on psykaan hakeville, ei sekopäille.

        Eli lyhyesti kiteyttäen;
        Sinä et tunne mua, joten sun kommenttisi OLI AIVOPIERU.
        Sain viimeisen naurun. =)

        Aspergerin ihmiset eivät ole hulluja.
        Se sanotaan psykologiassa, että aspergerit eivät ole hulluja.
        Jos oisin hullu, niin en viettäisi normaalia arkea.

        Sun kommenttisi oli lähinnä kehitysvammaisen tasolla oleva.


      • MrJuha82outolintu

        Mut todettiin ensiksi masentuneeksi ja ahdistuneeksi, mutta diagnoosiani muutettiin, koska ne huomasi, että olen terve.
        Esim psykologini ihmetteli usein iloisuuttani ja sitä, että olen hyvin tervepäinen ihminen.


      • MrJuha82outolintu
        MrJuha82outolintu kirjoitti:

        Mut todettiin ensiksi masentuneeksi ja ahdistuneeksi, mutta diagnoosiani muutettiin, koska ne huomasi, että olen terve.
        Esim psykologini ihmetteli usein iloisuuttani ja sitä, että olen hyvin tervepäinen ihminen.

        Tervepäinen ihminen, jolla TERVEET ELÄMÄNTAVAT.
        En ryyppää enkä polta enkä harrasta irtosuhteita.
        Mulla on myös paljon rahaa ja pihassa komeilee uusi mersu.


      • jeps11

        Chillaa.


      • aliiiiiiisamirri

        Mene jonnekin muualle avautumaan sun mt-ongelmista :) kiitos.


      • MrJuha82outolintu
        aliiiiiiisamirri kirjoitti:

        Mene jonnekin muualle avautumaan sun mt-ongelmista :) kiitos.

        Aspergerin syndrooma ei oo mielenterveysongelma.
        Oletko vähän outo?

        Mun piti takoa järkeä teille vähän päähän, kun väitätte että auto on siili.


      • MrJuha82outolintu
        jeps11 kirjoitti:

        Chillaa.

        Ei oo ongelmia, mutta mun piti kirjoittaa paljon sen vuoksi, koska eräs tyyppi väitti, että auto on siili.
        Eli hänen väitteet eivät pidä paikkaansa.
        Voisin tulla vaikka paperien kanssa hänen/teidän naamanne eteen todistaakseen, että olen henkisesti terve ihminen.
        Mulla on tuo aspergerin syndrooma, mikä ei liity mitenkään mielenterveyshäiriöihin.

        Kannattaa ensin tutustua asioihin ja sitten tulla argumenttien kanssa.
        Jooko?
        Pakko oli päteä.


      • MrJuha82outolintu

        Sinällään ihmettelen teidän käytöstapoja, kun väitätte mua hulluksi vaikkette tunne mua ja opiskelette tätä alaa.
        Mun mielestä teitte pahan virheen.
        Kun opiskelette alaa, niin huomaatte siellä, ettei kukaan alan ammattilainen eikä opiskelija pidä tehdä diagnoosia kenestäkään ihmisestä, JOTA EI TUNNE.

        Pakko hieman päteä.
        Tämä ei ole raivoamista, vaan pätemistä.
        Älykäs ihminen kyllä tietää näistä asioista, kuten minä.

        Mulla on paljon elämänkokemusta ja kävin ostoedustajaksi.
        Kun ihmeteltiin mun erakkomaisuuttani ja sitä, etten halua olla ihmismassoissa, niin psykiatri löysi siihen syyn keväällä 2014 eli mulle todettiin aspergerin syndrooma, mikä ei ole mielenterveydellinen häiriö.
        Psykiatri itse sanoi niin.

        Eikö teidän pitäisi tietää tuo fakta??


      • hennahenna
        MrJuha82outolintu kirjoitti:

        Sinällään ihmettelen teidän käytöstapoja, kun väitätte mua hulluksi vaikkette tunne mua ja opiskelette tätä alaa.
        Mun mielestä teitte pahan virheen.
        Kun opiskelette alaa, niin huomaatte siellä, ettei kukaan alan ammattilainen eikä opiskelija pidä tehdä diagnoosia kenestäkään ihmisestä, JOTA EI TUNNE.

        Pakko hieman päteä.
        Tämä ei ole raivoamista, vaan pätemistä.
        Älykäs ihminen kyllä tietää näistä asioista, kuten minä.

        Mulla on paljon elämänkokemusta ja kävin ostoedustajaksi.
        Kun ihmeteltiin mun erakkomaisuuttani ja sitä, etten halua olla ihmismassoissa, niin psykiatri löysi siihen syyn keväällä 2014 eli mulle todettiin aspergerin syndrooma, mikä ei ole mielenterveydellinen häiriö.
        Psykiatri itse sanoi niin.

        Eikö teidän pitäisi tietää tuo fakta??

        Sulla on kyllä joku suuremman luokan ongelma. Mee pois, tällasia aiheeseen liittymättömiä sekavia juttuja ei kaivata täällä. Vai oletko kenties hakemassa Joensuuhun opiskelemaan psykologiaa?:) tuskin..


    • möösså

      Miten ajattelitte lukee viimesen viikon, sehän jää vajaaksi, kun koe on jo torstaina. Mite muuten on lukemiset sujunu? :)

      • ohmy

        Noin 160 sivua psykan kirjaa vasta takana, mutta muistiinpanoja varmaan yli 25 sivua :o Tuntuu, että jokainen pienikin asia pitäis osata, nii kirjotan sitte kaiken ylös.. Yyh oon niin jäljessä!
        Viimesellä viikolla pänttään muistiinpanoja ulkoo päähäni, ellei ne siihen mennessä siellä jo ole :D


      • psykologiajns15

        Viimesen viikon kertailen, filosofia tuntu aluks ihan kauheelta ja mahottomalta, mut lukemalla ja miettimällä ne kaikki kappaleet ja teoriat avautu :) hyvin on menny lukemiset, suht itsevarma oon pääsykokeen suhteen! Psyka taas helppoo ja kevyttä, tietenki paljon muistettavaa mut pitää vaa käyttää paljon aikaa lukemisee ni kaikki painuu kyl mielee :) vähän aluks jännitti et miten ehtii oppii ku aloin lukemaa vasta yo:n jälkee (oon tän kevään abi) mut hyvin on asiat jääny mielee. miten muilla menny?


    • MrJuha82outolintu

      Itseasiassa mua kiinnostaa paljon psykologia.
      Olen aina ollut kiinnostunut mm psykologiasta.
      Mun psykologi kehui mua, että ymmärrän hyvin asioita, mutta en ole käynyt nyt pitkiin aikoihin psykologini luona.
      Psykologia on hyvin vaativa ammattiala.

      • Abi2014

        Tuo oli jo aika ala-arvoista...


      • janitaaaaaaa9626

        Huomaa sun jutuista tuon aspergerin. Jättäisit nää sairaat jutut kirjottamatta niin pysyis tää keskustelu asiallisena. Sun sekoilujas ei tänne tarvita.


    • ohmy

      Meinaa mennä vähän yli noi narratiiviset ja humanistiset psykologiat yms. En voi ymmärtää, että mihin tietoon ne perustuu ja mitä ne tarkottaa käytännön tasolla. hyhyh

      • HAHHHHAAA6

        Parempi opetella ja lopettaa hyhyttely jos meinaat Joensuussa opiskella!


      • ohmy

        Ruikuttaminen antaa voimaa! Ei kaiksesta tarvii tykätä


      • erkkiesimerkkie

        Laita google laulamaan, jos menee kirjassa yli hilseen! Ja ne ovat oikeasti vaikeita hahmottaa, jos alkaa tietoa tankkaamaan ilman mitään pohjaa. Kirjassa ne on selitetty vaikeasti ja mielestäni liian suppeasti. Tyyppiesimerkki akateemisesta jargonista, jota ei ole jaksettu avata esimerkein ja kunnon johdannolla. Fenomenologia, narratiivinen psyka jne. vaativat jonkinasteista tietopohjaa filosofiasta ja metodologiasta myös. Googleta, opettele ulkoa ja hahmota se minkä pystyt. Ne aukeavat ihan eri tavalla opiskelujen edetessä. Paska luku, mutta tulipa sekin tankattua ja läpi päästyä :)


      • ohmy

        Juu googlesta löytykin joihinkin juttuihin käytännön esimerkkejä, jotka avas noita juttuja! Ihmettelen, kun tossa kirjassa mistään asiasta ei anneta esimerkkejä. Tavallaan asian tajuaa, mutta sitten ei voikaan olla varma että tajusiko.

        Esim. tossa fenomenologisessa psykassa toi henkinen ja psyykkinen ymmärtäminen. Tarkottaa vissiin kuitenkin eri asiaa kun reflektiivisyys? En oikein ymmärrä, että milloin voi muka ymmärtää siten, ettei tajua ymmärtävänsä??! :D Mun on hankala hypätä tällaseen ajatteluun, kun en oo filosofiaa lukenu kun yhden pakollisen kurssin lukiossa. Ehkä tähän kuitenkin harjaantuu, ja asiatkin on mielenkiintosempia kun tajuaakin jotain.

        Toisaalta lukeminen, missä mennää ymmärryksen äärirajoilla, on hauskempaa kun sellanen ''valmis tieto''. :D


    • Limuhiiri

      2. Mitkä kaksi suuntausta Metsäpellon & Feldtin mukaan ovat vaikuttaneet modernin persoonallisuuspsykologian kehittymiseen? Mitkä ovat näiden suuntausten tavoitteet, vahvuudet ja rajoitteet?

      Te ketkä ootte lukenu persoonallisuuskirjan kokonaan, niin osaisitteko helposti vastata tohon kysymykseen? :D Onko siellä erikseen kerrottu modernista persoonallisuuspsykasta, vai pitääkö tohon osata yhdistellä vastaus kaiken kirjassa kerrotun perusteella? Toi on siis viimevuoden kysymys

      • Limuhiiri

        eikun ei mitää! siihen löytykin vastaus s.14. en tajunnu että kysymykset voi käsittää kirjasta vaan pari sivua! :O eli ulkoo vaa opettelee..


      • kfafkakfafkakfkf

        Moi,

        siihen kysymykseen pitää osata myös soveltaen lisäillä asioita. Itse peilasin niitä myös esimerkiksi historialliseen kontekstiin. Viime vuonnahan myös filosofian kirjan kysymys oli ihan marginaalisesta asiasta. Kirjoitin siitä oikeastaan kaiken, mielestäni ylikin, mutta pisteet sen kysymyksen kohdalla olivat kaikista heikoimmat. Ulkoa opettelu ei siis ihan perille vielä vie, mutta hyvähän ne asiat on tietää läpikotaisin.


      • sisälläjo
        kfafkakfafkakfkf kirjoitti:

        Moi,

        siihen kysymykseen pitää osata myös soveltaen lisäillä asioita. Itse peilasin niitä myös esimerkiksi historialliseen kontekstiin. Viime vuonnahan myös filosofian kirjan kysymys oli ihan marginaalisesta asiasta. Kirjoitin siitä oikeastaan kaiken, mielestäni ylikin, mutta pisteet sen kysymyksen kohdalla olivat kaikista heikoimmat. Ulkoa opettelu ei siis ihan perille vielä vie, mutta hyvähän ne asiat on tietää läpikotaisin.

        Aah, huomasin nyt tän :)

        Juu, pelkkä ulkoa opettelu ei riitä. Pitää soveltaa ja vielä jäsentää siihen vastaukseen oikein. Tsemiä! uurastus palkitaan :)


      • Limuhiiri

        Joo totta. Sillä soveltamisellahan ne parhaat sieltä erotellaan. Tuntuu kuitenkin siltä, että kaikki pitää osata pikkutarkkaan ja ulkoa, ja lisäks vielä osata peilata muihin juttuihin :o ei auta muu ku törkee lukeminen ja ajattelu :D


    • sisälläjo

      Tänä vuonna on paljo jo toista kertaa samoilla kirjoilla hakevia. Kannattaa varmaan nyt huomioida se vastaustekniikka nii voi sillä voittaa ainakii muutaman pisteen. Mä luulen että minulla jäi siitä kiinni ekalla kerralla sisäänpääsy, kun osasin kuitenkin kirjat tosi hyvin jo sillon. Toisella kerralla oli samat kirjat ja sain niistä itseopiskelumatskuista vinkkei siihen vastaustekniikkaan ja jäsentelyyn. Se on tässä lotossa nimittäin tosi pienestä kiinni :)

      • 4897uuutyi

        Kannattaa valittaa jos jää muutaman pisteen päähän. Tarkastuslaskennassa ropisee sitten lisää pisteitä.


    • fuksi14

      Viime keväänä skeemaken kurssilla käytiin läpi sitä vastaustekniikkaa. Pointti siinä on, että se eroaa normaalista tenttivastauksissa, koska kyseessä on valintakoe ja sillä katotaan muutakin kuin kirjojen osaamista. Kantsii siis siihen nyt panostaa, kun on kahdetta vuotta noi samat kirjat ja ne saattaa vaihtua sit. Kantsii myös olla aina skeptinen näihin foorumin tekniikkaneuvojen ja tälläisten suhteen, ku meidän päätösbileissä yksi meidän kurssilainen kännissä kerto, että oli koko kevään trollannu oidipuksen foorumia ku oli ajetellu että huijaa muita hakijoita et itse pääsee sisään. Osu ilkeys ehkä sillä omaan nilkkaa kun onneks se ei päässy sisään meille xD

      Onks tänä vuonna muuten teillä pääsykoe taas toukokuun lopussa vai meneekö kesäkuulle?

      • dorka

        Pääsykokeet on 21.5. apuaaa


      • ofofo

        Hyvin on aikaa, kokonainen kuukausi vielä. Nyt vitosvaihde päälle ja sisälle heilahtaa.


    • maisiääö

      Joo, about kuukausi ja tuntuu ettei mitään muista. Jonkin verran tullut keskustelua kavereiden kanssa aiheista (kannattaa!) mutta silti. Apua.. panic :(

      • jabbbbbinen

        Ompa täällä hiljasta :) miten teillä muilla menee lukemiset?


    • Kannustava

      Tänä keväänä kantsii ottaa kaikki keinot käyttöön. Jo toinen vuosi samoilla kirjoilla, varmaan kirjat vaihtuu jo ensi kevääks... Google laulaa joensuun psykologian pääsykokeesta, vastaustekniikka haltuun, kirjojen tiedot pänttäämäl päähän ja kova tekeminen päälle. Menee kaikki luku hukkaan, jos nyt feilaa..... Tekemisen meininkiä tarvitaan.

    • harmaatavaaaa

      filosofian kirja tuottaa harmaita hiuksia :(

    • TotuudenTorvi1

      Aika moni tulee sössimään. Laudaturin tytöt ponnistaa sisään. Lopuilla edessä ura kasvatustieteissä, sosiaalityössä tai hoitoalalla. Näin se vaan on.

    • reikäleipiäjepjep

      Hei osaakos joku sanoa pääsykokeiden käytännönjärjestelyistä jotain? Mitä pitää ottaa mukaan, eväät? Kuinka paljon ennen kannattaa tulla paikalle yms.

      • llklk

        Ota mukaan henkkarit, kynä, kumi, viivotin, teroitin / varalyijyjä. Evääksi jotain helppoa ja energiapitoista. Itsellä oli vettä, tummaa suklaata, pähkinöitä ja rusinoita ym. Ehkä on kanssakokelaita ajatellen huomaavaista pakata eväät siten, ettei rapistele jotain maailman rapisevinta voipaperia sitä neljää tuntia. Varsinainen nälkä ei ehkä kokeen aikana ennätä tulla – itse vetelin eväitä lähinnä hermostukseeni. Saavu paikalle vähintään puoli tuntia ennen koetta, mieluusti jo ehkä tuntia ennen. Tänä vuonna käytössä ei valitettavasti ole C1-salia, joten koe on ripoteltu eri rakennuksiin pitkin kampusta. Ei kannata jättää viime tippaan oman salin paikantamista, koska voipi vituttaa jonkin verran, mikäli koe kosahtaa siihen. Saliin mentyä reput ja takit laitetaan salin reunoille tai portaille ja mennään paikalle odottamaan ohjeita. Käytännössä koe alkaa joskus 10–20 min yli 12, koska alussa on sitä ohjeenantoa ja muuta järjestäytymistä. Vastaavasti koe sitten kestää siitä 4 tuntia eteenpäin eli päättyy joskus 16:10–16:20. Jos tulee kysymyksiä liittyen kokeeseen, vessahätä, paperi loppuu tai kynä katkeaa, niin käsi ylös ja valvoja tulee auttamaan. Onnea matkaan!


      • reikäleipiäjepjep

        Kiitos vastauksesta! Sen vielä kysyn, että ilmotetaanko ne salit etukäteen esim. sukunimen perusteella, vai tietääkö sen vasta paikan päällä?


    • lklkas

      Täältä pitäisi löytyä jossain vaiheessa tätä päivää: uef.fi/filtdk/tiedotteet

    • Jung61

      Mulla on paha kutina että tänä vuonna on monivalintakokeet, rastia ruutuun.

      • ohmy

        Kannattaa vilkasta valintaopasta ;)


      • Psykaaaaaaa

        Pari päivää pääsykokeisiin, jännittävää! mitkä fiilikset muilla? :)


    • jeeeiiiiii

      No nyt on kyllä jo ihan paskat housussa..

      • jjepsis

        Heh hee :D Onnea kaikille kokeeseen!


    • kuhakysyn

      Paljonkos teillä on muutes alotuspisteitä tokarin perusteella?

      • Annavaaaa

        70, sulla? :)


    • juubajuuh

      Hei tietääkö teistä kukaan mihin voi auton parkkeerata? :) Oli jotenkin epäselvästi tuo pysäköinti selitetty Joensuun yliopiston sivulla.

      • dsgg

        Yliopiston lähelle on tosi hankala saada autoa. Joku kadunvarsipaikka ruutukaavan alueella on ehkä parempi, koska ruutukaavan toiselta laidaltakin kävelee yliopistolle vain parikymmentä minuuttia. Länsikadulla yo:n lähellä on kadunvarsipaikkoja, mutten tiedä kuinka täynnä ne ovat.


    • vihdoinohi

      Noniin ohi on! Miten meni koe? Musta toinen ja kolmas oli helppoja ja meni hyvin mutta ensimmäiseen en kyllä muistanut yhtään mitään... Taitaa olla pääsykoe uudestaan eessä ens vuonna!

      • Jeeeeeeeeeeee

        Mulla meni hyvin, muistin kaikki teoriat sun muut ja mainitsin aikalailla kaikki kirjan asiat, saa nähä miten käy! Sulla?


    • ounou4

      Pelottavan helpot kysymykset. Pisterajat nousee kohisten...

      • Jännäääääää

        Oli muuten tosi helppo koe, saa nähä miten pisterajojen käy!


    • poikkuoikku

      Liian helpot kysymykset. Kaikkiin kyllä vastasin paljon mutta tuskin se riittäää

    • Utelu

      Mitkä ne kysymykset tänä vuonna oli, muistaako joku? :)

    • squaree

      1. Kuvaa Bussin ja Plominin temperamenttia koskeva lapsiteoria.
      2. Preskriptivismin tunnetuin edustaja on Richard M. Hare. Millaisia aidot moraaliväitteet ovat luonteeltaan Haren mukaan? Kuvaile myös lyhyesti, miten Haren luonnehdintaa on kritisoitu.
      3. Kuvaa Lazaruksen ja Folkmanin määrittelemät selviytymiskeinot, viisi suurta persoonallisuuden piirrettä sekä identiteettistatukset. Sijoita ne McAdamsin persoonallisuusmallin tasoille. Kuvaa näiden kolmen teorian suhde tilannesidonnaisuuteen.

      • paperinpyörittelijä

        Muuten oli minustakin helppo koe, mutta tuota tilannesidonnaisuutta en muistanut (enkä halua nyt katsoakaan noihin kirjoihin päin...). Eli osaisiko joku kertoa mitä se tarkotti tai mitä vastasitte siihe? Sisälle taitaa päästä vain lähes täydellisellä vastauksesta...


      • tuloksiaOotellessa

        En ois kyllä uskonu et tekevät tollasen kokeen! Laajassa esseessä oli hirveesti kirjottamista eikä aika meinannu riittää..ehkä siinä mitattiin miten osaa rajata aiheen. Ärsyttää ku kysyivät sitä tempperamenttiteoriaa kun sitä en ollu niin yksityiskohtasesti opetellu. Laitoitteko siihen muuta esim taustaa, historiaa tms?


      • laajastaesseestä

        Ite ainakin ymmärsin sen tilannesidonnaisuuden silleen että vaihteleeko ne piirteet yms. tilanteen mukaan, eli laitoin esim. että ne ensimmäisen tason taipumukselliset piirteet (5 suurta piirrettä) on vähiten tilannesidonnaisia biologisen temperamenttitaustan takia ja sit siihen liittyen tutkimuksia. Mutta toisaalta taas tilanne/kulttuuri vaikuttaa niitten piirteitten ilmaisemiseen, kirjassa oli joku esimerkki et häissä piirteitä ei ilmaista vapaasti kun taas kaveriporukalla ne tulee vapaammin esille. Jotain ton tyylistä selitin koko esseen, meni 8 sivua.


      • ohion123

        Tuo kuulostaa hyvältä vastaukselta. Mitä tutkimuksia liitit tuohon tilannesidonnaisuuteen?

        Onko nyt siis niin, että tulokset tulevat vasta 3.7. ? Vai onko tuo että viimeistään 3.7. ?


      • Nepppis

        Luin jostain et viimestään 18.6. tulis tulokset!


    • Yksikokelas

      Minä epäilen, että tuossa laajassa esseessä mitattiin todellakin myös kykyä rajata asiat. Asiaahan oli todella paljon ja siitä olisi saanut romaanin halutessaan aikaan. Minustakin koe tuntui helpolta ensimmäistä kysymystä lukuunottamatta, mutta saa nähdä, mihin kiinnittävät arvostelussa huomiota. Toisen kautta kuulin myös muunlaisia arvioita kokeessa olleilta ja jotkut pitivät vaikeana.
      Vahvasti epäilen, ettäkö paikan saisin. Ensimmäinen kysymys meni vähän penkin alle ja koska muutkin ovat osanneet näemmä nuo kaksi muuta hyvin, niin taitaapi jäädä tällä kertaa yritykseksi. No, uudestaan ehkä. Tässä vaiheessa on turha enää harmitella, koe on tehty ja kaikenlaisia molekyyligenetiikan tutkimuksia on päässä opeteltu, joita ei sitten kysytty :)

      • paperinpyörittelijä

        Totta. Todella vaikea kyllä arvioida osaisiko rajata vastaukset oikein vai selittikö liikaa tai liian vähän. Minusta eka kysymys oli helpoin, mutta viimeinen jäi kesken...


    • ohion123

      Mitä laitoitte kysymykseen Haresta?

      • linnes

        Kirjoitin, että Hare luonnehtii aitoja moraaliväitteitä preskriptiivisiksi, yleistettäviksi ja ylittämättömiksi. Selitin, mitä Hare näillä asioilla tarkoittaa. Preskriptiivisyyteen kirjoitin moraaliväitteiden imperatiivisuudesta. Ylittämättömyyteen neljä syytä miksi moraaliväitteen tekoa ei aina tehdä ja Haren moraalin kaksi tasoa. Yleistettävyyteen kirjoitin toisten asemaan asettumisesta. Lopuksi kirjoitin lyhyesti kritiikin eli miten preskriptiivisyyttä, yleistettävyyttä ja ylittämättömyyttä on kritisoitu. Kirjoitin esimerkiksi siitä, ettei kaikkia voi pitää samanarvoisina (lapsi vanhemmalle) ja supererogatorisista teoista sekä aktuaalisista ja potentiaalisista preferensseistä.


    • Ksksskskaöäaäa

      Ihan liian helpot kysymykset, miksi ihmeessä ne ei kysynyt jotain vaikeimpia. Varmasti jokainen, joka oli vähänkin enemmän lukenut osasi vastata jokaiseen kysymykseen.

    • Nepppis

      Kieltämättä helpot aiheet, joista tiesi paljon! Hankalaa oli just määrittää kuinka paljon pitäis kirjottaa ja minkälaista vastaustyyliä haettiin.. Saas nähä miten käy!

      • Mietteitävielä

        Voisiko ajatella, että vastaustekniikalle annetaan tänä vuonna enemmän vielä painoa? Monta kertaahan yliopistoissa on myös aineistokoe, jonka pohjalta tuotetaan essee. Tällöinhän ihmisillä on kaikki info edessä, mutta ne pärjäävät, jotka poimivat olennaiset asiat ja yhdistelevät asioita.


      • Nepppis

        Se taitais olla etu erityisesti valmennuskurssilaisille, siellähän vastaustyyliä harjoiteltiin erityisesti.


      • Psykaaaaaaaan
        Nepppis kirjoitti:

        Se taitais olla etu erityisesti valmennuskurssilaisille, siellähän vastaustyyliä harjoiteltiin erityisesti.

        Paljon teillä on lähtöpisteitä yo:sta? :)


      • Nepppis

        laskin et 63 taitais olla.. mitäs muilla? Pitääköhän olla lähemmäs maksimi määrää et ois mahikset? :o


      • Psykaaaaaaaa2015

        Mulla 70, ei välttämättä jos pääsykoe meni hyvin :)


    • Anssiiii

      Ihansama kuinka monta sivua kirjoittaa kunhan kirjoittaa sinne myös ne oikeat asiat.

      • paperinpyörittelijä

        Kyllä käsittääkseni pisteitä saa myös vastauksen rajauksesta, siis ettei ihan asiaankuulumatonta asiaa sinne kirjoittele. Totta kai, jos kaikki asia liittyy aiheeseen, tuskin sivumäärällä on kovin suurta merkitystä.


      • Anssiii

        Niin laajat kysymykset, että voi oikeestaan kirjoittaa ihan mitä vain aiheesta. Ja tekstiä tulee paljon. Mikä sitten on se olennainen? Kysymyksetkin oli ympäripyöreitä paitsi se ensimmäinen. Todella typerä veto laittaa noin helpot kysymykset jos haluavat erottaa kuka on oikeesti lukenut ja kuka ei


      • onnistunutkoe1

        Tavallaa vähän epäreilukin tuo koe. Jää tunne, että pitäisi keksiä mitä haluavat kuulla ja miten pitäisi rajata. Oikeaa ja laajaa osaamista ei pysty kunnolla osoittamaan. Minusta on aika inhimillistä, että todella motivoitunut hakija haluu kirjoittaa mahdollisimman paljon aiheesta josta omaa tietoa. Pitäisi olla useimpia kysymyksiä jossa osaamisen voisi selkeästi osoittaa.


      • Omiamielipiteitä
        onnistunutkoe1 kirjoitti:

        Tavallaa vähän epäreilukin tuo koe. Jää tunne, että pitäisi keksiä mitä haluavat kuulla ja miten pitäisi rajata. Oikeaa ja laajaa osaamista ei pysty kunnolla osoittamaan. Minusta on aika inhimillistä, että todella motivoitunut hakija haluu kirjoittaa mahdollisimman paljon aiheesta josta omaa tietoa. Pitäisi olla useimpia kysymyksiä jossa osaamisen voisi selkeästi osoittaa.

        Toisen kautta akateeminen opiskelu vaatii aiheen rajaamista, työn hiomista, jäsentelyä. En itse aina ymmärrä, miksi kokeisiin pitäisi opetella ulkoa ja suoltaa sitten kaikki mahdollinen tieto paperille, mitä se oikein mittaa. Motivaatiota ehkä, mutta muuta ei. Ja itseänikin hieman kyllä harmitti kokeiden helppous, koska olin todella lukenut, mutta tavallaan minusta koe oli myös hyvä mittaamaan sitä, että osaa rajata, yhdistellä asioita. Toki olisi voitu tarkemmin selittää, mitä halutaan. Jos sanotaan, että kuvaa teoria, niin siinähän ei oikeastaan tarvitsisi laittaa kuin muutama rivi ja se olisi siinä. Ehkä sitten mitattiin myös vähän luovuutta ja kekseliäisyyttä?
        Toisen kautta voisiko ajatella tulevia vuosia varten, että olisi jokin monivalintakoe yhdestä kirjasta, joka mittaa sitä, että on valmistautunut ja lukenut ja sitten ehkä aineistokoe (aineisto annetaan kokeessa ja selkeät ohjeet) ja siitä sitten kirjoitetaan essee? Mitä olette tästä mieltä?


      • psykalainen

        Hei!

        Tuossa "Kuvaa Bussin ja Plominin lapsiteoria.."-kysymyksessä ehkä mitataan juuri sitä kypsyyttä ja valmiutta hahmottaa kokonaisuuksia ja asioiden sidonnaisuuksia. Psykologian opinnoissa tulee hyvin pian vastaan se tosiseikka, että mikään teoria ei ole irrallinen toisista teorioista, eikä oikeastaan mitään asiaa voi täysin hahmottaa ilman ymmärrystä siitä, mitä on ko. asiaa ennen ollut ja sen jälkeen tutkittu sekä siitä, mikä on yleinen konsesus aiheesta parhaillaan. Sama pätee mihin tahansa muuhun tieteenalaan. Otaksun, että tuossa kysymyksessä olisi pitänyt myös ainakin hieman valottaa käsityksiä persoonallisuudesta ja temperamentista ennen kyseistä teoriaa sekä sitä, mikä käsitys tällä hetkellä on temperamentin muodostumisesta, pysyvyydestä jne. Psykassa joutuu omaksumaan nopeasti hirveän määrän eri teorioita ja näkemyksiä, eikä lopullista totuutta ole edes mahdollista selvittää. Koe siis mittaa valmiutta tämänkaltaiseen kypsään, kontekstuaaliseen ajatteluun niiden faktojen omaksumisen lisäksi.

        Toivon teille hyviä uutisia heinäkuussa ja mikäli nyt ei onnista, voimia yrittää uudelleen ensi vuonna. Vastaustekniikalla on suuri merkitys, eikä se siis tarkoita ainoastaan teknisiä asioita: pohjimmiltaan siinä on kyse ajattelun kokonaisvaltaisuudesta ja kyvystä järjestää asiakokonaisuuksia loogiseen järjestykseen.


      • yliopistolainen

        Hei.

        Ei kyllä ole mitenkään ajallisesti mahdollista kirjoittaa temperamentista noita kaikkia edellämainittuja. Eikö juuri ollut tärkeä osaata rajata aihetta? Tottakai pitää osata liittää laajempaan kontekstiin, mutta ei kertoa koko temperamenttia, sen muodostumista, pysyvyyttä, mihin se vaikuttaa, eri teorioita. Ei siihen ole aikaa, varsinkin kun miettii mikä tuo viimeinen kysysymys oli.


      • hallelujahh

        Itse kirjoitin temperamenttikyssäriin mikä on se lapsiteoria, liiten sen kliiniseen tutkimukseen ja lopuksi kerroin nykymääritelmän.


      • Vastauksistavielä
        yliopistolainen kirjoitti:

        Hei.

        Ei kyllä ole mitenkään ajallisesti mahdollista kirjoittaa temperamentista noita kaikkia edellämainittuja. Eikö juuri ollut tärkeä osaata rajata aihetta? Tottakai pitää osata liittää laajempaan kontekstiin, mutta ei kertoa koko temperamenttia, sen muodostumista, pysyvyyttä, mihin se vaikuttaa, eri teorioita. Ei siihen ole aikaa, varsinkin kun miettii mikä tuo viimeinen kysysymys oli.

        Kun katsoitte ne kysymykset, niin tuliko teille vähän sellainen hoppu kahden ensimmäisen kohdalla? Itse vastasin kysymyksiin järjestyksessä ja jälkikäteen ajatellen turhan kiireellä kahteen ensimmäiseen, että sitten ehdin varmasti vastata kunnolla kolmoseen, kun huomasin, kuinka paljon asiaa siinä vaaditaan.


      • psykalainen

        Moi,

        kommentissani käytin ilmaisua "hieman valottaa". Siitä voi ehkä päätellä, etten tarkoittanut kaiken aukikirjoittamista. Historian, muut tärkeät teoriat ja nykyhetken saa mielestäni tiivistettyä muutamaan lauseeseen. Koska tässä on kysytty juuri Bussin ja Plominin teoriaa, niin yksinkertainen maininta muusta riittänee.

        Olen hyvin tietoinen kokeen aikarajoituksista, koska olen sen tehnyt itsekin. Parhaat pisteet omana vuonnani sain sellaisesta kysymyksestä, jossa oma-aloitteisesti peilasin kysyttyä esimerkiksi historialliseen kontekstiin, nykyhetkeen ja mahdolliseen tulevaan. Sitä ei varsinaisesti pyydetty, mutta mielestäni se liittyi aiheeseen niin elimellisesti, ettei sitä voinut jättää poiskaan. Joensuun kokeessa on pakko joka tapauksessa kirjoittaa vauhdilla, koska asiaa on todella paljon. Itse kirjoitin 16 sivua yhteensä. Toisaalta sivumääräkään ei kerro kaikkea, sillä tiedän ihmisiä jotka ovat saaneet puolella tuosta sivumäärästä lähes sisäänpääsyyn oikeuttavan pistemäärän.

        Aiheen vierestä ei tietenkään tule kirjoittaa, mutta kun tässä kysymyksessä oli yksi suppeasti esitelty temperamenttiteoria monen joukossa, voi olla, että aihetta on pakko katsoa myös muiden merkittävien teorioiden valossa.

        Heinäkuussahan sen sitten jokainen omalta kohdaltaan näkee, mikä laajuus on riittänyt ja mikä ei. Voi olla, että olen väärässä ja tänä vuonna tähän kysymykseen kaivattiin vain tämän kyseisen teorian tiukasti rajattua määritelmää. Myös oman vuoteni laaja kysymys oli todella laaja (kirjoitin siihen 8 sivua) ja monella koe kosahti aikataulutuksen ja rajaamisen epäonnistumiseen. Nämä ovat harmillisia tragedioita yksittäisille hakijoille, koska sisäänpääsy ei ole niinkään kiinni omaksutusta tiedosta.

        Tsemppiä odotukseen. Tarvittaessa myös yliopistolta saa lisätietoja, jos oma pistemäärä jää syystä tai toisesta mietityttämään.


      • vanhamatskujentilaaja-13

        Kokemukseni mukaan juuri se vastaustekniikka erottaa hakijat, kun kaikki muistavat ja tietävät asiat. Vastauksen pituus, rajaus ja rakenne kuuluvat siihen. Tänä keväänä vastaustekniikka nousee tärkeäksi tekijäksi, koska hyvin kirjat hallinneita on luultavasti paljon. Ensi keväänä kirjat luultavasti vaihtuvat, joten silloin keskiöön nousee se, mitkä asiat kirjoissa ovat olennaisia. Ihmisillä on vähemmän aikaa opetella kirjojen asiat.


    • jepjepjepsis

      Mielenkiintoista nähdä omat pisteet sitten noin kuukauden päästä. Itse olen suhteellisen varma, ettei opiskelupaikka irtoa, koska yo-pisteet eivät ole hyvät, mutta pisteet kyllä kiinnostavat kovasti. Ja etenkin sen laajan esseen osalta. Asiaa kyllä tuli ja ihan oikeaakin, mutta sitä yritti suoltaa kiireellä paperille ja jäsentely yms. ontui. Ykköskysymys taas jäi vajavaiseksi omalta osalta. Haren osuus meni mielestäni hyvin.
      No ensi vuonna uutta yritystä. Onneksi pidän lukemisesta ja asioiden opiskelusta, muuten en kyllä tähän taas ryhtyisi.

      • Onnistunutkoe1

        Oliko tämä sinulle ensimmäinen hakukerta? Kannattaa hakea uudelleen jos vain jaksat. Mahtaakohan kirjat olla vielä ensi vuonna samat, näyttää aikaisempina vuosina olleen samat useamman vuoden peräkkäin.

        Itse mokasin juurikin tuon Haren kysymyksen, vaikka pidin sitä ensin helppona. Onnistuin kuitenkin sekoittamaan siinä asioita eli pisteet varmasti romahtavat.


      • jepjepjepsis
        Onnistunutkoe1 kirjoitti:

        Oliko tämä sinulle ensimmäinen hakukerta? Kannattaa hakea uudelleen jos vain jaksat. Mahtaakohan kirjat olla vielä ensi vuonna samat, näyttää aikaisempina vuosina olleen samat useamman vuoden peräkkäin.

        Itse mokasin juurikin tuon Haren kysymyksen, vaikka pidin sitä ensin helppona. Onnistuin kuitenkin sekoittamaan siinä asioita eli pisteet varmasti romahtavat.

        Olen hakenut kerran aikaisemmin, joskin silloin huonosti lukeneena. Olisikohan ensi vuonna vielä samat kirjat, joskin kuka tietää. Jospa se, että moni piti kysymyksiä helppoina kielii siitä, että kirjat menevät vaihtoon.


    • Kaisuli0

      Minulla meni hieman pitkäksi vastaukset, koska en osannut/uskaltanut rajata aihetta. Tuskin tällä kertaa sisälle päästään.

      Ensimmäiseen kysymykseen kirjoitin aluksi hieman historiaa, sitten sen temperamenttiteorian ja lopuksi nykymääritelmän.

      Etiikan kysymykseen kirjoitin Haresta aika paljon. En tiennyt pitikö kritiikkiin kirjoittaa yleisesti Haren kritiikkiä vai mitä? Huonosti kyllä laitettu kysymys. En uskaltanut rajata, joten kirjoitin lyhyesti koko kritiikin. Ja koska kritiikki piti kirjoittaa, piti minun myös valottaa mitä ovat yleistettävyys ja ylittämättömyys ja Haren tasot. Lopuksi liitin Haren vielä analyyttiseen etiikkaan.

      Viimeisessä kysymyksessä, eli laajassa esseessä, vastasin ensimmäisenä mikä on McAdamsin malli. Sitten kerroin viisi suurta alapiirteineen ja liitin sen siihen ekalle tasolle. Sitten kerroin selviytymiskeinot ja liitin toiselle tasolle. Viimeisenä kerroin identiteettitasot ja liitin ylimmälle tasolle. Lopuksi vertailin niitä yhden kappaleen verran tilannesidonnaisuuteen.

      Aika loppui kesken, koska esseitä ei ehtinyt enää tarkastaa ja lukea uudelleen. Pari juttua kyllä jäi kirjoittamatta, koska ei enää vain kerennyt. Sen verran helpot kysymykset, että tietoa ois ollut vaikka kuinka paljon. Pääsykoe kosahti vain siihen rajauksen epäonnistumiseen.

      • psykan_opiskelija

        Hei!

        Minusta koe kuulostaa menneen kohdallasi hyvin. Pääsin itse sisään viime vuonna, ja vastasin myös laajasti - samoin unohdin mainita joitakin asioita. Pisteeni olivat kuitenkin hyvät, joten en usko, että "ylimääräisestä" tiedosta verotetaan pisteitä, kunhan jollain tavalla edes liittyy asiaan. :)


      • psykalainen

        Minusta tuo kuulostaa kyllä ihan tosi napakalta ja onnistuneelta! Oma kokemukseni on, että tässä tapauksessa överit parempi kuin vajarit. Kertomasi perusteella (mikäli asiat olivat oikein) kuulostaa sinulla olevan aivan hyvät sisäänpääsymahdollisuudet. Mistä siis itse arvelet pisteitä uupuvan?


      • Pohtiva

        Musta kysymykset oli helpot, jos oli lukenut hulluna. Meillä valmennuskurssilla oli kyllä painotettu, että temperamenttiteoriat pitää osata. Ne oli kai ollut harjotusvalintakokeessa jo viime keväänä ja niistä tuli kotiin harjoitusessee. Myös nuo selviytymiskeinot käskettiin osata täysin ja MacAdamsin mallia paukutettiin ihan sikana kokoajan. Ajattelin välillä, että onko sitä pakko joka kohtaan tunkea mut olipa opettaja onneksi oikees. Se kolmio ja sen asiat oli syöpyny mieleen... Tosin tuota preskriptivismiä ei skeemakkeen opet arvannu samalla tavalla niinkuin nuo psykan jutut.


    • Shadowplay

      Kirjat vaihtuu ensi vuonna...vink, vink...

    • Jouuu

      Minua jäi harmittamaan kun näin jälkikäteen aloin miettimään sitä laajaesseetä! Selitin nimittäin ensin selviytymiskeinot, persoonallisuuspiirteet sekä identiteettistatukset jonka jälkeen avasin vasta mcadamsin persoonallisuusmallin ja liitin nuo kolme eri tasoille. Meniköhän ihan plörinäks tuo essee? Ei ole mikään maailman paras tapa jäsentää..

      • psykalainen

        Tuskin sillä järjestyksellä on pisteiden kannalta mitään merkitystä.


    • stressaaja

      Pääsykoe meni mun osalta melko hyvin, sisäänpääsystä ei tietty osaa sanoa kun ei tiedä tarkaan että mitä haetaan. 1. kysymykseen tuli aika lyhyt vastaus, vaan 1,5 sivua, se vähän jännittää. Aloitin kuitenkin sillä että jatkoivat Thomasin ja Chessin aloittamaa kliinistä temperamenttitutkimuksen perinnettä ja määrittelin temperamentin, sitten kuvasin teorian ja lopuksi mainitsin että Buss ja Plomin ulotti tutkimuksen myös aikuisuuteen (vaikka vastauksessa käsiteltiin vaan lapsiteoriaa) ja että tulevaisuuden suuntaus on temperamentin tutkimus koko elämänkaaressa.(?näin muistelisin että kirjassa sanottiin)
      Siitä Hare-kysymyksestä tuli 3,5 sivua ja se oli mun mielestä helpoin kysymys. Tossa viimesessä kysymyksessä ensin määrittelin McAdamsin persoonallisuusmallin ja sen että se pyrkii luomaan kokoavaa teoriaa persoonallisuudesta. Sitten kuvasin viisi persoonallisuuden piirrettä, selviytymiskeinot ja identiteettistatukset ja samalla sijoitin ne persoonallisuusmallin tasoille. Lopuksi kirjoitin tilannesidonnaisuudesta ja siitä että McAdamsin malli antaa kattavan kuvan persoonallisuudesta... Jäi harmittamaan tuon tilannesidonnaisuuden osalta kun en persoonallisuuden piirteiden osalta oikein selittänyt että MIKSI ne ovat pysyviä.. Selviytymiskeinoista kirjotin että ne on sidoksissa aikaan, paikkaan ja sosiaalisiin rooleihin mutta persoonallisuuden piirteet vaikuttaa niiden valintaan joten osa voidaan laittaa etusijalle yms.. Kauheeta tää epätietosuus, kun tuntuu että koe meni hyvin, mutta ei tiiä että riittääkö se ja mitkä on kriteerit. :D
      Jos oon oikein laskenu niin saisin kai 71 pistettä yo-todistuksesta joten ihan hyvät lähtökohdat on kuitenkin. Jännittää, en varmaan uskalla tuloksia kattoo kun ne tulee! :D Huomenna vielä Jyväskylän kokeet..

      • Onneaonnea

        Tänä vuonna taitaa todellakin olla merkittävää tuo, että mitkä ovat kriteerit, koska monelle kysymykset ovat vaikuttaneet helpoilta. Toisen kautta tämän sivuston kautta sellaisia päätelmiä on ehkä turha tehdä, koska eiköhän täällä kirjoittele nimenomaan ne, jotka ovat olleet todella motivoituneita. Valitettavasti psykologia on niin suosittu ala, että pääsy on pienestä kiinni. Tämän tason lukemisella jostain muualta opiskelupaikka irtoaisi varmaan helpolla, mutta minkäs teet.
        Tsemppiä myös Jyväskylään!! Siellä ainakin ykkösvaiheessa kriteerit ovat selkeät :)


    • Oidipuslainen
    • jussi15sataa1

      Onko kukaan kuullut mitään tuloksista, maisterivalinnasta piti tulla jo ?

      • jadd

        Eikö vieläkään? Taitavat tulla kaikkien hakujen osalta opintopolkuun 3.7


      • hb65

        3.7. alkaa raivoisa kilpailu kämpistä myös.


      • odottelijoitariittää
        jadd kirjoitti:

        Eikö vieläkään? Taitavat tulla kaikkien hakujen osalta opintopolkuun 3.7

        Itse ymmärsin, että ne jotka ovat laittaneet Joensuun psykan ykkösvaihtoehdoksi tai ainoaksi vaihtoehdoksi saattaisivat saada tulokset jo aikaisemmin.


      • jepaa

        skeemaken sivuilla luki tosiaan että 18.6. tulisi tulokset mutta ei oo kuulunut..? No jännitellään nyt!


    • nomiteson

      Hiljasta pitelee? Ainakin täällä vielä odottelija.. Eipä silti, olen aika varma, ettei tärppää, mutta kun takaraivossa kolkuttaa tuo: mutta entä jos ;)

      • Miama

        Ihan tuskaa on kyllä odotella tuloksia. Ehdin lukea tosi vähän aikaa mutta otin kovan spurtin sillä asenteella, että teen kuitenkin parhaani. En odottanut suuria mutta kokeesta tuli sellainen olo, että tämähän menikin ihan hyvin.

        Eli että entäs jos sittenkin :)


    • Kärsimätöööön

      Onko kukaan saanut jo tuloksia tai tietääkö joku milloin ne olisi mahdollisesti tulossa? Jännää..

      • pitkäaikaodottaa

        Ei näy mitään, eikö kellään`?


    • jo_seonnut

      Aaaarg! Millon ne tulokset oikeen tulee??? :D Vaikka tietysti tarkastus kestää kun 600 ihmistä tekee kokeen... tarkastettavaahan kertyy kai yhteensä jotain 5000 sivua ja porukka saa syynätä monta sataa sivua päivässä :D Mut siltii yyhyyyh tahtoo tulokset hetinyt :'(

    • pitkäaika

      Näkyykö kenelläkään mitään siellä opintopolussa tai onko tullut tietoa muuta kautta?

      • Paperinpyörittelijä

        Siellä lukee vaan, että valinta on kesken. No viikon päästä viimeistään selviää :-)


    • pöööö

      Nyt on tullu tulokset!!!

    • Sisällä

      Totta, ja sisällä ollaan!!! :D

      • jepaa

        onnea!!


      • Mikäkäy

        Saako kysyä että miten sulla näky se opintopolussa? Oletko maisterivalinnassa vai yleisessä? Ja näkyikö siellä myös pisteet?


      • Mikäkäy

        Ja tietysti paljon onnea


      • onnittelutt

        Paljon onnea sulle!! :) Itsellä jäi yleisessä haussa varasijalle 5, mutta no ens vuonna uudestaan sitten ku ei ole enää kirjoituksia sotkemassa lukemista. Totta kai pettynyt olen, mutta tietää että kaikki ovat paikkansa ansainneet jotka ovat sisälle päässeet :)


      • Sisällä

        Kiitos onnitteluista! Mahtavata! :) Ihan normikiintiössä (valintakoe yo-todistus) hain, en erillisvalinnassa. Mut älkää vielä menettäkö toivoanne, jos ette ole mitään kuulleet, mulla oli vain tuo yksi hakukohde, joten ehkä siksi tulokset tuli ensimmäsiten joukossa? Opintopolussa lukee "Opintopaikka myönnetty" ja löytyy linkki, mistä voi ottaa paikan vastaan ja ilmoittautua yliopistolle. Alempana lukee "Hyväksytty".


      • Mikäkäy

        Mutta näkyikö siellä sun pisteet myös? Ilmeisesti ei. Varmaan on joo mahtavat tunnelmat! Nauti:)


      • Huippufiilis

        Täällä toinen sisäänpäässyt epätodellisissa ja ikionnellisissa tunnelmissa!! :) mistä päin tulet? itse olen pohoisesta kotoisin mutta tällä hetkellä asun Pirkanmaalla.


    • Toivokas

      Skeemaken infoissa oli, että tuloksia on tullut ainakin maisterivalinnan tyypeille! Onks muille?

    • toivomennytkö

      Ketään muita varasijoilla? Monennella? Uskotteko pääsevänne? Viime vuonna oli ainakin otettu 3 varasijoilta opiskelemaan... Löytyykös täältä tai tiedättekö monia jotka olisi mahd. perumassa saamaansa paikkaa?

      • okdsdsk

        Moi! Olen itse viime vuoden fuksi ja tietääkseni yksi ainoa pääsi viime vuonna varasijalta. Kolme kuulostaa kyllä todella monelta. Mistä tällainen tieto? Tietysti jos hyvä tuuri käy, niin on useampia huippusuoriutujia, jotka pääsevät sekä Joensuuhun että johonkin muuhun kovan työn takana olevaan paikkaan. Toivon tietysti, että sinulla käy tosi hyvä tuuri, jos olet varasijoille päätynyt. Mutta vaikket olisi, tiedät ainakin, että sinulla on kaikki mahdollisuudet päästä sisään ensi vuonna. Jos sisäänpääsy jää vain pisteestä tai parista, niin urku auki ensi vuonna!


      • huhheijaa

        Itse vapautin yhteishakukiintiöpaikan ja otin vastaan maisterihaussa saamani opiskelupaikan. Voihan olla, että joku muukin tekee näin ja lisää paikkoja vapautuu. Pidän peukkuja!


      • fuksi2014

        Mäkin olen siinä käsityksessä, että viime vuonna 3 opiskelijaa pääsi varasijalta sisään, vuonna 2013 yksi opiskelija. T. myöskin viime vuoden fuksi


      • ölklkk

        Oho, okei! Yllättävän moni sitten :)


    • jassooooo

      Oletteko saaneet vielä pistetietoja? Onko kukaan maisterihaussa hakenut saanut tietoa opiskelupaikasta?

      • pettynytttt

        Mä hain maisterihaussa ja en oo saanut pistetietoja. Opintopolussa lukee vaan, että oon varasijalla, muttei edes monennellako varasijalla. No tuskimpa edes ensimmäiseltä varasijalta opiskelupaikkaa tulisi, koska todennäköisesti kaikki viisi ottavat paikan vastaan.


    • iihhannaa

      Mäkin pääsin!:)))

    • enskerrallasit

      Onkohan ens vuonna vielä samat kirjat? Millos ne ilmotetaan?

      • asddsa56435

        Joskus loppuvuodesta ne kai ilmoitetaan, hyvissä ajoin.


      • isghdghi89

        Viime vuonna ainaksii ne löyty ihan ekaks kohtipsykologiaa blogista...


      • 56bb

        Ei tuu enää kirjoja, artikkelikokoelma verkossa...


      • Jdksbvsls

        Jaa, mistä tiedät?


      • Järkevä

        Kantsii välttää uskomasta kiusanhenkiä, eli trolleja. Kannattaa varmaan seurata Skeemaken juttuja tai psykologian opiskelijoiden blogeja. Niistä varmaan selvii ennen yliopiston oppaita tai verkkosivuja...


    • TulevaPsyko

      Minä pääsin tänä vuonna sisälle ilman mitään valmennuskursseja. Ei mulla niihin varaa olisi ollutkaan. Mua ärsyttää, että ihmiset voivat tietyllä tapaa "maksaa" itsensä sisälle yliopistoon. Kaikki eivät nimittäin voi. Kaikilla ei ole käyttää rahaa valmennuskursseihin. Siksipä haluaisinkin tarjota ilmaiseksi jonkin sortin valmennusta muutamalle keväällä 2016 hakevalle. Mitään oppitunteja en voi pitää, enkä materiaaleja tarjota, mutta jonkinlaista valmennusta kuitenkin uskoisin osaavani antaa. (lukutekniikka, vinkit koetilanteeseen yms) Kiinnostaisiko ketään?

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1806
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1468
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1113
    Aihe