Miten ADD diagnosoidaan?

Ahdistunut123

Hei!

Minussa on jo pitkään kytenyt ajatus siitä, että minulla saattaisi ehkä olla ADD, ja olen alkanut miettiä, että ehkäpä kannattaisi käydä kysymässä ammattilaisen mielipide. Minua hermostuttaa kovasti lähteä selvittämään tätä itselle vaikeaa asiaa, ja helpottaisi oloa, jos saisin tietää, että miten se ADD siis diagnosoidaan tai suljetaan pois? Ohjataanko minut puhumaan jollekin kallonkutistajalle ja tehdäänkö minulle joitain fyysisiä tai psykologisia testejä? Minkälaisia? Sotketaanko asiaan muita ihmisiä, esim. kyselläänkö vanhemmilta minkälainen olin lapsena tms.? Olen siis nuori aikuinen.

Ja paljonko aikaa diagnoosin muodostamiseen käytetään? Maksaako se paljon? Jos saan diagnoosin, niin voiko se vaikuttaa elämääni negatiivisesti, esim. menetänkö joitain etujani tai muuta vastaavaa, koska olen vähän "viallinen"?

Toivoisin, että ne, jotka asiasta oman kokemuksen kautta tietävät, voisivat valottaa näitä asioita minulle. Helpottaisi oloa, kun ei tarvitsisi hypätä ihan tuntemattomaan.

7

2353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Samanlainen

      Jos ajatus Add:n olemassa olosta häiritsee arkeasi, kannattaa asia tietysti selvittää.

      Voit varautua pitkiin tutkimuksiin. Kyselyihin jossa kartoitetaan sinun lapsuutesi, nuoruutesi, nykytilanteesi. Tutkimuksiin saattaa osallistua vanhempiesi lisäksi mahdollinen puolisosi tai muita läheisiä.

      Joudut käymään ainakin verikokeissa millä pois suljetaan muiden sairauksien aiheuttamat samantyyppiset oireet. Myös mahdolliset ahdistuneisuushäiriöt ja masennus.

      Kunnallisella puolella diagnoosin teko ei maksa muuta kuin aikaa ja vaivaa. Yksityisellä puolella voit varautua hyvinkin suuriin kuluihin.

      Mahdollisen diagnoosin hyöty tulee lähinnä sitä kautta, että itsetuntemuksesi kasvaa. Ymmärrät miksi toimit niin kuin toimit. Tämän edellytyksenä on tietysti se, että sitoudut terapiaan, mahdollisiin lääkehoitoihin ja haluat päästä oireittesi herraksi.

      Olet astumassa pitkälle matkalle joka kestää koko loppuikäsi. Jos todella podet Add:tä, kannattaa se askel ottaa. Diagnoosistasi sinun ei tarvitse kenellekään kertoa jos et halua. Hoitamattomasta ADHD:sta tai ADD:sta saattaa olla sinulle enemmän haittaa.

      Teetpä miten tahansa, toivotaan kaikkea hyvää.

    • stimut yksityiseltä

      Julkinen terveydenhuolto on suunniteltu niin että et saa kokeilla stimulantteja
      omalta lääkäriltäsi. Vain rikkaat ja poliitikot saavat amfetamiineja ilman mitään
      diagnooseja kuin väsymys tms.
      Työllistät suurta koplaa ja lääkefirmoja eräänlaisena uhrina. Sinulle sepustetaan kaikkea mahdollista. Ja että et voi parantua sairaudestasi.
      Sinun pitää ottaa yhteiskunnan roskastatus saadaksesi hoitoa ja joudut sivuun
      yhteiskunnasta työkyvyttömyyseläkkeelle. Psykiatrisi yrittää tainnuttaa sinut
      suurilla päiväannoksilla muiden lääkkeiden kera sadaksesi sinut liiskattua
      oman leipänsä eteen.
      He sotkevat asiaan kaikkea mahdollisia ihmisiä ja viranomaisia pilaten elämäsi
      lopullisesti. Kuinka mahtaa opiskelujen jälkeen elämä avautua mielenterveys-
      ongelmaisena kehnon ja kalliin Concertan vuoksi.

    • mafia vuodesta 70

      Syytä USA:n hallitusta siitä että sut heitetään mielenterveysongelmaiseksi köyhyyteen toisten leivän eteen. Niillähän asiat meni vituiksi kuten kaikki muukinöveriksi.

      • Addnainen

        Nonni. Liskoteoriat taas valmiina.
        Musta on ns. aivan vitun jännää, että tällaista salaliittokeskustelua tulee aina adhd:n yhteydessä, mutta ei ikinä diabeteksen, migreenin tai vaikkapa reuman.
        Koviin kipuihin määrätään opiaatteja, jotka on ihan yhtälailla huumestatuksen olaavia lääkkeitä niin kuin metyylifenidaattikin.

        Mulla itsellä on add ja meryylifenidaatti ei mene mulla päähän. En huomaa sen vaikutusta ollenkaan. Saan vaan hommat hoidettua enkä jää jumittamaan kaikkea turhaa ja ylimääräistä.

        Mitä diagnosointiprosessiin tulee, mulla meni julkisella siihen puolitoista vuotta. Lääkekokeiluja ennen Concertaa oli vain yksi. Söin Voxraa kuukauden, mutta pahojen sivuvaikutusten takia lopetin.

        Add-diagnoosista on se haitta, että kun sitä ei aina ihan hyväksytä ja tulee näitä salaliittotyyppejä jauhamaan aiheesta paskaa tietämättä kuitenkaan mitään, niin joutuu käymään melkoisen itsensähyväksymisprosessin itsensä kanssa. Tämä on elinikäinen sairaus. Se on ollut mulla aina ja tulee aina olemaan. Lääkkeet ei poista tätä, eikä edes auta kaikkiin oireisiin.

        Diagnoosin saaminen kuitenkin auttaa siihen, ettei tarvitse parjata itseään jatkuvasti tyhmäksi ja laiskaksi. Lääkkeiden lisäksi on tarjolla myös monia muita hoitomuotoja, joista on paljon apua. Lämmöllä voin suositella yksilövalmennusta, eli coachingia kaikille ad(h)d-oireisille. Diagnoosin saatuaan tällaisiin palveluihin voi saada maksusitoumuksen. Onnekkaat asuu Tampereella ja saa Omavoimalta valmennusta ilmaiseksi. Tosin jonot on pitkät.

        Diagnoosista ei kannata kaikille huudella ja lääkkeistä vielä vähemmän. Ennakkoluulot on kauhean pahoja monilla.


    • Ahdistunut aloittaja

      Kiitos paljon vastauksistanne Samanlainen ja Addnainen. Auttoi paljon. :)

      Hieman häiritsevää, että muita ihmisiä sotkettaisiin mukaan asiaan, mutta eihän sille tietenkään mitään voi. Tulee vain vähän haavoittuvainen olo, jos tätä roskakasaa alkavat tutut kaivella.

      Tai voihan olla, että verikokeissa selviääkin, että mulla on joku muu sairaus, joka aiheuttaa samankaltaisia oireita ja asia onkin sillä selvitetty. En tosin pidä sitä kovin todennäköisenä, mutta eihän sitä ikinä tiedä.

      Nyt pitäisi vain kerätä rohkeutta, että uskallan mennä sinne testeihin. Kun eihän niistä mitään haittaa ole, kävi miten kävi.

      • Addnainen

        No vanhempia ei välttämättä tarvitse diagnosointiprosessiin, mutta olisi hyvä, jos heitä kuultaisiin myös. Omassa tapauksessani äidin haastattelusta ei saatu mitään irti, joten diagnoosini on tehty vain minun haastattelujen ja testien perusteella.
        Jos vanhemmat asuvat kaukana tai ovat hulluja tai kuolleet, niin heitä ei välttämättä vaivata asialla.


      • Ahdistunut aloittaja
        Addnainen kirjoitti:

        No vanhempia ei välttämättä tarvitse diagnosointiprosessiin, mutta olisi hyvä, jos heitä kuultaisiin myös. Omassa tapauksessani äidin haastattelusta ei saatu mitään irti, joten diagnoosini on tehty vain minun haastattelujen ja testien perusteella.
        Jos vanhemmat asuvat kaukana tai ovat hulluja tai kuolleet, niin heitä ei välttämättä vaivata asialla.

        Haha, no eivät ne sen hullumpia ole kuin minäkään. ;))


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1545
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1321
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1257
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1255
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1233
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1214
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1190
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe