Putinin trolaajia kannattaa varoa

Älä mene lankaan

Näin tunnistat nettitrollaajat::

Psykologisen sodankäynnin päätavoite on kansalaisten ja kohdemaan johdon mielenmuokkaus. Keinot siihen ovat monimuotoisia:

1. Nettitrollaus

Verkkokeskusteluihin osallistuu ärsyttäjiä, joilla on usein tekaistu identiteetti. Trollaaminen on systemaattista ja toistaa tehokkaasti haluttua viestiä.

-Venäjän propagandakoneisto pyrkii erityisen tehokkaasti määrittämään aktiivisia keskustelunaiheita, kirjoitti puolustusvoimien tutkija Saara Juntunen syyskuussa blogissaan.

2. Disinformaatio

Venäjän valtamedia kertoo tapahtumista väritetysti tai tahallisen virheellisesti. Uutisointi pönkittää sosiaalisen median trollausta, joka voi tukea väitteitään "virallisiin" uutisiin. Kun Suomen media reagoi uutisointiin, syntyy keskustelua toivotuista teemoista. Väritetty sanoma voi myös mennä lävitse median seulasta.

3. Hämmentäminen

Eri toimijat voivat antaa samasta asiasta ristiriitaisia lausuntoja. Se aiheuttaa sekaannusta ja viivyttää reagointia.

4. Mustamaalaus

Nettitrollit ja muut kirjoittelijat nostavat tikun nokkaan ja hyökkäysten kohteeksi niitä suomalaisia, jotka esittävät "vääriä" mielipiteitä.

5. Puhemiehet

Vieraan valtion asiaa ajavat henkilöt levittävät sanomaansa verkossa ja esiintymällä julkisuudessa. Hyvä esimerkki on kohudosenttina tunnetuksi tullut Johan Bäckman, jota Venäjän media käyttää Suomi-asiantuntijana.

6. Viralliset kanavat

Venäjä vaati kesällä Suomea tutkimaan väitteet suomalaisista vapaaehtoisista taistelijoista Ukrainan sodassa. Suomi torjui vaatimuksen.

Vaatimus tulkittiin heti venäläisten informaatiosodaksi.

-Heidän logiikkansa mukaan se, että kummankin puolen joukoissa on ulkomaalaisia, vähentää sen merkitystä, että kapinallisten puolella on ihmisiä eri puolilta Venäjää, sanoi ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle.

9

232

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ei uppoa propaganda

      Virallisina uutisina ei kannata pitää iltalehtien juttuja. Kirjaimellisesti törkeitä vääristelyjä ja liioitteluja esim. Putinin sanomisia irroittamalla asiayhteyksistään, on tässä kesän mittaan nähty viikoittain. Kaikki Nato-kriittinen kirjoittelu leimataan nyt venäläisten "agenttien" propagandasodankäynniksi. Mehän kuulutaan länsimaiseen liittoumaan ja länsimaihin, mutta päivittäinen keltaisen lehdistön organisoima Venäjällä peloittelu ja sen avulla Natoon ajaminen ärsyttää enemmän. Venäjällä ei ole mitään syytä hyökätä Suomeen, niillä on metsää ja kaikkia luonnonvaroja itsellään suunnattomat määrät enemmän kuin täällä. Venäjä on huolissaan Naton jatkuvasta lähentymisestä, koska Naton taustalla on USA ja on kyseenalaista onko USA kapteeni Amerikka vai Tohtori Mustekala.

    • George W. Lenin

      Tässähän on jo kaksi esimerkkiä Trolleista, Trollaajista jä Rölli-peikoista.
      Ensimmäinen lienee Nato-Suomi trolli ja nro 2 vaikuttaa ihan Putintrollilta.

      Omilla aivoilla( jos sattuu omistamaan) kanattaa välissä fundeerata ja informaatiota etsiä muualtakin kuin Suomi24-sivuilta ja keltaisen lehdistön nettisivuilta. Aamen.

      • Huono peli tämä

        Trollaus on sitä että kirjoittaa aivan mitä sattuu höpötyksiä. Kolmas viesti on oikea trolli, koska syyttää trollauksesta kahta aiempaa. Jos informaatiota etsii muualtakin, niin huomaa että niin Venäjän kuin Natonkin propagandaa tulee joka tuutista ja kumpikin on yhtä rumaa.


      • George W. Lenin
        Huono peli tämä kirjoitti:

        Trollaus on sitä että kirjoittaa aivan mitä sattuu höpötyksiä. Kolmas viesti on oikea trolli, koska syyttää trollauksesta kahta aiempaa. Jos informaatiota etsii muualtakin, niin huomaa että niin Venäjän kuin Natonkin propagandaa tulee joka tuutista ja kumpikin on yhtä rumaa.

        Onhan Huonolla pelillä tämä oma aivo, josta aikaisemmin mainitsin. Sitä elintä kun käyttää näkeepi näiden röllien läpi. Jos haluaa. Tietenkin on mukavampaa, kun liitty kansan syviin riveihin ja haukkuu kaikki, joko Putinisteiksi tai Aviomiehen sisar-kannattajiksi. Hieman Herra lähdekritiikkiä sekä itsetutkiskelua. Myös laajempaan materiaaliin tutustuminen tässä asiassa on suotavaa. Niin ja vielä historian tutkiminen aina kannattaa.


    • Järjen suosio

      Entinen Suomen Venäjän suurlähettiläs Heikki Talvitie (http://fi.wikipedia.org/wiki/Heikki_Talvitie)
      sanoi radiohaastattelussa nykytilanteesta, että Suomen lehdistömedian päätoimittajista 9/10 on Naton kannattajia.
      Uutisointi ainakin iltalehdissä on sen mukaista.

    • uuleabork

      Kyllä minunkin mielestä Suomen pitäisi pitää hyvää huolta suhteesta Venäjään. Itse pidän Venäjää tärkeämpänä Suomelle kuin USAa. Niin ja olen ihan tavallinen suomalainen.

      • usaksi

        kyllä suomen pitäs venäjän kans solmia yhteistyösuhteet
        ja puolustussuhteet.
        siinä on meidän puolustaja ei usa


    • eienääikinäsuomi24

      Elikkäs jollain on eriävä mielipide niin se on automaattisesti trolli? On teihin tämä iltaripulin propaganda purrut

      • Jalkaväen mies

        Koko kesän on saanut tähän asti ihmetellä miten tavallisistakin Venäjän jo vuosikausia tekemistä asioista, kuten Suomen eteläpuolisten maiden ilmatilaloukkaukset ja rajojen läheisyydessä tapahtuvat sotaharjoitukset, tehdään tiheään tahtiin uusia peloittelu-uutisia, ikäänkuin ne olisivat jotain uutta. Vähempikin riittäisi! Lisäksi Venäjän sontakoneiston ja idioottien ex-valtiomiesten propagandaletkautuksia uutisoidaan täälläkin, vaikka ne voisi ja kannattaisi jättää omaan arvoonsa, tai roskalehtiin, kuten Iltalehdet.. Hmm. nyt meni asiat ristiin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1425
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1301
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1225
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1212
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1198
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1196
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1194
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1170
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1150
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe