Miten neuvolassa ym. suhtaudutaan jos ei vain halua imettää?

en imetä

Olen reiluparikymppinen pian pienen poikavauvan äiti. Olen selaillut netissä keskustelupalstoja läpi, ja huomasin, että todella moni on sitä mieltä että on jotenkin 'paska äiti' jos ei ole mitään terveydellistä syytä olla imettämättä. Ja tätä ihmettelen paljonkin, koska itse olen ollut aina sitä mieltä etten imetä, ja syy on ainoastaan se että en halua.
Onko kenelläkään kokemusta tästä, ja miten esim. neuvolassa ja synnärillä imettämättömyyteen suhtauduttiin?

17

4225

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • myötähäpeä

      Kaikkien ei kyllä tarttis saada lapsia...

      • häpeämyötä

        se voi joistakin tuntua vaan niin inhottavalta kun joku imee nänniä, ettei vain pysty siihen vaikka yrittäisi.


      • myötähäpeä
        häpeämyötä kirjoitti:

        se voi joistakin tuntua vaan niin inhottavalta kun joku imee nänniä, ettei vain pysty siihen vaikka yrittäisi.

        Toistan: kaikkien ei tarvitsisi saada lapsia. Hävettää ja suututtaa aikuinen ihminen joka ei anna lapselleen hänelle tarkoitettua ravintoa, koska "hyiyök mä en tykkää ja tuntuu ällöltä".


      • kljhbvg
        myötähäpeä kirjoitti:

        Toistan: kaikkien ei tarvitsisi saada lapsia. Hävettää ja suututtaa aikuinen ihminen joka ei anna lapselleen hänelle tarkoitettua ravintoa, koska "hyiyök mä en tykkää ja tuntuu ällöltä".

        Voi kuule 'myötähäpeä', sinun kaltaisesi ihminen voisi pitää mölyt mahassaan.
        On ihmisiä, jotka eivät yksinkertaisesti JAKSA imettää. Tarkoitan nyt jaksamisella sitä, että äidin ei tarvitse olla aina se, joka herää yöllä seitsemän kertaa ruokkimaan lapsen. Tai lypsää rintojaan tuttipulloon ja imettää lapsen montamonta kertaa päivässä, niin että nännit on ruvella.
        Jos äiti jaksaa paremmin, ja ei ole kiukkuisempi arkojen rintojen takia, on se varmaan lapsenkin kannalta parempi asia.
        Äidinmaidonkorvike vauvoista tulee ihan yhtä hyviä ihmisiä kuin rintamaidolla.


      • painuisitkovtuun

        haha, olet ruma, lihava ja riipputissinen vanha lehmä, joka haukkuu ja syyttelee muita ihmisiä netin keskustelupalstoilla koska ei ole muutakaan tekemistä.
        olet itse liian kypsymätön ihmiseksi.

        ärsyttää että alennuin kirjoittamaan tämän viestin tuollaiselle ihmisperseelle koska olet todennäköisesti trolli.


      • kasvappaensinaikuiseksi
        painuisitkovtuun kirjoitti:

        haha, olet ruma, lihava ja riipputissinen vanha lehmä, joka haukkuu ja syyttelee muita ihmisiä netin keskustelupalstoilla koska ei ole muutakaan tekemistä.
        olet itse liian kypsymätön ihmiseksi.

        ärsyttää että alennuin kirjoittamaan tämän viestin tuollaiselle ihmisperseelle koska olet todennäköisesti trolli.

        Kommenteistasi päätellen sinä todellakin olet lapsellinen teini...


    • maidoton

      Mietin tuota samaa silloin kun oman poikani sain.

      Minulla ei maito noussut missään vaiheessa 2 viikon tappelun jälkeen, jonka jälkeen totesin että riittää kun poika imi rintaa miltein tunnin kerta ja jouduin lisäruokaa antamaan kun poika huusi ruokaa kun minulta mitään irronnut, ja loppu tulos oli se että tissitkin oli niin kipeät ettei kärsinyt edes paidan osua.

      Ihan hyvin ne sen ottaa, ja ymmärtää kyllä. Oma neuvolan täti totes että imetys sujuu alusta asti tai ei ollenkaan, että se imetyksen kanssa tappeleminen aiheuttaa vauvalle että äidille enemmänkin vain haittaa stressillä ruoan saamisen suhteen.

      Että älä panikoi :)

      • myötähäpeä

        Aivan höpöhöpöä, että imetys muka sujuu alusta asti jos on sujuakseen! Meitä on ihan hirveä määrä äitejä jotka ovat alussa nähneet vaivaa takkuilevan imetyksen kanssa, ja hankalan alun jälkeen imettäneet kuukausia aivan helposti. Mistä tuollaisia neuvolantätejä sikiää...


      • ::::::::::::::::::::

        Järkyttävää, että neuvolassa jatketaan näiden muinaisten käsitysten levittämistä! Sitten ihmiset ihan oikeasti luulevat, että imetys sujuu muilla jotenkin itsestään. Vähän niin kuin ihmiset luulevat, että joillakin vain on onnellinen parisuhde eikä siihen voi mitenkään itse vaikuttaa. Tai toisten kämppä nyt vain jotenkin pysyy siistimpänä...

        Itse täysimetin puolivuotiaaksi ja jatkoin taaperoimetykseen. Ensimmäiset kuukaudet eivät olleet helppoja, mutta en minä olettanutkaan, että lapsen saaminen olisi pelkkää lastenleikkiä. Täyttä työtähän se on, vaikkakin rakkauden työtä. Ekoina kuukausina oli nännin rikkoontumista ja todella tiheän imun kausia, maratonimetyksiä, rintaraivareita jne.

        En kyllä ole hetkeäkään katunut imetystä, koska pikkuvauva-aikojen jälkeen se oli mukavaa ja helppoa ja tiedän antaneeni lapselleni parasta ravintoa.

        Kummallista, ettei äiti halua lapselleen parasta. Miksi luovuttaa ennen kuin on edes yrittänyt?


    • maidoton

      pitää nyt ihan todeta.

      Luuletteko te imettävät äidit olevani jotain pyhimyksiä kun haluatte ja kykenette imettämään ? Itsellänikin vitutti se etten jaksanut tapella imettämisestä, ja ihan oman muksuni kannalta mielummin siirryin pulloon kun kuitenkin 4.5 kilone möntti syö enemmän kun perus 3.5 kilonen tenava.


      terveisin kuukauden vanhan pojan äiti, ja poika vetää pvässä yli litran maitoa.

      • ::::::::::::::::::::

        Noh, onhan se käsittämätöntä mielestäni, että ensimmäistään odottava on jo päättänyt olla imettämättä! En minä pidä huonona äitiä, joka on yrittänyt. Ei se vaan aina onnistu, tosin epäonnistumisen syy on usein tiedon ja tuen puutteessa eikä siinä, että imetys olisi oikeasti mahdotonta.

        Esimerkiksi ruotsalaiset äidit (täys)imettävät paljon pidempään kuin suomalaiset keskimäärin. Se todistaa, ettei imetys meilläkään mahdotonta ole ollenkaan niin usein kuin väitetään. Se mikä täällä on erilaista on kulttuuri ja kenties annetun ohjauksen määrä.

        On aivan mahdollista, että sinulta ei tullut maitoa, en tiedä siitä mitään. Minulla ei ole sinun imetykseesi mitään kantaa. Sen voin kuitenkin kokemuksesta todeta, että kymmenkiloisenkin täysimetys on ihan mahdollista sekin. Minulla oli myös alussa noita tunnin, jopa puolentoista maratonimetyksiä. Semmoista se vaan on. Raskaus ahdistaa ja lihottaa, synnytys sattuu ja repii, imetys raivostuttaa ja tylsistyttää. Lisääntyminen on kuitenkin ihan oma valinta, josta sitten seuraa erinäisiä raskaus-, synnytys-, imetys- ja kasvatusriesoja.


      • Mieti vielä

        Ymmärrän jos vauva ei ime, äiti ei pysty imettään tai siis on jokin SYY!

        Mutta prkl en ymmärrä että ENNEN KUIN vauva on edes syntynyt sanotaan että en viittis millään.... mitä helv?! Oikeesti hei. Jos ei oikeesti jaksa kun vauva vaikka tosi vaativa tai imetys/arki/muu yhtä helvettiä niin ok, mutta se ettei edes vielä TIEDÄ mistään mitään ja kyselee miten vois välttyä siltä niin mites sit viittiikö vauvaa muutenkaan hoitaa...?

        Meillä oli esikoinen 2kk ennenaikaisesti syntynyt keskonen, joka ei tietenkään kehityksensä puolesta osannut heti imeä. Niin vain meikä pumppas joka päivä 3 tunnin välein päivin ja öin että maitoa alkoi tulla. Tein sen koska lääkärit sanoivat että se on parasta minun lapselleni. Ei ollut helppoa eikä silti tullut pieneen mieleen valittaa että en halua tai jaksa. Kirosin ja itkin kyllä kaikille tilannetta ja olin väsymyksestä sekaisin kun öisinkin heräsin herätyskelloon ja pumppasin ja keittelin niitä pumpunosia ym mutta se, niinkuin kaikki muukin lasten kanssa, oli vain yksi vaihe. Kun vauva alkoi imeä rinnasta, en voinut olla tyytyväisempi. Se oli kaikille helpompaa. Pumput oli käytössä n 2kk siis.

        Että mun on oikeesti tosi vaikeeta uskoa kun moni väittää ettei tule maitoa...moni varmaan luovuttaa liian aikaisin. Se vaatii sen 3 tunnin välein pumppaamisen. Ja eihän se tietty heti mitään litroittain virtaa. Se lisääntyy pikkuhiljaa. Sitä paitsi muakin epäilytti että maito ei riitä, mutta fakta on että pumpulla ei ikinä saa niin paljoa kuin vauva saa itse imemällä. Sen ymmärsin vauvan syöttöpunnituksissa.

        Sen imetyksessä luovuttamisen ymmärrän kyllä jos lapsi tai äiti on sairas tms mutta jos kaikki on suht terveitä niin se on tosi pieni hetki kun pitää venyä äärirajoilleen ja siitä kyllä selviää.

        Pojalle tuli muuten myöhemmin myös koliikki, ja huusi kurkku suorana 5kk ajan joka päivä 16-22 välisen ajan, että jumaliude jos siinä ois vielä jotain pulloja pitänyt lämmitellä ja pestä...
        että kyllä sitä väsyneitä kaikki vauvojen vanhemmat varmasti on jossain vaiheessa jossain määrin, mutta imetys voi myös helpottaa asioita osaltaan.


    • tukiäiti

      Toivottavasti saat hyvää ja asiallista kohtelua neuvolassa ja kunnollista ohjausta pulloruokinnassa. Vaikka olenkin itse halunnut imettää, en tuomitse äitiä, jos hän saatuaan riittävästi tietoa imetyksestä ja sen eduista päättää kuitenkin olla imettämättä. Imetyksen edistämisen asiaa ei kuitenkaan aja moralisointi ja tuomitsevat asenteet korvikeruokintaa kohtaan.

      Neuvolath:n toteamuksesta "imetys sujuu alusta asti tai ei ollenkaan, että se imetyksen kanssa tappeleminen aiheuttaa vauvalle että äidille enemmänkin vain haittaa stressillä ruoan saamisen suhteen." olen eri mieltä. Hyvin vähän on äitejä, joilla imetys sujuu alusta asti vaikeuksitta. Jokaisella on kuitenkin ainutlaatuisen yksilöllinen kokonaistilanne imetyksen kanssa ja vain äiti itse voi tietää, milloin hän on ponnistellut riittävästi imetyksen eteen, kukaan muu ei sitä voi määritellä. Se, mikä on surullista, että äideillä ei usein ole saatavilla riittävästi ja oikeaan aikaan saatavilla tukea imetykseen. Äidin toivoma imetys saattaa päätyä tuen puutteessa vastoin äidin toiveita aikaisemmin kuin hän halusi, on kohtuutonta tällöin syyttää äitiä, kun oikea osoite olisi ohjauksen puute. Ikävintä tässä on, jos äiti vielä syyttää em. loppumisesta itseään.

    • didde

      Minä pidin imetystä vastenmielisenä. Aloin silti imettää vahingossa kun synnärillä se tissi piti heti antaa. Parin kk tappelu se oli, mutta sitten aloin jopa nauttia niistä yhteisistä hetkistä ja imetin lopulta 8kk. Imetys loppui koska vauva puri jatkuvasti, eikä siihen auttanut mikään. Nyt olen onnellinen, että jaksoin noinkin kauan ja lämmöllä muistelen hetkiä kylvyn jälkeen kun olin kietoutunut jättipyyhkeeseen vauvan kanssa. Vauva lussutti ja itse siemailin kuumaa kaakaota :)

    • Mieti vielä

      Se on jokaisen oma päätös tietty, mutta ihan oikeasti jos maitoa tulee, niin se on oikeasti parasta ravintoa vauvallesi. Toistan, PARASTA. Annat sen kautta myös vastustuskykyä vauvallesi. Ei ne suotta ympäri maailmaa toivo sairaaloissa äitejä luovuttamaan maitoa pienille potilaille ja keskosille. Kyllä niillä korvikkeita on, mutta mitä pienempi lapsi, sitä suuremmalla syyllä annetaan luovutusmaitoa.

      Ei se sinusta paskaa äitiä tee jos et imetä, mutta ihmetellä täytyy miksi haluat lapsesi saavan sen sijaan toiseksi parasta... imetys on myös itsellesi hyvä juttu, nimittäin se ehkäisee tutkitusti rintasyöpääkin. Ja ainakin itselläni raskauskilot lähti vikkelästi sen ansiosta myös.

      Jos sinua ällöttää tms ajatus imettämisestä niin voit aina käyttää rintapumppua ja tarjota pullon kautta? Se on toki helkutisti hankalampaa ja vaivalloisempaa kaikkine välineiden ja pullojen keittelyiden kanssa...toki pulloruokinta on muutenkin hankalampaa kun pullot pitää huoltaa ja maidot lämmitellä yölläkin...

      Itselläni oli keskosvauva, ja jouduin ensimmäisen 2kk pumppaamaan maitoja ja olin kyllä ikionnellinen kun vauva viimein oppi itse imemään ja pääsin eroon niistä välineistä ja varsinkin öisistä pullon lämmittelyistä. Vauva-arki voi muutenkin olla tosi väsyttävää ja rankkaa niin kyllä se imetys (jos lähtee hyvin sujumaan siis) on yksi helpottava tekijä.

      Että oikeesti hei mieti vielä. Ihan itsesikin kannalta. Jos vaan voit imettää niin se on parasta ja helpointa itsellesi ja vauvallesi.

      Ja ps. ei tissit siitä mitään pilalle mene! Tai ei ainakaan mulla ole mennyt. Jos jotain niin hiukan isommiksi jäi ekan jäljiltä (nyt siis jo toista imetän). :)

    • xcgfhfgwq

      Moikka! Kaikki pikkulasten vanhemmat. Nyt kantsii liittyä Pilttipiiriin, eli Piltti lastenruoan tarjoama palvelu. Jäsenenä saat ilmaisia tuotenäytteitä ja muuta tavaraa sekä alennuksia lastenruokiin ja tarvikkeisiin. Kannattaa liittyä pikimmiten :)

      http://1i.fi/pilttipiiri

    • åepkeåplkr

      Miksi et halua? Sehän tässä on aika ratkaisevaa...

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      55
      1816
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      43
      1593
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      51
      1542
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1485
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1478
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      5
      1384
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      7
      1298
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      11
      1263
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      3
      1142
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      3
      1123
    Aihe