Miten määritellään herätysliikkeeseen kuuluminen?

kysymys kuuluu

Riittääkö, että tuntee kys. herätysliikkeen hengelliseksi kodikseen ja jakaa saman arvopohjan ja uskonkäsitykset?

4

298

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kusumus kyylyy

      Tarkoitin siis lähinnä kirkon sisäisiä herätysliikkeitä

    • Määritteleminen on hyvin yksinkertaista. Kuulut tiettyyn herätyslikkeeseen liittymällä kyseisen herätysliikkeen jäseneksi. Herätysliikkeet myös itse toimivat tämän päämäärän hyväksi kutsumalla ihmisiä kannatusrenkaisiin ja maksamaan jäsenmaksun. Jäsenille lähetään kiertokirjeitä, tietoa tulevista tapahtumista ja tilillepanokortteja taloudellisen tuen saamiseksi - heitä pyydetään myös rukoilemaan toiminnan puolesta ja kerrotaan työntekijätilanteesta ja herätysliikkeen toiminnasta eri puolilla Suomea.

      • 4914917

        Entä näiden kirkon sisäisten herätysliikkeiden kohdalla, jotka eivät rekisteröi jäsenikseen? Kuinka monen sitten tiedät rekisteröivän jäsenikseen? Yleensähän liikkeiden piirissä olevien määriä vain arvioidaan.

        Esim. viidesläisten määrää sanotaan olevan vaikea arvioida.
        Suuntaa antavana pidetään kesäjuhlien kävijämääriä. Lisäksi ovat nuorten tapahtumat sekä paikalliset evankelioimistapahtumat ja lähetysjärjestöjen kesäjuhlat.

        Tarkoittaako kuuluminen siis kannattamisen lisäksi myös jonkinlaista toimintaan osallistumista ja taloudellista tukemista? Lisäksi myös että tuntee liikkeen hengelliseksi kodikseen.
        Pitäisi olla luonnollista, että haluaa osallistua toimintaan mahdollisuuksiensa mukaan, tukea myös taloudellisesti, mutta onko se edellytys.
        Eikö tuo aiemmin mainittu "tuntee hengelliseksi kodikseen ja jakaa saman arvopohjan ja uskonkäsitykset" määritä sen onko henkilö körtti, lestadiolainen vai mikä? Tai tarkemmin sanottuna, että esim. hengellinen koti on esim. lestadiolaisena Rauhan Sana-liikkeessä.


    • Monissa viidesläisissä herätysliikkeissä on jäsenrekisteri ja niihin liitytään, kuten Kansanlähetykseen ja Suomen Raamattuopistoon. Niinpä myös suurimmassa herätysjärjestössä lestadiolaisuudessa jäsenmäärä on varsin tarkkaan tiedossa.

      Erilaiset tuki- ja kannatusrenkaat ovat myös samalla kannattajarekisteriä ja kukin herätysliike lähettää kannattajilleen aineistoa toiminnasta pyytäen samalla jatkamaan rukous- ja taloudellisen tuen antamista. Totta lienee se, että moni luterilainen on vieraantunut maallistuneeksi kokemastaan kirkosta ja etsii hengellistä ravintoa eri herätysliikkeiden tilaisuuksista sitoutumatta mihinkään sen syvemmin. Moni voi kokea hengellistä kodikkuutta luterilaisissa herätysliikkeissä erottelematta niitä toisistaan - eri liikkeiden tilaisuuksissa siis käydään. Esimerkiksi Raamattuopistolla, Kansanlähetyksellä ja SLEY:llä on sama arvopohja ja uskonkäsitys.

      Körttiläisyydessä ja lestadiolaisuudessa uskonkäsitys poikkeaa edellä mainituista jo suuresti, joten he viihtyvät vain omassa piirissään. Uskonkäsitys voi ajan mittaan myös muuttua - hyvin moni körtti tai lestadiolainen on löytänyt armon uudella tavalla ja irtautunut liikkeestä koettuaan sen liian lakihenkiseksi. Tästä ilmiöstä on ollut paljon kirjoituksia ja olen itsekin tavannut "irtautujia". Luterilaiset herätysliikkeet eivät ole samasta puusta tehtyjä. Myös mm. Kansanlähetyksen ja Raamattuopiston sekä kannattajat, että työntekijät ovat tämän tästä siirtyneet järjestöstä toiseen - joskus uuden tehtävän vuoksi, mutta myös eteen nousseiden ristiriitojen tähden.

      Kysyt: "Pitäisi olla luonnollista, että haluaa osallistua toimintaan mahdollisuuksiensa mukaan, tukea myös taloudellisesti, mutta onko se edellytys?"

      Vastaus: jäseneksi tai kannattajaksi voi kukin liittyä ja näin kuulua kyseiseen herätysliikkeeseen riippumatta henkilön omasta aktiivisuudesta. Oman panostuksen suuruus ei voi olla edellytys jäsenyydelle. Mielestäni herätysliikkeet ovat siinä mielessä kirkollisia, että ne ovat työntekijäkeskeisiä ja valitettavan usein toimintatavoiltaan muodollisia, hyvin organisoituja ja kaavamaisia. Jäsenistössä olevia armolahjoja ei etsitä, ja vain aniharva pääsee aktiivisesti toimimaan - usein tiettyyn asemaan saattaa päästä "tuttavuuksien" kautta.

      En sano tätä pahalla, mutta herätysliikkeet eivät elä tänään herätyksessä eikä vahva evankelivoiva työnäky ole nähdäkseni niin pinnalla. Työntekijöitä kutsutaan pitkänkin matkan päästä pitämään hengellinen puhe, kolehti kerätään, rukoillaan ja se on siinä. Paikalla olijoiden joukossa on monia, joilla on sisäinen kutsumus Jumalan elopellolle, mutta kuka on se, joka heitä etsii ja heitä käytännön työhön lähettää? Useimmiten tarjolla on ovella tervetulokättelyyn, keittiöön kahvinkeittoon ja salin puolelle kolehdin kantoon liittyviä tehtäviä. Toki nekin tehtävät on hoidettava.

      Kuuluminen tiettyyn herätysliikkeeseen ei ole enää niin vahvaa kuin ennen vanhaan. Omaksi kodiksi on vaikea kokea järjestöä, jossa käydään vain istumassa ja kuulemassa Sanaa - on niin kun kirkossa kävisi. Määrittelisin kotiseurakunan seuraavasti: kotiseurakunta on se yhteisö, jossa saan kuulla oikeaa lain ja armon Sanaa, saan osallistua ehtoolliselle, löydän armolahjojeni mukaisen paikkani yhteisössä ja voin iloita aidosta, avoimesta ja minua tukevasta uskovien veljien ja sisarien seurasta. Moni kuulunee johonkin herätysliikkeeseen ilman, että kokee liikettä varsinaiseksi hengelliseksi kodikseen. Sanasta tiedämme, että Jumalan valtakunnan työtä on tuettava - muodollinen jäsen saa jonkinlaista tyydytystä jo siitä, että saa osallistua uhrilahjaan.

      Moni ystäväni onkin irtautunut sekä kirkosta ja sen herätysliikkeistä ja etsiytynyt aktiivisempiin seurakuntayhteyksiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe