Sosiaalistaminen...

niih..

...kun muita koiria ei ole??

Vanhempani asuvat maalla.
Kaukana kaikesta, pienessä kylässä, missä lähimpään naapuriin on monta sataa metriä.
Heillä on melkein 9-vuotias sekarotuinen narttu.

Koira on yksi painajainen.
Se _vihaa_ toisia koiria.
Sitä ei ole koskaan pystytty edes yrittää sosiaalistamaan, koska täällä ei yksinkertaisesti ole toisia koiria.
Lähimpään kaupunkiin on yli 20 km matkaa, missä saattaisi ehkä törmätä muutamaan koiraan.

Tuloksena siis on toisia koiria uhkaileva ja pureva narttu.
Ja kun se ei edes anna toisen koiran haistella sitä, vaan puraisee saman tien, jos toinen koira tulee sitä puolta metriä lähemmäs.
Se ei osaa käyttäytyä, niinkuin koiran kuuluisi.
Sillä ei ole mitään hajua, miten toisten koirien kanssa kuuluisi käyttäytyä.

Koska kylässä ei ole tullut vastaan muita koiria, olemme huomanneet nartun käyttäytymisen vasta silloin, kun vanhemmillani on käynyt vieraita toisten koirien kanssa.
Vanhempieni narttu menee ihan sekaisin, näyttää vain hampaita ja haukkuu taukoamatta.
Ihan kuin toiset koirat olisivat sille maailman loppu.

Kertokaas nyt joku, miten helkutissa on edes mahdollista sosiaalistaa koiraa, jos toisia koiria tulee vastaan ehkä kerran vuodessa??

11

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 7+6

      "...miten helkutissa on edes mahdollista sosiaalistaa koiraa, jos toisia koiria tulee vastaan ehkä kerran vuodessa?? "

      Taitaapi olla mission impossible, mutta ei kai tuo 20km nyt mikään iso este ole? Monethan tekee pidempiäkin (työ)matkoja päivittäin. Elikkä sieltä se sosiaalistamisen paikka löytyy jos kotikulmilla ei ole.
      Mutta osataanko teillä sitten muuten käsitellä koiria? Se kun menette kaupunkiin ei välttämättä tarkoita sitä että sinne mennään takki levällään muita tapailemaan. Otatte mukaan lyhyen hihnan, teette lenkin jollakin asunto- tai ulkoilualueella n. kl 16-18 välillä. Kysytte vastaantulevalta koiranomistajalta kumpaa sukupuolta se on. Jos vastaus on uros, niin kysytte voiko tutustuttaa. Jos lupa tulee, laskette hiukan lähemmäs toisiaan. Jos kovasti ärhentelee omasi, niin pyydä odottamaan ja odottelette yhdessä kunnes metelöinti loppuu. Sitten vasta yritätte. Voitte myöskin kulkea yhtä matkaa, jolloin koiranne tottuu vierellä kulkemiseen toisen koiran kanssa. Ja tässä vaiheessa sitten voi taasen yrittää. Jos vastapuoli, joka siis ehdottomasti on uros, ei hermostu niin voitte antaa koirien häslätä rauhassa. Uros ei tapa pääsääntöisesti narttua vaikka narttu tarjoaisikin hammasta. Vaan yrittää sitkeästi uudelleen päästäkseen pukille. Kun tapaaminen näyttäisi onnistuvan pidätte edelleen visusti vaarin siitä että hihnat eivät missään tapauksessa pääse solmuun. Se johtaa hammasteluun. Samoin tapaamisesta poistuttaessa tapahtuva remmin kiristys, eli älä vedä vaan kehota koiraa jatkamaan matkaa.

      Alkuvaiheessa kannattaa välttää tutustuttamista toisiin narttuihin, vaikka nartuilla periaatteessa harvemmin menee sukset ristiin kuin uroksilla. Mutta kun sitten menee niin se jälki on hurjempaa kuin urosten skaboissa. Kun sitten olet nähnyt koirassasi muutosta urosten kanssa, niin silloin voit varovasti yrittää myös narttuihin. Vapaana älä missään tapauksessa päästä tutustumaan, ennenkuin olet varma että koirasi sietää muiden läheisyyttä. Silloin alkakaa käydä välillä koirapuistoissa.

      Minun urokseni on muuten kesyttänyt monta vihasta akkakoiraa. Saanut välillä alkuun päihinsä, mutta ei kun uutta matoa koukkuun jos tärppäisi. Kaikki koiranomistajat tietysti ei välttämättä ole yhtä joviaaleja kuin minä, joten varaudu kieltäviin vastauksiinkin.

    • Juu, koira kauppareissuille mukaan.
      Ja jos käy koirallisia vieraita, aina koirien kanssa kävelylle; sosialistamisessa ei laiteta koiria missään nimessä kuonot vastakkain, vaan lähinnä on kysy pikkuhiljaa siedättämisestä ja totuttamisesta, eli kuljetaan samaan suuntaan, aluksi vähän väliä, ja koiran ensisijainen tehtävä on seurata taluttajaansa. Alkeista kun aletaan niin ensin sietäminen lähellä, sen jälkeen vasta myöhemmin konkreettisesti toiseen koiraan tutustuminen. Kymmenes kohta on sitten ehkä vasta se toisen koiran kanssa toimiminen ja leikkiminen.

      • niih..

        Done.
        Done.
        Done.
        Done.
        Ei auta.
        Kaupassa käydään kerran viikossa, koska muuten menisi ihan liikaa turhaan bensaa jo työmatkojen lisäksi.
        Eikä tuota koiraa voi mukaan kauppareissun ajaksi ottaa, sehän vain haukkuisi autossa äänensä käheäksi.
        Kun käydään kaupassa, niin käydään vaan kaupassa, ei sinne pikkukaupunkiin jäädä hengaamaan yhtään sen kauemmaksi.

        Ja aina kun tulee koira vieraita, käymme ensin lenkillä kaikki yhdessä.
        Siihen asti on kaikki ok, kunnes toinen koira tulee haistelu etäisyydelle.
        Niin kauan, kun toinen koira pysyy poissa näkö ja haju etäisyydeltä niin kaikki ok.
        Mutta sisällä ja pihalla tämä ei onnistukaan, niin sitten ollaankin hampaat irvessä ja valmiita puremaan.


    • Vilin muisto

      7 6
      ehdottaa aloittajalle että
      Kysytte vastaantulevalta koiranomistajalta kumpaa sukupuolta se on. Jos vastaus on uros, niin kysytte voiko tutustuttaa. Jos lupa tulee, laskette hiukan lähemmäs toisiaan. Jos kovasti ärhentelee omasi, niin pyydä odottamaan ja odottelette yhdessä kunnes metelöinti loppuu
      Ei taida ehdottajalla olla todellista remmirähjää, sillä sisukas kiukkupussi voi rähistä tunteja! (kokemusta, kun vein pystykorvan koiranäyttelyyn, paperit oli kunnossa, käytös ei, Ykkönen tuli, ja koira haukkui niin että hilse nousi pintaa ja vaahto roiskui suusta, ja ääni oli kadoksissa kolme päivää näyttelyn jälkeen!) Ja sama toistui pari muuta kertaa kun näyttelyissä köytin, sitten kyllästyin sen rähinän kanssa.
      ja huomaa, tuo pystykorva oli nähnyt päivittäin naapurien koiria jotka kävelivät läheltä ohi lenkillä ollessaan, tietty hirmuisen haukun säestämänä.
      Joten kaikki koirat eivät vaan ole sosiaalisia.
      Nartun voisi saada suopeaksi toisille koirille, siis uroksille, tiettyinä aikoina vuodesta. No, voishan siinä tulla lisää pikku sisupusseja, mutta....

      • niih..

        Juu tuon 7 6:n neuvo on yhtä tyhjän kanssa.
        Vanhempani ajavat päivittäin edestakaisin yli 100 km töihin, ja senkö jälkeen pitäisi vielä ajaa 40 km lisää, että pääsisi koiran kanssa rähisemään pikkukaupunkiin?
        Se meidän 20 km päässä oleva kaupunki nimittäin käsittää 3 kauppaa, koulu ja huoltoasema.

        Ja kyseessä nimenomaan on koira, joka ei sukupuolesta välitä, vaan haukkuu niin paljon, että tulee vaahtoa suusta ja karvat ihan pystyssä.
        Pitäisi saada paikalle yli 5 ison koiran lauma (pikkukoirista ei ole tuolle egolle haastetta vaikka niitä olisi 7) ja saada koira sillä tapaa alistettua.

        Minusta tuntuu välillä, että se ei tiedä olevansa koira.
        Niinkuin leijona, joka kasvaisi ilman toisia leijonia ympärillään, ei välttämättä opi käyttäytymään koskaan niinkuin oikea leijona.


      • 7+6

        Kyllä tuo mun suomipystis vaan oli ihan oikea remmirähjä. Ja vasta kun itse tajusin että vältetään uroksia ja pyritään tutustumaan narttuihin ensin pelkästään, alkoi homma pelittää. Nykyään voidaan ohitella käytännössä lähes kaikki ilman metelöintiä(poikkeuksena muutama joihin ei koskaan saanut tutustua niiden omistajan vältellessä meitä). Nyt ollaan siinä tilanteessa että olen voinut itse auttaa näitä lähiseudun naapureita siedättämään tulokastaan toisiin koiriin harjoitellen ensin meidän kanssa. Ei se ole yksi eikä kaksi kertaa kun on odoteltu pidempään rauhoittumista, ollaan jätetty myös seuraavaan kertaan ja yritetty uudelleen.

        En vain jaksa usko etteikö tuo toimisi myös aloittajan tapauksessa.


      • Mikä tahansa
        niih.. kirjoitti:

        Juu tuon 7 6:n neuvo on yhtä tyhjän kanssa.
        Vanhempani ajavat päivittäin edestakaisin yli 100 km töihin, ja senkö jälkeen pitäisi vielä ajaa 40 km lisää, että pääsisi koiran kanssa rähisemään pikkukaupunkiin?
        Se meidän 20 km päässä oleva kaupunki nimittäin käsittää 3 kauppaa, koulu ja huoltoasema.

        Ja kyseessä nimenomaan on koira, joka ei sukupuolesta välitä, vaan haukkuu niin paljon, että tulee vaahtoa suusta ja karvat ihan pystyssä.
        Pitäisi saada paikalle yli 5 ison koiran lauma (pikkukoirista ei ole tuolle egolle haastetta vaikka niitä olisi 7) ja saada koira sillä tapaa alistettua.

        Minusta tuntuu välillä, että se ei tiedä olevansa koira.
        Niinkuin leijona, joka kasvaisi ilman toisia leijonia ympärillään, ei välttämättä opi käyttäytymään koskaan niinkuin oikea leijona.

        neuvo on yhtä tyhjän kanssa jos omistaja ei sitä halua noudattaa. Harmi ettei teillä ole halua. Viisi isoa koiraa on hulluinta mitä minä olen kuullut. Eiköhän helpompaa olisi sitten antaa itse koiralle eutanasia vaikka 45.caliperilla kuin antaa toisten raadella se?


    • 2+7

      koira on yhdeksänvuotias, ja nyt on herätty siihen , että sitä pitäisi sosiaalistaa? Ei tule onnistumaan.

      Jos se on saanut noin pitkään toteuttaa itseään, ollaan siinä vaiheessa, että kyseeseen tulee ainoastaan hallinta. Tuo koira ehtii kuolla, ennenkuin siitä tulisi "sosiaalinen" toisten kanssa. Homma olisi pitänyt hoitaa kun koira oli nuori.

      "Pitäisi saada paikalle yli 5 ison koiran lauma (pikkukoirista ei ole tuolle egolle haastetta vaikka niitä olisi 7) ja saada koira sillä tapaa alistettua."

      Voi kiesusperkele, ajattelit sitten oikein lauman kanssa sen revityttää? Juuuust joo, sillälaillahan se sosiaalistetaan... Jos ajatuksenjuoksun taso on tuota niin älkää tosiaankaan edes yrittäkö.

    • erakkopiski

      Jos asuu metsässä ja toisia koiria tapaa tosi harvoin, niin onko tuolla rähisemisellä niin väliäkään, kunhan ei ihmisiä pure ( ihmisistä viistä, mutta jos puree IHMISTÄ, niin koiralle yleensä köy huonosti)

    • Eitarvitsevanhaa

      sosiaalistaa jos ei edes ole niitä toisia koiria. Jos on pärjännyt noinkin pitkälle ilman. Eläköön itsekseen.:)

    • 76887

      9v koira. Tottukaa tilanteeseen. Menisi vähintään 10 vuotta, että tuloksia tulisi. Jos sittenkään.Itselläni nyt 4 kk pentu ja tänäänkin ajettiin kylille "maailmaa" katselemaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1836
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1615
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1554
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1507
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1395
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1271
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1153
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1128
    Aihe