Haulikolla tähtääminen?

BirdieNomNom

Moi.

Ammuin eräänä päivänä haulikolla kiekkoja enkä kovin suureksi yllätykseksi osunut kovinkaan moneen. Koitin sitten netistä lueskella, että kuinka sillä haulikolla oikein pitäisi tähdätä mutta lähinnä kaikki opastus on luokkaa "hauliikolla tährätään perällä, poika". En kokeillut tätä, koska epäilen, että haulit olisivat olkapäässäni eivätkä kiekossa... no joo. Eli, osaako joku kertoa konkreettisesti, kuinka haulikolla oikein pitää tähdätä vai onko se vain pakko viedä lakana radalle ja kokeilla?

Onko tämän alueen nimi oikeasti "hauliko_ ja rihlakot"?

31

9257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Latailija....

      Haulikolla ei tähdätä, vaan osoitetaan. Haulikkonperä on tosiaan sovittava kohtalaisesti, että sillä osuu kohtalaisesti. Oikeakätinen voi kokeilla vasurin haulikkoa radalla jos ei usko.

    • -J-

      Jotka ovat sitä mieltä, ettei haulikolla tähdätä, voisivat miettiä seuraavaa kysymystä: Miksi haulikossa sitten on tähtäin? (kisko jyvä, joskus kaksikin jyvää)

      Toki haulikollakin tähdätään. Se vain on kovin erilaista tähtäämistä kuin vaikkapa kivääriaseilla. Tähtäinkuvaa ei mudosteta asetta tai päätä liikuttelemalla. Ase vain nostetaan poskelle ja tähtäinkuva on siinä. Jos tukki ei sovi käyttäjälleen kunnolla, on tähtäinkuva persiillään ja haulikolla ei osu.

      Jos kiekkoihin ei meinaa osua millään, kannattaa syytä etsiä aluksi seuraavista:

      -Onko tukin pudotus kohdallaan? Jos ei, ase voi ampua reippaasti yli tai ali.
      -Tapahtuuko ammuttaessa jokin karkea tähtäysvirhe? Esim. poski nousee irti tukista?
      -Huomioiko ampuja, että haulikko ampuu aina mallista riippuen enemmän tai vähemmän yli? Etenkin uudet haulikot, joissa on usein reilusti laskeva kisko. Siis kohde täytyy näkyä tähtäinkuvassa selkeästi kiskon/jyvän päällä, jotta siihen osuu.

    • vaistolla

      Kyllä kyllä mutta mää ammun vaistolla ja onn aina ampunu.

    • BirdieNomNom

      No, nyt kun mä lopetan tähtäämisen ja aloitan osoittelemisen ja poskihalailun ja avaan ensi kerran silmäni, niin millainen mun näkymäni ja tähtäinkuvani on juuri silloin, kun liipasinta painaessani haulit osuisivat haluamaani kiekkoon? Näkyykö tähtäinkiskoa? Näkyykö jyvää? Miten mahdollinen maali on sijoittunut kiskoon ja jyvään nähden?

      "Do not try and bend the spoon, that's impossible. Instead, only try to realize the truth...there is no spoon. Then you will see it is not the spoon that bends, it is only yourself."

      • -J-

        Kiskoa kuuluu näkyä hieman. Tähän tyyliin:
        http://www.meadowindustries.com/images/ph_vbce3_correct_lg.jpg

        Kuvassa keskijyvällä varustettu tähtäinkisko. Keskijyvä asettuu tähtäinkuvassa varsinaisen jyvän alle.


    • acb

      Yksi mahdollisuus on että aseen liike pysähtyy laukauksen hetkellä --> takaa ohi. Hyvä harjoitus on nostaa asetta esim. katossa kulkevaan listaan samaan kohtaan. Joka nostolla aseen tulee osoittaa samaa kohtaa, jos näin ei ole, nosto ei ole samanlainen joka kerta --> lisää harjoitusta. Kun olet nostanut aseen, lähde kuljettamaan sitä listaa pitkin ja tee laukaus samalla liikkeen jatkuessa. Huomioitavaa on myös että asetta ei liikuteta käsillä, vaan ase pysyy paikalla ja liike tapahtuu vartalolla.

    • serlokki holmunen

      pane iso paperi 1,5m *1,5m ladonseinaan [omaan latoosi] ja merkkaa siihen vaikka luonnollisen kokoinen sorsa keskelle..
      ja 20m matkalta ammut siihen nopeita heittolaukauksia..sitten tutkit tulokset,,minne menee.. ja korjaat sen mukaan..

      jos kiekkoon haluat kokeilla,,niin osta noita valojuova havelikon paukkuja,,jo muutamalla saatat saada perus virheesi selville..

    • metsästäjä 2

      sillain että tukki olkapäässä ja sitte katot silla ku siinä on semmonen nouseva osa en muista sen nimeä jä päässä jyvä ni katot että se jyvä tulee siihen nousevan jutun päälle (vain vähän) ja molemmat silmät auki

    • (heh)

      heh heh !

    • asesepä

      Minä laitoin haulikkoon alkusyksystä ylimääräisen pistoolin säädettävän takatähtäimen, asensin sen juuri siihen paikkaan missä tähdättäessä myös takatähtäimen saan näkymään silmissäni kohtuu terävänä etujyvän lisäksi, pitkän tähtäinvälin vuoksi silmillä joutuu tarkentamaan vuoron perään molempia tähtäimiä, laitoin tähtäimen kiinni kiskon päälle mustalla sikaflexillä, tarttui kyllä tosi tiukasti kiinni kun massa oli kuivunut kaksi päivää. Etujyvän pallo sopii just mukavasti takajyvän hahloon ja tuli niin tarkka haulikko että toista saa hakea, 150 metristä ammun 5 laukauksella 2 euron kokoista kasaa 4 millin hauleilla. Monta haulia oli mennyt samastakin reiästä joten tosi tarkka haulikko nyt.

    • benellimies

      Leikki sikseen asesepä. Mutta asiaan. En alkuun osunut kiekkoihin vaikka miten kuuntelin asiantuntijoitten neuvoja. Lopulta löysin eräästä ruotsalaisesta aselehdestä vinkin joka on tehnyt minusta melkoisen haulikkomestarin.
      Haulikon piippuun kiinnitetään lujasti kestävä kanttinauha. Nauha sidotaan toisesta päästään vasempaan kengän kärkeen. Ampuja ampuu oikealta. Nauhan mitta tulee olla niin lyhyt ettei piippua pysty nostamaan yli vaakatason. Ylös päin ammuttaessa jalan tulee nousta irti maasta (jalka suorana). Voima joka nostaa piipun oikealle kohdalle ja jalan aiheuttama vastavoima aiheuttavat tarkan vaistonvaraisen ammunnan ja muutaman harjoituskerran onkin lähes mahdotonta ampua ohi kiekosta.

      • Hyvä konsti!

        Kokkovuoressa on useasti nähty näin harjoittelevia.


      • justakid
        Hyvä konsti! kirjoitti:

        Kokkovuoressa on useasti nähty näin harjoittelevia.

        Olen 10 vuotias poika ja kävin kokkovuoressa harjoittelemassa kun en osunut mutta sitten lopetin käymisen kun sielä jotkut vain nauroi kun en osunut kiekkoon. ihan paska paikka. sielä on vain epäasiallisia tyyppejä


    • asesepä

      Tuo nauha kenkään kiinni on vanha konsti myös täällä kotimaassa, kiväärillä hyvä ampua juuri tuolla konstilla seisten tarkkoja laukauksia esim lintumetsällä jos ei ole mahdollista ottaa tukea mistään, tuota konstia en kuitenkaan ole kokeillut haulikolla, täytyypä testata.

      Lintumetsällä olen huomannut, huonona ampujana sen että silloin osuu lentoon lintua parhaiten silloin kun ampuu ikäänkuin heittämällä vaistonvaraisesti, silloin luultavasti juuri haulikon perän täytyy olla sopiva ampujalle koska sellaisessa heitetyssä laukauksessa ei tule "tähdättyä" lainkaan vaan ase heitetään kohteen suuntaan eli ikäänkuin osoitetaan kohdetta kuin sormella.

    • puujalkametsästäjä

      Tämä jalasta nauhan kanssa tuen otto on vanha ja hyväksi havaittu konsti varmoihin osumiin. ja jokaisella metsästäjällähän on jalat mukana metsäreissulla jollei oikea niin sitten proteesi, molemmilla osuu yhtä hyvin.

    • kurmitsa

      kuinka tänä nauha laitetaan, taka-vai etujalkaan?

    • kiekonsärkijä

      Minen oo nauhoja käyttänyt. Tarkkoihin kiekkolaukauksiin auttaa tasajalkahyppy, 20-30 senttiä maasta. Hypyn aikana haulikko kääntyy automaattisesti kiekkoa kohden ja osuma on varma. Tämä metoodi perustuu jotenkin siihen että ampuja sekä kiekko ovat molemmat ilmassa eikä maapallo ole ohjaamassa ampujan liikehdintää.

    • ehfhw

      Miksi kiekoista ei voisi tehdä suurempia?

    • kiekkoboy

      Ne ei mahtuisi heittimeen, ei kai siinä muuta voi olla.

    • Sohlomies

      Joo ampuessaan kiekkoja muista kiekon liikerata Ja vaatima ennakko sitten sulla on mahdollisuus osua mikäli osaat ampua.

      • Browning

        Älä ota ennakkoa,vaan otat kiekon kiinni sen lentoradan mukaan ja laukaiset kun saat kiekon kiinni.Ennakko tulee siitä kun käsky lähtee päästä ja sormi tekee tehtävänsä.Muistettava on ettei liike pysähdy.Pitää muistaa että haulisuihku venyy jokaisella kymmenen metrin matkalla 1m:n.suurin osa pummeista ammutaan takaa ohi.Eräs vanha metsämies sanoi kerran,jos osaat ampua sinne mihin katsot ni repussasi on saalista.Kuivaharjoittela:Katso kohde,silmät kiinni,nosta ase ja avaa silmät ja totea mihin haulikkosi näyttää.Ja paukkumäärän mukaan taidot paranee.Lopuksi joku jo totesi että pyssyä ei pidä viedä käsillä ,vaan vartalolla.Eikä pidä kurkkia kiskon yli.Parempia osumia


    • vastauksia1

      pitääkö ammuttava kohde näkyä jyvän takana vai pitääkö sitä näkyä juuri yhtään?

    • ----

      Kohde pitää näkyä jyvän päällä.

      • 2342ss

        No se riippuu mitä ampuu tahvo! Onko lähenevä, loittoneva, sivusuuntaan etenevä vai paikallaan pysyvä kohde. Etäisyys ja nopeus vaikuttavat myös.

        ITse ammun silleen kuin katsoisin piipun läpi, eli kohdetta en näe ollenkaan. No en sitä näe muutenkaan kun ammun tuntumalla.


      • Anonyymi
        2342ss kirjoitti:

        No se riippuu mitä ampuu tahvo! Onko lähenevä, loittoneva, sivusuuntaan etenevä vai paikallaan pysyvä kohde. Etäisyys ja nopeus vaikuttavat myös.

        ITse ammun silleen kuin katsoisin piipun läpi, eli kohdetta en näe ollenkaan. No en sitä näe muutenkaan kun ammun tuntumalla.

        Oletko nähnyt unta


    • 123456789

      Pääsääntisesti kaikki haulikot ampuvat ylös. Kutakuinkin suhteella 70/30. Eli jos tähtäät taulussa mustaan poikittaiseen viivaan niin että jyvä on viivan päällä, hauleista 70% on viivan yläpuolella ja 30% alapuolella. Eli kohde kannattaa pitää jyvän päällä, tällöin kohde pysyy myös kokoajan näkyvillä eikä katoa jyvän taakse.
      Järki myös sanoo tässä että jos kohde lähtee edestä ylös lentoon niin silloin tietysti kohde jää jyvän "taakse" ennakon takia.

    • mari-Mauri

      Mullakin on tapana vetää viivat ennen kuin alan särkemään kiekkoja. Peurapassiin vedän kovempaa kamaa jotta jaksan olla passipaikalla jopa viikkoja putkeen.

      • Anonyymi

        Sannaltako olet ostanut eräreissujen jauhot?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sannaltako olet ostanut eräreissujen jauhot?

        Oletko hämeestä kotoisin?


    • halpa/hyvä

      Nykyään on saatavana kaupoissa halpoja laser-kohdistimia- maksaa vain muutaman kympin.

      Semmoinen vain piipun sisään ja osoittelemaan vaikka huoneen seinään.

      Ulkona parikymmentä metriä auttaa paremmin.
      Punainen täplä näkyy iltaisin hyvin, mutta sumuisella ilmalla näkyy ilmassa viiva.... se on hyvä.

      Sitten vain maali johonkin seinään ja nostoja poskelle. Nopeasti oppii, kuinka paljon kohdetta saa näkyä piipun päällä.

      Jos rahaa ei halua käyttää paljoa, niin ledeillä toimivista kynälampuista saa halvimman välineen harjoitteluun.

      Lampun ympärille paperia ja teipillä kiinni. Sitten vain työntää takaa piippuun. Lamppu pitää olla tiukastin piipun suuntainen.
      Piipun suuhun mustaa teippiä ja siihen sopivan kokoinen reikä.

      On halpa ja toimii hämärässä.

    • Anonyymi

      Hei olen alottelca metsästäjä tarvitsin apua siihen että osaisin haulikolla oon käynyt 3kolme kertaa ja oon osunut vaan yhteen ja huomenna meen uudestaan nii tarvis nopeesti apua

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      28
      1387
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1204
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    7. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1177
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1139
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      Hämähäkit, kotilot ja hyönteiset
      2
      1130
    Aihe