Sinut keskenään

Muistan ajan kun äitini ja isäni teitittelivät vanhempiaan. En edes ole tuntenut ketään, joka olisi tuosta "säännöstä" poikennut.

Oliko entisajan vanhemmilla jonkinlainen luontainen auktoriteetti, johonka tuo perustui, vai eikö muuta tapaa puhutella tiedettykään. Kallistun viimemainittuun.

Nyt ovat kaikki arvovallat ja auktoriteetit kaatuneet tai peräti kuolleet. Monet meikäläisten ikäiset kauhistuva kun poikanulikat ja tytönheilakat sumeilematta sinutelevat.

Itse olen suunnilleen teitittelykyvytön ja tämän suuntainen on näköjään nykyhenki.

Sinunkauppoja ei enää juuri tehtäne ja sitä tarvittaneenkin vain esimies/alainen suhteissa tms.

Kun aikaisempi luotsi, funtsija, astui areenalle, hän ihmetyksekseni teititteli. Kolmisen viestiä sainkin kirjoitettua, mutta sitten sain bannin, kirjoittamaan ei päässyt kuin vieraalla tietokoneella.

23

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuapo

      Tämähän on muutenkin palsta, jolla nykyään kirjoitellaan yhtä puppua.
      Ei tänne viitsi enää asiaa kirjoitella eikä sillä päätään vaivata.
      Päivitellään vain palstan tilaa, kuten niin monet muutkin tekevät. Hue-hae!

      • ei jaksa millään

        kahvipirtti toistaa samaa jauhamista joka päivä kuin yhtä ja samaa sahanpurua ei sitä ihminen jaksa yhtään enää


    • Lorena*

      Aloittaja muisteli aikaa jolloin vanhempia piti teititellä ainakin isovanhempia.
      Kun tulin tänne Karjalaan ensitöikseen anoppi ilmoitti, häntä ei saa sinutella miniät ainoastaan vävyt? Kysyin miksi tällainen jako, hän aivan loukkaantui. Mutta ovathan täällä karjalaisten keskuudessa monet muutkin asiat yleisistä tavoista poikkeavat.

      Anopin teitittely-toiveen jätin omaan arvoonsa, en halunnut olla hänen kanssa kun tuttava. Huvitti kun äitienpäivänä toinen miniä toi ruusun, anoppi laittoi sen pimeään eteiseen VIILEESEEN! Turha oli anopin odottaa häneltä arvonantoa.
      Tunsiko anoppi koulutettujen miniöiden kanssa alemmuutta, halusi tuoda moisin aika ala-arvoisin jutuin itseänsä esille.

      • Makriina ek

        Minun anoppini teititteli omaa isäänsä. Hän olikin sitten ainoa koko suvussa, sillä lapsenlapset kyllä sinuttelivat.

        Minun äitini vaati, että vanhempia ihmisiä piti puhutella kolmannessa persoonassa. Olin varmaan 7-8 v. kun äitini huusi ihan kauhistuneena: "Hyvänen aika, SINUTTELITKO sinä Elmatätiä!" Pelästyin niin, että muistan sen yhä. Elmatätiparka ei varmaan ikinä ymmärtänyt, miksi lakkasin puhumasta hänelle. Kolmannessa persoonassa puhutteleminen on hirvittävän työlästä.
        Erään toisen sukulaistädin kanssa opin keskustelemaan ilman minkäänlaisia puhuttelumuotoja, mutta totuus on, että tästä syystä koskaan eivät välimme olleet lämpimät.
        Onneksi sentään sain vanhempiani sinutella.

        Omat lapseni, sukulaiseni ja lasten paremmat puoliskot puhuttelevat minua etunimellä, vain lapsenlapset nimittävät mummaksi.
        Minusta se on ihan sopiva järjestys.


    • Rajaton vallanhalu!

      On sinulla ollut anoppi!
      Kamalaa varmaan nuorelle, juuri naimisiin menneelle tytölle!
      Mikä on tuo vallanhalu ihmisessä, joka anopissasi aiheutti noin typeriä tekosia?

      • hyii

        "Pahuuden banaalius" tuli tuosta anopista mieleeni.
        Hannah Arendt-elokuva siitä kertoo.

        Lapsista viis, nuoresta vaimosta viis,

        vain minä ja vallanhimoni anopin tärkein.


      • Minäkin näin sen!!
        hyii kirjoitti:

        "Pahuuden banaalius" tuli tuosta anopista mieleeni.
        Hannah Arendt-elokuva siitä kertoo.

        Lapsista viis, nuoresta vaimosta viis,

        vain minä ja vallanhimoni anopin tärkein.

        Adolf Eichmannin oikeudenkäyntiä seurannut sosiologi Hannah Arendt loi käsitteen pahuuden banaalisuus. N: Barbara Sukowa, O: Margarethe von Trotta, 2012.

        Esitetty: Ke 22.10.2014 klo 22.05 Yle Teema


    • Onhan se teitittelytapa myös paikkakuntakohtaista. Siinä korpikylässä, jossa synnyin, ei kukaan teititellyt.
      Voihan sitä nimittää sivistymättömyydeksi. Tunsin kyllä suuremmilta kyliltä perheitä, joissa oli teitittely tapana. Oudoltahan se tuntui.

      Olen teititellyt vaihtelevasti. Sitä ei ole ratkaissut vastapuolen yhteiskunnallinen asema, vaan tuntemattomuus ja huomattava ikäero. Koska olin tietoinen, että vanhemmalla polvella oli tätä perinnettä, en halunnut turhaan ärsyttää.

      Nythän ikäerot ovat kääntyneet "puolelleni." Ei kaipaa teitittelyä, eikä sitä kovin usein tapahdukaan.

      Usein osoitetta etsivät kadulla pysäyttävät, "anteeksi tietääkö herra...?." Naurattamaan tuppaa, joskus vastaan että en tiedä tietääkö "herra" mutta kyllä minä tiedän. Yleensä selvästi nuorempiani ei tule mieleenikään teititellä.

    • jjoutava

      Naapurissa käydessäni ihmettelin kun lapset teititteli vanhempiaan. En kysynyt asiasta, mutta mietin onkohan ne ihan oikeat isä ja äiti vai jotakin ihan vieraita henkilöitä.

      Paikkakunnan tavat oli muutenkin erilaisia kun oltiin vasta hiljattain muutettu asumaan siihen kylään eikä meitä vielä ihan hyväksytty vaan oltiin hiukan "Kyläkiusattuja" Tuota nimitystä en ihan allekirjoita siksi kun asia oli sievää huumoria enimmäkseen.

    • Kultaista aikaa

      Eräs työnantajani kysyi ja pyysi ihan aina käyttäen muotoa ; Voisiko hän ottaa.. voisiko hän ojentaa... Tietääkö hän, jne, kun hän puhui minulle.
      Hän kunnioitti minua, alle kaksikymppistä työntekijäänsä ja usein pyysin että hän sinuttelsi minua, mutta se oli hänen tapansa muitakin palkollisiaan kohtaan.

      Olin kyllä hänen lemmikkinsä, kyllä me pidimme yhteyttä vielä vuosia senkin jälkeen kun muutin toisaalle.

      Vanhempani teitittelivät vanhempiansa, niin me lapset myös omia vanhempiamme, kunnes sitten oman elämän rakentamisen jälkeen aina palasimme lapsuuskotiin, me jo sinuttelimme heitä, isovanhempiamme emme koskaan.

      Toinen työnantajani, hieno frouva jonka kotia hoidin, puhutteli aina etunimellä.

      Minusta vanhempieni omien vanhempiensa teitittely kuului siihen aikakauteen ja osoitti sitäkin, että uskonnolla oli heidän elämässään hyvin iso osa.
      Se oli sitä kunnioitusta jonka Katekismus oli opettanut käskyjen kautta.

      Minulla oli mailman kultaisin anoppi, toinen äiti minulle, ehkä jossqain vaiheessa enemmänkin, kun oma äiti asui kaukana ja anopin kanssa tunsimme ikäänkuin samaa perheyhteyttä, olin osa perhettä vaikka anoppilassa emme asuneetkaan. Appenikin kohteli kaikkia miniöitä samanveroisina, mieheni oli äidilleni kolmas poika.
      En osaa kuvitella millaista olisi ollut yhteiset hetket anoppilassa, jos siellä olisi pitänyt olla jotain muuta kuin oli.

      Nyt on vain muisto ja kunnioitus sekä appivanhempia, että omia ja isovanhempia kohtaan. He opettivat kunnioittamaan jokaista ihmistä ja ottamaan huomioon ettemme kukaan ole yksin.

      • Sinun viestisi

        "Kultaista aikaa", osoittaa, että niin metsä vastaa kuin sinne huutaa.
        Olet ystävällinen ja kultainen, niin muutkin ovat olleet sinua kohtaan. :)
        Ihanan harvinainen viesti täällä, tuli hyvä olo.


    • Ramoona*

      Minunkin vanhempani teitittelivät omia vanhempiaan , mutta en muista että sitä olisi meiltä lapsilta vaadittu. Kun olin lukiossa, eräs opettaja neiditteli ja käytti kolmatta persoonaa : neiti T. on hyvä ja tulee nyt taululle . Opettajia piti teititellä, samoin muitakin vieraita aikuisia, ihan luonnolliselta se tuntui. Ennen tehtiin sinunkauppoja, ja oli tärkeää, kenen niitä kuului ehdottaa, nykyisin on luontevaa sinutella suurinta osaa ihmisistä ilman sopimuksiakin. Appivanhempani ensikättelyllä sanoivat etunimensä ja se oli sillä selvä. En ole ihmisten asemaa tai tittelitä teititellesäni ajatellut, ikä ja tuttuuden tai vierauden aste sen on määritellyt. Jos olen ollut epävarma, olen teititellyt.

      Nykyisin voi syntyä sellaisia tilanteita, että minua nuori asiakaspalvelija teitittelee, minä sinuttelen. Minua saa kuka vaan sinutella, en loukkaannu yhtään, päinvastoin. Joskus huvittaa, kun lääkäri ei muista linjaansa, sanoo välillä "avaa suu" ja "avatkaa suu", ei sentään tokaise , että "suu auki". Sanavalinnoilla voi kiertää, ei tarvitse kysyä , otatteko kahvia, vaan saako olla kahvia. Vanhahtavalta kuulostaa jo , ottaako ruustinna kahvia ? (en jaksa noita lainausmerkkejä :)

      Teitittely ei oikein suju toimittajiltakaan, joiden mielestäni lähtökohtaisesti pitäisi aina teititellä muita kuin aivan nuoria haastateltaviaan. Ehkä sinuttelusta sovitaan ennen haastattelua, ja se saattaa olla vieraan toivomus. Naisen aloitetta tässä asiassa en enää mitenkään tärkeänä pidä. Kielikorvaa särkee, jos ei osaa verbiä käyttää oikein, vaan taivuttaa sen monikossa teititellessään, saattaa kuulla tällaisen mokan: Oletteko Te, Herra Presidentti, olleet tyytyväinen tilanteeseen ?

      Miksihän sanotaan, että on sinut itsensä kanssa, eikö olisi parempi olla minut .

    • katleija.

      Miulla on ain ollu sellane käsitys et karjalaiset ei osannu teititellä. Jos hyö teititteli ni hyö sano vissii 'työ'.
      Ainakin siel miun synnyinsaarelaiset oli sellasii luonnonlapsii, et vissii sinutelliit ni pappii kun kunnanjohtajaaki.

      Karjalaineha se Tuntemattoman Rokkaki oli, seuraavas on lainaus hänen sinuttelustaa ja mite upseeri Lammio siihen suhtautui.

      "-Alikersantti Rokka. Me emme tietääkseni ole tehneet sinunkauppoja.
      -Eihä myö olla, mut tehhää pois. Anteroha mie oon. Minnuu saap sinutella ain. Miehä sinuttelen sinnuu ilmanki ko sie oot nuoremp mies ko mie."

      • L - L

        Kyllä se harvinaista onkin. Teitittelyssä on jotenkin juhlallinen sävy.

        Joskus, erittäin harvoin, kun joku nuori nuori nainen ( koskaan ei mies ), teitittelee minua niin minulle tule rahjusmainen olo.
        Ei tapahdu edes joka vuosi.
        Viime talvena, kerran salilla 20 nainen teititteli.

        Vanhemmat ihmiset käyttivät kolmatta persoonaa teitittelyn asemesta.
        Onks hää? Menneeks hää? Jne.


      • Katleijan lainaus Tuntemattomasta sotilaasta, on paljon puhuva ja tyhjentävä vastaus siihen ketä ja miten sinutellaan.


    • Minua sinuttelevat kaikki, ja pidän siitä. Tunteekin itsensä nuoremmaksi kun nuoret sinuttelevat.

    • Sama täällä, Anlis, mutta toivoisin lehtiä yms kaupittelevien niin puhelimessa kuin emailissakin
      lakkaavan sinuttelemasta.

      • Makriina ek

        Lehtikauppiaat kyselevät, että onko se itse Makriina puhelimessa, no hei hei, täällä Shtdpk Lapu-lehdestä!
        Ikinä en saa selvää kaupustelijan nimestä.

        Nyt olen jo alkanut sanoa vapisevalla äänellä, että on nii-in paljon ikää, etten enää näe lukea, enkä varsinkaan ymmärrä lukemaani. Melkein kaikki uskovat kerralla.


      • ossi-kossi
        Makriina ek kirjoitti:

        Lehtikauppiaat kyselevät, että onko se itse Makriina puhelimessa, no hei hei, täällä Shtdpk Lapu-lehdestä!
        Ikinä en saa selvää kaupustelijan nimestä.

        Nyt olen jo alkanut sanoa vapisevalla äänellä, että on nii-in paljon ikää, etten enää näe lukea, enkä varsinkaan ymmärrä lukemaani. Melkein kaikki uskovat kerralla.

        Juuri noin.
        Kerran joskus kahdentoista maineilla päivällä vastasin, että olin vielä nukkumassa.
        Tomera kossi sanoa paukattti, etteihän tähän aikaan enää kukaan nuku.
        Olin valvonut yön selkäkivussani.

        Minä sanon, heti kun ehdin, ettei tule kauppoja, usko pois.

        Vielä valehtelevat, että olen voittanut ilmaista tilausaikaa kilpailussa, vaikken ole yli 20 vuoteen aikakauslehtiä tilannut, enkä lukenut.


      • Aina uudelleen
        ossi-kossi kirjoitti:

        Juuri noin.
        Kerran joskus kahdentoista maineilla päivällä vastasin, että olin vielä nukkumassa.
        Tomera kossi sanoa paukattti, etteihän tähän aikaan enää kukaan nuku.
        Olin valvonut yön selkäkivussani.

        Minä sanon, heti kun ehdin, ettei tule kauppoja, usko pois.

        Vielä valehtelevat, että olen voittanut ilmaista tilausaikaa kilpailussa, vaikken ole yli 20 vuoteen aikakauslehtiä tilannut, enkä lukenut.

        Kiellot eivät noihin pure kuin lyhyen aikaa.


      • akkaimmeinen
        Aina uudelleen kirjoitti:

        Kiellot eivät noihin pure kuin lyhyen aikaa.

        Kun sanoin Terveystuotteita, tai mitä lie soittajalle, etten tilaa mitään, hän ehätti sanomaan, että hän vain tekee tutkimusta vitamiinien käytöstä.
        Sanoin hoitavani terveyteni ihan itse ja ettei minulla ole nyt aikaa.. ja hän vain höpötti. Jäi hopottämään kun laitoin puhelimen pöydälle ja menin suihkuun!


      • lasit hukassa
        akkaimmeinen kirjoitti:

        Kun sanoin Terveystuotteita, tai mitä lie soittajalle, etten tilaa mitään, hän ehätti sanomaan, että hän vain tekee tutkimusta vitamiinien käytöstä.
        Sanoin hoitavani terveyteni ihan itse ja ettei minulla ole nyt aikaa.. ja hän vain höpötti. Jäi hopottämään kun laitoin puhelimen pöydälle ja menin suihkuun!

        Monesti tuntuu, ettei myyjä älyä selvää suomen kieltä.
        Tai työtäänhän tekee ja tyrkyttää.

        Olen kiittänyt erästä vanhempaa naisääntä, ettei hän ole koskaan päällekäypä.


      • Makriina ek
        lasit hukassa kirjoitti:

        Monesti tuntuu, ettei myyjä älyä selvää suomen kieltä.
        Tai työtäänhän tekee ja tyrkyttää.

        Olen kiittänyt erästä vanhempaa naisääntä, ettei hän ole koskaan päällekäypä.

        Kuulemma puhelinmyyjän työsuhteet ovat kaikkein lyhimpiä. Pari viikkoa on yleinen työaika, kuulemma jonkun artikkelin mukaan.
        Puhelinmyyjät itse valittivat, että pomo kiertelee puhelun aikana selän takana ja kannustaa lisäämään löylyä. Moni myyjä ymmärtää kyllä asiakkaan vastalauseet, mutta pitää lukea litania, joka on nenän edessä ruudulla, alusta loppuun, väliäkö sillä, meneekö asiakas suihkuun sillä aikaa.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe