Kyllä nyt kelpaa kantaa kameraa luontoretkillä.

Järkevä ratkaisu

Vuodesta 1975 kannoin vuoteen 2014 kesään saakka mukanani painavaa järkkäriä lisälaseineen. Usein mukana oli 2 runkoa, manuaali ja puoliautomaatti, niissä lasit ja repussa vielä 2-3 lasia jalusta.
Pokkarit olivat surkeita siihen aikaan näihin vuosiin saakka.

Huippuna oli mukana vielä alkuun. v1998 olkapäätykki VHS-viseokamera joka vaihtui kämmenen kokoiseen Sonyn CCD M8kasettiin . Sittemmin vaihtui pieneen digiin.

Tein nyt JÄRKIratkaisun josta joskus keväällä puhuin. Myin raskaan Nikonin zoomeineen sun muineen hunajineen pois hyvään hintaan alan tosiharrastajalle.

Yllätyin kuinka helppoa on nyt kantaa hyvälaatuista kuvaa antavaa valovoimaista 1,8-2,5 kakkulalla varustettua kameraa. Mukana on myös HD-video !

Kiloissa en osaa taakan pienenemistä sanoa. Kiloja lähti kameroiden osalta runsaasti pois. Jalusta painoi noin 3 kiloa. !!
Vaihdoin vielä kiikarinikin pienempään hyvälaatuiseen.
Nyt kannan yhteensä noin kilon kuormaa (kamera jalusta kiikarit) joiden mukana oloa ei edes huomaa kantavansa.

Olo on paljon vapaampi. Ei ole niska notkolla ja olkapää kipeänä ja matka metsäpoluilla taittuu vähällä kantamisella. On ilo kävellä vapaasti eikä tarvitse varoa ison järkkärin ja optiikan kolhiintumista heiluessaan.

Ison Savotta-rinkan tilalle hankin pienemmän Häglöfsin. Savotta on nyt liian iso päiväretkille. Talvella se on hyvä koska siihen saa varavaatteita ja evästä helpommin mukaan.

Kamera on kaulalla mutta sen n 350g painoa ei edes siinä tunne. Sateen sattuessa litran pakestepussiin ja taskuun.
Mikä vapaus!

Olen näytellyt A4 koon kuvia sekä 48" HDruudun kautta alan tosiharrastajille. Sain kehuja sävykkyydestä, terävyydestä, nappi-valotuksista ja liiketoistosta ym. Tosin kehujat eivät tienneet kuvien olleen otettuja kompaktilla. Mukana kuva-illassa oli eräs ammattikuvaaja maaseutupaikkakunnan lehdestä !

Harrastajalle kuvanlaatu on tarpeeksi hyvä A4 joten kennon koosta sen enempää ei kannata keskustella. Silmällä tutkien järkkärikuva ei ole sen parempi. Kukaan kuvia ei luupilla tutki...

Koska objektiivi on valovoimainen ja tarkka, saa myös syvyysterävyyden mukavasti esille. Aukkoa, nopeutta ja ISOa voi säätää. Myös täydellinen M-säätö toimii. Fn-nappuloita on kaksi ja muuta tarpeellista järkkäritason hunajaa.
Kamerassa on lisävarusteena sähköinen etsin joka on varalla aikanaan kirkkaille keväthangille.
Jalustaksi hankin kätsyn 160 senttiin venyvän 300 grammaisen monopodin repun sivutaskuun.

Repussa on tilaa nyt isommille eväille. Se on KEVYT. On helppo kävellä, enkä enään tunne olevani MUULI.

17

301

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Olympus-Olli

      Tästä sen näkee.

      Olympus on paras!

      • 920

        Vaihdoin justiin Olympus. OM-D EM-1:n pois, parempaan.


    • 920

      Kukin tarpeen mukaan. Itse on tullut siihen tulokseen että kinokoon peilikamera on paras vaihtoehto mulle.

    • Hyvin on uponnut

      Mainosmiesten mölinä, näköjään.
      Varmaan sinne tyhjään päähän painui hyvin kun siellä ei omia ajatuksia ollut tiellä.

    • Canonisti minäkin

      Trolliltahan tuo vaikuttaa, mutta vastataan silti.

      Eläinkuvaaja ei tuota vielä tee, koska micro 4/3 eikä Fuji pysty vielä tarjoamaan kunnollista f/2.8 300 mm teleä. Toisaalta Fujin X T1:n tai Olyn OM D E‑M1:n tarkennus ei ole riittävän nopea esimerkiksi suomalaisten suosimaan lintukuvaukseen.

      Sen sijaan maisemakuvaaja voisi vaihtaakin pienempään. SIlloin Fujin X100T on käytännössä lyömätön.

    • MINÄKIN VAIHDOIN

      Välineillä puuhastelu on kivaa touhua. On myös sellainen olo kuin olisi oikein pätevä kun on painavat ja kalliit apparaatit matkassa. On pitkää putkea ja jalustaa raahattavaksi. Onko paras hetki se, kun tuntematon tulee vastaan ja huomioi varustuksen? Luulee ehkä siinä olevan ammattimiehen eläimiä kuvaamassa kun on vehjettä jos toista mukana?
      Eläinkuvaaja? Moniko oikeasti kuvaa (=pääsee kuvaamaan) metsässä eläimiä? Jos joku niitä kuvaa, pitää olla taitoa muuallakin kuin kameran käsittelyssä. Muuten niitä ei kuvata muuta kuin piilokojusta oravia ja variksia lukuun ottamatta.

      Lintukuvaus on oma lajinsa ja lintuja riittää. Niihin vaaditaan oma kuvauskalusto raskaasta ja kallista päästä. Kompaktilla siinä on vaikea pärjätä.

      Tavallinen luonnosta nautiskelija tyytyy kuvaamaan maisemia tai vaikka yhtä puun lehteä, sammalta kivellä, hämähäkin seittiä kosteuspisaroineen tietyssä valossa jos ne sattuvat matkalla mukavasti kuvattavaksi tuon maagisen syvyysterävyyden huomioiden. Ei siihen tarvita kummempaakaan isoa kalustoa. Kompakti riittää. Jalusta saattaa olla asialinen matkalla.
      Näyttäviä ja komeita halutunlaisia ja tarkkoja kuvia saa järkkärillä sekä kompaktilla.
      Pääasia on, että luontoretkeltä saa virkistystä ja samalla siihen mukavaa pikku puuhaa mukaan kameran avulla.

      Nautimme varmaan kaikki sekä pitkistä päiväretkistä sekä kameralla "leikkimisestä". Valot ja varjot ovat kuvaajan "välineet" eivätkä ne tarvitse isoa kalustoa.
      Moni raahaa repullista kiloja mukanaan ollakseen "oikean" valokuvaajan oloinen. Moniko saa näillä kalliilla ja painavilla välineillään edes itseään tyydyttävää jälkeä? Ovatko sijoitukset menneet hukkaan?
      Kompakti on vakavasti otettava vaihtoehto nykyisin.
      Minäkin olen siirtynyt sellaiseen keveyden ja hyvän kuvanlaadun vuoksi.

      • Mites sitä sanottiin

        Autuaita uskossaan ovat hullut ja vähämieliset.


    • Mulla on kumpikin

      Miksi vähättelette pienen kätsyn kameran omistajia? Kummallakin on kiva kuvata ja saa hyvää jälkeä eikä kaverit tiedä kummalla otos on otettu.
      Liika raahaaminen on liikaa vaikka rahtina olisi laatutavaraa. Painoa on yksinkertaisesti liikaa ainakin minulle jolla on usein koirakin mukana metsäpoluilla.
      Omistan kyllä digijärkkärin ja siihen pari linssiä. Ne ovat silloin mukanani kun menen yksin omia polkuja. Keväällä menen teerensoitimelle jossa järkkäri on se paras. Muutoin kompakti on kätevyydessä ykkönen.

    • pienikaunis

      Onpa ilo havaita, että oikeatkin valokuvauksen harrastajat arvostavat pientä kameraa. Kameran tärkein ominaisuushan on, että se sopii taskuun ja on siten mukana. Itselläni on reilun vuoden ollut taskukamera, jonka valovoima on 1.4-2.3. Aivan eriomaista jälkeä hämärässäkin, katuvaloissa yms. A4-laatu loistavaa. Samalla tulee kelvollista teräväpiirtovideotakin. Ominaisuuksia on kamerassa paljon yli omien tarpeitteni. Jo ennen digiaikaa luovuin järjestelmäkamerasta. Tässä välissä on ollut muutamia kameroita, joiden kuvalaatua voi kehua vain hyvässä valossa. Mutta muistokuvia on saatu, toki paljon on jäänyt saamattakin. Mutta jos olisi ollut vain järjestelmäkamera, niin vielä vähemmän olisi tullut kuvia. On jotenkin säälittävää, kun monet kuljettvat lomareissuillakin painavia järjestelmäkameroita ja useita putkiakin. Muutamien tällaisten tuttavien saavutuksia olen seuraillut ja valitettavan huonoja ovat. Ei se järjestelmäkamera hyviä kuvia tee, pitää olla näkemystä kuvien ottamiseenkin. Mutta nostaahan se (ehkä) kummasti itsetuntoa, kun noita vempeleitä raahaa mukanaan ja monet luulee, että tuossa on oikea valokuva-alan asiantuntija. Jotain hyötyä on siis tästä tekniikan hirveän nopeasta kehityksestä ollut. Mutta tieto ei saavuta kaikkia. Monen satunnaisen kuvailijan käsitys on edelleen, että vain järjestekäkameralla saa hyviä kuvia. Ja kyllä alan kauppiaat edelleen tuota käsitystä yrittävät vahvistaa, kokemusta on. Parempi katehan se tulee, kun paljon myy välineistöä.

    • 920

      Niin pientä kameraa ei olekkaan että vois aina pitää mukana.
      Kännykkä on hyvä vaihtoehto, ja sitten tuleekin järkkäri.

    • Järkevä ratkaisu

      Kuten edellä jo totesin, olen todella ihastunut tähän uuteen Ixus-kameraani. Se on todella kevyt.

    • Wanha Cameramies

      Sitä millä kuva on otettu, järkkäri tai kompakti, ei A4 koossa tai isosta HD-ruudusta katsottuna pysty sanomaan. Tämäkin riippuu kohteesta. Jos kyseessä on lentävä lintu, kuvaus on kuva otettu isolla ja painavalla järkällä. Kaikki tietävät, että tässä on ollut asialla järkkäri. Etäisyys määrää, että vain isolla koneella saa kohteesta lähikuvan.

      Jos kuva on 5n metrin päässä lammessa olevasta sorsasta, eroa laadussa ei ole. Kummankin kuvanlaatu on sama. Oli sitten valoisaa tai hämärää.
      Sama koskee maisemakuvausta. Eroa ei ole.
      Lähikuvauksessa kompakti pärjää mainiosti. Sentin päästä saa mainioita kuvia.
      Lapsikuvauksessa kumpikin on mainio. Kummallakin autom.tarkennus toimii ja pysyy kohteessa. Eroa ei tiedä kumpika kone on asialla.

      Kun aletaan oikein kuvaamaan harkiten ja päämääränä on laadukkaat, sävykkäät kuvat syvyysterävyyksineen sun muineen, on iso järkkis ehdoton. Vika vain on siinä, että mukana on kannettava painavaa kalustoa erilaisine objektiiveineen ja jalustoineen. Eli kamaa on mukana iso määrä.
      Turistimatkalle ei tuota arsenaalia kannata ottaa.

      Hyvällä ja kalliilla uudella älykännykällä (600 € ) otetut kuvat yllättävät terävyydellään. Ainakin mitä minä olen nähnyt ovat kuvat näyttäviä. Mutta ne laitteet ovat näppäilyyn. Kuvat ovat laatikkokameramaiseen tapaa teräviä koko alueelta. Tämä ei tyydytä oikeaa kuvaajaa.
      Siksi minulla on iso järkkäri ja monta linssiä sekä yleiskamerana laadukas valovoimainen komppis. Viimeksi mainittu on yleensä mukana luontoretkillä kun en viitsi kantaa isoa kameraa.
      Mainittakoon, että en korjaile kuviani mitenkään, vaan tulos on synnyttävä sitä kotona muljaamatta.
      Filmiaikana tämä harkiten kuvaaminen oli välttämätöntä. Vieläkin se on hyve.

    • Tosiharrastaja

      Kun jotain tosissaan harrastaa, ei silloin raha ole esteenä. Isoja summia sijoittaa toisen mielestä typerästi. Tosiharrastaja haluaa kunnon laitteet ja ne maksavat. Valitettavasti myös painavat...
      Peilikamera on paras mutta se vaatii muutaman valovoimaisen objektiivin jotta laatua tulisi kaikissa tilanteissa. Tämä taas aiheuttaa monien kilojen painon. Olkapäällä niitä ei kanneta. Pieni rinkka on oltava.
      Toinenkin harmi tästä on. Kenno pölyyntyy takuusti kun laseja vaihdellaan.
      Kannattaa siis hankkia kaksi runkoa usein käytetyille laseille. Taakka ei paljoa enää lisäänny ja pääsee siitä kennon pölyyntymisestä.
      Selvää on sekin, että tätä määrää ei aina viitsi ottaa mukaan. Silloin tyydyn pieneen hyvälaatuista kuvaa antavaan, valovoimaiseen Fujiini. Sen tuottamat kuvat ovat mainioita A4 koossakin.

      • 920

        Tosiharrastajalle ei pikkiriikkiset A4 kuvat riitä.


      • 930
        920 kirjoitti:

        Tosiharrastajalle ei pikkiriikkiset A4 kuvat riitä.

        "Tosiharrastajalle ei pikkiriikkiset A4 kuvat riitä. "

        Kyllä riittää, kun kuvaa Fujilla.


    • Nikonero

      Oikein hyviä kommentteja keventäjiltä. Tärkeintä lienee saada laadukaita kuvia joten eipä taida olla väliä millä niitä saa aikaan. Eiköhän esim v2014 zoomikännykkä lie jo melkoinen kamera verrattuna vaikkapa v.2004 varsinaisiin kameroihin?

      Itse kuvaan urheilua kropirungolla jossa Sigman lasi ja saan "ammattilaisilta" hymähdyksiä varusteistani. Onneksi kuvat kelpaavat vaikka kuvattu väärillä vehkeillä :-)

    • Nikon - Oly

      Miklä on -kropirunko-?

      Kävin tänään täyspilvisessä metsässä kahden kameran kanssa. Mukana oli Nikon d7000 ja siinä pikkuzoomi. Toisena oli Olyn stylus xz2.
      Matkalla eroa oli kantamisessa. Nikon heilui välillä kummallakin olkapäällä ja kaulassakin. Kantaminen oli ikävää puuhaa. Pieni Oly oli kaulassa ja siinä aivan huomaamaton. Jopa kotimatkalla unohdin sen olevan edelleen kaulassani kioskilla poiketessani....
      Kuvasin samaa aihetta monella otoksella kummallakin kameralla. Valoisuus, kontrasti ja tarkkuus olivat kohdallaan.Tervyysaluettakin kokeilin eikä eroa ollut.
      Tuollaisiin näppäilykuviin kelpaa hyvin pikkukamera. Myös Nikon jos viitsii sitä kantaa.
      Tiedän jo vastineenne, että tuossa Nikonissa on pikkukenno ja linssi ei maksa monia satasia. Kuitenkin kuvanlaatu on hyvä. Tähdennän, että en suurempia kuvia kaipaakaan kuin A4 tai 48" TV-ruutu.
      Pienellä paperilla postikorttikoossa kummallakin saa loistotuloksia.

      Nikonia käyttelenkin kun menen oikeasti kuvaamaan jotain tiettyä aihetta. Silloin on kamaa mukana jalustasta lähtien. Pikkukamera on mukana aina ellen nyt ihan juoksulenkillä ole.
      Kumpikin on hyvä kamera.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe