Haastattelu

Liliae

Hei, olen tällä hetkellä lukiossa, ja meille annettiin opossa tehtäväksi haastatella jotain yliopistossa tai ammattikorkeassa opiskelevaa henkilöä. Minulla ei ole tuttuja jotka sopisivat kumpaankaan kategoriaan, joten ajattelin kysyä, jos joku täällä surffailleva ihminen suostuisi haastateltavakseni. Mieluiten haastattelisin jotakuta, joka opiskelee joko opettajaksi tai journalistiksi, mutta näiden puutteessa muutkin koulutusalat kelpaavat hyvin. Kiitos jo etukäteen!

4

333

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ruotsinmaikkatobe

      Hei! Opiskelen Helsingin yliopistossa ruotsin opettajaksi, voin mielelläni vastata kysymyksiin.

      • Liliae

        Anteeksi myöhäisestä vastauksesta! Kysymyksiä olisi seuraavat:

        1. Montako vuotta opiskelu kestää?
        2. Toimeentulo (esim. opintotuki, kirjojen kustannukset, aikaa töihin)?
        3. Opiskelupaikan saaminen (esim. miten valittiin valintakokeisiin osallistujat ja millainen koe oli)?
        4. Millaisia tenttejä on?
        5. Jatko-opinnot vai suoraan työelämään?
        6. Millainen on opiskelijan normaali työpäivä (esim. päivän kesto, teoreettista vai käytännön työtä)?
        7. Missä näet itsesi viidenkymmenen vuoden kuluttua?
        8. Mikä innostaa opiskelemaan, ja onko jokin erityisen hankalaa?


    • Viides vuosi jo

      Itse opiskelen matikan ja fyysiikan aineenopettajaksi Itä-Suomen yliopistossa

      1. Opinnot ovat teorissa 5 vuoden mittaiset, mutta taitaa olla enemmänkin sääntö kuin poikkeus, että tältä linjalta valmistuisi 5,5 vuotta ennemmin.

      2. Toimeentulen täysin kelan opintotuen avulla. Kesäisin yritän joitakin hanttihommia saada, mutta tässä taloustilanteessa taitaa on vuosi vuodelta niiden saaminen hankalampaa. Eipä tässä muuten kuin kesällä olisikaan aikaa töiden tekemiseen. Päivä alkaa yleensä aamu kahdeksalta ja pahimmillaan loppuu vasta ilta kuuden jälkeen. Tähän kun päälle pistään laskuharjoitukset, raportit sekä muut esitelmät ei vapaa-aikaa ole liiemmin. Kustannuksista eniten menee yleiseen elämiseen (vuokrat, sähköt, ruoka jne.). Kirjoja olen ostanut vain kerran (50€ paksu opus ensimäisenä vuonna), muuten olen pärjännyt luentomuistiinpanoilla tai kirjaston kirjoilla.

      3.Itse matikkaa ja fysiikkaa pääsin opiskelemaan suoravalinnalla (ylioppilaskokeista muistaakseni riitti silloin C molemmista pitkästä matikasta sekä fysiikasta tai M jommasta kummasta). Opettajalinjalle oli pakollinen soveltuvuuskoe, joka koostui ennakkoon tehtävästä pikkukirjoitelmasta (Millaista on opettajan työ vuonna 2020?). Valintakokeessa sitten oli haastattelu sekä ryhmäkeskustelu, jonka perusteella halukkaat valittiin aineen opettajakoulutukseen. (Huom. luokanopettajilla on erikseen vaativammat kokeet, joista en osaa sitten sanoa mitään).

      4. Tentit ovat tällä linjalla pääasiassa laskentapainotteisia. Aivan kuin lukion matikan tai fysiikan kokeet, sillä poikkeuksella ettei välttämättä aina saa mukaansa Maol-taulukkoja tai laskinta. Pedagogissa opinnoissa tentit voivat sitten olla luentoihin perustuvia tai kirjatenttejä (luetaan kirja, josta sitten on kysymykset), jotka muistuttavat lukion filosofian, psykologian tenttejä.

      5. Itse olen hieman kahden vaiheilla jatko-opintojen ja työelämään siirtymisen välillä. Toisaalta olisi mukava jatkaa vielä opintoja pitemmälle, mutta onhan siinä oma työnsä ahertaa jatko-opintojen eteen.

      6. Työpäivä vaihtelee suuresti. Pahimmillaan se on aamu kahdeksasta ilta kuuteen (joskus jopa ilta seitsemään) asti teoreettisia luentoja. Joskus on kokonaan vapaapäivä, joka yleensä kuluu raportteja kirjoittaessa ja netissä roikkuen (niin kuin tämä päivä). Keskivertona päivän kestona voisi olla kuusituntia, joka sisältää sekä teoreettista sekä käytännön töitäkin. Matikan ja fysiikan luentojen lisäksi tällä linjalla on yleensä laskuharjoituksia, joissa tarkastetaan viikon aikana tehdyt tehtävät. Hieman käytännön harjoituksia saattaa tulla myös laboratoriotöissä ja opetusharjoittelussa käytännössä koko aika on yhtä käytännön työtä.

      7. Oletettavasti eläkeikä tästä ei ainakaan vielä laskeudu, että todennäköisesti sitä ollaan vielä työelämän pyörteissä opettamassa lukiossa tai yläasteella matikkaa tai fysiikkaa.

      8. Innostus opiskeluun on mielenkiintoiset aiheet sekä into tutkia ympäröivää maailmaa luonnontieteiden näkökulmasta nähden. Hankaluuksia aiheutti erityisesti tuo pakollinen virkamiesruotsin kurssi (ei pahalla ruotsinmaikkatobe), jonka käytännön hyöty tällä alalla on merkityksetön. Eikä kyseinen kurssi minua tulevaisuudessakaan hyödytä (sori, en muuta ruotsiin tai länsirannikolle).

      Toivottavasti nämä vastaukset kelpaavat.

      • Liliae

        Nuo kelpaavat hyvin, ja kiitos paljon vastauksestasi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      36
      1486
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      7
      1243
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1218
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      2
      1208
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe