Koulun näkemykset puolustautumisesta/kestämisestä

minnis1

Törmäämme toistuvasti vitosluokkalaisen poikamme kanssa koulun sääntöihin ja käytäntöihin. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, että lapsi ei saa puolustautua itse kohtaamistilanteissa, vaan koulun sääntöjen mukaan kaikissa ns. kiusaamistapauksissa ainoa oikea menettelytapa on kertoa opettajalle.

Käytännössä tämä systeemi ei toimi mm. siksi, että luokassa on 27 oppilasta ja opettajalla paljon muutakin tekemistä kuin selvitellä lasten suhteita. Kaikki lapset, kuten oma poikamme, eivät myöskään periaatteesta halua mennä kertomaan opettajalle. Esim. omalla pojallamme on toistuva kokemus siitä, ettei hän ole tullut ymmärretyksi eikä kuulluksi niinä kertoina, kun hän olisi apua tarvinnut.

En käsitä, miten johtava kasvatusperiaate voi olla sellainen, että lapsia ei opeteta ja kehoteta selviytymään itse ainakin pienistä kahnauksista. Sen, mitä oikeasti on tapahtunut ja missä järjestyksessä, selvittäminen aikuisen taholta ei läheskään aina onnistu. Päällisin puolin näin saattaa käyneen, mutta lasten tasolla selvittely ei läheskään aina ole johtanut oikeastaan mihinkään. Myös lasten oikeustajua on loukattu, kun ärsytetty tarpeeksi saatuaan vastaa samalla mitalla, jolloin molempia oppilaita nuhdellaan. Omassa tapauksessa opettaja on erityisen taitamaton selvittelemään tilanteita. Luokassa on lukuisia erityisoppilaita, ja ”kovikset”, kuten oma poikamme, ovat jatkuvasti opettajan hampaissa.

Eikö nykylasten tarvitse kestää mitään? tietenkään en ole ehdottamassa, että kenenkään pitäisi sietää kiusaamista, mutta kaikki sellainen kanssakäyminen, joka ei tuota hyvää mieltä, ei voi olla kiusaamista. Tarkoitan sitä, että jos joku sanoo sinua vaikkapa hölmöksi, eikö siihen voi vastata että itse olet, ilman että koko maailma järkkyy.

5

79

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • bbvvvv

      No useinhan se menee niin, että jos vastaa/puolustautuu tilanteessa, toinen vastaa vielä kovemmin, tulee tönimistä ja lopulta tappelu. Toki suurimman osan ristiriitatilanteissa oppilaat keskenään selvittelevät milloin milläkin periaatteella. Koulun arjen sujuvuuden ja suuren lapsijoukon ollessa kyseessä, helpoin periaate käytännössä on juuri tuo, että sen, jota ärsytetään/loukataan tms. on tultava kertomaan opettajalle, se on paras tapa puolustautua näissä puitteissa. Muuten molempia rangaistaan. Toki käytännössä useimmat oppilaat puolustautuvat sanomalla takaisin eikä siinä sen enempää tai vakavampaa eikä kukaan asiaan puutu. Mutta sitten toisille saman sanominen onkin eri asia, ja joillakin sietokyky/itsetunto alhaisempi. Ja näihin tilanteisiin sitten jo joudutaankin puuttumaan.

      Kannattaa kokeilla muutaman päivän (mieluummin puolen vuoden, jotta kasvatusvastuun lisäksi ymmärtää myös jotain kaikesta muusta tavoitteellisesta toiminnasta) sijaisuutta n.30 oppilaan luokassa, niin alkaa realiteetit monelle vanhemmalle valkenemaan.

    • Humanistisesti

      Tatta kai on harmaatq aluetta todellisen kiusaamisen ja muun kiusoitelun ja kahnauksen välillä. Mitä tarkoitaa puolustautuminen? Lyöminen takaisin ja muu vastaava väkivalta on kuitenkin ainakin yksi rajapyykki... Toki kaunokirjallisuudessa ja tosiaelämässä on selviytymistarinoita, joissa kiusattu lopulta on antanut turpiin kiusaajilleen, mutta jotta, tämäkö on se tie, jota vanhemmat neuvovat tai koulun pitäisi neeuvoa ensiavuksi... Aina kiusattu ei voi fyysisesti voitaa joukkoa kusaajia tai fyysisesti vanhvempaansa. Ja koulun pitäisi edustaa sivilisaaatiota, yteiskuntaa, joka huolhetii ihmisten rurvallisuudesta, hyvinvoinnista, ihmisoikeukista. Yhteiskunta on juuri se jolla olemme nousseet viidakon lakien yläpuolelle niin että vain fyysinen voima tai kysy väkivalaan ja jopa sadismiin ei ratkaise vuorovaikutuksessa.

      • Humanistisesti

        siis: kyky vakivaltaan ja jopa sadismiin... sehän ei aina ole suorassa suhteessa fyysiseen voimaan... takana on usein omia väkivallan kokemuksia...


    • minnis1

      Tarkoitin puolustautumisella kylläkin vastaan sanomista, sillä lailla antamista takaisin. Väkivaltaan en kehota missään tapauksessa.

      Olen ollut kymmenen vuotta opettajana ja miettinyt paljon, miksi jotkut oppilaat joutuvat kiusatuiksi ja toiset eivät koskaan. Oma käsitys on, että sellaiset, joita ei kiusata, viestittävät tavalla tai toisella, että minulle ei kannata alkaa mitään. Ja korostan siis, etten puhu väkivaltaisuudesta tai sillä uhoamisesta.

    • opex

      Olet toki oikeassa. Mutta ei se, että koulussa on tuo sääntö ja opettaja yrittää pitää siitä kiinni, tarkoita, että koulun henkilökunta mielessään sen allekirjoittaa.

      Etkö osaa asettua opettajan asemaan? Mitä tapahtuisi, jos opettaja sanoisi oppilaille, että pitäkää puolenne, sanokaa takaisin jne? Opettaja on virkavastuulla toimiva virkamies, jonka on aseteltava nykypäivänä sanansa todella tarkkaan. Huoltajissa on ihmisiä, jotka etsivät opettajan sanomisista virheitä täikamman kanssa.

      Voin täysin kuvitella, miten opettajaa jo kohta kiusaajan vanhemmat uhkaisivat lakijutulla, koska tämä on opettanut kunnianloukkauksen olevan sallittua tms. Kokemukseni mukaan juuri monien kiusaajien ja häiriköiden vanhemmat erittäin mielellään hämmentävät asioita tällä tavalla, jotta huomio keskittyisi kouluun ja opettajiin, eikä siihen, että oma lapsi on häirikkö. Kiusatut tai "kiusatut" puolestaan repisivät naamaansa vaikka lööpeissä asti siitä, miten taaskaan ei koulu tehnyt mitään. "Opettaja käski pikku Villen selvitä itse! Lue surullinen tarina!"

      Opettajakin on ihminen. Ei hän halua joutua pulaan. Hän yrittää tehdä kaiken mahdollisimman turvallisesti ja selkeiden sääntöjen mukaan ihan itsensäkin takia.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      33
      1402
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      7
      1292
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      2
      1214
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      5
      1206
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      1
      1191
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1188
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      1
      1183
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      2
      1154
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      3
      1149
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      2
      1130
    Aihe