Kuka auttaa 18v nuorta raha-vaikeuksissa?

velkahelvetissäjonyt

Asun yksin, en ole väleissä vanhempieni kanssa eivätkä he auta minua missään. Alusta alkaen oon ollut ihan pihalla kaikista raha-asioista, laskujen maksusta ja ylipäätään kaikesta mikä kuuluu "aikuisen ihmisen elämään."

Velkaa mulle on kertynyt yli 4000e. Siitä 700e on kaverilleni, joka on maksanut vuokriani ja 3000e vuokrayhtiölle, koska asuntoni meni remonttiin koirieni takia.
300e meni maksamattomien puhelinlaskujen takia puhelimen kertamaksu, lisäksi mulla on yli 200e vanhoja laskuja, jotka tulivat jo silloin mun nimellä kun asuin kotona. Äitini ei suostunut maksamaan vahingossa hankittua laskua ja se kertyi parin vuoden ajan yli 200 euron suuruiseksi joka sitten siirtyi minulle kun täytin 18v.

Saan perus opintotuen ja asumislisän, jotka ovat 446e/kk. Sossusta tulee tämän lisäksi 150e/kk. Vuokrani on 520e. Eli vuokran jälkeen mulle jää käteen 76e. Mulla on myös opintolaina joka tuli marraskuun alussa 800e ja seuraava tulee tammikuussa. 800e pitää siis riittää marras ja joulukuuksi. Eli jos lasketaan 400e/kk 76e = 476e. Tästä vähennetään ruuat n. 100e, eläinten ruuat ja tarvikkeet n. 100e, puhelinlasku 30e ja linja-autokortti 55e = 285e. Jäljelle jää 191e kaikkien velkojen maksuihin. Eli perintätoimiston velkoihin menee 30e/kk ja muut pitäisi saada maksettua kerralla.. Nyt muuton myötä on pitänyt ostaa myös keittiötarvikkeita, sohva ja ruokapöytä.

Onko ketään/mitään paikkaa, josta voisi hakea apua tähän ahdinkoon? Tuun hulluksi kun en tiedä miten tästä voi selvitä. Ainoa keino jonka keksin, on ottaa pikavippiä niin paljon kuin saan, ja jättää ne maksamatta. Siinä kuitenkin menee luottotiedot ja haave omasta omakotitalosta joskus :(

17

1725

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Soita isälle

      Ensimmäiseksi luovut tietenkin koirista, koska ne tuntuvat olevan sinulle suurin velan aihe. Tämän jälkeen yrität saada välit kuntoon vanhempiisi, niin että he voisivat lainata sinulle rahaa, siten että maksat sitä pikkuhiljaa takaisin.

      Itse kustannan vielä lsuuren osan 20- ja 22-vuotiaiden lasteni menoista (puhelimen, ruokaa, vaatteita), joten voin vain sanoa, että olet syntynyt vanhemmille, joilla ei olisi koskaan pitänyt olla lapsia.

      Ei vanhempien taloudellinen vastuu pääty siihen, kun lapsi täyttää 18-vuotta, eikä etenkään sinun tapauksessasi, kun vanhemmat ovat sinua tynnyrissä kasvattaneet, eivätkä ole opettaneet rahankäyttöä.

      Etsi myös aktiivisesti töitä, sillä niin ne muutkin opiskelijat tekevät. Jouluna voit päästä esim. postiin lajittelijaksi pariksi viikkoa.

      • ex-masentunut nainen

        Älä nyt viitsi! Koirat saattavat olla suurin ilonaihe aloittajan elämässä.
        Pankkineiti sanoi minulle että minun pitää luopua kissoistani kun niihin ei ole varaa
        Vastasin etten minäkään olisi tässä puhumassa ilman kissojani. Otin ne sillon kun olin vakavasti masentunut ja mietin joka päivä itsemurhaa. Nyt minulla on Syy nousta joka aamu. Syy hymyillä joka päivä.


      • velaton
        ex-masentunut nainen kirjoitti:

        Älä nyt viitsi! Koirat saattavat olla suurin ilonaihe aloittajan elämässä.
        Pankkineiti sanoi minulle että minun pitää luopua kissoistani kun niihin ei ole varaa
        Vastasin etten minäkään olisi tässä puhumassa ilman kissojani. Otin ne sillon kun olin vakavasti masentunut ja mietin joka päivä itsemurhaa. Nyt minulla on Syy nousta joka aamu. Syy hymyillä joka päivä.

        Pidäthän sitten huolta siitä, että paskuutat kissojasi jossain muualla kuin minun taloni pihamaalla. Yleensäkin olen sitä mieltä, että mielenterveyskuntoutujille ei saisi antaa eläimiä hoitoon, koska nämä osaa hoitaa niitä vastuullisesti. Lapsista nyt puhumattakaan.


      • ex-masentunut nainen
        velaton kirjoitti:

        Pidäthän sitten huolta siitä, että paskuutat kissojasi jossain muualla kuin minun taloni pihamaalla. Yleensäkin olen sitä mieltä, että mielenterveyskuntoutujille ei saisi antaa eläimiä hoitoon, koska nämä osaa hoitaa niitä vastuullisesti. Lapsista nyt puhumattakaan.

        Nämä kalliit rotukissano elävät ihan sisäkissoina. :-) Minulla oli aluksi hoitokissa lainassa mutta kun jouduin sen palauttamaan, meni vain kaksi viikkoa niin ostin lapsukaiset. Joskus olen migreenissä mutta kissa pärjää mainiosti 12h ilman että mitään tekee. Heillä aina kuivaruokaa ja vettä tarjolla ja kaksi kissanvessaa putsaan kahdesti päiväs.
        Olen kyllä itsekin kuullut kauhujutun miten kissa lähes kuoli kun masentunut ei sitä hoitanut. Aloittajalle koirat vaikuttaa rakkailta ja ne näin ollen voivat ennaltaehkäistä masennusta ja muita sairauksia.


    • Viimeiset ajat

      Älä vie koiria lopetettavaksi,vaan hanki heille hyvä koti.Sinulla menee melko vähän rahaa ruokiin,oikeastaan uskomattoman vähän.Jätä alkoholi kokonaan pois,ja soita kännykällä vain asiapuhelut.Turhaa on muuten aina arvostella vanhempia,he kuitenkin tuntevat parhaiten tapauksesi.Tuhlaileva elämäntyyli kostautuu.Jos alat pikavippejä ottaa jäät velkaloukkuun lopuksi ikääsi.On vaikea uskoa sinua opiskelijaksi,mitä ihmettä kouluissa nykyään opetetaan?Olen itsekin velassa,ja maksan suurta lainaa,mutta sen mukaan elänkin.Menoni olen karsinut minimiin,valmistan itse ruokani,ja omistan kaksi kissaa jotka voivat hyvin.Raha mikä minulle jää,on juuri tuo suojaosuus,ei enempää,se riittää juuri ja juuri laskuihin, myös ruokiin,mutta yli ei jää mitään.Huolettaa vain tulevat hintojenkorotukset,jotta herrat saa taas lisää rahaa ym omaisuutta,mutta se haittaa muitakin kuin pelkästään meitä vähävaraisia.

      • Soita isälle

        Kyllä vanhempia pitää voida arvostella, kun he jättävät 18-vuotiaan täysin oman onnensa nojaan, etenkin kun lapsi ei ole ihan "täysivaltainen", vaan antaa koirien tuhota vuokra-asuntoa.


      • Samaa mieltä ja
        Soita isälle kirjoitti:

        Kyllä vanhempia pitää voida arvostella, kun he jättävät 18-vuotiaan täysin oman onnensa nojaan, etenkin kun lapsi ei ole ihan "täysivaltainen", vaan antaa koirien tuhota vuokra-asuntoa.

        lisäksi se, että vanhempien velvollisuus on opettaa nuoria rahan käytössä.


    • Koirat kotiin

      Kuten jo sanottu, niin aivan ensimmäiseksi etsit koirille hyvän kodin. Eläinsuojeluyhdistys auttaa tässä. Se on varmasti todella vaikeaa; olen itsekin eläinrakas ja minulla on kaksi koiraa jotka ovat minulle äärimmäisen tärkeitä, mutta meidän kahden ero on siinä että minä olen hyväpalkkaisessa työssä ja minulla on varaa pitää noita koiria. Kylmä totuus on, että sinulla ei ole. Sinulla ei ole myöskään mahdollisuutta hoitaa niitä niiden tarvitsemalla tavalla. Millä maksat niiden rokotukset ja muun terveydenhoidon? Lisäksi, on selvää että koirat kärsivät kanssasi. Ei terve ja onnellinen koira tuhoa asuntoa 3000 EURON EDESTÄ!!

      Eli ensin koirat hyvään kotiin, ja sitten katsot tilannettasi. Sinulla on tässä vaiheessa ihan tarpeeksi huolehtimista omasta itsestäsi.

      520 euroa on noilla tuloilla järkyttävä vuokra. Eikö opiskelupaikkakunnallasi todellakaan ole halpoja opiskelija-asuntoja? Totta kai ne ovat soluja, ja joudut tyytymään pienempään mukavuuteen kuin olet tottunut,mutta tilanteessasi sinulla ei ole valinnanvaraa. Huom! Koirista luopuminen auttaa myös halvemman asumismuodon löytämiseen.

      Sohvaa ja ruokapöytää ei olisi tarvinnu ostaa; olisit saanut käyttökelpoiset ilmaiseksi kierrätyskeskuksesta. Ne ovat täynnä huonekaluja jotka ovat ihan kelpoja mutta eivät viimeistä mallia tietenkään.

      Lisävelkaantuminen tilanteessasi on kuin housuun kuseminen pakkasella, hetken lämmittää mutta sitten olet entistä kurjemmassa jamassa. Unohdasiis pikavipit kokonaan.

      Tietoa on saatavilla jos sitä todella haluat; aloita vaikka täältä:
      http://www.allison.fi/raha ja talous/

    • Juuhpuuh

      Jos ystäväsi on maksanut vuokriasi, niin hän on varmaan ymmärtänyt tiukan tilanteesi. Tee maksusopimus hänen kanssaan. Kaikkea kun et kuitenkaan pysty kerralla maksamaan.

      Sama vuokrayhtiön kanssa, ilmoitat rehellisesti taloustilanteesi ja kerrot, että voit maksaa pienen summan kuussa tai voivat laittaa perintään. Käyttäydy kunnioittavasti ja toivo, että pieni kuukausierä riittää heille.

      Nyt olisi aika hyvä tilanne etsiä jokin työpaikka opintojen ohelle. Aika moni muukin tekee niin. Jos saisit työpaikan vaikka Mäkkäristä, voisi sinulla olla varaa pitää tuo nykyinen asunto sekä koirasi. Ja jos eläimiin menee 100e/kk, niin montaako hevosen kokoista eläintä sinä pidät siellä yksiössä? Meidän 15 kiloinen koira syö n.20 eurolla kuussa (mm. riisiä ja Lidlin purkkilihaa). On vastuutonta pitää pienessä asunnossa useita isoja eläimiä. Työssäkäyntisi tietenkin mahdollistaisi koirien turhautumisen, uuden häädön ja remonttitarpeen.

      Jos sinulla on nyt 190e/kk lyhentää velkojasi, niin ehdotan seuraavaa:

      -30e perintätoimistoon (ilmeisesti nuo vanhat 200e)
      -30e/kk sovit puhelinurpoilujen kuukausilyennykseksi JA HANKIT PREPAID-LIITTYMÄN. Vaihda puhelimesi vanhaan Nokian halkoon ja lyhennä välirahalla tätä velkaa..
      -30e maksuohjelma kaverilainan kuukausimaksuksi
      -100e koiratuholainan kuukausisummaksi.

      Nyt olisi aika myös tutkia lähialueen ruokajonotilannetta, jotta saisit osan ruokarahoistasikin velanmaksuun. Olisiko sinulla jotain myytävää? Hanki lisätuloja vaikka pulloja keräämällä, jos et nyt reipastu ja ryhdy kekseliääksi, niin olet pian isommassa kusessa..

    • Kokeile hakea työtä!

      Oletko miettynyt opintojen ohessa, että haet osa-aikatyötä? Pystyisitkö tekemään esim. 7-10 h viikko työtä?
      Työtä löytyy jos on valmis tekemään kaikkia töitä esim mainostenjakaminen, lehtienjakaminen, siivoustyö, kaupankassa yms.

      Opiskelu aikana itse rahoitin opinnot työllä, eikä tarvinut edes opintolainaa nostaa. Pääsin siivousfirmaan tekemään aluksi normisiivousta ja kun sen opin, niin lähdin keikkaporukan mukaan opettelemaan peruspesuja ja vahauksia.

    • .åp

      Koirat v.thun niiqu olis jo. Se on lähtökohta ja sen jälleen rupeet miettiin etiäpäin.

    • 8887

      Siis mitä? Ihan hirveää että neuvotte henkilön luopuvan perheenjäsenistä! Mä en antaisi mun pientä koiraa joka on minulle kuin oma lapsi pois vaikka olisin miljoonan velkaa, hei haloo ihan oikeasti!!! Älä vaan anna koiria pois jos ne ovat sinulle tärkeitä, rahaa saa aina jostain.

      Tilaa ebaysta tavaraa ja myy huutonetissä kalliimmalla. Niin minäkin teen!
      Tai hanki töitä, tuntitöitä tms, ei tarvitse olla vakituista.
      Kerää pulloja! Hanki vaatteet kirpputorilta, osta huonekaluja SPR-kirpputorilta tai käytettyinä muualta.

      Älä hyvä ihminen vaan ala ottaa niitä pikavippejä! Joudut niillä entistä pahemaan ahdinkoon, unohda ne vipit ihan oikeasti!
      Sun velat on vielä suhteellisen pieniä. Voit käydä pankissa pyytämssä pientä lainaa jonka voi yhdistää varmaankin sitten opintolainan takaisinmaksuun, että saat maksettua sieltä täältä otetut velat ja laskut pois!


      Mutta älä vaan aloita pikavippien ottamista ihan oikeasti.
      Varo myös sekaantumasta uhkapeleihin!
      VOIMIA!

      • ssoifmm

        Koirat eivät ole perheenjäseniä. Ne ovat tuhonneet asuntoa kolmen tonnin edestä, joka on aika paljon rahaa, varsinkin jos sitä ei ole.

        Koirille uusi koti, menot minimiin ja otat yhteyttä vanhempiisi. Et kerro mikä on välirikon syynä, mutta veikkaisin että molemmista osapuolista löytyy korjattavaa. He ovat nyt ainakin ilmeisesti ainoat, joilla saattaa olla mahdollisuus auttaa sinua taloudellisesta ahdingosta. Ei se satu ja he ovat nyt kuitenkin vanhempiasi.


      • Ymmärsit väärin!

        "...rahaa saa aina jostain."
        Aloittaja juuri siksi kyselee täällä kun rahat eivät riitä.

        Meilläkin on koiria, mutta ne eivät ole perheen jäseniä, vaan koiria.
        Jos pitäisi miettiä, että ostanko lapsille&meille vanhemmille vai koirille ruokaa, niin koirat lähtisivät välittömästi. Rakastan silti ihania koiriamme, mutta jollei meillä olisi rahaa pitää niistä huolta niin toivoisin, että jollakin muulla on.


    • Tuppurainen -

      Vanhempiesi pitäisi auttaa sinua, mutta kaikkien vanhemmat eivät auta vaikka tilanne olisi miten paha tahansa. Tässä tapauksessa sinun pitää auttaa itse itseäsi. Kun opettelet käyttämään rahaa oikein nuorena, niin osaat sen sitten vähän vanhempana.

      Ensiksi lopeta kaikki vippien ottamiset. Kuluttajaliitto.fi/valtti tarjoaa käytännönläheistä tietoa ja neuvoja nuoren talouden hoitoon. Toiseksi hae apua Takuu-säätiön sivulla olevasta maksuttomasta neuvontapuhelimesta. Sivuilla on muutenkin tarjolla neuvoja talouden ja velkojen hoitoon.

      Pelastusarmeijan nettisivuilla on tietoa opiskelijoiden ruoka-avusta. Ota selvää saatko sieltä itsellesi ruoka-apua. Kysy myös voisitko saada sieltä muunlaista apua kun vanhempasi eivät auta sinua.

      Olet nuori ja vasta opettelet itsenäistä elämää. Tällä hetkellä tärkeintä on se, että pidät huolta itsestäsi ja pärjäämisestäsi. Riittääkö voimavarasi, aikasi ja rahasi useamman koiran pitämiseen? Voisitko harkita koirillesi uutta kotia? Voisit sopia koirien uuden/uusien omistajien kanssa siitä, että voit joskus käydä katsomassa koiriasi. silloin sinun ei tarvitsisi luopua koirista lopullisesti ja tietäisit että niillä on kaikki hyvin. Mieti asiaa.

      Jos tarvitset huonekaluja tai muita kodin tarvikkeita, ota selvää mistä saat ilmaiseksi tarvitsemasi, kaikkea ei tarvitse ostaa uutena kaupasta.

      Hanki työpaikka, josta saat lisää rahaa velkojesi maksuun ja elämiseen. Jos olet töissä vaikka parina iltana viikossa opiskelun jälkeen, saat sillä maksettua velkasi ennenpitkää pois.

      Parasta on pitää luottotiedot kunnossa, muuten on vaikea saada edes asuntoa vuokralle. Selvitä ajan kanssa, mistä saat apua. Et ole hetkessä velkaantunut, etkä myöskään hetkessä pääse veloista eroon. Kysy Takuu-säätiöstä tukihenkilön apua taloutesi ja velkojesi selvittämiseen.

      Tsemppiä sinulle ja muista että kaikki järjestyy kunhan jaksaa ottaa asioista selvää.

    • Opettajan puheille

      Hei, 18-vuotias nuori !

      Olet aloittanut itsenäisen elämän, ja tukea tarvitaan.

      Olet opiskelija; Kysy opettajalta, kuraattorilta, rehtorilta neuvoa.
      He ovat aikuisia lähellä, ja varmasti ohjaavat eteenpäin. Puhut luottamuksellisesti, saat neuvoja ja kannustusta.

      Oman kaupungin/kunnan talous- ja velkaneuvonta on ilmaista.
      Sos.toimisto myös antaa ohjeita.

      Jos on kotivakuutus, se ehkä korvaisi osan vahingoista.

      Kysyvä ei tieltä eksy !

      Kyllä sinä tästä selviät - ja asustelet omakotitalossa sitten aikanaan !

    • satuja ja tarinoita

      Puppugeneroijat keksivät taas juttuja cocis-palkalla.

      Älkää ottako näitä juttuja tosissanne.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1906
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1658
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1584
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1527
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1505
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1415
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1148
    Aihe