lukion jälkeen..

hämmästynyt

voiko olla totta, että kirjoitukset poistetaan lukiosta ja esimerkiksi yliopistoon pääsee vain todistuksen avulla? mitä mieltä te olette tästä?

18

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • lukijolaine

      Nykyään yliopistojen opiskelijavalinnoissa katsotaan hieman yo-todistusta, mutta pääasiassa yliopistoihin päästään valintakokeen perusteella. Ammattikorkeakouluissa taas katsotaan lukion päättötodistusta. Ylioppilastodistuksen merkitys on siis melko pieni, varmaan lähinnä symbolinen, joten kirjoitukset voitaisiin vaikka poistaa kokonaan. Tällaista uudistusta ei vain haluta ihan helpolla tehdä, koska yo-kirjoituksilla on pitkät perinteet.

      • hämmästynyt

        onko sitten 7.5-8.0 hyvä keskiarvo lukiossa?


      • nooeeii
        hämmästynyt kirjoitti:

        onko sitten 7.5-8.0 hyvä keskiarvo lukiossa?

        Ei ole hyvä, vaan varsin keskinkertainen. Hyvä keskiarvo hipoo yhdeksää, vähintään.


      • abi2014
        nooeeii kirjoitti:

        Ei ole hyvä, vaan varsin keskinkertainen. Hyvä keskiarvo hipoo yhdeksää, vähintään.

        En nyt sanoisi että hyvä keskiarvo hipoo yhdeksää. Hyvä keskiarvo on yli 8 ja kiitettävä on 8,5-10. Tuolla yli 8,5 keskiarvolla alkaa jo päästä sinne minne haluaa alasta riippumatta olettaen että yo-kokeet ja pääsykokeet ovat suunnilleen samaa tasoa kouluarvosanoilla mitattuna. Ona keskiarvoni oli 8,7 ja opiskelen nyt yliopistossa.


      • 9,999999
        abi2014 kirjoitti:

        En nyt sanoisi että hyvä keskiarvo hipoo yhdeksää. Hyvä keskiarvo on yli 8 ja kiitettävä on 8,5-10. Tuolla yli 8,5 keskiarvolla alkaa jo päästä sinne minne haluaa alasta riippumatta olettaen että yo-kokeet ja pääsykokeet ovat suunnilleen samaa tasoa kouluarvosanoilla mitattuna. Ona keskiarvoni oli 8,7 ja opiskelen nyt yliopistossa.

        Se, mikä on hyvä keskiarvo, riippuu täysin lukiosta/opettajasta. Erot on tosi suuria ns. hyvien ja huonojen lukioiden välillä. Tarkoittaen, että jos saat huonossa lukiossa kasin, se vastaa hyvässä lukiossa ehkä kuutosta. Ei tietenkään päde kaikkiin tilanteisiin, mutta aika usein näin on.


    • eiioo

      Kirjoituksia ei olla poistamassa.

    • terertrt

      "Nykyään yliopistojen opiskelijavalinnoissa katsotaan hieman yo-todistusta, mutta pääasiassa yliopistoihin päästään valintakokeen perusteella."

      Riippuu ihan mihin haet. Esimerkiksi Jyväskylän yliopistossa ainakin historiaa lukemaan hakeneista (muistaakseni noin 580 hakijaa) karsittiin aluksi ylioppilaskirjoitusten tulosten perusteella noin 100 haastatteluun jonka perusteella sitten otettiin 30 sisään. Tällä menettelyllä nimenomaan haluttiin antaa arvoa kirjoitusten tuloksille.

      Oulussa oli perinteinen pääsykoe, siinäkin hyvät arvosanat kirjoituksista olivat kuitenkin hakijoille avuksi kun puolet otettiin sisään kirjoitukset pääsykoe pistemäärällä, loput pelkän pääsykokeen perusteella.

      Omalta luokaltani teknisille aloille pääsi monta suoraan sisään kirjoitusten tulosten perusteella ilman että tarvitsi osallistua pääsykokeisiin lainkaan.

      YO-kirjoitukset mittaavat sitä olennaista osaamista edelleen erittäin hyvin eikä niistä olla luopumassa pitkään aikaan.

      • hämmästynyt

        ajattelin itse mennä johonkin yliopistoon humanistiselle- ja kasvatusalalle.


      • abi2014
        hämmästynyt kirjoitti:

        ajattelin itse mennä johonkin yliopistoon humanistiselle- ja kasvatusalalle.

        Mikä alalle pyrit? Saattaisin ehkä pystyä neuvomaan, koska hain itse kasvatustieteelliseen ja humanistiseen ja pääsin molempiin tiedekuntiin. Aineenopettajan virka on minun tavoitteena, mutta varasuunnitelmana oli hakuvaiheessa luokanopettajan virka.


    • järki käteen

      Itse ajattelin ja sain komppausta lähipiiristäkin, että "ei se huono yo-todistus mitään tee, nehän on pelkkiä kirjaimia paperilla". Tämä siis, kun omat kirjoitukseni menivät lähes totaalisesti penkin alle reaalien ja matikan osalta.

      VÄÄRIN! Niillä kirjaimilla on ihan helkutisti merkitystä jatkon kannalta, mikäli mielit opiskelemaan mieleistäsi alaa ihan sama minne, amk:hon tai yliopistoon. Painoarvo tietysti vaihtelee alasta ja tiedekunnasta ja paikkakunnasta ja eri oppilaitosten käytännöistä riippuen. Esim. useimpiin Helsingin kouluihin on lähes järjestään rima korkeammalla kuin muualla ja täytyykin olla, kun ihmiset tuppaavat pakkautumaan juuri pääkaupunkiseudulle/etelään.

      Voin luvata, että harmittaa menettää opiskelupaikka (huolimatta hyvästä menestyksestä valintakokeessa/soveltuvuuskokeessa, minkä eteen olet ehkä huhkinut tovin jos toisenkin) siitä syystä, että hakijalla B oli parempi yo-todistus kuin sinulla. Kyllä niillä kirjaimilla on väliä, mikäli ei halua tyytyä varavaihtoehdon varavaihtoehtoon. Erot hakijoiden välillä voi olla hyvinkin pieniä.

      Tietysti teoriassa on mahdollista saavuttaa opiskelupaikka menestymällä täydellisen loistavasti valintakokeissa rupuisesta yo-historiasta huolimatta. Mutta moniko yltää huippusuorituksiin h-hetkellä, varsinkin jos hakijoiden välinen kilpailu on kova ja painetta pukkaa. Muutaman hassun pisteen vaje kokeessa voi käytännössä merkitä useita ei-toivottuja välivuosia (jotka toki kannattaa hyödyntää jotenkin produktiivisesti ja kehittävästi). Mutta lämpimästi suosittelen ihmisiä, varsinkin teitä tulevia abeja, panostamaan niihin kirjoituksiin heti 1. vuodesta lähtien ja valitsemaan kirjoitettavat aineet fiksusti! Esim. se, että loistaisi pelkästään kielissä koska nyt sattuu olemaan näissä aineissa lahjakas, on erittäin huono tekosyy kämmiä sanotaanko nyt matikka ja reaalit. Toimii vain, mikäli mielit lukemaan kieliä yliopistolle, muuten se on voi voi.

      - - - - - > Valitkaa Sopiva määrä Sopivia aineita, ja satsatkaa niihin kunnolla! Lupaan, että se kannattaa. Teette asiat itsellenne niin paljon helpommaksi tulevaisuudessa.

      Onneksi myöhäinen herääminen tilanteeseen ei estä menestymästä, voihan aineita myöhemminkin käydä uusimassa ja arvosanoja korottamassa. Tämä tosin voi tuottaa harmaita hiuksia ja katumuksen puuskia tyyliin "byhyy, miksen tehnyt tätä jo vuosia sitten..." mutta on kaiken sen vaivan arvoista, mikäli tie sinne unelmien opiskelupaikkaan (korostan, että kyseessä voi olla ihan mikä tahansa muukin koulutus kuin pyhä oikis-lääkis-kauppis -kolminaisuus) hyvällä yo-toikkarilla edes vähän siliää.

      Pahoittelen mahdollisesti sekavaa tekstiäni, ajatus varmaan tuli kuitenkin selväksi.

      • järki käteen

        Yllä olevan roiskaisun ajatus siis oli, ettei yo-todistuksen painoarvoa kannata aliarvioida. Älkää menkö sieltä missä aita on matalin.

        terv. nimim. been there, done that


      • minäki

        "ei se huono yo-todistus mitään tee, nehän on pelkkiä kirjaimia paperilla".

        Puutunpa minäkin tähän. Yo-todistuksen arvosanat eivät siis todellakaan ole pelkkiä kirjaimia paperilla, paitsi sille, jonka kirjaimet ovat arvosteluasteikon alapäästä.

        Ne kirjaimet kertovat todistuksen omistajasta paljon. Lisäksi niillä voi olla erittäin suuri merkitys haettaessa opiskelupaikkaa. Mutta ei pidä silti vajota epätoivoon, vaikka todistuksessa komeilisi AAAA. Yliopiston moniin tiedekuntiin otetaan opiskelijoita myös pelkän pääsykokeen perusteella. Silloin kyllä opiskelemaan pääsy edellyttää erinomaista menestystä pääsykokeessa.


    • opox

      Kaikkiin yliopistojen tiedekuntiin otetaan opiskelijoita pelkän pääsykokeen perusteella. Arvosanat, vaikka kaikki olisivat L, eivät ole kuin pieni vetoapu. Merkitys on siinä, että usein ne, jotka L:n kirjoittavat osaavat opiskella, ovat valmiita satsaamaan pääsykoekirjojen lukemiseen täysillä, eivätkä luku-urakan aikana biletä kavereiden kanssa.

      Hyvä lukiolainen tietää jo valmiiksi, mitä opiskelu tarkoittaa, eikä kuvittele pääsevänsä minimisuorituksella sisään.

      • Abi2014

        Jyväskylän historian pääsykoekeskusteluun valittiin pitkälti historian yo-kokeen pisteiden ja yo-todistuksen perusteella 100 henkilöä. Tämä saattaa olla yleistymässä joten väitteesi on invalidi. Toiseksi, yo-arvosanoista saa hirveesti lisäpisteitä. Aika hyvin joutuu pääsykokeen kirjoittamaan, jotta voittaa viiden L:n opiskelijan, koska L:ään vaaditaan paljon muutakin kuin tietoa. He esimerkiksi osaavat muotoilla esseet uskomattoman hyvin. Kaiken lisäksi L:n opiskelijan lähtötaso on muutenkin yleisesti kovempi, mikä lisää haastetta huonolle.


    • historicus

      Pitkälti ja pitkälti. Kuka oikeasti edes haluaa opiskella historiaa Jyväskylässä?

    • uyuyyuyyuyuyyuuyuy

      "Kuka oikeasti edes haluaa opiskella historiaa Jyväskylässä?"

      Aika moni, hakijoita oli viime keväänä 589 joista tosiaan noin 100 kutsuttiin haastatteluun ja sen perusteella sisään pääsi 30 hakijaa. Hakijoita historiaan oli siis huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi fysiikkaan ja kemiaan Jyväskylässä.

      Itse kirjoitin hyvät paperit joiden avulla pääsin tuohon kyseiseen haastatteluun ja siitä sitten sisään.

      • uyuyyuyyuyuyyuuyuy

        Ja vielä vertailun vuoksi Turun yliopistoon haki keväällä historiaa lukemaan 489 henkilöä joista 56 valittiin, Jyväskylään oli siis oikeastaan hankalampi päästä.


      • Abi2014

        Itse pääsin haastatteluun mutten päässyt sisälle. Sain tosin paikan muualta. Tuntui hyvältä olla 100 parhaan joukossa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1957
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      49
      1692
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1609
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1537
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1316
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe