Sädesientä rakenteissa Hämeenkylän koulussa

V Hurmalainen

Tämä aamu oli merkillinen. Bussipysäkillä oli eräs puheenaihe yli muiden. Ihmiset siis oikeasti ryhtyivät juttelemaan vieraiden kanssa ja kauhistelivat tätä kouluasiaa: Hämeenkylän koulun rakennus on heikossa kunnossa! Monet olivat lukeneet Helsingin Sanomat ja aika katkeraa tekstiä tuli. Tässä linkki artikkeliin.
http://www.hs.fi/kaupunki/a1418190586851?jako=c2a2f17a4a65b9353d24e3212d735e03

Tätä asiaa ei saa jättää kaupungin virkamiesten vastuulle. On selvää, että asiat eivät ole kunnossa ja säästötoimenpiteiden takia ajaudutaan entistä vaarallisempiin ja kalliimpiin ratkaisuihin.

Mitä ajatuksia tämä herättää? Miten saisimme virkamiehet heräämään? Tai edes valtuuston käyttämään omia aivojaan? Kokoomus ja varsinkin demarit ovat olleet täysin tyytyväisiä lasten olojen huonontamiseen.

11

151

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Georg Tunnan

      Sädesieni - streptomyces-suvun esiintymät ovat yleisimmin kosteusvaurion yhteydessä todettavia aktinobakteereita. Sädesienet kasvatetaan bakteerimaljalla ja ne kasvavat hitaammin kuin homeet ja hiivat. Siksi niiden viljely kestää 10-14 vrk. Streptomykeetit ovat allergisoivia ja ne voivat tuottaa terveydelle erittäin haitallisia toksiineja. Sädesienet voivat alkaa kasvaa limakalvoilla ja kudoksissa muodostaen kovan, tuumorimaisen kasvuston pehmeissäkin kudoksissa. Sädesieni-infektio voi esiintyä likaisissa haavoissa esim. suussa, ja kudoksissa, joissa on jokin vierasesine, kuten ehkäisykierukka.

      Kokeellisissa tutkimuksissa on havaittu, että Streptomyces -bakteerit ja tietyt homeet ovat yhteisvaikutukseltaan haitallisempia kuin kummankaan mikrobin osavaikutusten summa olisi eli niillä on synergistisiä vaikutuksia. Maatalousympäristössä esiintyy myös termotolerantteja eli lämpimässä viihtyviä sädesieniä, esim. Micropolyspora faeni ja Absidia, joiden kasvuoptimi on jopa 50-55 C asteen lämpötilassa. Sädesienet voivat kasvaa myös hyvin äärimmäisissä pH-olosuhteissa, jopa pH 10:ssä jossa muut mikrobit eivät enää kasva. Koska ne ovat myös kuivuutta kestäviä ja kasvavat jopa 0.65 vesiaktiivisuudessa, ne ovat tyypillisiä hiukan kostean betonin mikrobeja. Suussa ja ientaskuissa kasvaa myös aktinobakteereita, joilla ei ole mitään tekemistä kosteusvaurioiden kanssa vaan ne kuuluvat elimistön normaaliflooraan. Sädesieni-infektiot hoidetaan pitkillä antibioottikuureilla.

      Tervetuloa Vantaalle!

      • SyySisäilmaongelmiin

        Hometaloselvityksissä on tämän tosiseikan lisäksi jätetty huomioimatta se, että homeongelmaa esiintyy melkeinpä vain julkisissa tiloissa kuten vaikka kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa. Kukaan ei ole vetänyt johtopäätöstä edes siitä, että homeisiksi huomattujen julkisten tilojen ilmastointinormi edellyttää suurempaa ilmanvaihtuvuutta kuin vaikkapa asuintalojen ilmastointi. Edes vertailu itäiseen naapurimaahan ei ole tullut ongelmaa tutkineiden huomioon, Venäjällä kun ei ole homeongelmia, kun ei siellä ole maamme kaltaista ilmastointinormistoakaan.

        On oudoksuttavaa, ettei edes tieteellisen ajattelun tyyssijaksi tunnustetussa Jyväskylän yliopistossa ole huomattu että ongelmat ovat syntyneet vasta kun nykyisten ilmastointinormien mukainen ilmanvaihto on rakennuksiin asennettu.

        Jokainen vanha talo, jossa on oman rakennusaikaisen tavan mukaisia eloperäisiä eristeitä, sammalia, purua jne. tulee homeiseksi nykyisen ilmastointinormiston mukaisen alipaineistetun ilmanvaihtojärjestelmän myötä.

        Kun ilmaa puhalletaan järjestelmän läpi enemmän ulos kuin sitä korvaavana ilmana imetään järjestelmään sisään, tulee puuttuva ilmamäärä aina imetyksi vaikkapa noiden mikrobikasvustolle alttiiden eloperäisten eristeiden tai muiden rakenteiden läpi.


    • Lintuvaaran Risto

      Lintuvaaran koulussa löytyi hometta. Tilattiin remontti, mutta remontin yhteydessä löytyi sädesientä. Kaikki puu- ja betoniosat piti poistaa. Käytännössä jäljelle vanhasta jäi kivijalka, ei muuta. Kalliiksi tuli.

      • hys,hys,maton alle..

        Valtakunnallisestikin on ollut pitkään framilla tämä asia ja mitään sille ei ole tehty?
        Eikö rakennusinsinööritkään ole tätä koneellisen ilmanvaihdon syy-yhteyttä tajunneet?
        Tehdään kalliita kaiken kattavia remontteja,-ns."peruskorjauksia" julkisiin rakennuksiin ja lopputulos on että vuosikymmeniä moitteettomasti toimineet talot tuhotaan lopullisesti sisäilma,-tai homeongelmien vuoksi!
        Onko ilmastointiteollisuudella näppinsä pelissä kun tästä asiasta on oltu näin hiljaa?


    • Ex.dem. rak-DI

      Minua vihastuttaa. Antti Rinne on julkisesti kuuluttanut homeongelmien hoitamisen puolesta. Mitä tekee Antti Lindtman? No, tukee terveiden koulujen lakkauttamista ja jättää sitten oppilaat homehtumaan märkiin kouluihin. Käsi tekee aivan eri asioita kuin aivot ajattelee.

      Nyt tietysti on vaalit tulossa. Eduskunta sellaiset, mutta samat naamat sinne on menossa. Kannattaa katsoa, valitsetko sellaisen puolueen, jossa järkeä ei saa käyttää, vai sellaisen jossa olisi omien aivojen käyttö sallittua.

      Sädesieni = purkutuomio

      • V Humalainen

        Kaikki vantaan koulut vaan nurin ja virolaiset rakentamaan uudet.


      • Silja Talvinen

        Onko niin, että Vantaan valtuusto ei ole tiennyt tilanteesta. Varmasti päätökset muuttuvat, kun lisää faktaa kaivetaan esille. Sitä ihmettelen kyllä, miksi päätöksillä oli niin kiire, että ei jäänyt aikaa selvittää asioita? Onko siinä sittenkin jotain muuta takana? Grynderi?


    • Silja Alamäki

      Ping Antti Lindtman? Onko asia näin huonosti?

    • Suppusuu Sanna

      Ei siellä mitään ole. Saimme Wilman kautta viestiä, jossa vakuutettiin, että ongelmallisissa tiloissa ei opiskella, eikä lapset ole oireilleet. Tuo on totuus. Jos jostain nurkasta löytyy ongelmia, ne voidaan maalata umpeen tai muuten hoitaa kuntoon. Meitä vanhempia on hyvin pidetty ajan tasalla ja Hämeenkylä on loistava koulu.

    • ex LC Presidentti

      Helsingin Sanomat julkaisi maanantaina 29.12. artikkelin, jossa käy ilmi miten paljon lisärakentamista Hämeenkylän koulun ympärillä tapahtuu. Nopeasti laskettuma oma ja viereiset alueet oli yli 2000 lisäasuntoa. Jos koulu on huonossa kunnossa ja koulujen määrää vähennetään, ammutaan itseämme jalkaan. Ehdotan epäluottamuslausetta seuraavissa vaaleissa ;)

    • Georg Tunnan

      Sivistystoimi voisi lakkauttaa Elina Lehto-Häggrothin viran ja siirtää ihminen ansaitulle sairaseläkkeelle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1555
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1331
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1267
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1265
    5. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1243
    6. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1238
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1224
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1200
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1146
    Aihe